餐厅: 龍點心 (軒尼詩道)
资讯:

2022-10-28 114 浏览
有次搭巴士經過,被呢間新潮裝修嘅點心鋪吸引左目光,然後有一晚咁啱經開就入左去試菜式主要都係新派創意點心,點心籠非常精緻,味道不過不失,服務員非常有善,新張開店仲送左客甜點

• 炸饅頭豬柳漢堡
2022-10-27 114 浏览
灣仔新開既新派點心 飲茶🫖真系適合男女老幼混合左好多好特別既菜色入去點心入面淨系睇個名都知道好得意 好搞鬼🤪🥢一籠大滿足 (酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃 、蝦旬尖蝦餃黃、松露野晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子)顧名思義就係將幾款唔同既款色放埋一齊 一次過滿足你6個願望⭐️蟹粉配上魚子既咸味 卜卜卜好特別⭐️爆汁燒賣 有啖啖嘅鹹蛋黃味整體依個拼盤好值得推介 建議每人一籠先可以試哂咁多唔同味🤭🥢黑金流沙包 包既size比一般食到既細粒少少 但都不失流沙蛋黃咸香味😋🥢厚切叉燒腸平常食到既都系叉燒碎 今次系第一次食到一整塊 🤪仲要厚切 啖啖肉 爽!🥢鳳爪排骨飯排骨超多!飯粒 粒粒分明❤️系我中意既味道鳳爪都有兩隻 好足料👍🏻 豉油係自己落嘅⋯咸淡自己決定🥢一口鹹水角外貌勁似台灣地瓜球既 串燒鹹水角🤭外皮脆口 加上內餡煙煙韌韌 😁我自己幾中意.
灣仔新開既新派點心 飲茶🫖真系適合男女老幼
混合左好多好特別既菜色入去點心入面
淨系睇個名都知道好得意 好搞鬼🤪

🥢一籠大滿足
(酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃 、蝦旬尖蝦餃黃、
松露野晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子)
顧名思義就係將幾款唔同既款色放埋一齊

包既size比一般食到既細粒少少
但都不失流沙蛋黃咸香味😋

🥢厚切叉燒腸
平常食到既都系叉燒碎
今次系第一次食到一整塊 🤪仲要厚切 啖啖肉 爽!

🥢鳳爪排骨飯
排骨超多!飯粒 粒粒分明❤️系我中意既味道
鳳爪都有兩隻 好足料👍🏻 豉油係自己落嘅⋯咸淡自己決定

🥢一口鹹水角
外貌勁似台灣地瓜球既 串燒鹹水角🤭
外皮脆口 加上內餡煙煙韌韌 😁我自己幾中意

• 一口鹹水角
人氣打卡點心店「龍點心」由觀塘開到去灣仔一於試下佢地嘅「手工現做·原創點心」🥢脆脆富貴紅米腸粉外軟內脆,裡面充滿鮮蝦,入口好豐富👍🏻🥢一龍大滿足(筍尖蝦餃皇,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃,蟹粉菠菜香蝦餃,臘味糯米燒賣,豌豆桃子)每款點心食材有特色,外型吸睛,入口有驚喜,推介👍🏻🥢笑口叉燒包叉燒包皮鬆軟,叉燒餡同醬汁調配得好~🥢芝士鮮蝦腐皮卷配合芝士嘅腐皮卷,香脆滋味。🥢臘腸潤腸蒸雞飯份量不少且雞肉嫩滑,秋冬開始,臘腸潤腸係時候出場了~🥢蘿蔔絲酥🥕酥皮香鬆幾好味~為配合灣仔店新開張,每位客人都會贈送2款宮廷點心,係紅棗糕同紅豆糕之類,微甜,唔錯~
人氣打卡點心店「龍點心」
由觀塘開到去灣仔
一於試下佢地嘅「手工現做·原創點心」

