2021-05-05 25 浏览
炎炎夏日搵間cafe chill下食個late lunch先~ 呢度嘅裝修行森林風,清新自然,而且狗狗🐶都可以入黎嘆~🥣 是日餐湯係蘑菇忌廉湯,熱辣辣又香口,蘑菇料幾足,仲有兩舊麵包粒,浸喺湯嗰度又幾正👍🏻🥑 牛油果、太陽蛋 配法式酸種多士 $78法式酸種多士上面鋪滿牛油果蓉、片片牛油果同埋太陽蛋,多士帶少少酸,口感鬆軟,個人認為有啲似油炸鬼,幾好食🤤 另外仲有沙律🥗同車厘茄🍅,健康!🥐 黑松露炒蛋 配牛角包 $78黑松露比得好足🤩 炒蛋夠嫩滑,加埋黑松露嘅香氣,高質😋 牛角包大大件,外脆內軟,牛油味香濃,但唔膩👍🏻🍶 薑母茶(凍)個杯係預先雪凍過,玻璃樽幾靚🥰 飲落薑味好濃,口感清新涼快,感覺健康又解渴~☕️ 鮮奶咖啡(熱)天鵝🦢嘅拉花好靚,淨係個拉花已經覺得值回票價😍 咖啡味恰到好處,唔會有苦澀感,呢個latte唔錯🤤職員態度幾好💯 係度享受輕食,渡過悠閒嘅下午~

🥣 是日餐湯

🥑 牛油果、太陽蛋 配法式酸種多士 $78

🥐 黑松露炒蛋 配牛角包 $78

🍶 薑母茶(凍)

☕️ 鮮奶咖啡(熱)

職員態度幾好💯 係度享受輕食,渡過悠閒嘅下午~
2021-05-03 27 浏览
附近大部份都係賣小食既鋪頭之中,竟然有間小小既cafe。燈光光猛,裝修設計簡潔,地方唔太大,但坐得好舒服。食物選擇唔多,主要都係小食,all day breakfast,仲有幾款意粉。香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋隻蛋煎得好靚~煙三文魚新鮮,份量多。酸種麵包有驚喜!厚切得黎好軟熟,有彈性,有咬口,加埋搽面既忌廉芝士,成個組合簡直係無得輸~沙律菜加左黑醋汁,簡單得黎又健康,又開胃。大蝦墨魚扁意粉配墨魚汁真係要講翻句,估唔到係呢種唔係專做意粉既小店都可以食到呢個質素既意粉。首先佢既意粉硬度適中,有咬口,唔會太淋身或者硬身。醬汁夠咸香,但唔會過份濃味。配上大蝦同墨魚,成件事好完美。Latte拉花靚呀!咖啡既顏色都幾靚,入口亦得好滑同順喉。不過偏奶味重,咖啡味唔算太出。小山圓抹茶牛奶分層做得幾靚,賣相超吸引!同樣地偏重濃郁既奶味,帶有清香清新既抹茶味。

香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋

大蝦墨魚扁意粉配墨魚汁

Latte

小山圓抹茶牛奶
2021-04-29
2021-05-02 8 浏览
元朗大把嘢食,今日想chill下飲杯咖啡,見到呢間裝修好有特色好有風味,仲要每個場邊位都可以有叉電,好為客人着想。晚餐都唔算好貴,蟹肉蟹子黃姜忌廉汁扁意粉 $108意粉軟硬適中,醬汁creamy,蟹肉蟹子同黃姜味道幾夾,十分特別。牛油果烤雞芝士墨西哥卷墨西哥卷外脆內軟,餡料有牛油果及烤雞,食落完全唔肥膩,餡料份量多,風味十足。熱鮮奶咖啡咖啡味道香濃,飲落好幼滑。完全有咖啡店嘅水準。野莓果汁營養價值十分高,帶陣陣的野莓香味,味道清新。

晚餐都唔算好貴,
蟹肉蟹子黃姜忌廉汁扁意粉 $108

牛油果烤雞芝士墨西哥卷

熱鮮奶咖啡

咖啡味道香濃,飲落好幼滑。完全有咖啡店嘅水準。

野莓果汁

營養價值十分高,帶陣陣的野莓香味,味道清新。
2021-05-01 33 浏览
位於元朗嘅呢間Cafe環境幾清新,白色嘅拱門、門口嘅窗台位及花牆係打卡位!🍝野菜扁意粉配蕃茄忌廉汁($88)扁意粉配料有蘆筍、燈籠椒、車厘茄及雜菌,因對奶敏感所以走咗忌廉汁,食落酸酸地,味道不過不失!🌯牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷($58)墨西哥卷外層幾脆,另配有沙律,味道可以!🥛小山圓抹茶牛奶($38)奶味重,賣相幾靚!🍵野莓果茶($45)莓味香濃且酸酸地,幾好飲!餐廳幾啱打卡,唯上菜速度需要提升!

