2013-04-05 113 浏览
新年过後,与好友敍會多在尖沙咀,銅鑼湾等地,輪到我選址,又要有房间,又要菜靚,左想又想,試晚宴於此店。鑑於午膳於龙皇多次,对品质颇有信心,故先電詢房间价钱,答案是:很合理:最低價錢$4,500(相比其他尖旺區,最少也要$6,000-$7,000) 地点雖不大就腳,但朋友多有車代步,MIKIKI車位充足,所以馬上訂下细房一間。部長經理們都個個服务什佳及態度良好,連侍應都被感染埋。因各人都希望試靚菜,經部長JJ誠意推介,不經意地也超出预算,叫了$6,000菜式,包括:賣相很好,味道不錯,點估都估不到是用冬瓜染天然菓色做出來鲍鱼:口感彈牙,汁好味豉油皇大虾:美味好食,招牌菜招牌蔥油雞,好食,好介紹,清碟。古法𤉋魚:全条沙巴老虎起肉古法清𤉋,味道OK, 未有驚喜炒豆苗:味道適中可口泡米通湯飯:(忘记菜名) 招牌菜,非常可口,直得再試甜品: 紅棗桃?𡙡和桂花糕,再來个生菓碟,錦上添花

賣相很好,味道不錯,點估都估不到是用冬瓜染天然菓色做出來
鲍鱼:口感彈牙,汁好味
豉油皇大虾:美味好食,招牌菜
招牌蔥油雞,好食,好介紹,清碟。
古法𤉋魚:全条沙巴老虎起肉古法清𤉋,味道OK, 未有驚喜
炒豆苗:味道適中可口
泡米通湯飯:(忘记菜名) 招牌菜,非常可口,直得再試
甜品: 紅棗桃?𡙡和桂花糕,再來个生菓碟,錦上添花
题外话/补充资料: 酒家走高档路缐,但丰俭由人,水準保持,會再度試食其他菜式。
2013-03-06
用餐优惠
試食活動
  • 葱油雞,泡米通湯飯
2013-03-21 1568 浏览
今天放假我們又去咗Mikiki 商場的龍皇飲茶,好彩都不用等位,好快就入座,而且帶位員都好有禮貌,問我們怎樣稱呼之後帶我們就座,而且remind了我們的last order 時間及本店是沒有下午茶市,服務員都好快幫我們擺位及飲什麼茶。取後我們馬上點order 了!!上次冇order 消脂菜汁,今次我一定要order點心方面小點是$19、中點$24、大點$28、特點$32、頂點$39及每位茶錢$12一位及另加一服務費。點心及炒粉麵都有,地方都好光猛,而且地方都晤細,樓底都好高,枱與枱之間都有距離,坐得都舒適。服務方面有些服務員都好nice ,而且都好專業,問了一些點心的材料都了解,而且都好有禮貌。 吉祥紅提$48 ------ 用了紅菜頭染成紅色的冬瓜粒,配上新鮮的士多啤梨帶點甜甜酸酸,令人開胃,一共十二粒。賣相都幾分似紅提子wo!!!而且是凍食的作頭盤真是一流。 乳香鳳翼球($43) ----外層炸得香脆,不過都幾油膩,切了細細粒方便夾起又去了骨,充滿南乳的香味都好惹味,南乳味濃郁,而且用了炸pesto 葉及薄脆作裝飾!! 鮑汁鵝肝卷(頂點) ----外層是炸麵包都好外脆內軟的,雞

