2013-11-13 747 浏览
今日本來買外賣, 點知一落街落雨, 而且有少少想食其他野, 就諗起上次經過既黑木堂。第一次去係去拉麵店, 果時唔知原來附近有間食魚生既黑木堂。果次記得係食蒜油拉麵, 味道唔錯, 不過份量比較少。今次第一次黎哩間, 睇相賣相一流! 好吸引!個人比較中意食熱野, 叫佐個燒豬腩飯個兩串燒豬腩好香好正!飯都好有黏性, 蛋絲都好多!三色丼, 好新鮮, 份量都唔少, 都幾好食!另外值得一讚係啲茶, 好多日本餐廳啲茶都係有色無味。哩間啲茶唔算濃, 但起碼真係飲到有茶味。可惜下午無串燒, 有少少失望, 唯有下次再去食晚飯。
第一次去係去拉麵店, 果時唔知原來附近有間食魚生既黑木堂。
果次記得係食蒜油拉麵, 味道唔錯, 不過份量比較少。

今次第一次黎哩間, 睇相賣相一流! 好吸引!
個人比較中意食熱野, 叫佐個燒豬腩飯
燒豬腩飯
個兩串燒豬腩好香好正!
飯都好有黏性, 蛋絲都好多!
三色丼
三色丼, 好新鮮, 份量都唔少, 都幾好食!

另外值得一讚係啲茶, 好多日本餐廳啲茶都係有色無味。
哩間啲茶唔算濃, 但起碼真係飲到有茶味。

可惜下午無串燒, 有少少失望, 唯有下次再去食晚飯。
2013-11-12
燒豬腩飯
2013-10-13 601 浏览
黑木堂.在openrice聽人評論呢間店好耐.心想在大角咀,可以吃到令人滿意的刺身,是否真的?以前呢間店是分開3間小店,現在成為一間大的店,賣的食物.壽司,刺身丼,串燒.什至拉麵也有.環境令人舒服,空間感亦足.服務,只可以說有效率.也勤力加茶.今次我來光顧目的.是這版刺身丼.價錢由48元至298元不等.我又末發達,無理由選298元.就選一個98元,有海膽,有吞拿魚,有三文魚都不錯...98元:包括三文魚,吞拿魚,海膽.三文魚:一流,很大塊,入口感覺魚質幼滑,淡淡魚油的甘香.滲進味蕾.味道不俗.比我想像中出色.吞拿魚:不會有腥味,已十分好.此價錢肯定是最便宜的一種,每一口都是根,感覺較難入口.海膽:看賣相.心中自言自語中伏.有少少黑色,味道相當腥,更帶淡淡苦味.要找茶水沖淡.飯粒.反而不俗軟綿綿.不會帶強烈醋酸味..好食....黑木堂出品是經濟.呢碗丼飯,說出色就不是.但98元.有呢種味道.我是驚喜的.下一次末必會特登光顧,但在附近工作,住,是相當值得去試.

98元:包括三文魚,吞拿魚,海膽.
飯粒.反而不俗軟綿綿.不會帶強烈醋酸味..好食....

2013-10-10
2013-09-14 442 浏览
當黑木堂仲係一間十個人都坐唔落既舖仔個陣,已經係佢FANS 黎,見到佢發展成一間「似模似樣」既餐廳,真係好~佢地既刺身飯可以講新鮮、大份夾抵食! 海膽卷 -- 店內貼住推廣價$22,點左餐之後話無貨,要改用加拿大海膽,所以要收$34算啦,忍住唔發作,都係有限錢黎0者講返味道,海膽味道好濃郁,甘香滑溜~ 唔知係唔係想補償返,海膽份量好多~~ 好味到三啖搞掂左個手卷,凡事留一線係有價值既!食完個手卷整返件酸薑,清淨下個味蕾,然後又主角登場!櫻花丼 -- 個名幾浪漫,即係「雜錦刺身丼」,刺身包括吞拿魚、鮭魚、蟹子,仲有大量玉子粒、青瓜粒,食落每啖都有魚鮮味又有爽脆口感,間唔中食到玉子粒,有陣陣蛋香,真係食野唔好講野,拿拿臨掃哂去先講 壽司飯粒粒分明,黏黏的但帶點嚼勁~~ 今餐真係好滿足啊!另一要點,呢個丼$48,呢個價錢加呢個質數,特登黎大角咀是值得的未天黑前經過影的店面,真係「由細細間睇住佢大」,好有感情
佢地既刺身飯可以講新鮮、大份夾抵食!
海膽手卷

算啦,忍住唔發作,都係有限錢黎0者

好味到三啖搞掂左個手卷,凡事留一線係有價值既!

