餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2022-11-08 79 浏览
2022-11-08 夜晚搭車路經觀塘巴士路線,發現新開《龍點心》,店面干淨企理很不錯,立即入咗來試下🤣🤣🤣必食推介的「龍餃子」:最🉐️意酸菜魚鳳眼餃 一粒粒魚子咸香口感不錯🤣蟹粉菠菜香蝦餃是辣的,反而最好食,辣得內涵鮮香🤣😂牛肚和鳳爪,牛肚爽口都出色,鳳爪比較普通左!開茶開左菊普口感不錯沒有澀苦味,用銅茶壺上,不知不覺都喝了大半壺🤣😂點心全部都現蒸熱辣辣,也開心🤣🤣🤣#特色餃子非常好#試試新產品

必食推介的「龍餃子」:

最🉐️意酸菜魚鳳眼餃 一粒粒魚子咸香口感不錯🤣

蟹粉菠菜香蝦餃是辣的,反而最好食,辣得內涵鮮香🤣😂

牛肚和鳳爪,牛肚爽口都出色,鳳爪比較普通左!

點心全部都現蒸熱辣辣,也開心🤣🤣🤣

#特色餃子非常好
#試試新產品
2022-11-08
  • 酸菜魚鳳眼餃
今日第一次去呢間點心店,中午12:58到店取票等位,等候號碼為A010,已叫到A07,我就在店門前等叫號,聽到叫到A09時,我已非常留意,並準備行前,點知隨後就聽到叫A012,我已到櫃台問個職員,我: 我A010點解會跳左號嘅職員唔理我,只顧招呼A012入座,A012入座後佢都冇理我)我: 呀小姐,A010點解冇叫呀?我而家係咪繼續等定點呀?職員: (好惡咁)我叫左喇,冇人應丫嘛我: 我就企係呢度咋喎(即係佢櫃台前),你都冇叫A010喎 (我好嬲,因為佢態度極差)職員: (繼續唔理我)我 : (發火) 你冇叫我號,即係而家有冇台先?職員: (語氣惡劣)有台埋單就到你到有位時,佢只比左個QR Code牌我,講話食90分鐘,又唔帶位我等唔係問題,lunch時間預左人多,但明明佢做錯野,佢D態度差到好似係我錯咁,唔使旨意再幫襯佢.
職員
唔理我,只顧招呼A012入座,A012入座後佢都冇理我)
我: 呀小姐,A010點解冇叫呀?我而家係咪繼續等定點呀?
職員: (好惡咁)我叫左喇,冇人應丫嘛
職員: (繼續唔理我)
我 : (發火) 你冇叫我號,即係而家有冇台先?
職員: (語氣惡劣)有台埋單就到你
2022-11-07
2022-11-07 98 浏览
💡新潮點心之選好耐都無食過點心,今日去開觀塘,朋友就介紹呢間新潮點心鋪,食物好有特別,而且味道都唔錯。🍽一龍大滿足可以一次過試6種不同的點心,蝦餃皇 🦐皮薄餡多,夠曬爽口。酸菜魚鳯眼餃 🐟第一啖感覺係都幾辣,原來入面有酸菜魚,鍾意食辣可以一試。松露野菌晶瑩餃 🍄黑松露味香濃突岀。蟹粉菠菜香蝦餃 🦀上面放滿三文魚籽,都幾特別。鹹蛋黃墨魚燒賣 🦑鹹蛋黃夠香濃。豌豆桃子,迷你壽桃包,可以一口食曬。🍽脆脆富貴紅米腸粉呢個真係未見過,粉紅色腸粉,咬落去脆卜卜,有點似越式咁,入面有點菜,唔夠味仲可以點泰式辣醬。🍽鳳爪拼金錢肚好入味,金錢肚夠曬爽口彈牙。🍽黑金流沙包熱辣辣的奶黃餡,咬落去流曬出黎,好香口。🍽一口鹹水角造型好可愛,用枝竹籤串起,一串兩粒一橙一綠。個餡入面有點似磨菇,好煙韌。🍽甜品店鋪送的甜品,食落唔算太甜。
💡新潮點心之選

