今晚有好朋友介紹去合和8樓嘅"1563"食西餐一路行嘅時候就問佢仲咩一定要去呢間食?原來佢知道我鍾意聽廣東歌而呢間餐廳每隔一段時間都會有本地嘅唱作歌手去唱歌!入到去環境唔錯,音樂聲唔太嘈可以一路傾計飲酒咁嘅環境以為好貴,原來價錢都好合理!我就叫咗個"炭燒美國極黑毛豬"粟米忌廉湯,味道濃郁!飲完個湯再試過焗田螺,田螺下面嘅薯蓉有好香嘅牛油蒜蓉味有少少鹹味,唔錯!成日都覺得豬扒係好難好難煮得好食!煮太熟肉會太硬冇肉汁,但係又唔可以生!但呢個就真係食得出係用炭燒,炭燒香味濃而塊扒煮得好好肉質鮮嫩加埋紅酒汁~正最後芒果布甸,作為句號一路聽歌一路食飯同朋友傾下計感覺真係好好
今晚有好朋友介紹去合和8樓嘅"1563"食西餐
入到去環境唔錯,音樂聲唔太嘈可以一路傾計飲酒

咁嘅環境以為好貴,原來價錢都好合理!
我就叫咗個"炭燒美國極黑毛豬"

粟米忌廉湯,味道濃郁!

美國炭燒極黑毛豬

最後芒果布甸,作為句號
芒果布甸

一路聽歌一路食飯同朋友傾下計感覺真係好好

美國炭燒極黑毛豬
2017-01-31 8050 浏览
可能過咗最繁忙嘅時間,約1:30pm 入面得幾枱客。地方很大,空間感十足👍裝修簡約型格。服務員頗多,可能客少。點了2個套餐,凱撒沙律及意粉(忘記咗咩名堂😝)沙津菜新鮮、意粉質地很好,味道不錯。但不知為何服務員自己傾計的聲音很大,而且都係傾私人事,旁約無人(真的不太㚥)最後加了個 Creme brûlée 大滿足啊😄
2017-01-27 5721 浏览
Lunch 時段 12點就去到,人不多,環境唔錯,坐得好寬鬆,枱與枱之間距離都唔會好近。夜晚有Live band,lunch 就無啦。以Lunch 價錢來說,一d都唔貴,有湯有甜品有飲品,食物中規中矩,唔差又無話特別出色。侍應們都OK,不過咁既環境咁既價錢都可以再來。我叫左個黑豬配蕃茄醬,本人覺得偏淡,吃了同事少許卡邦尼意粉,都不錯,不過我覺得意粉份量偏少。男士們可以爭少少。唯獨有一樣係佢燈光比較暗,成日有少少偏紅色咁,可能係我位置問題。初時蘑菇湯來到我以爲紅豆湯,我食黑豬時成日好似望到佢紅紅地未熟透咁。要左照又右睇清楚熟未。

蘑菇湯
黑豬
2017-01-22 4634 浏览
自從無咗第二份半價後,就無來過,以為會貴些,但最平只需hk$88,但比交加街生生社企,這裏之質素賣相及環境較高,以同樣的價錢,間值低食。頭盆是南瓜湯,薑味重,夠份量,cream夠滑夠香,好過Oliva Super Sandswich.生生社企的雜菜湯,水加菜粒又細碗~咖啡杯大小。今次無日式套餐,選咗野菌天使麵,野菌不會淋pat pat,有嚼頭,天使麵跟白汁不太稠,適中爽口。hk$88青蛙order黑松露帶子炒飯,好香,好爽,夠份量,帶子鮮牛奶布丁做甜品,夠滑比生生社企大杯。枱與枱之間距離較闊,空間大,不會太嘈吵,不用提高聲浪才傾到計。

