2018-04-13 278 浏览
今晚約左朋友黎到係馬田路呢間開業都有幾年既Aldou Cafe晚餐。我份外享受附近既寧靜既環境,餐廳門外都有一兩張枱,帶住狗仔或者想吹吹自然風既朋友都可以選擇坐係門外享受美食架!我同朋友都費事諗食d咩,就揀左侍應推介既二人餐啦🤣三百幾蚊已經有齊餐湯、前菜、兩款主菜同飲品,人均二百蚊都唔駛,算係平價西餐之選😋😋是日餐湯 忌廉雜菜湯湯好滑同有好香濃既忌廉味,配埋烘熱過餐包,外脆內軟,沾啲湯黎食就更好味!前菜 羅勒白酒煮鮮大蜆嘩啲蜆係好大隻,每一隻大概都有湯匙左右既大細,而且食得出係好新鮮,蜆既鮮甜味配上特製既白酒汁真係好夾呀~主菜 燒烤醬焗豬勒排配薯條沙律 *芝士溶岩醬*終於輪到期待已久既主菜出場嘞,芝士醬真係多到完全覆蓋哂兩塊豬勒排!身為芝士控嘅朋友表示睇見已經非常滿足喎🤗🤗豬勒骨略嫌韌左少少,但反而配菜更出色。薯條炸得好鬆脆,沙律菜亦都好新鮮。主菜 無花果巴馬火腿忌廉意大利飯自己本身好鍾意食parma ham,所以揀左呢款risotto🤣忌廉飯煮得好香甜,食落又唔會太過漏,如果可以多幾塊parma ham 就perfect池啦😍😍餐飲揀左玫瑰桂花菜,雖然只係普通茶包沖泡,但味道都算好清
是日餐湯 忌廉雜菜湯

前菜 羅勒白酒煮鮮大蜆

主菜 燒烤醬焗豬勒排配薯條沙律 *芝士溶岩醬*

主菜 無花果巴馬火腿忌廉意大利飯

餐飲揀左玫瑰桂花菜,雖然只係普通茶包沖泡,但味道都算好清新,順便可以用嚟消一消滯!
平日六七點晚餐時間佢都幾full 架,想試嘅朋友仔可以夜少少嚟啦,八點左右會比較少人,可以慢慢享受美食啦😀😀
2018-04-12 236 浏览
在元朗圖書館附近有一間唔起眼既西餐,但經過都坐滿人既,所以決定今晚要試一試佢!尼間餐廳門外設有少量座位,適合大家係門外睇下書,飲杯咖啡,可以一嚐文青滋味!雖然係夜晚,但燈光唔會太暗,而且環境尚算舒適!每次食西餐都會有餐包,佢地既餐包唔同平時果啲,加上佢地有預熱麵包,將令包既表面有點脆面,非常好食!今晚既餐湯係蕃茄湯,尼個湯帶點蕃茄酸味,飲落好開胃,而且帶蕃茄肉粒,湯落唔會太單調!今晚點左一個豬肋骨排,平時係其他餐廳食既豬肋骨好似無咩肉,而佢地既豬肋骨排食落比較多肉,加上佢地調配既醬汁,非常夾,好好食!餐飲係佢地主打既果茶,開頭以為會好淡味,但飲落好濃既芒果味,而且唔會令茶味失色!

雖然係夜晚,但燈光唔會太暗,而且環境尚算舒適!