🥢脆脆富貴紅米腸粉
外軟內脆,裡面充滿鮮蝦,入口好豐富👍🏻
脆脆富貴紅米腸粉

每款點心食材有特色,外型吸睛,入口有驚喜,推介👍🏻

🥢笑口叉燒包
叉燒包皮鬆軟,叉燒餡同醬汁調配得好~
笑口叉燒包

🥢芝士鮮蝦腐皮卷
配合芝士嘅腐皮卷,香脆滋味。

🥢臘腸潤腸蒸雞飯
份量不少且雞肉嫩滑,秋冬開始,臘腸潤腸係時候出場了~

🥢蘿蔔絲酥🥕
酥皮香鬆幾好味~

2022-10-23
笑口叉燒包
2022-10-26 299 浏览
🇭🇰龍點心🐲精緻新派fusion 點心🥢呢間點心係觀塘有分店 其實一直都想去試反而今次去左新開既灣仔分店 裝修好有玩味🥳用左唔少霓虹燈 顏色 去打做成個環境感覺好靚又igable 好有特色主題佢地每款點心都做得好精緻 大膽design fusion 點心但完全唔係亂黎 將唔同元素加入傳統點心味道新潮但又好夾 賣相非常精緻可愛🐲一龍大滿足(💰$62)👍🏻推薦幾欣賞佢地既細心 一龍大滿足可以等客人 一次試哂咁6款唔同點心一個人黎食都唔怕 唔洗share~色彩繽紛 勁igable😍🥬蟹粉菠菜香蝦餃 菠菜皮包住大大粒蝦肉🦐上邊滿滿既三文魚籽 咬落同彈牙蝦餃既味道好夾🦑鹹蛋黃墨魚燒賣 大大粒 墨魚內餡一樣好彈牙 🐟酸菜魚鳳眼餃 橙色餃皮包住肉餡 上面有一片魚片 帶花椒香氣🌶🍄松露野菌晶瑩餃 藍色半透明餃皮 包住松露+4種野菌碎 一啖食落去松露香氣充斥成個口腔🥟筍尖蝦餃皇 蝦餃皮薄大大粒 入口爽口啖啖肉 🥢碗豆桃子 迷你壽包 開頭會以為係蓮蓉餡 望真少少先知係綠色豆蓉饀 唔會太甜太膩🐲龍燒賣(💰$42) 👍🏻推薦龍燒賣一共有4 粒唔同口味既燒賣作為燒賣控既👩🏻又點可以放過佢🥢懷舊燒賣 蟹籽豬肉燒賣
🇭🇰龍點心🐲精緻新派fusion 點心🥢

菠菜皮包住大大粒蝦肉🦐
上邊滿滿既三文魚籽
咬落同彈牙蝦餃既味道好夾😋
馬拉小籠包

🥢馬拉小籠包 (💰$46)
馬拉肉骨茶mix 上海小籠包

爽口彈牙鮮嫩 ontop 有少少沙律醬 成個賣相好靚
另外跟左3個醬汁 泰式辣醬 豉油 花生醬 可以自己慢慢試
花生醬做得好綿滑 不過我自己就最鐘意點泰式辣醬
拉絲菠蘿包

🧀拉絲菠蘿包(💰$38)
包身非常軟熟 中間有拉絲芝士內饀🧀
食落唔會好似奶黃咁太甜太膩
🦐鳳尾蝦多士(💰$56)
睇menu 話係重拾童年回憶
不過👩🏻都係第一次食🤨
蝦多做得幾好食 熱辣辣上 上邊既蝦肉都算大件
多士炸得金黃薄脆輕身 放耐左都唔會腍哂😋

仲有送埋期間限定既甜點‼️‼️
做得非常精緻😍😍😍
2022-10-25 85 浏览
平時去開飲茶多數都係去酒樓,今次介紹依間位於灣仔嘅《龍點心》,主打創新嘅中式點心。裝修都加入左好多本地設計,好似霓虹燈嘅設計,將舊式酒樓嘅傳統包裝成新嘅餐廳。最抵食一定要數佢地嘅一龍大滿足$62松露野菌晶瑩餃紫藍色嘅外皮,一咬開就食到松露濃郁嘅味道,加埋新鮮爽口嘅野菌,好惹味。蟹粉菠菜香蝦餃蝦餃平時就食多,今次加入蟹粉同埋菠菜,高貴得黎又有新鮮感。鹹蛋黃墨魚燒賣燒賣上面已經插住小竹籤話小心爆汁,點知一咬開真係成口咸香嘅鹹蛋黃汁,內餡仲加入左爽口彈牙嘅墨魚。豌豆桃子內餡係豌豆蓉,食落唔會太甜,清新又健康。酸菜鳳眼餃綠色通透嘅酸菜做內餡,平時食開酸菜魚都係就咁食,真係好有創意。筍尖蝦餃皇蝦餃皮薄,裡面嘅鮮蝦又大大隻,鍾意傳統味道嘅朋友就啱哂啦。脆脆富貴紅米腸 $46紅米整成嘅腸皮已經好吸引,包裏住蝦肉同埋脆皮,仲用三款醬汁(花生醬、豉油、泰式甜酸醬)可以點下,總有一款啱你口味。芝士鮮蝦腐皮卷 $42炸到金黃色嘅腐皮裡面放滿芝士同埋大大隻鮮蝦,口感香脆又惹味。新店開張優惠送驢打滾同荷花酥!人均80 如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!