🍽一龍大滿足

🍽脆脆富貴紅米腸粉
呢個真係未見過,粉紅色腸粉,咬落去脆卜卜
,有點似越式咁,入面有點菜,唔夠味仲可以點泰式辣醬。

🍽鳳爪拼金錢肚
好入味,金錢肚夠曬爽口彈牙。

🍽黑金流沙包
熱辣辣的奶黃餡,咬落去流曬出黎,好香口。

🍽一口鹹水角

🍽甜品
店鋪送的甜品,食落唔算太甜。

• 一龍大滿足
2022-11-06 159 浏览
超級難食同奇怪!酸菜魚餃完美錯晒嘅結合!突破唔到傳統,但就破壞晒!鹹蛋黃同龍蝦汁燒賣咬落去係「水」冇味!燒賣皮好乾,去完一次真係唔會再去,要負評一下🫠🫠🫠鵪鶉蛋燒賣仲要係有辣,肉質太實,個辣味蓋晒燒賣味!碗頭桃子🍑簡直係顛覆原本嘅味道,理解唔到點解要咁樣配埋一齊,食咗一啖忍唔住要掉走佢!松露野菌晶瑩餃係最正常,呢個係好食!野菌味濃,個皮係包得幾好!其他嘅嘢食都係越簡單越正常,越「創新」越奇怪!

其他嘅嘢食都係越簡單越正常,越「創新」越奇怪!
2022-11-06
  • 松露野菌晶瑩餃
2022-11-06 88 浏览
本身唔鐘意太重口味,個人口味偏向清淡既話我唔太推薦做正餐去食!!個湯味精好勁,燒賣,啖啖麵都好鹹😥,食完成個人感覺好干,要系甘飲水,叫過既點心比較推介系佢個豌豆桃子同豆腐布丁,淡淡地,甜味適中幾好食👍🏻佢既拉絲菠蘿包餡系芝士,食一個就好,比較漏😬
  • 拉丝菠萝包
  • 碗豆桃子
2022-11-03 104 浏览
之前試過lunch食呢間龍點心覺得唔錯,見佢外賣做緊9折所以買返去比屋企人試下!尖荀蝦餃皇、鳳爪拼金錢肚,都係平時成日食到既點心,味道幾好,蝦餃夠足料多蝦🦐夠爽口彈牙;鳳爪好入味,金錢肚夠淋唔會有怪味,不錯👍🏻大澳蝦醬鮮魷卷就係第一次食,入面係用蝦醬炒過既鮮魷,鮮魷已切粒,加左蝦醬但唔會太咸,十分惹味🤤芝士鮮蝦腐皮卷又面既芝士好濃郁,有啖啖蝦肉,相賣都唔差,但略為有少少油~一口鹹水角,好特別,細細粒有4粒,外脆內軟既皮,加味道唔錯既內餡😋一口size夠方便haha佢既點心賣相同味道都唔會輸比酒樓點心,大家可以試試🤤
佢既點心賣相同味道都唔會輸比酒樓點心,大家可以試試🤤
外卖自取
為左慶祝灣仔新鋪開張,每枱客人都有welcome food,每日款式都唔一樣,但就未知會做到幾時,如果想食就要快D去食啦。桂花糕 + 豆沙餅兩個甜品都唔會太甜,桂花糕食落口好清新,而且都有好香桂花味。豆沙餅內饀一咬就會爆出黎,絕對唔會因為係送既就厚皮少饀,而且內在有少少類似話梅既酸,都幾開胃。脆脆富貴紅米腸粉有配豉油同酸甜醬,但我就比較中意配豉油,可能因為係腸粉啦~ 內饀包左蝦卷,蝦都好爽口,唔會梅,而入面都唔會因為包左一層腸粉而軟曬,食落口都係有酥炸脆口既感覺。黑金流沙包其實就同出面茶樓好食既流沙包差不多,但佢外表就會比較特出D,用黎打卡一流。包都鬆軟,但會有飽肚感,而流沙饀都有流沙既效果出黎,而且唔會過份甜同有蛋黃既香味。絕對係一個合格既流沙包。肉鬆馬拉糕好好食既馬拉糕,諗唔到肉鬆同馬拉糕原來都可以禁夾,有咸甜咸甜既味道,令人好想不斷食落去。佢係肉鬆同馬拉糕中間好似揸左少少花生醬同煉奶,所以都有少少花生香同奶香。豆腐布丁唔會太甜,好重豆漿味,如果中意豆漿既話,應該都會幾中意食。