食完個手卷整返件酸薑,清淨下個味蕾,然後又主角登場!
櫻花丼
 壽司飯粒粒分明,黏黏的但帶點嚼勁~~ 今餐真係好滿足啊!
未天黑前經過影的店面,真係「由細細間睇住佢大」,好有感情
2013-09-13
海膽手卷
櫻花丼
I am an expat living in HK and haven't dared to explore local restaurants in my residential area for the last one year mainly due to language barriers and hygiene issues.  However, this restaurant in a small alleyway of Tai Kok Tsui is a hidden gem. I usually have sushi in Sen Ryo because it provides quality sushi at affordable prices.  Nevertheless I always wanted to find out a place where I can have fresh sushi & sashimi as a la carte.. And I came across this restaurant.I have tried to dine in

I have tried to dine in twice and take-away three times. I am always satisfied with their quality of raw fish(especially salmon). Apparently uni is from Canada and salmon is from Norway. Octopus and scallop are from Japan- the chef told me. Their rice is not amazing in the sense that it does not live up to the standard of a fine Japanese restaurant, but it is good enough.

No english menu provided. But a lot of pictures- so not much difficulty in placing an order.

My favourite menus are premium chirashi sushi (88HKD), grilled chicken wing (18HKD, one of the best I've tasted... No chicken smell.. Very crispy and chewy outside and succulent inside) and Salmon sushi set (torched salmon, raw salmon, salmon roe sushi, salmon mini rolls).

Very clean exterior and exterior- hygiene not to be worried about. The only downside is they take cash only- no credit card accepted. They instead do not charge service fees which is great. For less than 100HKD, you can have a decent Japanese meal here. I strongly recommend this place to anyone who loves sushi and sashimi.
2013-08-27
2013-08-08 279 浏览
偶然經過, 同朋友一試, 雖不是驚天動地, 也可以一試, 店子坐位雖不多, 但可能因為是平日晚上的關係, 七時半也不用排隊便可入坐, 魚生丼種類繁多, 也有串燒小吃,賣相一般跟平常日式店沒有太大分別, 雖未至於香氣撲鼻, 但味道整體不錯, 下次還是會來光顧。除了食物,食店環境也很舒適, 皮的椅子有別於一般小店使用木椅子, 環境尚算清靜, 處於橫街, 是晚人流不算太多, 服務員也很有耐性解答, 雖然魚生丼種類也不少, 但如果可以再自由配選, 如: 油甘魚, 海膽, 牡丹蝦丼, 相信更能吸引更多客戶.
油甘魚海膽丼

油甘魚海膽丼
  • 油甘魚
  • 三文魚籽
2013-06-22 222 浏览
首先$78俾這種海膽我.... 這個我唔會覺得係$78囉~~~味道唔係好差,但唔係這個價錢~明明餐排顯示的唔會係這種海膽吧排除商業技倆的考慮,講番一碗剌身飯,飯是日本珍珠米,好有口感,薑好味,擺盤好,有樣你睇,三文魚感覺一般貨色,而海膽,不是相中的大海膽(類似馬糞海膽),只是好一般的海膽,唔會話鯹,只有少少海膽味,唔係太香,唔好講甜味了~~~如果只是擺盤靚一些就收到這價錢,我寧願你只俾一舊馬糞海膽加少少三文魚,我反而會食得開心好多。
明明餐排顯示的唔會係這種海膽吧
海膽三文魚丼

题外话/补充资料: 算啦...唔對相片經常都有發生,你呃我一次我和我的家人、朋友、同事都唔會黎囉。 上來OpenRice 睇一睇其他食評,點解人地係類似馬糞海膽呀~~~OK~~算~~我會俾多一次機會你~~我會再黎~~再唔對相我會再一次負評。
2013-06-13
2013-03-27 103 浏览
兩星期光顧左兩次,每次都令我好回味 ~~~~第一次同朋友,第二次同媽媽其實搵到呢間鋪係一個意外...... 但最後竟然係意外的好味黑木堂係一間小店,但內裡竟然「臥虎藏龍」,不得了呢 !!!!我估佢主要係做街坊生意,但都有人 (*好似我咁) 專誠來拜訪 ~喜歡店內的燈塔畫.... 好靚 !!!menu.... 圖畫已經好吸引,真係款款都好想食,主要都係食丼,價錢由 $48 - $2xx 都有,豐儉由人。呢個就係我叫的海膽三文魚帆立貝丼見到幅圖已經好想叫,其實真係有好多款揀,但係就覺得食丼無海膽就梗係爭梗d ~海膽好鮮甜,無苦味,而且一碗飯就有3舊仔海膽,真係好正 !!!!三文魚子粒粒都好飽滿,唔會係 "林滋滋" 的,而且唔會太咸,撈飯一流,可以唔駛落咁多鼓油 tim 喎 !!!!講到帆立貝喎......好新鮮同大件,而且有d甜 tim 呀我覺得,真係好正 !!!!!其實仲叫左個「蟹肉蟹籽沙律」,不過因為掛住食無影相個沙律好好味,而且都好足料,青瓜絲好爽脆 ~~最後 .... 因為海膽太好味 .... 額外 order 左2件海膽軍艦真係... 不得了 !!!!!個人覺得真係好好食,比一
兩星期光顧左兩次,每次都令我好回味 ~~~~
第一次同朋友,第二次同媽媽
喜歡店內的燈塔畫.... 好靚 !!!
呢個就係我叫的海膽三文魚帆立貝丼

