2019-03-16 160 浏览
龍門冰室既食品樣化,價錢相宜好抵食。早餐午餐下午茶晚飯質素不錯。我最愛吃早餐及下午茶。麵餐又全日供應,最喜歡早餐的我滿足曬。自家製雪菜肉絲美味可口,炒蛋多層次多汁是用北海道牛奶炒過,多士又大件很誘惑,有不同味道選擇花生醬果醬等。 每天也幫襯。
2019-03-16 166 浏览
很喜欢到龍门冰室吃下午茶,价钱相当便宜,而且款式多样化,有很多的配搭。他们的土匪雞翼,美味可口,外皮鬆脆,又不会炸到乾爭爭。再配一個T大卡邦尼意粉,更是大快朵頤。除此之外,还有很多配搭,总有一款适合你。
2019-03-15 174 浏览
屋企附近新開茶餐廳,平時一到lunch time 好多學生都會黎幫襯,不過姐姐們都好快手好快安排好坐位環境:同一般茶餐廳冇咩分別,但係作為Marvel嘅粉絲,見到店舖入面放咗一啲IronMan嘅公仔😍😍,望住都覺得好開心!!!而坐位方面亦冇一般茶餐廳咁迫,都算坐得幾舒適。食物:今日同媽媽嚟咗食,我叫咗個常餐A餐,媽媽叫咗個芝士粟米汁龍利柳飯。先講常餐,呢一個價錢包左三隻瑞士汁雞翼再加一碗米線,仲有一份炒滑蛋,另外加錢將厚多士換咗做脆豬,咁多嘢食都只係40幾蚊,真係好抵食!轉做蕃茄湯底另加$3,呢度嘅蕃茄湯底好濃番茄味,唔會好似一般茶餐廳咁淡而無味,而且食落亦見到有好多蕃茄雞翼都比一般大隻,瑞士汁味好重,食得出雞翼係好新鮮!媽媽叫嘅龍利柳飯,最值得一讚嘅一定係佢嘅芝士粟米汁,呢個汁絕對同普通茶餐廳唔一樣,芝士味同粟米味取得完美嘅平衡。媽媽見到我想餐嘅滑蛋就好想試吓佢呢度嘅蛋治,蛋治比一般茶餐廳嘅麵包厚,而且麵包好軟身,如果雞蛋嘅份量多啲會更好飲品:黎都冰室一定要試吓香港地道嘅紅豆冰,呢度嘅紅豆冰好重椰汁味,因為我真係好鍾意食紅豆,如果紅豆多啲就好啦佢嘅奶茶紅豆冰亦都好好飲,奶茶同紅豆配合

環境:
而坐位方面亦冇一般茶餐廳咁迫,都算坐得幾舒適。
食物:

雞翼都比一般大隻,瑞士汁味好重,食得出雞翼係好新鮮!

飲品:
佢嘅奶茶紅豆冰亦都好好飲,奶茶同紅豆配合得好好!
芝士粟米龍利柳飯
2019-03-15
芝士粟米龍利柳飯
  • 蛋治
  • 紅豆冰
2019-02-18 173 浏览
星期六去左屯門睇戲,睇完戲當然要食飯啦!大商場啲餐廳,太多人排隊,唯有行遠啲食啦!星期六晚餐時間,都差唔多坐滿晒人,好彩啱啱好有一枱卡位吉咗,我哋就唔洗等位啦!睇咗一陣餐牌,發現都幾多菜式揀呀!中西式都有,又有小食,飲品都有啲特式啲嘅,而且價錢都合理。我同朋友叫左幾樣野。綜合水果茶,應該用左新鮮橙汁加Lipton紅茶,茶味唔算濃,味道偏酸,都幾開胃解渴,個人唔鍾意太甜嘅飲品,所以都幾岩我!仲有啲水果粒食下,有橙,火龍果,蘋果!!仲有兩片檸檬添!!牛肝菌帶子意粉真係好有驚喜呀!本身望落帶子同菇嘅份量都算多,帶子有成4-5粒已經覺得好唔錯,食落原來個醬汁調得好香濃惹味又唔會太鹹,而且每條麵都掛滿醬汁,超好食呀!黑松露蝦仁炒蛋松露香相當配合炒蛋,而且蛋好滑,一啲都唔會過老,煮得剛剛好,蝦仁夠大粒又爽口,份量好足夠,送飯一流。小菜配有中湯及飯,都好抵食。埋單每人1百蚊有找,抵丫!
星期六去左屯門睇戲,睇完戲當然要食飯啦!
大商場啲餐廳,太多人排隊,唯有行遠啲食啦!

