2015-01-18 1411 浏览
759由賣零食到做茶餐廳, 當然要去試下!餐牌都多野食,叫左個最抵食既特餐!!! 可能新開張,整體格局好企理,有2部掛牆LCD電視,不錯!<特餐 - 牛油方包、意式奄列、五香肉丁烏冬 $26 + 759特色飲品-- 日本可樂罐裝500ml>牛油包配意式奄列,同一般茶餐廳賣相差唔多,可惜冇曬餐包,只可以簡方包~奄列切開有大量茄汁同火腿絲@@ 本人十分喜愛呢個配搭。茄汁加埋火腿蛋好好食~ 五香肉丁烏冬,五香肉丁,唔算太辣,份量充足,而且9成係瘦肉唔係肥膏!!! 讚 烏冬軟硬度適中,同一般既冇咩分別 ~日本可樂500ml (@@ 抵到喊)因為無須另外加錢,我見佢自己係出面賣緊七個幾一枝!!其實仲有其他759特色飲品. 有枝裝烏龍茶!! 所以飲唔曬係可以拎走tim $26餐的確非常超值~ 如果住附近 真係可以成日去食
759由賣零食到做茶餐廳, 當然要去試下!

烏冬軟硬度適中,同一般既冇咩分別 ~

$26餐的確非常超值~ 如果住附近 真係可以成日去食

2015-01-17
2015-01-16 2687 浏览
《759阿信屋》,說他低調又好,說他瘋狂又好,林偉駿先生的一個 idea,極成功成為了零售界的一名巨頭。由《759阿信屋》開始,再《759 Kawaii Land》、《759雲吞麵》、《759超級市場》,由零食、柴米油鹽、化妝品、玩具、凍肉...而我上次去《759超級市場》,他們好像亦會準備售賣新鮮肉,《759》這一個王朝,林偉駿先生創造出來的奇蹟,的確是一個非常傳奇的企業轉營故事,全部都是靠一個理念同創業家精神 (Entrepreneurship)。是日寫的是食,《759》旗下的《759雲吞麵》早出現了,不過我一點興趣也沒有。但近日,《759》在餐飲業上,又出了一個人人討論的新話題,而這個就是位於葵興光輝圍的《759茶餐廳》,星期一的晚上有空,專程來 "決戰光輝圍"。新地方,好多人,原因全都是同我一樣,來這兒貪新鮮,幸好我是一人來,比較容易安排座位,但星期一的晚上,也要耐心地等候,才得到一個迫迫地的坐位。晚上,中式西式都有,而且價錢仲比一般的茶餐廳來得實惠,60多元有鐵板餐,20多元有一個牛扒/雞扒/豬扒麵,中式小菜都只是五、六十元左右,認真地平...夠唔夠平靚正,試過才知道,而是晚

夠唔夠平靚正,試過才知道,而是晚我來了一個鐵板餐,價錢$65大元。有餐湯,有主菜,也有飲品,價錢上不得不說不錯。而餐湯,有中有西,我就因為食扒而選了西式的羅宋湯。湯,是水湯,味道雖然夠晒,但湯料卻是少之又少的,我加點胡椒粉,淨飲湯水。
鐵板西冷牛扒拼煙肉,我要求了薯菜,我要了洋蔥汁。單是看樣子,是很正統的牛扒餐,而且牛扒大大塊,薯條粗粗的,看似很好味,入口,的確也是好好味,原因就是個汁好味,而牛扒腍得非常,在此,相信大家也猜到,為何牛扒會腍得非常啦.....
牛扒雖是港式的那種腍,但總算是好味道。不過,最令我驚喜的,是坐我對面的一位阿哥點下的一客水煮牛肉。味道沒有問他,但感覺上有板有眼的,辣不辣? 單看樣子就不會太辣,而且,同我食慣的四川水煮,有少少分別。
改天早上,我又來了。早上的《759茶餐廳》依然人山人海,雖不用等位,但我一人就要坐這一個櫥窗位,要做餐廳的生招牌。
$25元的早餐,既便宜又豐富,而且餐包,不是豬仔包,不是多士,而是一隻香口的牛角包,頓時令我感覺到一點點的貴氣,餐肉,就可惜了,為何不用《759阿信屋》熱賣的韓國午餐肉呢?
沙爹牛肉麵,沙爹牛肉看起來,絕對是可以開心笑的,沙爹牛,沒有可怕的滑感覺,牛肉雖不滑,但有豐富的肉味道,而且肉嫩,爽口不起筋,牛不錯。麵,有沙爹味做點綴,而且說是出前一丁麵,不過我覺得是大光麵加一丁湯底....嘩,又係抵食呀....
奶茶好唔好? 我可以話好。不過,茶的香滑感就一般,可口的感覺全因為奶夠多,所以都飲得杯落。
《759茶餐廳》,食物其實不算是出眾,近來人氣爆登只因為是新屎坑的原固,另一個原因,也就是夠平,除此兩點之外,我冇乜感想同心得啦.....