桂花糕 + 豆沙餅

黑金流沙包

肉鬆馬拉糕

豆腐布丁

唔會太甜,好重豆漿味,如果中意豆漿既話,應該都會幾中意食。
  • 肉鬆馬拉糕
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ 龍點心 ☆ #觀塘 #灣仔 🔥觀塘區精緻新派點心🔥 ✨晚市都可以食到嘅一盅兩件✨ 龍點心開左喺觀塘都有一排,主打新派fusion點心🇨🇳 最近佢開左新嘅灣仔分店!就同大家分享下佢嘅味道❤️ ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ 一龍大滿足 $62 (4.1/5) 【內含:蟹粉菠菜香蝦餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、松露野晶瑩餃、酸菜魚鳳眼餃、蝦旬尖蝦餃黃、豌豆桃子】 選擇困難嘅小編平時去酒樓食點心都會好掙扎,唔知應該叫蝦餃燒賣定係奶黃包🙈 哩間餐廳就整左幾個點心拼盤,比大家一次過試曬咁多款創意點心❤️ 除左一龍大滿足之外,餐廳仲有龍餃子同埋龍燒賣🐲 小編咁多款入面特別鍾意酸菜魚餃🥟 蝦餃包著原隻蝦仁🦐 麻麻辣辣仲有啲榨菜,真係好特別!另外個鹹蛋黃墨魚燒賣真係超級流心❕❗️小編一咬落去啲鹹蛋黃醬真係爆左出黎❗️大家食要小心啲😂😂 ➺ 口水汁龍利魚腸粉 $42 (3.8/5) 傳統腸粉通常都係豉油甜醬😂 今次餐廳就配搭左口水汁,食落花生味濃郁🥜 同埋個辣係有後勁嘅辣🌶️ 無骨嘅龍脷柳配搭好滑嘅腸粉,加埋青瓜增加口感,令整體質感豐富左!唔會全舊嘢都滑
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ 龍點心 ☆ #觀塘 #灣仔

🔥觀塘區精緻新派點心🔥
✨晚市都可以食到嘅一盅兩件✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ 一龍大滿足 $62 (4.1/5)

➺ 口水汁龍利魚腸粉 $42 (3.8/5)

傳統腸粉通常都係豉油甜醬😂 今次餐廳就配搭左口水汁,食落花生味濃郁🥜 同埋個辣係有後勁嘅辣🌶️ 無骨嘅龍脷柳配搭好滑嘅腸粉,加埋青瓜增加口感,令整體質感豐富左!唔會全舊嘢都滑潺潺😍

➺ 蝦醬鮮魷卷$48 (4.2/5)

哩個蝦醬鮮魷卷真係超級有驚喜~ 佢個外皮炸得好脆好薄,但係又唔會油膩😍❤️ 佢嘅蝦醬嘅味道係慢慢滲出嚟嘅,食落鹹香鹹香😙😙 🥓如果一定要批評嘅話就係餡料比較mushy,冇咩口感😂 如果可以食到章魚嘅咬口就更好了✨

➺ 章魚肉餅飯 $56 (4/5)

哩個蒸飯肉餅唔算太厚,但係章魚真係好多🦑!餐廳將章魚切到好細粒🐙 配搭半肥瘦豬肉,同埋粒粒分明唔會過份濕潤嘅飯,小編覺得都幾好食!😋

➺ 餐廳另收茶位$8,小編叫左菊花普洱🍵 大家都可以試試

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體而言,餐廳裝修都幾有特色,係卡通化左傳統中式茶樓🇨🇳 同埋野食都幾新穎有趣,味道都唔錯,價錢又唔貴!推薦大家經過可以試試!

