2021-06-06 31 浏览
💡元朗食咩好?小編咁遠去到新界,當然要好好嘆一嘆啦!🍽8cm開心早餐入面有炒蛋、香草豬肉腸、煙肉、煙三文魚、焗薯粒、炒雜菌、牛油果、牛角包。整體食落去每樣材料都新鮮,最令小編深刻就係牛角包,酥皮非常香口,牛油味香濃。豬肉腸夠肉味,唔係得陣麵粉味,咬落去好脆口。不足之處就係牛油果未夠熟,略生,味道一般。🍽 香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋煙三文魚味道濃郁,酸種多士外脆內軟,同忌廉芝士味好夾,一啖咬落去,口感豐富,正!🍽羅宋菜湯味道偏清淡,加入麵包粒多返啲口感,作為餐前湯,勉強合格。推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

💡元朗食咩好?
小編咁遠去到新界,當然要好好嘆一嘆啦!

🍽8cm開心早餐
不足之處就係牛油果未夠熟,略生,味道一般。

🍽 香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋

🍽羅宋菜湯
味道偏清淡,加入麵包粒多返啲口感,作為餐前湯,勉強合格。

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香蔥煙三文魚牛油果忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋
羅宋菜湯
  • 8cm開心早餐
2021-06-02 21 浏览
元朗鳳攸南街係一條食街 有好多特色嘢食 人氣食店 今次到一間以綠色為主色調咖啡小店🌿🌿滿室綠意 舒服清新😚餐點方面 款色幾豐富 特別係有得吃法國酸種麵包🍞今日食啲乜?#蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁扁意粉香噴噴 好金黃 配料多🦀肉正 意粉有咬口整個好creamy 好rich😋#煙三文魚牛油果忌廉芝士配法國酸種多士伴煎蛋當然要叫個🍞來吃la真係好食 豐富柔韌有口感三文魚嘅鹹香 牛油果嘅清淡令到這個輕食 green 得豐富😋消暑飲品☀️#有機薑黃茶薑味新清 啖落近似香茅味👍#野莓果茶唔太甜 有果香👌
元朗鳳攸南街係一條食街

#野莓果茶
唔太甜 有果香👌

2021-06-02
2021-05-29 22 浏览
元朗Cafe越開越多不過最近呢喺IG見到呢間小清新,於是忍唔住又要嚟試一試啦餐廳環境以植物歐陸風做主打黑松露雜菌芝士墨西哥捲🌮️烘得非常之香脆,而且雜菌完全吸收晒黑松露同埋芝士,食落香口,配上新鮮嘅沙律菜蟹肉蟹子黃薑忌廉汁扁意粉🍝意粉顏色偏黃,其實就係吸收左黃薑嘅顏色 口感creamy 而且呢蟹肉嘅份量都算多 整體來講都唔錯飲品方面呢其實呢度都好多選擇有機薑黃茶 🍵帶有淡淡嘅姜嘅香味 用玻璃樽仔裝住而且仲有誠意嘅就係佢嘅杯都係雪過好似我鍾意薑味嘅人來講呢都可以試下紅莓青檸梳打🍹酸酸甜甜嘅紅莓配上有氣梳打,飲完簡直舒暢
元朗Cafe越開越多
不過最近呢喺IG見到呢間小清新,
於是忍唔住又要嚟試一試啦

