餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2022-12-22 84 浏览
今日與同事一起食飯,同事一早預約了位,一上電梯見到新穎的鋪頭,心裏有少許期待食物質素。果然,係有驚喜的!個人最喜歡呢個腸粉外軟內脆,有泰式甜辣醬,麻醬同鼓油,醬汁可以隨口味選擇,混醬好食,唔點醬都好好食😋!排骨的辣,辣得好過癮,肉質非常嫩!估不到黃椒醬係咁嘅味道,有點似酸菜魚中泡椒味道,但好味好多其他都好好食,味道有保證!雖然價錢不算平,但與同事平分也不貴,食得過,值!另外,因為人多坐了長枱,傾計無圓枱咁方便,但也可以接受的,食物搭夠!

果然,係有驚喜的!個人最喜歡呢個

脆脆富貴紅米腸
2022-12-22 1362 浏览
觀塘友又有口福喇,今晚推介一間值得收藏嘅新派創意中式點心茶樓😎 一盅兩件絕對係老少咸宜🤭 店舖位置方便易搵,一出地鐵站5分鐘左右就到,裝修簡潔有有主題,鮮色主調滲透濃濃中國風,座位闊落,最啱坐低慢慢傾偈飲茶,好寫意☺️ 餐牌選擇多,有好多創新點心都係必試🫶🏻🌟一龍大滿足$626款點心必食推介流心咸蛋黃墨魚燒賣好特別,流心咸蛋黃咬落係口內大爆發😎墨魚爽口彈牙,正😍酸菜魚鳳眼餃有創意,花椒帶出微辣口感好過癮☺️筍尖蝦餃皇,皮簿餡靚做得出色,筍尖爽脆🤤蝦膠彈牙,滿意度爆燈☺️黑松露野菌晶瑩餃口感爽脆,黑松露同野菌超夾,忍唔住又再單獨叫一籠🤣蟹粉菠菜鮮蝦餃,上面有三文魚籽點綴,更添鮮味☺️壽包,細細個好易食,餡料係斑斕味嘅,清甜好味,全港首創😆🌟大澳蝦醬鮮魷卷$48鍾意食蝦醬嘅朋友可以一試, 上枱已聞到蝦醬味,餡料豐富有新鮮魷魚同馬蹄粒,外皮鬆脆,份量十足🫶🏻🌟羊肚菌牛肉球$42一上枱出晒煙熱辣辣,牛肉鮮嫩多汁味道適中唔會太鹹,間中仲聞到羊肚菌香味,真心推介🫶🏻🌟脆脆富貴紅米腸粉$46賣相吸引,有三式醬汁任點,各有風味😎🌟臘腸潤腸蒸雞飯$56雞肉同臘腸潤腸俾得一啲都唔少,直情滿瀉😍好足料,加埋微甜鼓油

🌟一龍大滿足$62
6款點心必食推介
流心咸蛋黃墨魚燒賣
好特別,流心咸蛋黃咬落係口內大爆發😎
墨魚爽口彈牙,正😍
酸菜魚鳳眼餃有創意,花椒帶出微辣口感好過癮☺️
筍尖蝦餃皇,皮簿餡靚做得出色,筍尖爽脆🤤
蝦膠彈牙,滿意度爆燈☺️
蟹粉菠菜鮮蝦餃,上面有三文魚籽點綴,更添鮮味☺️
壽包,細細個好易食,餡料係斑斕味嘅,清甜好味,全港首創😆

🌟大澳蝦醬鮮魷卷$48

🌟羊肚菌牛肉球$42

🌟脆脆富貴紅米腸粉$46
賣相吸引,有三式醬汁任點,各有風味😎

🌟臘腸潤腸蒸雞飯$56
雞肉同臘腸潤腸俾得一啲都唔少,直情滿瀉😍好足料,加埋微甜鼓油汁撈埋一齊食,幾飽都食得落,雞肉滑溜入曬味,臘腸潤腸好高質唔會死咸,食完超滿足😎

