2018-07-11 1412 浏览
周日無所事事,去東涌閒逛一下,恰巧朋友介紹這家餐廳。餐廳座位數量不多,但很舒適寬敞,而且室內明亮。我和朋友分別點了一個set lunch (餐湯/沙律 + 主菜 + 飲品),很快就送到桌上。忌廉湯連餐包也鬆軟好味,忌廉湯奶味濃郁夾雜野菌雜菜沙律如圖所見,野菌數量毫不吝嗇香煎石班柳配檸檬牛油汁 ($118)魚柳肉質滑溜,不過份量比較細薯條是沾糖炸的那種,很香脆燒紐西蘭西冷扒 ($118)個人認西冷扒最值得推介

餐湯
忌廉湯
連餐包也鬆軟好味,忌廉湯奶味濃郁夾雜

沙律
野菌雜菜沙律
如圖所見,野菌數量毫不吝嗇

香煎石班柳配檸檬牛油汁
香煎石班柳配檸檬牛油汁 ($118)
魚柳肉質滑溜,不過份量比較細
薯條是沾糖炸的那種,很香脆

燒紐西蘭西冷扒
燒紐西蘭西冷扒 ($118)
個人認西冷扒最值得推介
2018-06-24
香煎石班柳配檸檬牛油汁
燒紐西蘭西冷扒
2017-08-21 2361 浏览
今晚雖然在迪迪尼住,但晚餐都決定出去東涌食,所以立時上openrice尋找有咩好野食,而這間評分唔錯就選了這間試下。今次我們選了頭尾兩個餐。我們仲加了生蠔,因為上面那隻生蠔比較細,所以多送三隻,雖然唔知咩生蠔,不過味道是有分別,上面六隻比較海水味重點,兩款生蠔都唔差,海水味唔會好重,肥美,幾合我們口味。(仲有檸檬設計細心)田園沙律加上黑醋,開胃,而餐包是香草麵包,十分香口,而餐湯是忌廉薯“蓉”“濃”湯,不過比較淡味。主菜到,五成,當然唔點汁食一口先,有點過咸,不過嫩口的,做到五成,整塊牛扒好似醃過(龍)一樣,不過點上無乜咸味的燒汁就有點平均感,小弟食慣重味所以接受到。無咩蟹肉和松露味不足,相反有濃濃的忌廉薯“蓉”“濃”湯做汁,十分飽肚。最後都點上甜品。自家製的藍莓芝士餅都唔差,不過cream上的藍莓和士多啤梨都十分酸,開眼一流。兩個人,價錢偏貴,但食物質素唔高,環境細少,大細枱約30人場,很快滿坐,食物調味部分過咸過淡,不過服務員服務唔錯,有介紹,收碟快。有唔少地方要改善。

今次我們選了頭尾兩個餐。

不明生蠔

我們仲加了生蠔,因為上面那隻生蠔比較細,所以多送三隻

餐湯 , 田園沙律

美國頂級1855安格斯肉眼配燒汁(10oz)