餐廳環境以植物歐陸風做主打

黑松露雜菌芝士墨西哥捲🌮️

蟹肉蟹子黃薑忌廉汁扁意粉🍝
意粉顏色偏黃,其實就係吸收左黃薑嘅顏色
口感creamy 而且呢蟹肉嘅份量都算多
整體來講都唔錯

飲品方面呢其實呢度都好多選擇

有機薑黃茶 🍵
帶有淡淡嘅姜嘅香味 用玻璃樽仔裝住
而且仲有誠意嘅就係佢嘅杯都係雪過
好似我鍾意薑味嘅人來講呢都可以試下

紅莓青檸梳打🍹
酸酸甜甜嘅紅莓配上有氣梳打,飲完簡直舒暢
2021-05-28 26 浏览
人在元朗 今日又帶爸爸試新野8cm coffee 試新cafe從來都唔會悶啲間8cm coffee 綠色為主門口仲係大拱門 成件事已經好chill牛油果藜麥炒蛋配法式酸種多士$88如你所見 藜麥同蛋都已經覆蓋整件多士其實蛋下面仲有牛油果好食wo 因為多士已經內軟外小小脆入口好豐富 而且真係好健康 沙律菜黑醋唔會過酸仲帶點點甜野莓果茶$45冰杯 好夠凍 果味重好適合走甜既你同我大概有兩杯嘅份量 菠菜炒雜菌芝士炒蛋法式多士$88最愛 因為菠菜菇同芝士本身真係好夾而且份量絕不吝嗇 菇炒得好香 加上溶溶芝士原全係我碟菜 滿足蘋果青檸梳打$38淡淡蘋果味 唔會過甜 我估因為加左青檸味道唔會假 係fresh 的總括黎講平時成日all day breakfast 食得多今次食法式多士又係另一種食法價錢唔貴 因為你真係見到有好多料Chill chill餐廳
人在元朗 今日又帶爸爸試新野

今次食法式多士又係另一種食法
價錢唔貴 因為你真係見到有好多料
Chill chill餐廳
2021-05-28 28 浏览
之前睇IG 已經bookmark 左呢間打卡cafe,超級#igable的餐廳,地中海風格裝修,有好幾個打卡位,拱門同油畫牆都勁靚,而且平日去勁少人,可以坐好耐,瘋狂打卡。✨蟹肉薑黃忌廉意粉 $108~味道不錯,好足料,好多蟹肉,意粉夠熱,熟度適中,多汁好creamy,食唔停口,下次可以再叫。✨黑松露雜菌芝士墨西哥 $58~熱辣辣上枱,味道雖然不錯,茄汁味好多菇菇同有啲黎麥,但芝士可以再多啲,同食唔到黑松露味,不過有沙律伴碟,性價比都高。✨野莓冷萃果茶 $45~雖然好冰涼,味道好濃但真係好酸,建議餐廳可以提供蜜糖。✨蘋果青檸檬梳打 $38~味道可以,有蘋果肉裝飾,唔會太甜,唔係藥水味。服務:都幾主動,要求暖水都好快卑到。整體:~由於客人唔多,坐得好舒服,食物方面很多改進空間,但裝修滿分,價錢合理。#會再幫襯🙆🏻‍♀️

蟹肉薑黃忌廉意粉

✨蟹肉薑黃忌廉意粉 $108

✨黑松露雜菌芝士墨西哥 $58

✨野莓冷萃果茶 $45
~雖然好冰涼,味道好濃但真係好酸,建議餐廳可以提供蜜糖。
蘋果青檸檬梳打

✨蘋果青檸檬梳打 $38
~味道可以,有蘋果肉裝飾,唔會太甜,唔係藥水味。

服務:
都幾主動,要求暖水都好快卑到。

整體:

#會再幫襯🙆🏻‍♀️
2021-05-25 13 浏览
最近行開元朗,見到開咗間幾舒服嘅cafe,睇完餐牌都幾多選擇,又唔貴,平日夜晚就選擇咗呢間!餐廳裝修用上大量綠色做主調,牆身都係植物手繪。睇完餐牌叫咗以下食物:牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷 $58輕食之選,夜晚唔想食得咁heavy嘅可以選擇呢道菜式,烤雞唔會好乾,仲有夠晒健康嘅藜麥,夾埋一齊食又出奇地夾,不過如果墨西哥卷再熱少少就更好!8cm開心早餐 $138All day breakfast包咗炒蛋 香草豬肉腸 煙肉 煙三文魚 焗薯餅 炒雜菌 蜜瓜 牛角包 特別推介呢度嘅炒蛋做得幾唔錯,炒得好滑又夠牛油香~煙肉唔會煎得太乾蜜瓜超甜,正!飲品方面,蘋果青檸梳打比較甜。Raspberry Cold Brew Tea,味道幾特別,酸酸味味無添加糖,好健康!夏天飲啱晒!

牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷 $58

8cm開心早餐 $138
特別推介呢度嘅炒蛋做得幾唔錯,炒得好滑又夠牛油香~
煙肉唔會煎得太乾
蜜瓜超甜,正!

