2021-12-30 575 浏览
驚喜意大利餐廳白酒藍青口,白汁好味到要用包點哂先啲汁完滿西班牙燒乳豬皮卜卜脆,肉軟軟.牛油果意大利飯,四式芝士薄餅,午餐版.驚喜甜品蛋白餅,配上熱情果嘅酸,令整個蛋白餅甜度剛好.當然唔少得一杯 Cappuccino 啦!
驚喜意大利餐廳

白酒藍青口,白汁好味到要用包點哂先啲汁完滿
西班牙燒乳豬皮卜卜脆,肉軟軟
牛油果意大利飯,四式芝士薄餅,午餐版
驚喜甜品蛋白餅,配上熱情果嘅酸,令整個蛋白餅甜度剛好
當然唔少得一杯 Cappuccino 啦!
2021-12-09 601 浏览
位於上環皇后街嘅熟食市場,所吸引我嘅並唔係有華麗嘅裝潢,而竟然係一個街市大排檔裡,會有一張張鋪左紅白格仔嘅懷舊港式西餐檯布嘅檯,排列著一個個紅白酒杯,同身處嘅地方形成強烈嘅對比,相信係依個地方,依間‘餐廳’ 先會搵到..ABC Kitchen全名係A Better Cooking Kitchen, 雖然招牌係意大利國旗🇮🇹, 但其實大部分歐陸菜色都會做到,而且絕不馬虎,賣相/味道不會比其他裝修得‘靚靚仔仔’嘅西餐廳遜色. 晚餐上菜前會先奉上港式西餐嘅牛油🧈餐包,配以是日餐湯(蘑菇湯$33)用料足,非常濃厚..($148)、($128) 青口份量非常多,而都大隻新鮮, 帶子個份量就相對被比下去了,得一粒🤭🤣但配以火腿,半熟鵪鶉蛋,賣相討好有心思😆但帶子當日感覺煎得稍為熟左啲啲..🌟($208)到了主菜,個人亦都認為係全晚最出色嘅,乳豬皮烤至非常脆口,乳豬肉質好腍,薯蓉非常細滑,配以鹹生菜非常惹味,當晚encore左一次😌.($288)正常水準,雖然order左medium rare但出嚟熟左少少,但味道調味都可以,配以蕃薯條嘅配搭相當新穎😲🤣.上來時非常驚喜,冇諗過係一間大排檔嘅西餐可以

[白酒煮藍青口]($148)、[香煎帶子配ham]($128) 青口份量非常多,而都大隻新鮮, 帶子個份量就相對被比下去了,得一粒🤭🤣但配以火腿,半熟鵪鶉蛋,賣相討好有心思😆但帶子當日感覺煎得稍為熟左啲啲.

🌟[西班牙燒乳豬]($208)到了主菜,個人亦都認為係全晚最出色嘅,乳豬皮烤至非常脆口,乳豬肉質好腍,薯蓉非常細滑,配以鹹生菜非常惹味,當晚encore左一次😌

[頂級西冷配炸蕃薯條及菠菜苗]($288)正常水準,雖然order左medium rare但出嚟熟左少少,但味道調味都可以,配以蕃薯條嘅配搭相當新穎😲🤣

[法式鴿子千層酥]上來時非常驚喜,冇諗過係一間大排檔嘅西餐可以食到依道傳統嘅精緻法式料理,烤至金黃色嘅酥皮內細分兩三層,分別有鴿肉同生菜,切出嚟可見層次分別,食落都唔錯雖然肉質未見細嫩,但當中功夫值得欣賞👍🏻

[拿破崙千層酥]($68)、[覆盆子梳乎厘]($68) 甜品點了兩款法式經典,質素都唔錯,拿破崙餅皮鬆脆,中層除了吉士醬,仲有幾粒蘋果,配以雲尼拿雪糕加上Oreo曲奇碎😁可謂加入了港版元素嘅Mille Feuille🤟🏻
至於Raspberry味嘅Souffle就覺得一般左啲,空氣感太強口感唔算細滑.