🍝野菜扁意粉配蕃茄忌廉汁($88)

🌯牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷($58)
墨西哥卷外層幾脆,另配有沙律,味道可以!

🥛小山圓抹茶牛奶($38)
奶味重,賣相幾靚!

🍵野莓果茶($45)
莓味香濃且酸酸地,幾好飲!

餐廳幾啱打卡,唯上菜速度需要提升!
2021-04-29 26 浏览
喺疫症嘅情況下大家都困左一段時間,終於要出嚟食吓好嘢舒緩下,今日就去咗元朗搵咗間好有感覺嘅Cafe嘆番個晚餐「8cm Coffee」!首先映入眼簾嘅就係佢嘅裝修每一處都係打卡點,無論有霓虹嘅招牌,歐陸式嘅燈具,仲有文青風格嘅窗門!喺食物嘅種類來講都算多選擇,想飽肚嘅話都可以選擇意粉類,亦都有一啲輕食再配更理想嘅飲品,可以慢慢喺呢個舒適有氣氛嘅環境下享受你嘅一餐!大蝦墨魚扁意粉配墨魚汁($128)扁意粉嘅口感真係不錯,加上墨魚汁另有一番風味,配搭上面仲加入咗培根令佢更加惹味,大蝦同墨魚都新鮮彈牙,分量都係好足夠,店員仲俾咗幾種調味料可以自己選擇,大家都可以睇返自己嘅口味加少少黑椒或者辣椒仔!香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋($98)一睇個名就知道係一個好豐富嘅菜式,靚嘅擺盤更加令你胃口大增,忌廉芝士配多士真係一個完美嘅配搭,再加上煙三文魚增加另一種口感!嗰種鹹鹹地又會有芝士嘅味道真係好值得推介!蜜桃冷萃茶($45)Cappuccino泡沫咖啡($38)大家一定要試呢個冷萃茶,一來已經俾佢個玻璃樽吸引,一倒出嚟濃郁嘅蜜桃味已經飄咗出嚟,喺品嚐嘅時候反而唔會好似果汁嘅蜜桃咁濃味

大蝦墨魚扁意粉配墨魚汁($128)

香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋($98)

蜜桃冷萃茶($45)
Cappuccino泡沫咖啡($38)
大家一定要試呢個冷萃茶,一來已經俾佢個玻璃樽吸引,一倒出嚟濃郁嘅蜜桃味已經飄咗出嚟,喺品嚐嘅時候反而唔會好似果汁嘅蜜桃咁濃味,係淡淡的茶味再滲出蜜桃糖果嘅感覺!不過泡沫咖啡賣相都好吸引,不過味道都係中上嘅,鍾意飲咖啡技能不妨一試!

📍8cm Coffee (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖
2021-04-29 16 浏览
又1間元朗小清新cafe !!😚黑松露什菌芝士墨西哥卷 ($58)呢個墨西哥卷勁重黑松露,如果係Truffle 的fans, 一定要試,入面好足料!! 每一啖都滿滿菇同芝士,再配埋少少沙律菜,一d 都唔漏!😍-蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁扁意粉 ($108)平時黃薑多數用來配飯,今次第一次配意粉,竟然異常地夾😳D 蟹肉同蟹籽都好足料,一路食的時候仲有d 拉絲,以為自己睇錯menu 入面有芝士,原來係d 忌廉汁太濃,所以食果時都有好似芝士拉絲的感覺🥰-紅莓汁($30)清甜的紅莓汁,夏天飲開胃一流🥳佢冇用冰,直接俾個雪左既杯你倒d 紅莓汁,唔怕d 冰整淡d 紅莓汁🤤🤤

又1間元朗小清新cafe !!😚

黑松露什菌芝士墨西哥卷 ($58)
蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁扁意粉 ($108)
紅莓汁($30)