鮑汁鵝肝卷(頂點) ----外層是炸麵包都好外脆內軟的,雞肉餡、冬菇及青蔥再加上了一些切粒的鵝肝,餡料真是好足,都幾特別的一道菜。
香煎臘味蘿蔔糕 (中點) -----煎得不是好香,冇dry shirmp??不過最正是好多大條又粗的蘿蔔絲, 啖啖都是蘿蔔味,臘味份量都可以,個糕身都好軟綿。
意式黑豚雲吞(大點) ----食落好似食小龍包的感覺,內裡都是一些豬肉餡,用了龍蝦湯浸住,個湯都好鮮甜。
燒汁煎包(特點)---用咗個石頭鍋盛放了三件生煎包上枱,上枱時仍然<沙沙聲>而且可以keep 住熱度,有黑椒味道的雞肉作饀,個包是外脆內軟,今次冇了葉子形狀的圖案!!更可是黑椒味較淡,少許惹味。而且鍋底更有一上洋蔥及青蔥,食落更加惹味而且不會令到個包燶。不過最好就快夾起個包,因為會不斷吸油。
無間道 ($29) ----層次黑白分明,黑色是芝麻而白色是杏汁,入口香甜幼滑。上面好似畫上了蜘蛛網般,用了coctail 杯裝起,看來高貴優雅,芝麻及杏汁味都幾濃又甜度剛好。
消脂菜汁$19一支,最少兩支上---- 紅色的是紅菜頭造的,而綠色的菜汁是苦瓜、菜汁、菠蘿、青檸, 好fresh用了隻玻璃杯加了一些碎冰盛裝住兩支試管,都好特別的飲法,掂到碎冰的試管部份菜汁會夠凍,而掂晤到碎冰試管部份的果汁不是好夠凍,有點可惜。不過兩者菜汁都好鮮甜,綠色的菜汁主要都是苦瓜為主,有青檸的味道會帶點微酸,紅色的紅菜頭菜汁不會好腥,好清甜美味。
食了一些飽肚油膩的點心order番一些消脂菜汁可以減輕油膩感,而且又健康有益,再order 了個無間道令自己更滿足自己的食慾。今餐埋單都不是好便宜,total 是$331。食物水準方面都不俗,不過menu 上可以增加一些圖案or remark 番是有什麼材料。因為都用了不少時間去問服務員去了解食物。
2013-03-19
$165.5 (午餐)
2013-02-19 1156 浏览
見到好多人都慕名而去幫襯龍皇, 見D食物都幾靚, 所以趁星期日就同媽媽來試下.2個人叫左1) 蟹粉小籠包 2隻 ($96) - 蟹粉不足,味道普通不覺突出,有點失望 2) 安格斯牛柳腸 ($39) - 冇諗過安格斯牛柳都會冇乜牛味,但腸粉夠滑身 3) 沙巴海蝦餃 ($32) - 味道配搭好好,沙巴海蝦餃既蝦肉又真係比一般酒樓蝦餃的蝦....更爽口更彈牙, 味鮮皮薄,不失鮮味. 4) 冰燒三層肉 ($108) - 讚 !!!!!!!! 好脆好味,賣相好靚,但價錢真係幾貴! 5) 瑞士蒸餾咖啡 ($33) - 賣相美觀,味道尚可! 送埋杏仁餅,少甜,好味! ● 茶位 ($24)● 加一 ($33.2)共$365 (2位午餐)至於服務質數方面,員工的服務質素真的有待改善,第一,我們的蝦餃還有一隻在籠裡,那位侍應竟然「不問自收」,收了我們的蝦餃第二,收拾瑞士蒸餾咖啡杯時,把咖啡杯傾倒,弄髒了我們的衣服,一聲道歉也沒有價錢,服務及環境都沒想像中那麼好.....都應該不會再來了

2個人叫左

● 茶位 ($24)
● 加一 ($33.2)

共$365 (2位午餐)

