2021-03-21
是日午餐諗唔到食乜嘢,所以就揀咗最穩陣嘅燒味飯,呢間齒留香喺太子都開咗幾年,我都幫襯咗幾年,因為佢個燒味相對比較穩定.點知今日就畀我食咗一個我生平認為最難食嘅燒味飯,平時我都係食佢嘅叉燒因為佢叉燒比較出名,今日就諗住豪少少食個乳豬飯啦喺阿姐打包飯盒嘅時候我都知奶嘢,因為見到嗰幾舊乳豬好似同我想像中有啲出入唉算啦就抱住一個心態,可能個賣相唔係咁好,但係可能好食呢點知返到屋企一打開個飯盒有一陳燒味嘅味道夾雜住一陣酸酸叔叔嘅味道飄入我個鼻心諗用咗55蚊買盒乳豬飯點都要試一試係咪真係變壞,點知一咬落去真係有一陣臭味,乳豬皮根本就好似一塊燒鴨皮咁樣(平時七月十四人哋喺街邊燒衣用嚟拜祭嗰啲),根本食唔到落去,結果夾硬用薑蓉撈咗少少飯估計舊乳豬可能隔夜甚至乎隔咗幾夜,首先啲皮已經係淋曬好似浸過水或者擺過入雪櫃再攞返出嚟,啲肉係雪到白曬
唉算啦就抱住一個心態,可能個賣相唔係咁好,但係可能好食呢