2023-06-21 44 浏览
今晚去左位於將軍澳,星匯峰7樓之#616牛肉火鍋專門店,主打日本長野縣,直接運送嘅信州和牛,價錢親民抵食,咁吸引🤩我便book左今晚去開餐囉☺️。餐廳寬敞,坐得非常之舒適。點左牛骨清湯,有大大舊牛骨同埋蘿蔔,湯底清甜。食左翠綠又新鮮嘅油麥菜同皇帝菜打底,打邊爐前要食菜先架☺️。信州和牛羽下肉、和牛赤身,和牛後腿肉,牛肉切得厚薄適中,油花分佈平均,肉味濃郁鮮嫩可口,款款都好好食☺️。小食點左花雕醉雞卷,醃製得入味,夠凍作為前菜很啱胃口。老友話要食埋稻庭烏冬先夠飽肚。飲品點左烏梅汁同洛神玫瑰茶,好飲唔甜夠晒解渴。餐廳有牛嘅不同部位選擇,牛魔王的你黎就啱晒心水啦👍!
餐廳寬敞,坐得非常之舒適。

信州和牛羽下肉、和牛赤身,和牛

小食點左花雕醉雞卷,醃製得入味,夠凍作為前菜很啱胃口。

老友話要食埋稻庭烏冬先夠飽肚。

飲品點左烏梅汁同洛神玫瑰茶,好飲唔甜夠晒解渴。

餐廳有牛嘅不同部位選擇,牛魔王的你黎就啱晒心水啦👍!
2023-06-21
2023-06-12 78 浏览
616火鍋位於將軍澳唐徳街,是一家專門提供牛肉火鍋的餐廳。推薦鴛鴦青花椒牛骨湯,其牛骨湯底清甜鮮美,加上青花椒和鴛鴦湯底的巧妙搭配,讓整個湯底更加豐富多樣。牛肉湯配花椒,入口先是花椒的麻,然後是牛肉的鮮美,涮牛肉超級美味。這家店的主打產品 - 信州和牛。據店家介紹,這些牛肉是從日本長野縣直接運到香港的,品質非常優良。我們點了信州和牛後腿肉,肉質鮮嫩多汁,入口即化,非常美味。店家還提供了其他種類的牛肉。
616火鍋位於將軍澳唐徳街,是一家專門提供牛肉火鍋的餐廳。

位置難搵,唔多食物選擇,味道一般,價錢又唔係平!我唔會再食~環境唔係話好乾淨,當日食晚餐,人流正常重點係位置好偏僻,搵左好耐先去到餐廳,又或者我係路痴掛,總之我個人覺得好難搵。
環境唔係話好乾淨,當日食晚餐,人流正常
最近成日落雨,最啱就係同朋友喺室內打邊爐🫕😋😋🥩🥩放工嘅時候同朋友一齊去呢一間happyhour🔥高質量有勁多雪花,仲要食到個出邊食唔到嘅沙嗲湯底🐮有機會一定會再來食!信州特選和牛盛牛胸肉因為經常運動,所以個肉味好出赤身脂肪分布較少❄️令你食火鍋嘅時候,減少油膩同埋更加健康羽下肉位於和牛前半身🐮在肩胛靠近肋骨處勁珍貴因為得好少同好似羽毛咁🥩令你食落去感受到羽感澳洲五花趾好多根位 因此好有趙口 不奇怪為什麼會贈送☺️特選蝦滑蝦滑食落去又彈又爽口🍜感受到啲畫應該打咗好耐因為10分彈牙同出到鮮味,因此我一下就露曬成支,滿口蝦滑簡直就係幸福🙈🦐#silvereatfoodie #hongkong #hkrestaurant #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #topcitybites #hkfoodblog #hkig #hkblogger #美食