至於服務質數方面,員工的服務質素真的有待改善,

價錢,服務及環境都沒想像中那麼好.....都應該不會再來了
2012-10-27
  • 冰燒三層肉
2013-01-08 923 浏览
親今日放假... 同屋企人出街飲茶.... 事前緊係book定位啦....我地book左1:30... 大約12:50 我地就到左啦... 一去到已經有堆人係門口, 我就走埋去講booking#諗住攞飛仔... 個帶位女士好寸咁答 : 電話booking無飛架wow~~我 : 咁我想問下大約要等幾耐?帶位女士 : (左望右望..) 你book 1:30麻... 到叫你呀? 算.. 鬼叫自己早到左咩... 咁未行陣lor... 行到 1:20pm... 我見門口堆人唔見哂, 就行番去等佢叫啦... 行到埋去, 有另外兩個女人... (已經係櫃位前既) 女人A : 周醫生book果張枱OK未?帶位女士 : 唔好意思.. 要你等咁耐.. (比我遲來到櫃台前既) 女人B : 四位唔該? 帶位女士 : (無出聱.. 睇睇簿... 即寫飛仔.. 搵同事帶位..)咁眼見比我遲來都有位... 點解我早book左位反而仲未有位....我 : 唔該我想問下我地book左3位 1:30 點解咁耐都未有位....帶位女士 : (佢唔出聱... 即刻睇錶... 又望下入面... 唔係好高興咁...叫人帶位..)

個帶位女士好寸咁答 : 電話booking無飛架wow~~
我 : 咁我想問下大約要等幾耐?
帶位女士 : (左望右望..) 你book 1:30麻... 到叫你呀? [好寸]

算.. 鬼叫自己早到左咩... 咁未行陣lor...

帶位女士 : 唔好意思.. 要你等咁耐.. [仲立即找同事安排]

(比我遲來到櫃台前既) 女人B : 四位唔該?

我地叫左...
题外话/补充资料: 其實之前見到幟哥既節目... 加上朋友既食評, 自己想試龍皇好耐啦... 不過可能希望越大, 失望越大啦.... 不過對於一間完全迫生既食店... 門口接待員真係好影響食客對果間食店既印象... 出街食野係為開心.. 食好食既食物... 店員既服務都好重要... 唔係要你呵諛奉承, 但我希望有番基本既禮貌和尊重lor~~~ 希望幟哥可以留意下la~~~ 我就唔會再試la~~~
2012-12-26
2012-11-26 790 浏览
MiKiki商場內酒樓只有一間,所以在這附近要飲茶的話就會去龍皇,除非去九龍城。這日與朋友吃了一下食物 -燒汁煎包($32): 鬆軟的包表面煎得香和少脆,吃起來包的質感像在吃生煎包。餡料和醬汁就如在吃叉燒包,這個混合體頗有趣,不過我還是較愛吃生煎包和叉燒包。沙芭海蝦餃($32):蝦肉很鮮甜,皮的厚薄和蒸的時間都剛好。蝦餃亦包得很美。好吃!香芹牛肉球($24):店方說牛肉是用澳洲牛肉,吃起來牛肉味道甜美,亦很多肉汁,配著香芹很美味。四寶雞扎($32):用料頗足,我最愛是吃那吸收的肉汁腐竹皮。鵝肝海鮮焗飯($158):焗得香噴噴,表面溶掉的芝士程金黃色,未吃已覺得吸引。味道方面,很香,半溶的鵝肝粒和多款海鮮混著炒飯底,很鮮甜。而且用料頗足,有鮮蝦,鮮蟹肉(不是蟹柳)和魷魚等,份量也很大,早知可少點一個點心。各款食物味道都不錯,尤其愛蝦餃和牛肉球,不過食物調味稍微偏濃,如果一向愛吃清淡原味點心的可能會不太習慣。看得出這裡的茶具和裝修也花過心機。不過服務人手就好想不夠,很難才能找到人過來。整體來說仍是個飲茶好地方。
dim sum menu
  • 沙芭海蝦餃,香芹牛肉球,鵝肝海鮮焗飯
2012-08-31 450 浏览
難得大班人飲茶﹐特意點新菜食(可惜只能post 8張相)﹕點心 一道我以為只有在國內先食到的美食香口啖啖肉都係香口野﹐細細件﹐岩女士食燒味我至愛既龍皇燒腩仔~﹗廚房好足料~﹗啫生菜﹑啫芥蘭食得多﹐啫油麥梗配上好蝦膏真係冇得頂唔油﹐好香滑今次居然冇叫海蝦貴妃泡飯﹐但呢碟炒飯好味而不簡單同場加映﹕沙巴海蝦餃皇﹑水晶禮盒﹑鮑魚燒賣皇﹑香煎鮮蝦腐皮卷﹑香煎臘味蘿蔔糕﹑金蒜銀絲蒸鮮魷﹑韮皇鮮蝦腸﹑燒汁煎包﹑黑白無間﹑鬆脆麻花﹑消脂菜汁
難得大班人飲茶﹐特意點新菜食(可惜只能post 8張相)﹕