🤍整體味道:4/5
🤍服務質素:3.5/5
🤍性價比:4/5
🤍回頭指數:3.5/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

龍點心 (觀塘)
@lungdimsum

地址:觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖

營業時間:09:00-22:00

#heysiri_kwuntong
#heysiri_wanchai
#heysiri_chinese

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodies #hkfoods #hkfoodphotography #foodpics #foodcritics #觀塘美食 #觀塘餐廳 #觀塘抵食 #觀塘名物 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #灣仔抵食 #香港點心 #新派點心 #點心 #fusion菜 #打卡 #打卡餐廳 #港式點心
2022-11-02 112 浏览
好耐無一盅兩件,以前都會陪我呀爺呀婆飲茶,現在疫情已好少出去飲茶!有童友介紹晚餐飲茶!去左觀塘 #Eastcore #龍點心 食,一睇餐牌已經發覺d點心好新潮!即刻嗌1️⃣脆脆富貴紅米腸 $42好味,有水準,似當年返廣州食,差點想encore 多碟2️⃣龍燒賣 $38有4款,懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,番茄海鮮燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣 估唔到燒賣有咁多款,好特別,墨魚燒賣有驚喜!👍🏻3️⃣一龍大滿足 $58筍尖蝦餃皇,酸菜魚蝦餃👍🏻,松露昌瑩餃,蟹粉菠菜餃,糯米燒賣,豌豆桃子6款都幾正,最深刻係酸菜魚餃,好辣,估唔到酸菜魚都做到餃子!4️⃣豆腐布甸 $22較硬,不過好有豆腐味,大家愛吃甜品可以嗌5️⃣凰尾蝦多士 $48拍得住凰x酒家,好有水準,脆口蝦好香新鮮!6️⃣羊肚菌燉水鴨 $52湯好入味,湯料又足,滋補!愛湯人士必叫!好飲👍🏻環境裝修都好靚,岩晒年輕一輩去飲茶!仲等咩,經開觀塘不仿試試依間!

即刻嗌

1️⃣脆脆富貴紅米腸 $42
好味,有水準,似當年返廣州食,差點想encore 多碟

2️⃣龍燒賣 $38

3️⃣一龍大滿足 $58

4️⃣豆腐布甸 $22
較硬,不過好有豆腐味,大家愛吃甜品可以嗌

5️⃣凰尾蝦多士 $48
拍得住凰x酒家,好有水準,脆口蝦好香新鮮!

6️⃣羊肚菌燉水鴨 $52
湯好入味,湯料又足,滋補!
愛湯人士必叫!好飲👍🏻

2022-10-10
2022-11-01 89 浏览
自從懷有肥寶之後就會經常好想食點心😋有日好友相約到位於觀塘既龍點心飯聚😇,食到我同肥寶都非常滿足😌食點心前先試試足料燉湯🤗,因為天氣乾燥我地揀左滋潤既南北杏菜膽燉豬肺湯😋豬肺清洗得非常乾淨,無腥味;湯燉得清甜;菜膽是菜乾,若能加入新鮮白菜會更加豐富☺️點心方面,龍點心主打新式點心,有別傳統點心,款式和味道都帶左唔少驚喜比我地☺️ 馬拉小籠包,小籠包裡包著肉骨茶湯,蒜味十足,外皮造得煙韌👍龍餃子🥟(左上:酸菜魚鳳眼餃;左下:荀尖蝦餃;右上:蟹粉菠菜香蝦餃;右下: 松露野菌晶瑩餃)四款餃子各有特色,最令我留下深刻印象的是松露野菌晶瑩餃🍄,有非常濃厚的松露香味,喜歡松露的你一定要試試🤗龍燒賣(左上:滷水鵪鶉蛋燒賣;左下:龍蝦汁墨魚燒賣;右上:懷舊燒賣;右下:麻辣牛肉燒賣)滷水鵪鶉蛋燒賣和麻辣牛肉燒賣辣度都挺高的~不嗜辣的朋友要小心啊😈🌶記得食龍蝦汁墨魚燒賣時,汁多到噴到對面的友人🤣 真的是「爆汁」呢😆大澳蝦醬鮮魷卷外皮炸得非常香脆,蝦醬咸度適中,魷魚不會過熟,推介!😻脆脆富貴紅米腸粉外皮煙韌,包著脆米卷,裡面還有蝦肉😊 口感豐富👍濃湯浸小棠菜苗食點心少不免有點油膩,吃個蔬菜平衡一下也不錯😌豆腐
自從懷有肥寶之後就會經常好想食點心😋