青蛙order黑松露帶子炒飯,好香,好爽,夠份量,帶子鮮

牛奶布丁做甜品,夠滑比生生社企大杯。

南瓜湯
黑松露帶子炒飯
牛奶布甸
2017-01-13
黑松露帶子炒飯
2016-12-08 3844 浏览
Originally would like to chat with friends, shit, it is noisy there, live music with such quality, seems like those who sings in Chinese Restaurant......ignoring......poor quality of food, pizza seems was stored for years...taste of pasta is not tasty enough....waiter seems not willing to serve customers....
2016-11-25
2016-12-01 3044 浏览
今日準時放工 聽日仲要放假 Happy Hour 係理所當然之事。約埋哂喺附近返工嘅朋友黎到呢間1563,佢地嘅happy hour (4-7pm)好識做 只要叫杯野飲就會跟一件即烘house pizza🍕(放工無論心理上胃口上都維持著一片空白,you know it. )我order 左Lemon Mojoto ($50)朋友係 Little Apple ($50),兩杯都好正 濃度好夠 啲葉差唔多佔左半杯可想而知飲落有幾cooling.又喺menu 見到個避風塘芝士薯條 呢個真心推介啊。薯條用左牛油去炸已經夠正 加埋熱溶芝士後你可以用芝士嘅黏力去點盒入面嘅辣脆脆 鍾意嘅可以倒出後撈勻 食完個底一啲都唔油 超高技術啊!三重樂薯條🎳大家今晚都唔餓就冇叫到飯麵 二黎傾偈都會飽 因為吸收過量資訊。就叫多個小食「泰式芒果魚柳玉米卷$128」呢個魚炸得香脆 入面夾新鮮芒果沙律菜 真的很不錯. 但有啲奇怪係個outfit係用類似中東包皮👳🏻有點格格不入嘅感覺。如能換上crispy taco 🌮 就無懈可擊嚕。呢度夜晚多數都會有唔同嘅音樂人黎唱現場。今晚係廣東歌 有feel wor👂🏼不過有時會
呢度夜晚多數都會有唔同嘅音樂人黎唱現場。今晚係廣東歌 有feel wor👂🏼不過有時會覺得佢地音樂太大聲 同枱都聽唔清大家講野🗣😂
  • 芝士避風塘薯條
2016-11-14 10550 浏览
餐廳是酒吧的格局,環境時尚型格,極具空間感,友人一早預訂,四人被安排在一間寬敞的獨立廂房用午餐,頗為貴氣。這裡吃fusion 菜,四人各點了一客午餐。其中兩位友人點西餐,餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香甜,湯的濃稠度剛好,入口順滑。主菜是溫泉蛋卡邦尼意粉,溫泉蛋做得到家,蛋黃濃稠,蛋白滑如豆花,完美得沒話說。意粉質感做到Al Dente,就是外面軟,但中間尚有一點點硬度的口感,卡邦尼汁忌廉香濃,此菜應有特點的都合符水準了。我點的日式餐有麵豉湯配吞拿魚丼,丼的賣相漂亮,食材質素之高,令人驚艷!滿滿的大蔥絲下,藏著的是一只生鵪𪂹蛋、吞拿魚茸及日式紫菜碎,甘香肥美又滑溜的吞拿魚茸感動味蕾,拌上蛋黃更滑流,加上了清爽的大蔥絲,又多一重口感,整個丼的食材質素和配搭都甚好。下單過了30分鐘,友人的壽司餐尚未上菜,我們催促侍應追單,但再過10分鐘還是沒有來,於是我們又催促,因為真有點著急了,只餘下20 分鐘午膳時間!在再三催促情況下,千呼萬喚的壽司定食終於來到!友人只餘下15分鐘就要完成牛肉湯烏冬和壽司(七件)。牛肉湯烏冬一小碗,牛肉鮮味,湯底味美,烏冬口感也好。壽司用上新鮮的刺身,包括有吞拿魚、三文魚、
這裡吃fusion 菜,四人各點了一客午餐。

