餐厅: 龍點心 (軒尼詩道)
资讯:

2022-10-07 173 浏览
係灣仔放工想食點心,附近新開左間新潮手工點心店 「龍🐲點心 」一於入去一盅兩件打埋卡!餐廳主打原創特色點心,全部現場手工即叫即制,熱辣辣好新鮮。裝潢走港式舊情懷風格,坐位舒適,仲有兩隻龍🐲公仔擺設,好鬼可愛!❣️一龍大滿足 $62招牌菜梗係要試嚇啦🥳賣相好靚😍 一籠入面有六件唔同既精緻點心,款款都係好特別的配搭。🔸酸菜魚鳯眼餃 – 好有驚喜! 酸菜魚的味道,入口酸酸辣辣,魚塊放在鳯眼餃上,特別醒胃。🔸筍尖蝦餃皇 - 餡料十足,蝦肉新鮮,鮮甜彈牙。🔸松露野菌晶瑩餃 - 紫色既餃皮夠曬吸睛,粒粒野菌有咬口,黑松露香味突岀!🔸蟹粉菠菜香蝦餃 - 配搭創新,三文魚籽好搶眼,綠色菠菜餃皮包住蝦肉和蟹粉,好食!🔸鹹蛋黃墨魚燒賣 – 會瀑汁的燒賣第一次食,小心辣親嘴仔。墨魚肉彈牙,鹹蛋黃將味道昇華。🔸豌豆桃子 - 賣相好可愛,迷你壽桃包,甜度適中。❣️鳳尾蝦多士 $56蝦多士炸到金黃色,熱辣辣,蝦肉彈牙,入口好鬆脆! ❣️羊肚菌燉水鴨 $52滋補既湯水,好清甜,飲完舒服曬!❣️紅豆沙奶蓋 $28楓葉🍁賣相好靚,紅豆沙好綿,加埋奶蓋,入口滑溜。💕最驚喜係食得七七八八,店員送上甜品。宜家新張期間有宮廷點心送,紫

❣️一龍大滿足 $62
招牌菜梗係要試嚇啦🥳

🔸筍尖蝦餃皇 - 餡料十足,蝦肉新鮮,鮮甜彈牙。

🔸豌豆桃子 - 賣相好可愛,迷你壽桃包,甜度適中。

❣️鳳尾蝦多士 $56
蝦多士炸到金黃色,熱辣辣,蝦肉彈牙,入口好鬆脆!

❣️羊肚菌燉水鴨 $52
滋補既湯水,好清甜,飲完舒服曬!

❣️紅豆沙奶蓋 $28
楓葉🍁賣相好靚,紅豆沙好綿,加埋奶蓋,入口滑溜。

💕最驚喜係食得七七八八,店員送上甜品。宜家新張期間有宮廷點心送,紫薯紅棗糕和爐打滾,煙煙韌韌,食埋大滿足。
2022-10-06 118 浏览
店舖行懷舊風 但食物口味同設計十分新穎同用心☺️▫️龍餃子 ($46)有筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃同松露野菌晶瑩餃各一隻 色彩繽紛 食物味道新穎 酸菜魚鳳眼餃口感十分有趣及入味▪️龍燒賣 ($42)有懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣及滷水鵪鶉蛋燒賣 4款口味最喜歡滷水鵪鶉蛋燒賣 食落辣辣地!▫️燒汁肥牛腸粉 ($52)肥牛不會鞋 配搭幾新奇 燒汁有點淡 再濃一點就好▪️️黑金流沙包 ($38)超流沙😍很香!!▫️笑口叉燒包 ($38)叉燒餡料足🤤包體鬆軟
店舖行懷舊風 但食物口味同設計十分新穎同用心☺️
▫️龍餃子 ($46)

▪️龍燒賣 ($42)

▫️燒汁肥牛腸粉 ($52)
肥牛不會鞋 配搭幾新奇 燒汁有點淡 再濃一點就好

▪️️黑金流沙包 ($38)
超流沙😍很香!!