點心
墨西哥叉燒產包 特點($32)
一道我以為只有在國內先食到的美食

乳香鳳翼球 $38
啫啫油麥菜梗 $93
老火湯 - 龍脷葉煲豬橫脷湯 $148
XO醬冰肉炆米 $93
墨西哥叉燒產包 特點($32)
蜜汁叉燒 拼 冰燒三層肉 拼 陳醋海蜇花
脆皮黑毛豬 $58
龍皇一品炒飯 $108
2012-08-28 361 浏览
已有一段日子沒有到來光顧龍皇,水準依然保持。新疆崑崙雪菊$48:服務員的介紹選了它,泡出來的顏色似茶色,入口清香,使人心擴神怡。平日茶位也要$12,轉飲雪菊確是不錯的選擇。鮑汁鵝肝卷$39∕4件:脆脆的外皮炸得香口,內餡以切粒的鵝肝,配上叉燒芡汁,似吃叉燒卷。藍色天之戀$39:似美心餅店的凍餅,分量少,水準一般。豉汁蒸鳳爪$24:雖是普通的點心,味道不錯,夠入味。懷舊四寶雞扎$32:有火腿、滑雞柳、冬菇和薄薄一片的東西,不知是豬皮還是魚肚?水準一般。安格斯牛柳腸$39:仍保持水準,牛柳依然嫩滑。桂花鮮淮山$48:是冷盤,鮮淮山入口有些甘苦味,但配上桂花糖,帶出甘甜可口,值得一試。

已有一段日子沒有到來光顧龍皇,水準依然保持。
鮑汁鵝肝卷$39∕4件
藍色天之戀$39
藍色天之戀$39:似美心餅店的凍餅,分量少,水準一般。
豉汁蒸鳳爪$24
豉汁蒸鳳爪$24:雖是普通的點心,味道不錯,夠入味。
懷舊四寶雞扎$32
安格斯牛柳腸$39
安格斯牛柳腸$39:仍保持水準,牛柳依然嫩滑。
桂花鮮淮山$48
懷舊四寶雞扎$32
安格斯牛柳腸$39
桂花鮮淮山$48
2012-05-02 264 浏览
自上星期試過龍皇點心後,就想把全部點心也試齊,今天就來完成心願。生拆沙巴魚茸粥:魚茸混合綿綿粥底,入口香甜,魚肉鮮味。新疆棗皇糕:棗味香濃,甜度適中。叉燒包:包皮鬆軟,餡汁濃度適中,不會太杰,配上薄片的叉燒,使它不再平凡。叉燒腸粉:切成方型,共六件,一片叉燒被滑溜腸粉捲著,買相美觀,水準達中上。龜苓膏:沒有涼粉草味,沒有苦味,不用加糖漿都可以,口感好滑,對於忌糖人士確是首選。
叉燒包
生拆沙巴魚茸粥
生拆沙巴魚茸粥:魚茸混合綿綿粥底,入口香甜,魚肉鮮味。