餐湯
溫泉蛋卡邦尼意粉
我點的日式餐有麵豉湯吞拿魚丼,丼的賣相漂亮,食材質素之高,令人驚艷!滿滿的大蔥絲下,藏著的是一只生鵪𪂹蛋、吞拿魚茸及日式紫菜碎,甘香肥美又滑溜的吞拿魚茸感動味蕾,拌上蛋黃更滑流,加上了清爽的大蔥絲,又多一重口感,整個丼的食材質素和配搭都甚好。
吞拿魚丼

牛肉湯烏冬一小碗,牛肉鮮味,湯底味美,烏冬口感也好。
牛肉烏冬
壽司用上新鮮的刺身,包括有吞拿魚、三文魚、帆立貝、北寄貝、牡丹蝦等,㯫說很鮮甜。
壽司定食
跟餐餐飲的熱咖啡香濃有質素,讚!
咖啡
有人說,好的東西,往往要耐心等待 ⋯⋯道理~我明白的~

可是,現實歸現實,打工仔真的要趕著上班呢!矛盾~

聽說這裡的Happy hour和晚上 有很多音樂的event,好樣還有 live band 什麼的,或許待下次放工時間充俗點再來訪吧!
2016-08-17
餐湯
溫泉蛋卡邦尼意粉
吞拿魚丼
壽司定食
咖啡
2016-10-21 2714 浏览
1563原來同音樂有關,相信是作曲的音調而已,門口個(Re sp 唇)真係冇得彈,好親切及有耐性,非常好個樣仲唔差tim講返食物就麻麻喇,牛油果沙律及鸡中東薄餅可以啦~其他就係錢之作,乾炒牛河都夠膽死成舊水兩條春卷……$68?相信唔洗多講音樂表演係唔錯既,但遇到個聽力有問題既男侍應,完全九唔答八……都係門口個靚女好D呢間餐廳真係可圈可點。
個樣仲唔差tim
兩條春卷……$68?相信唔洗多講
呢間餐廳真係可圈可點。
2016-10-18
庆祝纪念
纪念日
2016-10-10 4730 浏览
友人話呢度9半後先有band show...但唔知點解今晚8點已經有人練歌...其實都....真係嘈到4人枱坐對面都 "咩話" "咩話" & "咩話", 成晚講得最多係呢句,, 完全倾唔到計......事前無睇任何食評,, 一睇menu 估呢度係多國菜,, 佢希望混埋中西日泰韓... 但款類不多,, cross over 多國菜但菜式誠意欠奉, starter 小食絶大部份萬變不離"炸"物.....  ... 沙津又無乜得揀..款款都要有肉類搭著..... 臨尾order 多個"泰式鮮芒果魚柳玉米卷" 諗住前菜無咁飽... 點知成個中東飽咁款....違反商品說明條例.... 然後中東飽入面又係"炸"魚柳混左啲芒果sources... main dish 叫左個個"酒鬼醬慢烤牛肋骨"... 無特別食質好一般..唔覺juicy(都唔係乾)又唔覺嫩(但又未叫鞋口)... 個牛source 又....無特別.... 總括就....食物一定唔係難食...但普通到..你唔會因為想食佢啲野而記得呢間餐廳... 同埋佢啲菜款造法零難度,,欠層次...呢個價錢可以食得好少少.... 可能我地張枱又近個s

,, 完全倾唔到計......
 ...

Platter
可能我地張枱又近個stage...好嘈..=,= singer 又唔係唱得好, 啲歌style又唔岩個場的風格咁...
友人襯我未到先叫了小食platter,,
然後有朋友想食新鮮薯仔..order時已經黎左個小食platter,, 然後上呢個新薯的時候無諗過又重覆左一堆同小食platter一樣的onion ring... (我 認為serve 我地的waiter有責任提下個客囉... 因為只看menu 係無諗過又咁大堆onion ring...同一個waiter serve我地,,,係咪應該提點下個客呢?? 呢度唔係茶餐廳價錢,,,expect 要有啲service 呱...)

