2018-04-07 283 浏览
今天早上🌞終於抓到了老公🍋去看牙醫👩🏻‍⚕️了,最後當然有人哭喪著臉的出來🤭。好了好了,就陪你找個東西吃吃了😉。本來想說吃某家冰室的❄️,但我一看到那條人龍🐉,馬上就放棄了。唯有去了對面的台灣店好了😐,反正都只是一個輕午餐🍱。當時時間還早,店內只有一枱客人👨🏻👩🏻,另外店面亦只有一名店員🧒🏻,不過還好了,可能只是還沒到繁忙時間而已。鹽酥雞排肉燥飯🐣:雞排🐥炸得不錯,外層蠻酥脆👍🏻,可惜肉燥汁異常地稀😧,加上味道較淡,讓我徹底的失望了👎🏻…總結:其實店面那店員🧒🏻還是蠻可憐的,整個用餐過程中,看著她由櫃面💰、傳菜💁🏻‍♀️、甚至連洗碗💦也是她,真的想像不到到了繁忙時間她可以怎樣處理🤦🏻‍♀️。加上食物質素也不算太好,回頭率達零的水平🚫。
鹽酥雞排肉燥飯

2018-03-31
2018-03-25 192 浏览
之前試過荃灣店,今次試太子店。迷你台灣腸,喜歡它原條上,腸衣脆卜卜,入口充滿脂香,但不會過份肥膩,不會滿口肥肉粒,但是跟不少本港台式餐廳一樣,少了生蒜伴食,總是教人若有所失。小食豬頸肉份量十足十,與其他炸物小食一樣,上面的炸雞排調味粉,令整件事充滿台灣味。所有炸物新鮮炸起,小心燙咀。另外也點了伴麵,附有的的肉燥很一般,沒什麼味道,麵也有點過濕,反而滷蛋賣相雖然不太好看,但非常入味。台式飲品也較荃灣店出色,比較濃郁。
之前試過荃灣店,今次試太子店。
2018-03-11 179 浏览
星期日經過太子未食lunch,心想不如去食我最愛嘅華星冰室,差不多行到,oh my god,好長龍,我得一個鐘時間乍,所以放棄左,再望一望對面有間台式野,都好啦⋯⋯試下啦!見門口餐牌都幾多選擇咁唔洗等位坐低左,尼間主打肉燥飯同台式飮品,我不算太餓所以叫左個伴麵走青同凍茉莉茶小甜Ok好味咼,麵質非常旦牙有口感,花枝丸大大粒,配合花生肉燥同咸菜夾得好好,值得推薦給大家去試試,茉莉茶正常啦!小甜👍🏻,下次去試試肉燥飯先😋😋😋價錢都合理

台式伴麵配花枝丸

價錢都合理
2018-03-11
台式伴麵配花枝丸
  • 台式乾拌麵
2018-03-06 133 浏览
路過是但走入去食,味道唔算差,但又未去到好食。肉燥飯一黎到睇個樣有點失望,d汁好稀、落左好多生粉甘。麻辣牛肉麵個湯完全唔得,好似麻辣汁溝清水甘,其他野都係普通料。最好食反而係個菜心,好甜好嫩。總括而言,不過不失,求其食一餐既都可食無妨。

2018-02-06 191 浏览
與友人來到旺角,走著走著差不多到了太子附近,還是沒有想法吃什麼,最後看到這裏門面不錯就進去了。我覺得這裏環境算不錯,算整潔光猛,坐著舒適,餐牌上的菜式也不少,必定找到一款想吃的。我點了豬軟骨肉燥飯。賣相還可以,不過味道不算特別呢,其實不是不好食,只係覺得唔太有台灣風味,滷水汁偏甜,唔太覺個種浸淫了一段時間先出既香味。配飲既係101奶綠茶。冇咩茶味,可能係因為綠茶唔係紅菜,好普通的台式飲品。旺角黎計應該只算平平既餐廳,但唔追求精緻菜式的話可以試下。

