2018-11-30 312 浏览
有朋自遠方來 不亦樂乎,當然要帶朋友去食好嘢!佢無意見,就去我至愛616打邊爐。朋友都讚616有多款醬汁可選擇,而且擺放整齊,未食已經好期待叫咗個牛雜湯底,一如以往新鮮足料這碟叫滑尾龍,我第一時間問點解有蛋??但之後就知道,牛肉加蛋一齊淥⋯⋯係令牛肉好滑黑拍葉好像以前的較新鮮匙柄,牛味十足!極力推介!朋友未食過羽衣甘藍,更加未試過打邊,外面食店好少有喔另一推介手打牛肉滑朋友問點解會有西瓜?我話係食店送的,怕我哋熱氣野菌双拼,這款菇好好味!整體朋友好欣賞我介紹的616

叫咗個牛雜湯底,一如以往新鮮足料

黑拍葉好像以前的較新鮮

匙柄,牛味十足!

另一推介手打牛肉滑

朋友問點解會有西瓜?我話係食店送的,怕我哋熱氣

野菌双拼,這款菇好好味!

整體朋友好欣賞我介紹的616
2018-11-26
  • 滑尾龍
  • 羽衣甘藍
  • 手打牛滑
2018-11-28 235 浏览
原來琴日開始有新玩意 只要你喺三張牌中其中兩張都中獎 只有一張祝君愉快 我哋琴日抽兩次都中獎 正 我哋琴日個獎品係清酒煮花螺湯底 一啲都唔馬虎 份量非常足夠 清酒香 花螺甜 唔係因為贈品 就算要比錢都係$98 堅值得試吓 膽粗粗試過去啲手掣啤酒 味道唔錯 真係可以試吓 原來已經開咗好多間 環境服務都唔差 主打都係食牛各部份位置 有介紹牛各部位 同埋應該煮幾耐可以食 唯一缺點唔食牛嘅朋友選擇比較少 希望佢盡快增加其實他類別 滿足唔識牛啲朋友需求 建議大家不妨可以去試吓
2018-11-27
庆祝纪念
生日
  • 清酒煮花螺湯底
2018-11-22 282 浏览
一向都好鍾意打邊爐🥘🥘🥘🥘,但好多時食牛肉淨係有得點肥牛🐮同嫩牛肉🐮2款。但嚟到呢間赫德道嘅616麥子先發現原來火鍋牛都有好多唔同部位同多款食法。😎😎佢將牛細分做好多唔同部分mark晒喺枱面張餐紙上面。仲逐一寫低要淥幾多秒建議時間。連比平時比較少食嘅部位呢度都有得食😍😍😍匙柄,牛朴肉,牛駝峰,吊龍伴,牛尾龍......味道質地口感覺各有不同 😎 正! 加埋呢度9款手工啤,梗有一款啱口味😆

加埋呢度9款手工啤,梗有一款啱口味😆

2018-10-31
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-11-21 204 浏览
天氣開始凍,我地諗住去打邊爐,係網上搵到一間專食牛既616,評價不錯,我地決定去試下店內新裝修,環境不錯!店內環境清潔用iPad 落單,十分方便。醬料選擇多,而且有牛肉汁,正!飲品方面,佢地有自家製飲品,菊花露清甜!打邊爐湯底很重要,沙爹湯底夠濃帶少辣,夠惹味,豬骨湯底都很清甜打邊爐點會缺少牛肉,這裏牛肉款式十分多,有十幾款,我最鍾意牛駝峰同肩胛翼油脂同牛味重,有咬口新鮮,好食,牛舌嫩滑,其他火鍋配料十分出色,蔬菜夠爽甜,牛丸彈牙有牛味,魚皮大塊炸得夠脆,好食我地食左咁多野先$641,又唔收加一,都幾抵,下次會再黎惠顧

店內新裝修,環境不錯!

店內環境清潔

用iPad 落單,十分方便。

醬料選擇多,而且有牛肉汁,正!

飲品方面,佢地有自家製飲品,菊花露清甜!