well.. 就咁...一枱..全! 部! 都! 係! 炸! 物!!!!!!!!
海膽意粉
點了個海膽pasta.. 最正常呢個..
酒鬼rib
呢個就係上文提級好一般的牛肋骨....唔難食但一啲都無牛肋骨果種惹味,, 又無slow cook果種入味...
嗯.."泰式鮮芒果魚柳玉米卷" ..佢似中東飽多個玉米卷啦評評理....
....平平無奇的salad
2016-10-06
海膽意粉
2016-09-29 2113 浏览
今天去左灣仔,快食1563在六樓!合和中心在樓開左間1563!今天兩個人去食中午!一入到去,佢地地方算好大,不過枱好小! 一👀望落去應該三四人到,不過已經冇哂位!他們安排左我坐中間位,空間雙對地🈶️一點窄!其實算是可以的!中午只🈶️一個餐牌,餐連飲品,百幾蚊個頭!🈶️小小city view, 🈶️入會所食飯的感覺!真係叫柸橙汁都唔得!食物方面: 沙律真的是差點心思,太普通同唔夠新鮮意大利面加蝦,下就不過不失,不過面就做得唔錯,味道剛剛好,不太咸不太油不太奶!整體算是傾計好地方!
今天去左灣仔,快食1563在六樓!
合和中心在樓開左間1563!今天兩個人去食中午!
食物方面: 沙律真的是差點心思,太普通同唔夠新鮮
整體算是傾計好地方!
2016-09-28
2016-09-17 1936 浏览
曾食過它午餐几有水準,知道晚上有人唱歌表現,訂了星期五晚上8時多,當晚說唱廣東歌,有個不知名二幾歲青年穿着T恤波鞋拿着结他,其實中英文歌都唱,ok,現場音響當然不同凡響,側邊有兩間房擺放以披頭四形象的展覧,室内設計以不規則造型做籃本,不規則型木枱,牆板,天花,吧枱。水牛芝士牛油果沙律,及格,如加些醋汁或果仁會豐富。巴馬火腿蕃茄意粉,綠色意粉爽口,芝士碎面不膩,不是熱,室溫,鮮蕃茄,清新。辣雞肉薄餅,餅底軟身小厚,雞肉不太辣,辣椒仔非常辣,ok薯仔配穌炸洋葱,六十幾塊錢,抵食,以上份量足夠,環境高檔,當晚人客都唔滿,主事人是有理念,給大眾多一個娛樂選擇。

水牛芝士牛油果沙律,及格,如加些醋汁或果仁會豐富。

辣雞肉薄餅,餅底軟身小厚,雞肉不太辣,辣椒仔非常辣,ok
薯仔配穌炸洋葱,六十幾塊錢,抵食,

2016-08-19 3022 浏览
新餐廳開始會亂好正常,不過呢間餐廳真係亂到極點,前所未見1點鐘去到,Book咗台,不過無位坐點解?因為個Receptionist話有位小姐一個人嚟**以為**佢會好快食完走所以我地張台就俾咗佢坐不過就我所見,果位小姐係到睇緊雜誌囉無位坐既我地唯有坐Bar枱不過張Bar枱搖下搖下,都唔知點食....好喇 千辛萬苦Order完野食喇想要杯水唧, 叫咗三個侍應都好似癈噏咁想要杯水都咁難???好野終於有人嚟擺位喇,終於可以要到杯水喇果時已經1點20分五分鐘後先上個+$10既餐湯超級普通既南瓜湯三分鐘後就上埋個+$10既沙律好彩上得早 ,都叫仲有啲蝦隔壁枱過多陣連蝦都無埋,要食包13:40 終於有個Steak喇感恩13:50個刺身都終於上埋喇個刺身原本唔係呢個原本係一個出曬水既刺身最尾幾經要求先換咗個不過唔知係咪因為隔壁枱係啲"皇親國戚"呢....佢地既刺身船同我有好大差別囉老實講,其實佢地既食物用料係唔錯不過佢地啲職員同運作真係扣曬分唔只我地一枱食到發脾氣眼見兩三台無得食焗住埋單兩三枱發脾氣去櫃臺要求立即埋單走如果佢地半年/九個月後仲健在既我或者會有機會再去不過短期內咪搞我
新餐廳開始會亂好正常,不過呢間餐廳真係亂到極點,前所未見

1點鐘去到,Book咗台,不過無位坐
點解?
因為個Receptionist話有位小姐一個人嚟
**以為**佢會好快食完走
所以我地張台就俾咗佢坐
不過就我所見,果位小姐係到睇緊雜誌囉

無位坐既我地唯有坐Bar枱
不過張Bar枱搖下搖下,都唔知點食....