遲下的《759 Cafe》,看看又有沒有機會報導一下啦....

最後,唔知會唔會有《759 Airline》呢?....

林生...做埋廉航啦.....會發達死你架....
2015-01-06 1220 浏览
759阿信屋, 專賣零食店; 近來開了759雲吞麵外, 也開了759茶餐廳!J先生帶我去葵涌 ~ 759茶餐廳食早餐!熱奶茶 J先生: 奶茶唔錯熱好立克 (走奶)香濃好立克 甜餐包 + 煙肉 + 煎蛋暖暖甜餐包 + 咸香煙肉 + 半熟煎蛋 (賣相差少少) = 味道不錯 秘製五香肉丁麵濃郁肉丁 + 似出前一丁麵 = 幾好味 牛油多士 + 粟米粒炒蛋 + 餐肉 + 雞扒多士香脆又重牛油味 + 炒蛋算滑又有粒粒粟米香 + 薄薄餐肉 + 雞肉又嫰 = 好味道759茶餐廳 總結: 值得一試!
J先生帶我去葵涌 ~ 759茶餐廳
食早餐!
飲品
熱奶茶
J先生: 奶茶唔錯

熱好立克 (走奶)
香濃好立克

甜餐包 + 煙肉 + 煎蛋

秘製五香肉丁麵
濃郁肉丁 + 似出前一丁麵 = 幾好味

牛油多士 + 粟米粒炒蛋 + 餐肉 + 雞扒

759茶餐廳 總結: 值得一試!

2014-12-12
$27 (早餐)
2014-12-27 1038 浏览
眼見樓下各人評論如此之差。就搵過晏晝過嚟試吓 。平時嘅759阿信屋變咗今次嘅759茶餐廳。啲字體一樣咁調皮 。可能熱潮已過。見唔到樓下講嘅長長的人龍。唔駛等就有得坐啦 。平時茶記空間感較大。 用咗吊扇燈作裝飾。幾特別。牆上有數張海報大大隻『自家』就係用返759出品。飲品方面如果飲慣奶茶咖啡。熱飲可以換呢五隻野飲唔洗加錢。相信熱天會好受歡迎。由其有加大版既可樂。講返野食。試左兩個下午茶餐。分別係炸比薯條同蝦多士。兩個都唔差。雞比皮脆。肉有肉汁唔會乾爭爭亦冇雪味。就係醃得唔係好夠味。面頭落小小淮鹽就PREFECT池。薯條亦熱辣辣。交足功課蝦多士而家真係唔係間間茶記都有做。呢到既蝦膠足料唔會得薄薄一層。但係炸功就差咁D。個包吸左好多油。一咬成口都係。應該臨離火用大火迫返D油出黎。效果會更好。可幸滿口既油都唔係萬年油。茶走方面呢就冇乜料到。單薄冇層次。香味亦欠。作為茶記一定要優先提升。以廿二三蚊呢個價位係交足貨。比起出面唔少索價三十左右既更有交代。
眼見樓下各人評論如此之差。就搵過晏晝過嚟試吓 。
有趣既吊燈同風線
平時茶記空間感較大。 用咗吊扇燈作裝飾。幾特別。
自家飲品
炸肶。薯條
蝦多士配奶茶