打邊爐點會缺少牛肉
,牛舌嫩滑,

2018-11-19
$320.5 (晚餐)
2018-11-21 167 浏览
已經有一段時間沒到616牛肉火鍋専門站,我好掛住牛肉丶牛丸呢!所以今天順路經過尖沙咀,一行3人,來個即興打邊爐!今次發現餐枱紙轉了不同設計,很有心思!餐枱紙上寫了不同的部位,需要烚多少時間今天因為太肚餓,點了小食,麻辣牛什,開胃又好味,又不會太辣。依然最最最愛是牛駝峰,又淋又有濃郁牛味,真的是不能不吃!這個滑尾龍也是我的必點之選!牛肉嫩滑,又帶點彈牙,似新鮮牛肉櫃檯的手切牛肉!今次點了新部位,安格斯橫膈肌,坦白說我還是比較喜歡牛駝峰或滑尾龍。牛丸是必食食食!大粒丶彈牙丶有肉汁!至於蝦滑,我覺得一般,因為牛丸太出色了,相對地是比下去了。至於蔬菜才$28碟,真是火煱店很少有吧!三人埋單$422,已經能吃到出色的牛肉,又捧着飽飽的肚子,真是性價比!而且地點是在尖沙咀呢!另外一提,今次見到這𥚃有日本清酒及我的至愛梅酒!!下次如果沒有揸車又一大班朋友,一定要試試!

依然最最最愛是牛駝峰,又淋又有濃郁牛味,真的是不能不吃!

牛丸是必食食食

另外一提,今次見到這𥚃有日本清酒及我的至愛梅酒
!!下次如果沒有揸車又一大班朋友,一定要試試!
  • 滑尾龍
  • 牛駝峰
  • 牛丸
Autumn🍃🍂🍂 it's time for hotpot 🐮🥘♨️🥢fresh beef & beer night✨🐮🍻🍻🍻cheers💕..香港人最鍾意去打邊爐,打邊爐又一定唔少得食牛。616係一間專門食牛既火鍋店,佢地仲係全港首間,標榜供應多達近20款刁鑽牛肉部位 搭配新鮮既手工啤,認真犀利。來到餐廳 剛進門口,已經第一時間被「醉生夢醒」招牌吸引著。成個場景好靚,好有心機既佈置,橫裝大體,加上有好多麥子啤酒罐,真符合這裡既主題,令成件事好有意景 好有氣氛。而賣相最令我吸睛既 點少得 ,很有睇頭。新鮮手切既滑牛 中間配上生蛋係會令牛肉增添蛋香,亦會令肉質滑上加滑喔。另外,打邊爐少不免都會熱氣,如果唔想飲手工啤,可以試試呢度既涼茶。分別係洛神玫瑰茶`菊花桂圓露,2款都係自家煲 很貼心也好好喝,亦是養生之選呢。一間有質數價錢又不貴既火鍋店,又能吃到新鮮牛肉任何部位的,其實在香港已經可以找得到。以後想吃牛宴 除了港人愛到北上外,而家近近地係香港 又多一個好選擇了。即興想吃個高質既牛宴 真的不難喔💕一齊當一晚牛魔王吧🐃🐃🐃 哈哈..一流牛肉🐮配一流啤酒🍺是吃貨級享受🥢🎵🎶🎼黎淥一淥 就熟一

滑尾龍

而賣相最令我吸睛既 點少得 [滑尾龍],很有睇頭。新鮮手切既滑牛 中間配上生蛋係會令牛肉增添蛋香,亦會令肉質滑上加滑喔。

一流牛肉🐮配一流啤酒🍺是吃貨級享受🥢
🎵🎶🎼黎淥一淥 就熟一熟🎶🎵🎼

菊花桂圓露
午餐超值之選🤤 第2個餐半價‼️上次食完一次成日心掛掛 想再去食午餐牛宴😝.🍴古法牛筋腩飯🍴$48牛腩汁極濃!什至有點藥膳味😋牛筋煮得好濃 同蘿蔔入哂味🤤🤤食完個牛充滿牛脂味😇好滿足既午飯😋.🍴牛舌 牛柳串燒 配 黑椒鳳梨汁🍴一款$24/2串呢個價錢絕對對得住天地😂😂 質素極高 牛舌雖然煮得唔太林 始終係串燒燒烤的但燒得岩岩好🤤 牛柳就林好多 揀嘅部位都有肥有瘦😇👍🏼🙆🏻‍♀️2個人嗌埋串燒食到成枱都係埋單都係百幾蚊!邊度搵😝🤤記得飲埋佢自家煮嘅菊花桂圓茶同玫瑰洛神花茶‼️又有驚喜😘👏🏻.推 🍴古法牛四寶湯飯🤤🍴$48湯既質地本身幾liquid 估唔到牛味好濃! 浸飯食一流 一定清哂成碗白飯🤤入面有牛𦟌 牛腩 牛筋 同牛仔骨 重有煲到入哂味既蘿蔔‼️😋味道有點像藥材藥膳湯😋.🍴芝士紅燒牛肉麵🍴$48用荷蘭芝士! 放耐少少會溶化 拼埋牛肉食又幾正湯底冇牛四寶咁濃 但都算重牛味🐮牛肉是腩筋間的部位 都煮得好淋😝.呢間餐廳係專食牛火鍋! 對每個牛肉部位都好有研究 要滾幾多秒最好😋重有幾個大啤酒筒 for local-made beer🍻🤤下次夜晚要搵次去食!😗.地址:616麥子 (尖沙咀)尖沙咀赫德
午餐超值之選🤤 第2個餐半價‼️