最抵食一定要數佢地嘅一龍大滿足$62
松露野菌晶瑩餃

蟹粉菠菜香蝦餃
蝦餃平時就食多,今次加入蟹粉同埋菠菜,高貴得黎又有新鮮感。

鹹蛋黃墨魚燒賣

豌豆桃子
內餡係豌豆蓉,食落唔會太甜,清新又健康。

酸菜鳳眼餃

筍尖蝦餃皇
蝦餃皮薄,裡面嘅鮮蝦又大大隻,鍾意傳統味道嘅朋友就啱哂啦。

脆脆富貴紅米腸 $46

芝士鮮蝦腐皮卷 $42

新店開張優惠送驢打滾同荷花酥!

人均80

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-10-25 69 浏览
平時去開灣仔都係食西餐為主,之前經過就比霓虹燈招牌嘅《龍點心》吸引,一入到去仲見到換左halloween主題,估唔到飲茶都可以咁貼地。平時飲茶好多都係一盅三件,次次都唔夠分,叫兩籠又會太多。咁佢地嘅一龍大滿足$62 就一次過可以解決哂依個問題。一籠就會有松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子、酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃皇。款款都係新派點心,當中鹹蛋黃墨魚燒賣同埋酸菜鳳眼餃我就覺得最有新鮮感。鹹蛋黃墨魚燒賣食之前已經會提示你小心熱,估唔到同行嘅朋友一咬真係爆汁。裡面會有溫熱嘅鹹蛋黃汁,而燒賣內餡就用左墨魚,幾有新鮮感。而酸菜魚鳳眼餃嘅綠色透明外皮已經好吸引,估唔到酸菜魚都可以做餡,酸酸地又幾入味。另外脆脆富貴紅米腸 $46 都好推介,平時出面食開係白色,佢地就專登用左紅米,腸皮包裏住脆皮同埋鮮蝦,口感香脆又好味。芝士鮮蝦腐皮卷 $42炸肉不嬲都係飲茶必點,香脆腐皮加入芝士同埋大蝦,芝味十足。龍點心 (觀塘)觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖

芝士鮮蝦腐皮卷 $42
炸肉不嬲都係飲茶必點,香脆腐皮加入芝士同埋大蝦,芝味十足。

龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-10-25 141 浏览
灣仔新開了一間特色點心店 —— 龍點心,門面相當吸引眼球,很亮麗、大膽的鮮明用色設計,晚上路過必定會看一眼。餐廳環境光鮮充滿活力,座位挺舒適。食物很有創意,賣相吸引,頗適合打卡,食物質素不錯,但有提升空間。值得一讚是每道菜都是即煮,絕對熱騰騰,這點非常好!另外,職員友善、服務很好,讚👍🏻!餐牌上有必食推介,是三款以六角形蒸籠放著幾款餐廳特色點心。三款分別是「一籠大滿足」,放著6款點心、「龍餃子」,放著4款餃子、「龍燒賣」,放著4款燒賣,非常適合什麼都想一試的我,很貼心,讚👍🏻!今次試了這幾款菜式:「龍餃子」集合了四款特色餃子:筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃「鳳尾蝦多士」合乎預期的味道,做到香脆效果,比較特別是配上千島汁,值得一試!「芝士鮮蝦腐皮卷」外皮挺脆,創意是加了芝士,喜歡芝士的應該頗喜歡,而我還是較喜歡蒜香味的。「鳳爪拼黑椒金錢肚」可同時食鳳爪及金錢肚,滿足總是什麼都想試的吃貨,味道惹味,金錢肚夠淋不痴牙,好味。「鳳爪排骨飯」鳳爪好味,排骨一般,但米飯質素挺好,軟硬適中。差不多吃飽,職員遞上贈送的甜品,兩款也幾好味。最後一提,餐廳招募會員,即時入會可即用

今次試了這幾款菜式:

「龍餃子」

龍餃子

「鳳尾蝦多士」

鳳尾蝦多士

「芝士鮮蝦腐皮卷」

芝士鮮蝦腐皮卷

「鳳爪拼黑椒金錢肚」
鳳爪拼黑椒金錢肚

「鳳爪排骨飯」
鳳爪好味,排骨一般,但米飯質素挺好,軟硬適中。
鳳爪排骨飯

差不多吃飽,職員遞上贈送的甜品,兩款也幾好味。
贈送的甜品

最後一提,餐廳招募會員,即時入會可即用迎新優惠。整體用餐感受良好,會再回頭。

2022-10-22
鳳尾蝦多士
鳳爪拼黑椒金錢肚
贈送的甜品
2022-10-24 164 浏览
最近灣仔開咗間主打手工原創點心嘅龍點心,對於鍾意飲茶食點心嘅我點可以唔去試吓呢🫖茶方面可以選擇菊普、香片、壽眉及鐵觀音🍽️淮杞螺片燉竹絲雞($50)好足料嘅燉湯,唔好睇佢表面有層油,但飲落口好清絕對唔油膩🥟一龍大滿足($62)可以一次過試哂6款唔同嘅點心,入面有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃,豌豆桃子及鹹蛋黃墨魚燒賣鹹蛋黃墨魚燒賣最特別嘅地方係佢會爆汁,所以大家食嘅時候要小心喔筍尖蝦餃皇食落皮薄煙韌,蝦肉爽口彈牙我自己反而好鍾意酸菜魚鳳眼餃,食落酸酸辣辣,惹味又開胃🍲龍躉球蒸飯($76)出面好少可會見到嘅蒸飯款式,不過龍躉球略嫌蒸得耐左少少;飯就比較硬同乾身🫔口水汁龍利魚腸粉($46)個口水汁堅係有驚喜,唔係死辣個種辣,而係辣得嚟帶有香味同麻;腸粉係即叫即拉嘅緣故,食落口特別滑🧀拉絲菠蘿包($38)平時食菠蘿包多數都係配牛油,而今次嘅菠蘿包特別在於用芝士作包餡同埋可以拉絲,不過略嫌芝士香味唔夠出,個人建議可以用多一種芝士由於店方為慶祝灣仔店開幕嘅緣故,每位仲會獲贈兩款宮廷點心,驢打滾及荷花酥🪷荷花酥食落好鬆化,而且入面係包左蓮蓉同鹹蛋黃做餡🍥驢打滾係用糯米做皮包

🫖茶方面可以選擇菊普、香片、壽眉及鐵觀音

🍽️淮杞螺片燉竹絲雞($50)
好足料嘅燉湯,唔好睇佢表面有層油,但飲落口好清絕對唔油膩

🥟一龍大滿足($62)
筍尖蝦餃皇食落皮薄煙韌,蝦肉爽口彈牙
我自己反而好鍾意酸菜魚鳳眼餃,食落酸酸辣辣,惹味又開胃

🍲龍躉球蒸飯($76)

🫔口水汁龍利魚腸粉($46)

🧀拉絲菠蘿包($38)

🪷荷花酥食落好鬆化,而且入面係包左蓮蓉同鹹蛋黃做餡

🍥驢打滾係用糯米做皮包住紅豆餡,食落煙煙韌韌得嚟又唔會好甜
淮杞螺片燉竹絲雞
龍躉球蒸飯
荷花酥及驢打滾
淮杞螺片燉竹絲雞
龍躉球蒸飯
荷花酥及驢打滾
2022-10-23 96 浏览
小編去咗灣仔區做嘢,嗰度開咗間新嘅點心舖頭,所以就入咗去試吓,佢哋嘅點心都幾fusion,而且超高質🤭今次就叫咗一龍大滿足,口水汁龍脷柳腸粉,鰻魚荷葉飯,另外佢哋新鋪開張,仲送咗甜品添,至於茶方面呢我就揀咗菊普,可以解油膩😌一龍大滿足,一次過呢就可以食到六款點心,當中裏面有酸菜魚鳳眼餃,蟹粉菠菜香蝦餃,松露野菌晶瑩餃,鹹蛋黃墨魚燒賣,蝦餃同豌豆桃子,小編呢就好鍾意酸菜魚鳳眼餃同鹹蛋黃墨魚燒賣,前者食到早酸菜魚嘅口味,後者呢就食落去中間係有流心蛋黃醬,超特別!口水汁龍脷柳腸粉,小編都係第一次食,呢個配搭真係好正,鍾意食辣嘅朋友一定要叫,龍脷柳都超大塊,而且唔會係一夾就散嗰啲,超高質,辣好過癮🤩鰻魚荷葉飯,份量都好大,鰻魚呢都好厚身,至於荷葉飯呢,裏面真係好足料,超多雞肉粒,蝦粒喺裏面,同我想像中真係有好大出入,小編極力推介🫶🏻最後呢甜品呢都好有中國特色,係驢打滾同紫薯山藥糕,味道都不錯同好精美!

