餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2022-08-20 22 浏览
-🔸黑金流沙包 $32🔸拉絲菠蘿包 $36🔸鹹蛋黃燒賣 $42🔸一龍大滿足 $58🔸鰻魚荷葉飯 $78🔸酸菜魚鳳眼餃 $36-放假就去飲吓茶歎返一盅兩件,第一次食依間新派嘅茶樓,裝修用咗大量霓虹燈好新潮,連點心都好多fusion好有特色。平時飲茶必食燒賣,而呢度就有鹹蛋黃燒賣,一咬就爆汁要小心吃🤣拉絲菠蘿包細細個好的骰,中間有芝士拉絲好邪惡😍男朋友最愛黑金流沙包,真係超流沙呢,記得要趁熱食😋鰻魚荷葉飯大大個,又足料又飽肚~一龍大滿足可以一次過試晒6款口味餃子類點心,兩個人飲茶都可以試勻唔駛成籠咁叫,好貼心呢!最有驚喜係酸菜魚鳳眼餃,真係好有酸菜魚風味,又麻又辣超過癮🤪另外藍色嘅松露野菌晶瑩餃都好吸睛,而且未食已經早聞到好香松露味☺️
🔸黑金流沙包 $32
🔸拉絲菠蘿包 $36
🔸鹹蛋黃燒賣 $42
🔸一龍大滿足 $58
🔸鰻魚荷葉飯 $78
🔸酸菜魚鳳眼餃 $36

拉絲菠蘿包細細個好的骰,中間有芝士拉絲好邪惡😍

男朋友最愛黑金流沙包,真係超流沙呢,記得要趁熱食😋

鰻魚荷葉飯大大個,又足料又飽肚~

Fusion Guangdong Dim Sum🌈🥢..觀塘想食點心❓ 最近得知有一個新Mall 內有一間新餐廳,走年輕活力路線的點心專門店,裝潢採用卡通化的古代茶居設計,用色鮮明。而由多位資深點心師傅👨🏻‍🍳 製作既新派點心,精緻且擺盤精美,打卡一流,有賣相味道亦不差呢!🔸一龍大滿足 $58(蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃皇、碗豆桃子、臘味糯米燒賣)岩晒為食又想試多幾款點心既me,一籠真的大滿足❤️。🔸黑金流沙包 3隻 $32🔸脆脆富貴紅米腸粉 $42🔸一口咸香鹹水角 $32🔸大澳蝦醬鮮魷卷 $48款款點心即叫即製、賣相非常精緻、食得又睇得。炸物亦香脆而不油膩,餡料豐富。如果想試新派有創意點心,不妨來試試喔!..×××××ש觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖..

Fusion Guangdong Dim Sum🌈🥢

🔸一龍大滿足 $58
岩晒為食又想試多幾款點心既me,一籠真的大滿足❤️。

🔸黑金流沙包 3隻 $32

🔸脆脆富貴紅米腸粉 $42

🔸一口咸香鹹水角 $32

🔸大澳蝦醬鮮魷卷 $48

×××[龍點心 -Lung Dim Sum]×××
©觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-08-17 32 浏览
放假同屋企人去食晚飯,去咗觀塘呢間餐廳食點心。下午茶時段同晚飯時段都有八折,超抵食!餐廳座位闊落,裝修新穎,卡位坐得好舒服全部點心都好精緻,另外點心都係即叫即蒸,上碟熱辣辣,味道一流👍🏼👍🏼性價比極高一龍大滿足呢個係餐廳必點推介,有六款點心,有兩款唔同味道既餃,有冬陰功同蟹肉,仲有一粒蝦餃、糯米餃,味道好創新,好好食脆脆富貴紅米腸粉呢個都係必點推介,腸粉裏面係炸蝦,首先腸粉嘅外皮好煙靭,啲炸蝦炸得好香脆,加埋一齊食好有口感,出街外好少食到咁樣嘅配搭😍😍拉絲菠蘿包都係必點推介,菠蘿包好出色,裏面啲拉氏好煙韌,好有口感,唔會太甜,加埋個菠蘿包食又係好創新好食鹹蛋黃燒賣一咬開燒賣,裏面啲蛋黃醬爆晒出嚟,食厭咗傳統嘅燒賣,呢個創新燒賣真係一流蘿蔔絲酥蘿蔔絲酥外皮好鬆脆,裏面有好多蘿蔔絲,啲蘿蔔絲煮得好淋身,趁熱食非常好食鳳爪排骨飯有好多鳳爪同排骨,淨係食啲鳳爪排骨都抵返晒,啲飯粒粒分明,加埋啲甜豉油,好好食所有食物都非常滿意,食材新鮮,家人讚不絕口