未完…而大家有冇留意我地每道菜都配上唔同酒呢😌依個亦都係成晚最enjoy嘅地方,就係呢度大排檔嘅free corkage形式,食客可以隨便帶酒,而依度嘅配套亦相當好,估唔到有冰桶之餘,各款酒杯都有(連細細隻甜酒杯都有😮)而如果唔帶酒,餐廳酒單都相當豐富(連LBV Port都有😮),而且價錢相宜,可以帶俾你係大排檔都可以飲住紅酒,据住靚牛扒嘅獨特體驗👏🏻
正正係依種咁有特色/貼地嘅港式西餐大排檔體驗令到ABC Kitchen咁特別,是日星期五晚去食,見每張檯都留左位😮(最好打去留檯星期五/六晚, 星期日全日休息)亦吸引好多外籍食客嚟,氣氛相當唔錯,而相信亦都會係一個幾特別嘅酒聚場地之選🤫🤣
2021-12-03 550 浏览
This meal was just amazing! The portion, the flavours, the texture were all perfect! Even the wine was good! The desserts were so amazing we had to order a second round. We left with a full and happy stomach. The food didn't make me uncomfortably full as western food sometimes do. (Why does that happen?)If you do come, do bring more friends so you can order more dishes for sharing. We were 5 people, and had to pick what we wanted to try the most.. but I wanted to try them all..! There are a seve

If you do come, do bring more friends so you can order more dishes for sharing. We were 5 people, and had to pick what we wanted to try the most.. but I wanted to try them all..! There are a several things I didn't get to try. Next time, next time!
Mille Feuille
Beef  Wellington
Foie  gras
Mille Feuille
Beef  Wellington
Foie  gras
2021-11-25 622 浏览
聽閒好難訂檯,巧遇朋友訂左去痴餐,一行四人賣單$1800 一坐底開左支Chablis白酒$338,幾好什菜沙律$38:無咩汁,菜新鮮,可以用黎解下膩叫左菇湯同龍蝦湯,兩個湯都好足料,友人好喜歡,但我個人黎講會鐘意多番少少奶油creamy d自家製凍批:可遇不可求,全晚最好食最難忘係佢白酒煮青口:青口一般但個汁好好食,個汁如果有包點就仲正食頭盤前侍應再問問我地開唔開酒,再叫左支紅酒$238,唔太好飲,最後都無飲哂鴿肉酥:好juicy,封到肉汁,個人覺得美中不足係酥皮唔同鬆脆,因為d汁每酥皮好淋,但其他同行三人都覺得無問題好好食西班牙燒豬:個人都係覺得中式燒豬係最好西班牙燒豬d肉都係比較一絲絲乾身,個人唔喜歡巴伐洛娃蛋白餅:個熱情果汁酸酸地中和蛋白餅甜味,好好食士多啤梨梳乎里:係將莓混入蛋白糊焗,感覺有d似食果醬,我一般整體黎講價錢其實都唔叫好平,比平時平少少,唔會特登再食,因為都唔算真係特別好食另外始終好港式食到趕頭趕命咁,侍應叔叔都幾hard sell
聽閒好難訂檯,巧遇朋友訂左去痴餐,一行四人賣單$1800