我點了豬軟骨肉燥飯。

旺角黎計應該只算平平既餐廳,但唔追求精緻菜式的話可以試下。
2018-01-26 141 浏览
咁岩經過呢條街,有好多食店,我隨便揀咗間食台灣野嘅。嗰日好想食炸野,所以就叫咗個鹽酥雞排湯麵(可以轉肉燥飯)同埋炸魷魚酥,仲配送20蚊特飲一杯,我揀咗水蜜桃🍑紅茶。雖然個雞排好大份,但d炸粉偏厚,麵亦因為索咗湯而變到有d淋,真係普普通通。炸魷魚酥就正常冇乜特別,不過最後發現一個人食唔到咁多炸野,有d濟,但呢個價錢食到咁嘅份量嘅晚餐,性價比還算高,建議叫肉燥飯可能會好d,因為見到大多數人都係叫肉燥飯,冇乜人叫湯麵。
咁岩經過呢條街,有好多食店,我隨便揀咗間食台灣野嘅。
2018-01-25 98 浏览
同朋友約咗始創中心,想去行街前食咗飯先。就見到呢間台灣菜,就入去一試。一入到去都算多人,但係位置比較逼夾。呢度選擇唔算多,都係飯或者麵類。我同朋友一人叫咗一個肉操飯。我叫左個蜜汁豬扒肉操飯。豬扒都係炸嘅,但係面層有少少蜜汁。我覺得豬扒炸得太耐,好乾身,食落無肉汁又唔鮮嫩。肉操就比較油。朋友個豬頸肉,我覺得冇咩味。以前食開豬頸肉,多數都會別上同埋有啲醬汁可以點,但係呢間無。 我哋兩個都叫咗杯熱嘅珍珠奶茶。但係好唔乾淨,杯上面有頭髮,見到覺得好反胃。台灣野來講,以佢嘅質素同價錢都算係比較貴!

台灣野來講,以佢嘅質素同價錢都算係比較貴!
2018-01-14
2017-11-25 338 浏览
先看menu..選擇其實就係肉燥飯..麵只係配料唔同小食同飲品都算好choices1. 酸梅粉地瓜地瓜好甜..酸梅粉同胡椒粉我認為過多...而且味道不太夾2. 牛肉麵呢個可以講係最滿意的一碟牛肉軟..而且份量足麵質都唔錯..有咬口蘿蔔都好軟3. 茄子相入面唔係咁的一上菜我同友人都呆左...點解會炸到咁勁明明張照就唔係咁油!咸! 上面的肉燥不熱!搞到更油4. 吉列豬肉燥飯飯係唔熱的吉列豬真係夜市個種酥炸肉燥味道都不太地道5. 素餃米線呢碟係最清份量多...餡料都豐富口感不錯整體感覺不好基本上你一落單就即上菜所以D野成日一半熱一半唔熱呢間野好重味好澴!不推薦衛生環境都一般STAFF MANNER都算OK的但真係唔會再食
先看menu..
選擇其實就係肉燥飯..麵
只係配料唔同
小食同飲品都算好choices