喺灣仔返工嘅人從此又多咗一個食中式點心嘅好地方😍每位茶芥盛惠$10,但可以選擇嘅茶款都唔少,有菊普、鐵觀音、壽眉 & 香片🍵 侍應姐姐更話因為新店開張,午市開始(即11點後)會送每位客人2 款古代宮廷點心 ,送到今個月尾jaaa~而我去食嘅當日就送咗荷花酥 & 驢打滾😛🐴 驢打滾紅豆味香濃,不太甜,外層所包裹嘅粉皮好軟Q、煙韌; 🌷荷花酥外表非常精緻,花瓣一共有幾多層都可以好清楚數得出,雖然經過油炸但唔算太油膩,內裏嘅蓮蓉餡甜度剛好😌1️⃣ 淮杞螺片燉竹絲雞($50)有無同我一樣鐘意飲湯嘅朋友🙈 原來呢間點心鋪每日限量整作10-12 盅燉湯,飲燉湯嘅時候見到材料有竹絲雞、雞腳、豬展、螺頭、龍眼肉 & 杞子,有咁豐富嘅用料唔怪得之湯頭會如此鮮甜😍 2️⃣ 一龍大滿足($62)第一次黎食呢間主打新派點心嘅餐廳,如果同我一樣有選擇困難症,可以揀餐廳signature嘅一龍大滿足,每款都可以試到😆- 酸菜魚鳳眼餃:超濃味!好似將一碗酸菜魚送入口中,辣勁強,建議最後先食呢一款,因為食完嘴仔會輕微麻痹- 蟹粉菠菜香蝦餃:三文魚籽在口中爆開時,無比鮮甜!最愛呢款點心💚- 筍尖蝦餃皇:蝦餃皮薄,內藏多隻彈牙蝦
喺灣仔返工嘅人從此又多咗一個食中式點心嘅好地方😍

而我去食嘅當日就送咗荷花酥 & 驢打滾😛

1️⃣ 淮杞螺片燉竹絲雞($50)

2️⃣ 一龍大滿足($62)

- 筍尖蝦餃皇:蝦餃皮薄,內藏多隻彈牙蝦仔🦐
- 松露野菌晶瑩餃:一入口就食得出頗重嘅菇味,小小一隻餃子裏面包裏住松露、冬菇、磨菇等四種菇類,粟米嘅甜味尤其突出🌽

- 豌豆桃子:一款以紅豆蓉製成甜包,甜度適中而不膩
- 鹹蛋黃墨魚燒賣:食呢一款燒賣絕對要小心🙈 因為一咬開就會爆出熱辣辣嘅鹹蛋黃汁,啖啖充滿墨魚香味🦑

3️⃣ 馬拉小籠包($46)
真係估唔到點心師傅會將馬來西亞嘅肉骨茶同中式嘅小籠包黎個cross over 🇲🇾X🇨🇳小籠包嘅皮搓得好透薄,內裡所包裹嘅湯汁中有一股淡淡肉骨茶味,肉餡頗juicy🤤

2022-10-07
  • 一龍大滿足
2022-10-20 118 浏览
難得疫情舒緩,可以同朋友出嚟飲下茶,今晚就揀咗喺灣仔新開分店嘅【龍點心】。全日有得飲茶都唔係新鮮事,不過見到佢哋裝修走懷舊復古風格,再配合一系列嘅室內設計元素,十足十時光倒流,仲有啲喺外國Chinatown嘅感覺。【龍點心】以新鮮即製嘅手工點心作招徠,最近重推出多款矜貴宮廷點心。將經典矜貴食材糅合全新創意重新演繹,可以話係新派點心嘅代表,創意十足。而家灣仔店全新開業優惠,晚市六點後入座,即送手工製宮廷點心一客宮。水晶桂花糕 - 水嫩晶瑩嘅桂花糕被造成桂花外表,除咗口感爽滑Q彈,仲有淡淡桂花香,原來仲有美白肌膚同埋化痰止咳嘅功效!芸豆卷 - 紅白相間嘅顏色已經好吸引,一咬落去白芸豆外皮軟綿綿嘅口感,同埋甜度剛剛好嘅紅豆沙餡,一嚿真係唔夠喉!紫薯山藥糕 - 以白砂糖、紫薯、山藥製成嘅軟糯糕點,口感醇滑冰爽,想食返幾件都唔過份。呢個湯採用名貴黑虎掌菌,湯色紅亮而且湯頭非常濃郁。一倒出嚟已經聞到香味撲鼻,菌味非常濃郁。黑虎掌菌肉質肥美、口感清香糯嫩,最重要嘅佢係富含營養,極具藥用價值,食療養生之選。南北杏采燉豬肺湯有補肺止咳,生津開胃,助人體迅速消除疲勞嘅功效,非常適合經常用腦又忙碌去捱更抵夜