飲品方面,蘋果青檸梳打比較甜。

2021-05-24 21 浏览
元朗雞地一向小店百花齊放打邊爐、日本菜、茶餐廳、cafe等等應有盡有今日揀呢間餐廳係因為在OP見到人地影得好靚熱帶雨林的牆身配搭地中海風擺設打卡影相一流元朗站出左之後大概行十分鐘但因為第一次去,看著地址都左轉右轉繞左很大段路到達cafe,裝修擺設跟網上看到照片差不多加上人不多平日六點半都只有1-2枱客瘋狂影相都不太阻礙其他客人😂點了兩個主菜1. 蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁意粉 $108份量挺多,黃薑搭忌廉味道出奇地配,意粉挺彈牙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻2. 黑松露什菌芝士墨西哥卷 $58性價比超高,還要附送沙拉雖然不太吃到黑松露的味,但雜菌配芝士口感不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品賣相好靚,不過味道一般😂整體而言,係一間令人挺放鬆而食物唔貴的cafe適合朋友聚會,或一個人輕鬆下都ok
元朗雞地一向小店百花齊放
打邊爐、日本菜、茶餐廳、cafe等等應有盡有
今日揀呢間餐廳
係因為在OP見到人地影得好靚
熱帶雨林的牆身配搭地中海風擺設

打卡影相一流
元朗站出左之後大概行十分鐘
但因為第一次去,看著地址都左轉右轉繞左很大段路

到達cafe,
裝修擺設跟網上看到照片差不多
加上人不多
平日六點半都只有1-2枱客
瘋狂影相都不太阻礙其他客人😂

點了兩個主菜
1. 蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁意粉 $108
份量挺多,黃薑搭忌廉味道出奇地配,意粉挺彈牙
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2. 黑松露什菌芝士墨西哥卷 $58
性價比超高,還要附送沙拉
雖然不太吃到黑松露的味,
但雜菌配芝士口感不錯
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

飲品賣相好靚,不過味道一般😂

整體而言,係一間令人挺放鬆而食物唔貴的cafe
適合朋友聚會,或一個人輕鬆下都ok
2021-05-21 25 浏览
難得屋企哩邊愈開愈多靚靚cafe,真係好開心😃,之前經過已經想黎,今日放左工就同朋友一齊黎試下。門口係拱形設計,好特別,入到去成間店都以植物做主題,坐係到都覺得relax。☑️牛油果,烤雞,藜麥芝士墨西哥卷薄脆既墨西哥餅皮包住牛油果,雞肉,藜麥,牛油果既熟度岩岩好,軟軟棉棉,加埋用番茄味烹調左既烤雞,藜麥,簡單健康得黎又好味!😋☑️菠菜,炒什菌,芝士炒蛋配法式酸種多士哩樣最特別既係用左法式酸種包,味道帶有少少酸味,感覺仲有啲獨有既香味,菇控表示咩食物加上菇都唔會輸,啲蛋亦炒得好滑,仲可以見到芝士既蹤影。☑️野苺果茶/Latte野飲方面我就簡左野苺果茶,味道帶酸,搭配食物一齊飲既時候一流,令人更加開胃。朋友就叫左杯Latte,夜晚我飲咖啡會訓唔著,所以只係試左一啖,不過不失。

☑️牛油果,烤雞,藜麥芝士墨西哥卷

☑️菠菜,炒什菌,芝士炒蛋配法式酸種多士

☑️野苺果茶/Latte

2021-05-19 27 浏览
呢間餐廳裝修走小清新風格,雖然座位唔多,但有好多細節位,打卡一流,特別係大自然花草牆紙,睇落好創服,感覺遠離鬧市。牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷$58佢既擺盤好靚,除左墨西哥卷仲有意大利黑醋沙律,可以中和返,唔會覺得油膩,墨西哥卷既表皮好香口,酥皮食到一層層。牛油果同烤雞都好夾,做餡一定唔會出事。巴馬火腿火箭菜沙律、忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋$98呢碟賣相好高級,巴馬火腿既咸香肉味,配cream cheese,放係酸種多士,食落有多重味道同口感。而煎蛋火喉控制好,脆邊再加流心蛋黃,睇個樣已經有食慾。冷萃茶(紅莓)$45夏天飲好止渴,酸酸甜甜,加埋冷萃整就飲落更清新,無添加糖。澳式鮮奶咖啡$ 33呢杯咖啡有埋拉花,好賞心悅目,而且好香濃,鮮奶咖啡比例剛好。總括而言,呢間既環境好岩影相,所以假期入開元朗,經過不妨考慮下。服務態度都好好,亦係加分位。

