一個人行完街太攰and有啲肚餓就入咗嚟呢度食嘢啦因為旺角好多地方都滿晒人,唯有呢度成間cafe都冇人...實在太攰所以一入來就坐低咗,果陣仲未知道呢間Cafe係食乜~~d waiters都幾好人, 可能我是唯一一個客人吧...所以都幾有心機沖我杯咖啡...唔係好難飲但亦都唔係好好飲都幾香咖啡味嘅~ 份量都幾多架!另外order左 egg Benedict ,都等左十五分鐘個賣相又十分之靚!同埋啲嘢都幾好味起碼係入味嘅~又唔會太咸~ 個沙律配埋啲醋,酸酸甜甜都幾好味!總括來說,呢度嘅食物唔會太油!唔錯la!
一個人行完街太攰and有啲肚餓就入咗嚟呢度食嘢啦

因為旺角好多地方都滿晒人,唯有呢度成間cafe都冇人...

d waiters都幾好人, 可能我是唯一一個客人吧...

所以都幾有心機沖我杯咖啡...唔係好難飲但亦都唔係好好飲

都幾香咖啡味嘅~ 份量都幾多架!

個賣相又十分之靚!同埋啲嘢都幾好味起碼係入味嘅~

又唔會太咸~ 個沙律配埋啲醋,酸酸甜甜都幾好味!

總括來說,呢度嘅食物唔會太油!唔錯la!
2013-11-08 504 浏览
陰差陽錯來了家樂商場,本來想到別處吃午飯的,不過既然來了,就在這久未來過的地方吃一頓吧。18Grams 這家旺角分店其實我也來過數次,多是喝咖啡,正餐倒沒有吃過多少。這家旺角分店有 set lunch、下午茶等等供應,我這次吃的是 Summer Penne Salad ($72),雖然夏天已過,這個簡單的素菜 pasta salad 在想吃輕食的一天還是很受用。後面是跟餐的原片茶葉茶,選了 Malty Sweet,味道類似日本麥茶。呀係,個餐是有跟個薯仔沙律的(或者餐湯),也是走清簡路線。這樣下來都很夠飽了。一段時間沒來,除了餐牌不同了,連咖啡的款式也多了不少,例如有虹吸咖啡和冰滴咖啡。一場來到不喝杯咖啡似乎說不過去。是日的冰滴咖啡($68)是產自墨西哥的。冰滴咖啡賣得貴的原因是因為製作時間非常長,也難以大批製作,當然自己也懶得弄。這杯咖啡用酒杯奉客,難道真的要像喝酒般欣賞它啦?這杯咖啡口味輕盈,有點帶甜,喝到尾才覺得有點點果仁香,下次不用以茶代酒了,以啡代酒也成。

• 冰滴咖啡
2013-10-27 261 浏览
其實返工地方同銅鑼灣嘅18 Grams好近,只係經常行過都覺得,裡面位子太窄,坐出面又食塵,買外賣又睇唔到佢地latte art, 可惜! 適逢上個weekend要去旺角行一轉,見到佢地喺旺角都有分店就去hea一hea。先來一杯抹茶Latte。Latte art唔太花巧,但係拉得都好pro,而我只係concern佢好唔好飲。Barista 嘅打奶功力完全喺呢杯Matcha Latte 發揮出應有水準。打得細綿嘅泡沫喺令到抹茶留住浮喺面,飲起黎每一啖都有抹茶甘味。對於飲開正常Starbucks Greentea Latte 覺得有啲甜嘅朋友黎講,呢杯嘅甜度就啱啱好。之前喺Via Tokyo我見到佢嘅沖法係用已加入糖嘅抹茶粉,直接倒入奶裡面打奶泡沖埋。而18 Grams嘅沖法我估計係用抹茶粉沖先用少量熱水同糖撞開抹茶再倒入奶泡,前者快靚正味道混埋一齊,後者可以自己控制甜味同飲得出抹茶同奶唔同level 嘅味道。我比較鐘意後者。抹茶拿鐵收貨之後我就叫埋佢地另外一樣抹茶野色: 抹茶Crème brûlée。上檯先發覺原來係個孖寶:本來以為Earl Grey Tea 嘅濃味撞落去Crème br
Matcha Latte