🌟豆腐布丁$26
口感似足乳酪,豆味濃,食到停唔到口,順便幫佢改咗另一個名叫中式乳酪,真係實至名歸🤭

2022-12-18
2022-12-22 49 浏览
今日冬至,雖然仍然要番工,但lunch都同同事去食好西,慰勞一下辛苦工作嘅自己鳳爪同金錢肚有少少辣,但好惹味,好開胃墨魚燒賣熱辣辣,仲好多汁,食完暖笠笠點心都好精緻,岩晒港女打卡

鳳爪同金錢肚有少少辣,但好惹味,好開胃

墨魚燒賣熱辣辣,仲好多汁,食完暖笠笠

點心都好精緻,岩晒港女打卡
  • 黑金流沙包
  • 鳳爪拼金錢肚
2022-12-18 63 浏览
點心比平時食到既更加色彩繽紛同屋企人/朋友飲啖茶食籠點心打下卡都唔錯👍🏻🐉 一龍大滿足有齊六款點心包括⬇️酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇丶松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣同豌豆桃子😋可以一籠過有哂唔同既味蕾感覺💥而個人就比較中意蟹粉菠菜香蝦餃同豌豆桃子👍🏻酸菜魚鳳眼餃既味道好創新可惜我食唔到呢隻辣筍尖蝦餃皇就同平時食到既蝦餃差不多松露野菌餃用藍色既晶瑩餃皮包住內餡好特別入面既內餡好好味但如果外皮可以更薄就更好嚕鹹蛋黃墨魚燒賣一咬開有流心鹹蛋黃醬流出黎🤩豌豆桃子亦都好特別👍🏻裡面包住味道似泰式椰子糖既綠色內餡都幾好味😋🟡 一口鹹水角外層幾脆裡面煙煙韌韌包住內餡👌🏻🧈 一口豆腐呢個好好味呀😋外皮脆而且裡面既豆腐非常非常軟滑🤍鋪係底既炸黃豆亦好香脆好好味👍🏻🍚 鰻魚荷葉飯呢個都好好味🥰成個飯都有好香既荷葉味鋪係面頭既鰻魚夠哂肥美飯裡面夾住蠔皇肉碎內餡每一啖食落都好好味👍🏻🥟 馬拉小籠包湯餡用左馬來西亞肉骨茶既味道幾特別🤎🐖 厚切叉燒腸粉叉燒果然係厚切好大舊😜
點心比平時食到既更加色彩繽紛
同屋企人/朋友飲啖茶食籠點心打下卡都唔錯👍🏻

🐉 一龍大滿足
有齊六款點心包括⬇️
酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇丶
松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣同豌豆桃子😋
可以一籠過有哂唔同既味蕾感覺💥

湯餡用左馬來西亞肉骨茶既味道幾特別🤎

🐖 厚切叉燒腸粉
叉燒果然係厚切好大舊😜

2022-12-04 88 浏览
觀塘一向都多好野食,呢間裝修靚靚既精緻點心,係同事試完推介讚好食既,就lunch去試試!!❤️筍尖蝦餃皇 大大粒蝦餃,晶瑩剔透,目測已經見到蝦仁大大粒,蝦餃皮夠薄夠煙靭,下次要再encore!!🧡燒汁肥牛腸粉 腸粉一片片腸牛好特別,好滑滑,鼓油咸中帶少少甜,唔錯唔錯!!💛章魚肉餅飯 新鮮蒸起熱辣辣,肉餅大大塊好厚身,而且超多章魚碎碎,撈飯口感一流~💚臘腸潤腸蒸雞飯 臘腸潤腸好香好肥美,油花流落下面既滑滑蒸雞同埋飯到,味道更有層次更加香口