其實仲叫左個「蟹肉蟹籽沙律」,不過因為掛住食無影相
個沙律好好味,而且都好足料,青瓜絲好爽脆 ~~
真係... 不得了 !!!!!
個人覺得真係好好食,比一般sushi旗艦店更好味,手作滿分 !!!!!
好耐無食過 d 上檯影左陣相 d 紫菜都仲係脆的軍艦壽司了 !!!! =]

不過..... 可能我地真係好 lucky .....
叫完之後 ...... 已經無哂海膽了 ~~ XDD
但果陣只係 7點幾 ......
如果黎到無海膽食,我都唔知應該叫咩丼食好囉 ~~~ XDD

2013-03-24
2013-03-22 45 浏览
聽罷同事推介在大角咀的Don店, 便決定趁在家工作的機會前往一試中午時間到店, 店內只有幾個座位, 己坐了半滿我們一行二人還須撘台店員再告知我們今天沒有三文魚供應少少失望不過一場來到唔怕啦唉冇三文魚都仲有好多野可以食我點了蔥粒吞拿魚帆立貝Don 同行友人點了灸燒三文魚Don 人地咪話左冇三文魚囉, 傻的嗎?店家竟然回應冇三文魚不過有三文魚腩喎... 真係估你唔到喎加$10可轉定食可是我們沒太感興趣蔥粒吞拿魚帆立貝Don 好像很久沒吃過帆立貝了和吞拿魚蓉一次過滿足晒兩個願望飯的賣相不俗, 上面除了魚生還有一片紫蘇葉包著青芥辣,,蔥絲和紅薑吞拿魚蓉油香十足, 厚厚的一層份量不馬虎, 新鮮的吞拿魚和飯拌勻一起吃可是人間美味哦帆立貝帶刀切了長長的一片, 鮮味與溫潤口感俱佳, 沒有雪味紅薑也很不錯, 平和的酸味不太嗆喉三文魚腩魚脂Don 友人太想食三文魚所以夾硬要了三文魚腩魚脂聽落都覺得油, 冇食過唔知咩野味埋單每位不用80元食物質素比美尖沙咀百多二百元的貴價店新鮮食材的味道其實已經很美用不著把錢花在地點陳設昂貴裝修上

中午時間到店, 店內只有幾個座位, 己坐了半滿
我們一行二人還須撘台
店員再告知我們今天沒有三文魚供應
少少失望不過一場來到唔怕啦唉冇三文魚都仲有好多野可以食

我點了蔥粒吞拿魚帆立貝Don
同行友人點了灸燒三文魚Don
人地咪話左冇三文魚囉, 傻的嗎?
店家竟然回應冇三文魚不過有三文魚腩喎
... 真係估你唔到喎
加$10可轉定食可是我們沒太感興趣

蔥粒吞拿魚帆立貝Don

好像很久沒吃過帆立貝了和吞拿魚蓉
一次過滿足晒兩個願望
吞拿魚蓉油香十足, 厚厚的一層份量不馬虎,
新鮮的吞拿魚和飯拌勻一起吃可是人間美味哦
帆立貝帶刀切了長長的一片, 鮮味與溫潤口感俱佳, 沒有雪味
紅薑也很不錯, 平和的酸味不太嗆喉

