2015-09-29 2842 浏览
完成看似驚險的印度之旅,整晚跟團友談天,盡數各種生活的趣事,自己一個去旅行,才有機會識到同樣想擴闊眼光的人,能夠成為朋友,比旅行中的行程和景點,都更令人難忘。多得爸爸的痛錫,接我落機幫我拿行李,可以在回家途中少睡一下,路經家附近的Mikiki商場,就下車吃個午飯先!回到家第一餐,當然要飲淡茶食個包,回歸一盅兩件的習慣。在印度時,由早午晚餐都是咖哩,分別就在於濃郁程度,早餐的會比較稀,以豆類蔬菜為主,配炸脆餅,晚餐的就比較濃郁,午餐及晚餐就不無多樣,而肉類芝士作配料,配印度米或薄餅,經常有用薯仔做的菜色,甜酸醬炒薯條、香草薯仔粒,都非常可口。龍皇酒家已是我們第三次用餐,是地方就腳,落地玻璃設計非常簡潔,對着舊機場,感覺開揚光線充足,有好多張12人大枱及其他細枱,都不需等待太久,旁邊的枱上放了花盆等待着客人。我們都是點濃水仙,剛下機,要飲很多水!酒樓、酒家,就是我們廣東人的其中一種味道,如走進大江南北,遇見某一間酒家,吃的都是大同小異,每人都有自己一定吃的首選點心小食,以前「茶樓」的店員,會一邊推著手推車,一邊嗌著點心的名稱,在茶樓四圍行走,客人可安坐在位置上,等待美味佳餚送上,後來為了安

酒樓、酒家,就是我們廣東人的其中一種味道,如走進大江南北,遇見某一間酒家,吃的都是大同小異,每人都有自己一定吃的首選點心小食,以前「茶樓」的店員,會一邊推著手推車,一邊嗌著點心的名稱,在茶樓四圍行走,客人可安坐在位置上,等待美味佳餚送上,後來為了安全,陸陸續續取消了點心車,現在我們只要在點心紙上點菜就可以,也是我的玩意。
沙巴海蝦餃 $34
蝦餃沒有竹筍,在我心目中就不太合格了,可是味道也不錯,蝦餃皮及餡料的比例,包得豐滿大粒
豉汁蒸鳳爪 $26
四喜烤麩 $58
四喜包括花生、雲耳、冬菇及烤麩,好像跟傳統的少了一樣材料,要令平平無其的烤麩,廚子就教用手撕開,才能隨意地改變他的味道弄得更入味,但餐廳做就會用切的方法,令賣相整齊,豉油中帶點冬菇香氣
四喜烤麩
沙巴海蝦餃
飄香荷葉飯 $98
小時父親的魅力源於他的才藝,我的爸爸可以說得上是萬能的,他的職業已經是充滿正義感,而問他什麼問題也可解答到,見我的相片攝影技術也是他教導我的,特別是他的廚藝,吃時令的選材不會浪費,有次到一間中菜館,點了個燒禾米乳豬,打包了兩大盒的糯米飯回家,爸爸就買了兩片荷葉,將他浸透後,包著糯米飯,再蒸熟,一、可吸去多餘的油脂,二、帶來天然的荷葉香味,有點像吃得多油膩食物後,可喝杯茶一樣!值得一讚的是店家做的飄香荷葉飯,有新鮮的蝦仁、蛋花及雞肉,配合醬汁,令整體更美味可口!
飄香荷葉飯
蜜汁排骨 $58
沒有點甜品,就吃個蜜汁排骨作結束,肉質不太厚容易咬開,蜜汁滲透入骨子裡,好比叉燒的滋味!
蜜汁排骨
平均消費 $111, 3位,1個頭盤+2個點心+1個小菜+1個飯