信州特選和牛盛
牛胸肉因為經常運動,所以個肉味好出

赤身脂肪分布較少❄️令你食火鍋嘅時候,減少油膩同埋更加健康

好多根位 因此好有趙口 不奇怪為什麼會贈送☺️

特選蝦滑

2023-06-01 59 浏览
📍 好耐都無嚟食616了,最記得佢嘅湯底同埋秘製牛肉醬汁都好好食,而家仲做緊晚市時段有八八折好抵!🍴鴛鴦沙牛湯底 $82 心目中616嘅皇牌湯底!牛骨清湯好清甜,個底仲有蘿蔔同埋軟熟嘅牛腩,另一邊就揀咗沙嗲湯底,呢個就相反,係好濃郁同埋個底有大量花生炸蒜,撈公仔麵烏冬嗰啲就最夾!🍴特選和牛盛 $274餐廳做緊信州和牛推廣套餐,個set另外會送一碟澳洲五花趾。和牛套餐入面包咗信州和牛赤身、信州和牛羽下肉、信州和牛胸肉,見到都係日本直送,入口真係好軟滑即溶。🍴匙柄 $48食完和牛都想嗌返份瘦啲嘅牛肉食,所以就叫咗匙柄,瘦得嚟又重牛肉味。🍴鮮製手打烏冬 $18本身諗住叫一份公仔麵,但係見到有餐廳自家製嘅手打烏冬就試吓,佢唔係急凍所以淥好快就已經食得,口感帶煙靭。

🍴鴛鴦沙牛湯底 $82

🍴特選和牛盛 $274
餐廳做緊信州和牛推廣套餐,個set另外會送一碟澳洲五花趾。

🍴匙柄 $48

🍴鮮製手打烏冬 $18
2023-05-31 43 浏览
經朋友介紹吓得知呢間牛肉火鍋原來有成16間分店😍餐廳主打牛肉各個部位 真係大開眼界親民嘅價錢食到日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛‼️‼️份量貴精不貴多 咩都可以試吓人均$750@2 偶爾食餐好都開心🙂🍲鴛鴦沙牛湯底$82十分入味濃郁嘅沙嗲放完食材入去變得惹味無比牛骨清湯以牛骨、牛腩同芹菜熬成好清甜 自己加埋芫茜 完勝🤤🥩信州特選和牛盛 $274·信州和牛赤身 脂肪比例低 ·信州和牛羽下肉 香濃牛味·信州和牛胸肉(推薦)薄身鮮嫩·信州五花趾 (推薦)似牛展 口感有彈性🥩加拿大牛側胸肉 $58推薦 😳油脂分佈適中 十分香口✨手打蝦滑 ✨娃娃菜✨蜂巢豆腐✨魚皮餃✨炸魚皮以上幾種都係陪襯下 不是主角😗✨手打牛筋丸 同想像中有落差 食唔到彈牙口感 似普通牛丸雖然算幾抵食 $30/半打✨鮮制手打烏冬 $20價錢便宜 唔好睇小幼身嘅麵條食落份量都幾多由香港同日本師傅鑽研而成 煙韌順滑重點 秘製醬汁由自己調配最佳食法係青檸配牛肉汁/牛肉豉油真係食過不停加埋蔥花、蒜頭等香料 簡直靈魂所在🤤

經朋友介紹吓得知呢間牛肉火鍋
人均$750@2 偶爾食餐好都開心🙂

🍲鴛鴦沙牛湯底$82
十分入味濃郁嘅沙嗲
放完食材入去變得惹味無比
牛骨清湯以牛骨、牛腩同芹菜熬成
好清甜 自己加埋芫茜 完勝🤤

由香港同日本師傅鑽研而成 煙韌順滑

重點 秘製醬汁由自己調配
最佳食法係青檸配牛肉汁/牛肉豉油
真係食過不停
加埋蔥花、蒜頭等香料 簡直靈魂所在🤤

2023-05-28 56 浏览
一年四季都好鍾意打邊爐,最近去616牛肉火鍋專門店真係唔錯!鴛鴦酸菜牛骨湯 $82湯底叫左鴛鴦窩,酸菜辣辣地好惹味,牛骨湯牛味濃郁,口感鮮甜!特選和牛盛 $274信州和牛係日本長野縣直送到香港,品質保證!和牛拼盤既三款和牛分別係和牛羽下肉,和牛胸肉和牛赤身和牛赤身肉質較結實,肉味濃郁!  和牛胸肉肉質細嫩多汁,和牛羽下肉肉質嫩滑,紋理好靚! 送的五花趾肉質結實有彈性,牛肉味重!手打牛筋丸(半打)$30牛筋丸新鮮手打,仲有筋係入面增加口感,爽口彈牙!扇貝(4隻)大大隻扇貝,好新鮮彈牙!黑豚梅花肉肉質柔軟而多汁,每塊梅花肉佈滿了大理石油花紋路,油香而不膩!烏梅汁 $16酸酸甜甜好醒胃,解渴解膩好正!