十足十時光倒流,仲有啲喺外國Chinatown嘅感覺。

呢個湯採用名貴黑虎掌菌,湯色紅亮而且湯頭非常濃郁。
一倒出嚟已經聞到香味撲鼻,菌味非常濃郁。

南北杏采燉豬肺湯有補肺止咳,生津開胃,助人體迅速消除疲勞嘅功效,非常適合經常用腦又忙碌去捱更抵夜嘅香港人。
雖然呢個湯唔算好特別,但最重要嘅係夠晒足料,而且仲冇味精添,唔會越飲越口渴。坐低就有得飲,連湯包都唔使開,夠晒方便。

未去到日本,真係飲茶都要食下鮮甜多汁的日本松葉蟹腳!真材實料,啖啖鮮味蟹肉,再配上飽滿豬肉內餡,值得encore!

除咗長腳蟹,又點少得被稱為大蒜中嘅「黑金」- 日本青森縣黑蒜!天然蒜香,酸甜無刺激,配上同樣鮮甜的帶子及豬肉餡料,真係啖啖驚喜

非常有創意嘅菜式,第一次食黃椒醬配排骨。排骨鮮嫩,黃椒醬辣味輕但清香味濃郁,值得一試!

今日終於試到,呢個被稱為「腸粉界的天花板」嘅脆脆富貴紅米腸粉,外軟內脆,蝦仁爽口彈牙,爽呀!

蝦醬配特級鮮魷,竟然可以拎嚟整炸嘢,別具風味。鍾意食香口嘢嘅朋友一定要叫。

近排天寒地凍,梗係要食返D熱野暖暖身啦!龍躉又滑又肥美,醬油唔太鹹但豆味濃郁,帶出龍躉肉的鮮味。
今晚食完咁多菜式,絕對體會到龍點心師傅貫徹傳承創新嘅宗旨。
以食材、味道、工藝著手創作出咁多好味又靚靚嘅新派手工點心。而且裝修中非常之有心思,食到好餸之餘仲可以打卡!
【龍點心】重推出手機app「龍點心」,唔使入會費,累積消費,就可以免費登記成為會員,
仲有總值 $150 迎新禮劵,未來亦有會員限定驚喜優惠,貼心服務。
2022-10-20 108 浏览
好少見點心鋪頭個門面會咁young 同colorful,入到去有少少似新式茶餐廳的感覺,感覺裝飾同用色店家都係有用心設計過既。仲有好多靚靚neon light,有舊香港同少少fancy 酒吧既感覺,夜晚影相好IGable。今晚7點 兩人入座唔洗排隊,分別叫左唔同既點心,都係蝦餃燒賣果D腸粉為主。但係每一款都絕對唔係平時酒樓既味道。 可能,燒賣會有係酸菜魚味? 鵪鶉蛋燒賣入面竟然有漬物? 土匪味既點心? 仲有好多唔同既特別口味, 值得大家去試下~ 呢到就唔講咁詳盡啦  留翻少少神秘感。 而且店家在創新同時又不失味道, 可能唔少菜式都會打破 大家對點心舊有既認知~ 而家店舖新開張仲會有一客甜品送~

