2020-12-29 230 浏览
今日放假約左朋友行山,行山前去左元朗市區搵食,見到開左好多吸引既cafe,最終我地揀左依間餐廳,因為比餐廳既裝修吸引住,除左用湖水綠色作為主要顏色,仲有白色既圓形拱門,忍唔住拉開度門入內試試。我地叫左兩款午餐,餐飲都揀左蘋果汁。而是日既餐湯係南瓜忌廉汁,賣相吸引之餘,仲有濃濃既南瓜香味。1. 黑松露炒蛋配牛角包牛角包又熱又鬆軟,都有小小脆口既。至於蛋又大份又滑,仲有黑松露既香味配合。2. 雜菌扁意粉配芝士忌廉汁意粉既軟硬適中,加埋拉到絲既芝士忌廉汁,賣相吸引。

1. 黑松露炒蛋配牛角包

2. 雜菌扁意粉配芝士忌廉汁
意粉既軟硬適中,加埋拉到絲既芝士忌廉汁,賣相吸引。
2020-12-15 205 浏览
我地嗰日早餐時段去,入面一個人都冇,唔洗等位,我地揀左個窗口位黎坐。佢整體嘅價錢雖然幾貴,唔包野飲,啲野飲、咖啡又偏貴,所以即使店員熱心咁同我地推薦啲特色咖啡,我地都冇叫到。不過!佢啲菜式好特別,冇喺第二度食過,我地食左嘅哩兩個都好推薦,佢個包係酸種麵包,本身唔識係咩,埋單嘅時候問左一問,店員都好耐心咁解釋比我地聽,食起上黎果然真係鬆軟啲🤏🏿如果想喺元朗食早餐,又想去cafe嘅話,哩間都係一個唔錯嘅選擇~

2020-10-10
早餐
2020-12-13 176 浏览
而家一放假,同家姐周圍搵野食已經係節目之一,係元朗越來越多新既cafe, 呢間係其中之一。離YOHO路程約5分鐘倒,都搵左一陣先搵到,其實係係好順利同好順景中間條食街到。一入到去就見到幅有葉同雀既大壁畫係度,好醒神🤓。顏色以湖水綠同白色為主,比人一種好清新既感覺,裝修亦到見到放左唔少心思係度,而且睇落去好整潔好舒服😇我同家姐都係叫左早餐F. 炒蘑菇、炒蛋配法式多士,我野飲就upgrade左熱既LATTE。炒蘑菇、炒蛋配法式多士早餐既份量好足,蛋好滑,上面加左d herbs好香😍,蘑菇亦都煮得啱啱好,沙律菜係新鮮既,多士亦食得出唔係街邊野😋LATTE相比起出面好多cafe, 呢度既咖啡亦都算ok, 對得起呢個價錢🙂而呢度既員工服務態度亦都好好,好有禮貌,值得一讚👍

炒蘑菇、炒蛋配法式多士
炒蘑菇、炒蛋配法式酸種多士

LATTE
熱鮮奶咖啡

而呢度既員工服務態度亦都好好,好有禮貌,值得一讚👍
2020-11-16
$100 (早餐)
炒蘑菇、炒蛋配法式酸種多士
呢間cafe開左幾個月,裝潢好特別,門口係拱門設計,旁邊長形窗框,坐係窗前食野就有一種外國生活嘅閒適。而一入去嘅右邊係簡約清新嘅風格,懸吊白色圓形燈泡,帶點歐陸風情。而左邊有個特色牆,係一個熱帶雨林風格嘅畫牆,湖水綠色牆上畫畫有綠色闊葉,配上幾朵橘紅色熱帶花卉,更覺寫意。講返食物......【菠菜、炒雜菌、芝士炒蛋、配法式酸種多士】$88炒蛋都幾滑,蛋味幾濃,尤其欣賞個炒雜菌,炒得好香,菠菜份量唔算好多,多士有好香嘅蒜味同香草味,多士外皮脆,入面鬆軟!【8cm 朱古力】$50係正正常常嘅朱古力,唔會太甜,但我覺得呢個定價係有點偏高🙈整體而言,成間餐廳係好舒服,約朋友係到慢慢食、慢慢影相、慢慢傾計,打卡黎講都真係一個唔錯嘅地方。食物就不過不失,而且菜式唔算好特別,定價偏高,我諗今次黎左一次打卡,應該唔會再黎了😬😬更多食評可Follow IG : athena_yanlee

講返食物......