伯雀茶味+抹茶味法式燉蛋
本來以為Earl Grey Tea 嘅濃味撞落去Crème brûlée 都幾唔錯,但佢地隻茶唔夠Strong俾燉蛋嘅甜味搶過了,可惜。返而抹茶版本夠茶味,放入做Crème brûlée 係一個幾好嘅選擇。有樣麻麻嘅就係鋪面嘅黃糖唔太平均同唔夠幼細,令燒硬後凹凸不平,食開Lafayette嘅朋友唔好咁挑剔啦!
18 Grams 係間估你唔到,我so far 喺香港飲抹茶拿鐵算最好嘅地方。
2013-10-12
Matcha Latte
2013-10-24 261 浏览
朝早有事要去旺角,上Openrice睇下有咩好野食。想搵間坐得舒服又有做早餐嘅餐廳唔多,最後揀咗呢間有好多好評嘅18 grams.去到已經有兩三枱客人坐響度,個個都係一邊食野一邊上網。最後我order egg Benedict & full breakfast + green apple soda.Green apple soda 好fresh,好飲egg Benedict就普普通通啦full breakfast 好豐富,雖然煙肉好evil,但加埋D 滑蛋真係好好味。menu上有個叫iced drip咖啡好似好得($68),下次有機會要試下!

去到已經有兩三枱客人坐響度,個個都係一邊食野一邊上網。

Green apple soda 好fresh,好飲

egg Benedict就普普通通啦
2013-10-13
$100 (早餐)
  • green apple soda
2013-10-22 233 浏览
之前有食過the frying pan, 覺得egg benedict呢種食物好好食,所以就就黎試下第二間,而且又係響旺角。我地響網上睇左食評,知道係去左買嘢食之後,拎牌去拎位,再等佢地拎嘢食過來的。個餐牌無餐類,全部都係單叫,叫左個egg benedict加三文魚同一個蜆肉意粉,老公無睇牌,以為有奶茶,我就叫左個奇怪的印度奶茶。個奶茶因為落左好多唔同的香料,所以味道十分奇怪,加左杯面上的cream雖然係好少少,但都比較重口味,意粉和egg benedict的份量都不多,但價錢卻比較貴,最後還是要去食番個甜品先夠飽。

