2016-12-28 354 浏览
平時喺度食下午茶OK嘅 , 但係今日食晚飯好難食一開頭嗰餐湯完全吾熱,個沙律難食。個意粉不知所謂,我阿媽整咗好味過佢,啲帶子有雪藏味,咬落似擦子膠,咬完要吐返出嚟。個鋸扒大家樂仲好味過佢,仲要收到咁貴,真係好嬲!d飯用珍珠米,完全唔夾。
平時喺度食下午茶OK嘅 , 但係今日食晚飯好難食

一開頭嗰餐湯完全吾熱,個沙律難食。

2016-11-08 600 浏览
是日不知道吃什麼,lunch time 隨隨便便走進去這間所謂的冰室。一進店裡,服務人員態度一般,連水紙巾都沒有,都算了! 點了番茄通加牛乳雞蛋都可以這麼難吃!真的太失望! 自己屋企煮仲好味啊。非常失望!不會再光顧了!
2016-11-08
2016-09-21 792 浏览
今晚因事到牛頭角,看到龍門冰室的裝修新潮雅緻,決定一試。我們三人坐卡座,空間感和清潔度ok。打開餐牌發現選擇很雜,由粉麵常餐到意粉到鐵板都有齊,儼然是港式茶記格局。最後本人要了瑞士雞翼撈丁(不吃撈丁可以揀飯/意粉)上枱後第一感覺是"好細碟喎!"丁麵的份量真的很少,約五至六"著"便吃完了,而瑞士雞翼則有四隻。可能餐廳"貴精不貴多",麵質頗彈牙,雞翼十分入味亦嫩滑,而且瑞士汁很多,足夠撈麵有餘。兩位朋友不約而同要了北海道3·6牛乳炒蛋蕃茄湯通粉。蕃茄湯味道不算假,湯裏有鮮茄肉,牛乳炒蛋非常香滑,咬開還有蛋汁!總括而言,這是一間以新潮格局包裝的不折不扣的港式茶記-選擇多,價格合理和不錯的地道口味
今晚因事到牛頭角,看到龍門冰室的裝修新潮雅緻,決定一試。

最後本人要了瑞士雞翼撈丁(不吃撈丁可以揀飯/意粉)

2016-08-11 650 浏览
食芝士汁魚枊飯,外觀普通,芝士汁覆蓋飯面,但不夠多,芝士汁是忌廉味沒芝士味,有所失望,認該叫忌廉汁才正確。魚枊只有兩小片,約3cm x 5cm 大,炸得夠脆,檸水的檸檬夠新鮮。但服務差,特別是櫃臺收錢果位,真的態度很差,我不會再去食囉!

2016-08-11
2016-07-07 682 浏览
今日早餐叫咗個蛋牛治凍朱古力小冰,凍朱古力嚟到飲咗兩啱,無味😞即刻同職員講可否加濃味啲或都甜啲杯嘢無味架喎,等咗陣再嚟一杯味到無變都係無味😭無朱古力味,無甜味,無奶味,感覺就好似奶水一樣稀😣😞最後都係試完味就成杯無飲過😞😞😞
2016-04-01 1494 浏览
搬黎九頭角辦公室的第二回午飯食評。上次中完伏, 今次唔自己周圍搵食喇, 叫左個同樣係呢區番工既美女朋友仔帶我去威, 經佢既介紹下, 黎左呢間龍門冰室。午飯時間雖然預左要等位, 但我地到達時門外只有寥寥數人, 所以約等五分鐘就入得。我觀察過, 呢到同其他冰室一樣, 九成既客人都係會點常餐既。 睇睇餐牌, 常餐黎講竟然有五種麵食選擇, 另外蛋可以揀選煮法甚或更換至其他肉類都得。最貼心既係連多士都可以挑選醬料, 果占、奶醬、油占、占醬...一共有十款甘多, 你講得出既都有!甘樣計一計: 5x8x10= 400 呢到既常餐組合總共有成400組甘多!!! 好驚訝!我既選擇係沙嗲鮮牛肉湯麵 + 炒蛋 + 奶醬多  完美!沙嗲鮮牛肉湯麵標明係鮮牛肉既沙嗲牛麵, 睇落無咩沙嗲醬, 但入口都有濃郁既沙嗲味, 牛肉食得出係鮮牛肉, 口感都好嫩,比起出面茶餐廳過份醃製既罐頭沙嗲牛, 呢到既牛肉味道比較有層次, 先香後辣再食到牛肉味。公仔麵都煮到恰到好處, 剛剛好, 很彈牙, 與滲有沙嗲醬的湯底同吃, 滿分。3.6北海道牛乳炒蛋呢到既炒蛋犯規哦! 因為點樣睇佢都係一個蛋卷唔係炒蛋, 不過見佢份量十充, 就算數