【菠菜、炒雜菌、芝士炒蛋、配法式酸種多士】$88

【8cm 朱古力】$50
熱朱古力

係正正常常嘅朱古力,唔會太甜,但我覺得呢個定價係有點偏高🙈

2020-12-11 60 浏览
元朗。摩洛哥風。湖水綠白色cafe🌿🐚晚上6點禁堂食的第一個星期五,剛好下午休息,忙碌完就同姊妹飛奔去食tea🙈🌿🌿🌿黎到元朗一間開左4個月既cafe,環境十分適🈴️打卡,門外有白色拱門及大窗框🪟,室內有熱帶植物、雀烏圖案牆身,隨便影都好靚😚🍳菠菜、炒雜菌、芝士炒蛋、配法式酸種多士 $88🥛泡抹牛奶 $40☕️ 8cm朱古力 $50食物味道一般,而且又冇餐,飲品要單點都唔平,但都係普通。見到杯朱古力寫左cafe名係前面,以為會特別好飲,但都係一般般,又唔係特別濃既朱古力味🤔 性價比不高啊餐廳好適合影相、坐低傾計,湖水綠帶來的舒服。同姊妹黎坐企慢慢傾下計係幾好既,可惜依家6點禁堂食。
元朗。摩洛哥風。湖水綠白色cafe🌿🐚

🌿🌿🌿

🍳菠菜、炒雜菌、芝士炒蛋、配法式酸種多士 $88

🥛泡抹牛奶 $40

☕️ 8cm朱古力 $50

2020-12-11 51 浏览
琴日同朋友食完晏,行左陣,去到呢間8cm cafe,見到就入,冇話特別要去,只係想搵間cafe 坐低hea下兩杯朱古力咖啡,朋友嗰杯多啡見佢沖嗰陣好有心機,睇眼神睇得出好專心咖啡我唔係好識評,因為我覺得天下咖啡都係差唔多味,甘甘地、苦苦地唔好睇好細杯,但愈飲愈有我叫多件蛋糕食,蛋糕應該每日都唔同,今日呢款係榛子,正常味價錢可以接受,可以試下

兩杯朱古力咖啡,朋友嗰杯多啡

見佢沖嗰陣好有心機,睇眼神睇得出好專心

唔好睇好細杯,但愈飲愈有

我叫多件蛋糕食,蛋糕應該每日都唔同,今日呢款係榛子,正常味

價錢可以接受,可以試下
2020-12-10
2020-11-09 154 浏览
元朗新開張的小店Cafe,餐廳充滿文青氣息,Tiffany blue巧靚靚。之前經過想試lunch,無奈大排長龍,等不了。。。放假一早起身懷著滿滿期待的心情試下個靚早餐。全舖只有我們一枱,猶如我哋book場諗多咗。。。價錢偏貴,對於元朗區,仲要是比較偏僻小店嚟講,是很很貴。咖啡沒有跟餐,來得Coffee shop,怎會不點咖啡呢?但要付錢升級了。早餐上得特別慢,咖啡先上,我點的是Hot Mocha。等。。等。。等到咖啡涼了,食物都還未到。。。超過了半小時後食物才上枱,磨菇炒蛋早餐~食物賣相正常,偏涼及淡而無味,牛角包又涼又淋。另外點的火腿炒蛋早餐及凍啡~食物質素比普通茶餐廳還要差失望之最。。。這個價錢完全不值得,中伏的一餐。
巧靚靚。

