2024-08-25 99 浏览
尋晚去咗親古食堂試佢嘅黑炸雞配薯條,總體嚟講幾好。黑炸雞嘅外皮比較酥脆,帶有特別嘅黑色。雞肉嫩滑,味道唔算太重,唔會覺得油膩,算係幾好食。至於薯條,炸得啱啱好,外層脆,內裡保持鬆軟,配合炸雞食都幾搭配。整體嚟講,黑炸雞值得一試。我都會考慮下次再試其他食物🥘。
尋晚去咗親古食堂試佢嘅黑炸雞配薯條,總體嚟講幾好。

整體嚟講,黑炸雞值得一試。我都會考慮下次再試其他食物🥘。
之前食過泡菜炒飯,覺得炒得幾好食,所以就再外賣一次 (鋪面比較細,有一張枱仔俾客人坐,但主要做外賣生意),而今次就試下其他新野。首先,鋪頭係即叫即整,睇到佢哋嘅用心,所以要預返咁上下既時間等,期間又見到佢都有唔少外賣單,所以我地都等左廿分鐘多啲 (佢講定左俾我地聽,大概廿分鐘,我地都有入返商場行吓消磨時間)。鯛魚燒 (吉士味+紅豆味) ($20/2個) 鯛魚燒甜度適中,周邊都脆脆地暖暖地,$10平平地又得意有鯛魚樣🐟,都岩小朋友拎起手食,不過睇落黑左啲同埋條魚比較奀,唔太多餡同埋細左啲 🤣🙈吞拿魚沙律飯卷 ($48)吞拿魚沙律呢個醬都幾多,包住生菜、雞蛋同青瓜,有種淡淡然既清新味道,唔會太濃味,但又唔會太驚艷,因為味道較單一。反而,我見芝士牛肉同明太子蟹肉多人叫,我都會想下次試下。韓式‧無骨炸雞 (蜜糖味) 半份 ($40)炸雞small size雖然得四件,不過都大件同埋咬落都好脆同埋有肉👍🏻 隨雞仲附有炸薯條,薯條係好似港式小食店賣既粗炸薯條,唔錯。不過留意返,佢個蜜糖醬係另上。有好有唔好,好既係你可以自己調較甜度,想沾幾多就幾好;但唔好既就未必好入味,想濃味啲就沾多

鯛魚燒 (吉士味+紅豆味) ($20/2個)

吞拿魚沙律飯卷 ($48)

韓式‧無骨炸雞 (蜜糖味) 半份 ($40)

炸雞small size雖然得四件,不過都大件同埋咬落都好脆同埋有肉👍🏻 隨雞仲附有炸薯條,薯條係好似港式小食店賣既粗炸薯條,唔錯。不過留意返,佢個蜜糖醬係另上。有好有唔好,好既係你可以自己調較甜度,想沾幾多就幾好;但唔好既就未必好入味,想濃味啲就沾多啲。

結論
🫰附送泡菜&醃蘿蔔
🫰開到凌晨,宵夜一流,炸雞啤酒韓劇😆
⚡️份量唔夠兩個人呀🥲男朋友隔幾個鐘就叫肚餓 (不過可能我食得多飯卷就還好😗)
⚡️呢幾樣野味道還好,下次叫返炒飯&黑炸雞試下,希望可以驚艷我!

CP值:7/10 (加左半分俾上一次食既泡菜炒飯)