甘樣計一計: 5x8x10= 400
呢到既常餐組合總共有成400組甘多!!! 好驚訝!
我既選擇係沙嗲鮮牛肉湯麵 + 炒蛋 + 奶醬多
 完美!
沙嗲鮮牛肉湯麵
3.6北海道牛乳炒蛋
呢到既炒蛋犯規哦! 因為點樣睇佢都係一個蛋卷唔係炒蛋, 不過見佢份量十充, 就算數喇。
其實入口不覺得有牛奶味, 亦唔算好滑, 有蛋香但卻未算濃郁。 但一層又一層的卷蛋, 吃起來很滿足, 口感加分。
奶醬厚多士
被咬了一口才記得要影相, 因為真的是太吸引喇! 兩塊多士都大方地塗滿花生醬跟練奶, 還要細心地塗到多士的邊邊!!令人每一口都是奶醬, 我心中既花海已經開滿花花。
多士口感都不馬虎, 脆卜卜, 肉裡有絲絲的柔軟麵包, 平時一定食剩既多士, 今次我竟然食清光!
餐飲加$2就可以喝到我最愛的檸蜜。整頓午飯其實都驚喜處處, 無論選擇還是食物質素都感到餐廳的誠意。連食店內的侍應姨姨都意外的溫柔搞笑(!?), 如果可以改善炒蛋質素就更完美了。

2016-04-01
2016-02-15 716 浏览
龍門冰室裝修雅緻, 食物選擇夠多亦特別,當中一定要試其芝士流心蛋飯。 今日揀了雞扒配芝士流心蛋飯, 大大塊有芝士流心的蛋包鋪滿白飯上,飯粒乾身粒粒分明,連流心芝士蛋入口香味濃郁,芝士配炒蛋的組合原來很配! 雞扒分三件上,每件煎得香透, 咬落沒有雪味, 套餐連飲品不收服務費只需$46元。綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質,推介指數有8分( 10分為滿分)。

2016-01-29 529 浏览
今晚去完銅鑼灣見客,坐地鐵返黎牛頭角之後就想間餐醫下肚,所以就去左龍門冰室,呢個名有D似以前部電影“龍門客棧”。店面唔大但幾舒適,我就叫左碟餐肉沙茶牛肉燴意粉,冰鲜牛但都好有牛味,唔靱,但辣左D,而意粉都幾腍,爽口,整體都ok,可以一試
2016-01-09 481 浏览
龍門冰室觀𡐓Lunch、high-tea、dinner 甚至早餐(對絕大部份打工仔而言圴為mission impossible )又有新選擇!這間龍門冰室位置比較隠閉,真是全靠雜誌介紹,加上Google大師的「指點」,才令食客們不至於摸錯門釘!餐廳裝潢很特別,有點fusion 復古及pop art的風格。食物方面,同區而言會格很相宜!令我與一眾同時即場忍不住要問他們拎「外賣紙」 !自己order的是all-day-breakfast,價錢經濟之餘最重要是可以「大包圍」,試試多款食材的味道!這份all-day-breakfast包括有燒菇、煙肉、茄油豆、炒蛋、德國腸、多士及少量沙律菜,賣相雖不算很精緻,但份量倒是十分足!多士可以自選奶醬/奶油/果醬等多款不同組合。菇燒得很香,而德國腸、煙肉及炒蛋一樣大fit,好可想像厨子對火候控制掌握得好好!整體而言有質亦有量!回頭率高逹70%!
龍門冰室