之前經過想試lunch,無奈大排長龍
,等不了。。。
放假一早起身懷著滿滿期待的心情試下個靚早餐
。全舖只有我們一枱,猶如我哋book場
諗多咗。。。

價錢偏貴,對於元朗區,仲要是比較偏僻小店嚟講,是很很貴。

Hot Mocha

蘑菇炒蛋牛角包早餐

火腿炒蛋牛角包早餐

食物質素比普通茶餐廳還要差
失望之最。。。這個價錢完全不值得,中伏的一餐。
2020-10-27
$104 (早餐)
2020-11-04 119 浏览
最喜歡試新店,門口這個位駱驛不絕,因為是網紅打卡位,想chill住影相就要把握機會環境舒適,員工有禮先點了杯flat white,熱奶中感受到咖啡的濃度,這杯flat white的奶啡比例做得不錯。牛油果醬藜麥炒蛋多士的果醬份量不算多。煙三文魚芝士蛋牛角包,敗筆在於沒有溶化的芝士,咬下去怪怪的。牛角包及格,很鬆化。松露薯條再要了Lady grey tea同白葡萄烏龍茶,由於是茶包茶,我想了一會要不要,烏龍茶有兩個茶包,加了一次水還很濃。當天的精選蛋糕是紅絲絨蛋糕,不會太甜太膩,還有少許濕潤,不錯還有酒精提供,手工啤同紅白酒

環境舒適,員工有禮

牛油果醬藜麥炒蛋多士的果醬份量不算多。

松露薯條

還有酒精提供,手工啤同紅白酒
午餐
今日專乘黎到一探呢間新開嘅 cafe。望一望餐牌,價錢頗貴。🙄😱我地order左一客煙三文魚芝士牛角包($108),及一客雞肉烤餅($88)。🙈🙈食物黎到時真係嚇左一跳,$108只係得幾條沙律菜連一個牛角包,完全唔值!😞個烤餅仲得人驚!首先d雞肉係雪櫃嘅凍😱,個烤餅就係甜同好薄勁普通嘅pancake 皮😤😤😤。盛惠$88!😡更唔抵!好彩無加一!😰😰😰😰但真係唔會再去😭😭😭😭😭😭
好彩無加一!😰😰😰😰
但真係唔會再去😭😭😭😭😭😭
2020-10-23
2020-10-19 154 浏览
為佐去呢間cafe ,特登搭佐1個幾鐘🤨真係唔容易🥱我係下午時間去,人流唔少,整間店最吸引我既就係呢個門口位😂仲順便影埋相鋪頭入面個環境都幾好,牆壁仲貼佐熱帶樹林feel既貼紙,令到整間店生氣唔少☘️我叫佐凍朱(HKD55)&Flatwhite(HKD48)一份菠菜蘑菇芝士炒蛋酸包(HKD88)我覺得佢地d飲品價錢有d進取佐,不過我果杯flat white既分量幾大下,味道就還好吧,其實飲品有d失望,朱古力都一般食物菠菜蘑菇芝士炒蛋酸包好大份,菠菜同蘑菇炒到好香,特別個炒蛋好滑加埋個半溶芝士,令到個蛋香更出,而個酸包濕潤Q軟的口感幾特別下,呢個值得試下😎冲著環境來講都值得試下😌😆
為佐去呢間cafe ,特登搭佐1個幾鐘🤨
真係唔容易🥱

冲著環境來講都值得試下😌😆
男朋友就最鍾意食啲Creamy同甜甜地嘅嘢,所以佢就叫左個"黑白牛牛"🐮大家唔好以為係有牛肉呀,佢其實係個牛角包夾住一大舊棉花糖,面頭仲有啲朱古力醬同糖粉,諗起都邪惡🤤不得不讚下啲棉花糖有口感得黎唔痴喉,食多少少都唔怕。依然怕膩嘅朋友仔,可以食埋旁邊嘅士多啤梨🍓,食甜品嘅同時有啲酸野中和下都唔錯架!另外,我地仲叫一杯招牌飲品"8cm凍朱古力"。面頭嘅Cream軟綿綿,飲落去甜度適中,唔會好膩,幾好飲,同牛角包一齊嗌都係一個唔錯嘅配搭~‼️而成日怕肥嘅女朋友就毒毒咁叫左杯Iced Americano,無野做咪飲下齋啡消消腫囉 ‼️ 👉🏻👈🏻珍惜同愛嘅人一齊既時間,係cafe渡過一個美好嘅時光😋