2022-12-01 77 浏览
香港真好,咩時間想飲茶食點心,唔理早晚,都可以搵到。今日約咗大佬食嘢,就去咗以新派點心出名的「龍點心」飲茶食點心。 「龍點心」位於官塘官塘道Eastcore,以懷舊點心意念,加上新派醬料調味,材料醬料互相配搭,做出有創意又新穎的中式點心。 🥢龍燒賣一籠四粒,有懷舊燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、鹵水鵪鶉蛋燒賣、麻辣牛肉燒賣每粒燒賣各具特色,其中龍蝦汁墨魚燒賣最為突出,墨魚彈牙,一咬咇出鮮甜龍蝦汁👍 🥢麻辣牛肉燒賣(辣)入口麻麻辣辣,但又有牛肉軟彈口感,非常惹味 🥢松露野菌晶瑩餃紫色的餃皮,非常耀眼吸引,入口就食到淡淡松露、野菌散發出獨特味道,餃皮較腍,齊整味道唔錯🥢黃椒醬排骨(辣)黃椒醬味道微酸又帶有辣味,加上新鮮排骨,值得一試 🥢脆脆富貴紅米腸粉用紅米漿做成腸粉皮,色澤鮮艷,中間饀料係酥脆炸蝦,腸粉皮軟滑,中間脆口,層次分明,口感豐富🥢大澳蝦醬鮮魷卷酥脆的外層,包上有蝦醬味的鮮魷,入口酥脆香口,好好味

🥢龍燒賣

🥢麻辣牛肉燒賣(辣)
入口麻麻辣辣,但又有牛肉軟彈口感,非常惹味

🥢松露野菌晶瑩餃

🥢黃椒醬排骨(辣)
黃椒醬味道微酸又帶有辣味,加上新鮮排骨,值得一試

🥢脆脆富貴紅米腸粉

🥢大澳蝦醬鮮魷卷
酥脆的外層,包上有蝦醬味的鮮魷,入口酥脆香口,好好味

2022-11-25 1330 浏览
上一次食龍點心嘅時候係下午,今次決定夜晚食龍點心,菜式都係差唔多。- 龍燒賣 上一次食既龍燒賣有蕃茄海鮮燒賣,今次轉左龍蝦汁墨魚燒賣,其他味道保持不變,包括原味、麻辣牛肉,龍蝦汁墨魚同滷水鵪鶉蛋。外皮夠薄,味道最有驚喜仍然係龍蝦汁墨魚,一咬就咇汁,味道鮮甜。- 龍餃子 龍餃子同龍燒賣一樣有四款唔同味道,包括酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃同荀尖蝦餃皇。每一款蝦餃都好正,尤其係松露野菌晶瑩餃,松露味真係好香濃。- 普通擔擔麵擔擔麵唔算太辣,麵條幾掛汁,不過我覺得唔夠香。- 濃湯浸翠肉瓜秀珍菇餐廳健康之選,翠肉瓜好爽脆,秀珍菇好大粒。- 口水汁龍利魚腸粉腸粉好大份,估唔到龍利魚同腸粉味道咁夾,兩者口感都好滑溜,配上麻辣口水汁,味道有驚喜🤩- 大澳蝦醬鮮魷卷一見到外皮就知道幾脆口,入面塞滿軟腍既鮮魷,蝦醬鹹香十足,伴隨蝦既香甜味,並非一味死鹹😋總括而言,點心依然創意十足,其他菜式都保持水準,真係食極唔厭🤤

- 龍燒賣

- 龍餃子
龍蝦餃

- 普通擔擔麵
擔擔麵唔算太辣,麵條幾掛汁,不過我覺得唔夠香。
普通擔擔麵

- 濃湯浸翠肉瓜秀珍菇
餐廳健康之選,翠肉瓜好爽脆,秀珍菇好大粒。
濃湯浸翠肉瓜秀珍菇

普通擔擔麵
濃湯浸翠肉瓜秀珍菇
口水汁龍利魚腸粉
大澳蝦醬鮮魷卷
今日同媽媽去觀塘行街買野佢話想食呢間點心🥧 因為之前黎過見到好多人所以冇食到今日lunchtime around 12:30去到等左1張飛就入到啦~🥳-🍱一龍大滿足 $62呢個大滿足入面有6件唔同嘅特色點心😍啱晒人唔多但又咩都想試下嘅人😋入面有🐟酸菜魚鳳眼餃、🦀️蟹粉菠菜香蝦餃、🦐荀尖蝦餃王皇、🍄松露野菌昌瑩餃、🍑豌豆桃子、🥚鹹蛋黃墨魚燒賣全部十都好特別 但又好味唔會好怪咁👍🏻-🐲龍躉球蒸飯 $76媽咪塲口鍾意❤️話啲龍躉份量又夠多冇腥味冇魚骨 肉又彈牙😙連啲白飯媽咪都話好香好好味🤤-🍍拉絲菠蘿包 $38又係媽咪話要試~🤣話平時食唔到所以試下個拉絲我扯到5cm咁多🤤🤤菠蘿包酥皮都好香😙-🐷黃椒醬排骨 $36呢個排骨可能少啲人叫所以等得耐啲😗不過真係好值得!佢超熱辣辣~調味啱啱好 送飯一流🤤🤤(加埋甜豉油😎