龍皇酒家 Dragon King Restaurant
星期一至星期六: 11:00-16:30; 18:00-23:00
星期日: 10:00-16:30; 18:00-23:00
新蒲崗太子道東638號譽港灣Mikiki 商場1樓110舖
Tel: 2711 8233
2015-09-17
飄香荷葉飯
2015-08-07 2546 浏览
這天媽媽想吃點心, 來到了Mikiki的這裡2時開始下午茶時間, 我們到的時候是1:55分左右外面極多人等候! 我們等二人枱第五張等到了2:20才有位也許是太多人了, 我們坐的位置明顯是一張加枱在走火通道位置- -"" 還看到有人坐到出門口了X_X下午茶選擇我們兩個人叫了五個點心麻香貢菜, 外面很少吃得到爽爽的口感, 麻油不算非常香古法馬拉糕 - 有黠失望, 完全不夠鬆軟賽螃海鮮餃 - 推薦! 新款點心嗎? 從來沒有吃過呢賽螃蟹放到餃子裡面, 而且蒸的火喉剛好海山脆雞翼 - 特別但不算很好吃迷你蒸飯 - 即是冬菇肉碎飯, 很迷你,有點貴但冬菇肉碎的味道有調過,很好吃. 推薦總結,每人$85吃了五個點心小貴, 出品質素有待改善服務OK, 但要坐出門口不舒服呢...
這天媽媽想吃點心, 來到了Mikiki的這裡
2時開始下午茶時間, 我們到的時候是1:55分左右
外面極多人等候! 我們等二人枱第五張等到了2:20才有位
也許是太多人了, 我們坐的位置明顯是一張加枱
在走火通道位置- -"" 還看到有人坐到出門口了X_X
下午茶選擇

我們兩個人叫了五個點心
麻香貢菜
麻香貢菜, 外面很少吃得到
爽爽的口感, 麻油不算非常香
古法馬拉糕
$9.8
古法馬拉糕 - 有黠失望, 完全不夠鬆軟
賽螃海鮮餃
賽螃海鮮餃 - 推薦! 新款點心嗎? 從來沒有吃過呢
賽螃蟹放到餃子裡面, 而且蒸的火喉剛好
海山脆雞翼
海山脆雞翼 - 特別但不算很好吃
迷你蒸飯
迷你蒸飯 - 即是冬菇肉碎飯, 很迷你,有點貴
但冬菇肉碎的味道有調過,很好吃. 推薦

總結,每人$85吃了五個點心
小貴, 出品質素有待改善
服務OK, 但要坐出門口不舒服呢...

2015-07-31
賽螃海鮮餃
迷你蒸飯
2015-07-14 2109 浏览
自細好鐘意跟老豆去飲茶,大個當然係𠼱住honey陪我啦..飲茶唔使去到五六星酒店,去普普通通亁乾淨淨就可以.最近先癹現龍皇嘅下午茶真係抵食夾好食.我哋兩點幾先決定去,鬼咁多枱唔知點解..重點當然叫特價嘢.但义燒包就要正價,不過佢地個义燒包係幾正㗎,有堅义燒係𥚃面,饀同包比例啱啱好.而鮮蝦腸粉都幾靚仔,蝦爽口彈牙又大隻.潮洲粉果材料足,皮又不太厚,唔錯唔錯.個小籠包...其實唔叫唔係損失,豬肉饀雖然都有湯汁,不過有少少豬so味..而冷盤茄子無乜出錯,係油啲啫.可惜件馬拉糕就差啲,扁撻撻,隔離枱果件就半呎高,差咁遠,好奇怪.最後埋單..噔噔噔..佰伍蚊咋!龍皇喎..!
我哋兩點幾先決定去,鬼咁多枱唔知點解..重點當然叫特價嘢.
义燒包
鮮蝦腸粉
而鮮蝦腸粉都幾靚仔,蝦爽口彈牙又大隻.
潮洲粉果
潮洲粉果材料足,皮又不太厚,唔錯唔錯.
小籠包
冷盤茄子
而冷盤茄子無乜出錯,係油啲啫.
馬拉糕

