2020-03-20 381 浏览
尼排彈性上班,所以我同班同事親放lunch 果陣去龍皇飲茶食飯。尼間野近我地office 所以一個月都會食兩三次,而且成班同事叫菜食飯,計計埋都唔係貴。今次我哋5個人叫左4個菜炸子雞 - 啖啖肉,皮夠脆;而且隻雞唔算肥,食落唔會太膩睇落好似好油好辣,但食落去唔會太辣,只係得個辣樣我地食飽飯埋單走人果陣,個服務員話門口有消毒酒精歡迎去用依嫁疫情咁嚴重,餐廳做尼啲野都幾貼心,值得一
今次我哋5個人叫左4個菜

炸子雞 - 啖啖肉,皮夠脆;而且隻雞唔算肥,食落唔會太膩

睇落好似好油好辣,但食落去唔會太辣,只係得個辣樣

我地食飽飯埋單走人果陣,個服務員話門口有消毒酒精歡迎去用

依嫁疫情咁嚴重,餐廳做尼啲野都幾貼心,值得一
2020-02-02 402 浏览
有位長輩幾個月前搬到啟德區每次探訪她都會光顧在Mikiki mall 的龍皇酒家. 在區內有很多食店但飲茶暫時只找到這間比較好坐及食物質素不錯價錢也算是合理, 假日人數少也可以訂座. 至於點心款式都有我們喜愛的食物而服務人員尚算🈶️善🙏🏼🙏🏼
係九龍城工作完一整日,夜晚當然要食好啲啦🥺。自己比較少去mikiki商場食飯,直上一樓之後有朋友推介呢間酒家,咁就不如一試啦😮。🎈瑤柱貴妃雞(半隻)貴妃雞上面係瑤柱乾絲粒,雞肉都算肥厚🍗,入味而且都嫩滑,雞肉外嘅醫汁咸咸地,而且分量都幾多,唔怕雞肉乾身👀🎈冰燒三層肉我覺得切出嚟正正方方,一夾一口啱啱好,外皮、脂肪、燒肉比例適中👍。外皮脆身、肉唔難咬,再加上黃芥末醬,有層次感之餘,仲好豐富嘅燒肉味道😚🎈菠蘿咕嚕肉一直以嚟,我都唔太喜歡食咕嚕肉係因為好驚啲肉係有陣醙味同好難咬到☹,不過呢間餐廳整得好,起碼我無太大失望😲,甜甜酸酸嘅醬汁,味覺大增之餘,啲肉完全無我好驚嘅醙味,絕對要多食幾舊呀✨🎈龍皇一品炒飯炒飯都有類似瑤柱乾絲粒舖係飯上面,而配料都多,有蛋白、蔥粒、瓜粒、欖菜絲,幾惹味。每粒飯唔會痴埋一舊舊咁,粒粒飯都帶少少油💦,不過食落就唔覺太油,而且賣相幾吸,可以一試🔥。🎈芥蘭炒啫啫煲呢個炒菜煲帶好微嘅辣,芥蘭炒得好入味😊,菜莖唔太難咬入口,用煲咁遞出嚟香味更撲鼻👃🎈阿拉斯加蟹芝士伊麵差唔多都有成十條蟹腳慢慢食,不過啲蟹肉勁難先食得到😳,要好小心食先得呀。蟹腳連肉一齊炸,加上芝士味🧀,聞

瑤柱貴妃雞(半隻)

🎈瑤柱貴妃雞(半隻)