黑松露蟹肉露荀意粉

無咩蟹肉和松露味不足
,相反有濃濃的忌廉薯“蓉”“濃”湯做汁
,十分飽肚

最後都點上甜品
藍莓芝士餅

2017-08-19
不明生蠔
早前打颱風,5:20pm 掛八號,同事們上映着二小時前「走與不走幾時走」的心理攻防戰。我雖住在偏遠地區,勝在地鐡方便,決定不走。 回到家已是晚飯時間,發現一間小餐廳在風球下照常營業,有點驚喜。 相信就算不是東涌區民,都感覺到東涌在這十年間的變化。舖租升幅大,遊客逼爆東薈城,商場內 food court「大食代」已結業,戲院都告別了。 舖面的面積小,酒吧位置沒有企站空間,卻可以見到有不同酒種選擇。 晚巿有套餐選擇,走西式路線,牛扒、煎魚、意粉類都有,送沙律及飲品。 我這個「煎比目魚柳」,好像是 $128,只用黑椒及鹽調味,另配意大利醋汁,還不錯吃。 另單點了兩款食物,「白酒煮青口」$158 法國青口 size 偏大隻,是橙色公那種,洗得乾淨。煮法上放了很多洋蔥粒,辣椒碎,令味道帶點辛及立體化,伴有酒香;這海鮮精華用來煮扁意粉的話,該會很不錯。 「水牛城雞翼」$68,做法不算正宗: 正統的水牛城雞翼,酥炸辣味,伴西芹及藍芝士醬。這個則是炸雞翼另上類似 Tabasco 的辣汁,雖則如此,一樣新鮮炸起上枱,乾身,入口辣嘴。 我今次留下正評一個。與其要趕回家衝入超巿買餸煮飯,或者行入

另單點了兩款食物,「白酒煮青口」$158

「水牛城雞翼」$68,做法不算正宗:

我今次留下正評一個。與其要趕回家衝入超巿買餸煮飯,或者行入連鎖快餐繼續與人潮再逼,不如在這裡舒舒服服吃一餐。雖然價錢不算實惠,卻既然大家都希望生活可以多一點選擇,商場不至於一式一樣,趁仍有機會把這個願望付諸實行,也不是一件壞事。
2017-06-06
  • 白酒煮青口
2017-03-12 2957 浏览
首先讚下早前接我電話訂位果位男職員,好有禮貌,讚!!!一早訂左位預備今晚呢一餐生日飯, 去到門口起初望落去唔起眼,有啲失望 ,但由於訂咗位,所以無妨一試 。我哋先點咗一個蠔套餐連兩杯house wine飲品 ,一客和牛牛扒 ,一客大蝦帶子蕃茄意大利粉, 食過之後,覺得食物相當有水準, 好有驚喜, 而餐廳曾經理Thomas超好人,好nice,知道我哋係生日飯,再送多兩杯好好味道嘅白餐酒畀我哋, 耳其他服務員亦都彬彬有禮 ,係值得再去嘅一間餐廳食肆。
首先讚下早前接我電話訂位果位男職員,好有禮貌,讚!!!
和牛牛扒
2017-03-12
庆祝纪念
生日
和牛牛扒
2017-03-06 4344 浏览
寒冷天氣警告下郊遊,熱量消耗量大,好快肚餓,離開大澳出到東涌,血拼一陣,搵咗呢間食評幾好嘅餐廳,無訂位,門面好搶眼,石牆加大霓虹燈光招牌,入內原來地方好細,一個大吧枱已經佔據晒1/3地方,靠窗一排細枱,加兩三張中枱,所以好迫!坐低一個講話有鄉音嘅女店員上餐牌,唔小心餐牌硬膠角拮到朋友塊面,係勁痛嗰隻,如果拮到眼就大件事!佢有即刻道歉!西式食品,我哋叫兩個晚餐分享!餐湯--雜菜湯加麵包:雜菜湯夠熱又濃,微辣惹味!方型麵包就略乾!唔算鬆軟!黑松露蟹肉露荀意粉($178)意粉彈牙有咬口,忌廉汁滑唔膻,蘆筍爽口,蟹肉夾雜其中,嫩口好味!松露油增加香味!加上灑上芝士!香味濃!美國頂級1855安格斯肉眼扒(10oz)($298)牛扒做到要求嘅5成熟,肉味濃又少筋,淋身好味,燒汁都唔使點(燒汁另上)配菜好多款,薯仔皮薄爽口,蕃茄煎過幾香,好多汁!蘆筍嫩口,白灼西蘭花爽但無味!跟餐熱咖啡:牛奶另上,而且已經熱過,咖啡香濃,雖然要落糖先飲到!味道甘香唔澀!好味!跟餐熱檸水:朋友飲店員係一個鄉音女店員,非常生手,地方窄,都未熟悉流程,上牛扒要出聲攞芥辣,我哋落單講咗分享,佢上菜又要出聲先識比碟仔!服務太表

西式食品,我哋叫兩個晚餐分享!
跟餐熱檸水:朋友飲
店員係一個鄉音女店員,非常生手,地方窄,都未熟悉流程,上牛扒要出聲攞芥辣,我哋落單講咗分享,佢上菜又要出聲先識比碟仔!服務太表面,要再浸下!