呢個價錢絕對對得住天地😂😂 質素極高
牛舌雖然煮得唔太林 始終係串燒燒烤的但燒得岩岩好🤤
牛舌 牛柳串燒 配 黑椒鳳梨汁

推 🍴古法牛四寶湯飯🤤🍴$48
湯既質地本身幾liquid 估唔到牛味好濃!
浸飯食一流 一定清哂成碗白飯🤤

湯底冇牛四寶咁濃 但都算重牛味🐮
牛肉是腩筋間的部位 都煮得好淋😝
芝士紅燒牛肉麵

下次夜晚要搵次去食!😗
地址:616麥子 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 1樓
幸福指數:9.9/10 ‼️性價比又高 牛湯絕對令你番轉頭!😝

古法牛筋腩飯
古法牛筋腩飯
  • 牛四寶湯飯
  • 牛舌
2018-10-14 465 浏览
今日收得早,見開始秋涼,就想打邊爐。牛肉係主角,唔想淨係食肥牛咁悶,去到依間專食唔同牛部位嘅餐廳,店中間就有牛牛分解圖牛舌薄切,烚兩下就食得安格斯,橫隔肌牛味最濃匙柄係牛頸下面前腳上面嘅肉,好柔軟牛肉餃子好好食,有肉汁牛扑肉即係牛頸肉,肥DD,香DD滑尾龍係牛後腿肉,配雞蛋及醃料,幾香滑點完菜會有個沙漏,如果漏完仲有食品未到就會免費未到嘅食品。一次可以食到唔同部位,每碟分量,價錢成正比,適合我依D鐘意多樣化嘅人

牛舌

牛舌薄切,烚兩下就食得
安格斯牛隔肌

安格斯,橫隔肌牛味最濃
匙柄

匙柄係牛頸下面前腳上面嘅肉,好柔軟
牛肉餃子

牛肉餃子好好食,有肉汁
牛朴肉

牛扑肉即係牛頸肉,肥DD,香DD
滑尾龍

滑尾龍係牛後腿肉,配雞蛋及醃料,幾香滑

點完菜會有個沙漏,如果漏完仲有食品未到就會免費未到嘅食品。
匙柄
牛肉餃子
牛朴肉
2018-10-11 167 浏览
Me and my friend all the sudden wanted to have hotpot, so we found this place for beef lover! The portion is perfect so you can try different parts if you want. We ordered the duo soup base, and I recommend the one with green pepper. It is quite unique. Besides the beef which was fresh and soft, you need to try their secret beef sauce! I would like to buy a jar if they sell it lol. It is epic to go with anything, and we even ordered the udon just to dig the sauce haha. It is a perfect hotpot place even just for two people, and the price is reasonable. Will come back again for sure!

2018-10-10
2018-10-09 241 浏览
古有庖丁解牛,今有616為我解牛,厲害之處在於,解出黎既部分聽都未聽過,更加未食過個個名都好似武功招式定江湖人物咁,實在係急不及待閒日上去book左位,個場幾靚,好有心機既佈置,裝潢大體,加埋好多麥子啤酒罐,好有氣氛坐落個位都好舒服,好明顯以牛為主打,有好多牛既野,有醬油、牛汁、蒜辣椒個啲自取推介叫隻生蛋,加葱,加少少牛汁,食牛時感受牛味同蛋味融合餐牌啲牛名包羅萬有,用tab可以慢慢睇,不過好多都係手快有手慢無架枱上亦有啲牛肉食法組合建議,可以一試,等野食時佢會俾個沙漏你,保證食物會係漏完前到係服務態度極好既情況下,第一round野食黎有牛朴肉、牛駝峰、封門柳,唔好問我代表咩部位,我識我就去做庖丁啦淥之前上一人一件西瓜下下火,三個牛味都濃既,油脂量就唔同,牛朴肉、牛駝峰就同手切牛近似一啲,都好正既封門柳口感上再多啲層次,推介連蛋汁食一流,唔想搶牛味既情況下我地揀返沙爹mix清湯就算了另外仲有白蘿蔔同雙拼牛肉餃,係普通拼麻辣,咁多款牛都有建議既淥熟時間係餐紙上,唔使驚自己唔識睇或者太熟推介麻辣牛肉餃,麻辣濃味同牛肉既重肉味好挾,雖然咬一啖後見到入面有紅色會嚇一嚇(食慣豬肉餃嘛),但係正既
個個名都好似武功招式定江湖人物咁,實在係急不及待