三文魚腩魚脂Don
友人太想食三文魚所以夾硬要了三文魚腩魚脂
聽落都覺得油, 冇食過唔知咩野味

埋單每位不用80元
食物質素比美尖沙咀百多二百元的貴價店
新鮮食材的味道其實已經很美
用不著把錢花在地點陳設昂貴裝修上
2013-03-15
2013-01-04 46 浏览
新一年的第一日,要還番充電器給好友K,決定一同吃個飯吧!都是在我們的groupchat問,最後組合是我哥,我和K一行3人,其實也是個好常見的組合,雖然大家有商量過找點特別的吃,最後還是吃日式(其實和他倆用餐大都是吃日式的),想起那間大角咀的黑木堂還未有機會吃,就提議要來,2位男生下午要踩單車....就說好了大家一同吃晚飯...阿哥還說要開車來接我...雖然不明去大角咀為何要開車,不過冷天有車坐就不要問太多好了XD接近8點才在我家出發,幸好開車去15分鐘左右已到達,位置不在開揚的地方,要我一個人行來大概是不可能的了!最開心的還是我們在頭痛車要泊在那時,店的門口正正對出就有一個車位,所以我們一下車就可以直入餐廳,嘻嘻!店子小小應該20個座位都沒有,我們一行3人就坐在吧枱位置,雖然主打都是日式魚生飯,不過也同時有供應壽司刺身等項目,魚生飯少說也有幾十種,價位方面由$48角切魚生飯到$278用上了大拖羅牡丹蝦加拿大海膽等貴價食材做的華麗魚生飯..豐儉由人,進店前還見到店同時有供應各式拖羅,小小店子的選擇可不算少呢!我們仨坐下後也好像患上選擇困難症般,用了接近10分鐘才做出決定,特別是我前一晚上

我們仨坐下後也好像患上選擇困難症般,用了接近10分鐘才做出決定,特別是我前一晚上才吃完海膽和不少刺身,真的想到頭也痛也想不到吃什麼!好友K和哥都分別點了特上拖羅丼;最後我就隨意點了一客上五色丼,再另加一件單點的大拖羅壽司(大トロ),因為見到可以加錢轉為定食我又轉了定食,為的是要一試其三文魚味噌湯!
最晚點菜的雖然是我,不過最快上菜的也竟然是我,不夠5分鐘店員就端來一客三文魚味噌湯和前菜,前菜是現成貨螺肉故沒有什麼驚喜,至於那碗三文魚味噌湯當中見到份量不少的三文魚丁方,湯本身也帶有頗濃郁的三文魚味,以小店來說倒是個做得不俗!
吃過前菜和湯後,我點的上五色丼($88)也率先上桌,飯面上有帆立貝,蔥吞拿魚腩碎,三文魚,無頭小甜蝦和八爪魚,旁邊也有漬蘿蔔,酸薑和芥辣!排得工整,店中還有教學拿著醬油順時針繞一圈下醬油在碗再拌飯吃說會好吃些,雖然沒有跟著做不過也欣賞其細心吧!至於味道方面,帆立貝味道不錯, 蔥吞拿魚腩碎好吃但有點偏瘦,三文魚是合格水平,至於甜蝦和八爪魚其實吃不到什麼味道,不過以這個價位來說也不好挑剔,是交足貨了!平心而論這碗飯也有一讚一彈的地方,是夜所吃的醋飯味道調得合宜,不會過酸也不會過淡,論味道是有水準的,不過飯質偏硬也同時影響了口感,同時也因為過硬吃不到醋飯應有的點點黏性,這一點店方要好好留意一下了!
而友人的特上拖羅丼也真的很精彩!三文魚腩,大拖羅,牡丹蝦和海膽4種刺身,份量十足而且賣相華麗!看上才食材方面是很不俗的,友人吃過也流露滿足的表情,不過都是那醋飯的軟硬問題,略略影響了整體的表現!
實在我的那碗上五色丼留了不了剩飯,因為有湯有前菜相當的飽,再加上,我還單點了一件大拖羅壽司的!一件大拖羅壽司作價50大洋也是合理價位,肉眼也見到大量魚油,因為味道較濃當時是最後才品嚐這味了!吃一片薑片清清口腔就一口吞下這件壽司,接近是入口即化,不過因為大拖羅切得很薄(應該是硬幣一元左右的厚度)故影響了整體味道!
三個人吃得滿足只是$450(不設加一但只收現金),味道是不俗,反正開車來十分鐘左右,也是個可再來的地方!

PS.其實向友人提議來這個地方後,我想起早前某人曾和我提過在這裡有一個不太好的等位經驗,最後沒有吃就走掉了...想起後也有猶豫過要不要來試,不過這次以後我想也可以再來吃的,聽說附近還有賣串燒的店子,下次可以再來一試吧!