$23. (下午茶)
炸肶。薯條
蝦多士配奶茶
2014-12-13 1059 浏览
一心去支持759新開既茶餐廳, 已經不抱太大期望。 星期六下午茶時間到, 差不多全店滿座,一坐低係卡位侍應亞姐就叫我換位, 因為有四個人想轉過嚟。 換左位另一個亞哥又要我換。。。可能一個人好蝦d. 叫左個乾牛河。。一黎到發現色水完全唔夠, 食落又冇咩獲氣。。應該係大量炒定。。蝦多士就十分油。。。亦都唔係即炸。。。。唯一優點係價錢好平。 一個下午茶餐$22~28。 希望可以快d改善食物質素, 如果唔係好難生存。
一心去支持759新開既茶餐廳, 已經不抱太大期望。

蝦多士就十分油。。。亦都唔係即炸。。。。

2014-11-21 1623 浏览
侍應:2:30PM 雖然都幾多人 但都可以即刻入座侍應一般都係叔叔嬸嬸輩,態度友善不過真係易甩漏,叫兩個雞脾餐 落單正係落咗一隻環境:台唔係抹得乾淨 有蹟因為唔係坐卡位,所以坐得唔太舒服窄、難郁動食品:炸雞脾:炸到好硬 又無咩味薯條:脆、熱 但茄汁要出聲問侍應拎凍檸茶:淡凍朱:濃淡適中價錢中等,又唔係人地所講咁抵考慮到味道、價錢 唔太建議去食好多午餐都$4X 扒餐$8X

侍應:2:30PM 雖然都幾多人 但都可以即刻入座
侍應一般都係叔叔嬸嬸輩,態度友善
不過真係易甩漏,叫兩個雞脾餐
落單正係落咗一隻

環境:
台唔係抹得乾淨 有蹟
因為唔係坐卡位,所以坐得唔太舒服
窄、難郁動

食品:
炸雞脾:炸到好硬 又無咩味
薯條:脆、熱 但茄汁要出聲問侍應
凍檸茶:淡
凍朱:濃淡適中

價錢中等,又唔係人地所講咁抵
考慮到味道、價錢 唔太建議去食
好多午餐都$4X 扒餐$8X
下午餐/炸雞脾配薯條
下午餐/炸雞脾配薯條
2014-11-21
得知759繼雲吞麵後,茶餐廳亦正式開幕,特別提早收工陪老公去朝聖。8pm到達已見人頭湧湧,有大堆忠實粉絲撐場。茶餐廳取用派籌制,當時叫到310號,我們是321號,11張枱大約等了半個鐘左右,堪稱等位最耐的茶餐廳。門口有大黑版展示早餐、下午茶和晚市餐牌,另有2款是日晚餐選擇,價格相宜繼續走平民路線。餐廳內坐無虛席,因食客眾多,入坐一律要榙枱。店面裝修簡約,新開張尚算乾淨整潔,天花的燈飾和吊扇頗有特色,牆上清一色希臘Santorini小島的風景相,感覺有點格格不入,未知是否老闆個人喜好?全場有2部掛牆LCD電視,但有畫無聲,因位置過高,感覺是裝飾多於實用,現場亦未見有食客觀看。待應安排坐位後就宣告失踪,等了又等,最後老公按捺不住,唯有自取餐牌。晚餐有鐵板餐、焗飯、咖喱、特餐和湯粉麵餐,感覺鐵板較吸引。另有中式小菜可供選擇,廚師推介方面似乎中西合壁,價錢和一般茶餐廳差不多。 其他選擇有中式炒粉麵飯,湯粉麵類,價錢在葵興區不算便宜,算是高價茶餐廳,當然環境比個別小店優勝。 輕食三文治、包點、出前一丁和飲品類,特色是759的公仔麵全部是出前一丁,有別於一般茶餐廳要另加$4轉丁麵。原本想吃海鮮鐵板
原本想吃海鮮鐵板餐,豈料鐵板經已售罄,待應稱只可以膠碟代替,鐵板餐慘變雜扒餐當然不能接受。最後只好退而求次,選擇最簡單的特餐,另加沙爹牛肉包一個。數分鐘後,待應再通知沙爹牛肉亦已售罄,這刻,腦海中頃刻浮現"麥兜茶餐廳故事"的情境。