🎈冰燒三層肉
菠蘿咕嚕肉

🎈菠蘿咕嚕肉
龍皇一品炒飯

🎈龍皇一品炒飯
芥蘭炒啫啫煲

🎈芥蘭炒啫啫煲
阿拉斯加蟹芝士伊麵

🎈阿拉斯加蟹芝士伊麵差唔多都有成十條蟹腳慢慢食,不過啲蟹肉勁難先食得到😳,要好小心食先得呀。蟹腳連肉一齊炸,加上芝士味🧀,聞落已經好想快啲食哂啲肉,連殼咬落香口,不過都係要小心整親自己😯。芝士伊麵有啲覺得太水稀稀喇🤔,味道上係無問題,不過可以唔洗整得太多水分我更就喜歡喇🥢。
2020-01-12
菠蘿咕嚕肉
龍皇一品炒飯
2019-12-30 425 浏览
鮑汁雞腳,外暖內冷,要求換過碟,佢哋話只可以reheat...而且face is very west. ,杯杯碟碟,有食物殘渣,換左幾次。大廳有大量位,要安排客人先坐門口。員工面口,經常黑口黑面,其實唔想撈,可以執左佢。希望唔好再有受害者 Food is bad , attitude of the staff is bad. The chicken feet was cold inside and I requested to exchange a new one and they insist they can only reheat for me. The tableware is very dirty. Please don’t go and waste your time and money

2019-12-29
$100 (早餐)
2019-10-27 1554 浏览
無錯,依間龍皇我已經第三次寫,一飲午茶,二食花膠晚餐,今次三食中秋晚餐,都係完全唔同既食物先評絶非刷食評啊先來一煲老火湯,蘋果煲豬展,連湯渣上,湯渣食落又唔係好豬展咁,但個湯就好甜飲落好舒服好味又唔會過濃,依個配搭係熱熱地既時候飲幾唔錯西蘭花炒蝦球,係節日黎講而唔係叫套餐,佢上菜都算快,西蘭花勁硬,真係搞唔掂,老人家更加唔會食到蝦球就真材實料,大隻,有過冰水走油,保持蝦肉口感脆彈味道亦不錯荷蘭豆炒帶子,賣相相當普通,好似亂炒一碟就上枱咁味道少少油但都ok既,優勝在唔會同西蘭花炒蝦球同一個味,加啲雲耳同香料夾下帶子既味道出黎帶子要提,全晚亮點外煎香,內保持半熟,軟滑,口感多層次好味道然後上左荷葉污糟雞,唔係周圍有做污糟雞所以叫左,榨菜同欖都唔係好多,味道唔太出,又無荷葉香,啲雞太大件入唔到味不了最後係清蒸石斑仔,係龍皇食海鮮都有保證既,食材質素好魚新鮮,火侯蒸得剛熟,好味既總括黎講,二食時提過龍皇晚餐質素係高既,依餐之後我會話,佢嘅食材質素肯定係正嘅但最好唔好節日去#平時做特價啲海鮮都幾抵#張枱開到出商場你咪唔好食囉笨
絶非刷食評啊

好味又唔會過濃,依個配搭係熱熱地既時候飲幾唔錯
蝦球就真材實料,大隻,有過冰水走油,保持蝦肉口感脆彈
味道亦不錯

蘋果煲豬𦟌

西蘭花炒蝦球

蝦球

荷蘭豆炒帶子,賣相相當普通,好似亂炒一碟就上枱咁
帶子要提,全晚亮點
外煎香,內保持半熟,軟滑,口感多層次
好味道

荷蘭豆炒帶子

帶子

不了
最後係清蒸石斑仔,係龍皇食海鮮都有保證既,食材質素好
魚新鮮,火侯蒸得剛熟,好味既

荷葉污糟雞

荷蘭豆炒帶子
帶子
清蒸石斑仔
2019-09-18 1363 浏览
😡😡😡其實。唔想做下午茶嘅話可以唔開門架喎明明下午茶時段係兩點鐘開始。但係兩點半就好似唔打算做生意咁。冇人分配位置 自己搵位(咁都算)。坐低左成五分鐘 都冇一個員工理會。見到嘅都當睇唔到咁。專登搭車過黎諗住試下啦 $12茶錢 貴啲都算喇。但係啲員工咁嘅服務態度真係厲害。好似顧客係黎食免費餐咁 而佢地唔係番緊工咁🤨🤨🤨-唔帶位-唔理會-唔打算做下午茶時段-唔打算做生意-員工睇唔到有客人-空氣又唔得流通 好焗唔想做生意就唔好開門啦
😡😡😡其實。唔想做下午茶嘅話可以唔開門架喎