2018-04-06
2018-04-09 139 浏览
座落嚟元朗一條好闊嘅街道上面,店子不大,佈置簡約合潮,同時比到人好舒服、好溫馨、又好有家嘅感覺! 最緊要佢唔係得個樣,食物味道非常非常好,選擇又多又特別😋😋呢個係鱸魚配虎蝦,好正! 大大隻又煎得好香既虎蝦, 放係煎得靚靚嘅鱸魚上面,兩款海鮮都煎得外脆內Juicy, 口感同味道都要讚…讚…讚!👍👍👍松子仁羅勒意粉,簡簡單單的這個意粉味道同賣相 並不簡單,包你食到我覺得無花果好味同時好矜貴;巴馬臣火腿亦都係一樣好味道同好矜貴;配上呢個意大利飯,成個菜式就好有貴氣同好好味。點好味法? 無花果清甜,巴馬臣火腿鹹香撲鼻,意大利飯夠煙韌 👍

2018-04-09 98 浏览
好少會嚟元朗食飯,今次嚟到呢間文青咖啡店,簡單嘅裝潢仲有平民價嘅食物,一於試下。點了二人餐,應該是最抵食的。選擇又多,而且價錢又經濟。頭盤當然係餐湯同餐包啦!餐湯係每日都唔同嘅,今次嘅餐湯係蕃茄湯,幫到都覺得應該係好creamy。而飲落真係好新鮮,而且絕無味精。仲要係真材實料,真係有蕃茄係入面嫁,唔係溝水咁簡單。所以真係好鮮甜味。餐前小食就選擇左清酒煮蜆,份量非常充足。而且都好大隻,開頭以為會係細細隻咁,但無諗到每隻都好大啖肉。蜆肉都有一隻匙咁大,真心覺得抵食。主菜就揀左黑松露巴拿馬火腿意大利飯,一上碟已經好濃嘅黑松露味,非常香。意大飯不嬲都好硬咁,但呢度好淋而且都好creamy,黑松露味非常濃。最後點了甜品朱古力奶凍。朱古力奶凍唔升好甜,而且好細滑,岩晒飯後甜品。

點了二人餐,應該是最抵食的。選擇又多,而且價錢又經濟。

蜆肉都有一隻匙咁大,真心覺得抵食。

2018-04-09 69 浏览
優質西餐只需$358價錢便可以食到,呢口價錢真係抵到唔知去邊度揾, 最重要係整體環境令人感覺很浪漫,依家香港要食又經濟又浪漫嘅西餐,真係好難搵得到了!話明係套餐, 就梗係有齊基本餐包、餐湯, 睇落兩者都好平凡 ,但係原來平凡嘅嘢只要略加心思都可以變得好好味, 好似呢個粟米湯咁,粟米蓉好碎,飲落口,每一口都係精華;飲完湯,已經十分期待之後的食物……羅勒白酒煮鮮大蜆, 為了保持鮮味及大蜆的肉質,餐廳沒有將大蜆煮至全熟, 大蜆大大隻,肉質豐厚,能夠保持嫩滑的口感,羅勒及白酒將大蜆的鮮味完全吊起,真是令人食得津津樂道!焗豬肋排配薯條沙律, 因為配了芝士熔岩醬 所以感覺好像食緊韓式的芝士燒排骨, 排骨燒得十分香口, 雖然是排骨,但是咬落啖啖肉, 好飽肚, 粗身薯條都好好味。巴馬火腿意大利飯, 無花果新鮮,巴馬火腿好香,意大利飯又煮得相當標準, 是不二的選擇。飯後仲有飲品,正好為這餐食得非常滿足的晚餐作最後的一個點綴。

2018-03-27
2018-03-31 150 浏览
這間西餐廳鋪頭細細,但佈置簡約而精緻,令人坐得十分舒服。簡單的一個2人晚餐,特價$358已經有齊餐湯、餐包、餐前小食、兩個主菜、同餐飲或者甜品,非常豐富!餐湯是粟米湯,把粟米攪碎再煮成湯,令成個湯當堂變得好「綿」,飲落口淡淡都係粟米蓉,好鮮甜!白酒煮大蜆,真是名符其實的大蜆喔,蜆肉真的很大隻,肉質豐厚肥美又鮮嫩,食落酒香橫溢,香味十足!👍無花果巴馬火腿意大利飯,賣相吸引,食落煙硬,有水準。烤豬肋排,份量十足,有2塊,配合沙律菜、粗薯條,真係啱晒D大胃王,好抵食。豬肋排烤得相當香口、軟淋;薯條香脆,沙律菜新鮮,值回票價!飯後再來一杯玫瑰茶,嘩,滿足到不得了。
這間西餐廳鋪頭細細,但佈置簡約而精緻,令人坐得十分舒服。