<特餐 - 牛油方包、意式奄列、五香肉丁出前一丁 $26,凍檸茶 +$2>
牛油方包配意式奄列,賣相與一般茶餐廳無異,方包有小量植物牛油,屬一般茶餐廳貨色。
牛油方包、意式奄列
意式奄列切開有大量茄汁配少量火腿絲,入口頗酸,蛋皮全熟,貫徹一般茶餐廳水準,但減少茄汁會更好。
牛油方包、意式奄列
五香肉丁出前一丁麵,759有售的"來佬"五香肉丁,份量充足,香口惹味不算太辣,食材果然比一般茶餐廳出眾。令人期待的出前一丁麵,賣相不錯,麵條軟硬度適中,重點無須加錢,$26餐的確超值(凍飲+$2但忙記影相)。
<焗豬/雞朳飯 $45>
老公的例湯油花頗多,賣相實在麻麻,湯料有一小塊紅蘿蔔和豬肉,入口未算太鹹,普通例湯一碗。
例湯
原本老公叫焗脆豬飯$45,但現場人客太多出現極人混亂,在三番四次追單後,最終變成焗豬扒飯$42,最離奇是付款後才發現此乃普通焗豬扒飯,至於"焗豬"和"焗脆豬"有何分別,實在不得而知。

焗飯賣相不俗,多芝士多蕃配炒底飯,份量十足,老公堂堂大男人吃到半路亦宣告投降。味道不俗,對得起$45的價格,足有3碗飯,就算是大胃王亦一定夠飽。
焗豬/雞朳飯
豬扒雖不算人間美味,但口感軟硬適中,無骨亦無筋,味道不錯。唯豬扒飯只有一塊豬扒加一塊雞扒,未知是否廚師錯把雞扒當成豬扒,變成豬雞扒飯,難怪待應開始大叫豬扒售罄。
焗豬/雞朳飯
<芥蘭 +$12>
千呼萬喚始出來的芥蘭一碟, 在反覆催單後,終於在吃完特餐和焗豬雞扒後出現了。芥蘭尚算新鮮,蠔油多得過量略鹹,值得一提是恰菜和煮麵似乎用同一煲湯,菜葉上碟黏上麵糊,影响食慾。
芥蘭
茶餐廳感覺是新手經營,無論待應落單、廚師出餐和經理控理場面方面,處處看得出欠缺經驗,在場不停出現食客追單漏單和上錯菜的問題,投訴聲此起彼落。