餐廳資料
餐廳名稱:93친구식당 (親古食堂)
餐廳地址:將軍澳唐明街1號富康花園商場地下46號舖
餐廳營業時間:星期一至日 12:00-01:00 (星期四休息)
外卖自取
2024-03-16 518 浏览
這間舖頭真的很好食,點了個外賣炸醬麵,牛肉卷和炸雞,出奇地很好吃,炸醬麵很香,炸雞很嫩,還有牛肉的牛肉味很重,我決定下次要拜訪這間舖頭了,請不要阻止我,還有很欣賞他開很夜
2024-02-20 370 浏览
叫咗明太子蟹肉飯卷外賣返屋企食,點知一打開已經覺得唔對路。。一食落口d 飯濕到糊仔咁。。其實店主煮完煲飯都應該會知落得太多水,點解仲可以賣俾人食呢🤷🏻‍♀️ 最後食左d餸,無食d 飯, 幾十蚊咁就晒左。。。
2023-12-25 354 浏览
外賣送到黎d炸雞都仲係脆,雞肉無雪藏味,炸得啱啱好,份量都適中。配埋個蜂蜜醬好好味,送埋一小盒泡菜同酸蘿蔔做小食。吞拿魚飯圈真材實料,俾咗好多吞拿魚,調味都好清新,唔會好重口味,係住家嘅味道。紫薯餅入面除咗紫薯仲有栗子粒,炸得都好脆,個麵衣同炸雞唔一樣,似係可藥餅嗰種外層。仲要好抵食,連運費都唔貴,本身食物個單價應該幾平。之後有機會要試埋其他食物,泡菜炒飯都好似好多人推薦。今次個外賣平台送得有d 耐,如果堂食炸雞應該更熱

2023-12-17 294 浏览
見佢新開就膽粗粗試下,分別叫咗最出名嘅黑炸雞,炸醬麵, 魚糕高湯,牛肉海帶湯三人分享, 黑炸雞 : 外脆內軟,新鮮即炸好好味,感覺上比起將中韓國品牌連鎖炸雞店仲好食,配甜辣味汁更佳😋😋😋 炸醬麵 : 味道適中,d面好牙吾錯,下次會是炸醬炒年糕 魚糕湯和牛肉海帶湯 : 牛肉海帶湯完全冇腥味,牛肉只不過係點綴得幾粒,完全可以嘗到嗰陣海帶味!魚糕湯本身會配一個汁畀你點嚟食!一定要點嚟食好好味!!性價比超高應該會再食😋😋😋😋

牛肉海帶湯 魚糕湯
2023-12-17
等候时间
25 分钟 (外卖自取)
牛肉海帶湯 魚糕湯
  • 魚糕湯
  • 牛肉海帶湯
2023-11-10 333 浏览
冇諗過會咁好味😭黑炸雞望落普普通通,見咁多人推介就試下啦⋯⋯個黑炸雞係即嗌即炸,等咗10分鐘左右就有喇我個人本身比較鐘意烤雞,因為炸雞通常都好厚皮,但哩個嘅皮好薄,一嚟唔會搶咗個雞味,二嚟唔會好似平時啲炸雞店咁,明明淨係食幾舊就飽。而且佢連個皮都好好味!雖然佢望落比出面啲雞細舊,但當正餐係完全足夠!炸雞就咁食嘅雞味完全比得上香港其他出名嘅韓式炸雞店嘅炸雞,但估唔到配埋佢哋嘅柚子醬係更出色,甜而不膩配埋酸蘿蔔真係perfect💕佢真係好味到令我諗返起喺韓國食嘅goobne 原味炸雞,但哩個黑炸雞同埋柚子醬真係係從未試過嘅味道60幾蚊食到一份咁出色嘅炸雞,好抵食!之後會想試埋其他菜式(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
冇諗過會咁好味😭

炸雞望落普普通通,見咁多人推介就試下啦⋯⋯
個黑炸雞係即嗌即炸,等咗10分鐘左右就有喇

配埋酸蘿蔔真係perfect💕

60幾蚊食到一份咁出色嘅炸雞,好抵食!

之後會想試埋其他菜式(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-11-10
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-10-14 267 浏览
同朋友兩個人夜晚嗌外賣,見OpenRice評分唔錯就試吓!叫咗三樣嘢食黑炸雞🍗 佢本身會配一個柚子蘿蔔汁,不過因為我唔鍾意柚子,所以加咗少少錢叫多咗個甜辣醬黑炸雞外皮煙煙韌韌,其實都唔錯,入邊嘅雞肉都好Juicy🧡🧡🫶🏽 甜辣醬都不錯的另外仲叫咗個泡菜炒飯,上面有隻太陽蛋好靚!另外仲有跟兩個小菜仔! 呢個算係正正常常,平時泡菜炒飯嘅味道呢個明太子蟹肉飯卷,我就覺得普通啦!!但朋友覺得幾好食😂😂 因為我覺得佢哋飯比較多,而且上面無端端吱啲沙律醬好奇怪🤔️
同朋友兩個人夜晚嗌外賣,見OpenRice評分唔錯就試吓!