大角咀的食肆,巳漸漸由埃華街那邊申廷到大角咀週邊的新九龍廣場、富多來新村附近,記得以前每次經過只會加快步速,急急的趕回家,因為想不到放慢腳步的理由。看過Openrice,決定要來逛逛,試試評價不錯的黑木堂。原來短短的一條街,居然有三間黑木堂,不過每間店舖都不大,其中兩間是吃串燒,一間是吃魚生的。在牆上巳經貼了魚生飯的相片,方便落單,食了魚生飯,還有幾種壽司餐可供選擇。點了一個海膽三文魚魚子飯,賣買不錯,有點驚喜是這客海膽三文魚子飯用料十足,海膽是兩大片的加拿大海膽,至於三文魚子飽滿,而且是自家醃制,味道也不會過咸,無論賣相及味道都較連鎖的壽司店優勝,至少不會見到一粒粒像漏氣的魚子放在面前。壽司餐方面,食材與魚生飯相約,味道不會過咸,而且食材也算新鮮,但壽司的飯略軟及濕(魚生飯的飯沒有過濕的情況),雖然這可以令飯比較不易散開,但略變了港式味道,有點扣分。雖然在壽司的飯方面扣分,但食材新鮮及用料足卻又加回不少分數,下次可以再來試試其他的魚生飯。
兩款不同的壽司餐

看過Openrice,決定要來逛逛,試試評價不錯的黑木堂。

牆上貼了魚生飯的相片
海膽三文魚魚子飯
黑木堂

题外话/补充资料: 問過職員可不可以叫黑木堂另外的串燒到這裡吃?職員回答是不能,但如果在串燒店就可以點壽司、魚生飯,我相信是怕影響食物食材吧!
2012-12-10
牆上貼了魚生飯的相片
海膽三文魚魚子飯
黑木堂
2012-11-21 53 浏览
吃過點心,有些食物墊肚,不用急著再找別的吃,所以我們在大角咀四處遊走,看看有沒有什麼新餐廳。逛完一圈都沒有新發現,記起同事提過在大角咀有家好吃的burger店,本來打算去吃,可是八點半就關門了,吃不到,只好再找別的,最後在橫街之中找到這家日式裝橫潢的黑色小店。門口掛著試業中的牌子,餐牌裡的照片看起來也不錯,所以我們就決定試試。這家店有兩個舖位,其中一個比較小,有四張高腳檯和一張淦四人檯放在門外。店員問我們是堂食還是外賣,我們說是堂食,所以店員就帶領我們到對面的另一個舖位,那邊地方比較寛闊,檯椅的設計都算花過心思,不過當然一個客人都沒有。坐下來我就立刻上開飯網看看其他食家的評語,幾乎所有食評都是寫壽司刺身飯的,比較少人吃過串燒,雖然看到有人讚刺身飯,可是宵夜時間並不想吃生冷食物,所以還是點了幾款串燒,再加一個太子貝飯。日式燒太子貝飯$58。我沒有聽過太子貝這種貝類,眼看圖片其實以為是帶子,實在上味道也跟帶子差不多,但沒那麼厚身之餘,肉質比較削,店家加了些甜醬汁烤略為烤過,不過始終太子貝也只是普通的雪藏貨,配上日本珍珠米,只能說勉勉強強合格吧。鹽燒三文魚腩骨$38。很久之前在尖沙咀某家日式
鹽燒三文魚腩骨$38。很久之前在尖沙咀某家日式餐廳裡吃過超級好吃的三文魚骨腩,所以對燒骨腩很有期望,這裡還有不少燒三文魚部位,如魚頭、魚鮫等。燒骨腩肥美的部分比我想象中相對地較少,只有兩小件油脂豐腴甘香的腩肉,燒得很香口,好好吃,可是一口就沒了。剩下的片片骨腩其實也不錯,只是多骨,吃的時候有點麻煩,上面塗了特製的醬汁,帶少許甜味。
自家醬燒珍寶虎蝦$68。看到牆上的推介今期特價的巨型虎蝦,我們就點了一隻來試。大蝦塗上特製的沙律醬,烤得有點微焦,不過未夠金黃。鬆弛說蝦肉有點霉,我就覺得未至於是霉的,始終那麼大隻蝦,要整隻燒熟又保持整隻都爽口彈牙是有點難度,我就覺得還不錯的,而且$68一隻大蝦都不算貴。
鹽燒鯖魚。看樣子其實不錯,魚皮燒得香脆,又有魚油慢慢流出來,不過吃的時候魚肉又沒想象中般油潤,不夠肥美,有點乾,而且沒有帶點酸酸的醬汁醮著吃,始終差一點點。