食材方面亦大失預算,晚市開始鐵板已經售罄,自動改為雜扒飯,觀察同區雜扒餐只需$30有找,759索價$65實在太進取。茶記必備的沙嗲牛肉亦售罄,後來更不斷聽到待應大叫豬扒售罄、煙肉售罄,建議想試的朋友,等初期人潮散去後再朝拜未遲。
2014-11-05
2014-11-09 2220 浏览
約了朋友上他的工作室取老虎的油畫,地點剛好在葵興,於是想起新開張的759茶餐廳。由葵興地鐵站穿過屋邨到光輝圍,人還未到已經聽見飯後於公園對奕的那些伯伯在談論759,那刻便知道一定很多人幫襯吧。結果來到門口,已經有十多人在排隊,有些路過的街坊也不禁側目,心裡彷彿在想 : 「不過是一家茶餐廳,到底為什麼會有人願意這樣排隊去等?」於是又聽到一些路人說,「哦,不是呀,他拿了那個米芝蓮呀嘛?」...心裡覺得好好笑。由什麼時候香港人形成這種那麼貪新鮮的心態,又從何時開始,759是如此緊密的滲入我們的生活呢?茶餐廳的人流去得很快,等了10分鐘便可以入座,我們被安排坐在近門口的位置,門外的小朋友沒等待的耐性,把整在人扒在玻璃窗上叮着我們,那刻真有點覺得自己是在動物園裡被觀賞的動物一樣。這兒其實沒什麼裝修可言,牆上只掛了幾幅各地旅行的風景照。餐牌的選擇頗多,都是一些焗飯、咖哩飯、中式小菜和炒粉麵餐等。本來打算叫特餐,不過侍者說餐牌固定了是五香肉丁,不能改成沙嗲牛肉,所以就作罷。男友點了乾炒牛河配港式凍奶茶,上菜時間很快,5分鐘不到就端來了。乾炒牛河用了幼身的河粉,份量多、牛肉片多,感覺很足料。整碟炒出來
乾炒牛河
乾炒牛河
港式凍奶茶
男友點了乾炒牛河配港式凍奶茶,上菜時間很快,5分鐘不到就端來了。乾炒牛河用了幼身的河粉,份量多、牛肉片多,感覺很足料。整碟炒出來熱騰騰很有鑊氣,賣相看起來油油亮亮的,河粉疊着一起,因為幼身,所以一扯就斷。個人覺得很抵吃,但卻談不上好吃。奶茶是水茶奶完全分開的,質感很薄,沒能叫做「港式」奶茶。
公司湯麵
公司湯麵 ($35)
公司湯麵 ($35)
因為實在太想吃沙嗲牛肉,所以叫了公司湯麵,預設版材料包括沙嗲牛肉、腸仔、火腿和雞蛋,不過店員沒有解釋湯麵中已包括的「雞蛋」和「另加煎蛋$3」是什麼意思。如果其他湯麵本身不包括雞蛋,要加$3才有煎蛋的話,我是否可以解讀成公司湯麵會有兩隻蛋的意思?結果$3是加了,但煎蛋只有一隻,連飲品$56,絕對沒有抵吃的感覺。
咸檸七
咸檸七 ($18)
湯麵煮得軟腍適中,不過吃得出不是出前一丁的味道,只希望不是台灣出品的公仔麵就好。如願嚐到沙嗲牛肉本來是開心的,不過午餐肉、腸仔和火腿的味道都鹹得很,幸好有咸檸七解渴,不然的話後果不堪設想。個人建議不妨隨緣一點,不用等位的話一試無妨,但真心覺得可以不用花時間排隊去試喇~
题外话/补充资料: 可以八達通結帳
2014-11-09 1677 浏览
排左二十分鐘食這個759新開的茶餐廳,老實說,我住這區,這區有很多茶餐廳都很好味。今日既早餐,要左雪菜肉絲米粉 及雙煎蛋,及一件牛角包。先講煎雙蛋先,來到我面前是凍的,那件包也都凍的。我冇諗過係凍嫁,好似一早整定甘!!勁失望囉。。雪菜肉絲米粉的雪菜勁少啦,個底較淡。樓面既人唔多熟識茶餐廳,單很多都很亂耶。其實有點名不符實。