今日同媽媽去觀塘行街買野

個拉絲我扯到5cm咁多🤤🤤
菠蘿包酥皮都好香😙

🐷黃椒醬排骨 $36
呢個排骨可能少啲人叫所以等得耐啲😗
不過真係好值得!佢超熱辣辣~
調味啱啱好 送飯一流🤤🤤(加埋甜豉油😎
2022-11-25
2K
2022-11-23 770 浏览
呢間點心店同平時嘅茶樓好唔同 好新潮 好似佢啲蝦餃燒賣係會加咗其他元素 而且整得好靚 -🤤脆脆富貴紅米腸粉 $46用紅米做嘅腸粉 賣相特別 腸粉煙韌餡料係炸蝦同雜菜 炸蝦炸得幾酥脆 最推介呢碟- 🤓龍燒賣 $42一籠有4款燒賣 分別係懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣麻辣牛肉燒賣 麻辣味重 都幾辣 啱晒鍾意食辣滷水鵪鶉蛋燒賣嘅蛋又好入味龍蝦汁墨魚燒賣食落彈牙-🤣龍餃子 $46一籠有4款餃子 分別係筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃 、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃蝦餃皮口感煙韌 入面餡料好足 蝦肉彈牙松露野菌晶瑩餃餃子皮係紫色 入面有 野菌 好有咬口 食落有濃郁嘅黑松露味 蟹粉菠菜香蝦餃 賣相好靚 綠色菠菜餃皮包著蟹粉同鮮蝦 上面有三文魚籽 好正嘅combination- 😍金流沙包 $36麵包係黑色因為係竹炭麵包 咬落軟綿綿 入面嘅餡料係流沙鹹蛋奶黃 好流心 好正- 😌一口咸水角 $32外表係橙色同綠色 整得幾靚 一啖食晒嘅size 入面嘅豬肉正正常常
🤤脆脆富貴紅米腸粉 $46

😌一口咸水角 $32
  • 龍燒賣
  • 一口咸水角
2022-11-22 474 浏览
[ 龍點心 ]午餐經過見到呢間食點心嘅餐廳幾特別,裝修得幾光鮮企理,都幾多人食😨啱啱好唔洗等位🤭🤭✿ 黑金流沙包 3隻 $36流沙包熱辣辣,食嘅時候要小心d,因為d餡多到爆出嚟👅✿ 麻辣牛肉燒賣 4隻 $36平時豬肉燒賣食得多,無諗過原來麻辣牛肉可以整成燒賣,辣辣哋幾過癮👍🏻✿ 芝士鮮蝦腐皮卷 $38腐皮卷炸得脆口,配埋芝士食又幾夾😲😲個芝士唔會好膩。✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $46呢款腸粉用咗紅米整成,粉紅色外觀好靚,食落好香口,口感有層次。✿ 普通擔擔麵 $48呢碗擔擔麵一d都唔普通,麵條粗身爽口,食完點心再同朋友share 食吓唔錯,唔算好辣。✿ 松露野菌晶瑩餃 4隻 $38食落都幾香松露味,鐘意食松露嘅朋友要試吓。總結🫦餐廳keep住有人入座,證明人氣都幾高🤣🤣新派點心特別得來味道都唔錯,食得多傳統茶樓點心都可以嚟試吓另類點心👍🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿龍點心地址: 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖電話: 23900166✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 龍點心 ]