南北杏菜膽燉豬肺

馬拉小籠包,小籠包裡包著肉骨茶湯,蒜味十足,外皮造得煙韌👍
馬拉小籠包

大澳蝦醬鮮魷卷
外皮炸得非常香脆,蝦醬咸度適中,魷魚不會過熟,推介!😻

脆脆富貴紅米腸粉
外皮煙韌,包著脆米卷,裡面還有蝦肉😊 口感豐富👍

濃湯浸小棠菜苗
食點心少不免有點油膩,吃個蔬菜平衡一下也不錯😌

豆腐布丁
當然少不了飯後甜品🍮!綿密的口味,濃濃的豆味,甜而不膩😋!

推薦龍點心給喜歡新鮮感的你,沒有一款會讓你失望☺️
用餐优惠
試食活動
馬拉小籠包
  • 龍燒賣
  • 龍餃子
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
每次隔一排冇見d中同,都會覺得大家有經歷緊唔同既變化⋯⋯上個禮拜就見左個半年冇見既中同,冇見佢半年,個肚大過個籃球咁🏀 不過我個腩都大左好多,大到被嫌棄luu,anyway,預祝順產順利👶🏻 有機會回歸foodie行列,再同我食好野!好多人都會話,大肚婆🤰🏻口味會有變化,而我個朋友就變得好鍾意食小籠包,所以問佢想食咩點心個陣,佢9秒9就覆我話要嗌呢個👇🏽➿ 馬拉小籠包 ($42)咁既色既小籠包真係第一次見,外皮已經係肉骨茶既顏色,而肉餡就有幾濃郁既蒜味🧄又有豐富既肉汁,如果皮薄d就更perfect喇💁🏽‍♀️ ➿ 脆脆富貴紅米腸粉 ($46)紅色既腸粉又係第一次見,睇名以為同炸兩差唔多,但咬落就知呢個高級得多,蝦卷外層經酥炸後,再包腸粉皮,所以口感都幾豐富👍🏼➿ 大澳蝦醬鮮魷卷 ($48)鮮魷卷同樣炸得酥脆,一咬落去蝦醬濃郁既鮮味就湧出黎,同魷魚非常之夾🦑➿ 南北杏菜膽燉豬肺 ($48)好清潤既燉湯,好足料,好多豬肺,洗得乾淨所以冇異味,少飲豬肺湯既我都覺得OK!超級欣賞佢地既創意,餃子同燒賣都創作左咁多款出黎,都好吸引🤩➿ 龍餃子 ($46)鍾意佢地既蟹粉菠菜

➿ 馬拉小籠包 ($42)

➿ 脆脆富貴紅米腸粉 ($46)

➿ 大澳蝦醬鮮魷卷 ($48)

➿ 南北杏菜膽燉豬肺 ($48)

➿ 龍餃子 ($46)
鍾意佢地既蟹粉菠菜香蝦餃加左幾粒魚籽,特別鮮味😋 鍾意佢地既酸菜魚鳳眼餃竦度好有驚喜🌶 (孕婦就唔好食啦,朋友bb即刻踢左佢兩下) 鍾意佢地既松露野菌晶瑩餃濃烈既松露味~