2022-10-13
2022-10-18 78 浏览
星期日放假同屋企人去飲茶,揀左呢間位於灣仔軒尼詩道既龍點心,新開左一段時間,等左一陣終於入得,新張期內每人仲有兩款宮廷點心送添,又幾好食😋一龍大滿足 ($62)呢款啱哂我呢啲選擇困難症既人,一次過試哂六款人氣點心,有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣同豌豆桃子✨酸菜魚鳳眼餃: 平時好少食酸菜魚,第一次見到點心上面加左酸菜魚,魚肉嫩滑無骨,鳳眼餃辣辣地都幾惹味☺️✨蟹粉菠菜香蝦餃: 呢個賣相好吸引,上面加左三文魚籽,咬開聞到好香蟹粉味,配埋菠菜同蝦肉做餡,鮮味十足✨筍尖蝦餃皇: 蝦餃皮晶瑩剔透,餡料彈牙,正✨松露野菌晶瑩餃: 藍色既餃皮包住炒過既黑松露野菌,濃郁既黑松露味係正既😆✨鹹蛋黃墨魚燒賣: 小心爆汁既墨魚燒賣,墨魚膠爽口彈牙,中間有鹹蛋黃汁,口感豐富🥰✨豌豆桃子: 外表好似壽包既豌豆桃子,甜甜地又幾特別懷舊燒賣 ($38/4隻)試過墨魚燒賣要試埋原味既懷舊燒賣,加入豬肉同香菇,都唔錯鳳尾蝦多士 ($56/3件)呢款蝦多士係媽咪最愛,一客三件既蝦多士熱辣辣,用上原隻鳳尾蝦放係麵包上面一齊炸,蘸上沙律醬都好好食😋大澳蝦醬鮮魷卷 ($52)將鮮魷切粒

一龍大滿足 ($62)

✨筍尖蝦餃皇: 蝦餃皮晶瑩剔透,餡料彈牙,正

✨豌豆桃子: 外表好似壽包既豌豆桃子,甜甜地又幾特別

懷舊燒賣 ($38/4隻)
試過墨魚燒賣要試埋原味既懷舊燒賣,加入豬肉同香菇,都唔錯

鳳尾蝦多士 ($56/3件)

大澳蝦醬鮮魷卷 ($52)
將鮮魷切粒加埋三色椒同蝦醬拌炒,再用網狀春卷皮包住拎去炸,外面脆卜卜,但略嫌蝦醬味不夠突出😝

脆脆富貴紅米腸粉 ($48)
賣相非常吸引,紅米腸粉顏色鮮艷,配埋三款醬: 豉油、花生醬同泰式酸辣汁,腸粉皮包住蝦春卷,口感層次豐富

龍蝦汁墨魚燒賣 ($42/3隻)
試過鹹蛋黃墨魚燒賣幾好食一於試埋龍蝦汁墨魚燒賣,以為會好似鹹蛋黃咁爆汁但呢個唔覺有,有少少美中不足既係食唔出有龍蝦汁🥲

2022-10-17 232 浏览
呢間餐廳由多位資深點心師傅製作,全新演繹中式點心,加入世界各國口味元素,用心打造出「色,香,味,形,意」俱全嘅創意點心🥢💗一龍大滿足 ($62)🦐筍尖蝦餃皇:餃皮煙韌薄身,蝦肉餡爽口鮮甜,配上爽脆筍粒🐟酸菜鳳眼餃:以鮮蝦、酸菜、野生椒辣製成鳳眼餃中,再加入龍利柳,酸辣麻香🍄松露野菌晶瑩餃:晶瑩通透嘅紫藍色外皮,包住多款爽口鮮野菌,黑松露香濃郁🦀蟹粉菠菜香蝦餃:蝦餃鋪上一層蟹肉同三文魚籽,蝦蟹鮮味鮮上加鮮,再配上鮮嫩菠菜🍑豌豆桃子:壽桃包中加入豌豆蓉,豆味香甜清香🐙鹹蛋黃墨魚燒賣:燒賣加入爽彈墨魚滑,一咬爆出鹹蛋黃流沙醬💗龍燒賣 ($42)🥟懷舊燒賣:餡料用上豬肉、鮮蝦同冬菇粒,口感爽滑鮮嫩🌶麻辣牛肉燒賣:滑嫩牛肉餡加入四川秘製香料,夠哂川香麻辣🦞龍蝦汁墨魚燒賣:用上墨魚、豬肉手打成燒賣餡,再釀入龍蝦濃湯,味道更鮮🥚滷水鵪鶉蛋燒賣:傳統口味燒賣加上一小粒滷水鵪鶉蛋,增添蛋黃香💗鳳爪拼金錢肚 ($42)鳳爪肥厚爽脆,充滿骨膠原🐔;金錢肚爽滑有嚼勁,加入紅腰豆一齊蒸,醬濃入味🐷💗黑金流沙包($38/ 3隻)竹炭包鬆軟輕柔,搣開有流沙嘅效果,奶黃餡香甜幼滑,鹹蛋黃香濃郁🐣💗脆脆富貴紅米腸粉 (