餐廳座位闊落,裝修新穎,卡位坐得好舒服

一龍大滿足

鹹蛋黃燒賣

蘿蔔絲酥

鳳爪排骨飯

所有食物都非常滿意,食材新鮮,家人讚不絕口
2022-08-17
2022-08-17 24 浏览
#fatxkwuntong ‼️ 𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 點心‼️•✨下午茶+晚餐8折✨•① [ 鹹 蛋 黃 墨 魚 燒 賣 ] | 入面是流心。鹹蛋黃味不會太重,口感非常彈牙(´∇`)推薦這個✨ |𓋪8.5/10•② [ 燒 汁 肥 牛 腸 粉 ]|腸粉皮很滑,同埋都好彈牙。成個組合好好食( ˶ˊᵕˋ)੭♡𓋪9/10·③ [ 拉 絲 菠 蘿 包 ]| 入面餡係芝士🧀做到拉絲✔️不過如果同個包一齊食埋就會俾個包味搶咗,同埋如果芝士餡多少少就好!|𓋪8/10·④ [ 炸 饅 頭 豬 柳 漢 堡 ]| 饅頭超級脆,不過少少偏油。加埋沙律醬同豬柳呢個組合幾新鮮!|𓋪8/10•⑤ [ 一 口 鹹 水 角 ]|入面係茄子+豬餡~同平時嘅鹹水角差唔多,唔需要特別試~|𓋪7/10•⑥ [ 芝 士 鮮 蝦 腐 皮 卷 / 鳳 尾 蝦 多 士 ]|腐皮有少少硬。芝士味也出的。不過也是比較普通。多士偏油,整體也是正常。|𓋪 6.5/10·Lung Dim Sum (Kwun Tong)Shop 4, 1/F, Eastcore, 398-402 Kwun Tong Road, Kwun Tong#food #hongk
#fatxkwuntong
‼️ 𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 點心‼️

✨下午茶+晚餐8折✨

① [ 鹹 蛋 黃 墨 魚 燒 賣 ]

| 入面是流心。
鹹蛋黃味不會太重,口感非常彈牙(´∇`)
推薦這個✨ |
𓋪8.5/10

② [ 燒 汁 肥 牛 腸 粉 ]

|腸粉皮很滑,同埋都好彈牙。
成個組合好好食( ˶ˊᵕˋ)੭♡
𓋪9/10
③ [ 拉 絲 菠 蘿 包 ]

| 入面餡係芝士🧀
做到拉絲✔️
𓋪8/10
④ [ 炸 饅 頭 豬 柳 漢 堡 ]

| 饅頭超級脆,不過少少偏油。
加埋沙律醬同豬柳呢個組合幾新鮮!|
𓋪8/10

⑤ [ 一 口 鹹 水 角 ]

|入面係茄子+豬餡~
同平時嘅鹹水角差唔多,唔需要特別試~|
𓋪7/10

|腐皮有少少硬。
芝士味也出的。
不過也是比較普通。
多士偏油,整體也是正常。|
𓋪 6.5/10
Lung Dim Sum (Kwun Tong)