一坐底開左支Chablis白酒$338,幾好
什菜沙律$38:無咩汁,菜新鮮,可以用黎解下膩
什菜沙律

龍蝦湯

自家製凍批:可遇不可求,全晚最好食最難忘係佢
凍批

白酒煮青口:青口一般但個汁好好食,個汁如果有包點就仲正
白酒煮青口

鴿肉酥

西班牙燒豬:個人都係覺得中式燒豬係最好
西班牙燒豬d肉都係比較一絲絲乾身,個人唔喜歡
西班牙燒豬

巴伐洛娃蛋白餅:個熱情果汁酸酸地中和蛋白餅甜味,好好食
Palova

鴿肉酥
Palova
  • Pavlova
2021-11-01 631 浏览
Pavlova傳說是以一位芭蕾舞伶命名,蛋白打成挺身而輕盈的狀態,咬下去甜美一口溶化,是一種很難做到恰到好處的甜品。真的沒想過在一個地道的街市熟食市場裏,會遇上這麼美麗的甜點。蛋白霜的甜度剛剛好,水果也不會太酸,配上熱情果橙汁的點綴太過美妙。如此考功夫的甜品,訂價只是$68,太過物超所值了!另外誤打誤撞地點了原來是名物的乳豬,表皮烤得焦脆,肉質仍算嫩滑,雖然醬汁不是我的口味,但仍然是十分美味!這晚毫無計劃地遇上這家餐廳,在有點奇妙的環境裏,一個人享受高質的西餐,不用擔心旁人的目光,也有店員非常貼心的服務,讓我肯定日後會跟朋友再來吃飯 ☺️ 意外地在這個熟食市場中,竟然也有不少住在香港的外國人來光顧!

烤乳豬

烤乳豬
2021-10-18 1304 浏览
上回提到其中一個搵食路線就係發掘係街市入邊嘅高質餐廳,今次嚟到港島另一間卧龍藏龍嘅開飯地點 - 靠近西營盤嘅皇后街街市!入到E個街市嘅熟食中心,你會發現好多外藉人士係度飲緊酒,嘆緊西餐,非常之chill! 到底係邊間餐廳吸引咁多人嚟幫襯呢,冇錯就係ABC Kitchen喇!😎嚟到E間餐廳,我個人覺得有一道菜係必點嘅,就係佢個西班牙燒乳豬配薯蓉喇。👍🏼雖然等佢上菜用咗啲時間,但佢E個燒乳豬冇令我失望,肉質幼嫩,外皮非常之脆,點埋佢個醬簡單一絕!大推E一道菜!❤️

西班牙燒乳豬
2021-07-15
西班牙燒乳豬
澳洲生蠔 (market price)蕃茄水牛芝士 $108野菌薯仔麵團 $168西班牙燒乳豬配薯蓉及紅菜頭 $208黑松露釀雞卷 $218Sangria w/ red wine (1L) $148位於熟食市場既高質西餐😍 雖然無西餐廳既裝潢,但有極高質既水準同服務👍 依個質素既食物係一般西餐廳應該收貴你至少幾倍價錢🧐 仲好可能係唔好食!! 你揀食物質素定靚靚環境for打卡⁉️ (ABC Kitchen既店員都好有心咁企上張櫈仔幫我地影相🤣)我就揀前者了,食落肚最緊要😌💕甜品篇💓法式焦糖燉蛋 Creme Brûlée $48反轉蘋果撻 Apple Tarte Tatin $68巴伐洛娃蛋白餅 Pavlova $68係超難整➕好好食既Pavlova,價錢仲要咁平‼️ 手工錢都唔止啦🥲 酸酸甜甜既鮮熱情果醬同入口即化既蛋白餅,真係超夾💓另外兩款甜品都勁高質,依度雖然無西餐廳既裝潢,但有極高質既水準同服務👍 依個質素既甜品係一般西餐廳應該收貴你至少幾倍價錢🧐 仲好可能係唔好食!! ABC Kitchen絕對係要encore既餐廳😎🤩
蕃茄水牛芝士 $108