2021-04-28 34 浏览
第一次去係同朋友搵野食, 見到門面就被吸引住,雖然鋪面細細,但佢幅綠色圖畫牆真心吸睛(綠色控),仲有門口白色拱型設計都好特別,打卡一流。果日我點左牛油果蟹肉酸種麵包,oat milk latte , 朋友點左卡邦尼。說實話幾suprise, 因為本身睇menu 覺得唔夠靚,怕似快餐feel, 點知出黎效果有誠意同靚👍味道不錯我覺得味道成正比,卡邦尼出色,好香,味道岩岩好!推薦!另一個呢蟹肉味就淡d . 建議加番d 調味更出色,但個酸種多士好食!煙煙韌韌咁。飲品就ok , 屬正常。可以更好店員服務幾好, 友善,舒服第二次係同小朋友去,食早餐都幾抵食$60 左右一個餐,磨菇、抄蛋多士店員好細心又好傾,有愛心。會再黎~ 因為感覺舒服* 如果食物同coffee種類再多d choice 更好枱既空間感略為細左d 相冇加effects

飲品就ok , 屬正常。可以更好
店員服務幾好, 友善,舒服

第二次係同小朋友去,食早餐
都幾抵食$60 左右一個餐,磨菇、抄蛋多士
店員好細心又好傾,有愛心。
會再黎~ 因為感覺舒服

* 如果食物同coffee種類再多d choice 更好
枱既空間感略為細左d

相冇加effects
蟹肉牛油果酸種多士、卡邦尼、
蟹肉牛油果酸種多士、卡邦尼、
2021-04-27 47 浏览
最近聽聞有間café好多人去試作為元朗人 當然去試吓新嘢啦的確 去到門外已經覺得相當吸引餐廳裝潢小清新 以Tiffany Green為主色所以望落去整個感覺柔和且舒服食物方面叫咗個牛油果,烤雞,芝士墨西哥卷擺盤好靚 忍唔住攝影一番而墨西哥卷皮軟硬度適中裏面嘅牛油果及烤雞份量足夠芝士有拉絲效果 味道相當不錯而另一個就叫咗巴馬火腿,火箭菜沙律,忌廉芝士酸種法包第一次食火箭菜沙律, 又有另一稱號---芝麻菜,回甘味重清爽口感,十分開胃,令到成個餐的健康度大大提升而火腿配上忌廉芝士酸種法包, 重重的忌廉芝士令到個法包軟淋,較容易入口,甚有特色飲品方面 叫咗一杯Hot Mocha, 拉花搶眼另外 店員大力推介手工啤酒 味道驚喜 好香好柔滑 易入口最重要係只賣到$38一杯係一個好合適約朋友仔一齊續杯暢談嘅地方
最近聽聞有間café好多人去試
作為元朗人 當然去試吓新嘢啦
的確 去到門外已經覺得相當吸引
餐廳裝潢小清新 以Tiffany Green為主色
所以望落去整個感覺柔和且舒服

食物方面叫咗個牛油果,烤雞,芝士墨西哥卷
擺盤好靚 忍唔住攝影一番
而墨西哥卷皮軟硬度適中
裏面嘅牛油果及烤雞份量足夠
芝士有拉絲效果 味道相當不錯

而另一個就叫咗巴馬火腿,火箭菜沙律,忌廉芝士酸種法包
第一次食火箭菜沙律, 又有另一稱號---芝麻菜,回甘味重
清爽口感,十分開胃,令到成個餐的健康度大大提升
而火腿配上忌廉芝士酸種法包, 重重的忌廉芝士
令到個法包軟淋,較容易入口,甚有特色

飲品方面 叫咗一杯Hot Mocha, 拉花搶眼
另外 店員大力推介手工啤酒
味道驚喜 好香好柔滑 易入口
最重要係只賣到$38一杯
係一個好合適約朋友仔一齊續杯暢談嘅地方
2021-04-27 19 浏览
因為工作嘅原因,間唔中都會喺元朗放工,今日嚟到呢度好出名多嘢食嘅幾條街度搵食,見到一間新開嘅靚靚Cafe,就入去試吓啦😜😜門口裝修真係幾靚㗎,有異國風情,仲有打卡位可以影靚相,日頭嚟應該會仲靚呀😍😍大蝦墨魚扁意粉配墨魚汁( $128 )🍤🍝🍝好有水準嘅意粉,用旋片橄欖油炒香再配埋墨魚汁大蝦,大蝦有五六隻分量十足,而且彈牙,味道配合得好🏆香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋( $98 )🍞🥑🧀🐟🍳今次堅係厚多士啊 至少都有5cm 自家製包包真係好味d 中意食煙韌口感既推介試下🥖🥐如果忌廉芝士可以多d就好啦 配埋牛油果同埋三文魚一齊食真係好好味🍳香果白茶( $45 )🍵好文青既外表 味道都好清新淡淡甜甜既果香味 欣賞店家會雪凍埋隻杯一齊上個冷萃茶 細心👍🏻👍🏻另外一杯Latte( $38 )☕️有靚靚拉花架 咖啡種類仲有好多款添 下次可以慢慢嚟嘆杯咖啡過一個悠閒嘅下午🤩🥰