2013-10-11
2013-10-18 311 浏览
這日與朋友在旺角想來個休閒一點的午餐,想起家樂坊地庫的18 Grams,尤其想念他的flat white呢。這裡星期一至五有午市套餐供應。餐湯或沙律,主菜及指定咖啡或茶,由$78至$108份。另外亦可以半價將跟餐咖啡或茶改為餐牌上其他飲品。我就點了份蜆肉意粉配白酒欖油汁,配是日餐湯南瓜湯,($88)另把餐飲改為flat white($19)。在櫃面落好單及付款後,便可自由選位坐。平日的18 Grams沒有weekend那麼熱鬧,配著店內以木為主的裝修和柔和燈光,感覺休閒。最先到的,竟是flat white。咖啡香濃,奶泡打得細滑,飲起來順滑兼帶點淡淡回甘。不過咖啡雖然讓人飲得滿意,但如果店方能給客人選擇要餐前還是餐後飲,安排就會更貼心。接著是以透明咖啡杯上的南瓜湯,配一小塊蒜蓉多士。南瓜湯味道偏淡,而且質感有點糊,不夠真材實料的感覺,很一般。多士是冷的,不過蒜蓉頗香,食起來亦鬆脆。蜆肉意粉配白酒欖油汁的蜆都很細隻無什麼肉及味道,失望。幸好意粉煮得軟硬適中,撈著淡淡清甜的白酒欖油汁,味道不錯。全餐較滿意的,其實只有咖啡及咖啡店內的環境和氣氛。不過總算在旺角鬧市中可以有塊寧靜小空和朋友聊聊
Flat white
南瓜湯
蜆肉意粉配白酒㰖油汁
全餐較滿意的,其實只有咖啡及咖啡店內的環境和氣氛。不過總算在旺角鬧市中可以有塊寧靜小空和朋友聊聊天,喝杯咖啡和來點輕食,都幾寫意。
Flat white
2013-10-18 157 浏览
三日假期的最後一天,唔想留係家白過(人生都白過左一大段orz),幾經辛苦約到朋友去旺角,好似好多選擇,但揀落又唔知食咩(旺角食飯常有呢種感覺),於是去返呢間以前食過既"地下餐廳"(因為係底層),以為會好多人,事實上亦真係好多人,但人都係等緊對面牛x鍋的...可能都仲早,店內人數唔多,隨便就搵到位,記憶中第一次食18 Grams,食物如其名,18克的份量,但心情不佳的友人無咩胃口,所以佢只叫左Mushroom Risotto,我就叫左一碗是日湯:Clam Chowder, Eggs Benedict 同Scallop南瓜扁意粉 同佢share,是日湯:Clam Chowder 無咩特別,感覺係稀左少少,但材料如蜆肉都算充足,okEggs Benedict: 蛋流心, Muffin外脆, Hollandaise醬汁微酸的,配合起蛋漿來無咁漏,可叫畫龍點睛, 但裡面既火腿同菠菜就唔太突出, 靠味道甚至唔發現佢地既存在(可憐哦~)旁邊的沙律菜只落左醋, 所以有點酸, 但身為主角既Benedict總括上都唔錯Scallop w 南瓜扁意粉: 帶子煎得剛好, 唔會overcook, 味道亦唔錯,南
於是去返呢間以前食過既"地下餐廳"(因為係底層),
可能都仲早,店內人數唔多,隨便就搵到位,
記憶中第一次食18 Grams,食物如其名,18克的份量,
Eggs Benedict
帶子南瓜扁意粉
Scallop w 南瓜扁意粉: 帶子煎得剛好, 唔會overcook, 味道亦唔錯,南瓜同扁意粉既配合幾好,用左新鮮南瓜去煮, 而唔係用煮好左既南瓜汁去煮扁意粉,味道偏淡,但有較濃味既帶子拉返,所以問題不大
唯一缺點(而且係死穴),就係個扁意粉太淋,因為南瓜本身質感帶粉,扁意粉唔夠爽就會令成個dish口感都好差,好漿口咁,所以就係呢點就令個dish趺左落深谷...
Mushroom Risotto
Mushroom Risotto: 友人食唔曬,share左幾啖(其實差唔多一半..),creamy既Risotto內充滿住好多Mushroom, 對鍾意食菇既朋友來講係唔錯既選擇, 面頭有幾塊咸咸既Parmesan cheese, 食落增加左咸味之外亦令個飯增添左cheese既香味, 雖然材料比較平淡, 但比起意粉, 我比較鍾意呢個

18 Grams依然維持18 grams的份量, 如果唔係食多左半個Risotto, 真係會唔夠, 服務唔算好好,但旺角雖然好似好多野食, 但揀落...呢間都係幾好既選擇*w*
2013-10-14
2013-10-13 143 浏览
又係一個 "獨自去揾食"既下午, 要享受一個寧靜下午, 最好嚟個All Day Breakfast. 個個都讚18 Grams, 就去試吓菜.叫咗個Aussie Breakfast, 一嚟到, 唔對路, 啲煙肉乾到死, 隻蛋 "油淋淋". 睇好過食, 成百幾蚊, 茶記四十蚊常餐仲好食.枱又迫, 待應又唔夠, 除非多錢到無定使, 否則絕對唔係value for money.

個個都讚18 Grams, 就去試吓菜.
Aussie Breakfast

睇好過食, 成百幾蚊, 茶記四十蚊常餐仲好食.