地方太細,食物有水準!服務要再磨練!
2017-02-24
2017-02-22 2352 浏览
係機場反工踏入第三年,東涌都係一個必去既飯堂。第一次跟同事黎呢一間吃,因為佢地強烈推薦大份兼抵。不過以西餐既set lunch 黎講,價錢算係中下。鐘情牛既我,二話不說,一定係set B。5成熟。主菜前,有沙津或者餐湯,2選一。因為同朋友一齊,當然各叫一份,可以share share 一齊吃。反而我欣賞餐湯,係叔米湯,鐘情叔米既我,幾啖就飲哂。好香好濃既叔米,睇得出用料好足。主菜上抬,牛扒份量比想像中大同厚,5成熟岩岩好不過表面燒得有點過火。最後order 一杯熱咖啡,店員好窩心咁送上熱牛奶,絕對睇得出佢地對食物既執著。

不過以西餐既set lunch 黎講,價錢算係中下。
主菜上抬,牛扒份量比想像中大同厚,5成熟岩岩好
不過表面燒得有點過火。

2017-02-07
2017-02-11 1422 浏览
性價比極高。原本以為東涌只有Food court 。唔甘心。竟然亂打亂撞搵搵到呢間心心眼西餐。食肉獸。點左2個牛扒餐。甘筍薑湯。想不到濃厚好味。硬硬香草包點以酸甜黑醋。正呀!想不到。檸檬水也有等級之分。一點也不澀。很香很香。一讚入貨入靚貨。主角黎啦!好驚喜好驚喜。牛香肉汁滿瀉。以$105食到200g 有係我係澳洲旅行食到既質素。好感動呀薯條係原個薯條切條。加分。滿滿澳洲既感覺。好懷念
食肉獸。點左2個牛扒餐。
甘筍薑湯。想不到濃厚好味。
硬硬香草包點以酸甜黑醋。正呀!

薯條係原個薯條切條。加分。滿滿澳洲既感覺。好懷念

2017-02-07 877 浏览
With the foodcourt in Citygate closed, we ventured across the road to find something for Sunday lunch.  What a nice surprise we got at Amante! The set lunch ranged from $98 - $108 and included soup or salad and then tea/coffee.  We knew we were onto a good thing when we saw the balsamic vinegar.  It was served on a plate with warm bread and it was thick and sweet, an indciator of a good quality riserva balsamic.  The soup of the day was pea soup and was the best pea soup I've had in quite a whil

We knew we were onto a good thing when we saw the balsamic vinegar.  It was served on a plate with warm bread and it was thick and sweet, an indciator of a good quality riserva balsamic.  The soup of the day was pea soup and was the best pea soup I've had in quite a while.   The mains were good - the steak was cooked to perfection (medium) and the pizza excellent.  None of that yuckky thick stuff you see from fast food places.