💗一龍大滿足 ($62)
🦐筍尖蝦餃皇:餃皮煙韌薄身,蝦肉餡爽口鮮甜,配上爽脆筍粒
🍑豌豆桃子:壽桃包中加入豌豆蓉,豆味香甜清香
🐙鹹蛋黃墨魚燒賣:燒賣加入爽彈墨魚滑,一咬爆出鹹蛋黃流沙醬
一龍大滿足

💗龍燒賣 ($42)
🥟懷舊燒賣:餡料用上豬肉、鮮蝦同冬菇粒,口感爽滑鮮嫩
🌶麻辣牛肉燒賣:滑嫩牛肉餡加入四川秘製香料,夠哂川香麻辣
龍燒賣

💗鳳爪拼金錢肚 ($42)
鳳爪拼金錢肚

💗黑金流沙包($38/ 3隻)
黑金流沙包

💗脆脆富貴紅米腸粉 ($48)
選用紅米漿做成腸粉,皮薄軟滑🍚內裡包住香脆嘅鮮蝦春卷,口感非常豐富,分別蘸上甜豉油、花生醬、泰式甜辣醬,各有風味🫔
脆脆富貴紅米腸粉

💗南北杏菜膽燉豬肺 ($48)
豬肺處理得非常乾淨,食落無「氨」味,連同瘦肉、老薑、南北杏、菜膽燉煮,燉湯醇鮮清甜,有滋補潤肺之效🍲
南北杏菜膽燉豬肺

💗紅豆沙奶蓋 ($28)
紅豆沙綿密順滑,特意將紅豆研碎,所以口感更起沙,帶陣陳皮香,奶蓋帶微鹹嘅芝士味🫘
紅豆沙奶蓋

✨新張期間每位贈送宮庭點心- 驢打滾及紫薯山藥糕
宮庭點心

鳳爪拼金錢肚
南北杏菜膽燉豬肺
紅豆沙奶蓋
2022-10-16 85 浏览
今天與朋友來到位於灣仔軒尼斯道的新派手工點心專門點——龍點心店內裝潢揉合了傳統與新派潮流元素,甚有心思。食物方面亦然,把各款傳統的點心從新演繹,單是飲茶必吃的蝦餃和燒賣已經有五至六款,令人每款都好想試。店方推出了蝦餃和燒賣的拼盤,著實解救了不少選擇困難症的人如我😂一龍大滿足先來個「一龍大滿足」有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子及鹹蛋黃墨魚燒賣。酸菜魚鳳眼餃的辣夠過癮;蟹粉菠菜香蝦餃充滿著魚籽香;鹹蛋黃墨魚燒賣超爆汁,一不留神便會弄髒衣服🙈;豌豆桃子的餡料挺特別,有點像椰汁斑蘭,吃這種味道的蒸包真是第一次青森縣黑蒜帶子燒賣這個是店裡的期間限定款式。原來蒜蓉跟燒賣很搭配,完全沒有違和感馬拉小籠包小籠包內的湯汁是肉骨茶,肉湯味甚濃郁,沒有太濃烈的藥膳味,不過沒關係,反正我沒有很喜歡藥膳的味道口水汁龍利魚腸粉這裡的腸粉是師傅即叫即拉的,怪不得特別滑,沒有粉粉的感覺。這個口水汁腸粉有點像紅油炒手跟水煮魚的混合版。羊肚菌燉水鴨湯近想有點涼意,天氣乾燥,喝個燉湯就最適合不過了。這裡的燉湯CP值超高,五十元一大碗,而且材料十足,細食的朋友單喝這個燉湯已經可以當午餐。炸

店內裝潢揉合了傳統與新派潮流元素,甚有心思。

青森縣黑蒜帶子燒賣

羊肚菌燉水鴨湯

炸饅頭豬柳漢堡
十分有趣的炸饅頭,忽發奇想:如果能加一點炸饅頭的好拍檔——煉奶,可能更有驚喜

宮廷點心
店方為慶祝灣仔店開幕,每位堂食顧客都獲贈兩款宮延點心,今天送的是荷花酥和驢打滾。原來驢打滾,又稱豆麵糕,是一種以糯米做皮,紅豆做餡的滿族傳統小吃;而荷花酥則以蓮蓉作餡料,有如此特別的宮廷點心作甜品,非常完滿