▫️笑口叉燒包 ($38)
叉燒餡料足🤤包體鬆軟
今次🐽想推介呢間點心專門店超有特色😎主打新派創意點心,而且裝修圍繞港式主題🇭🇰結合傳統懷舊酒樓設計📸超級igble巧有feel🥰一龍大滿足$62 (7/10)有六款招牌餃,主要係特色蝦餃同燒賣:蟹粉菠菜蝦餃、鹹蛋黃燒賣、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、碗豆桃子同埋臘味糯米燒賣,一次可以試晒咁多款特色點心,CP值高☺️蔥燒海參餃 $48 (8/10)有驚喜😋海參超爽口同煙靭嘅餃子皮好夾青森縣黑蒜帶子燒賣 $48 (8/10)超級奢侈🤩成粒帶子燒賣食落真係好滿足 脆脆富貴紅米腸粉 $52 (8.5/10)每枱必要叫,腸粉外皮夠煙靭入面配上脆米紙配埋蝦肉,外軟內脆😎口感夠特別羊肚菌燉水鴨湯 $52 (7/10)淮山杞子螺片燉竹絲雞湯$50 (7.5/10)兩個湯都好出色😉超足料🥳飲落去超有屋企味道豆腐布丁 $26 (8.5/10)估唔到點心專門店嘅豆腐布丁🍮咁有驚喜,從豆腐味而且夠滑👍🏻💰~$200/pp📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖📍 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟#觀塘美食 #灣仔美食 #點心專門店#

一龍大滿足$62 (7/10)

蔥燒海參餃 $48 (8/10)
有驚喜😋海參超爽口同煙靭嘅餃子皮好夾

青森縣黑蒜帶子燒賣 $48 (8/10)
超級奢侈🤩成粒帶子燒賣食落真係好滿足

脆脆富貴紅米腸粉 $52 (8.5/10)

羊肚菌燉水鴨湯 $52 (7/10)
淮山杞子螺片燉竹絲雞湯$50 (7.5/10)
兩個湯都好出色😉超足料🥳飲落去超有屋企味道

豆腐布丁 $26 (8.5/10)
估唔到點心專門店嘅豆腐布丁🍮咁有驚喜,從豆腐味而且夠滑👍🏻

💰~$200/pp

📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
📍 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟

#觀塘美食 #灣仔美食 #點心專門店#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #foodiehkgirl #hkfoods #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodshare#相機食先
2022-10-03 121 浏览
鐘意打卡四圍食既 吃貨,必定會嚟呢間 創意手工點心店朝聖。呢度點心各有特色,外觀精緻,食材搭出嚟創意味道,好有新鮮感,而且好好味,啱哂相機食先一族😂 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 -龍大滿足*酸菜魚鳯眼餃,味道好似酸菜魚,有少少麻辣感覺*松露野菌晶瑩餃,松露味濃,餃皮煙靱有口感*蟹粉菠菜香蝦餃,魚籽好鮮味,加上彈牙魚滑,正👍*鹹蛋黃墨魚燒賣,鹹蛋黃味重,有少少流沙,好好味。*筍尖蝦餃皇,皮薄,蝦夠彈牙爽口。*碗豆桃子,外層軟綿綿,有少少似湯包,'啖咬落去,碗豆汁流出,味道清甜。💫 大澳蝦醬鮮魷卷外層薄脆,餡料有蝦醬,鮮魷碎,配搭出嚟味道幾特別。💫 鰻魚荷葉飯 香噴噴送到上枱,有金箔點綴,賣相美觀好多。鰻魚夠厚身肉嫩,飯份量都唔少。