✿ 黑金流沙包 3隻 $36
流沙包熱辣辣,食嘅時候要小心d,因為d餡多到爆出嚟👅

✿ 麻辣牛肉燒賣 4隻 $36

✿ 芝士鮮蝦腐皮卷 $38
腐皮卷炸得脆口,配埋芝士食又幾夾😲😲個芝士唔會好膩。

✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $46

✿ 普通擔擔麵 $48

✿ 松露野菌晶瑩餃 4隻 $38
食落都幾香松露味,鐘意食松露嘅朋友要試吓。

總結🫦
  • 黑金流沙包
  • 松露野菌晶瑩餃
  • 麻辣牛肉燒賣
2022-11-20 548 浏览
我們兩個想簡簡單單食個點心午餐,但又不想去酒樓,之前在OpenRice 見到這間好像不錯,所以便去試試。除了觀塘,在灣仔也開了分店,所以為了慶祝分店開張,每枱客人都送贈一客甜品,我們叫了幾款點心,可以看以下照片,點心賣相精緻,味道也可以,其中一款點心叫一龍大滿足,就有幾款不同的蒸餃,有基本的蝦餃和燒賣,也有麻辣餃和斑斕餡的壽桃。地方就不大,像茶餐廳格局,服務員就可以啦!總括來說,是可以的,有機會我也會再去,試下其他點心。
總括來說,是可以的,有機會我也會再去,試下其他點心。
一龍大滿足
一口鹹水角
2022-10-29
2022-11-18 60 浏览
今日同幾個女仔黎飲茶,叫左16樣野,呢度啲點心好精緻,味道都OK有幾款點心都想推介,脆脆富貴紅米腸粉、蘿蔔絲酥餅同松露野菌晶瑩餃脆脆富貴紅米腸粉 - 首先睇個樣已經好吸引,同一般腸粉唔同,入面應該係炸過既墨魚滑,佢食落真係脆,而且有3款醬汁點,可以有唔同口味~蘿蔔絲酥餅 - 究竟佢有咩特別? 就係食既時候會食到好重牛油味,所以特別香松露野菌晶瑩餃 - 就咁睇個樣已經覺得好靚,完全吸引左我呢啲港女 lol,因為唔係我叫,所以一見到佢我已經好好奇好想知佢咩味,你望到佢個樣,以為佢會好重味,但其實又唔係,松露味唔太重,而且因為入面全部都係菇所以會覺得成件事好light~
今日同幾個女仔黎飲茶,叫左16樣野
,呢度啲點心好精緻,味道都OK

题外话/补充资料: 不過最正係啲姐姐,見到我地差唔多埋單,有幾個人都行埋黎問我地做左會員未,入會好似減$50,驚我地蝕左咁,好正!
2022-11-17
  • 脆脆富貴紅米腸粉
呢間早排見幾多foodie介紹,一直bookmark 左去試,難得孖妹👭🏻成家肯出遠門,加上👭🏻孖妹👫🏻好鍾意飲茶,週末冇野做順路去行街添新裝🥢馬拉小籠包✨上海小籠包就食得多啦,肉骨茶味你又試過未呢?一籠有4️⃣隻,皮唔算整得好薄,望落有少少似發唔起咁🥹但食到馬來西亞肉骨茶味,佢唔辣既,如果要求高D佢唔算正宗肉骨茶😅但算幾好味夠創新✨肉餡肥瘦肉均勻,咬開算幾多肉汁🫶🏻👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑🥢酸菜魚鳳眼餃✨👭🏻孖妹兩個都勁鍾意食酸菜魚,平時夜晚耐唔耐都會買酸菜魚即食包食🫣✨點心面頭放上龍俐魚柳片,內有酸菜碎+辣椒🌶️,聞到好勁麻辣香味,食茄似譚仔5小辣既辣度✨魚質就普通啦還好👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑🥢拉絲菠蘿包✨開頭👷🏻‍♀️細孖估拉絲係麻糬mochi, 因為喺甜品Menu 度,正路諗一定係甜餡🤪結果係芝士🧀餐廳應該採用平時早餐片裝芝士,內餡係處於半溶狀態👼🏻但味就都好,加埋面頭奶油脆皮,鹹鹹甜甜✨麵包🥯好鬆軟實正,過關💫👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌕🌗🥢龍蝦汁墨魚燒賣✨傳統豬肉蝦燒賣/懷舊燒賣好多酒樓點心店都有賣,墨魚都係第一次見☺️外觀基本上同傳統燒賣一樣,有雲吞皮包住墨魚滑肉餡,鋪上蟹籽點綴