➿ 龍燒賣 ($42)
燒賣同樣好高質,不得不提龍蝦汁墨魚燒賣超級多汁,朋友一咬就爆汁,係爆汁呀🤣 大家想唔想像到個畫面?我地笑左好耐🙊🤣
鵪鶉蛋燒賣就食過,而呢度既鵪鶉蛋燒賣係滷既,又幾入味!麻辣牛肉麻得過癮,不過又係孕婦就忍口唔好食啦🙊

➿ 濃湯浸小棠菜苗 ($26)
食左咁多點心,叫個菜平衡下都好,小棠菜份量唔少,浸高湯夠哂味💁🏽‍♀️

➿ 豆腐布丁 ($16)
豆味濃郁,甜度適中,好味啊 😋👍🏼

2022-10-31 57 浏览
樣子精緻 顏色豐富 一籠四款嘅龍餃子($46)綠色蟹粉菠菜香蝦餃 入口先來魚子香 伴隨着香蝦的鮮甜紫色松露野菌晶瑩餃松露香氣四溢 色味俱佳黃色酸菜魚鳳眼餃有魚有蝦 配搭得宜白色筍尖蝦餃王內裏的鮮蝦爽口鮮甜擔擔面($48) 可口湯唔多 較稠 味道辣而帶勁麻香飄十里 拉麵煙靭掛汁脆脆富貴紅米腸粉($46)值得推薦薄薄一層的紅色粉皮包裹着香脆的蝦卷粒粒的馬蹄令腸粉吃起來爽口清新鰻魚荷葉飯($78)中式的點心加入日式的元素用糯米飯打底 上層鋪了甜糯的日式鰻魚入口軟綿帶甜 內裏還藏肉粒不過略嫌糯米飯蒸得太稔 失了煙韌口感為慶祝灣仔分店開幕 餐廳還送了甜品 開心~
樣子精緻 顏色豐富
一籠四款嘅龍餃子($46)
綠色蟹粉菠菜香蝦餃

麻香飄十里 拉麵煙靭掛汁

脆脆富貴紅米腸粉($46)值得推薦
薄薄一層的紅色粉皮包裹着香脆的蝦卷
粒粒的馬蹄令腸粉吃起來爽口清新

鰻魚荷葉飯($78)
中式的點心加入日式的元素
用糯米飯打底 上層鋪了甜糯的日式鰻魚
入口軟綿帶甜 內裏還藏肉粒
不過略嫌糯米飯蒸得太稔 失了煙韌口感

為慶祝灣仔分店開幕
餐廳還送了甜品 開心~
2022-10-30 53 浏览
新派點心,唔單止味道,仲會放心思喺創新口味、擺設、及外型上,色香味俱全,賞心悅目💕坐低點餐,店員就送咗碟好精緻嘅甜品糕點一籠大滿足就算人唔多都可一次過試足六款點心❣️包括有🧡酸菜魚鳳眼餃、💚蟹粉菠菜香蝦餃🤍筍尖蝦餃皇💙松露野菌晶瑩餃💛鹹蛋黃墨魚燒賣💝豌豆桃子燒賣望落平平無奇,一咬便有驚喜😍 口感彈牙,而且入面係流心蛋黃仲會爆醬💥藍色嘅松露餃晶凝通透,外型搶眼,香味仲好濃郁另外碗豆桃子🍑 好可愛,外層鬆軟,碗豆蓉餡香甜清新脆脆富貴紅米腸粉紅色嘅外型夠哂特別,食落皮薄軟滑,入面係酥脆炸蝦卷,相當惹味有口感南北杏菜膽燉豬肺有多款養生滋補湯水,熱辣辣🔥原盅上,足料香濃😋章魚肉餅飯蘿蔔酥餅