推介叫隻生蛋,加葱,加少少牛汁,食牛時感受牛味同蛋味融合

係服務態度極好既情況下,第一round野食黎
封門柳口感上再多啲層次,推介

牛朴肉、牛駝峰、封門柳

蘿蔔、雙拼牛肉餃

要跟返佢時間淥

麻辣牛肉餃

接住到賣相最吸晴既滑尾龍,有隻生蛋黃係上面,於事我問店員應該點食法,佢話搞匀佢就淥得,心入面有啲疑惑,咁咪變熟蛋,而且掛唔到係牛肉上
結果照做,完全無蛋味,牛味普通,好多肥,膠質太多口感唔太好,有啲失望

滑尾龍

由於佢本身係麥子手工啤釀酒地方,有得飲手工啤,哇,高檔次
先黎一round灑你冷,試晒6杯唔同既手工啤,白啤、麥啤、黑啤都有
相當唔錯既經驗

灑你冷

第二round encore左封門柳,同試左匙柄,(你可以試下同人講打邊爐食左匙柄?!),匙杖牛味相當濃,相對就唔肥唔似肥牛既
好味,配埋試完酒後既選擇,琥珀真情,正
個人較喜歡IPA類啤酒,如果你都係既,可以飲依隻

琥珀真情

依餐價錢就貴喇,但牛靚、啤酒正,服務好、經驗良好,成日食就未必,不過係要試下既

#支持本地手工啤
#飲開鬼佬依家可以試下麥子
#好有文彩同心機幫啲牛諗名

• 牛肉餃
  • 匙柄
  • 封門柳
  • 琥珀真情
2018-10-07 228 浏览
平時最鍾意打邊爐,打邊爐就一定要有牛,由於之前嘗試過在大陸吃過潮汕牛肉火鍋,有食過都知道潮汕牛肉火鍋重點就是有很多不同部位可以選擇,當我知道^^616米子^^也有很多不同部位選擇,所以即刻去嘗試一下個究竟。入去第一眼已招牌吸引,^醉生夢醒完全符合這裏的主題,再見到幾個手工啤酒釀製筒就知這餐一定醉生夢醒。我們一行4人,鍋底點了熔岩沙嗲併牛骨湯底。牛骨湯底濃郁美味,我最喜歡這個熔岩沙嗲真係好熔岩。心得係煮牛丸、蔬菜同稻庭烏冬的話,最適合放落去沙嗲湯底,好入味!正!牛肉方面點了匙柄,牛駝峰,雙層肉,牛舌,黃喉,滑尾龍,手打牛丸。匙柄$48肉味夠少肥,啱晒做gym人仕。牛舌$58嫩滑不可不試。牛駝峰$48脂肪豐富,更顯牛味濃郁。麥子既手工啤酒🍻,有飲開手工啤都知係好野,我點了琥珀真情,啤酒味更濃,帶一點回甘。

匙柄$48肉味夠少肥,啱晒做gym人仕。
牛舌$58嫩滑不可不試。
牛駝峰$48脂肪豐富,更顯牛味濃郁。

2018-09-26
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 金花趾
  • 胸口膀
  • 牛朴肉
  • 牛舌
2018-10-01 210 浏览
之前已經黎過呢間616,我以為只係有打邊爐,但原來係有午市仲要唔係打邊爐,見午市人不太多,上去舒舒服服食餐飯先。616主打牛,雖然午市唔係打邊爐,但當然都係離不開牛啦。牛餐選擇不多,只有四款,對於患有選擇困難症的我來說仲好,唔洗有太多選擇😏。我㨂左個芝士紅燒牛肉麵,牛肉好淋,湯底亦濃郁好飲,麵質亦適中,唯獨冇乜芝士味,仲好啦,冇咁溜!另外㨂左個香煎吊龍扒配黑椒汁,牛扒肉味豐富,好有口感,不錯不錯!👍🏻隨餐附送嘅菊花冰粉,好水,有小小似啫哩,好香菊花味,感覺都幾清心☺️。烏梅汁酸酸甜甜,似話梅味,解渴一流。