無花果巴馬火腿意大利飯,賣相吸引,食落煙硬,有水準。

飯後再來一杯玫瑰茶,嘩,滿足到不得了。
2018-03-26
  • 白酒大蜆
放假輕輕鬆鬆去元朗搵食~見倒間cafe 望落好舒服決定入去試下~Lunch Set 包餐湯,主菜同埋飲品餐湯粟米忌廉湯飲倒一粒粒粟米嘅口感~唔錯,好特別餐包暖暖地~點醋食好味道~蟹肉意大利飯賣相好靚~好充料~好多蟹肉,櫻花蝦同蟹籽食落好有口感,有幾個層次,好好味,意大利飯creamy得黎唔太膩餐飲選擇都幾特別~叫左杯熱嘅玫瑰黃金桂用茶壺上~味道清香朋友嘅凍芒果菠蘿茶好好味~推介~另外加錢叫嘅甜品Blueberry Cheesecake有伴碟點綴,有心思~讚味道唔錯不過偏甜性價比高,食物高水準,服務態度唔錯~ 會再黎食~
放假輕輕鬆鬆去元朗搵食~
見倒間cafe 望落好舒服
決定入去試下~

Lunch Set 包餐湯,主菜同埋飲品

餐湯
粟米忌廉湯
飲倒一粒粒粟米嘅口感~唔錯,好特別
餐包暖暖地~點醋食好味道~

蟹肉意大利飯
賣相好靚~
好充料~好多蟹肉,櫻花蝦同蟹籽
食落好有口感,有幾個層次,
好好味,意大利飯creamy得黎唔太膩

餐飲選擇都幾特別~
叫左杯熱嘅玫瑰黃金桂
用茶壺上~味道清香
朋友嘅凍芒果菠蘿茶好好味~推介~

另外加錢叫嘅甜品
Blueberry Cheesecake
有伴碟點綴,有心思~讚

味道唔錯不過偏甜

性價比高,食物高水準,
服務態度唔錯~ 會再黎食~
成為廢青的第一個星期日總要找些活動,約了兩個朋友下午茶,元朗的Cafe少得可憐,想起了之前吃過Dinner的Aldou Cafe,便提議來這裡。誰知兩個朋友都吃過,評價不錯。由於是假期,即使是下午兩點半的時候人也挺多的,但也就稍微等了五分鐘就可以入座了。今天有很多父母帶著孩子來High Tea,非常寫意。裝飾和裝修方面也採取小文藝風格,挺有文青感的。之前吃過晚餐,價格介乎於一百多到兩百一個Main。下午茶時段價格就經濟實惠多了。每個套餐都有一碗湯和特飲,這天的是玉米濃湯和凍芒果菠蘿茶。玉米濃湯不是罐頭湯,喝得到是新鮮玉米打磨出來的,因為有玉米顆粒所以不是很滑,但很有口感。我點的是巴馬火腿南瓜義大利飯,金黃燦爛的飯上舖著巴馬火腿,還有火箭菜和紫蘿蔔片點綴,顏色非常漂亮。勺一口飯,每口都帶有大顆蘑菇,吃起來是既有義大利飯的黏糯,也有蘑菇塊的潤澤。巴馬火腿鹹香有致,突出了飯裡南瓜的香甜。朋友點的是手撕雞肉香蒜羅勒意粉,用料一點也不吝嗇,意粉上鋪滿了雞絲和蘑菇。意粉的軟硬度剛剛好,洋蔥和芝麻、蒜片和羅勒相映成趣,幾樣特殊香氣加在一起,味道的層次特別多樣化。這是另一個朋友的燒菠蘿烤雞芝士漢堡配薯