💫 -龍大滿足

*酸菜魚鳯眼餃,味道好似酸菜魚,有少少麻辣感覺

*松露野菌晶瑩餃,松露味濃,餃皮煙靱有口感

*蟹粉菠菜香蝦餃,魚籽好鮮味,加上彈牙魚滑,正👍

*鹹蛋黃墨魚燒賣,鹹蛋黃味重,有少少流沙,好好味。

*筍尖蝦餃皇,皮薄,蝦夠彈牙爽口。

💫 大澳蝦醬鮮魷卷
外層薄脆,餡料有蝦醬,鮮魷碎,配搭出嚟味道幾特別。

💫 鰻魚荷葉飯

2022-10-03 120 浏览
如果想夜媽媽食點心既話其實香港唔算有好多選擇~ 但小編今晚心血來潮想食點心🥧 所以就搵左灣仔新開既龍點心試味😋。呢間餐廳裝修好有特色,係門口都feel到果浸潮味😂 即刻對食物勁有期望☺️ 呢度啲點心好有特色,好多都係出面酒樓冇嘅款式😋 小編同朋友兩個人嗌咗好多嘢,全部都好好食🥰一龍大滿足 有六款招牌餃,包括蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、碗豆桃子同埋臘味糯米燒賣,全部都好有特色,好好食😋蔥燒海參餃好少見到市面上有呢一款餃子,食落都幾好味🥰青森縣黑蒜帶子燒賣呢款比較貴,不過成粒帶子燒賣食落真係好滿足😇脆脆富貴紅米腸粉差唔多每一台都有叫🤣,腸粉仲有三款醬料😋 煙韌外皮配上脆米紙配埋蝦肉真係冇得輸👍🏻羊肚菌燉水鴨湯淮山杞子螺片燉竹絲雞湯兩碗湯都好好飲,鍾意飲湯嘅一定要試吓呢度嘅燉湯😋大澳蝦醬鮮魷卷好少見到有魷魚卷!真係好驚喜😎仲整得好香脆添☺️ 豆腐布丁🍮最後以豆腐布作為甜品結束我哋嘅晚餐,布甸有勁香濃嘅豆腐味🥰提提大家呢度係有收茶錢同埋加一,如果想飲啖茶,食個包,呢度都係一個好選擇😋👍🏻

呢度啲點心好有特色,好多都係出面酒樓冇嘅款式😋
小編同朋友兩個人嗌咗好多嘢,全部都好好食🥰

蔥燒海參餃
好少見到市面上有呢一款餃子,食落都幾好味🥰

青森縣黑蒜帶子燒賣
呢款比較貴,不過成粒帶子燒賣食落真係好滿足😇

羊肚菌燉水鴨湯
淮山杞子螺片燉竹絲雞湯
兩碗湯都好好飲,鍾意飲湯嘅一定要試吓呢度嘅燉湯😋

大澳蝦醬鮮魷卷
好少見到有魷魚卷!真係好驚喜😎仲整得好香脆添☺️

豆腐布丁🍮
最後以豆腐布作為甜品結束我哋嘅晚餐,布甸有勁香濃嘅豆腐味🥰

2022-10-01 104 浏览
一龍大滿足 $62食到呢籠點心真係大滿足🤩外觀精緻 味道創新蟹粉菠菜香蝦餃香噴噴 仲有魚籽做點綴 推薦😍酸菜魚鳳眼餃有香濃花椒味 辣辣哋好過癮筍尖蝦餃王皮薄餡靚 啖啖肉😚松露野菌晶瑩餃好多餡料鹹蛋黃墨魚燒賣外表普通 但係有內涵🤓豌豆桃子唔會太甜同太漏脆脆富貴脆米腸 $48脆脆脆米腸真係名不虛傳😆小編相機食先 都保持到香脆用咗紅米做腸粉更健康☺️仲有三種醬汁選擇包括泰式辣醬豉油同花生醬覺得點泰式辣醬最夾大澳蝦醬鮮魷卷 $52餡料滿滿 有好多鮮魷同蝦😎用咗蝦醬好特別 咸香味突出外面脆卜卜 裏面夠彈牙臘腸潤腸蒸雞飯 $56大大份 3個人share都夠食😋臘腸潤腸蒸雞令到飯入曬味仲有飯焦添要一提吓隻匙羹細細隻啱晒櫻桃小嘴連我食相都變得斯文啦🫢南北杏菜膽豬肺湯 $48豬肺湯清甜潤肺🤤豬肺煲到好淋如果有多幾舊就好啦拉絲菠蘿包 $38超多芝士呀😝真係做到拉絲嘅效果菠蘿皮香脆可口 包軟淋淋記住趁熱食呀新張期間仲有宮廷點心送 好驚喜🥳紅豆餅煙煙韌韌紫薯紅棗餅偏甜 賣相似冰皮月餅😂Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟

一龍大滿足 $62

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-09-28 218 浏览
唔知大家有無試過夜媽媽晚餐時想食一盅兩件大部分茶樓都未必晚市賣埋點心 多數就要去便利店呀 或者啲快餐形式既餐廳買買到既 都係典型無咩新意 打唔打到卡唔再講買到番屋企仲熱唔熱都唔知竟然今日比我地搵到龍點心🤩夜晚都可以飲茶喇!仲唔係真係得閒都可以隨時飲茶🥰我地2個人嗌左「一龍大滿足」「青森黑蒜帶子燒賣」「芝士鮮蝦腐皮卷」同埋「脆脆富貴紅米腸粉」一龍大滿足($62)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐一次過滿足哂你所有願望!一籠有6種口味!酸菜魚鳳眼餃:一食震懾我味蕾!辣辣地又唔會要你即刻飲水!野味!蟹粉菠菜香蝦餃:上面既三文魚子令所有野都好加分!令蝦餃更鮮味!松露野菌晶瑩餃:松露味好香好濃!食得超級開心!鹹蛋黃墨魚燒賣:會爆汁!好瘋狂!鹹蛋黃味濃!但就唔係好食到墨魚味。豌豆桃子:明明只係青豆,但令我地食到斑斕味!超級好食🥰筍尖蝦餃皇:最後當然唔少得純正蝦餃!蝦味濃郁!我有衝動嗌一籠外賣架!青森黑蒜帶子燒賣($48)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐好老實就無咩黑蒜味,所有都比帶子同燒賣本身既味道蓋過哂!但整體係好濃好好味🥰芝士鮮蝦腐皮卷($52)⭐️⭐️⭐️⭐️我地諗住會拉絲!點知🙂無🤣!但係佢依然不失濃濃芝士味配埋蝦仁仔,都相當唔錯!唯一缺點係
唔知大家有無試過夜媽媽晚餐時想食一盅兩件

竟然今日比我地搵到龍點心🤩
夜晚都可以飲茶喇!仲唔係真係得閒都可以隨時飲茶🥰

一龍大滿足($62)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
一龍大滿足

一次過滿足哂你所有願望!一籠有6種口味!
松露野菌晶瑩餃:松露味好香好濃!食得超級開心!
豌豆桃子:明明只係青豆,但令我地食到斑斕味!超級好食🥰

青森黑蒜帶子燒賣($48)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

芝士鮮蝦腐皮卷($52)⭐️⭐️⭐️⭐️
芝士鮮蝦腐皮卷

我地諗住會拉絲!點知🙂無🤣!但係佢依然不失濃濃芝士味配埋蝦仁仔,都相當唔錯!唯一缺點係食落有啲油。

脆脆富貴紅米腸粉($48)⭐️⭐️⭐️⭐️
脆脆富貴紅米腸粉

腸粉相對失色,有啲蒸過龍所以太林,口感好多種,有脆既春卷加林左既腸粉配埋濃香既蝦,可以話啲蝦救活左成碟腸粉。佢有三種醬汁可以配合黎食,分別係豉油、泰式甜辣醬同埋麻醬。會建議用豉油,感覺無咁膩。同埋都係一樣,配左炸物,都係有啲油🤔

另外,而加新張期內,每枱都會送上甜品(但佢一黎就會比左大家先,建議可以大家食完先上,否則唔知道既就會先甜後咸咁食喇🤣)甜品包括左蓮花蘇同埋龍打滾。
龍打滾

蓮花蘇⭐️⭐️⭐️⭐️
係一個有蓮蓉餡嘅酥餅,炸得好飲花咁靚🥰但食落有啲油😅
龍打滾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
就係紅豆麻薯卷🥰呢個真係唔錯,煙煙韌韌唔係放左好耐既個種,非常新鮮同埋甜度剛剛好🥰

整體黎講,一盅兩件既點心相當好食!一定會再黎試多幾款!但炸物就要考慮下,因為相對有啲油,所以有啲卻步。員工態度非常有禮,環境都好整潔,座位都闊落,都好岩同三五知已黎試🥰下次!我想試飲佢地既燉湯🥰🥰

2022-09-27
芝士鮮蝦腐皮卷