2023-06-01
有時候好想逃出人煙稠密、生活節奏急促既Home Kong🇭🇰今次離開香港……島,出發東涌🥰與繁囂既商業區相比,東涌海堤灣畔一帶就仿如綠洲,仲有少少好似去左異國旅行既感覺食飽飽後逛個東薈城outlets,就係去旅行既節奏了🛍️位置沿東涌地鐵站上蓋天橋一直走,下天橋就會見到歐陸風情餐廳A Tavola Bar & Grill環境餐廳分室外及室內用餐區,室內用餐環境以幽暗燈光襯托歐陸風陳設,高樓底配搭柔和燭台吊燈,有點歐洲古堡的情調🏰;而室外用餐區更可遠眺海傍黄昏🌆風景,很是浪漫店內仲有一個大投射電視播緊跟足球比賽另外四方八面都有電視📺仔播放不同類型球賽,滿足不同客人所需食物餐廳提供前菜、小食、意粉、扒類、pizza、甜品、酒類及無酒精飲品任君選擇,好多款式🫓A Tavola Nachos with Roasted Chicken 巨無霸Nachos誰與爭風🥳,份量大到足夠3-4個人一同享用Nachos以牛油果醬、酸忌廉、蕃茄醬作調味足料配料包括洋蔥、橄欖、燒熔過後的芝士,再可以揀雞肉/ 牛肉/ 素toppings我地揀左燒雞肉,柳丁燒雞肉好味又唔油膩墨西哥風情烤粟米片🌽一塊接一塊,我控制唔到
今次離開香港……島,出發東涌🥰
食飽飽後逛個東薈城outlets,就係去旅行既節奏了🛍️
位置
食物
Nachos以牛油果醬、酸忌廉、蕃茄醬作調味
我地揀左燒雞肉,柳丁燒雞肉好味又唔油膩
墨西哥風情烤粟米片🌽一塊接一塊,我控制唔到自己隻手
🥔Gnocchi Gorgonzola
義大利藍紋乳酪薯仔麵,非一般pasta新奇又有趣
薯仔麵團軟糯掛起濃稠芝士醬汁,好邪惡
要襯熱食唔係凍左就會即時凝固,水油分離;因為真係太邪惡😈
🦬Baby Back Ribs (Half)
大舊豬肋骨,估唔到叫左half都係食唔哂足料靚豬好足秤🤪
燒烤醬好入味,味道酸甜開胃;肉質滑嫩仲好juicy,燒得岩岩好
🥤Coconut & Vanilla Smoothies
咁岩一齊叫左杯白色野哈哈
兩杯奶昔都打到好滑,味道唔會太甜,炎夏飲就岩哂
而我就中意Vanilla味多d,比教夠味同香滑好似食緊雪糕咁
🍎Apple Crumble
蘋果金寶由鬆脆麵包糠及甜酸蘋果餡肉組成
一啖香草雪糕混合金寶,冰火水乳交融十分滋味
聽講仲有時會有live band,更加有feel了