叫咗三樣嘢食

2023-07-11 452 浏览
夜媽媽肚仔餓上外賣平台碌碌下,見到呢間韓式小店🇰🇷,係一個屋苑附近,難怪平時無留意到小店既存在~•無骨黑炸雞配柚子醬 $65+ 甜辣醬$5✨無骨黑炸雞配柚子醬 ,雞肉外層裹左層好薄既黑色炸粉,炸皮好鬆脆,黑蚊蚊既炸皮好得意,應該係用左墨魚汁,每件雞都炸得好juice,肉汁滿滿,係食過最滑既炸雞❤️❤️柚子醬就係稀左既柚子蜜,酸酸甜甜甜辣醬食落味道唔太濃•芝士烤牛肉飯卷$50🥩呢款就唔係好有驚喜,味道好住家感覺,麻油味都唔重,烤牛肉食唔出有特別既調味,芝士係一片片既包裝芝士,入面仲有青瓜紅蘿蔔同蛋絲🥕🥒🥚❤️如果想食炸雞,呢間真係一個唔錯既選擇,係價錢稍貴左DD

無骨黑炸雞配柚子醬

•無骨黑炸雞配柚子醬 $65+ 甜辣醬$5

柚子醬就係稀左既柚子蜜,酸酸甜甜
甜辣醬食落味道唔太濃

芝士烤牛肉飯卷
•芝士烤牛肉飯卷$50🥩

❤️如果想食炸雞,呢間真係一個唔錯既選擇,係價錢稍貴左DD
無骨黑炸雞配柚子醬
  • 無骨黑炸雞
2023-05-09 421 浏览
將軍澳太多大型連鎖食肆,見到分享,就即刻決定落單試吓,試一試自家製食物,有意外又滿意👍,好味🤤,下次會再試其他食物。黑炸雞,選擇雞翼,炸皮薄脆,讚,雞肉有肉汁,點配柚子醬,甜甜酸酸夠清新。明太子飯卷,芝士烤牛肉飯卷,夠晒味。魚糕湯 + 烏冬,湯底辣辣地,唔似其他咁單調,好多魚糕,跟配洋蔥豉油汁,魚糕點一點,又有另一種味道,有驚喜值得提一提係個前菜,柚子醃蘿蔔, 酸甜味好適中,怕酸怕甜嘅我都覺得好夾,

炸雞,選擇雞翼,炸皮薄脆,讚
,雞肉有肉汁,點配柚子醬,甜甜酸酸夠清新。

明太子飯卷,芝士烤牛肉飯卷,夠晒味。

外卖自取
  • 黑炸雞
  • 前菜柚子醃蘿蔔,比泡菜更出色
2023-01-07 924 浏览
住左十幾年,樓下終於有間好好味既韓國菜,我平時唔會食韓式前菜,今次我係食哂,柚子蘿蔔出奇好食叫左黑炸雞(有骨就是雞中亦),原來係墨魚汁皮,炸到好炸乾身,內面係滑肉,真心驚喜,好好食。再叫左魚湯串,湯底好正,胡椒味,而魚串就似腐皮,另配醬汁。芝士牛肉卷都好好食。好少食到咁用心機整既食物。廚師原來係好斯文既後生仔,原來係自己研發食物,尼個後生仔將來一定好有前途,肯創新而且手藝好好。感覺似係一家人一起開檔,成家都非常斯文有禮,佢地岩岩創業,我覺得佢地既質素,絕對要開大舖,大家支持下小店,而且真心好味。