1. 酸梅粉地瓜
地瓜好甜..
酸梅粉同胡椒粉我認為過多...
而且味道不太夾

相入面唔係咁的
一上菜
我同友人都呆左...點解會炸到咁勁
明明張照就唔係咁
油!咸! 上面的肉燥不熱!
搞到更油

整體感覺不好
基本上你一落單
就即上菜
所以D野成日一半熱一半唔熱
呢間野好重味好澴!
不推薦

衛生環境都一般
STAFF MANNER都算OK的
但真係唔會再食
2017-11-12
2017-11-24 177 浏览
不知道是這裏不正宗,還是純粹不合我口味。總之覺得每樣食物都很一般,跟我在台灣旅行時吃的實在有很大差距…雞絲粉皮:上面加的不是麻醬,而是黏黏稠稠的、帶點兒鹹味的醬汁。忘了這個是什麼卷… 味道酸酸的,感覺像醃菜,口感覺有點硬、有點乾,並不討好。肉燥飯:中規中舉,不夠香口,但勉強也在可以接受的範圍內。肉燥麵:同樣沒有什麼特別。這是同行朋友所點的牛肉/牛筋腩麵。他說跟在台灣吃的有很大落差,不推薦。全晚最好吃的應該就是鹽酥雞了:很香口,雞肉不乾。可惜的是味道過鹹,到第三粒已經不想再吃。ーーーーー店員非常親切友善,如果味道能夠作出改進,應該會再來光顧的。

肉燥飯:中規中舉,不夠香口,但勉強也在可以接受的範圍內。
肉燥麵:同樣沒有什麼特別。

ーーーーー
店員非常親切友善,如果味道能夠作出改進,應該會再來光顧的。
2017-10-11
2017-10-31 241 浏览
幾多項選擇的下午茶餐,又有杯珍珠奶茶飲,滿足我幾個願望!味道就一般啦,不叫得好好味,純粹滿足願望的選擇!三十三蚊 3款餸一個飯或粉,一杯飲品。選了小碗肉燥飯、鹽酥雞球、鮮蝦腐皮卷、秘製豬軟骨,101奶茶飯一般肉碎飯咁雞球好鬆散,咸味ok,不太咸腐皮卷外脆內軟,好味豬軟骨夠腍夠味每件份量不太多。下午茶剛好!奶茶味道ok左起鮮蝦腐皮卷,鹽酥雞球,秘製豬軟骨。環境服務都不錯,喜歡食香口野又想有點飯落肚的不二之選~~
三十三蚊 3款餸一個飯或粉,一杯飲品。

飯一般肉碎飯咁
雞球好鬆散,咸味ok,不太咸
腐皮卷外脆內軟,好味

豬軟骨夠腍夠味
每件份量不太多。下午茶剛好!
奶茶味道ok

左起
鮮蝦腐皮卷,鹽酥雞球,秘製豬軟骨。
環境服務都不錯,喜歡食香口野又想有點飯落肚的不二之選~~
2017-10-11 237 浏览
放工於新世紀看完電影,已近晚上十時。隨便在旺角太子附近找一間食市來吃晚餐。因友人鍾愛台式料理,所以就選這一家了。可能已經十時,用餐人數不多。 略略看過餐牌,價錢約在42-50元左右,包飲品一杯。因為太餓了,隨便點了鹽酥雞排肉噪飯和鹵水雞翼肉噪麵。想不到份量也蠻大的。鹽酥雞排肉噪飯:雞排有點乾。炸份不多,所以不會很油,但亦不夠香口。雖說是鹽酥雞,鹹味不夠,跟一般雞扒無異。噪肉飯味道稍鹹了一點,但可以接受。個人最覺得奇怪是那幾片菜,應該沒有怎樣煮過,影響了噪肉飯賣相。鹵水雞翼噪肉麵:感覺煮法蠻港式茶記風味。雞翼味道很好,鹵水味很夠,雞肉也很滑,而且雞翼也蠻大一隻的。麵條口感整體也不錯,不會太淋。湯底本身不算油,配了噪肉後更易上口。珍珠奶茶:對我來說是稍甜。但其實也算正常的,台式飲本來就是糖份高。 珍珠很Q。基本上味道是ok的,不過我點的是熱飲,但飲品連暖也稱不上。整體評價 (10分最高)環境: 7.5衛生: 7賣相: 7味道: 7價格: 8

鹽酥雞排肉噪飯:

鹵水雞翼噪肉麵:

珍珠奶茶:

整體評價 (10分最高)
環境: 7.5
衛生: 7
賣相: 7
味道: 7
價格: 8
2017-10-06
2017-09-28 184 浏览
自己本身都幾鍾意食台灣野,夜晚唔知食咩,經過呢間店,見未食過就入去試下。我嗌左個餐--豬軟骨湯薯粉,飲熱玫瑰花茶。豬軟骨湯薯粉:豬軟骨都幾入味,啲肉都係lum嘅,但啲軟骨我覺得硬左少少,如果可以軟啲就好啲,而且豬軟骨份量都足夠。啲薯粉煙煙韌韌,時間煮得啱啱好👍🏼玫瑰花茶:有啲失望,同我expect 嘅唔同,杯野真係有玫瑰花係到嘅,但飲落甜嘅(加左蜂蜜),而且冇咩玫瑰味,似飲緊蜂蜜水甘。不過贏在價錢親民,而且份量都足,作為一個晚餐都食得過。
我嗌左個餐--豬軟骨湯薯粉,飲熱玫瑰花茶。
不過贏在價錢親民,而且份量都足,作為一個晚餐都食得過。
2017-09-25 155 浏览
有次去到太子 唔知食咩好又撞正lunch time 行行下見到呢間101臺灣品味館身邊嘅人都食乾拌麵 雖然我好想試但我最後都係揀左招牌紅燒牛肉麵牛肉好淋 好食 麵質正常但份量都係少左啲整體是Okay的 最唔掂係杯野飲芋香珍珠奶茶 甜到啊媽都唔認得仲要加15蚊架 唔飲又唔係🤦🏻‍♀️_________________________裝修環境:✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$50+15________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:旺角西洋菜南街208號地舖
有次去到太子 唔知食咩好
_________________________
裝修環境:✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$50+15
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:旺角西洋菜南街208號地舖
招牌紅燒牛肉麵
2017-09-23 109 浏览
早前行經太子,由於自己一個人去食午餐,見到101臺灣品味館,我就走入去食喇!入到去以為未開門,因為得1位侍應,沒有招呼,亦未有客人,我睇左陣餐牌想叫侍應落單,但佢地好似企左去廚房位傾計,我要企身叫佢地先過來。去這餐廳不是要有好服務,但最基本見有客人進來,侍應應該要準備好客人隨時要落單,唔好掛住傾計先囉!我食得好清淡,叫左碗酸辣薯粉加通菜,其實哩碗麵都無咩技巧,薯粉質地軟硬適中,通菜沒有淥到過淋,仍然爽脆,只係覺得湯底好一般,清湯般,不像酸辣,雖然係有啲酸和辣味道,但看得出沒有用心做出來的湯底,像是清水加味精,如果去其他有名氣米線店都起碼睇得出人地個湯係精心調較出來吧!另外,飲品就叫左水蜜桃紅茶,紅茶底都唔錯,有茶味適中,叫左少甜,蜜桃味道都算真實味唔難飲。埋單$48,這個價錢唔係貴,不過我以上個餐好像又唔值哩個價錢,餐廳名叫101臺灣品味館,食物及環境都做不到有品味吧,只不過普通壹灣食物及飲料。

酸辣薯粉

水蜜桃紅茶

2017-09-13
2017-08-15 195 浏览
芋香奶茶加珍珠,沖到好似奶水禁,呢杯已經係叫左攞入去改良左,聽住叫加多匙芋粉,攞返出嚟都係鍊奶水一樣。未飲過唔係紫色既芋香奶茶囉。呢杯可以話係經典,從未如此難飲過,只有甜味,不知所謂。枉你話係台式飲品。隔離枱我係唔識既,聽到她想叫,我撘訕話你睇下呢杯就係,奶水禁好難飲喎。禁她放棄唔叫就話叫最穩陣既珍珠奶茶。飲左一啖,我冇問她,她自己講水吧真係嫲嫲,珍珠奶茶都可以沖到禁既。我就唔會再幫襯,街買好過,bye bye。
芋香奶茶加珍珠
2017-08-15