The only thing I found odd was the cappacino.  We ordered two and one was hot, but the other luke warm....don't know what happened there.   As it is an Italian restaurant, they might want to offer expresso as an option as well.
2017-02-05
2017-02-01 728 浏览
年初三,去東涌拜年,朋友話帶我地去食好野。黎左呢間餐廳,細細地,一行10人坐張長枱已經差唔多掂餐廳既一半。 我地叫左Lunar New Year Set Lunch 同埋 a la carte 一打法國生蠔同pizza, 整體黎講樣樣野都好味,值得推介!Lunar New Year Set Lunch 法國生蠔一啲都唔腥!呢個黑松露蟹肉意粉好食,蟹肉夠多,意粉夠al dente! 呢個pizza 芝士味夠濃,好食! 石斑就ok 啦,無乜特別驚喜~
Lunar New Year Set Lunch
法國生蠔
法國生蠔一啲都唔腥!
黑松露蟹肉露筍意粉
呢個黑松露蟹肉意粉好食,蟹肉夠多,意粉夠al dente!
牛油果海鮮薄餅
呢個pizza 芝士味夠濃,好食!
香煎石斑柳配黑醋汁
石斑就ok 啦,無乜特別驚喜~
2017-01-30
法國生蠔
黑松露蟹肉露筍意粉
牛油果海鮮薄餅
香煎石斑柳配黑醋汁
2016-06-10 5324 浏览
入東涌行山後,搜尋美食獎賞一下自己看見裝潢不錯,本著試試心情嘗鮮餐湯不錯,濃而有味,蛋糕也是讚主食叫了漢堡,肉汁美味,份量驚人,尺寸非常足料,超過一人的份量。座位非常少,我們晚上9-10點才入座所以不用等位,可以預見晚餐的時間要先預約較好
入東涌行山後,搜尋美食獎賞一下自己

看見裝潢不錯,本著試試心情嘗鮮
餐湯不錯,濃而有味,蛋糕也是讚
2016-06-04 3887 浏览
今年生日留在香港在東涌住了四日三夜看見這裡有很多人讚所以生日正日的晚餐選了在這Bar加餐廳吃地方不大我想能坐十五人左右當晚七點半到達只有一枱客但之後差不多全滿我們坐在最入的梳化位。有兩位女侍應一位是外國人需用英文溝通另一位是說廣東話的。我們因在酒店吃了些小吃和飲了些酒所以不太餓我們點了一客露筍蟹肉意粉和一客十安的牛扒(燒汁)另加錢轉做餐多了沙律和飲品。意粉賣相不錯分量不大但煮得時間剛好醬汁不多不少每條意粉也有醬汁很好吃。牛扒要了七成熟分量足夠side dish是一個一開二的焗新薯、西蘭花。扒做得很好因有鹽所以不用加燒也很夠味!
露筍蟹肉意粉
十安土牛扒
露筍蟹肉意粉
十安土牛扒
2015-10-10 5172 浏览
今日中午我們去咗東涌富東廣場嘅「AMANTE Bar & Restaurant」食午飯!我們叫咗兩個午餐香煎比目魚柳配薯菜同燒紐西蘭肉眼扒配薯菜「燒汁」,一份配田園沙律,另一份配是日餐湯菠菜忌廉濃湯,而餐飲都係凍檸茶!菠菜忌廉濃湯嘅菠菜味非常濃郁!田園沙律嘅蔬菜非常新鮮,味道亦好清新!香煎比目魚柳配薯菜嘅比目魚柳煎得外層微微金黃,味道非常香口,肉質相當嫩滑彈牙!而配菜嘅薯條炸得非常香脆!燒紐西蘭肉眼扒配薯菜「燒汁」嘅肉眼扒生熟度控制得恰到好處,肉味非常香濃!
我們叫咗兩個午餐香煎比目魚柳配薯菜
同燒紐西蘭肉眼扒配薯菜「燒汁」,
一份配田園沙律,另一份配是日餐湯菠菜忌廉濃湯,
而餐飲都係凍檸茶!菠菜忌廉濃湯嘅菠菜味非常濃郁!
田園沙律嘅蔬菜非常新鮮,
味道亦好清新!香煎比目魚柳配薯菜
嘅比目魚柳煎得外層微微金黃,味道非常香口,
肉質相當嫩滑彈牙!而配菜嘅薯條炸得非常香脆!
燒紐西蘭肉眼扒配薯菜「燒汁」
嘅肉眼扒生熟度控制得恰到好處,肉味非常香濃!
凍檸茶
香煎比目魚柳配薯菜
田園沙律
菠菜忌廉濃湯
2015-09-18 2868 浏览
在這裏工作了差不多三年了,每天的lunch都要想「今餐食乜餸?」,因為這裏没甚麼吸引的餐廳,加上我不愛吃翻熱的飯餸,所以每天的午餐都令人很傷腦筋。然而,上年開始情況有明顯的改善,因為有新發現!登!登!登!登!就是Amante Bar & Restaurant!對於這餐廳的第一讚是菜式多元化!雖然我們不是天天都來光顧,但一星期總有一兩次,而每次的選擇都出奇地不一樣。有時同一種食材都有數不盡的做法,每次都充滿新鮮感,令人十分期待。第二讚是用料相當講究!雖然食材不算的上等,但廚師每次都總會預備新鮮又合時節的材料,絕不馬虎。特別要提一提露荀,在這裏裏吃的露荀總是有清新的田園味,而且十分爽口!第三讚是優質的服務態度!有次,我和朋友覺得餐湯不夠熱,所以都停了下來没繼續喝。雖然我和朋友没向待應提出,但他們主動詢問我們是否那湯有任何問題,而且又主動爲我們更換較熱的湯。用餐中段,他們又再主動問我們對食物的意見,我提出該天的食物較咸,他們解釋該天來了位新廚師,未能做到以往的質素,最後他們不但連聲道歉,又爲此免收錢。絕對負責任而且勇於面對問題!後來,他們很快再轉了廚師,變回以前的高質素!所以,大家現在應該一