#food #hongkong #foodie #kwuntong #kwuntongfood #觀塘美食 #觀塘 #觀塘食好西 #觀塘食乜好 #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
2022-08-17 24 浏览
龍點心收咗工之後老婆難得接我收工,睇吓附近有咩好食啦,原來附近開咗間新嘅點心店,好鍾意食點心嘅我點會放過呢,呢間餐廳設計10分有特色,除咗有龍公公仲有羊仔,成個餐廳嘅主題都非常之突出一籠大滿足呢個點心非常之特別,佢哋有唔同嘅點心,真係好似佢哋個名咁一個落就唔會抽晒所有嘅夢想一口鹹水角呢個菜式都幾特別,有橙色有綠色,食落去鹹水角卜卜脆好味肉鬆馬拉糕鍾意食馬拉糕嘅愛,當然就要試吓佢哋嘅馬拉糕啊,定係馬拉糕非常之鬆軟好好味,另外配上肉鬆,口感更加特別厚切叉燒腸粉依個厚切叉燒係喜出望外嘅點心,佢哋嘅叉燒厚度非常之多,啖啖肉好好味,陪上腸粉嘅嫰滑,好好味籠燒賣另外最後都叫咗個點心燒賣食,佢哋原來燒賣都可以做到咁多唔同嘅款式,尤其係麻辣嘅燒賣我覺得係非常之好味絕對值得一試總體嚟講,餐廳嘅環境都幾舒適,設計都幾特別,另外的點心都係同出邊與別不同嘅,我覺得喺觀塘區係難得可見嘅餐廳
龍點心

一籠大滿足

一口鹹水角
呢個菜式都幾特別,有橙色有綠色,食落去鹹水角卜卜脆好味

肉鬆馬拉糕

厚切叉燒腸粉

籠燒賣

行開創紀之城,工業區附近,見到有間新餐廳有得食點心,就嚟試吓:-食咗:▪️一龍大滿足 $58 |想一次過試多幾款點心,人唔多當然無理由各款叫一籠🫢所以多數都會食點心拼盤。呢個拼盤一籠有6款點心,包括筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、糯米燒賣、碗豆桃子。每款點心味道創新,睇完個名同賣相都唔太知佢係咩嚟,直接放入口食啦🤣▪️一口鹹水角 $32✨有別於一般鹹水角嘅形狀,以一串兩粒嘅形式串起綠色、橙色外皮嘅鹹水角,好似魚蛋咁🤣賣相夠吸睛,好有趣。個餡食落好似同平時食開嘅差唔多,睇返英文名先知係茄子同豬肉。▪️口水汁龍利魚腸粉 $42 ✨|腸粉多數都係包蝦米、叉燒,從未食過腸粉入面有魚,仲要加辣?本住試伏心態去揀🤣🤣食咗先知係有驚喜嘅腸粉!口水汁唔算好麻辣,類似譚仔麻辣豬耳嘅汁咁,唔太食得辣嘅人都食得好滋味。軟腍腍無骨龍利魚被滑溜腸粉包住,加埋辣汁,好惹味。上面三款味道都比較創新,另外傳統嘢就試咗:▪️懷舊燒賣 $36▪️鳳爪拼金錢肚 $36▪️黑金流沙包 $32▫️茶位$8/位

食咗:

一龍大滿足
碗豆桃子

串串鹹水角

口水汁龍利魚腸粉

上面三款味道都比較創新,另外傳統嘢就試咗:

▪️懷舊燒賣 $36
▪️鳳爪拼金錢肚 $36
▪️黑金流沙包 $32
▫️茶位$8/位
懷舊燒賣
流沙奶黃包
2022-08-17 94 浏览
原來觀塘都有點心食😜 呢間餐廳行年輕活力路線,主打多款新派特色嘅點心😍 賣相精緻而且擺盤十分精美,打卡一流😚 店內環境懷舊得嚟又夠色彩繽紛🌈 以卡通化嘅古代茶居為設計,超級特別🫣 整體氣氛有別於傳統點心店,絕對值得一試呀~ 🥟 龍餃子 $42一籠點心滿足你四個願望~ 筍尖蝦餃皇好飽滿😝 味道鮮美彈牙🦐 松露野菌晶瑩餃夠香濃而且食到粒粒嘅野菌餡料,口感豐富🍄 酸菜魚鳳眼餃嘅餡料有魚🐟 蝦肉同酸菜,入口充滿花椒味,開胃醒神🤣 蟹粉菠菜香蝦餃嘅配搭比較特別🤪 估唔到蟹粉🦀️ 菠菜🥬 蝦肉餡料同三文魚籽都幾match!整體皮薄煙韌,餡料十足,推!🫔 脆脆富貴紅米腸粉 $42有驚喜🥺 用咗脆卜卜嘅油炸鬼釀入鮮味十足嘅蝦肉💕 再以滑溜溜嘅紅米腸粉包住🤪 整體層次分明,口感豐富,配搭沙律醬🥗 豉油同泰式辣醬甚為滋味好食☺️ 十分無敵推介~ 🥐 拉絲菠蘿包 $36見每一台都點咗呢款🤣 平平無奇嘅迷你菠蘿包入面竟然係拉絲芝士🧀 雖然影咗陣相但芝士再搣都拉到絲🫣 外皮脆身,內餡豐富,食完都唔會覺得膩,必點之選🥰

🥟 龍餃子 $42

🫔 脆脆富貴紅米腸粉 $42

🥐 拉絲菠蘿包 $36
2022-08-16 24 浏览
今日無啦啦好想食點心🥟,於是就即刻上網睇下有邊間點心好食無意中發現依間餐廳好似幾特別,裝修系比較復古風,門口同墻上都有d好可愛嘅公仔🐲,見佢咁可愛就過左去食。❤️一龍大滿足 $58招牌菜一定要試下啦❗️總共有6粒唔同口味嘅點心,包括酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃皇、豌豆桃子、臘味糯米燒賣、蟹粉菠菜香蝦餃、松露野菌晶瑩餃。6款點心都好特別,有d同中菜混合,有d同日本菜混合,但出黎嘅味道系好好食😋,完全唔會覺得奇怪,推介!🧡脆脆富貴紅米腸粉 $42依款長粉真系超特別,保留傳統之餘,又別有一番風味,佢嘅腸粉系用紅米整嘅,但系入面卷住嘅系蝦天婦羅🍤口感非常豐富。上面加左沙拉醬,及另配3款不同醬汁。💜鰻魚荷葉飯 $78一講荷葉飯,大家都會諗到系糯米雞飯,但佢系鰻魚,依個組合真系第一次見🤩荷葉飯軟硬適中,唔會太硬,非常清香。另外鰻魚上面仲加左d金箔做點綴。