🥢馬拉小籠包

✨肉餡肥瘦肉均勻,咬開算幾多肉汁🫶🏻

👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🥢酸菜魚鳳眼餃

✨魚質就普通啦還好

👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🥢拉絲菠蘿包

✨麵包🥯好鬆軟實正,過關💫

👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌕🌗

🥢龍蝦汁墨魚燒賣

✨傳統豬肉蝦燒賣/懷舊燒賣好多酒樓點心店都有賣,墨魚都係第一次見☺️外觀基本上同傳統燒賣一樣,有雲吞皮包住墨魚滑肉餡,鋪上蟹籽點綴,手工質素屬一般,唔係特別精緻
✨咬開墨魚餡幾彈牙👷🏻‍♀️細孖見到一條幼黑絲,真係墨魚打成膠既,調味方面比較重口味,好重胡椒粉味🥲,墨魚滑中間留左個位放龍蝦汁,但湯汁味道好淡,食唔到龍蝦汁味🙅🏻‍♀️比較失望

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌑🌑🌑

🥢鹹蛋黃墨魚燒賣

✨基本上同龍蝦汁墨魚燒賣一樣,係內裏換左鹹蛋黃碎,一樣食唔到鹹蛋黃味🙅🏻‍♀️

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌑🌑🌑

🥢大澳蝦醬鮮魷卷

✨一上菜就已經聞到蝦醬味,外型似長條型淡黃色既越式春卷
✨內餡有少許魷魚碎,配埋爽口馬蹄粒,卜卜脆

👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

🥢脆膽富貴紅米腸粉

✨孖妹👭🏻幾年前廣州點心店食過類似點心,用上紅米打成米漿,加入一般白色腸粉用既米漿,呈亮紅色幾吸精
✨入面就同越式春卷一樣係網面,混入芫茜、荀配料同肉炸成😀外軟內脆新鮮炸,點埋豉油一齊食正💫

🥢黃椒醬排骨

✨孖妹👭🏻Daddy基本上每次飲茶必點排骨,見到用黃椒醬咁特別味道即order
✨份量好足,豬肉係完美半肥瘦比例而且蒸得冇過火,肉質幾滑,甜甜地幾盞鬼🤪

🥢甜品 🆓

✨店員話鋪頭新開張送比客人食,賣相幾精緻吸精☺️
✨白色既似係紅棗蓉餅,外皮露可能放耐左有少少硬左,加入黑糖/黃糖混合紅棗蓉,微甜又補血,啱晒女仔補身食
✨透明既係桂花糕,加入紅色食用色素倒入模具整成玫瑰花形狀,好高貴,味道就相對清淡,桂花味唔算太出,但外觀取勝

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

💰人均消費:$100 - $200
脆膽富貴紅米腸粉
鹹蛋黃墨魚燒賣
甜品(新開張送)
龍蝦汁墨魚燒賣
拉絲菠蘿包
酸菜魚鳳眼餃
馬拉小籠包
2022-10-16
午餐
脆膽富貴紅米腸粉
黃椒醬排骨
甜品(新開張送)
拉絲菠蘿包
酸菜魚鳳眼餃
馬拉小籠包
  • 脆脆富貴紅米腸粉
點心店門口放咗2隻Q版龍店長,入面場地大,以鮮橙色和湖水綠色做主調,好鮮明,配木枱和沙發卡位,坐得舒服。餐牌要掃二位碼上手機網頁自己睇自己點餐,幾方便喎!脆脆富貴紅米腸粉 (HK$46).紅米做的腸粉,顏色特別,不過我覺得味道同平時嘅腸粉差唔多.餡料是酥脆的炸蝦配雜菜,幾特別的配搭龍燒賣 (HK$42).一籠有4款燒賣:懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣.我食咗滷水鵪鶉蛋燒賣,滷水鵪鶉蛋好食呀,不過沒有想到下面嘅豬肉燒賣係辣㗎🥵筍尖蝦餃皇 (HK$38).蝦餃皮薄,口感煙韌.餡料包滿,蝦肉爽彈.我會先食蝦餃皮,你哋也會嗎?😂龍餃子 (HK$46).一籠有4款餃子:筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃 、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃.我食咗松露野菌晶瑩餃,好濃郁黑松露味道,野菌粒粒好爽脆,紫色餃子皮唔知係咪用藍蝶花染色呢?濃湯浸小棠菜苗 (HK$46).小棠菜苗煮得爽甜清脆,我食咗好多的一碟蘿蔔絲酥 (HK$38).大大隻,外皮一條條好完整,整得好靚,皮原來好薄,口感好酥脆.蘿蔔絲都切得幼條,甜美多汁龍躉球蒸飯 (HK$76).龍躉魚肉嫩滑鮮甜,配甜豉油,好味😋黑金流沙包 (H