好喇 千辛萬苦Order完野食喇
想要杯水唧, 叫咗三個侍應都好似癈噏咁
想要杯水都咁難???

好野終於有人嚟擺位喇,終於可以要到杯水喇
果時已經1點20分
五分鐘後先上個+$10既餐湯
超級普通既南瓜湯
三分鐘後就上埋個+$10既沙律
好彩上得早 ,都叫仲有啲蝦
隔壁枱過多陣連蝦都無埋,要食包

13:40 終於有個Steak喇
感恩
13:50個刺身都終於上埋喇
刺身原本唔係呢個
原本係一個出曬水既刺身
最尾幾經要求先換咗個

不過唔知係咪因為隔壁枱係啲"皇親國戚"呢....
佢地既刺身船同我有好大差別囉

老實講,其實佢地既食物用料係唔錯
不過佢地啲職員同運作真係扣曬分
唔只我地一枱食到發脾氣
眼見兩三台無得食焗住埋單
兩三枱發脾氣去櫃臺要求立即埋單走

如果佢地半年/九個月後仲健在既
我或者會有機會再去
不過短期內咪搞我
2016-08-16 9032 浏览
長輩中午聚餐,地點大多都會選擇喺銅鑼灣或中環區,為咗想XO仔都可以一同參與,上週五姨媽就專登叫細佬喺灣仔區搵間新店一齊去試吓 。小肥差不多每日都會行經合和中心,其實早喺七月尾已留意到「1563 At The East Live House and Restaurant」預告於八月二日開業o既告示,故不必多諗,心中已鎖定目標 。餐廳開幕首週,XO仔已急不及待親身上樓打聽一番  。離開前仲攞咗張午市套餐單張返屋企同家人研究。據悉,由於店子其中之一個理念係想提供一個現場表演o既平台去支持及推廣本地同國際音樂文化,店名就特意用一組廣東歌常用o既和弦進程「1563」已訂立。 到達合和六樓,步出升降機門,即見閃亮o既招牌。招牌身後o既雲石牆身及木造o既天花頂都好有立體感,設計極富時代感。門面o既廣告螢幕所示,「1563」除咗有廣闊o既音樂互動空間之外,廚師每星期都會換上一系列由$88起o既新派午市套餐。新張期間,下午四至七時歡樂時光內幫襯飲野,更可免費任食薄餅,優惠相當吸引 !食店佔用面積全層,環境潔亮企理。用餐區域最後方位置有個小型舞台,開揚o既間隔並無多餘o既柱子,現場音樂明顯唔會被
餐廳開幕首週,XO仔已急不及待親身上樓打聽一番
 。
離開前仲攞咗張午市套餐單張返屋企同家人研究。
食店佔用面積全層,環境潔亮企理。用餐區域最後方位置有個小型舞台,開揚o既間隔並無多餘o既柱子,現場音樂明顯唔會被胡亂彈散。圍繞水吧有一列吧位,大廳則擺滿合拼式散座,近舞台o既餐桌高度屬正常,離遠o既枱櫈就同吧枱一樣高,似乎每個角落都可以清楚望向表演者
,舖排得十分恰當。
小肥午飯時間僅有一小時,表妹同靚靚媽咪一到步即以電話傳來新定之餐單,並為細佬叫定食物,餸菜上枱時亦代為拍照,真係麻煩哂!
午餐包有主菜一客及餐茶或咖啡一杯,價格因應不同o既主菜而定。如果要餐湯或沙律就要另加十蚊,不過個人覺得個沙律只屬一般。
水沙律
姨媽叫咗客「櫻花魚生飯伴溫泉蛋」,份量多到佢一個人食唔哂,所以XO仔就幫忙食咗半碗