今日無啦啦好想食點心🥟,於是就即刻上網睇下有邊間點心好食

❤️一龍大滿足 $58

🧡脆脆富貴紅米腸粉 $42

💜鰻魚荷葉飯 $78
之前去過呢間係觀塘Eastcore嘅點心專門店飲早茶,今次就試下佢嘅晚市外賣😋呢間「茶樓」裝潢用左卡通化嘅古代茶居設計,以「龍」🐲為主題,色彩鮮明😛啲點心全部都好精緻,啱曬打卡!🔻肉鬆馬拉糕 $32馬拉糕好鬆軟,面頭鋪滿左肉鬆,味道咸咸地咁好特別,好少會食到咸嘅馬拉糕😚🔻一口豆腐 $48呢個有啲似椒鹽豆腐,餸飯一流,一啖一舊豆腐,炸到好香脆,配埋豉油一齊食,真係好味🤪🔻龍餃子 $42有筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃同埋松露野菌晶瑩餃,每款餃都各有特色,賣相吸引😍😍🔻龍燒賣 $38有懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣同滷水鵪鶉蛋燒賣😋真係有成粒鵪鶉蛋係上面,超大粒超好食😆🔻拉絲菠蘿包 $36菠蘿包皮好脆,入面係芝士餡,真係做到拉絲嘅效果😛🔻一口鹹水角 $32兩隻顏色其實都一樣,入面係豬肉同茄子嘅餡,所以食落有啲似魚香茄子煲嘅味道😆😙個皮好脆😛🔻鰻魚荷葉飯 $78好有荷香嘅味道,上面有好大條鰻魚,加埋少少嘅醬汁,啲飯軟硬度適中,好味☺️🔻📣而家晚市仲有8️⃣折,真係好抵食🙀
肉鬆馬拉糕 $32
一口豆腐 $48
龍餃子 $42
龍燒賣 $38
拉絲菠蘿包 $36
菠蘿包皮好脆,入面係芝士餡,真係做到拉絲嘅效果😛
一口鹹水角 $32
  • 黑金流沙包
  • 肉鬆馬拉糕
  • 一口鹹水角
2022-08-13 26 浏览
今日放假,呀姨一早打黎話帶我地食好西🍴🐉【龍點心】秉承「匠心手藝,傳承創新」嘅品牌理念,重新演繹傳統中式點心,以及將製作工序同技術不斷改良,以創意、新派、精美的形式將點心呈現眼前。呢度嘅點心都係即叫即製、賣相非常精緻、食得又睇得,啱晒我哋班港女打卡呃Like❤️🐲一龍大滿足必食推介!一次過試晒6款點心:筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、臘味糯米燒賣、豌豆桃子🍴最啱一啲胃口細又想試多款食物嘅朋友仔👏🏻🦐脆脆富貴紅米腸粉號稱「腸粉界嘅天花板」,外皮香脆,裏面蝦仁好爽彈🍄松露野菌晶瑩餃外皮薄而剔透,餡料十足,咬一下松露野菌嘅香味隨即迫晒出嚟~🦑大澳蝦醬鮮魷卷外皮用油炸得金黃香酥薄脆 ,用料厚實豐滿🐟一口鹹水角賣相非常吸精!🤩分別有橙色同青色,外脆內軟偏油膩,有魚嘅成份,不過食一件都有啲滯🥓厚切叉燒腸粉即拉腸粉,叉燒厚實飽滿🐷懷舊燒賣同傳統酒樓唔同,點心師傅選用最新鮮嘅豬肉鮮蝦以手工切粒,啖啖爽滑彈牙,表面仲加上蟹籽做點綴,賣相更靚仔!🐣滷水鵪鶉蛋燒賣選用蝦仁及豬肉製成;滷水鵪鶉蛋渾圓飽滿,麻辣香味濃郁,超級惹味!🥣皮蛋瘦肉粥質地軟綿順滑,火候恰到好處🫓黑金流沙包輕輕篤一

🐲一龍大滿足

🦐脆脆富貴紅米腸粉
號稱「腸粉界嘅天花板」,外皮香脆,裏面蝦仁好爽彈

🍄松露野菌晶瑩餃
外皮薄而剔透,餡料十足,咬一下松露野菌嘅香味隨即迫晒出嚟~

🦑大澳蝦醬鮮魷卷
外皮用油炸得金黃香酥薄脆 ,用料厚實豐滿

🐟一口鹹水角

🥓厚切叉燒腸粉
即拉腸粉,叉燒厚實飽滿

🐷懷舊燒賣

🐣滷水鵪鶉蛋燒賣

🥣皮蛋瘦肉粥
質地軟綿順滑,火候恰到好處

🫓黑金流沙包
輕輕篤一篤,流沙好似火山爆發嘅熔岩咁流出來;甜而不腻,鹹而不過

今日知道原來食物都可以用高顏值形容!@lungdimsum

📍龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2022-08-13 30 浏览
晚餐.lunch經過 成日都好多人估唔到晚市都一樣繁忙.1) 鳳尾蝦多士炸得超級脆 就咗食就無乜味 沾咗沙律醬就勁似平時酒樓啲海鮮球隻蝦都幾大隻嘅.2) 肉鬆馬拉糕感覺係平時嘅馬拉糕 上面灑咗啲肉鬆兩樣味道又幾夾鹹鹹地嘅肉鬆 令甜嘅馬拉糕食起嚟無咁膩.3) 馬拉小龍包小籠包嘅湯汁有啲藥材味 睇人哋啲食評話係肉骨茶味(?!) 味道唔錯不過有嚿肥膏嘅物體走咗出嚟 頗嘔心.4) 鹹蛋黃燒賣無乜鹹蛋黃味.5) 龍餃子筍尖蝦餃皇 普通蝦餃咁蟹粉菠菜香蝦餃 好大粒魚籽 但無乜蟹粉菠菜味酸菜魚鳳眼餃 幾好味 不過都幾辣松露野菌晶瑩餃 感覺唔係好夾.6) 脆脆富貴紅米腸粉有點失望的腸粉 入面條脆脆唔太合口味普通腸粉可能會更好味.點心食材配搭特別 賣相都幾得意 適合打卡味道就不過不失 無太大驚喜個人覺得馬拉糕最好味個今餐最鍾意係壺鐵觀音😆晚市有8折 二人埋單$23x 價錢都ok
lunch經過 成日都好多人