最後埋單..噔噔噔..佰伍蚊咋!龍皇喎..!
2015-07-07
义燒包
鮮蝦腸粉
2015-04-27 2638 浏览
成日午餐食得麻麻地,今次見有D時間,黎食餐好先!叫左幾樣野試,因為之前冇食過 --- 麻香鱷梨蝦卷(新野)、花旗蔘湯餃(新野)、鳳爪、黑豚肉炒河(新野)。先到既係 --- 創意菜,麻香鱷梨蝦卷,當小食幾好,有麻香,脆口。再黎 --- 鳳爪,OK的,入味,但老實講,荔枝角某酒樓同佢水準十分近。然後又係創意菜 --- 花旗蔘湯餃,甘甘地既湯好飲,粒野就冇乜特別(可能因為似我唔鍾意食既粉果),配啖湯入口都幾清香。最後係---黑豚肉炒河,炒粉麵來說,OK的,味道0岩0岩好,仲有D鑊氣。食左1粒鐘多少少,滿足。
成日午餐食得麻麻地,今次見有D時間,黎食餐好先!

食左1粒鐘多少少,滿足。
麻香鱷梨蝦卷
鮑汁鳳爪
花旗蔘湯餃
花旗蔘湯餃 (內涵)
鮑汁黑豚肉炒河
题外话/补充资料: 一向最欣賞呢度既創意菜,建議受歡迎既保留在餐牌,或者每隔一排限時重推!!!
2015-01-10
花旗蔘湯餃
2015-01-15 3550 浏览
星期五晚上特意來到新蒲崗,替男友的爸爸慶祝生日耶!大概預早兩星期左右訂檯(指定要廂房),跟上年同一間廂房啊。其實我們只有七個人而已,不過因為大廳的環境太吵、位子又較擠,跟在街坊式酒樓「飲茶」無異。所以如果沒有廂房的話,應該不會選擇這裡嚕。廂房的環境很舒適,自成一角的。外面還有露台(是公眾、可通往相鄰的廂房),供吸煙人士之用,「一推門就可以食煙,啱晒男友爸爸~」(我們之中只有男友爸爸吸煙的啊)。ps. 可惜當時下雨中,餐廳亦沒有設置簷篷,未能如上年般於外邊坐下吸煙。我與男友最早到來,可以慢慢拍照嚕。擺位精緻…(不過細看之下,杯碟也有點不潔,檯面上更有點疑似餅碎的東東)茗茶…可愛的茶杯…是晚菜單,以「壽比天機宴」作藍本。但由於大家都不吃魚翅,所以預先把濃湯大煲翅改作川貝燉海星;而又因大家很愛吃這裡的泡飯,故把長壽伊麵改成龍皇西施泡飯。燙手妙齡豬翡翠炒老虎鮑魚川貝燉海星砵酒蝦球神草沙巴龍躉蠔皇海參伴椎茸古桐麻香雞荷塘春色龍皇西施泡飯水晶禮盒紫薯壽桃生果拼盤ps. 我們只有七人,但因取「意頭」的關係,故是晚為八人餐(從一席十二人餐中減了點份量而得出的八人餐)。不知是否臨近冬至,這次廂房設最低消
星期五晚上特意來到新蒲崗,替男友的爸爸慶祝生日耶!
大概預早兩星期左右訂檯(指定要廂房),跟上年同一間廂房啊。
廂房的環境很舒適,自成一角的。