鴛鴦酸菜牛骨湯 $82

特選和牛盛 $274

信州和牛係日本長野縣直送到香港,品質保證!
和牛拼盤既三款和牛分別係和牛羽下肉,和牛胸肉和牛赤身

手打牛筋丸(半打)$30

牛筋丸新鮮手打,仲有筋係入面增加口感,爽口彈牙!

扇貝(4隻)

大大隻扇貝,好新鮮彈牙!

黑豚梅花肉

烏梅汁 $16

酸酸甜甜好醒胃,解渴解膩好正!
2023-05-27 179 浏览
全家都係牛魔王,今日就同屋企人去616火鍋店打邊爐! 呢度出名食牛,仲可以食到唔同部位既牛,全家都表示好滿意🤩🔸鴛鴦酸菜牛骨湯 $82湯底揀左鴛鴦窩,酸菜酸酸甜甜特別醒胃,牛骨湯好清甜!🔸特選和牛盛 (送五花趾)$274信州和牛係以蘋果飼養的牛,吸收咗蘋果當中嘅維生素、礦物質和糖分,所以肉質都特別肥美鮮甜同柔軟!和牛盛好豐富有四碟,有和牛赤身,和牛羽下肉,和牛胸肉,仲送多碟澳洲五花趾。赤身油花靚,羽下肉牛味濃郁,和牛胸肉肉質鮮嫩,澳洲五花趾口感爽脆!🔸罕有部位3送1組合 $244$244 試齊四款罕有牛肉部位,真係好抵食! 有和牛後腿肉,澳洲五花趾,和牛肩胛和橫隔肌。和牛後腿肉,肥瘦均勻。和牛肩胛,油香十足! 橫格肌牛味好重,有口感!🔸滑尾龍 $48先將牛肉撈埋滑蛋,再灼至五成熟,入口滑溜,正呀!🔸手打蝦滑 $50蝦滑新鮮手打,爽口彈牙,份量唔少好抵食!🔸菊花桂圓露 / 玫瑰洛神花茶 ($16一支)打邊爐必飲清熱涼茶,解渴解膩一流!

🔸鴛鴦酸菜牛骨湯 $82

湯底揀左鴛鴦窩,酸菜酸酸甜甜特別醒胃,牛骨湯好清甜!

🔸特選和牛盛 (送五花趾)$274

🔸罕有部位3送1組合 $244

🔸滑尾龍 $48

先將牛肉撈埋滑蛋,再灼至五成熟,入口滑溜,正呀!

🔸手打蝦滑 $50

蝦滑新鮮手打,爽口彈牙,份量唔少好抵食!

🔸菊花桂圓露 / 玫瑰洛神花茶 ($16一支)