個人覺得馬拉糕最好味
個今餐最鍾意係壺鐵觀音😆
晚市有8折 二人埋單$23x 價錢都ok
2022-08-13 20 浏览
假日來到觀塘行街,搵到呢間新派點心店,食物款色夠特別之餘,擺盤精緻,打卡一流,同同事或者同屋企人去食野都唔失禮!有時真係好過去酒樓,價錢都好抵,茶錢先$8一位。🔸一龍大滿足有6款點心,每款一粒,要同朋友猜包剪揼揀食咩啦哈哈。不過好在試到鐘意既,可以再encore個一款。蟹粉菠菜香蝦餃最好食,面頭有粒粒魚籽,增加鹹鮮味又有卜卜既口感。🔸脆脆富貴紅米腸粉呢個我好鍾意,腸粉皮包住類似係春卷,要趁熱食,咬落會好脆口,如果放太耐先食涷左就唔脆,會淋左架喇。點甜酸醬又得點豉油又得。🔸鳳尾蝦多士隻蝦都幾新鮮,多士夠脆口。🔸炸饅頭豬柳漢堡呢個都算係特色野,中西炸饅頭配西式既豬柳漢堡,又幾好食喎。中間仲有少少沙律醬同椰菜絲,食落唔會好乾,做到好似漢堡咁,但炸饅頭又有好脆既口感,幾得意。🔸羊肚菌瑤柱雞湯個湯好足料,真係羊肚菌同兩三件雞件係到,有飲得出無落味精。係屋企自己煲又無咁好心機,又無咁多時間,出黎飲返碗滋潤下都唔錯。📍 #龍點心 (#觀塘美食)觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
有時真係好過去酒樓,價錢都好抵,茶錢先$8一位。

🔸一龍大滿足

🔸脆脆富貴紅米腸粉

🔸鳳尾蝦多士
隻蝦都幾新鮮,多士夠脆口。

🔸炸饅頭豬柳漢堡

🔸羊肚菌瑤柱雞湯

📍 #龍點心 (#觀塘美食)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
今晚同朋友在觀塘行完街,特別想食點心,觀塘地膽既朋友就推介我食依間龍點心,環境舒適勁岩打卡,完全係間打卡able既新派點心專門店,主題公仔係龍🐲除左傳統既點心之外,仲有唔少創意點心🫖而且用QR code落單方便又快捷茶既選擇方面有香片、菊普、鐵觀音、普洱等,普洱是我飲茶必點的~~茶味香濃而不苦澀ᐝ (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘) 首先必左呢道既招牌<<龍燒賣>> 當中分別懷舊燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣、麻辣牛肉燒賣及龍蝦汁墨魚燒賣,四款燒賣各具特色懷舊燒賣就是傳統的~~蝦肉同豬肉的組合,好彈牙滷水鵪鶉蛋燒賣面頭放左一粒滷水鵪鶉蛋,有驚喜,沒有半點違和感麻辣牛肉燒賣有點辣勁,牛肉味濃郁龍蝦汁墨魚燒賣是最出色✨要小心龍蝦汁會咇哂出黎,小心燙親,加上彈牙既墨魚燒賣,鮮味十足黑椒汁金錢肚蒸腸粉我係極鐘意食金錢肚既人,大大舊既金錢肚整得軟腍,底下有滑捋捋既腸粉墊底,索哂啲黑椒汁,香濃入味一口鹹水角🍡以綠橙色既日本丸子串埋一齊,造型可愛,兩款鹹水角都是外脆內軟,綠色是傳統口味,橙色有點似鹹魚茄子口味,蠻特別依度有兩款點心分別係櫻花果涷天鵝酥同豆腐布丁,咁我地就簡左前者作為依餐完美既句號