• 西班牙烤乳豬
  • 法式焦糖燉蛋
  • 生蠔
2021-07-04 1551 浏览
好難得可以有時間到上環一帶行街,到晚上行過這街市熟食市場,成日都聽講有間西餐廳,價錢及食物水平都非一般,反正周圍揾嘢食,難得一場嚟到,就即管上去試試。上到去原來用紅日格仔枱布就係ABC嘅枱,當晚上去唔算太多人,環境尚算ok, 唔會好逼。而職員亦好健談的。
時日例湯,蕃茄湯
澳洲生蠔
煎鵝肝
2021-06-29
澳洲生蠔
2021-06-17 1587 浏览
第二次再食既高質平價西餐😋今次都係食外賣lunch🍽️🍝卡邦尼意粉意粉軟硬適中, 超多超香既煙肉配上creamy既蛋黃醬汁, 非常好食😋🥩燒牛肉半生既牛肉, 唔un之餘, 再配上香草蒜, 好想即刻 order 多一份😋🍕肉醬 pizza勁多肉碎, 濃濃茄香同超脆既pizza 邊, 好香胃既小食😋🍚南瓜意大利飯超香濃又creamy, 南瓜清香, 食完完全唔膩😋呢度既lunch, 性價比真係超高, 值得食完又食🤭 個menu 每日都轉, 可以食多幾次呀🤭
第二次再食既高質平價西餐😋

今次都係食外賣lunch🍽️
🍝卡邦尼意粉
🥩燒牛肉
🍕肉醬 pizza
🍚南瓜意大利飯
超香濃又creamy, 南瓜清香, 食完完全唔膩😋

2021-04-06
5 分钟 (外卖自取)
2021-03-31 1826 浏览
一直都聽聞 abc kitchen 好好食, 但夜晚價錢唔平, 呢日行過發現有午餐供應, 價錢 $5x-$1xx, 價錢相當相宜, 就 order 左返屋企慢慢嘆叫左當日其中3個午餐鮮蝦pizza蝦肉好鮮好彈, 批邊外賣返去都仲脆卜卜, 好食海膽意大利飯超鮮甜既海膽, 每啖飯都好 creamyegg benedict正正常常, 蛋都係流心, 蛋香好濃3個餐都好好食, 唯一唔好就係份量比較小 可能因為太好食, 如果大份啲就好perfect呀

叫左當日其中3個午餐
鮮蝦pizza

蝦肉好鮮好彈, 批邊外賣返去都仲脆卜卜, 好食
海膽意大利飯

超鮮甜既海膽, 每啖飯都好 creamy
egg benedict

正正常常, 蛋都係流心, 蛋香好濃

3個餐都好好食, 唯一唔好就係份量比較小
可能因為太好食, 如果大份啲就好perfect呀

2021-01-26
10 分钟 (外卖自取)
午餐
egg benedict
上環嘅皇后熟食市場其實都好出名,好多上班族都會黎食lunch,但最緊要係黎我夠早,因為好快就會坐無虛席今日見到lunch menu 有紅酒燴牛尾伴薯蓉,但好可惜我己經黎遲一步,因為己經賣晒....我己經無12:10到,所以我相信佢哋牛尾嘅份量唔係預好多份最後我揀左雜菌燴意大利飯好欣賞佢地有好多沙律菜味道方面,以$58黎講其實己經好咩可以批評,但如食開濃味嘅人黎講,可能略為清淡,可自行加芝士粉和pepper調味,但直得改善嘅係,我見芝士粉係用一隻無蓋嘅玻璃杯放係枱面比客人用,在疫情下略為有點不夠細心,但整體性價比我還是覺得唔錯嘅!

最後我揀左雜菌燴意大利飯

好欣賞佢地有好多沙律菜

2020-11-12
  • 磨菇意大利飯
2020-06-26 2959 浏览
短期之內又去咗 ABC 食飯,上次試左香草意大利飯,今次當然要試其他嘢啦!同枱見到幾個男人叫咗唔同餐,分別有班尼迪、薄餅、卡邦尼意粉等,賣相都十分吸引,聽佢哋嘅言談間都知道係第一次食,而佢哋都好驚喜係街市都竟然有拍得住高級餐廳嘅質素。不過因為今日太趕時間,冇影到餐牌,請見諒!🙏卡邦尼意粉:$52今次我就試左招牌卡邦尼意粉,睇相都見到 有豐富嘅芝士同忌廉,味道十分濃郁! 不過個人認為忌廉嘅份量有點兒過火,有少少膩嘅感覺,如果個醬汁收返少少就perfect! 整體而言呢個卡邦尼意粉十分高質,配上小小煙肉碎、沙律菜,一個字,正!