1K
2021-04-26 1005 浏览
今晚約了住在元朗的朋友吃晚飯,是她介紹這間餐廳,因為她曾在這裡吃過早餐,覺得挺不錯。下個月她就搬離元朗了,所以特意約一晚聚舊。位置:在酒吧一帶,附近有很多特色餐廳。環境:以綠色和白色為店鋪主色,薄荷綠色的店面,配上白色圓拱門,已經有外國風情。餐廳內樓底高,座位在左右兩邊,並有玻璃窗位置,我們便坐在窗台,一邊輕嘆咖啡,一邊聊天。右面牆上畫有熱帶鳥和森林的壁畫,左面是純白色的牆,吊有大圓燈泡,有時會關掉,盡顯浪漫外國風格。服務:服務員很熱情,亦喜歡跟客人聊天。不過最棒是有充電插座,這是一般cafe都未必會有!晚市:烤豬助骨配甜蕃薯$158(包餐湯、沙律和餐飲)豬助骨表面烤至焦紅色,調味充足,容易切開,大約有五塊助骨,需要連骨吃肉,或用刀切開肉,肉質不柴,熟度剛好,最好吃是表面的焦香,跟我在印度店的質素是一樣。羽衣甘藍經過輕炸並調味,鹹中帶點脆的口感、紫甘藍上有半顆蕃茄,最特別是伴主食不再是炸薯條或沙律,而是一個切開一半的烤蕃薯,蕃薯甜度高又軟綿,非常好吃!服務員的推介真是一流。軟殼蟹沙律(是日沙律)外脆內軟的炸蟹淋上芝麻醬,味道意外地配合,喜歡這個沙律有數塊薄而爽脆的蘋果,會使人特別開胃!

位置:在酒吧一帶,附近有很多特色餐廳。

餐廳內樓底高,座位在左右兩邊,並有玻璃窗位置,

晚市:

烤豬助骨配甜蕃薯$158(包餐湯、沙律和餐飲)

軟殼蟹沙律(是日沙律)

甘荀湯(是日餐湯)
表面有一層薄的忌廉汁,湯內有粒粒的甘荀,不過味道淡淡的。

Iced Latte
咖啡味濃而帶甘苦,口感順滑。

牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷 $58
墨西哥卷薄而軟不油,入口有淡淡的烤面包香,內裡有牛油果、烤雞絲、芝士和藜麥咀嚼時充滿雞肉香,口感帶有煙韌,不過芝士和牛油果香不特出。但整體感覺很健康,我真是第一次吃墨西哥卷竟然有藜麥,有創意之餘,又健康。

小山圓抹茶牛奶$43
這杯茶簡直是打卡飲品,外觀非常秀雅,有迷霧森林的效果,味道當然只是抹茶牛奶,但不會過甜。
2021-04-23
  • 小山圓抹茶牛奶
  • 烤豬助骨配甜蕃薯
2021-04-26 12 浏览
黑松露什菌芝士墨西哥卷🌮️餡料黑松露配什菌好香墨西哥卷外皮好脆牛油果藜麥炒蛋配法式酸種多士🍞牛油果同炒蛋軟身,加上藜麥食落更有口感。 用嘅多士唔係一般麵包,而係選用法式酸種多士,味道微酸,口感軟熟煙韌。黑松露什菌芝士墨西哥卷同牛油果藜麥炒蛋配法式酸種多士兩樣都有沙律菜,沙律菜加左d酸酸地嘅醬汁,食落清新開胃。野莓果茶用長方形玻璃樽盛載,另配一個預先雪凍嘅玻璃杯,保持野莓果茶嘅溫度,細心位抵讚👍🏻味道微酸開胃~熱鮮奶咖啡☕️個拉花好靚~奶滑啡香。