打邊爐必飲清熱涼茶,解渴解膩一流!
2023-05-26 29 浏览
首次踏進將軍澳的616牛肉火煱專門店,店家優雅的裝潢和熱情的服務立即吸引了我。能品嚐到各種牛肉部位,尤其來自長野縣的信州和牛,肉質鮮嫩、口感豐富,帶著微甜肉汁令我回味。湯底和小食同樣精緻美味,讓我感受到非凡的味蕾體驗。性價比高,價錢實惠,值得再次光顧。牛坑爪牛口感Q彈有嚼勁,肉質緊實帶有膠原蛋白,讓人一口咬下即刻感受到豐富的肉汁。牛朴肉質緊實,口感韌性十足,肉質帶有粗獷的紋理和豐富的肉汁。牛上助肉質細緻,肉色鮮紅,帶有優美的紋理和濃郁的肉香,入口即化,回味無窮。胸口膀胸口膀肉質爽脆,口感細嫩,沒有油膩感,輕盈清爽,易膩口。五花趾肉質鮮紅,帶有微甜的肉汁和豐富的脂肪,不口感滑嫩,是火鍋中的美味之選。牛肩胛品嚐牛肩胛時,油脂香和肉味得到完美平衡,令人感到食欲大開,吃後的舒適感和滿足感讓您回味無窮,是火鍋中的絕佳之選。牛腹肉入口即化,肉質柔嫩,口感豐富且帶有微甜的肉汁,令人感到舒適和滿足,牛腹肉在口腔內半溶化的感覺更是令人陶醉,是火鍋中的必嚐之美食。赤身赤身牛肉入鍋時,那肉質緊實、色澤鮮紅的美景,讓您的心情瞬間燃起,而在品嘗時,肉質鮮嫩,口感豐富,帶有微甜的肉汁,感受最極致的火鍋體驗。
牛坑爪
牛朴肉
質緊實,口感韌性十足,肉質帶有粗獷的紋理和豐富的肉汁。
牛上助
五花趾
牛肩胛
牛腹肉
赤身
2023-05-23 62 浏览
不用多說,喜歡打邊爐的人,一定不會對616感陌生。我印象中很久以前食過一次,但當時不感覺甚麼,而這次的牛實在有點出色,值得一個食評紀錄一下。 不是任食,每碟單價很相宜,細細碟,四人食可以點很多不同款式,單是牛的不同部位已經點了9款,吃到很喜歡的會記下。 ➡️牛駝峰 $48。好好味 重牛味 ➡️牛坑爪 $68。有咬口➡️五花趾,隨特選和牛盛贈送。似普通牛肉,帶甜味,牛味亦唔算好重 ➡️牛朴肉 $48。不太分到與五花趾有何分別 ➡️牛上肋 $68。肥瘦適中,帶筋而不靭 有咬口 ➡️選和牛盛 $234。 牛腹肉,入口快溶,未即溶,和牛來說,牛味濃 ➡️選和牛盛 $234。 牛肩胛,很濃郁油香,白色肥膏以為好肥 竟然帶爽靭 ➡️選和牛盛 $234。 赤身,齒夾留香 入口即溶 牛味三者中最重 ➡️胸口膀 $48。有些地方稱之為牛白肉,似純脂肪,但爽口重牛味,吃下沒有遺和感 ➡️手打墨魚滑 $50。有𡁻口,刮的時候大粒一些。 打邊爐還是要一些菜、豆腐、滑等等,否則全肉會太膩。
➡️牛駝峰 $48。好好味 重牛味
➡️牛坑爪 $68。有咬口
➡️牛朴肉 $48。不太分到與五花趾有何分別
➡️牛上肋 $68。肥瘦適中,帶筋而不靭 有咬口
➡️手打墨魚滑 $50。有𡁻口,刮的時候大粒一些。

打邊爐還是要一些菜、豆腐、滑等等,否則全肉會太膩。
同老公8:30後入座送左牛側胸湯底係沙嗲 好掛湯 仲特登叫咗響鈴公仔麵味道好濃郁 牛肉好多選擇 枱上有紙有教咩部位滾幾多秒會再次幫襯個人鍾意滑牛 好滑身 同厚身響鈴好掛湯汁
同老公8:30後入座送左牛側胸
湯底係沙嗲 好掛湯 仲特登叫咗響鈴公仔麵
味道好濃郁
牛肉好多選擇 枱上有紙有教咩部位滾幾多秒
會再次幫襯

個人鍾意滑牛 好滑身 同厚身

響鈴好掛湯汁

2023-05-07
平時成日都係食火鍋放題,品質未必有一定既保證。今次黎到616牛肉火鍋專門店將軍澳分店一於試下佢既牛肉有幾高質~!地方夠大又闊落,舖頭仲要係酒店樓層,別有一番高級既感覺⭐ 同場仲有616燒肉場,下次有機會可以去試下湯底係沙嗲+牛骨清湯沙嗲好香濃,愈煲愈有味,加左湯都仲好香,最岩落個烏冬或者麵牛骨清湯本身裡面有蘿白同牛腩,好腍夠曬味,用黎6番牛肉就最正特選和牛盛🥩($247) 送澳洲五花趾一客信州和牛赤身 - 肉質鮮嫩,有層薄薄地既肥膏,肥瘦相間信州和牛胸肉 - 偏肥,但係食落唔會好油,岩岩好信州和牛羽下肉 - 稀有部位,最嫩口,食落帶有甜味澳洲五花趾 -  有小小筋位好有咬口打邊爐當然唔少得其他配菜啦,仲叫左台灣水蓮,萵筍,墨魚滑蔬菜新鮮乾淨,萵筍厚度岩岩好,墨魚滑爽口彈牙仲有自助醬料區,推薦大家一定要試XO醬,好香~
湯底係沙嗲+牛骨清湯
沙嗲好香濃,愈煲愈有味,加左湯都仲好香,最岩落個烏冬或者麵