牛油果、烤雞、藜麥芝士墨西哥卷$58

巴馬火腿火箭菜沙律、忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋$98

冷萃茶(紅莓)$45
夏天飲好止渴,酸酸甜甜,加埋冷萃整就飲落更清新,無添加糖。

澳式鮮奶咖啡$ 33

2021-05-19 25 浏览
元朗國現在都很多cafe,8cm是舒適休閒路線,各種綠色佈置,很有藝術感的大自然,打卡位置多,亦都有門外座位1. 菠菜雜菌芝士炒蛋配法式酸種多士牛油香加脆,酸味反而不太突出,芝士蛋香滑加上菠菜及雜菌,份量十足!2. 牛油果烤雞藜麥芝士墨西哥卷牛油有咬口,烤雞帶少量番茄醬加上墨西哥卷感覺很像Pizza,藜麥令到整體更加有健康感3. 本日冷萃茶-野莓充滿莓類應有啲酸感,冷萃令味道更突出4. 凍泡沫咖啡凍咖啡加上一層凍厚奶泡
元朗國現在都很多cafe,

1. 菠菜雜菌芝士炒蛋配法式酸種多士
2. 牛油果烤雞藜麥芝士墨西哥卷
3. 本日冷萃茶-野莓
充滿莓類應有啲酸感,冷萃令味道更突出
4. 凍泡沫咖啡
凍咖啡加上一層凍厚奶泡

2021-05-16 29 浏览
這次在元朗雞地一帶覓食,去了一家咖啡小店,門面以Tiffany Blue顏色裝修,裡面環境雖然不大但挻舒適的。午餐餐牌以輕食為主,跟餐附送餐湯及指定飲品,也可以半價升級飲品。💥黑松露炒蛋配牛角包 HKD$78,松露味道香,炒蛋帶點水狀,口感滑溜溜的。牛角包口感酥脆,熱辣辣吃味道更好,另有沙律拌著來吃。💥太陽蛋配法式酸種麵包 HKD$78,這個太陽蛋賣相不錯,看著蛋汁慢慢流出來感覺治癒。中間一層是夾著切條的牛油果,這個也有沙律拌著吃。飲品方面點了凍美式咖啡和野莓果茶,果茶以冷泡方式沖製,所以味道更濃郁,味道酸酸甜甜的。慢慢地享受悠閒的午餐,再飲杯咖啡是個不錯的選擇。熱飲咖啡味道應該更好,有機會再試試看吧。

2021-05-14
2021-05-11 44 浏览
👁‍🗨8cm Coffee📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖@----------------------假日想簡單食個brunch,知道Mother’s Day元朗一定逼爆人,餐廳大多都坐無虛席兼要排長龍☹️ 抱住一個撞彩嘅心行咗一轉,見到依間心水竟然有位,即衝入去坐低😆Lucky day🌟 門面裝修用蘋果綠為主,有種歐陸風情,室內樓底高空間感足夠,座位略少迫Menu上有多款主食、甜品,我今次先試試主食質素如何➰ 牛油果、烤雞藜麥芝士墨西哥捲🌮️$58墨西哥捲餅烘得微燶,牛油果烤雞藜麥有預先炒過,食落軟腍,味道比較清淡,感覺健康清新,配埋一小份沙律菜伴上黑醋汁,但沙律菜就一般,不夠新鮮➰ 菠菜、炒什菌芝士炒蛋配法式酸種多士$88一上枱,疊得高高嘅震撼感,最頂端嘅炒蛋微生嫩滑仲要搖搖欲墜,中層夾咗什菌同菠菜,再加上一大片濃味車打芝士,層次分明多士選用法國酸種包,超厚切份量十足,酸味不重但口感軟熟煙韌👍🏻 伴碟都有一小份沙律配黑醋汁➰ Iced latte $38凍飲沒有加入甜味👍🏻 鮮奶同咖啡比例恰好,咖啡味不算香濃但無苦澀味➰ Iced green tea latte $43鮮奶味
👁‍🗨8cm Coffee
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖
@
----------------------

Menu上有多款主食、甜品,我今次先試試主食質素如何

➰ 牛油果、烤雞藜麥芝士墨西哥捲🌮️$58
牛油果、烤雞藜麥芝士墨西哥捲

➰ 菠菜、炒什菌芝士炒蛋配法式酸種多士$88

菠菜、炒什菌芝士炒蛋配法式酸種多士

➰ Iced latte $38

➰ Iced green tea latte $43
鮮奶味濃,綠茶比例較少,整體較溫和
Iced latte   &    Iced green tea latte

