2020-12-24 675 浏览
第二次食616,因為之前食過覺得佢啲牛肉好好食,於是帶埋朋友嚟試下另外一間分店。滑尾龍係我最愛😋😋😋,之後就係蝦滑💕同埋兩個人除翻開條數,每人都係少過$200, 好抵食!🤩
2020-12-07 718 浏览
今日既然係紀念日, 就食我同 P san 自從疫情以來都未食過, 久違咗嘅打邊爐啦! 我哋喱啲牛精, 當然揀咗 616 嚟食牛啦。Book 位時有提到想坐窗口位, 去到店家, 店員詢問我哋想坐窗口位定坐出露台, 我哋揀咗露台, 比較開揚同通風。 等咗大約 5 分鐘, 店員執好枱, 指定動作之後就由店員帶領入座。  我哋點咗一個理想點 '鮮'湯底, 個湯用蘿蔔同牛腩淆製, 有清甜蘿蔔味, 而且有淡淡牛味 😋 正 👍🏻         616 嘅牛有好多不同部位揀, 但我哋實在食咗太多款, 每款都好有牛味, 而且有不同口感, 又新鮮, 牛精真係唔會失望。616 麥子店入面有幾個大酒桶, 應該係裝住自家製嘅手工啤, 我哋就點咗一個勁 ALE 葡提嚟試吓, 有好香嘅麥味, 唔算太苦, 但略嫌無佢介紹所講嘅甜 lu。但食咗咁多熱嘢, 飲返杯啤酒真係爽呀!  616 就係喱個紀念日嘅最後一站, 佢為我哋一日勁食行程畫上一個完美嘅句號。

理想點 '鮮'

匙柄, 安格斯橫隔肌

炸魚皮, 皇帝菜

炸響玲, 吊龍伴, 五花趾

美國天然肩胛翼板, 牛朴肉, 牛舌, 芋絲, 手打牛筋丸

勁 ALE 葡提

2020-11-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
  • 牛朴肉
  • 牛舌
  • 安格斯橫隔肌
2020-11-12 959 浏览
講得牛魔王必食 就姐係主打牛肉啦🥩牛既種類非常多 不同部位都有而且少見e.g. 牛駝峰、牛朴肉、匙柄、黃喉等等店舖好細心餐牌上會介紹各部位既簡介 亦有教你應該淥幾耐👍🏻-今次湯底揀左駌鴦麻辣牛骨湯🍲牛骨湯內有牛骨蘿蔔去熬🥕所以湯底好清甜😋蘿蔔煲到最尾食索哂d精華🤩正👍🏻麻辣湯方面唔算太辣 唔係好食得辣都算易入口亦好香少少麻🌶牛肉方面都叫左幾款🥩不過比較推薦係牛駝峰同埋牛頸脊😍兩款都好嫩滑 牛味亦較濃🤤 除咗牛肉仲有牛肉餃 手打牛丸蝦滑鴨血等都係值得一試👍🏻飲品我就叫左一杯616原漿手工啤🍻飲落係有d果香檸檬味 比較容易入口 好適合女性👍🏻😗另外仲試左佢地自家製既菊花桂圓露🍹唔會太甜岩哂打完邊爐清下熱氣😆另外除左打邊爐既野食 餐廳亦有d小食比你佐酒🍻我就叫左炸薯條、麻辣鴨舌同埋燒雞泡魚乾🐡 比較喜歡雞泡魚乾 燒到岩岩好🤤🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎人均消費💰: HKD $ 300Lamlam脷指數🤤: 7.5/10性價比⚖️: 7.5/10
講得牛魔王必食 就姐係主打牛肉啦🥩
牛既種類非常多 不同部位都有而且少見
e.g. 牛駝峰、牛朴肉、匙柄、黃喉等等
店舖好細心餐牌上會介紹各部位既簡介 亦有教你應該淥幾耐👍🏻
今次湯底揀左駌鴦麻辣牛骨湯🍲
麻辣湯方面唔算太辣 唔係好食得辣都算易入口亦好香少少麻🌶

🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎
人均消費💰: HKD $ 300
Lamlam脷指數🤤: 7.5/10
性價比⚖️: 7.5/10
2020-10-24 1054 浏览
禮拜五收工同男朋友拍下拖佢話想打邊爐又中意食牛,於是揀左616啦!6點幾去到都未算爆,但到7點已經full咩咁濟,想食嘅話真係要提早訂檯啲牛好食就不在話下,男朋友呢啲嘴刁嘅都讚不絕口同埋佢地同麥子釀酒廠合作,手工啤都好值得嘗試
禮拜五收工同男朋友拍下拖
佢話想打邊爐又中意食牛,於是揀左616啦!