2023-01-07
  • 黑炸雞
2023-01-05 601 浏览
之前試過幾樣野食,評價如下:五花腩飯卷-普通👌🏻海鮮辣麵- 好食!😋泡菜炒飯- 好好食!😋😋如加塊溶溶地的芝士會更好甜辣炸雞-普通 (全都是雞中翼😗)總括來說,可encore, 會再試其他食物。
之前試過幾樣野食,評價如下:

五花腩飯卷-普通👌🏻

海鮮辣麵- 好食!😋

泡菜炒飯- 好好食!😋😋如加塊溶溶地的芝士會更好

甜辣炸雞-普通 (全都是雞中翼😗)

總括來說,可encore, 會再試其他食物。
2022-12-14 633 浏览
屋企樓下開咗一間韓式小店-93親古食堂〈韓語〔國語發音〕”親古”意思係朋友〉!阿女見到即刻要試吓,發現foodpanda外賣自取有折扣,即刻叫咗一堆,一家四口當晚餐食。係一間正宗”小”店,門外面有吧枱高櫈,以供堂食。家庭式經營~店面太細,只有兩個座位⋯⋯阿女要飲海帶湯,我覺得味道幾好嘅,而且好大碗,抵食!但阿女話稍咸,可能我味覺退化咗?有幾隻青口,海帶量好多呢~本人極推炸醬麵,係正宗嘅韓國煮法,絕對唔係包裝炸醬麵嘅味道,味道帶一絲絲甜,但係唔會過咸,有薯仔粒,洋蔥,豬肉等配料,撈麵一流。韓式紫菜包飯係差唔多每一間韓式食堂必備嘅食物,呢度嘅紫菜包飯係即叫即整㗎,非常新鮮,不過如果繁忙時段,就可能需要等比較耐嘅時間。*明太子•蟹肉飯卷**芝士•烤牛肉飯卷*另一推介係辣炒年糕,雖然只係韓國街邊小食,但係味道同正宗韓國食到嘅非常相似。亦可以追加芝士,拉麵,炸物等配菜。非常建議加芝士,而且必須要趁熱食,用芝士包裹年糕一齊食非常香口,調味適中唔會過辣。最後當然唔少得韓式炸雞,為方便食所以我揀咗無骨炸雞。隨咗蔥炸雞有一堆蔥放面,每款炸雞配唔同嘅醬汁,應該係為咗唔好令炸雞脆皮變軟,所有醬汁都冇直接淋上

係一間正宗”小”店,門外面有吧枱高櫈,以供堂食。

家庭式經營~

店面太細,只有兩個座位⋯⋯

海帶湯

*明太子•蟹肉飯卷*
明太子•蟹肉飯卷

*芝士•烤牛肉飯卷*
芝士•烤牛肉飯卷

辣炒年糕

最後當然唔少得韓式炸雞,為方便食所以我揀咗無骨炸雞。隨咗蔥炸雞有一堆蔥放面,每款炸雞配唔同嘅醬汁,應該係為咗唔好令炸雞脆皮變軟,所有醬汁都冇直接淋上雞肉上。雞肉炸得啱啱好,非常Juicy。到今日為止我哋一家四口已經食過:蜜糖,芝士,甜辣,火辣,蔥炸雞。每款都非常好味,首推蜜糖或者甜辣~
各式無骨炸雞(6件)

等候期間,同店內一家幾口傾偈,先知道小哥哥主廚曾經去韓國working holiday咗1年嘅時間。喺韓國食店打工學廚,返到香港亦喺食肆有幾年工作經驗,之後決定創業,開咗呢一間小食堂,做出好多韓國正宗口味嘅食物。大家一定要去試吓,雖然店面太細,只有兩個座位,同店外邊嘅吧枱,但係無阻食物嘅美味,同埋難得喺香港食到咁正宗嘅韓味。

*後話:原來小店個名”93”係小哥哥出生嘅年份喎~今日寫食評前,係第五次食佢間舖頭嘅嘢食啦。加油,小哥哥!
2022-12-05
等候时间
20 分钟 (堂食)
海帶湯
明太子•蟹肉飯卷
芝士•烤牛肉飯卷
辣炒年糕
各式無骨炸雞(6件)