裝飾和裝修方面也採取小文藝風格,挺有文青感的。

這是另一個朋友的燒菠蘿烤雞芝士漢堡配薯條,這個漢堡一上來我們都忍不住「嘩」一聲,$68的價錢也太划算了吧,這個份量完全是兩個人的份量。

薯條的形狀和粗細不一致,但每根都如手指般粗,看得出來是人手切的。油炸得剛剛好,脆而不油。

把漢堡切開,麵包上面青瓜片、番茄、菠蘿、雞肉、芝士一層層疊加起來足足有一個手掌高,不知道怎麼一口咬下去,只能慢慢吃。雞肉非常柔軟,充滿了雞汁,菠蘿和番茄的酸甜中和了芝士和肉的肥膩感,比起麥當勞裡用沙拉醬或番茄汁要健康多了。

這樣吃下來足以飽到不用吃晚餐,三個人加一人均大概$80,其實非常划算。最主要是這裡坐的很舒服,光線明亮,環境又清新,是元朗難得的朋友聚會好地方,非常適合我這樣的廢青,啊不,是文青!

2018-03-25
  • 巴馬火腿南瓜義大利飯
  • 燒菠蘿烤雞芝士漢堡配薯條
2018-03-25 124 浏览
係千色行完街就係馬田一帶搵下食😉依間好似係之前食過既darci aldou同一間公司開既,因為上次darci aldou真係好高質,所以冇咩點諗就食依間。餐廳都係做緊二人餐,三百幾蚊,咁我同朋友就叫左呢一個餐。環境方面,整體都係好整潔同埋休閒嘅,窗邊位有光投入嚟啦,自然光令到整體嘅環境更加舒服。今日嘅餐湯係粟米湯, 賣相好靚,都係比較creamy同埋甜嘅,好好味。但係麵包方面,就係比較硬嘅法國麵包,麵包皮都好硬,所以就要浸餐湯嚟食就比較好。飲品方面我就叫咗玫瑰金桂茶,餐廳幾好,可以幫你無限添熱水,感覺清新又唔怕食滯🤗前菜我哋就叫咗牛油果蕃茄軟芝士沙律,味道非常之清新嘅,份量亦都好多😂。軟芝士方面比較鹹,咁同牛油果嘅甜味撈埋呢就啱啱好💓如果可以多啲芝士呢我就會更加鍾意啦💕main course係 加州鱸魚煎虎蝦😍 條魚整得非常好食!個皮係好脆嘅,肉就夠厚啦,而且配個汁都好新鮮好夾。下面仲有紫薯容,其實都第一次食到會有紫薯蓉配main course😂雖然係幾健康,但個人就覺得佢個味同蝦同埋魚嘅鹹味就唔係太夾🤔仲有parma ham cream risotto~意大利飯味道唔錯,夠cream
係千色行完街就係馬田一帶搵下食😉

仲有parma ham cream risotto~
意大利飯味道唔錯,夠creamy同煙韌🤗無花果甜甜地味道幾清新。

最後仲有雜莓奶凍,依個推介大家食,食落唔甜,賣相又靚😍

最後四百蚊之內搞掂!食到好飽,又坐左好耐慢慢傾計,好適合情侶去食😉😉💓

2018-03-24 100 浏览
元朗有一間特色餐廳法國情調嘅裝修感覺置身外國feel好啱朋友或者情侶聚會😍揀咗個二人餐價錢都好合理☝🏻☝🏻☝🏻粟米湯好耐未飲過粟米湯😵都好creamy 同埋最緊要夠熱☝🏻☝🏻☝🏻鮮牛油果蕃茄軟芝士沙律呢個一定要勁讚👍🏻👍🏻👍🏻因為真係好足料所有蔬菜都好新鮮,配埋果仁同埋丸芝士真係可以當主菜咁樣食😍☝🏻☝🏻☝🏻香煎加州鱸魚柳,虎蝦,羅勒醬鱸魚嘅魚皮煎得好香,好配合羅勒醬最驚喜係紫薯薯蓉真係好清甜同埋好健康👍🏻👍🏻👍🏻☝🏻☝🏻☝🏻無花果巴馬火腿意大利飯我又係好鍾意食新鮮無花果依度有好多好健康嘅蔬菜生果配搭所以真係要一讚👍🏻👍🏻👍🏻☝🏻☝🏻☝🏻自家製鮮梅果凍賣相非常吸引有濃郁嘅鮮梅味,最緊要係唔會太甜😘總結:健康+情調餐廳,會再幫襯!
元朗有一間特色餐廳