-唔帶位
-唔理會
-唔打算做下午茶時段
-唔打算做生意
-員工睇唔到有客人
-空氣又唔得流通 好焗

唔想做生意就唔好開門啦
2019-09-16 877 浏览
七時入席點菜,最普通的菜心沽清,所有主菜伴菜是用又硬又salt 西蘭花,片皮鴨又沽清,蟹肉粉絲只有粉絲,小炒皇全是芽菜加幾片油炸鬼,小小蝦米乾,有好食是小食和風豆腐,主菜蝦球可接受,其餘的XO醬爆金玉參,燒汁蠔及加拿大龍蝦得個「貴」字,還有點其他菜色但沒有特別不說也吧! 因為是龍皇,所以很失望!
2019-09-15
2019-08-31 1190 浏览
以往對龍皇的印象不錯,覺得食物一向有水準,一家人決定放假出去食餐好。乳鴿一向都很受小朋友歡迎,呢度嘅乳鴿皮燒得夠脆,可惜十分鹹,而且肉唔夠多。同一個價錢出邊食到兩隻,十分不化算。咕嚕肉賣相不夠好,炸得又唔夠脆,仲淋咗啲,好像用了醋來調配醬汁,同傳統用開茄汁不一樣的醬汁, 但效果依然做到甜甜酸酸的效果,可惜味道普通,感覺同屋企煮嘅一樣海參豆腐煲,海參唔夠靚,海參過硬。豆腐不錯。雜菜煲,用上上湯,味道不錯。老虎斑,魚肉夠嫩滑,好味,恰到好處,煮嘅時間啱啱好。

海參豆腐煲,海參唔夠靚,海參過硬。豆腐不錯。

雜菜煲,用上上湯,味道不錯。

老虎斑,魚肉夠嫩滑,好味,恰到好處,煮嘅時間啱啱好。
2019-08-31
2019-07-25 1502 浏览
一直以來,我都對龍皇抱持一個靜觀態度😆😆怕貴得黎吾值😌今個星期見女女們放暑假,就諗住出去食下野~宜家屋企附近冇乜飲茶嘅好地方!於是我就醒起呢間,見佢下午茶價錢都可以!就的起心肝試一試!已經食左2⃣️舊之下影的🤣🤣🤣味道不錯👍🏻呢個非常好味~推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個吾記得左咩名嘅餃都好好味!皮夠薄👍🏻👍🏻呢面d料好清新,好香!😋😋😋有肉鬆🥰🥰🥰好脆!推~~~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒賣都好食❤️❤️❤️推~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻其實總括來說~味道好好,但份量一般!下午茶可以一試🥰🥰
一直以來,我都對龍皇抱持一個靜觀態度😆😆怕貴得黎吾值😌

已經食左2⃣️舊之下影的🤣🤣🤣味道不錯👍🏻

呢個非常好味~推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

有肉鬆🥰🥰🥰好脆!推~~~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

燒賣都好食❤️❤️❤️推~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
其實總括來說~味道好好,但份量一般!下午茶可以一試🥰🥰
2019-07-11 997 浏览
呢次又係同爸媽去左譽港灣姨媽姨丈屋企樓下果間名廚幟哥既龍皇洒家食晚飯慶祝姨媽生日又係要多謝姨丈呢一餐勁豐富晚餐因為個燉湯水鴨真係超正(不過遲來影吾到)跟著有好滑既蒸瓜子班,好夠洒味既花雕蒸長腳蟹同夠晒鑊氣既爆炒花膠,仲有好正既泡菜(個菜夠淋吾似出面食果d)乳鴿夠香but吾記得影食到大左個肚又要減肥!不過呢餐都算係近排最豐富所以算啦!!!其實呢間洒家以經係我吾記得來個多少次嗱!因為姨媽姨丈又係常客,d食物又超有水準,服務又超周到所以促使我呢個咁吾鍾意打字既懶人都忍吾住打咁大篇字來讚一下呢位星級名廚幟哥既功架祈望下次再來探姨媽姨丈又有機會再來品嘗名廚既手勢##姨媽生日大快樂呀
又係要多謝姨丈呢一餐勁豐富晚餐
因為個燉湯水鴨真係超正(不過遲來影吾到)
(個菜夠淋吾似出面食果d)
乳鴿夠香but吾記得影