鹽燒三文魚其實做得不錯,夠香口,但這裡半主打的丼實在普通了點,不知是不是錯選了太子貝之過,可能要滑蛋雞肉或者鰻魚會好一點吧,不過食評裡有不少人都有讚刺身飯,或者再來之時會試試看的了。
$100 (宵夜)
2012-09-22 24 浏览
早排我地都系飲食男女度download左張coupon,食滿$100可以減$10!對於好鍾意食日本野我地,而且大角咀區都系我地成日出沒既地方,當然唔會放過!擇左個吉日貢左入黎搵黑木堂,地址唔難搵,系響d唐樓附近既地舖"去到門口見到成個玻璃都貼哂d食物既相,感覺好似都有好多款野食揀咁喎!入到去原來仲多相俾你選擇,真系就算唔識字既都可以揀圖揀野食,好有心思!眼見座位有限,一眼望哂估計最多能夠容納十幾人"桌椅全部都系用木製品,有種復古同親切既感覺帶俾我!Menu得一版紙,除左menu之外,牆上面仲有d推介食品"睇睇個menu先,魚生飯選擇款式都幾多,價錢有平有貴,想食平既$48都有!正系選擇恐懼症出現之制,見到師父為隔離枱既客人上餐,個個餐就吸引到我要即刻叫佢喇!再睇反個menu搵下先,原來系牆上面推介之一黎架!於是我就點左海鮮上三色魚生飯,呢個飯最吸引我既就系隻珍寶牡丹蝦,另外個兩樣刺身都系我好鍾意食既,就系帆立貝同三文魚腩!落單既時候侍應哥哥問我要唔要轉定食,加$10就有碗麵豉湯同一個前菜!前菜無咩特別,系螺肉!螺肉都算幾大粒,系幾好味既凍食前菜!至於麵豉湯,有d昆布豆腐粒,仲有三文魚添
早排我地都系飲食男女度download左張coupon,
食滿$100可以減$10!對於好鍾意食日本野我地,
而且大角咀區都系我地成日出沒既地方,
當然唔會放過!擇左個吉日貢左入黎搵黑木堂,
地址唔難搵,系響d唐樓附近既地舖"

去到門口見到成個玻璃都貼哂d食物既相,
感覺好似都有好多款野食揀咁喎!
入到去原來仲多相俾你選擇,真系就算唔識字既
都可以揀圖揀野食,好有心思!眼見座位有限,
一眼望哂估計最多能夠容納十幾人"

桌椅全部都系用木製品,有種復古同親切既感覺帶俾我!
Menu得一版紙,除左menu之外,牆上面仲有d推介食品"
睇睇個menu先,魚生飯選擇款式都幾多,價錢有平有貴,
個個餐就吸引到我要即刻叫佢喇!再睇反個menu搵下先,
原來系牆上面推介之一黎架!於是我就點左海鮮上三色魚生飯,
就系帆立貝同三文魚腩!落單既時候侍應哥哥問我要唔要轉定食
,加$10就有碗麵豉湯同一個前菜!
前菜無咩特別,系螺肉!螺肉都算幾大粒,系幾好味既凍食前菜!
至於麵豉湯,有d昆布豆腐粒,仲有三文魚添,幾足料既麵豉湯,
豆腐粒好滑,但味道無咩特別,不過好夠熱好好飲!
終於黎到我最期待既海鮮上三色魚生飯,順帶一提,
呢度有魚生飯既建議食法,用豉油適量地順時針倒一圈,
然後攪拌,令醋飯更香甜彈牙而不覺酸,更具風味!我就即管用呢個方法食,
其實都好似無咩特別姐,但系點解要系順時針呢?哈哈!
望一望個賣相,全部都舖排得好整齊好靚!
呢個魚生飯可謂極上魚生飯,珍寶牡丹蝦真系好大隻,
淨系個蝦頭已經長過中指!味道好鮮甜,蝦身唔會漿口,
再分開個蝦頭,睇到蝦膏好多,而痴住系蝦頭既肉望落去都好滑好令身!
淨系食隻蝦都令我感覺好回味!
至於帆立貝,比我想像中大片好多,咬落去好鮮甜之餘絕對無雪藏味,
趙多兩趙d鮮味都出哂黎,令我真系唔捨得吞,呢兩片帶子令我食得好滿足!