都好creamy 同埋最緊要夠熱

☝🏻☝🏻☝🏻鮮牛油果蕃茄軟芝士沙律
呢個一定要勁讚👍🏻👍🏻👍🏻
因為真係好足料
所有蔬菜都好新鮮,配埋果仁同埋丸芝士
真係可以當主菜咁樣食😍

☝🏻☝🏻☝🏻香煎加州鱸魚柳,虎蝦,羅勒醬
鱸魚嘅魚皮煎得好香,好配合羅勒醬
最驚喜係紫薯薯蓉

依度有好多好健康嘅蔬菜生果配搭
所以真係要一讚👍🏻👍🏻👍🏻

☝🏻☝🏻☝🏻自家製鮮梅果凍
賣相非常吸引
有濃郁嘅鮮梅味,最緊要係唔會太甜😘

總結:健康+情調餐廳,會再幫襯!
2018-03-23
  • 鮮牛油果蕃茄軟芝士沙律
2018-03-10 255 浏览
今日食lunch搵咗呢間cafe,店舖裝修別緻,環境優雅,非常適合happy friday過個愉快悠閒既lunch hour。Lunch menu有好多選擇,eg 沙律,小食,飯,意粉,漢堡,肉扒......大人細路都啱食。叫左個lunch set,包湯包飲品。侍應先上今日特色餐湯甘筍薑湯,配牛油小麵包。個湯好濃郁,好滑,飲多幾啖,薑味開始出黎,辣辣地,好開胃。望向廚房個邊,廚師細心咁即叫即整漢堡,等咗一陣,香噴噴既燒菠蘿烤雞芝士漢堡配薯條出爐喇。漢堡高高一個,餡料極其之多,烘烤過既麵包包住半融化芝士同烤雞,菠蘿,蕃茄同其他蔬菜,成個漢堡大過我既手掌有多。好想一大啖咬落去,不過太大啦,分開做細份d先。烤雞好厚好嫩,菠蘿鮮甜多汁,加上爽脆既蔬菜,稱得上係我食過既漢堡裏面出色既一個。最後嘆番杯玄米綠茶,滋味又養生。茶包裝滿炒過既玄米同綠茶葉,之後加水再沖多一杯都得。

叫左個lunch set,包湯包飲品
甘筍薑湯

2018-03-09
2018-03-09 271 浏览
係元朗劇院睇完劇之後,順便係附近食埋個lunch。劇院附近都有唔少餐廳,有西日泰中式等等嘅選擇,今次就揀咗依間cafe。店鋪唔算大,但係佈置得幾靚,入到去差唔多滿座。叫咗手撕雞羅勒意粉($68)配餐湯餐包同餐飲。是日餐湯係甘荀薑湯,第一次飲甘荀加薑嘅西湯,不過薑味偏重。意粉份量適中,煮得啱啱好,估唔到手撕雞嘅份量比預期中多,本身已經用芝麻麻油炒香,加埋羅勒葉嘅香味就更加入味,除咗手撕雞之外仲有好多蘑菇洋蔥,可以話成碟意粉都好豐富。揀咗凍芒果菠蘿茶做餐飲,因應天氣所以唔算好凍,而且仲有果肉,真係好貼心~
是日餐湯係甘荀薑湯,第一次飲甘荀加薑嘅西湯,不過薑味偏重。
甘荀薑湯