2019-07-07
庆祝纪念
生日
清蒸瓜子班
  • 花雕蒸長腳蟹、爆炒花膠&泡菜
2019-06-19 812 浏览
📍龍皇酒家,Mikiki 新蒲崗,香港🇭🇰今次為大家介紹”幟哥”開既酒樓- 龍皇酒家🐉“幟哥”之前係TVB做飲食節目主持人食物質素都有一定的標準👍🏻—————————————————-🥘石窩板燒汁蠔$188石窩送到過黎嘅時候熱辣辣🔥師傅煮得好入味,識落幾新鮮同幾有口感☺️份量方面有五六隻,但每一隻都好大隻😍最吸引嘅地方係燒汁佈滿成隻蠔,剪得條邊仲有啲煙韌🥰Rate: 8/10 •🍶陳醋海蜇花$78陳醋酸酸甜甜超級開胃❤️同埋海蜇花食落好爽口😋旁邊仲有木耳同青瓜拌份量仲好多添!係一個好好嘅前菜👍🏻Rate:7.5/10———————————————————📍龍皇酒家 (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓110舖
📍龍皇酒家,Mikiki 新蒲崗,香港🇭🇰

今次為大家介紹”幟哥”開既酒樓- 龍皇酒家🐉

份量仲好多添!
係一個好好嘅前菜👍🏻
Rate:7.5/10
———————————————————
📍龍皇酒家 (新蒲崗)
新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓110舖
烤乳鴿
九層塔軟殼蟹
石窩燒汁蠔
烤乳鴿
九層塔軟殼蟹
之前黎龍皇飲茶,覺得普普通通,貴但唔算特別好味,原來捉錯用神貴價餐廳x貴價大廚,係要食返貴價大餐先試到真功夫今次真豪食實在要記底俾大家知裝修、餐牌略過,今次豪食夜宴包括:(重點預訂)蠔皇三頭非洲原隻花膠皇、萬壽瓜山班魚老火湯、野味炒金玉蔘、古法蒸海龍躉球先上萬壽瓜山班魚老火湯,一壺上奶白色微橙黃色既湯,非常香湯渣見到既係雞肉仲以為錯左,原來用左雞提味,令湯底又滑又濃非常香同好好味既配搭,飲落去又舒服,又有魚甜同雞既香濃,實在一流萬壽瓜,即係木瓜啦,就令到佢無咁燥同埋漏,實在太正野味炒金玉蔘,賣相一流,都有好多枱有叫金玉蔘即海蔘,一塊塊上,非常腍但夠爽,好難得乾炒都入到味西蘭花同菇都真係好野味,食得過古法蒸海龍躉球,其實似片多啲,但質感相當唔錯,挺身而肉質都好正味道較為清,食落重有魚既鮮甜味處理得幾好重頭戲:蠔皇三頭非洲原隻花膠王,size無得傾,上碟都有我4-5隻手掌咁大切開再俾刀叉你高檔食,厚身,入口膠到、正到非筆墨所能形容感覺係食幾啖已經全身都俾骨膠原包住,蠔皇味道亦咸甜、濃淡適中,一生要食一次食返高檔菜即刻大顯功架,實在係正發左達值得去多啲#都有啲一圍酒席係好吸引下#隻花膠嚇親人
貴價餐廳x貴價大廚,係要食返貴價大餐先試到真功夫
今次真豪食實在要記底俾大家知