新疆棗皇糕:棗味香濃,甜度適中。

题外话/补充资料: 不知是否太忙,服務員總是把沖了水的茶壺放錯上,這方面應該改善。:o
2012-05-01
生拆沙巴魚茸粥
叉燒包
龍皇酒家以海鮮專門店創出名堂, 而且有位出名國際名廚黃永幟---幟哥”又是集團的掌舵人, 當然我和嘉豪特意來朝聖及飲茶, 入座時知客小姐問我們有冇訂座, 之後我們話冇, 其後帶了我們入座及給與本酒家的卡片給我們, 同時告訴下次來飲茶須要打電話來訂座, 哇哇!!!不過她們都好笑意迎迎其實入去時真是中午的食飯時段, 真是座無虛席, 店內用餐人頗多,難怪話要訂座!!入座時地方都好豪麗, 其後order了鐵觀音, 茶及熱水也是好快奉上, 枱上配件都好完善, 濕紙巾, 牙簽, 公筷子...都已經準備好放了桌上, 茶方面更用了茶袋入好防止茶葉流出, 真是細心週到, 當打開個茶蓋, 鐵觀音茶的味道香氣四溢好有茶香,味醇清香, 而且又可以減肥,美肌, 又可以減輕食物的油膩感, 所以我好喜歡飲鐵觀音(Best of the best culinary awards 2009 Gold with the Distinction award) ---榮獲美食之最至高榮譽金獎的三樣點心--燒汁煎飽, 水晶禮盒及藕斷絲蓮, 一場來到我怎會不試呢?燒汁煎飽即是生煎包裝入一個韓式的石鍋裡面奉上,看來好有特色而且又

枱上配件都好完善,茶具碗碟都很精緻美觀
茶方面更用了茶袋入好防止茶葉流出, 真是細心週到
座無虛席, 地方好華麗,枱與枱之間都不會好窄
(Best of the best culinary awards 2009 Gold with the Distinction award) ---榮獲美食之最至高榮譽金獎的三樣點心--燒汁煎飽, 水晶禮盒藕斷絲蓮, 一場來到我怎會不試呢?

燒汁煎飽即是生煎包裝入一個韓式的石鍋裡面奉上,看來好有特色而且又可以保持熱度,上枱時少量的熱油仍然在跳著, 橢圓造型的生煎包的兩面煎成金黃色下葉子的圖案, 賣相特別而且香氣處處, 內層都是以雞肉作饀而且帶點黑椒味的秘制燒汁, 好有肉汁好惹味,味道濃郁, 外層個包軟綿, 配搭紅洋蔥或者墊底的蔥也是香口, 墊底的蔥更可以令個包不會煨,真是兩全其美
不過不要放個包太耐, 否則包子會吸晒油份令個包油淋淋
燒汁煎包(煎)$32--3件--包質軟綿, 放在可鍋上更可保持包子熱辣辣
內裡有香惹的黑椒味, 吃落去有點辣辣地
包子不要放在石鍋太耐, 否則個包會吸晒d油
水晶禮盒個名叫做水晶禮盒個餃皮當然是晶瑩剔透,透明清澈的立體造型禮盒完全看見饀的材料, 內餡一點點黑色是黑松露,而且更有野菌與蘆筍作饀料,入口味道好清新爽口, 餃皮更是彈韌,夾下去又不會易散, 好像禮盒一樣
水晶禮盒(蒸)$32--4件---透明清澈的餃皮呈立體的盒狀, 看來真是好像一個水晶禮盒
內餡的是黑松露,野菌與蘆筍, 入口清新爽口
藕斷絲連其實是芒果蓮藕酥條,這外層酥皮相當酥香,入口不油膩,芒果果粒及鮮蝦粒混合的內餡,但是沒有蝦味,蝦肉都好爽口,不會好甜帶點奶皇香味,外脆內軟的口感, 小巧幾有創意
藕斷絲連(炸)$32---4件--外形好像連藕般而且外脆內軟, 好香的芒果味
左邊是芒果肉及奶皇, 右邊是蝦粒及奶皇
菠蘿咕嚕蝦球炒麵---蝦球勝在夠大粒,蝦肉都好爽但是沒有蝦味,外層的炸漿微脆, 麵餅已切開六份, 麵條相當脆口, 咕嚕汁是另外奉上, 可以點甜酸汁食,甜酸度適中,不會偏酸或偏甜 菠蘿可是是罐頭, 所以會比較甜
菠蘿咕嚕蝦球炒麵$133--蝦好爽但是蝦味不濃
環境好華麗優雅, 給人一個感到高級的感覺, 服務都不錯好有效率,殷勤的招呼加水, 收下碟, 到last order 時到會提點客人及推介甜品給客人, 食物方面都算是聞名不如見面, 點心方面都算多款, 但如增加一些粥之類的食物更好