聽說三文魚要切得有紋理及指定的厚度,必定要有好既刀功,
黑木堂師傅的切功令我覺得是完美的!三文魚腩肉質嫩滑,
厚身之餘唔會覺得肥,而且花紋漂亮,仲有一種入口即溶既感覺,
好佩服師傅既切功!壽司飯既醋落得岩岩好,
微酸得黎令d飯好痴身,每粒米都吸收到壽司醋,
而且令飯粒好有韌度,好好味!呢一餐令我食得好回味,有機會一定會再黎光顧!
2012-08-23 36 浏览
由公司門口個小巴站 , 直至跳上 46 綠 van , 一路為回到大角咀而高興住左三年幾 , 睇住呢一區不停市區重健 , 不停興建豪華新樓盆 , 仲有o既就係不停有食肆結業 , 又再換上一批新食店 ~今次入黎 , 就係要食下呢間新開叫黑木堂o既日本餐廳 以壽司 , 刺身 , 魚生飯為主打 , 店內面積細細 , 頂多容納十二十三人 , 我地六點幾黎到 , 有兩個年輕哥仔負責 , 企o係魚生櫃入面準備 四處張貼o既手寫提示 , 有中文有日文 , 幾有趣 , 擺設亦甚顯洋風 ,menu 睇黎己經貼晒o既牆度 , 魚生飯種類繁多 , 但材料其實都係o個 d 三文魚分一般三文 , 火灸同三文魚腩 , 吞拿如是 ... 普通 , 拖羅或吞拿魚碎再有三文魚子 , 海膽 , 甜蝦 , 帆立貝 , 火炙帆立貝等等 , 選擇多只因材料配搭方法多初黎試食 , 揀左一款中位價o既海膽三文魚三文魚子丼 , 加 $ 10 轉定食套餐1. 中華沙律 ~ 為定食套餐中o既前菜小食 , 正常味道 , 無過多水份 , 保持爽口2. 三文魚面鼓湯~ 加 $ 10 其實為飲呢個湯 , 睇前輩食家食評提過呢個幾好味 , 果然
仲有o既就係不停有食肆結業 , 又再換上一批新食店 ~

今次入黎 , 就係要食下呢間新開叫黑木堂o既日本餐廳
1. 中華沙律

2. 三文魚面鼓湯
果然係唔錯 , 用上三文魚骨新鮮泡製 , 無令湯面飄著層層魚油 ,
面鼓味淡淡的 , 正好令人輕易品嘗到三文魚o既香甜鮮味 , 卻不感腥臊
最重要係夠晒熱 ^^ 裏面有保持嚼勁o既海苔 , 以及小小方丁滑豆腐 ,
三文魚有一小片 , 不過己經煲到無乜味 , 成碗飲晒都唔覺口喝 , 正 !!
3. 海膽三文魚三文魚子丼
~ 魚生飯指定動作 , 係要排列得好精緻咁上枱 , 令人未嘗其味先視其美
要以魚生飯為賣點之一o既黑木堂 , 呢一點都絕不馬虎 ,
微酸o既醋飯 , 粒粒圓潤 , 味道同口感同樣出色 , 飯面更撒上碎紫菜條
三文魚有三片 , 紋理分明 , 切法屬薄而長身 , 軟滑甘香 , 唯欠彈牙
三文魚子份量甚多 , 味道合格之上 , 咸香得宜 , 有左佢地 .... 可以少落豉油
海膽略遜一籌 , 較為一般o既 size , 甜味不足 , 亦不濃稠 , 幸無異味
## 飯中配料可再加分 , 有黃蘿蔔片 , 酸薑片 , 紫生菜 , 日本大葸粒
本人由其嘉歡大蒽 , 為三文魚油帶黎o既咸膩中送上一抹清新爽脆 ^^
總結成餐都好滿意 , 環境服務都令人舒服稱心 , 會再來 =)
2012-08-23
2012-08-20 40 浏览
從雜誌廣告中得知到這一間專賣日式魚生飯的小店存在。一直對這一類日本don很有興趣,每知道有自己未嚐過的地方而又看似對版的,總是心痕痕想去吃一下.....店子舖位佔地空間不多,看上去只可容納不到十個人。全店以木的淡啡顏色為主,裝修簡約頗有東洋氣息;兩個師傅仔則在吧檯後努力的準備各食材。整體初步給人的印象甚是不錯....舉頭一看,一系列的魚生飯配搭種類令人眼花繚亂。自己一向心多多,總是想每款材料也試一點,當然因而付出的代價也要更多了。叫了一份五色丼,一碗便要索價接近百大洋。但是相對起身處黃金地段如尖咀或銅鑼灣等的日本料理店,這碗午市丼,還是便宜的....很自然地,魚生的水準亦固之然不能相提並論了。一口氣連試了三文、甜蝦、八爪魚、帆立貝及蔥碎吞拿魚腩。除了碎魚腩叫做進口有點油潤滑溜的感覺之外,其餘各款都只屬十分soso的水平。特別是那只所謂的甜蝦,看起來就似是營養不良一般,是既瘦削之餘還帶點腥氣的;三文用的不是腩或邊位的話魚油自然不豐;八爪魚咬落雖不韌但欠鮮味;帆立貝一看便知是從普通超市入來的便宜貨,顏色偏啞又不夠厚身鮮甜....幸好醋飯的酸度是恰當的而且份量足,算是聊勝於無....麵豉湯不