今日既早餐,要左雪菜肉絲米粉 及雙煎蛋,及一件牛角包。

雪菜肉絲米粉的雪菜勁少啦,個底較淡。

樓面既人唔多熟識茶餐廳,單很多都很亂耶。

其實有點名不符實。
2014-11-09
$25 (早餐)
2014-11-08 1111 浏览
區內食客落樓下食飯,見新開張排隊試下排左15分鐘,整體餐牌都多野食,叫左個鐵板同焗飯。鐵板雜扒來到已心知不妙,上枱已落汁,一啲煙都無,一啲都無燶,完全唔熱,無煎過咁,淡而無味,而且無咩配菜,叫左燒汁,結果係黎左洋蔥汁。完全唔明鐵板左喺邊,普通雜扒飯都煎得香啲啦。跟餐西湯唔叫都唔來。俾餐具唔俾刀,搞笑地,聽到隔離枱大叫:唔俾刀點食啊!!!涷檸茶少甜都仲好甜。叫左個脆豬焗飯,問過侍應,同焗豬扒飯有咩分別,佢話唔知。好,咁我就試下啦!黎到就係最頹茶餐廳廿蚊嗰種,太頹關係無影相只想快手食完鬆人。係嗰種放塊芝士喺面再放入多士爐三分鐘溶左塊芝士就算,基本上嗰飯講唔上係熱嘅。重點係脆豬焗飯貴過焗豬扒飯3蚊,完全唔明脆位喺邊,又唔係吉豬,又唔係豬爽肉。。得塊好薄嘅豬扒無味白烚咁,咩配菜都無,突然好掛住大x活個焗豬。下次師兄試下可以叫齊两個ab下。。名牌效應,咁嘅價應該都係區內最貴茶餐廳 ,諗住佢係平價翠華就真係好失望。以後都係食番街坊野穩陣啲!
區內食客落樓下食飯,見新開張排隊試下
排左15分鐘,整體餐牌都多野食,叫左個鐵板同焗飯。
涷檸茶少甜都仲好甜。
以後都係食番街坊野穩陣啲!
2014-11-08 850 浏览
759 在香港來說都算有名的超市,現在它開了茶餐廳,當然去嚐試一下吧。上午去吃早餐,已經滿座了。幸好我一個人去吃,比較容易有位子(我坐中間的桌子)。我選了 " 早餐 "  : (提子麥包,餐肉,煎蛋,沙嗲牛肉,出前一丁,熱咖啡),$25( 不過不失,普通茶餐廳的味道,不算太好吃,所以不要因為它的名字而來吃吧!) 在吃這個早餐的期間,我看到很多以下的事件發生了,我想不通為何會這樣亂七八糟!1. 等待的客人,很有自律,在門口等位子;但是我發現侍應沒有理他們,而且沒有給輪候票。2. 當有位子坐下來,沒有主動抺桌子,沒有主動招呼客人要吃什麼東西。3. 當下了單,沒有主動去拿餐具。4. 侍應們不停重複拿住早餐去該桌子,然後大叫"誰叫XXXX " ,  其實該桌子已經有了,為什麼又再來多一份?而且不停拿住東西周圍看到底是屬於哪張桌子的客人!5. 我聽到附近的客人要兩份外帶自取的早餐,那位侍應竟然說:沒有時間去做!    ( 其實怎樣忙,都要顧客為先,不應該拒絕!而且多叫兩份外帶自取早餐,都不接,真奇怪!)以上這五項,已經令我對它有一點點失望!所以第一次去吃,亦是最後一次去吃!請大家去吃之前都要三思
提子麥包,餐肉,煎蛋
沙嗲牛肉出前一丁
熱咖啡