龍皇點心紙
內裡有香惹的黑椒味, 吃落去有點辣辣地
菠蘿咕嚕蝦球炒麵$133--蝦好爽但是蝦味不濃
座無虛席, 地方好華麗,枱與枱之間都不會好窄
2012-02-16 72 浏览
今晚到新蒲崗新開的龍皇食飯,感覺不錯!訂了二人枱,被安排坐於一角,比較清靜,可以細細聲傾偈!叫了老虎蝦二食、海山骨、啫啫生菜!老虎蝦二食:一個用蝦膏煮蝦身,蝦肉鮮美爽脆,牛油蝦膏香味樸鼻,要order多一個白飯,連汁都撈埋!蝦頭則用黑松露醬煮,香味濃郁,但個人比較喜歡蝦身的醬汁味道。海山骨,南乳味濃郁,有點乾身,但肉筫及味道都很好!啫啫生菜㷛有點蝦醬味,再加上蝦亁,非常惹味,而生菜則爽脆,值得一試!但價錢相比以前,同樣價錢已經可以食二人鮑參翅肚餐,真不可小看名氣及marketing的作用!
今晚到新蒲崗新開的龍皇食飯,感覺不錯!
訂了二人枱,被安排坐於一角,比較清靜,可以細細聲傾偈!

叫了老虎蝦二食、海山骨、啫啫生菜!

老虎蝦二食:
海山骨,南乳味濃郁,有點乾身,但肉筫及味道都很好!

2012-02-14
友人送來應節糕品, 今晚趁人齊, 即刻開來食打開盒子一看, 桂花鋪滿糕面, 密密麻麻, 索一下, 桂花香味不太突出, 寒冷天氣之下, 放在室溫一陣才切開來吃, 糕身也不出水糕身層次分明, 桂花糕與椰汁糕互相交替, 合共四層, 第一啖, 先四層一起吃, 椰汁味奪腔而出, 入口充滿椰汁味, 桂花的香味給椰汁搶去了味道, 第二啖, 淨吃桂花糕, 桂花本身的香氣實在太薄弱, 要好仔細才隱約嚐到它一絲柔弱的淸香, 第三啖, 椰汁糕入口香甜, 煙韌度足, 富有彈性 , 桂花與椰汁兩者糕的結合, 入口成了強烈對比, 還是分開層次品嚐較為上算椰汁桂花糕, 賣相精美, 甜度適中, 只嫌桂花香味不夠, 而椰汁過濃, 但不失為一道甜甜蜜蜜的賀年應節食品
友人送來應節糕品, 今晚趁人齊, 即刻開來食
外卖自取
2012-01-25 92 浏览
小弟慕名而來,初嚐龍皇酒樓點心。點心種類不離基本,也不乏新創的,如生煎和牛包,鮑魚燒賣。但是,有創意,無效果,味道一般而矣。雖然初三時日,茶客擠滿,但是,出品的速度亦可,新鮮熱度滿意。終觀全線食品,最敗筆的便是多油,應立即改善。
2012-01-25
(非会员)
2011-11-18 68 浏览
點了8樣野, d菜名好浮誇, 不過大概係:湯, 唔記得咩湯, 不過要預訂臘味飯, 都要預訂燒腩仔 皮好脆, 好食翠玉瓜雲耳炒蝦 不錯, 蝦幾彈宮廷醬咩肉 (類似扣肉) 依個好食, 唔油, 個醬幾特別四季豆 冇咩特別豆腐海蔘煲 不錯, 海蔘都ok入味(仲有一樣唔記得,應該都冇咩特別)其實整體都好食ge~ service好, 坐得又舒服, 茶亦都ok, 不過貴左d lor….
點了8樣野, d菜名好浮誇, 不過大概係:
湯, 唔記得咩湯, 不過要預訂
臘味飯, 都要預訂
燒腩仔 皮好脆, 好食
翠玉瓜雲耳炒蝦 不錯, 蝦幾彈
宮廷醬咩肉 (類似扣肉) 依個好食, 唔油, 個醬幾特別
四季豆 冇咩特別
豆腐海蔘煲 不錯, 海蔘都ok入味
(仲有一樣唔記得,應該都冇咩特別)