黑松露什菌芝士墨西哥卷🌮️
餡料黑松露配什菌好香
墨西哥卷外皮好脆

牛油果藜麥炒蛋配法式酸種多士🍞

熱鮮奶咖啡☕️個拉花好靚~奶滑啡香。

2021-04-24 17 浏览
在網上找尋元朗cafe找到這間 又想坐得舒服一點就打算試試早上11點半 餐廳剛剛開始營業 餐廳內沒有什麼客人Flat white $38冇咖啡豆味 單純一杯奶啡牛油果烤雞墨西哥卷$58一條卷分開兩條 如果帶着肚餓去食一個人未必夠食食物就一般 本來都是簡單菜色 不過不失都夠熱 等了10分鐘應該是即叫即做All day breakfast 開心餐$138炒蛋都夠滑 其他配菜應該係現成唯一要讚的是牛角包 外脆內軟 沒有油膩的感覺不過 下一次未必再黎餐廳內只有兩枱客人(包括我)每次剛剛完成一菜 就想馬上收回餐碟配菜都未食完是需要完成用膳後馬上離開嗎?🤷🏻‍♀️
在網上找尋元朗cafe找到這間

炒蛋都夠滑
其他配菜應該係現成
唯一要讚的是牛角包 外脆內軟 沒有油膩的感覺

不過 下一次未必再黎
餐廳內只有兩枱客人(包括我)
每次剛剛完成一菜 就想馬上收回餐碟
配菜都未食完
是需要完成用膳後馬上離開嗎?🤷🏻‍♀️

牛油果墨西哥卷
2021-04-10
$50 (早餐)
庆祝纪念
纪念日
2021-04-22 286 浏览
今日去元朗YOHO shopping 🛍 行到攰就去搵野食 見到呢一間裝修清新既Cafe 就去試試 望一望餐牌 發現全部都係我自己平時好鍾意食同埋煮嘅食物😍😍😍牛油果 烤雞 藜麥 芝士 墨西哥卷$58墨西哥卷烤得非常香脆,裏面夾着份量都唔少嘅烤雞🍗 一讚嘅係烤雞醃製得非常入味 令整個墨西哥卷 🌮️嘅口味一啲都唔單調香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士瑤法式酸種多士伴煎蛋$98首先份量真係非常之多😍😍 煙燻過嘅三文魚配上牛油果 🥑 簡直係最好嘅配搭🥰🥰 再配埋我好鍾意嘅 Sourdough (餐廳會將麵包烤脆)- 呢一度嘅sourdough 非常之鬆軟 即使夾住厚厚嘅三文魚同牛油果 都好輕易咁食用👍🏻👍🏻👍🏻冷萃野莓果茶(凍杯)$45見到呢一款冷萃茶每一日都係唔同嘅口味,職員介紹今日嘅口味係野莓果茶,由洛神花同野莓,冷泡超過20小時而製既,而且不含任何咖啡因😍 好似好吸引!顏色非常之吸引 最貼心嘅係餐廳會將杯雪凍, 味道酸酸但係又唔會好甜 非常之清新Iced Latte$38咖啡入口非常之香濃幼滑❤️❤️❤️

牛油果 烤雞 藜麥 芝士 墨西哥卷

• Iced Latte
  • 牛油果 烤雞 藜麥 芝士 墨西哥卷
  • 香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士瑤法式酸種多士伴煎蛋
  • 冷萃野莓果茶
去到元朗 就算唔肚餓 都好想搵間CAFE HEA 吓元朗近日多咗好多打卡CAFE 呢日我哋就試咗呢間都算幾就腳嘅小店歎咖啡在我嚟講個重點未必喺杯咖啡度 (本身我對咖啡真係唔係好有研究 畀好貴好正嘅咖啡我歎反而係牛嚼牡丹)而係喺整體氣氛度 呢間小店喺呢方面係交足功課嘅1. 門口打卡位超有FEEL 不過因為當日長期畀兩位美人霸住咗 所以就冇影到相同大家開心些牙2. 啲燈光SET得好好,呢日我好求其咁揀咗個位坐但神奇嘅係 所有嘢飲擺上嚟我張枱 個鏡頭影埋去都覺得杯嘢「升價十倍」感覺店家為咗大家打卡打得盡情啲 花咗好多心思喺燈光度 值得一讚3. 店嘅主色係綠水 好寫意 坐落咗係有一種唔想走嘅感覺 同埋係有一股度假FEEL好!講番嘢飲 我再強調我唔係好識飲咖啡我只能夠話我點嗰杯MOCHA飲落我好治愈但有睇開我寫嘅食評 都應該知我係「溫度控」 所以我就發生咗一件以下嘅小插曲 我平時飲開凍啡 呢日我好想飲熱啡 咁我就嗌咗杯MOCHA 第一杯上到嚟 好嘗心悅目啦 但飲落去 杯咖啡唔熱嘅我即刻好失望 但我驚係自己閹尖所以我請老公幫手試飲 佢都話唔熱但奇怪在摸落個杯係熱架喎 我哋知道係小店 所以都唔想佢