脆脆富貴紅米腸粉 (HK$46)
.紅米做的腸粉,顏色特別,不過我覺得味道同平時嘅腸粉差唔多
.餡料是酥脆的炸蝦配雜菜,幾特別的配搭

脆脆富貴紅米腸粉

龍燒賣 (HK$42)

龍燒賣

筍尖蝦餃皇 (HK$38)
.蝦餃皮薄,口感煙韌
.餡料包滿,蝦肉爽彈
.我會先食蝦餃皮,你哋也會嗎?😂

筍尖蝦餃皇

龍餃子 (HK$46)

龍餃子

濃湯浸小棠菜苗 (HK$46)
.小棠菜苗煮得爽甜清脆,我食咗好多的一碟

濃湯浸小棠菜苗

蘿蔔絲酥 (HK$38)
.蘿蔔絲都切得幼條,甜美多汁

蘿蔔絲酥

龍躉球蒸飯 (HK$76)
.龍躉魚肉嫩滑鮮甜,配甜豉油,好味😋

龍躉球蒸飯

黑金流沙包 (HK$36)
.是竹炭麵包,軟綿,綿密
.餡料是流沙鹹蛋奶黃,好正👍🏻
.食蒸包,我會先搣開個皮食,你哋也會嗎?😂

黑金流沙包

燒汁肥牛腸粉 (HK$52)
.肥牛真心幾肥幾滑溜
.腸粉滑滑的,配淋上嘅燒汁好好味😋

燒汁肥牛腸粉

豆腐布丁 (HK$26 x2)
.這是布丁,不是豆腐花喔,豆腐味道都幾香濃
.上面有芒果汁和士多啤梨凍乾粒粒,豐富口感
紅豆沙奶蓋 (HK$28 x2)
.上面奶蓋幾奶滑,紅豆沙煮到起沙,不錯👍🏻

茶位 (HK$8 x4)
.佢哋會上2大個金茶壺,一壺係茶,另一壺係熱水
.我哋點咗香片,清香茶味
2022-10-30
龍躉球蒸飯
黑金流沙包
燒汁肥牛腸粉
2022-11-13 72 浏览
今天公司team building結束之後,就到龍點心報到。在掃描了安心出行後就進入了店面。晚餐時間沒有什麼人。店家空間寬廣,感覺不錯。服務生態度很好。這家下單是用手機掃描QR Code非常方便。今天是第一個點心,是馬拉小籠包。他的小籠包湯汁濃郁,咬下去時味道非常濃厚,超好吃。再加上黑咖啡色的外皮,在視覺上也增加濃郁的感覺,好吃到讓人停不下口。第二道是一龍大滿足點心。有六個精選點心,每一個都讓驚奇超人充滿驚奇。尤其是藍紫色外皮的松露野菌晶瑩餃,第一口咬下去松露味,大家都還敢沒有往下很忙,迎面撲鼻而來,彷彿身處於山林之中。另外,我想跟大家推薦脆脆富貴紅米腸粉。這道菜就好像分子料理一樣,看似是生魚片包脆皮蝦春捲,不管是視覺還是味覺都是頂級的享受。

在掃描了安心出行後就進入了店面。

這家下單是用手機掃描QR Code非常方便。
今天是第一個點心,是馬拉小籠包。

第二道是一龍大滿足點心。
有六個精選點心,每一個都讓驚奇超人充滿驚奇。

• 一龍大滿足