懷舊燒賣就是傳統的~~蝦肉同豬肉的組合,好彈牙

麻辣牛肉燒賣有點辣勁,牛肉味濃郁

龍蝦汁墨魚燒賣是最出色✨

黑椒汁金錢肚蒸腸粉

一口鹹水角🍡

依道甜點完全係打卡able,🦢天鵝酥好香脆,入面是滿滿紅沙餡,不會太甜,焦糖醬配埋果凍櫻花球清爽甜蜜😋
  • 龍燒賣
  • 櫻花果凍天鵝酥
2022-08-12 12 浏览
龍點心屬於新派點心 精緻得黎又好食 全部都係即叫即整 食點心最緊要熱辣辣 呢度就做到啦😗茶位$8/位 有菊普 香片 鐵觀音普洱等選擇 我就簡左菊普 清香而解膩 我叫左幾款點心 第一樣最吸引我既就係拉絲菠蘿包 對於我依個菠蘿包控黎講 見到好難唔心心眼😍 一碟3個迷你菠蘿包 菠蘿皮香甜鬆脆 麵包鬆軟 看似平平無奇 入面有軟心拉絲芝士 可以拉到長長既芝士絲 推介推介❤️另外點左店入面既招牌點心 龍餃子 呢籠點心拼盤超精緻有4款餃子🥟 包括酸菜魚鳳眼餃 蟹粉菠菜香蝦餃 松露野菌晶瑩餃同筍尖蝦餃皇橙色鮮豔既外表 酸菜魚鳳眼餃味道好濃郁 面頭有塊魚肉 入面包住蝦同酸加上花椒 味道帶微辣 好惹味😋菠菜蝦蓉上鋪滿蟹籽 搭配好新穎 食落好鮮味筍尖蝦餃皇勁足料 大大粒蝦新鮮彈牙松露野菌餃紫色外皮同埋外型好吸引 食落好香松露味 加埋雜菌碎一齊 好滋味厚切叉燒腸粉勁真材實料 滑嘟嘟既腸粉皮包住滿滿既叉燒 叉燒肥瘦均勻 係好出色既叉燒腸整體黎講創意滿分💯 賣相吸引精緻 性價比高 下次想飲茶🫖我會再帶屋企人黎試😗🫶🏻下午茶和晚市時段仲抵啲 有八折喔!

菠菜蝦蓉上鋪滿蟹籽 搭配好新穎 食落好鮮味

筍尖蝦餃皇勁足料 大大粒蝦新鮮彈牙

松露野菌餃紫色外皮同埋外型好吸引 食落好香松露味 加埋
雜菌碎一齊 好滋味
整體黎講創意滿分💯
賣相吸引精緻 性價比高
2022-08-12 11 浏览
想飲茶🫖然後搵到觀塘有間幾新式既茶室,新式既原因係佢有d比較特式既點心。黎到龍點心,叫左佢既招牌菜,龍燒賣同龍餃子,每籠4件,4件都有唔同味道,餃子既皮好出色,唔係大厚但又幾煙韌,燒賣粒粒個餡都幾多料,兩籠裏面我都係最中龍食最傳統個款。厚切叉燒腸粉,皮都係好食,特別想講下佢既叉燒真係一大條,中意啖啖肉既一定要嗌。最後叫左個鳳爪排骨飯,份量超多,兩個人叫一份就夠,佢排骨都多,而且配埋甜豉油,兩三下就食哂。環境幾舒服,係觀塘地鐵站附近。而且茶叫左菊普,茶又夠熱,員工都即叫即幫到手,點心即叫即整但又唔會等好耐。

2022-08-06