2021-09-28
好少見到雞煲會同泰國菜融合一齊,一間餐廳可以滿足兩個慾望,梗係要來試吓啦!招牌鼎豐雞煲有睇開我文章嘅人都知道我好鍾意食辣,食得雞煲緊係揀個中辣過下癮,醬汁味道好濃,入哂雞件,雞肉嫩滑唔多碎骨,而且半隻雞嘅份量比起一般嘅多,鍋底有足夠嘅花椒、八角、洋蔥、大蔥、蒜頭、薑片去幫手調味!美國肥牛叫半隻雞煲就送半份牛肉,雪花分布平均,食落有牛香而且好易咬口。已肥牛質素佢講,呢啲人真係好高質。手打墨魚丸丸類全部手工貨,明顯更加爽口彈牙!丸裏面有好多墨魚肉,面頭仲鋪上咗蟹子,貨真價實。泰式酸辣鳳爪鳳爪去骨去得非常完整,菜式相對酸一啲,微辣, 超級滋味又開胃。泰式柚子蝦沙律超級正宗嘅泰國風味,中秋時分就係食柚子嘅最佳時間,所以特別清甜,多汁,花生脆口,蝦肉結實彈牙,配上櫻花蝦米仔嘅鹹香,真係食唔停口,不過食到底,醬汁會少少鹹。椰汁西米糕食完熱辣辣嘅嘢,梗係要返個甜品中和一下。椰汁西米糕做到軟糯嘅效果,西米晶瑩通透,椰子cream好滑身。飲品泰式奶茶、龍眼冰都非常地道。而且一杯,足足係兩個人嘅份量,兩杯都叫咗少甜,食住雞煲飲真係又夠解渴!👍🏻👍🏻餐廳用餐枱櫈非常闊落,職員好殷勤,仲不停幫我哋換碟。💡餐廳
招牌鼎豐雞煲
美國肥牛
手打墨魚丸
泰式酸辣鳳爪
泰式柚子蝦沙律
椰汁西米糕
飲品
💡餐廳唔使比醬料費!!!