2013-10-02
2013-10-10 110 浏览
旺角的18 Grams是位於商場內的。坦白說,這樣的情況下,餐廳的環境或多或少會受到商場因素而受影響。然而,18 Grams的環境很不俗。首先,環境光亮。雖稱不上超明亮(其實太亮會顯得不太正常),但燈光亮度讓人感到舒適及適中;另一方面,在看餐牌時不會因亮度不足而感到吃力。其次,周圍環境聲音不太噪吵。明明是在人來人往的商場內,但卻不覺吵鬧,不用提高聲音交談,整體環境感覺挺好。來到主角,食物了。這回點了Mushroom Risotto、Egg Hemingway和一杯飲料Blood Orange。18 Grams是自助點餐的,自己先到收銀處點食物後,收銀員會給一號碼牌,然後待服務生會呈上食物。我們坐下後,即有服務生上前提醒要自行到收銀處點餐,態度不錯。來先說Blood Orange,這是一杯橘子類飲品。沒看過混成飲品的材料有什麼,但喝下去有濃濃的西柚味。飲品當中相信有橙子的,但就嘗不出,味道很一般。四十元一杯,感覺不太值。Mushroom Risotto是我點的,因為在門口一看餐牌就很想要吃,味道果然十分好。平日吃米飯,個人比較偏愛吃帶軟的,這個意大利飯的米飯帶點硬,配上濃郁的汁以及軟軟的

Blood Orange
Mushroom Risotto是我點的,因為在門口一看餐牌就很想要吃,味道果然十分好。平日吃米飯,個人比較偏愛吃帶軟的,這個意大利飯的米飯帶點硬,配上濃郁的汁以及軟軟的雜菌吃,又軟稔又煙韌,豐富了整個口感。當中令我感到驚喜的,是洋蔥!整個燴飯的洋蔥其實不多,偶而伴在一起吃,不辛不辣,只有爽!
Mushroom Risotto
Mushroom Risotto的份量不多,男生吃的話可能會不够,女生吃則剛好,不會覺得很膩。
Mushroom Risotto
Egg Hemingway跟平日常聽的Benedict 有何不同?驟眼看,其實沒有。Egg Hemingway是Egg Benedict的變化版,事實上,由Egg Benedict衍生出來的其他蛋品食物有一籮籮,像Eggs Blackstone、Eggs Mornay、Eggs Hussarde等等千樣白樣。
同樣以半個英式鬆餅墊底,上有厚厚的蛋(好像只有蛋白),配上煙三文魚,最上層則有奶黃色的荷蘭醬(總讓我覺得是蛋汁)。食這個最怕蛋是過熟,但它這個蛋則很滑。吃下口,是滿滿的幸福。
Egg Hemingway
滿以為小店生意,定必希望客人食完就快點離開,好讓下一位客人入座。沒想到18 Grams沒讓人有這樣的感覺,同樣會為客人收拾用餐完畢的碗碟,但沒有「趕客」的感覺。眼見,旁邊有一枱、兩枱人都坐了很久,聊了很久。
最佳的食店莫過於此,讓人有種「流連忘返」的感覺。

2013-09-28
Egg Hemingway
2013-09-29 62 浏览
聽左佢大名好耐,今次黎試下佢嘅egg Benedict!好靚!份量又足!Hollandise Sause 唔會太酸,蛋熟得剛剛好,薯餅亦香脆不油,滿意!飲品叫左薄荷朱古力,朱古力味香濃,唔似即沖朱古力有粉粉的質感,又不會過甜,薄荷味亦沒有被蓋過,拉花又靚!100分!朋友的latte,她亦很滿意!睇得出這是一家用心制作的餐廳,用料 味道 賣相都很好,一定會再去!
聽左佢大名好耐,
今次黎試下佢嘅egg Benedict!

好靚!
份量又足!
Hollandise Sause 唔會太酸,
蛋熟得剛剛好,
薯餅亦香脆不油,
滿意!

飲品叫左薄荷朱古力,
朱古力味香濃,
唔似即沖朱古力有粉粉的質感,
又不會過甜,
薄荷味亦沒有被蓋過,
拉花又靚!
100分!

朋友的latte,
她亦很滿意!