我同朋友叫左幾樣野。

牛肝菌帶子意粉

黑松露蝦仁炒蛋

埋單每人1百蚊有找,抵丫!
2019-01-27 213 浏览
同朋友黎龍門冰室食晚餐,叫左個芝士撈丁,配豬頸肉。可能因為我個人太鐘意芝士,所以覺得芝士汁唔夠濃,但個豬頸肉上面都有特有既汁,甜甜地酸酸地,都幾好食。鐵板餐叫左牛,配黑椒汁,個餐好多肉,送飯一流!
2019-01-23 241 浏览
如果外國友人來到香港,你會介紹甚麼給他?魚蛋?燒賣?還是牛雜呢?我想我會帶他們去香港的茶餐廳或冰室。在這裡,他們能夠感受到香港的當地餐飲文化和美食。今天,我來到了屯門的龍門冰室!餐廳環境午飯時間,這裡車水馬龍,幸好食客都是打工仔,他們享用先之後都急著離開,所以我也不是等候了太久。餐廳就像傳統茶餐廳的布置。有趣的是,牆上掛滿了Marvel的鋼鐵人,我猜,店主應該是超級英雄的粉絲吧食物方面我點了一個焗雞扒意粉-茄汁。非常有誠意,鮮茄和大大塊雞扒,配上一罐可樂只是港元40整體而言,味道是可以的,只是衛生可以改善一下。

今天,我來到了屯門的龍門冰室!

餐廳環境

食物方面
我點了一個焗雞扒意粉-茄汁。
非常有誠意,鮮茄和大大塊雞扒,配上一罐可樂只是港元40

整體而言,味道是可以的,只是衛生可以改善一下。
今日下晝叫左兩個茶餐外賣自取,一個肉醬意加魚柳,另一個薯條魚柳。一打開,真係好無奈!點解塊魚柳會咁大分別?廚師係咪覺得加埋除二就無問題?即時打去講要求換過份,講左一輪佢先叫我再落去拎過,又要白行一趟其實話就話茶餐,但係都成$34一個,點解質素可以咁參差?!好啦,又行番去換,又要等,不過最後都換番,希望唔好有下次啦! 提醒外賣自取既最好都打開睇一睇先,如果唔係就會好似我咁。除非你接受到啦,如果唔係都幾麻煩架!

一打開,真係好無奈!
點解塊魚柳會咁大分別?

廚師係咪覺得加埋除二就無問題?

其實話就話茶餐,但係都成$34一個,點解質素可以咁參差?!

好啦,又行番去換,又要等,
不過最後都換番,希望唔好有下次啦!

提醒外賣自取既最好都打開睇一睇先,如果唔係就會好似我咁。

除非你接受到啦,如果唔係都幾麻煩架!