💬 雙重幸運:Lucky咁搵到一間café 有位,lucky的食物質素算不錯,服務態度好,店員主動友善,會再去幫襯👍🏻
(因為太多網紅打卡café 比人吹捧,而質素平平,服務態度傲慢)

2021-05-09
牛油果、烤雞藜麥芝士墨西哥捲
菠菜、炒什菌芝士炒蛋配法式酸種多士
2021-05-11 49 浏览
在形點行街行到下午,朋友提議去tea 一tea, 記憶中附近有不少特色小店,決定捨棄大商場的連鎖食店嘗試尋找一下附近的小店,找到了這家充滿異國風情的特色小店。一進門有種別有洞天的感覺,室內很光猛,座位舒適, 牆上畫上了熱帶植物,花卉和雀鳥,感覺清新。由於不是太肚餓, 所以兩個人點了一份菠菜炒雜菌芝士炒蛋配法式酸種多士, 再加一份牛油果烤雞藜麥芝士墨西哥卷, 法式多士用料很豐富和新鮮,雜菌和菠菜的份量很足,和芝士炒蛋配合得恰到好處,至於墨西哥卷也做得很好,用料十足,尤其是外皮特別香脆可口,令人回味, 飲品方面點了凍greentea latte及特別點了凍薑茶, 在這炎熱的日子,喝著薑味十足的冰凍薑茶,感覺十分有趣, greentea latte 甜度適中, 充滿濃濃的奶香,而且賣相也不錯,這小店絕對能提供一個舒適的環境讓三兩好友渡過一個悠閒的下午。
2021-05-08 27 浏览
晚餐.原來跟友人好久沒有一起吃飯了😮‍💨星期五放工近近地去元朗食晚飯 方便歸家😆可惜誤信google map 繞了個大圈才去到😮‍💨經yoho行去會方便快捷好多.1) 菠菜 炒雜菌 芝士炒蛋 配 法式酸種多士菠菌 菇 蛋 的份量都很足夠蛋炒得很香滑 溫度亦夠熱所配的法式酸種多士烘的很香脆 口感不錯但沒有很酸.2) 牛油果 烤雞 藜麥 芝士 墨西哥卷配藜麥這個配搭挺特別的醬汁是蕃茄醬有點像吃肉醬意粉的味道墨西哥卷的外皮比較柔軟 微脆 不乾切開和用叉叉起都很容易 不會有碎屑彈晒出嚟.3) Latte沒有甜味的鮮奶咖啡👍🏻 味道不錯咖啡因不算太強勁 因為晚上精神了一會 之後仍能睡得著.4) 有機薑黃茶茶聞起來很香試飲了幾口不會太辣 飲完感覺暖笠笠.整體食物份量不算很大 但勝在價錢較相宜晚餐輕食 也不錯
原來跟友人好久沒有一起吃飯了😮‍💨

不會太辣 飲完感覺暖笠笠

整體食物份量不算很大 但勝在價錢較相宜
晚餐輕食 也不錯
2021-05-06 30 浏览
元朗雞地食肆林立近排BI 發現一間好細嘅cafe 一試之下 發覺呢間cafe 唔只外表可以打卡連食物質素都有驚喜💓首先係小山圓抹茶牛奶green tea latte一上檯見到 雲石花紋就覺得好靚 好適合打卡影相抹茶同牛奶味都夠濃唔會太甜😍泡沫咖啡Cappuccinos 咖啡味幾濃食物方面 叫左巴馬火腿、火箭菜沙律、忌廉芝士配法式酸種多士伴煎蛋Parma ham, rocket salad, cream cheese on sourdough toast W/ sunny egg隻蛋煎得靚 火箭菜沙律新鮮個麵包有機會係自己整嘅?因為質素幾好蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁扁意粉 呢個有驚喜Crab meat & roe linguine in turmeric creamy sauce 份量幾足蟹肉唔會腥 又夠多連平時唔食蟹嘅女朋友都不停食
元朗雞地食肆林立

抹茶同牛奶味都夠濃

唔會太甜😍

泡沫咖啡Cappuccinos 咖啡味幾濃

隻蛋煎得靚 火箭菜沙律新鮮

個麵包有機會係自己整嘅?

因為質素幾好

蟹肉蟹籽黃薑忌廉汁扁意粉 呢個有驚喜