先上萬壽瓜山班魚老火湯,一壺上奶白色微橙黃色既湯,非常香
湯渣見到既係雞肉仲以為錯左,原來用左雞提味,令湯底又滑又濃
萬壽瓜,即係木瓜啦,就令到佢無咁燥同埋漏,實在太正

湯渣  =  雞

萬壽瓜山班魚老火湯

野味炒金玉蔘,賣相一流,都有好多枱有叫
金玉蔘即海蔘,一塊塊上,非常腍但夠爽,好難得乾炒都入到味
西蘭花同菇都真係好野味,食得過
味道較為清,食落重有魚既鮮甜味
處理得幾好

野味炒金玉蔘

金玉蔘(海蔘)

古法蒸海龍躉球

切開再俾刀叉你高檔食,厚身,入口膠到、正到非筆墨所能形容

蠔皇三頭非洲原隻花膠皇

三頭花膠皇

食返高檔菜即刻大顯功架,實在係正
發左達值得去多啲

金玉蔘(海蔘)
蠔皇三頭非洲原隻花膠皇
三頭花膠皇
2019-05-25 477 浏览
Saturday dim sum with the parents. 4 of us ordered 5 dim sum (Char Siu Bao, Ha Gao, Siu Mai, turnip cake, fried bean curd roll), Flat noodle with fish fillet and Pepper with Hog maw soup.The dishes all look great, in fact you feel like you’re eating at a Chinese restaurant of a hotel, Until you actually eat them, which was too oily for Cantonese dim sum. Otherwise it was fine in terms of flavour, cooking and plating, with some thoughts into every dish even though it is a chain. The tea they serv

The dishes all look great, in fact you feel like you’re eating at a Chinese restaurant of a hotel, Until you actually eat them, which was too oily for Cantonese dim sum. Otherwise it was fine in terms of flavour, cooking and plating, with some thoughts into every dish even though it is a chain. The tea they served was top notch but they didn’t offer anything on the side. Service is not great with the waitress prioritising customers they know. The decoration and seats was fair but i wouldn’t be happy if it was dinner.

Would I return on my own? Unlikely. Would I say no to my dad if he suggests this place? Unlikely too. The mall offers 3 hours free parking which is the primary reason for him to head there.

IDEAS (“Independent Dining Experience Assessment Scale”) Overall Rating - B
Cooking & Ingredient: C
Plating and Portion: A
Beverage and Dessert: A
Service & Ambiance: B

IDEAS aims to provide an objective assessment of dining experiences. The assessment scale does not take cuisine, culture and price into considerations.
2019-05-25
2019-05-11 584 浏览
尋晚我哋一家大小、一行十人提早慶祝母親節,母親大人鍾意食中菜,於是去咗龍皇度食餐好因為個母親節套餐唔係咁啱食所以我哋決定散叫。我哋叫咗差唔多15個餸!!而家淨係介紹下我覺得最好食嗰啲啦大紅乳豬半隻~母親節飯喎!梗係叫半隻乳豬賀一賀佢啦!~乳豬皮又脆又薄,燒得好香,又唔會好油蜜汁叉燒例牌~呢味係老公至愛~叉燒半肥瘦,非常入味,入口無根~個燒汁送飯一流XO醬炒花膠棧~花膠幾彈牙,有口感~小小辣幾野味豉汁涼瓜牛肉~母親大人最愛~炒得好入味,牛肉一啲都唔韌~牛肉又無比涼瓜搶晒啲味京炆海參豆腐煲~海參有質感,唔會一pat pat花菇肉掌總括嚟講,樣樣餸都非常好味!不過因為全部叫例牌,所以好細碟。叫咗咁多樣餸都唔使$3000,比母親節套餐抵食~
因為個母親節套餐唔係咁啱食所以我哋決定散叫。