烏梅汁酸酸甜甜,似話梅味,解渴一流。

2018-10-01 238 浏览
尖沙咀都有616,BOOK左位,所以可以入去,因為都幾多人鴛鴦沙牛湯底 $78牛骨清湯拼熔岩沙嗲湯底,一濃一淡適合不同朋友嘅喜好,牛骨清湯好香甜,內有蘿蔔粟米等,沙嗲湯底比軟濃身牛舌串(鹽燒)$48一共有兩串,燒得剛剛好,牛舌好淋,加上少少檸檬汁令牛舌再升級澳洲和牛內裙肉 $48好香牛肉味,肉質淋身,不愧為和牛,讚!匙柄 $48脂肪比較少,肉味較濃滑尾龍 $48有隻生雞蛋放係牛肉上面,放入湯燙前需要用筷子拌一拌,唔洗淥咁耐,牛肉會沾上雞蛋汁令到牛肉更加香滑封門柳 $68係橫隔膜下面嘅肉,肉質比較有咬口水蓮菜 $28第一次見到呢款菜,好幼好爽口,未食過呢種口感嘅菜
尖沙咀都有616,BOOK左位,所以可以入去,因為都幾多人

鴛鴦沙牛湯底 $78

牛舌串(鹽燒)$48

澳洲和牛內裙肉 $48
好香牛肉味,肉質淋身,不愧為和牛,讚!

匙柄 $48
脂肪比較少,肉味較濃

滑尾龍 $48

封門柳 $68
係橫隔膜下面嘅肉,肉質比較有咬口

水蓮菜 $28
第一次見到呢款菜,好幼好爽口,未食過呢種口感嘅菜
2018-10-01 175 浏览
尖沙咀的午餐一向價格高昂,要吃普通的茶記午膳最少也要$50,今日就比我發現有一間牛的專賣店,竟然還有$48餐,而且堂食沒有加一!616一向都是我打邊爐的選擇,因為我很愛吃牛肉,喜歡它又快又好味道。至於他的午餐怎樣呢?沒有吃早餐的我就首先點了一份芝士牛肉麵。同食拉麵一樣,我先飲湯底,帶清甜的冰糖味,跟濃濃的牛肉湯好襯!湯底加了咸香的芝士,交雜的咸甜味更富層次感!牛肉也夠稔,不俗的fusion牛肉麵! 肚餓的我又點了一份小食烤牛舌,意想不到竟然既彈牙又幼嫩,侍應小姐關心地問到有沒有烤熟,我還說道、剛剛好~牛舌最佳的7成熟,以及超濃郁的牛味它都有!完全不輸日式燒肉專門店的質素啊!另一份點了牛筋腩飯,真的不得了!湯帶藥材香但不過重,喝完全沒有口渴感,非常滋補!而且牛的份量超級多,幾塊牛仔骨跟牛肉片都是肥瘦均衡,把肉跟湯完成之後,應該沒有胃納吃飯了吧!

题外话/补充资料: 服務態度也很好,店員即使忙得不可開交也笑容滿面,完全不像一般火鍋店的店員呢~
2018-09-30 184 浏览
雖然係星期日,但竟然可以透過OpenRice即時book到今晚的table地方不算大,有100mins時限(但最後都無被趕走)Order係用電腦平板做的,夠方便價錢亦很相宜一黎到店員就安排入座,細心問一下有無曾光顧此店(我地答無)於是店員就主動介紹一下有咩特別推薦。當然係牛,呢到出名係食不同部位的牛,有提示各種秒數食法愛好手工啤的朋友,這裡亦有很多選擇除了火鍋配料,仲有串燒食(店員推薦厚切牛舌,點了一客、第一口真係好好食,但其他的,可能太厚,同燒得不夠熟,咬不開)不過牛真係好香佢再光顧
地方不算大,有100mins時限(但最後都無被趕走)
Order係用電腦平板做的,夠方便
價錢亦很相宜
當然係牛,呢到出名係食不同部位的牛,有提示各種秒數食法
愛好手工啤的朋友,這裡亦有很多選擇
不過牛真係好香
佢再光顧