我與男友最早到來,可以慢慢拍照嚕。
擺位精緻…

龍皇西施泡飯
水晶禮盒
紫薯壽桃
生果拼盤

ps. 我們只有七人,但因取「意頭」的關係,故是晚為八人餐(從一席十二人餐中減了點份量而得出的八人餐)。不知是否臨近冬至,這次廂房設最低消費五千。我翻查上年的資料,(上年)才三千多而已!!!!
額外點了一Jug鮮榨橙汁,這晚大家也沒有喝酒!
燙手妙齡豬,端來時已只有微溫嚕。
翡翠炒老虎鮑魚,從外觀上看以為是魷魚,不過菜單聲稱是鮑魚,吃來卻又不太像鮑片喔…
川貝燉海星,這客是湯渣,就是讓大家看看有啥東東。大概有海星、雞腳及雞件、瘦肉、瑤柱、海底椰等等,除了海星之外,其他的都可以食用喔…
還是第一次喝以海星燉(或煲)的湯水,味道也挺清甜的說,這也是其他湯料的功勞。
砵酒蝦球,以生菜墊著一起吃,不過面層的炸蒜蓉特多,與其說是砵酒蝦球,倒不如說是「避風塘蝦球」會更貼切。
神草沙巴龍躉,也沒有考究什麼是神草,上桌時就只是清蒸龍躉再加蔥花薑絲而已,肉質鬆散而有點霉。男友的爸爸說看其魚肉還黏著魚骨,估計可能是雪藏魚來的。
蠔皇海參伴椎茸侍應分好各人一小碟,相比起之前幾道,這道的賣相已算「高貴」,以蠔油作芡汁烹調的菜式,哪會不好吃?!?!只是冬菇炆得不太入味,質感仍頗硬呢。
古桐麻香雞,觀其菜名,應該是以雞皮作賣點吧?!?!但雞皮的脂肪頗多,不脆之餘,食味亦怪怪的,大家說就如美極雞般,感覺一般。而雞肉則挺彈牙,大家說應該是「靚雞」、更說這樣烹調「晒咗隻雞」(但我覺得有點韌,還是較愛易嚼的雞肉多一點)。
荷塘春色,上桌前大家對這道有點疑問,還以為是荷葉飯之類。喔喔,原來是一道齋菜,更特意堆砌成一朵荷花般,賣相是預期之外。內裡有小棠菜、蕃茄、草菇、冬菇、木耳及雪耳等等(如果有蓮藕那就更貼題了),食味偏清淡,原來被雪耳「吸盡」芡汁的精華,「呢道一係冇乜味、一係就鹹到死(雪耳)~」。

「桃花依舊,人面全非」,是次食物的表現比前幾次「跌watt」,也許鄰近冬至,加上是日食客頗多,食物質素相對下降了(當時就連侍應也說廚房「冧檔」,而且每道菜也待了很久才上桌呢!!!)。
龍皇西施泡飯
內有帶子、蝦及斑肉等等食材,而西施泡飯是指白飯再加炒米通,不過這個的質感就不及《龍璽》和上年同店的《龍皇》好吃,少了「即席於食客面前倒入炒米通」的環節。而且侍應於廂房外分配了好一段時間(又是逐位小碗奉上),端上桌時已沒有「脆卜卜」的口感嚕。
水晶禮盒,以為是甜點,原來是點心來的。以澄麵包著翠肉瓜、冬菇等,還混入了黑松露醬,食味清甜,但外皮似乎蒸得有點「過火」、太腍了。
紫薯壽桃,慶祝生日,當然要有壽桃!!!可是這籠壽桃於上桌時已附有「手指印」,確實有礙觀瞻。
不過以紫薯作餡(想不到還有鹹蛋黃碎),感覺比蓮蓉健康,亦不會太「膩」。
生果拼盤,西瓜、菠蘿、蜜瓜及哈密瓜,因大家趕時間,最後決定打包回去嚕。