2019-01-13
外卖自取
2018-12-03 384 浏览
今晚自己一個頹食,黎左龍門冰室食個飯7點左右黎到門口,見到都有人排緊隊,可能係星期日既關係特別多人因為我得一個人,所以等左幾分鐘就入得。呢度既選擇都幾多,今晚想食辣辣地既野,就叫左個黑椒雞扒飯等左10分鐘左右個飯就到啦,聞落黑椒味勁多,睇落都貨真價實,食落唔知點呢?因為果陣真係好肚餓,影完張相就唔客氣啦。食落果然冇令我失望,啖啖濃郁黑椒味,個汁唔會太咸,唔會太杰都唔會太水,好味!塊雞扒又係煎得好好,入面仲係好多肉汁,juicy!另外冇估到既係竟然有塊午餐肉同花蘭花,加分!!
黑椒雞扒飯
2018-12-02
黑椒雞扒飯
2018-11-21 302 浏览
呢度嘅常餐配搭都幾多元化我最鍾意食叉燒通粉加奄列 仲有厚多士 多士可以揀好多醬料然後看完出嚟都係有少少脆口 如果唔揀咁辣嘅話可以揀兩個 送 例如係煎腸仔同埋煙肉 不過呢度嘅嘢食冇一開始咁好食 可能因為擴大咗嚟做食物質素保持唔到以前嘅水準
2018-11-18 233 浏览
去到龍門居,以為淨係宵夜好食。但原來有間冰室食嘢都好好食。因為有朋友住龍門居。所以就推介我食呢間冰室。去冰室梗係要試吓公仔麵。佢啲公仔麵煮得好好食,啲湯汁都好正。
2018-11-11 298 浏览
一直以黎都覺得呢間冰室唔差,但而家食物和服務都越黎越差,今日叫左幾個餐,但個湯飯唔係湯飯,超杰,都算,d米線碎到不得了,叫個常餐,多士佢另外用紙袋上放埋d野飲一齊濕曬,打電話去叫既時候,以經同佢講左話5百蚊找,點知送到上黎又話冇又話聽唔到得2百蚊找,頌要話佢都係照單執藥,呢d係咩服務態度,之前叫過幾次外賣分湯又冇分,搞到d麵好似麵糊咁都算,但今次真係好難接受,唔好話叫外賣,就算落去買或者堂食都唔會想在去
2018-11-11
25 分钟 (外卖送餐)
2018-10-28 1274 浏览
大概六、七年冇黎過建生了,勾起左好多昔日放學食午飯嘅回憶。呢次黎到,發現人面全非了。剛好要食午飯,就入了這間龍門冰室,餐廳環境以黑白色為主調,格局跟一般冰室無異。而且這間冰室有為附近嘅學生提供學生優惠餐,都幾抵食。______________________________🔸黑松露炒蛋多士 $35先講炒蛋,厚度好夠。師傅將蛋炒得好嫩滑,而且黑松露都冇偷工減料。多士較一般,但上面搽左濃濃嘅牛油,配合炒蛋黎食就perfect match喇。而且份量不少,對一個女仔黎講絕對夠飽。🔸瑞士汁雞翼湯公仔麵配炒蛋 $42 (+3轉茄湯)(+5轉奶油豬)雞翼無諗到會有三隻咁多,一般都得兩隻😂茄湯夠味,有一舊蕃茄同一舊薯仔。招牌3.6牛乳炒蛋做法有啲似玉子燒咁整,長條形,份量多。配半個大掌咁大既奶油豬,烤得好脆,熱辣辣。🔸鹵水雞脾撈丁 $43雞脾釀得幾入味,煮得好嫩,啖啖肉,但不算是大雞脾。撈丁則比較普通,但勝在不是煮到好淋,因為個人口味比較鍾意食冇咁淋嘅丁麵。.by VIN環境分數: 7/10食物分數: 7/10

而且這間冰室有為附近嘅學生提供學生優惠餐,都幾抵食。

🔸黑松露炒蛋多士 $35
黑松露炒蛋多士

🔸瑞士汁雞翼湯公仔麵配炒蛋 $42
(+3轉茄湯)(+5轉奶油豬)
瑞士汁雞翼湯公仔麵配炒蛋

2018-10-27
黑松露炒蛋多士
瑞士汁雞翼湯公仔麵配炒蛋
2018-10-14 282 浏览
嬲到我呢 本身都知呢間野d外賣耐!算 我等得 但係今次真係要寫一寫劣評叫左個餐 當時係11:17都預左耐咁咪做住其他野先點知12:25都未到唉 你做唔黎咪鬼學人接外賣做啦你話你唔夠人手 同我講囉 咪落黎買 打電話吹過兩次都話黎緊黎緊 想點 hea我?呢間野本身一開頭其實係幾好食慢慢發覺越做越差 野又唔好飲 唔知想點d外賣仔仲好笑 上親黎都聽住歌咁 你係咪做緊野呢其實?d面永永遠遠少兩啖湯 證明時間係耐!以後真係唔會再幫襯 寒完全全冇誠意 淨係為賺錢?
嬲到我呢
本身都知呢間野d外賣耐!
算 我等得 但係今次真係要寫一寫劣評
叫左個餐 當時係11:17
都預左耐咁咪做住其他野先
點知12:25都未到
唉 你做唔黎咪鬼學人接外賣做啦
你話你唔夠人手 同我講囉 咪落黎買
打電話吹過兩次都話黎緊黎緊 想點 hea我?
呢間野本身一開頭其實係幾好食
慢慢發覺越做越差
野又唔好飲 唔知想點
d外賣仔仲好笑 上親黎都聽住歌咁 你係咪做緊野呢其實?
d面永永遠遠少兩啖湯
證明時間係耐!

以後真係唔會再幫襯
寒完全全冇誠意 淨係為賺錢?
2018-10-14
65 分钟 (外卖送餐)
2018-10-10 207 浏览
我去他們店吃不論是早餐、午餐、下午茶都是叫炒蛋白(選用加入北海道牛奶炒的)、奶醬多(是厚吐司)、炸菜肉絲米同茶走小甜,就是美好一天既開始。晚餐的話則不推廌,餐牌都一樣,選擇不多。想吃一個滿足的常餐可以來這。
2018-10-01 269 浏览
難得黎到龍門唔係想掃街。見呢間野都幾出名,所以今次決定同friend去呢間野試下!估唔到佢既黑松露意粉可以咁好味!作為黑松露既fans一定要試下呢個呀!有機會會再黎呢度食。