3. 當下了單,沒有主動去拿餐具。

請大家去吃之前都要三思吧!   (附上其他東西餐牌,請慢慢觀看!)
2014-11-08
$25 (早餐)
2014-11-07 879 浏览
看到報導才知道759繼雲吞麵檔後再開一間茶餐廳趁今晚無飯開而地點又在寫字樓不遠處故決定貪新鮮,試一試他們的晚餐時段在六時開始未知是否新張關係到店時是17:47下午茶時段仍是坐滿人於是在門外先看一下餐牌由於759阿信屋賣的海鮮不算差(尤其是急凍龍蝦)又聽說餐廳會盡量使用759的食材故今次決定試試他們的海鮮鐵板餐($65)價格比連鎖快餐店的貴但三日鮮關係就試試是否物有所值這個鐵板餐除鐵板所還包括(飯或意粉)、(是日中湯或餐湯)及飲品的(凍飲加2元)先來鐵板(上面有一塊魚柳,一只帶子,甘筍、粟米粒、意粉及兩棵菜,我配的是蒜蓉汁)上枱的時候沒有「啫啫聲」,汁不是另上汁不是太多,味道很淡魚柳很削,像早年誤當為銀鱈魚的油魚柳,微炸帶子微炸的,但不是用炸魚肉帶子,是急凍帶子意粉佔鐵板一半鐵板油份不多,較乾身(個人比較喜歡不太油膩)但由於乾身,意粉黏在鐵板上至於中湯大概是粉葛湯吧湯用了很多味精雖不算太鹹但喝後有點渴雖然食材價格不斷上升加上最低工資效應影響食品價格高可謂無法避免但以是次貪新鮮的嘗試來說並不算物有所值吃平的鐵板餐還是投靠連鎖店吧...
看到報導
才知道759繼雲吞麵檔後
再開一間茶餐廳

趁今晚無飯開
而地點又在寫字樓不遠處
故決定貪新鮮,試一試

他們的晚餐時段在六時開始
未知是否新張關係
到店時是17:47
下午茶時段仍是坐滿人

於是在門外先看一下餐牌
由於759阿信屋賣的海鮮不算差(尤其是急凍龍蝦)
又聽說餐廳會盡量使用759的食材
故今次決定試試他們的海鮮鐵板餐($65)
價格比連鎖快餐店的貴
但三日鮮關係
就試試是否物有所值

這個鐵板餐除鐵板所
還包括(飯或意粉)、(是日中湯或餐湯)及飲品的
(凍飲加2元)

上枱的時候沒有「啫啫聲」,汁不是另上
汁不是太多,味道很淡
魚柳很削,像早年誤當為銀鱈魚的油魚柳,微炸
帶子微炸的,但不是用炸魚肉帶子,是急凍帶子

意粉佔鐵板一半
鐵板油份不多,較乾身(個人比較喜歡不太油膩)
但由於乾身,意粉黏在鐵板上
至於中湯

加上最低工資效應影響
食品價格高可謂無法避免
但以是次貪新鮮的嘗試來說
並不算物有所值

吃平的鐵板餐還是投靠連鎖店吧...

题外话/补充资料: 個人吃得較清淡,不是濃味怪 (例:食壽司不蘸豉油、火鍋不混醬) 但食品真的不夠味,太淡 湯相反太重味精
2014-11-07
2014-11-05 921 浏览
見近近地又新開張,特登避午餐時段早少少落嚟食坐咗係張卡位,張枱…抹得唔乾淨囉,有啲求其,忍唔住叫佢再抹一抹睇睇餐牌,其實想試鐵板餐,可惜六點後供應,於是點咗個咖哩牛筋腩意粉未評味道前,覆咗單都係上咗飯…等得有啲耐,搭枱嘅嘢飲嚟晒我忍唔住催催先有…ok, 主角,真係好一般茶餐廳咖哩,淡牛筋腩算最ok, 可惜得一舊筋意粉,有啲凍,份量有啲少,男人可能會覺得唔太夠,好彩附近無地盤…臨走出去埋單, 俾侍應撞到一下無say sorry, 好, 你忙,我原諒你整體講,佢係一間新開嘅餐廳,未熟啫,希望遲啲會好啲,可能其他嘢會更好食呢,再試下囉
見近近地又新開張,特登避午餐時段早少少落嚟食

未評味道前,
覆咗單都係上咗飯…
等得有啲耐,搭枱嘅嘢飲嚟晒我忍唔住催催先有…

ok, 主角,真係好一般茶餐廳
咖哩,淡
牛筋腩算最ok, 可惜得一舊筋

臨走出去埋單,
侍應撞到一下無say sorry, 好, 你忙,我原諒你

咖哩牛筋腩意粉