2015-11-03 525 浏览
在官塘要諗落街食咩係一件幾困難的事,幸好開了這間龍門冰室,是我覺得區內一間水準穩定的餐廳,本人是大食仔,如果單單是一個常餐未必夠飽,通常我也會加多一隻雞脾(只是10蚊),試問而家邊度食到10蚊隻雞脾,加上哩度的凍奶茶水準不錯,又大杯!!!下午茶成個餐連雞脾凍飲都係42蚊,絕對飽到不得了!!!值得推介
常餐+滷脾
凍奶茶
常餐+滷脾
凍奶茶
2015-10-29 511 浏览
同一班教友完咗聚會之後,揀咗呢間食;見到餐牌有常餐;例必叫五香肉丁餐肉麵,可能常餐關係份量唔係好多,湯比較多之外,味道唔及以前食開間康祥,突然好掛住康祥以前鮮奶餐既味道;至於奄列不過不失,檸檬水;檸檬唔係話好靚所以一般。

味道;至於奄列不過不失,檸檬水;檸檬唔係話好靚所以一般。

2015-09-04 525 浏览
放工唔知食咩好,路經龍門冰室,見個價錢唔係太貴,咪入去試下, 我同男朋友一人嗌左一個餐。。我男朋友嗌左蔥油雞扒撈丁,加$5要埋牛奶炒蛋。。佢俾左少少我試,我覺得d汁同蔥油都唔太夠並且個麵比較乾,至於果雞扒冇咩特別仲要咸左少少。。個炒蛋油左少少不過都ok滑。。我就嗌左芝士汁雞脾撈丁,個芝士汁冇咩芝士味,雞脾炸得ok, 果皮唔太厚不過就細隻左d...整體來說,呢個價錢都預左係咁嘅質數。。不過唔係好鐘意d姐姐又掃地又拖地,搞到個地好跣好滑。。我男朋友起身走果時,跣左一下,好彩冇事,如果跌傷,一定追究。。
整體來說,呢個價錢都預左係咁嘅質數。。
芝士汁雞脾撈丁
蔥油雞扒撈丁+蛋
2015-08-26 447 浏览
其實哩間野水準係ok, 裝修幾有特色,不過服務真係好差.先講下服務, 經常漏單, 落單冇錯但出餐錯哂;繁忙時間搭枱我都理解, 但食左一半叫你轉位真係好難接受到! 安排坐位有待改善!每次叫焗飯一係黎錯一係漏單, 豬變雞, 雞變豬, 你可以唔要, 但唔要又要等一段時間.講番食物質素, 雖然唔係炒蛋而係蛋卷, 但味道都ok, 不過叉通好油, 偏偏多士唔夠牛油...間中黎哩間野一次就中伏, badly...

其實哩間野水準係ok, 裝修幾有特色,不過服務真係好差.

先講下服務, 經常漏單, 落單冇錯但出餐錯哂;

間中黎哩間野一次就中伏, badly...
常餐
2015-08-26
2015-08-20 517 浏览
呢間係冰室係我樓下,非常方便,基本上星期六或日都食佢個all day breakfast,先講環境,因為地方較狹窄,所以d位都好細,坐得唔太舒服,講到餐牌,選擇唔多,但質素唔錯,我例點360牛乳炒蛋加雪菜肉絲米,個蛋好厚,所以食落好口感,有香濃牛油味,咸咸地,好值得試,而雪菜唔係傳統深綠色軟身,係淺綠硬身,咬落爽同脆口,仲有塊超厚多士,基本上就算當午餐晚餐都夠飽
$36 (早餐)
  • 牛乳炒蛋
2015-07-18 486 浏览
做完運動好熱想瘋狂飲紅豆冰…見到呢間冰室又睇過張menu 有紅豆冰,個呀姐又話入面有位,就入左去入到去係要搭枱,兩個人坐一邊卡位好迫,同埋我同朋友係拎住一袋二袋,因為落雨又有遮…本身喺門外見佢裝修得靚靚仔仔,諗住係坐得比較舒服嘅茶餐廳,點知係我諗多左…到落order, 我要雙拼嘅蕃茄湯通粉,想加錢要魚柳,呀姐話無得加,但餐牌明明話可以加12 蚊要魚柳架嘛,咁算啦,我就求其點左兩個唔洗加錢嘅頹餸跟住就點紅豆冰啦,入黎就係想飲紅豆冰,點知呀姐話佢地已經無做紅豆冰,即刻覺得俾人欺騙左,好傷心…無紅豆冰嘅冰室已經好值得俾負評不過事情未完嘅,就係呀姐上飲品嘅時候chok左一嘢,chok到杯嘢飲瀉左,同時濺到我朋友個身度,仲有我個袋度…講返個食物質素,其實係正常嘅,價錢都合理,四十零五十蚊到,不過無下次了

2015-07-17