去到元朗 就算唔肚餓 都好想搵間CAFE HEA 吓

2. 啲燈光SET得好好,呢日我好求其咁揀咗個位坐

好!講番嘢飲 我再強調我唔係好識飲咖啡
我只能夠話我點嗰杯MOCHA飲落我好治愈
但有睇開我寫嘅食評
都應該知我係「溫度控」
所以我就發生咗一件以下嘅小插曲

我平時飲開凍啡 呢日我好想飲熱啡 咁我就嗌咗杯MOCHA
第一杯上到嚟 好嘗心悅目啦 但飲落去 杯咖啡唔熱嘅
我即刻好失望 但我驚係自己閹尖
所以我請老公幫手試飲 佢都話唔熱
但奇怪在摸落個杯係熱架喎
我哋知道係小店 所以都唔想佢太難做 但又同時都唔想太屈就自己
咁就唯有硬著頭皮舉手表示杯嘢唔夠熱

而且呢度真係唔貴 兩杯嘢飲只係 78蚊
對於一間打卡店嚟講 我直頭覺得係良心價
2021-04-20
2021-04-21 22 浏览
店面簡約清新特高樓底 空間感十足門口的打卡位更是不容錯過.《牛油果、藜麥、炒蛋配法式酸種多士》這個以Superfood為主題的餐點很吸引眾所皆知牛油果、藜麥、雞蛋都係飽肚有「營」岩曬keep fit一族酸麵種比起傳統麵包的做法更能做出的味道豐富濃厚的麵包碟旁伴著黑醋沙律菜整體感覺好fresh.《野菜扁意粉配蕃茄忌廉汁》再一次證明eat clean唔等於冇啖好食野菜有齊蘆筍、燈籠椒、車厘茄、意大利青瓜同雜菌種類豐富唔會有「寡」既感覺蕃茄忌廉汁口感creamy唔會太酸打破無肉食會啖茅茅既舊有框架.《鮮奶咖啡 Latte》其實夜媽媽飲咖啡都怕訓唔著無奈隔離枱杯咖啡勁香點Latte既原因是牛奶比例較咖啡多咖啡因含量相對少冇咁易眼光光(應該係😅)事實上牛奶溫潤既口感與espresso 的咖啡香兩者交融誰也搶不了誰的風頭.《野莓果茶》非常欣賞餐廳用玻璃樽注入果茶扭蓋倒茶這件事情很有儀式感而貼心位在於玻璃杯也是雪凍過的野莓果茶微酸不帶甜 爽口解渴.📍8cm Coffee (元朗)元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖

店面簡約清新
特高樓底 空間感十足
門口的打卡位更是不容錯過

《牛油果、藜麥、炒蛋配法式酸種多士》
這個以Superfood為主題的餐點很吸引
眾所皆知牛油果、藜麥、雞蛋都係飽肚有「營」
岩曬keep fit一族
酸麵種比起傳統麵包的做法
更能做出的味道豐富濃厚的麵包
碟旁伴著黑醋沙律菜
整體感覺好fresh

《野菜扁意粉配蕃茄忌廉汁》
再一次證明eat clean唔等於冇啖好食
野菜有齊蘆筍、燈籠椒、車厘茄、意大利青瓜同雜菌
種類豐富唔會有「寡」既感覺
蕃茄忌廉汁口感creamy唔會太酸
打破無肉食會啖茅茅既舊有框架

《鮮奶咖啡 Latte》
其實夜媽媽飲咖啡都怕訓唔著
無奈隔離枱杯咖啡勁香
點Latte既原因是牛奶比例較咖啡多
咖啡因含量相對少冇咁易眼光光(應該係😅)
事實上牛奶溫潤既口感與espresso 的咖啡香兩者交融
誰也搶不了誰的風頭

《野莓果茶》
非常欣賞餐廳用玻璃樽注入果茶
扭蓋倒茶這件事情很有儀式感
而貼心位在於玻璃杯也是雪凍過的
野莓果茶微酸不帶甜 爽口解渴
📍8cm Coffee (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