啲牛好食就不在話下,男朋友呢啲嘴刁嘅都讚不絕口
同埋佢地同麥子釀酒廠合作,手工啤都好值得嘗試

2020-10-23
2020-10-14 922 浏览
牛肉的品種很多 它會有單寫明來的是那一款牛肉每一種下鍋的時間都不一樣但我等急了 反正變色就熟啦吧🤤🤤特別推薦牛駝峰湯底叫左鴛鴦麻辣牛骨湯一邊辣一邊唔辣 任君選擇小編唔係好食得辣麻辣湯底會越食越辣 最後只可以食牛骨湯 唔可以再掂麻辣湯底🤦🏻‍♀️但打邊爐唔食麻辣 總是差點兒🌚到最後唔可以唔提佢嘅啤酒小編總共叫左兩杯啤酒我不懂得啤酒 但竟然可以飲得出分別勁ale葡提 一入口苦 少量葡萄味 後面有麥嘅回甘616原液 冇咩苦味 主要比較甜 易入口我仲想試多次🍻🤤我地全枱最surprise 系既鹽燒牛舌我地突登叫多一份食🤩 好食大推但價錢偏貴 完全放肆咁食 應該會$4xx一個人
牛肉的品種很多 它會有單寫明來的是那一款牛肉

但價錢偏貴 完全放肆咁食 應該會$4xx一個人
2020-09-28
  • 牛駝峰
2020-09-21 1434 浏览
限聚令放寬,今次四條友又去滾😏😏多謝1000個大洋 😊😊店員服務非常好,又安排到我最喜歡坐的枱😚😚今次食咗個牛雜煲(內有牛肚,牛肺,牛腸及牛膀),清湯牛筋腩,六款牛肉(牛朴肉,牛駝峰,牛舌,澳洲五花趾,牛上肋,俄羅斯牛側胸肉)再加碟菜.................唔好意思,講少咗九杯大啤😂😂味到依舊咁好,雖然食嘅嘢同之前差唔多,但係唔知點解食極都唔厭😋😋撞正今日大雨到不得了,一面望住條街落咁大雨條,一面望住個香噴噴嘅爐,啲氣氛好到不得之了呢👍🏻👍🏻唔使好耐就會嚟幫襯過😏😏
限聚令放寬,今次四條友又去滾😏😏
多謝1000個大洋 😊😊
店員服務非常好,又安排到我最喜歡坐的枱😚😚
唔好意思,講少咗九杯大啤😂😂
唔使好耐就會嚟幫襯過😏😏

2020-09-21
  • 牛駝峰
  • 牛朴肉
  • 牛舌
2020-09-19 802 浏览
湯底:青花椒牛骨湯青花椒愈食愈辣 鐘意食辣嘅人應該會Super like!牛骨湯好鮮 都唔錯!牛就好多款都水準之作 最驚喜係牛心/手打牛丸/鴨血好爽口!好食!仲有就係牛肉餃味道都好好 鐘意食餃嘅人要試下不過有d牛好返就賣哂 一開始點個陣要留意下不過酒方面 試左白蘭花&咖啡酒 都係一般水準店環境都整潔 員工都好有禮貌👍🏼👍🏼😋餐廳都好貼心有教你唔同部位嘅食法記得一定要book位!walk-in多數都無位!琴晚walk in嘅人大多數都無位!
湯底:青花椒牛骨湯