連加一茶芥等等以$6600結帳,食物質素「仲衰過屋邨酒樓」,甚至是一般大牌檔水平,「完全唔值呢個價錢」,跟《龍璽》及上回簡直是兩碼子的事,「唔通人(食客)多就keep唔住水準?!?!」。
庆祝纪念
生日
住係附近, 間中週六日都會一家人去飲茶. 是日家姐提意去龍皇飲茶, 試下新口味咁樣.食之前已經知價錢偏貴, 之前亦試過係呢間龍皇同客食飯, 講到明食物質素一般, 不過家姐話要試一次喎, 咁就去下囉.攞位既時候已經係2點25分, 入坐後見到開始有人換下午茶點心紙, 再問之下, 原來下午茶時間係2點30分, 作為service provider, 係咪應該都提下客人5分鐘後有下午茶呢? 此等服務質素, 相信連一間屋邨酒樓既姐姐都講, 大集團反而咁差?下午茶價錢差價唔係俾唔起, 唔再追究. 杯碟方便, 不知道酒樓方邊無budget 定員工跟得不好, 一枱4人出現3款杯2款碟, 而且杯不太乾淨, 需要換過茶水壺設計原本不錯, 加水唔會漏, 但因為係金屬壺所以不保溫餐桌上的安排都只屬屋邨酒樓質素, 和叫左幾樣點心/小食:鮑螺燒賣:燒賣上面有塊螺片, 但螺片就算加左蠔油汁味道帶腥, 燒賣細粒不體面, 唯一比較好既係蝦肉比例OK.蜂巢芋盒/芋絲野菌春卷:炸物口感不錯, 但炸時油溫不夠, 入口仲有油油既感覺馬拉糕:咬口太散, 無味蝦腸:唯一覺得不錯的食物, 蝦先汆過水仍有蝦味, 但腸粉皮不滑魷魚鬚:上
住係附近, 間中週六日都會一家人去飲茶.
是日家姐提意去龍皇飲茶, 試下新口味咁樣.

下午茶價錢差價唔係俾唔起, 唔再追究.

餐桌上的安排都只屬屋邨酒樓質素, 和

叫左幾樣點心/小食:
鮑螺燒賣:

蜂巢芋盒/芋絲野菌春卷:
炸物口感不錯, 但炸時油溫不夠, 入口仲有油油既感覺

馬拉糕:
咬口太散, 無味

蝦腸:
唯一覺得不錯的食物, 蝦先汆過水仍有蝦味, 但腸粉皮不滑

魷魚鬚:
上次來食明明不錯, 這次太油不夠脆 (應該說是不脆), 而且有很多魷魚都痴埋一舊. 明顯炸的時候求其炸到一碟就算以如此水準, 這樣的收費, 除非公司出錢兼無得我擇, 都唔會再黎龍皇龍璽再食.

2014-11-09
2014-10-07 2819 浏览
朋友請食飯, 果然夠俾面朋友預先訂位,去到已經有好好既服務朋友叫左好多食物整體食物都好好,有2味要讚下介紹下先得北京填鴨, 唔會中間好多油, 肥瘦剛剛好, 可能自己又太耐無食,所以覺得好好味象拔蚌刺身大大隻做刺身, 可以見到好大碟切得好薄,而且仲有海水鮮味,夠冰KEEP住溫度呢2樣食物令我好滿足,加上服務咁好,LIKE!
朋友請食飯, 果然夠俾面
朋友預先訂位,去到已經有好好既服務
朋友叫左好多食物
整體食物都好好,有2味要讚下介紹下先得
北京填鴨, 唔會中間好多油, 肥瘦剛剛好,
可能自己又太耐無食,所以覺得好好味
象拔蚌刺身大大隻做刺身, 可以見到好大碟
切得好薄,而且仲有海水鮮味,夠冰KEEP住溫度
呢2樣食物令我好滿足,加上服務咁好,LIKE!
2014-10-03
2014-09-26 2254 浏览
朋友WHATSPP話有人請食翅, 咁啱在附近上去飲個湯先正呀, 我諗有半食雞, 入面仲有爪子(即金華火腿)湯一定夠曬濃啦, 又雞又金華火腿但味道剛剛好, 因為又唔會太咸翅係成塊成塊咁既, 夠曬料正呀!但價錢我真係唔知道環境唔迫, 有侍應一直在附近服務, 但我食完翅就走了
朋友WHATSPP話有人請食翅, 咁啱在附近
上去飲個湯先
正呀, 我諗有半食雞, 入面仲有爪子(即金華火腿)
湯一定夠曬濃啦, 又雞又金華火腿
但味道剛剛好, 因為又唔會太咸
翅係成塊成塊咁既, 夠曬料
正呀!但價錢我真係唔知道
環境唔迫, 有侍應一直在附近服務, 但我食完翅就走了