幸好醋飯的酸度是恰當的而且份量足,算是聊勝於無....
麵豉湯不過鹹至咯喉已是收貨;所謂的中華沙律也就只是從超市買回來的一小撮綠色人造海帶條。真正不吃也罷....
此時不禁念起從前赫德道裡"石亭"的魚生飯。不知又是否別來無恙呢 ?
2012-07-08 25 浏览
偶爾在 Openrice 中得悉在大角咀區新近開了這麼一間專賣魚生飯、刺身、壽司的店子,見評價不俗,都頗有興趣。但因有關的食評不多,只得兩篇,而且寫的又是新手,沒能給人充足的信心,不禁使自己半信半疑,恐防只是「鱔稿」或「造馬文章」。不過假如不曾真的試過,又怎知道這店子的東西是否好吃呢?所以還是找了一個晚上,邀請了老婆仔陪我一起去一探究竟。店子確是小店,除了店中間擺放有兩張四人桌子外,食客用膳的地方就只得兩組面壁的三人座位,可以招呼的客人絕對不多,要是客人稍多的話,遲來的便一定要等位了。店內陳設雖然簡單,都有點日式風味,全店最搶眼的,一定是店中其中一面牆上各款魚生飯的介紹照片,七彩繽紛,讓客人可以一目了然地看到店裡售賣的各款魚生飯。這裡的魚生飯款式多多,從最基本的三文魚丼、吞拿魚飯到最豐富的包括七款魚生的「特盛丼」都有,部分的魚生飯更附加了一些特別的名字,好像「五色丼」、「櫻花丼」、「櫻木丼」、「火松丼」等,使人不免感到眼花繚亂,難以取捨。不過這兒兩位年輕的女侍應服務態度可是極佳的,見我和老婆仔兩人似乎有點猶疑不決的樣子,其中一位便主動地為我們推介這兒的魚生飯。兩位侍應都十分友善有禮,使
偶爾在 Openrice 中得悉在大角咀區新近開了這麼一間專賣魚生飯、刺身壽司的店子,見評價不俗,都頗有興趣
。但因有關的食評不多,只得兩篇,而且寫的又是新手

。不過這兒兩位年輕的女侍應服務態度可是極佳的,見我和老婆仔兩人似乎有點猶疑不決的樣子,其中一位便主動地為我們推介這兒的魚生飯。兩位侍應都十分友善有禮,使人有賓至如歸的感覺,確是值得稱讚
因為只需要加 $10便可以把散叫的魚生飯變成有小食和麵豉湯的定食,我倆都叫來定食代替單一碗的魚生飯。

這兒定食的小食有兩款,分別是「海藻沙律」和「味付螺肉」。兩款小食雖只是一般在超市也能買到的日式小吃,不過作為開胃前菜,都算合適。
值得一書的是這裡的麵豉湯不是普通的只得昆布、豆腐的麵鼓湯,而是加了少許三文魚碎的「三文魚麵鼓湯」。這湯所下的三文魚雖只是細碎的小片,仍能顯出店主希望帶給顧客良好印象的心思
。而在事實上,這湯都算好喝,不會一味死鹹,又或淡而無味。
老婆仔吃的是「櫻花丼」(即是雜錦魚生飯),而我吃的則是「三文魚、帆立貝雙色丼」,她的丼飯魚生不少,舖滿整碗飯面,我的丼飯則有四片三文魚和兩片帆立貝,兩碗丼飯的魚生都頗為新鮮,醋飯也整得不錯
這小店的另一細心之處是在放魚生的玻璃櫃面上貼有一張教客人怎樣吃魚生飯的有圖有文的卡通畫,在得意之餘,也可讓客人感受到店家的體貼細心
雖然自己對這間小店子印象挺不錯,不過這店子有一個缺點卻是自己覺得它是必須改善的,就是它竟然是沒有茶水供應的,不要說日本綠茶或玄米茶之類的東西,就連普通的一杯清水也沒有。這對於叫定食的人來說可能問題不大,但對於只是散叫魚生飯或壽司的客人來說,卻是不大方便
,難道不吃定食的客人便一定要叫飲品喝嗎?其實供應茶水只是很簡單的事情,但卻可讓客人看到店家細心、體貼的一面,這又何樂而不為呢?要是這店子可以在客人坐下之後,先遞上一杯清茶或開水,肯定會更令客人感到滿意。

這間相信是小本經營的魚生飯、刺身壽司專門店,雖然店子小小,但誠意滿載
,要是能夠繼續保持良好的食物質素和服務態度,假以時日生意相信一定可以蒸蒸日上的。
  • 三文魚、帆立貝雙色丼