特選和牛盛🥩($247) 送澳洲五花趾一客

信州和牛赤身 - 肉質鮮嫩,有層薄薄地既肥膏,肥瘦相間
信州和牛胸肉 - 偏肥,但係食落唔會好油,岩岩好
信州和牛羽下肉 - 稀有部位,最嫩口,食落帶有甜味
澳洲五花趾 -  有小小筋位好有咬口

打邊爐當然唔少得其他配菜啦,仲叫左台灣水蓮,萵筍,墨魚滑
蔬菜新鮮乾淨,萵筍厚度岩岩好,墨魚滑爽口彈牙

仲有自助醬料區,推薦大家一定要試XO醬,好香~
2023-05-06 74 浏览
今晚在將軍澳吃火鍋,這家餐廳位於酒店內,環境光猛整潔。我點了他們的招牌菜特選和牛盛,並且還加點了一些配料和小菜。首先上桌的是醬料,這裡有各種口味的醬料供顧客選擇,包括豆瓣醬、沙茶醬、XO醬等等。我自己調製了一碗醬料,口感非常濃郁,讓我一口接一口。接著是牛骨清湯,湯底清香,非常清爽,是火鍋的必備湯底之一。滑尾龍,這道菜用料非常新鮮,加了生雞蛋後更是滑嫩可口,十分美味。最讓我驚艷的當然是特選和牛盛,這裡的和牛質量非常優秀。其中信州和牛赤身的肉質濃郁,讓人回味無窮。信州和牛羽下肉的肥瘦適中,口感柔嫩。澳洲五花趾的肉質也很鮮美;而信州和牛胸肉的口感則是最好的,肉質十分嫩滑。此外,他們的響鈴和粟米也非常不錯,搭配火鍋很適合,而粟米的甜味也很突出,十分清新。最後提一下他們的鮮製手打烏冬,這是和日本製麵所合作研發的專屬烏冬,口感非常滑溜,我很喜歡。
今晚在將軍澳吃火鍋,這家餐廳位於酒店內,環境光猛整潔。

我點了他們的招牌菜特選和牛盛,並且還加點了一些配料和小菜。

生骨清湯

接著是牛骨清湯,湯底清香,非常清爽,是火鍋的必備湯底之一。

滑尾龍

最讓我驚艷的當然是特選和牛盛,這裡的和牛質量非常優秀。
特選和牛盛

其中信州和牛赤身的肉質濃郁,讓人回味無窮。
特選和牛盛

信州和牛羽下肉的肥瘦適中,口感柔嫩。
五花趾

鮮製手打烏冬

生骨清湯
滑尾龍
2023-05-04 50 浏览
預祝姊妹生日,試過灣仔店,今次揀就近嘅TKO店,坐位預服嘅,8個人都唔迫,環境都寬敞乾淨,唔會同隔離枱太近。罕有牛,高質。牛雜湯底特別。油趣魚皮好爽口,值得推介!店員服務態度,好有禮貌。
罕有牛,高質。牛雜湯底特別。油趣魚皮好爽口,值得推介!
店員服務態度,好有禮貌。
2023-05-01
庆祝纪念
生日
  • 油趣魚皮
616牛肉火鍋專門店🍲是一家很值得推薦的餐廳👍,提供高質素的和牛火鍋🥩和罕有牛部位🐄,讓人一試難忘😋。餐廳的服務態度和環境也非常出色👌,是一個很適合和家人或朋友用餐的地方👨‍👩‍👧‍👦。特選和牛盛🔝是餐廳的招牌菜之一,其中信州和牛赤身🐂是必點菜式😍。它的肉質非常細緻,口感嫩滑,帶有淡淡的甜味,而且脂肪含量較低,健康又美味👍。另外,牛腹肉、牛肩胛和五花趾也各有獨特的風味,值得一試😋。餐廳的湯底也很美味,有多種選擇,例如清湯、麻辣湯和酸菜湯等等🍲。如果喜歡吃辣的話,麻辣湯絕對不容錯過🔥。湯底的味道非常濃郁,能夠提升食材的鮮味,讓人垂涎欲滴😋。總而言之,616牛肉火鍋專門店是一家值得推薦的餐廳,提供高質素的和牛火鍋和罕有牛部位,讓人一試難忘👍🥩🐄😍。餐廳的服務態度和環境也非常出色👌,是一個很適合和家人或朋友用餐的地方👨‍👩‍👧‍👦。#hkfoodie

#hkfoodie
信州和牛