2014-09-24
2014-09-22 2638 浏览
今次食左幾樣野,水準感覺上有下降... 特別係創新菜比以前失色。特別一提,個蒸飯次次都叫,次次都遲上,今次成45分鐘先上台.... 我聽到隔壁台炸形另一味菜冇左應有既材料...心諗: 唔係連呢度都退步掛.....   希望佢努力D啦! 唔好令我地班捧場客失望!黑虎掌燒賣--- D皮好乾好乾...甚至已經唔似係正常酒樓既出品。魷魚餃 --- 味道對辦,但作為創意菜,味道冇驚喜 (外型都幾得意既)。次次都好食既 --- 係粥、仲有迷你蒸飯。今次都唔例外。今次仲叫左陳村粉,D排骨夠味,但飯友話D粉就唔夠內地D酒樓做得好。
Mini Steam Rice
Black Tiger Steam Siu Maui
Rib Cubes Steam Chan Chuen Rice Noodles
Squid Dumplings
Seafood Congee (Zoom In)
Seafood Congee

希望佢努力D啦! 唔好令我地班捧場客失望!

次次都好食既 --- 係粥、仲有迷你蒸飯。今次都唔例外。

题外话/补充资料: 10點左右去到,冇早茶,要等開門... 唔計等開門,等候時間係0。
2014-09-13
Mini Steam Rice
Seafood Congee (Zoom In)
Seafood Congee
2014-06-06 2973 浏览
六月五日,去龍皇食晏。魷魚鬚,好好食,彈牙唔韌,個粉好脆。湯好鮮。牛柏葉夠爽夠入味,雞札用料足。鮮蝦仁腸,蝦仁彈牙,可惜皮太厚。鮑汁雞腳,激讚。雞腳淋曬,入口即化,膠質重,鮑汁夠味。

六月五日,去龍皇食晏。

魷魚鬚,好好食,彈牙唔韌,個粉好脆。

湯好鮮。

牛柏葉夠爽夠入味,雞札用料足。

鮮蝦仁腸,蝦仁彈牙,可惜皮太厚。

鮑汁雞腳,激讚。雞腳淋曬,入口即化,膠質重,鮑汁夠味。

2014-06-05
2014-06-01 2661 浏览
變質了!是否每家食店出名後慢慢就會變!至愛的龍皇和龍璽,今天選了龍皇吃个午歺,竟然變了!蘿蔔糕沒有了以住表面煎得香脆,上台後,有其色但是軟的,應該煎完放咗好耐才上台春卷其中一條有點濃硬,裡面竟然有條好粗的豬肉條燒賣最失望,同之前差太遠口感好粉,像小食店魚肉燒賣口感,味道已絕對變質。係咪轉了師傅呢!如果龍璽價錢食呢d,絕對即场投诉。
變質了!
是否每家食店出名後慢慢就會變!
至愛的龍皇和龍璽,今天選了龍皇吃个午歺,
竟然變了!

蘿蔔糕
沒有了以住表面煎得香脆,
上台後,有其色但是軟的,應該煎完放咗好耐才上台

春卷
其中一條有點濃硬,裡面竟然有條好粗的豬肉條

燒賣
最失望,同之前差太遠
口感好粉,像小食店魚肉燒賣口感,味道已絕對變質。

係咪轉了師傅呢!
如果龍璽價錢食呢d,絕對即场投诉。
2014-06-01
庆祝纪念
生日
2014-05-30 2604 浏览
星期天,和家人去了我常去的龍皇酒家飲茶,人很多訂了枱大約等了20分中 ,坐下点了我至愛的煎羅白榚,和其他点心,好味但叫了個西施虾泡飯,湯很腥,難吃已沒有之前我吃的水準...
已沒有之前我吃的水準...