我哋叫咗差唔多15個餸!!而家淨係介紹下我覺得最好食嗰啲啦

大紅乳豬半隻
~母親節飯喎!梗係叫半隻乳豬賀一賀佢啦!
~乳豬皮又脆又薄,燒得好香,又唔會好油
乳豬

蜜汁叉燒例牌
~呢味係老公至愛
~叉燒半肥瘦,非常入味,入口無根
~個燒汁送飯一流
叉燒

XO醬炒花膠棧
~花膠幾彈牙,有口感
~小小辣幾野味

豉汁涼瓜牛肉
~母親大人最愛
~炒得好入味,牛肉一啲都唔韌
~牛肉又無比涼瓜搶晒啲味

京炆海參豆腐煲
~海參有質感,唔會一pat pat

花菇肉掌

2019-05-10
庆祝纪念
母亲节
乳豬
叉燒
  • 蜜汁叉燒
2019-04-28 705 浏览
大名鼎鼎幟哥既酒樓,小菜當然出名飲茶唔知又會點,舖面就夠晒貴氣,走高貴既中菜館風仲有酒櫃等等,氣氛相當不錯,食物選擇多,亦有不少有心機既特式野,服務員週到就當然啦鮑汁鳳爪,賣相OK,精緻小碟,味道適中,汁液啱啱好掛係鳳爪上惹味既,但略嫌唔係好夠熱,處於室溫狀態有少少怪加個冷盤回味醉雞,色香都有期望高下食落味道好,但只有咸香,無咩花雕味,唔當醉雞既就一百分山竹牛肉,正正常常,肉質腍但有口感,唔會梅味道OK,另外叫左個春風得意腸,賣相一流,好得意其實係加左脆炸腐皮同肉鬆係入面,做長幾個口感,幾創新幾好味既食悶左一般腸粉既都係一個唔錯既代替品,加埋沙巴海蝦餃,一入口就知道係海蝦,蝦味特別濃而蝦肉較彈牙但相對皮都幾厚,蝦同荀既味夾得一般,中規中矩啦蜆蚧鮻魚球,炸得不錯,唔會油,非常彈牙但個蜆蚧發生咩事,唔香,無鮮味,死咸,點魚露仲好過最後炒左碟豉椒龍躉頭腩炒河,上枱不錯,炒野果然無令人失望好好味又夠鑊氣,香口又有風味,龍躉頭腩粉唔厚,魚肉保持鮮嫩味道想保住魚鮮所以唔會咸,加埋濃味豉椒河就好夾成餐茶,賣相二百分,碟碟都正但細節同味道差啲,本來無咩,但話晒都高價仲不幟哥個名點都高啲期望既,大家自決
大名鼎鼎幟哥既酒樓,小菜當然出名
飲茶唔知又會點,舖面就夠晒貴氣,走高貴既中菜館風

惹味既,但略嫌唔係好夠熱,處於室溫狀態有少少怪
加個冷盤回味醉雞,色香都有

鮑汁鳳爪

回味醉雞

醉雞

山竹牛肉,正正常常,肉質腍但有口感,唔會梅
味道OK,另外叫左個春風得意腸,賣相一流,好得意
但相對皮都幾厚,蝦同荀既味夾得一般,中規中矩啦

山竹牛肉球

春風得意腸

沙巴海蝦餃

蜆蚧鮻魚球,炸得不錯,唔會油,非常彈牙
但個蜆蚧發生咩事,唔香,無鮮味,死咸,點魚露仲好過
最後炒左碟豉椒龍躉頭腩炒河,上枱不錯,炒野果然無令人失望
好好味又夠鑊氣,香口又有風味,龍躉頭腩粉唔厚,魚肉保持鮮嫩
味道想保住魚鮮所以唔會咸,加埋濃味豉椒河就好夾

蜆介鮻魚球

豉椒龍躉頭腩炒河

成餐茶,賣相二百分,碟碟都正

#建議盡量食炒野
#晚餐啲海鮮同花膠扒其實超正