手撕雞羅勒意粉

凍芒果菠蘿茶
餐包
2018-03-09
手撕雞羅勒意粉
2018-02-28 143 浏览
週末空閒的時候都喜歡去cafe 呆著,去看看書或是跟朋友聊聊天,這天就挑了在元朗的Aldou Cafe。店的位置其實蠻偏僻,從西鐵站走過來要十多分鐘,不過也因此而沒有太多人流,感覺悠閒。店的位子不是很多,桌與桌之間也比較緊密,對於有社交障礙的我感覺不是很feel free... 最後就坐了在𥦬旁的高腳椅才放鬆下來。我點了下午茶的cake set,點的是鬆餅,我誤會了是pancake,但其實是muffin哈哈。對此我和朋友討論了一下同樣的食物在不同地方鬧出的笑話:我在深圳的金拱門跟當地的朋友說我要吃熱香餅,朋友買手抓餅比我(是的想不到內地的麥當勞還賣手抓餅吧),然後他告訴我內地的熱香餅叫鬆餅。然後呢,現在我在Aldou cafe 點的鬆餅就變成了Muffin... 媽呀我好混亂呀好了走偏題了。言歸正傳,焦糖味的muffin 很鬆軟,裡面還有焦糖醬(!)是嗜甜的朋友的菜。反而加了12元upgrade的Latte普普,有點失望,咖啡味道很淡,跟Starbucks的差不多⋯整個set下來是64元,跟在上環cafe消費差不多,可是環境的話上環就比較好咯。

好了走偏題了。

2018-02-25
2018-02-27 88 浏览
行過ALDOU 見到佢新年有個推廣order兩道主菜可以加一蚊有 Fish and chips, 雖然我今日喉嚨痛 唔可以食炸野, 橫掂都未知想食乜, 都畀佢吸引咗我入去餐廳細細,裝修得都算幾有格調, 雖然出面唔係好好view, 不過同男朋友兩個嚟食感覺都算好feel。新推出的 2人餐,一人有個椰菜花忌廉湯,同一份餐包, 新鮮滾熱辣, 十分香口牛油果蕃茄芝士沙律牛油果同 芝士 口感順滑 加埋爽口嘅什菜, 味道新鮮而且很開胃男朋友仔食嘅 爐魚與虎蝦餐, 望到都 十分吸引, 最後食埋 翠玉瓜, 成個餐十分健康。無花果巴拿馬火腿飯但係用咗 忌廉同牛油去整嘅濕飯, 再加上大量嘅冬菇,十分惹味, 而且巴拿馬火腿咸咸地送飯一流, 最後食埋兩個無花果佢嘅甜味可以中和番 飯後嘅飽滯感。

牛油果蕃茄芝士沙律

無花果巴拿馬火腿飯
2018-02-27 95 浏览
住喺附近 平時經過成日 都見到 排曬長龍, 好多人等位, 今晚特登等到八點幾先去食 餐廳過咗繁忙時間冇咁多人, 門口簡簡單單咁 望到都幾吸引原來嚟緊 荔枝角 都會開一間分店見到佢有個二人餐348蚊 一人可以揀一個main course都幾優惠, 餐包係一款類似印度餅, 脆卜卜都幾香,點埋醋同橄欖油 食更加醒胃椰菜花忌廉湯上面加咗黑松露 清清哋好健康牛油果水牛芝士沙律, 味道好清新, 而且份量都幾大份下兩個人食 夠曬分呀😂無花果巴拿馬火腿 意大利飯還是頭一次食巴拿馬火腿飯 配搭都幾得意惹味, 加上無花果點綴下 成碟意大利飯更見吸引鱸魚配虎蝦煎到非常脆口嘅鱸魚一點骨也沒有, 啱曬我食呀, 再食埋隻虎蝦同埋配菜,飽曬😋😋😋

原來嚟緊 荔枝角 都會開一間分店

椰菜花忌廉湯上面加咗黑松露 清清哋好健康