仲有就係牛肉餃味道都好好 鐘意食餃嘅人要試下

不過有d牛好返就賣哂 一開始點個陣要留意下

不過酒方面 試左白蘭花&咖啡酒 都係一般水準

2020-09-18
  • 牛腩心
2020-09-16 860 浏览
616我諗應該都好多人識架啦,牛魔王既我之前堂食已經食咗兩三次🤭之前疫情無得堂食,見到佢出佐外賣套餐即刻買黎試!!.話明全牛宴就梗係少少地都有6碟牛,仲要係唔同部位🐗,色澤一貫地好🤤油脂分泌岩岩好~食落好重牛牛味而且仲好嫩口🙆🏼‍♀️店家仲好貼心有張教學會教你每款要淥幾耐係最好😍 .而湯底我地簡佐主打:理想點"鮮"湯底(牛骨🐗湯底),個湯底係精華黎🙆🏼‍♀️ 真係落重料去煲🥰,有蘿蔔去熬所以個湯飲起黎都好清甜,唔會話好油膩,我地仲有食埋啲牛骨🦴補補佢🙈用黎再整烏冬吸晒啲精華幾爽👅店家仲好好驚我地唔夠湯打,額外再比多兜湯我地🤭(另外仲可以加$20轉其他湯底).四人餐仲會有包四隻扇貝🙆🏼‍♀️都幾大粒同彈牙~~鮮蔬拼盤(娃娃菜/金菇/蜂巢豆腐/芋絲/牛丸)另外仲有脆卜卜炸魚片,公仔麵,烏冬,我地仲自己另外加佐響鈴同墨魚滑🤤墨魚滑都幾爽口唔錯~~.總結,其實真係幾抵食又方便唔洗自己諗買咩料就可以係屋企淥一淥🤤有靚肉肉之餘,食材都真係幾新鮮,每樣都包得好整齊🙆🏼‍♀️同埋食咁多碟肉,你都唔好話唔飽🤭

2020-09-13 769 浏览
🍽616|麥子🌟環境:座位闊落,設計風格有型,一入去就見到大大隻字寫住醉生夢醒,就好似要提你入黎食好野就要盡興,放低煩惱盡情食同飲麥子啤酒咁🤗!🌟湯底:鴛鴦沙牛湯底 $𝟽𝟾即係沙嗲湯底+牛骨清湯。牛骨清湯好清甜,清湯既好處係唔會搶左食物本身既味道!重頭戲黎喇‼️就係個🌶沙嗲湯底!超超超濃郁既花生沙嗲味!雖然好重口味但好滿足🤩🤩!食辣既你一定要試!𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎🌟安格斯橫隔肌 $𝟺𝟾靚牛!好新鮮既牛肉,我自己最鍾意係呢個部位,脂肪分布好平均,肉質好有口感!厚薄岩岩好,好岩打邊爐。😍𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎🌟美國天然肩胛翼板 $𝟺𝟾好新鮮!呢款牛相對薄啲,脂肪分布都平均,同埋會滑啲。不過食落就無咁重牛味。𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎🌟麻辣牛肉餃 $𝟺𝟾超級好味‼️❤️但都超級辣🌶🌶!如果大中小辣咁比較會係中麻辣既程度,但我有啲朋友都頂唔順🤣!愛辣之人一定要食,好味到一個人食6粒都無問題架!✌🏻𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎🌟麥子既醉生夢醒啤酒 - 里香白蘭 $𝟽𝟾啤酒係嚟自本土手工啤酒既品牌:麥子。我揀左隻味道偏甜既里香白蘭,麥味同果香都好重,對我嚟講都係太甜,啤酒都係苦返啲先好飲😆。𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎最後兩個人埋
🍽616|麥子