第三讚是優質的服務態度!有次,我和朋友覺得餐湯不夠熱,所以都停了下來没繼續喝。雖然我和朋友没向待應提出,但他們主動詢問我們是否那湯有任何問題,而且又主動爲我們更換較熱的湯。用餐中段,他們又再主動問我們對食物的意見,我提出該天的食物較咸,他們解釋該天來了位新廚師,未能做到以往的質素,最後他們不但連聲道歉,又爲此免收錢。絕對負責任而且勇於面對問題!後來,他們很快再轉了廚師,變回以前的高質素!所以,大家現在應該一試,絕對有質素保證!
青豆餐湯
扇貝意大利飯
大蝦蛋黃汁意粉
西冷扒配薯蓉
2015-09-10 2414 浏览
收工同未來太太去東薈城行下街街!諗下食乜,篤下手機見到依間餐廳評分唔差,試下先,餐廳座位唔太多,可能我地時間仲係早,好運地有檯食飯,過左一陣間餐廳都坐滿,強烈建議想幫襯應該訂檯。餐牌選擇唔算多,我地最後點左set加一份水牛雞翼!睇相!
2015-09-04
水牛雞翼配芝士醬
牛扒
法式焦糖燉蛋
即磨咖啡
2015-08-26 1460 浏览
去完海灘海水大家都好餓~所以早D食晚餐~今次去左想試好耐既AMANTE6:00去到唔洗等位~可以直入~先黎一個飲品解解渴~估唔到咁細家餐廳都有生蠔~仲好鮮呀~~~我地叫左一個四式芝士波菜PIZZA: 芝士迷略嫌唔夠芝士~可以濃D~伏特加白汁意粉 : 香日彈牙唔會OVERCOOKSET DINNER 燒雞配飯 : 雞肉煎得岩岩好~唔會好鞋~薯條新鮮即炸~熱氣之選~XDSER DINNNER 甜品 : 今日係奶凍~估唔到一D都唔媽虎~香濃奶味~!
去完海灘海水大家都好餓~
所以早D食晚餐~

今次去左想試好耐既AMANTE

6:00去到唔洗等位~可以直入~

先黎一個飲品解解渴~
估唔到咁細家餐廳都有生蠔~仲好鮮呀~~~
伏特加白汁意粉 : 香日彈牙唔會OVERCOOK
薯條新鮮即炸~熱氣之選~XD
题外话/补充资料: 食到7:00已經FULL HOUSE~好多人都係BOOK左位黎食~! 餐廳唔算大~有心試真係建議BOOK 位~
2015-08-24