2024-05-14
觀塘駱駝漆大廈一向都多臥虎藏龍食肆,今次同朋友去咗一間以西式烹調方法結合傳統泰國食材別具一格的泰西融合菜。我幾鍾意餐廳裝修的園林風格,一入去見到好多特色天燈波波燈裝飾,木色主調的枱櫈,環境座位舒適。🔶金柚炸魷魚鬚沙律配韓式柚子醬🔶魷魚鬚炸得好香脆,韓式柚子醬淡淡的清新,沙律菜新鮮,吃這個打頭陣很開胃。🔶白雪鮮蜆椰子雞湯🔶成鍋上份量超多,上枱時放在爐上可以保持溫度,椰子雞味好香濃,仲有好多海鮮材料(蜆、青口、墨魚仔)係入面,更增添鮮味,好好飲我哋每人飲咗3碗😂。🔶A.S.T. 招牌火山排骨🔶餐廳必點招牌菜,排骨份量超多,排骨肉質幾嫩容易撕開,配上大量的芫茜及自家特調酸辣汁,食落好開胃。🔶馬拉盞通菜🔶炒得好惹味,通菜爽脆。甜品:🔶 A.S.T. 特色泰西甜品拼盤🔶就算幾飽都要食甜品,因為呢個拼盤實在太吸引,仲要賣相好靚好啱打卡呀,多款泰式西式甜品一次過可以品嚐。我哋最鍾意係「芒果四色糯米飯」、「班蘭椰汁千層糕」。Drink:🔷富士之戀🔷蝶豆花梳打🔷富士山下🔷蝶豆花奶蓋以蝶豆花為主題嘅特飲,顏色好靚打卡一流。
🔶金柚炸魷魚鬚沙律配韓式柚子醬🔶
🔶白雪鮮蜆椰子雞湯🔶
🔶A.S.T. 招牌火山排骨🔶
🔶馬拉盞通菜🔶
炒得好惹味,通菜爽脆。
甜品:
🔶 A.S.T. 特色泰西甜品拼盤🔶
Drink:
🔷富士之戀🔷蝶豆花梳打
🔷富士山下🔷蝶豆花奶蓋
以蝶豆花為主題嘅特飲,顏色好靚打卡一流。