卡邦尼意粉:$52
卡邦尼意粉

2020-06-26
卡邦尼意粉
2020-06-12 1126 浏览
相信唔少係上環或西營盤出末嘅朋友都有機會聽過什至試過位於皇后街街市熟食中心内的 ABC Kitchen ,有朋友曾形容佢就好似一隻係漆黑中的螢光蟲,無論係邊度,都一樣出眾。的確,係 ABC Kitchen 裡面,你食緊嘅每一口,都會令你以為自己仿佛置身於一間高級西餐廳,咁樣講或者有點兒跨張,但肯定嘅係至少都會令你暫時忘卻自己只係係一個政府嘅熟食中心裡面,旁邊陪住你一齊食飯嘅只係一大班麻甩佬,高談闊論地食住一碟又一碟碟頭飯。雖然名叫 ABC ,但其實又點會只得 A B C 三個選擇呢,是日有五個選擇,緊供參考:食物:香草意大利飯: $58今日試左 C ,香草意大利飯,賣相同高級餐廳冇乜大分別,味道方面都可以叫高質,不過唯一覺得欠缺咗一啲配菜,成個飯除咗少少沙律菜,就只有飯,真係比較單調。如果加啲煙肉碎或者巴馬火腿,那怕價錢再貴多十蚊八蚊,應該會令成個菜更加出色,再升華到另一層次。不過以六十蚊唔夠呢個價錢,仲包埋一杯凍飲嚟講,己經冇得輸啦!其實係呢度,麻甩佬,都可以有一個人的浪漫

食物:
香草意大利飯: $58

香草意大利飯

其實係呢度,麻甩佬,都可以有一個人的浪漫
2020-06-12
香草意大利飯
2020-02-29 2992 浏览
唔搵都唔知街市有間高檔質素西餐!行入熟食中心完全唔起眼,還好有紅格仔枱布做識別,原來abc stand for a better cooking,理念很好!頭盤係南瓜忌廉湯,夠creamy,但冇搶南瓜味,仲有絲絲南瓜茸,都真係有料到!兩個主菜:西班牙乳豬 & 黑松露釀春雞, 太心急去試,前者唔記得影相😅。我就鐘意乳豬,味道濃啲,partner喜愛雞,圍住個圈醬幾好食,不過整體我覺得淡小小。甜品我目標係蘋果批,其實冇特別research過,只係本身鐘意蘋果🍎,點知侍應煞有介事咁講“你點解會識我哋嘅招牌甜品?!”, 好搞笑,侍應雖然係班阿叔,但係好玩得😂。蘋果批好好食!有焦糖醬調和。下次都會專門黎試蛋白塔~ 因為阿叔臨極力推薦的。

下次都會專門黎試蛋白塔~ 因為阿叔臨極力推薦的。
蘋果批
南瓜湯
  • 焦糖蘋果撻
  • 西班牙燒乳豬
2020-01-02 2576 浏览
Lunch 有五個選擇唔使70蚊連野飲,凍飲仲唔使加錢食物新鮮整出來,熱辣辣姨姨都好有禮貌問左每日Menu都唔同會再返嚟試☺️留意番正門入之後,左邊先係間鋪(曾記隔離)有次以為佢無開,因為正門直望見到個個係倉。
Lunch 有五個選擇
唔使70蚊
連野飲,凍飲仲唔使加錢
食物新鮮整出來,熱辣辣
姨姨都好有禮貌

問左每日Menu都唔同
會再返嚟試☺️

留意番正門入之後,左邊先係間鋪(曾記隔離)
有次以為佢無開,因為正門直望見到個個係倉。

磨菇意大利飯
2020-01-02