最後兩個人埋單都只係岩岩好$500,但已經好夠飽!大滿足

安格斯橫隔肌
美國天然肩胛翼板
麻辣牛肉餃
疫情關係,實在太耐冇出過街食飯😓😓撞啱個老友記今日又得閒同我一齊癲😆😆所以決定食餐好嘅👍🏻👍🏻自從616冇再做午餐時段就冇黎過了,數一數都應該有三四個月🤭🤭今日發現,原來616响九月頭決定重開中午時段🤩🤩所以決定今日再嚟幫襯一下👍🏻👍🏻今日兩條友叫咗六杯啤酒,六碟牛肉,加多一碟娃娃菜,盛惠七舊水😙😗七舊水兩位食個午餐雖然唔係好平,不過佢嘅食物質素其實真係算不錯👏🏻👏🏻算係我其中一間十分喜歡的餐廳,下次再見
疫情關係,實在太耐冇出過街食飯😓😓
撞啱個老友記今日又得閒同我一齊癲😆😆
所以決定食餐好嘅👍🏻👍🏻
算係我其中一間十分喜歡的餐廳,下次再見
2020-09-09
用餐时段
2020-07-04 1261 浏览
話說早兩日喺OpenRice訂咗枱食呢一間食牛食到出晒名嘅616火鍋真係名副其實食牛食到出晒名好多部位基本上喺出面都唔係咁容易搵到而且質素都唔錯 湯底我叫左酸菜一上枱已經聞到嗰陣酸菜味用嚟打邊爐食牛肉亦都非常之夾其實佢基本上每一款牛都唔差最好食係滑尾龍 基本上每樣食完一轉之後就主力狂叫哩一款嚟食佢有隻雞蛋係上面俾你撈落去啲牛肉度再拎去淥係咁以616熟就拎黎食 非常之滑而呢一間616亦都有手工啤飲聽聞唔係間間有係咁啱呢一間有不過局長我都係飲咗朝日啤酒因為我覺得邊爐都係啱飲呢一類啤酒太過有特色嘅啤酒反而唔太夾
話說早兩日喺OpenRice訂咗枱

不過局長我都係飲咗朝日啤酒
因為我覺得邊爐都係啱飲呢一類啤酒
太過有特色嘅啤酒反而唔太夾
2020-06-22 1125 浏览
食616食左好多次,因為鐘意食牛,不嬲都覺得616係好好食,6月20號同另一半夜晚去食,d牛係差左好多,同以前唔同晒!叫左5碟牛都食唔晒🤣難食到呢!真係以後都唔會再去食!一d牛味都無!太差了
2020-02-07 4015 浏览
中學同學約gathering一早book左616,不過上到去都要等多十幾分鐘先入得。天氣乾燥,皮膚濕沴嚴重左,同學叫我唔好食咁多牛肉同重口味嘅食物,佢地特登叫個牛骨清湯比我,另外一鍋就要沙嗲湯底。我地叫左好多牛肉,豬肉就叫比我,黑豚肉餃子都唔錯。不過落左單服務員同我地講好多料都賣唒冇得食,有少少失望。同學話匙柄,金花趾,牛肉味都幾重,唔錯。想encore不過已經賣唒。炸羽衣甘藍都幾特別,不過冇乜菜味,所以叫羽衣甘藍嚟火鍋,呢個又係第一次咁食法。成餐食完最記得係一夜雞泡魚乾,好入味!食到最後,同學話沙嗲湯底越食越鹹,佢地都過咗嚟食牛骨湯底清清地。
牛骨湯底
炸羽衣甘藍
2020-01-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
牛骨湯底
  • 羽衣甘藍
  • 匙柄
  • 金花趾
2020-02-04 1749 浏览
呢間店噶裝修幾好,環境唔錯,幾有特色,服務態度都幾好,我叫左個清牛肉焗,牛肉好靚,系最好噶安格斯牛肉片,肉味好香,食落去超正,入口即溶噶感覺,口感一流啊,其他菜都好有水準,質素幾高!
2020-01-13 1984 浏览
聽朋友話這間火鍋好吃,於是過來試下,有好多種牛肉選,大至上都好吃,今次試左青椒拼牛清湯湯底,牛清湯OK,青椒一般,下次去會試酸菜湯,蒜頭,辣椒,蔥等切得好細緻,好中意,最欣賞它有提供泰國桔仔,它是我吃過用掌上電腦點餐來得最快又最準的一間,非常好,han左好多等staff落單的時間有好多手工beer,今次試左2款,遲d會去試其他款,找出like邊款。我訂6點有88折,beer有happy hour,開心唯一一樣就是只得100分鐘用餐,都吃得幾趕,無時間同無得同朋友認真吃,飲,傾得開心d坐得都算舒服唔會太窄大至上都OK
,最欣賞它有提供泰國桔仔,

有好多手工beer
,今次試左2款,遲d會去試其他款,找出like邊款。

我訂6點有88折,beer有happy hour,開心

坐得都算舒服唔會太窄