珍惜同愛嘅人一齊既時間,係cafe渡過一個美好嘅時光😋
黑白牛牛
黑白牛牛
2020-09-20 176 浏览
🌮 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙼𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍, 𝙲𝚑𝚎𝚜𝚜𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝙶𝚊𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎 $𝟾𝟾雞配芝士同芥末醬放喺crepe 上面,整體惹味同健康👍🥪 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝙿𝚞𝚛𝚎𝚎, 𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊, 𝚂𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐 𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟾𝟾酸種包搽左牛油果醬好開胃,個蛋熱辣辣唔錯,但印象中唔係好食到quinoa,可能放左好少😅☕️ 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾好大杯,拉花都ok 啊☺️ 我地仲叫左mocha, 個拉花放一陣就沉左嚕♥️整體黎講唔熟元朗位置有少少難搵,12 點去到都full house,環境舒服店員都親切有禮☺️
雞配芝士同芥末醬放喺crepe 上面,整體惹味同健康👍

☕️ 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾

♥️
2020-09-18 126 浏览
見到元朗新開Coffee shop,一定要試吓我呢啲西西人,Raisins Scone要一試,味道幾好,入口唔係一陣奶粉味,有返原有的特色,啱我口味,$ 38@1 set,合理。Expresso 味道有驚喜,聽店員說有4種豆配合,互補不足,呢個要放一放才飲,口感才有更多層次😋跟外間的味道不同,是用澳洲的豆配合,一試無妨🙂
見到元朗新開Coffee shop,一定要試吓

Raisins  scone
Expresso
2020-09-18
2020-09-14 100 浏览
元朗國有新cafe🤩單睇外觀就已經好吸引😍😍 白色圓拱門、湖水綠牆身🥰再加上半開放式陽台🍃好有休閒渡假嘅感覺😌 入到店內見到大大幅既壁畫,即刻精神為之一振🤩📸🍗魔鬼雞翼 ($78)雞翼被烏卒卒嘅醬汁覆蓋住😋雖然同咁Fancy嘅環境真係唔係好夾🙈 味道鹹鹹地,墨汁同蒜味唔算突出🤣🤣不過勝在即叫即做,熱辣辣,好香脆,拉返唔少分數🤤☕️Flat white ($48)味道正常,微苦,都算易入口😂 整體來講,新店食物方面仍有很多進步空間☺️☺️ 而且定價都較高,應有更好的質素 但環境真係好靚🍃有個大窗讓光線滲入 (幸好今日唔算好熱😛)好啱打卡💕 📸人流未算好多可以慢慢坐下chill下🍵而且店員好nice,完全冇壓迫嘅感覺🥰🥰 好好坐好舒服🌱

🍗魔鬼雞翼 ($78)

☕️Flat white ($48)
味道正常,微苦,都算易入口😂

2020-09-12
2020-09-12 78 浏览
一早就去等佢十點開門,不過未夠鐘店員就比我地入去叫左一個開心仔all day同三文魚芝士牛角包咖啡都好有特色。叫完野食我地就係咁影相,綠白配搭復古燈飾,牆身有低調又吸晴既叢林畫,影完野食都差唔多到齊就乖乖坐底左,陸陸續續都有客人入尼,仲有狗狗friendly,感覺真係好chill好舒服,音樂都好夾個環境值得一提佢地個牛角包真係好鬆脆,調味都好到位,少少咁又食得出食物既原味價錢偏少少貴但令境好服務又坐得舒服,仍然係值得比
一早就去等佢十點開門,不過未夠鐘店員就比我地入去

叫左一個開心仔all day同三文魚芝士牛角包
咖啡都好有特色。

價錢偏少少貴但令境好服務又坐得舒服,仍然係值得比
2020-09-12
$170 (早餐)