魚生飯內含三文魚、墨魚、海膽甜蝦等,很是豐富。魚生顏色鮮艷,味道鮮甜,飯粒飽滿軟潤,撈埋隻溫泉蛋黎食更覺整體香滑,$128真係好抵食
櫻花魚生飯伴溫泉蛋
最近學緊食魚o既小肥就點選咗份較為大路o既「銀鱈魚京燒定食」($128)。銀鱈魚幼嫩甜美,鮮味無窮
,簡單配上白飯已夠滋味。
銀鱈魚京燒定食
主人家為怕每人一個餐唔夠飽,仲特別加咗碟「豉油皇秘炒和牛幼河粉」($88)等大家可以分黎食。河粉外貌跟干炒牛河冇乜分別,不過食落又好似冇平時中餐廳嗰啲咁油膩,甜甜o既味道極為討好,和牛亦香軟柔潤,實屬不錯之選。
豉油皇秘炒和牛幼河粉
跟餐我地清一色要哂熱咖啡。意外地,熱咖啡香濃非常,而且一啲都唔苦澀,喝畢令腸胃極度舒暢,精神都爽利起黎
熱咖啡
為答謝食客首月光臨,餐廳除咗以每兩客午市套餐,價錢較低一客可享半價優惠酬賓之外,飯後仲大送甜品,我地九個人就有兩大碟。
甜品拼盤
其中蛋糕看似有果仁,故小肥冇試。
蛋糕
另外兩件紅莓千層酥皮卷雖則食落都好輕巧,無奈酥皮過份軟腍
,質感上差咗少少。
紅莓千層酥皮卷
「1563 At The East Live House and Restaurant」為美食與音樂帶黎新潮o既互動場地,啓業即推出不同優惠折扣吸引食客。新店寬廣,氣氛輕鬆,服務稱心,食物高質,價錢又抵,有免費泊車,仲可以賺取埋The East積分,長輩們都大讚XO仔好介紹。
题外话/补充资料: 溫水免費提供,熱水則要$20一杯,可以話係全餐最唔抵之項目!
2016-08-12
櫻花魚生飯伴溫泉蛋
銀鱈魚京燒定食
熱咖啡
2016-08-15 2108 浏览
想點菜,等左10 分鐘先有waiter, 想加水時,成間餐廳除左水吧有一個人外, 成間餐廳一個waiter都無, 到有人時, 一男一女就用對講機講野, 另一個就係咁睇著部電話。 埋單, 又要再等。其實成晚都係得5-6 張枱, 一個人睇兩張都要咁,唔想做,可以叫我唔好入,我可以去第二間。唯一一個正常gei係帶位果個。
2016-08-14
月初見到她開業便同 Vendor 到此食午餐及談談公事。工作人員態度十分好,一坐下便有人招待我們。 我們四個人分別點了『銀雪魚』、『咖哩雞』及『和牛炒河』。先講『銀雪魚』,兩位友人都稱讚好香口。 其中女友人更稱讚那裡的飯十分美味。至於『咖哩雞』,看上去我一開始只是以為是日式咖哩。 但入口發現不是,真的有一定的辣味。 而雞本身雖沒有街外的一般雪雞味,真的要稱讚。而『和牛炒河』,友人說不會太油,牛肉炒得也相當不錯。可能是新開,發現工作人員有點少而導致他們都十分忙碌;我們要等一等才有人招呼我們點飲品,但其他細節都十分好。 最值一提是每圍食客的桌子不會太近,進餐及交談時會比較暢快及有一定的私隱 - 所以真的可以談公事!
月初見到她開業便同 Vendor 到此食午餐及談談公事。
銀雪魚西京燒
烤菠蘿咖哩雞
而『和牛炒河』,友人說不會太油,牛肉炒得也相當不錯。
2016-08-12
銀雪魚西京燒