坐低點餐,店員就送咗碟好精緻嘅甜品糕點

一籠大滿足
就算人唔多都可一次過試足六款點心❣️

藍色嘅松露餃晶凝通透,外型搶眼,香味仲好濃郁

另外碗豆桃子🍑 好可愛,外層鬆軟,碗豆蓉餡香甜清新

南北杏菜膽燉豬肺
有多款養生滋補湯水,熱辣辣🔥原盅上,足料香濃😋

章魚肉餅飯

蘿蔔酥餅

• 一龍大滿足
  • 碗豆桃子
  • 松露野菌晶瑩餃
2022-10-29 59 浏览
今日同事介紹呢間點心,靚裝修得黎食物都幾唔錯好好食。一坐低仲每枱都有甜品贈送✌🏻。$8/茶 價錢合理。。🥢筍尖蝦餃皇 $384粒大大粒蝦餃,皮薄蝦肉爽脆大粒。。🥢笑口叉燒包 $32叉燒包整得好好食,包皮唔會痴牙,叉燒半肥瘦,整得岩岩好。。🥢黃椒醬排骨 $36特別口味既排骨,排骨份量都算多,酸酸地咁幾得意口感。。🥢臘腸潤腸蒸雞飯 $56👍🏼抵讚既蒸飯,好大個飯,幾個人先share到,仲要臘腸潤腸夠晒油,索晒落個飯度,惹味十足。。🥢龍燒賣 $42燒賣係4種唔同款式既燒賣,各有特色,值得一嘗。。🥢芝士鮮蝦腐皮卷 $38芝士好濃,加埋鮮蝦好juicy,腐皮卷脆卜卜。

🥢筍尖蝦餃皇 $38
4粒大大粒蝦餃,皮薄蝦肉爽脆大粒。

🥢笑口叉燒包 $32
叉燒包整得好好食,包皮唔會痴牙,叉燒半肥瘦,整得岩岩好。

🥢黃椒醬排骨 $36
特別口味既排骨,排骨份量都算多,酸酸地咁幾得意口感。

🥢臘腸潤腸蒸雞飯 $56

🥢龍燒賣 $42
燒賣係4種唔同款式既燒賣,各有特色,值得一嘗。

🥢芝士鮮蝦腐皮卷 $38
芝士好濃,加埋鮮蝦好juicy,腐皮卷脆卜卜。
2022-10-28 42 浏览
上網買完嘢要嚟觀塘自取,走果陣見到樓下間點心舖好有特色,順便同男友食埋晚飯先返屋企😁❤️黑金流沙包 💰3️⃣6️⃣男友飲茶必點菜式😅流沙好香鹹蛋黃味😍 包體鬆軟,係幾好食嘅🤭⭐️肉鬆馬拉糕 💰3️⃣6️⃣好新穎既組合😯搭配肉鬆一齊食,又鹹又甜都幾特別~如果蔗糖味突出啲就更好啦😁❤️龍躉球蒸飯 💰7️⃣6️⃣我最鍾意嘅蒸魚😍龍躉超級滑溜,肉質實淨兼無骨,用好簡單嘅薑蔥雲耳去蒸已經好好食🤤⭐️濃湯浸小棠菜苗 💰4️⃣6️⃣小棠菜淋左啲,勝在湯底係鮮甜而唔係味精味👍岩晒外食一族🙌🏻店員仲送咗個甜品,有桂花糕同埋蓮蓉糯米餅,兩樣都好食😋#觀塘美食 #觀塘中菜 #觀塘飲茶 #飲茶推介 #龍點心 #點心推介 #肉鬆馬拉糕 #馬拉糕推介 #黑金流沙包

❤️黑金流沙包 💰3️⃣6️⃣

男友飲茶必點菜式😅

流沙好香鹹蛋黃味😍
包體鬆軟,係幾好食嘅🤭

⭐️肉鬆馬拉糕 💰3️⃣6️⃣

好新穎既組合😯
搭配肉鬆一齊食,又鹹又甜都幾特別~
如果蔗糖味突出啲就更好啦😁

❤️龍躉球蒸飯 💰7️⃣6️⃣

我最鍾意嘅蒸魚😍

⭐️濃湯浸小棠菜苗 💰4️⃣6️⃣

小棠菜淋左啲,勝在湯底係鮮甜而唔係味精味👍
岩晒外食一族🙌🏻

店員仲送咗個甜品,有桂花糕同埋蓮蓉糯米餅,兩樣都好食😋

2022-10-28
  • 肉鬆馬拉糕