2011-10-03 65 浏览
睇左好多集《為食總司令》,有D心郁去試下。晚上心血來潮,要試下電視介紹既沙巴筍殼魚。去到酒樓,人唔係多,侍應既服務好好,耐心介紹各種菜式。因為菜名懶靚,睇完都唔知係乜,例如冰燒三層肉(原來係燒腩仔)。叫左炆筍殼魚(例牌),本來ORDER既,但服務員話條魚切左無耐,揀清蒸會更好味。後來一試,果真無錯,香滑鮮甜,令我地食不停口,夾不停手。另外,最驚喜係鮮蝦貴妃泡飯,真係好正。海鮮湯底用大量龍蝦熬成,配上爆米和米飯,鮮蝦出奇地有蝦味(宜家好多蝦既蝦味欠奉)YUMMY! 順帶一提,在商場內有按優惠券的告示牌,PRINT出黎有着數,本來$180既泡飯只係$100。不過,都唔係樣樣好食。 好似小炒皇,原來係芽菜炒肉絲,雖然好味,但$98,有D揾笨。要讚D服務員,十分細心,有高級食府感覺。

要讚D服務員,十分細心,有高級食府感覺。
2011-10-03
  • 筍殼魚,鮮蝦貴妃泡飯
2011-10-02 69 浏览
十一國慶,朝早11:30o黎到Mikiki呢間龍皇飲茶。好彩有訂位,如果唔係又要等(不過出面等0既人唔係好多)。4個人叫0左家鄉煎粉果、鮑魚燒賣皇、蝦子柚皮、水晶禮盒、鮑汁炆鳳爪、刴椒蒸魚雲再加個油鹽老虎蝦煎麵。家鄉煎粉果 ($26) : 搞到成個茶稞咁,唔似粉果,不過好有家鄉味鮑魚燒賣皇 ($29): OK,只係有一塊鮑魚跌o左,有一塊直頭唔見o左囉蝦子柚皮 ($43) : 柚皮好正呀~ 好似食魚柳咁,好腍。扒埋d蝦子,好好味~ 好味到所有汁都撈埋水晶禮盒 ($29) : 點解叫個咁o既名?其實佢係有黑松露o係入面o家!都幾香吖~點解唔hard sell下佢呢?仲要放o係點心紙最頂頂一個唔起眼o既地方……鮑汁炆鳳爪 ($48) : 呢個都好食,只係覺得份量比較少刴椒蒸魚雲 ($29) : 呢個就比較遜色啦,可能龍皇整慣海鮮同d河鮮唔夠Friend油鹽老虎蝦煎麵 : 呢個勁啦~ 隻虎蝦連個頭成5吋長!隻蝦係炸o既,但都好鮮味~ 個煎麵有脆有腍,加埋浙醋唔會好油膩,好快就俾我地清哂~總結 : 係好味~ 點心唔算貴~ 但茶錢就12蚊/位…食lunch好啦, 食dinner真係太~貴啦~
鮑汁炆鳳爪 ($48) : 呢個都好食,只係覺得份量比較少
2011-10-01