2014-05-04
2014-04-01 2862 浏览
裝潢是高檔的,但食物就認真麻麻了脆皮雞-不脆魚重差,若真是貴價新鮮魚,清蒸已很好,要炸已知有問題,還炸到過火茄子相信稍為有經驗的廚師都可做到,此餸都有讚的,就是夠多囉甜品是擂沙湯丸-味道不過不失.因有七位,加了蠔及桂花糕,桂花糕3件,樣靚,味道一般.蠔及桂花糕不包在套餐內的,是另叫.
题外话/补充资料: 下午大約2:30点訂位時,待應問需否訂套餐,就問她是什麼燉湯,她覆未知,嘩!你吳講系咩湯,客人又点訂呀!攪笑. 星期日客人都不多客,有數張吉枱,各位要去食,真系要問清楚,起碼都要問下條魚是否炸? 希望我只是不好彩,吃了這不值的一餐啦!若只靠名氣,很難維持啊!
2014-03-30
XO醬爆花膠盞
滋補燉湯
2014-01-13 2387 浏览
係咁岩早起身(都成11點!)去,酒樓內已經接近爆滿。一看餐牌,不得了,創意點心甚多,很多舊點新猶亦引人一試。費時十分鐘,終點了幾樣,款款OK,選了最驚喜的幾款和大家分享:另外也點了迷你蒸飯(飯菜汁比例剛剛好)、燉雪梨安南子(不會太甜)、穿雲簪(當天,這是新出的創意菜)等,都很對辦。離開時,在外等候的人不少。回想俺一來就有座位,上菜又不慢,此趟不止口福。如此質素,比「明閣」還好,俺必再來。

係咁岩早起身(都成11點!)去,酒樓內已經接近爆滿。

蟹粥
鵝肝卷
燒肉汁芋盒

如此質素,比「明閣」還好,俺必再來。
题外话/补充资料: 價錢略貴,性價比卻很好。
2013-12-26
蟹粥
鵝肝卷
燒肉汁芋盒
2013-09-24 1847 浏览
龍皇食過兩間分店,一間新蒲崗,一間銅鑼灣,新蒲崗應該算係較新一間,。雖然大家係同一品牌食店,但始終佢廚師唔同,水準點都會有差別,不論服務或食物水準,我都比較鍾意新蒲崗分店多!呢日為兩個小魔怪慶祝生日,佢哋爸爸就為哋响樹開咗兩圍。雖然訂唔到房,但酒樓都幫我哋安排咗一個角落位,令我哋有自成一角嘅感覺。紅燒蟹肉翅湯底味濃,滿滿嘅蟹肉,香口鮮味!冶味炒海參 ~~ 不論係瓜或海參都非常爽脆、入味!今次小魔怪嘅爸爸好闊綽,不論小朋友或大人都有一隻四頭澳洲鮮鮑。這個鮑魚煮得好腍、非常入味,個汁香甜濃郁!不論係邊個部位嘅魚露雞都非常嫩滑,仲有好香嘅魚露味五穀豐登荷葉飯,個飯好爽,好香嘅荷葉味不論係邊類型嘅中式飯宴,乳豬仔可以話係特定嘅菜式之一,但唔係每一間都可以做得咁好食。龍皇絕對係將呢隻乳豬仔燒得皮薄又脆,肉又鬆嫩,亦唔會有油膩嘅感覺,真係會食完一件又一件架!

紅燒蟹肉翅湯底味濃,滿滿嘅蟹肉,香口鮮味!
紅燒蟹肉翅
冶味炒海參 ~~ 不論係瓜或海參都非常爽脆、入味!
冶味炒海參
蠔皇四頭澳洲鮮鮑
不論係邊個部位嘅魚露雞都非常嫩滑,仲有好香嘅魚露味
富國魚露雞
五穀豐登荷葉飯,個飯好爽,好香嘅荷葉味
五穀豐登
2013-09-07