睇得出這是一家用心制作的餐廳,
用料 味道 賣相都很好,
一定會再去!
2013-09-08 62 浏览
每次路過都好多人等位、今次等檯試下mk店水準。好彩5分鐘就等到我未食lunch 所以tea time就變成豐富的tt magic time!我揀左甜品食最愛tiramisu ,係我喜歡既口感及甜度,再換加個omelet with cheese ,toast 脆的。Drink ,試左dark chocolate 調製既mocha 啡味仲帶有甘味。同樣要咖啡人:唔餓都試左1set egg Benedict ,hot Americano ,2sets espresso with vanilla ice cream .整體好飽好滿足v(^_^v)♪走時好多人等緊檯
走時好多人等緊檯
2013-08-10
2013-09-04 416 浏览
The place is teeny-tiny and I was lucky I only had to wait 5 minutes to get a table. The customers who arrived after me had to wait much longer for theirs.Orders are taken (and paid) at the little counter on the store-front. I had no idea that this was how it's done here but for the friendliness and great customer service of one of the servers. Thank you, unnamed server, for letting me know and for being so accommodating.I've been craving for Eggs Benedict but ended up with Eggs Hemingway instea

I've been craving for Eggs Benedict but ended up with Eggs Hemingway instead (smoked salmon instead of ham; a much healthier but just as yummy option, in my opinion). I also ordered a glass of iced hazelnut latte to help chase the rich, runny goodness of poached eggs down.
Iced Hazelnut Latte
Eggs Hemingway
This was my first visit to 18 Grams and I loved it. I loved how the muffins edges were toasted, I loved the creamy runiness of the poached eggs, and the Hollandaise sauce was perfect, too. I would most definitely like to come back and try their other Eggs Benedict variants.
2013-08-26
Iced Hazelnut Latte
Eggs Hemingway
2013-08-24 77 浏览
18 Grams食過caffè HABITŪ the table之後深感意猶未盡,第二次出街食飯就極力要求再食EGG BENEDICT,上一次的出品不負眾望,今次也不例外 Flat White $33這杯是屬於不愛甜的DADDY的,咖啡味竟不及香,實是令人失望,但因成品仍是香滑而拉花也細緻而漂亮,所以我也會推介給不想要太高卡路里的朋友! 而我的主菜Egg Hemingway$88是今日的亮點, ENGLISH MUFFIN 烘得又香又脆,而上面就放著一隻POUCH EGG,鋪著大大塊的煙三文魚和牛油菠菜,再在上面加上一PAT 的荷蘭醬,看起來已是賞心悅目! 狠心地一刀切下,流心蛋中的蛋黃澎湃地流出,很出色! 荷蘭醬是整道菜的靈魂,有牛油香和檸檬味,配合得天衣無縫!我認為這比caffè HABITŪ the table更好食!Spagahetti Aglio Oilo (Ail Oil)($58)這客意粉完全得到了MOM AND DAD 的賞識,意粉的質感是AL DANTE ,OILVE OIL 的份量適中,大大粒的CHILI 的辣味霸佔著味蕾,辣味慢慢滲透出來,令人一口接一口Cappu
Menu
Flat White
Flat White $33
Spaghetti Aglio Oilo
Cappuccino Vienna($37)
這杯是媽媽的,看到上面那一層豐厚的CREAM,就知道成品的口感滑,一喝下去,咖啡味就一湧而出,上面的忌廉被我貪心地了一大匙,嗯,香滑而滿有牛油香的忌廉著喉嚨滑下,攪一攪再喝,整杯咖啡的細膩質感再次提升!
2013-08-04
Flat White
Spaghetti Aglio Oilo
2013-08-23 49 浏览
和同事放工出mk睇返大陸浸溫泉旅行團的資料~~所以去mk醫埋肚同事話想食拉面的 , 知道味吉比較好, 所以去到家樂坊地庫睇下洗唔洗等位...點知多人到呢......係地庫只有18 Grams唔洗等位佢之前食過18 Grams的All Day Breakf, 覺得都唔錯而我係openrice都睇過18 Grams的食評, 一直都想試下佢地的食物所以一致決定轉場~~~~~入去坐低先知完成18 Grams係半自助式即係要排隊買野食, 之後佢就比個牌你~坐埋位等食物送到台上~~~凱撒沙律係好細份不過生菜好新鮮 , 沙律汁亦唔會過份多~~有些香脆的麵包粒和煙肉粒, 整體味道係好好 , 只係份量太少 , 真係一個人都唔夠食荷蘭醬色濃稠度適中 , 不過牛油和蛋黃香味就欠奉外觀係好靚 , 但荷蘭醬的味道好淡, 有點失望.....水煮蛋下是帶有香草香氣的菠菜和煙肉~最低層是稍微烘過表面的English Muffin一切下去 , 蛋黃馬上流出 Muffin吸了蛋黃汁 , 再配上菠菜和煙肉食~~好美味蜆好新鮮味道鮮甜 , 而且帶香濃的香草香氣蜆的份量好多~~~意粉煮得岩岩好 >>>
和同事放工出mk睇返大陸浸溫泉旅行團的資料~~
所以去mk醫埋肚

點知多人到呢......係地庫只有18 Grams唔洗等位

所以一致決定轉場~~~~~
入去坐低先知完成18 Grams係半自助式

Caesar Salad
凱撒沙律係好細份
不過生菜好新鮮 , 沙律汁亦唔會過份多~~
Egg Benedict
荷蘭醬色濃稠度適中 , 不過牛油和蛋黃香味就欠奉

外觀係好靚 , 但荷蘭醬的味道好淡, 有點失望.....
水煮蛋下是帶有香草香氣的菠菜和煙肉~
最低層是稍微烘過表面的English Muffin
Egg Benedict
一切下去 , 蛋黃馬上流出

Muffin吸了蛋黃汁 , 再配上菠菜和煙肉食~~好美味
蜆好新鮮
味道鮮甜 , 而且帶香濃的香草香氣
蜆的份量好多~~~
蜆肉意粉
意粉煮得岩岩好 >>> 咬口煙韌 , 是我愛的偏硬口感
結尾: 應該係我期望太高 , 味道係中上 , 不過每款食物的份量都偏細

以份量和價錢相比 , 真係覺得唔多值!!!
會考慮下有無下一次

報告完畢~~~

2013-08-22
Caesar Salad
2013-08-08 126 浏览
英式早餐, 早已街知巷聞, 其普及程度應該差不多連茶餐廳也需要開始供應了18Gram在陳豪出的咖啡店書入面有提過, 因為試過其他特色咖啡店, 所以對此期望也特高佔了家樂商場地庫頗大的位置, 這間店的裝修主要以木系配以綠葉為主, 給人Cozy的感覺, 如不是旺角經常迫爆, 在這裡飲咖啡傾計應該是幾舒服的晚上八點幾來到仍要排隊, 不過等了大概15分鐘就有位了除了不同特色飲品外, 這裡還供應幾款全日早餐, 這裡的價錢和裝修都令我聯想到habitu, 個人不是big fan of it, 所以comment可能會有點bias是日就為了egg benedict 而來的! 飲品就點Vienna chocolate (沒試到咖啡因為太夜不想再飲了)Egg Benedict with Salmon ($88)整體味道OK, 蛋絕對夠流心(我認為這個是egg benedict的minimum requirement), 不過salmon少得可憐, 薄薄一片根本不能令味蕾滿足! 中間還有很少很少的菠菜也是可有可無, 沙律菜vinegar下得太多, 太酸了這樣的egg benedict如果真是brunch來

晚上八點幾來到仍要排隊, 不過等了大概15分鐘就有位了

Egg Benedict
這樣的egg benedict如果真是brunch來吃的話肯定不夠, 女孩子加杯飲品應該夠飽的, 不過比這裡好的店比比皆是, 如後面街的O字店一向是我旺角的favourite

Vienna chocolate (small size $40)
由於太掛住Vienna caffe, 就點了vienna chocolate.. 成品又令我失望
朱古力味不太濃, Starbucks的更好飲, 上面的甜cream好像下得太多, 有點漏, 而且cream是那種很厚不是軟身的, 跟朱古力混上味道OK, 但由於朱古力不濃所以整杯飲品其實麻麻

這裡不是性價比高的咖啡店, 但若不介意食物又只是想找地方坐坐聊天的話這裡不失為一個選擇, 下次來還是實實在在的試house blend算了
2013-08-07