2023-03-30
▫️西環一向多特色外國餐廳👨🏻🍳 最近先發現原來堅尼地城一個轉角位有間正宗葡萄牙菜🇵🇹 餐廳由葡萄牙人主理,外藉店員們超親切,每道菜都會同客人有交流😆 仲有外藉風琴手即席現場表演,超有氣氛🥳 慶祝或者一大班朋友聚會都一流🤩 牆上仲掛有C朗親筆簽名波衫😍 C朗迷必到‼️🔥 Flamed Chorizo $145▫️用上傳統特製器皿,由店員加入白蘭地再點火,將肉腸放上熊熊烈火上烤熟🔥 烤完外脆內煙韌,鹹辣適中仲帶點煙薰香味🥳▫️將肉腸切片,放上法包🥖 店員建議配搭橄欖油一齊食會更香🫒 橄欖油用一個小鐵罐裝住,好懷舊又得意😛🦐 Portuguese Seafood Rice $498▫️超級大盤既傳統葡萄牙海鮮飯😮 唔至份量多,連個碟都特別大🤣 有龍蝦肉🦞、青口、蜆、魷魚🦑、鮮蝦🦐,海鮮份量多又啖啖肉,幾乎每一啖飯都食到海鮮😝▫️飯煮到入晒味,飯粒濕潤但粒粒分明,最後食唔晒店員建議拎走,焗多一日會更入味🤭 碟邊仲有沙律,除左橄欖油感覺仲加左少許蜜糖,甜甜地好開胃🥗🐖 Carne De Porco A Alentejana $198▫️用上白酒煮蜆,再加豬肉粒同薯仔粒一齊炒🥔 蜆肉粒粒飽滿,豬肉同薯仔入
🔥 Flamed Chorizo $145
▫️用上白酒煮蜆,再加豬肉粒同薯仔粒一齊炒🥔 蜆肉粒粒飽滿,豬肉同薯仔入晒味,辣辣地好惹味🤤
🍫 Chocolate Mousse w/ Port Wine
▫️尾聲時店員奉上甜品,係朱古力味香濃又幼滑既慕絲,面層撒上玉桂粉,味道好特別🥰
▫️最正係會配上Port Wine,甜度同酒精濃度比一般葡萄酒高🍷 配搭甜品可以提升整體享受同層次✨ 一啖甜品一啖酒真係超寫意😎
🥂 Douro Sul House White Glass $95
▫️白酒非常清甜,帶葡萄香味🍇 同店員傾計發現原來酒都係親自向酒廠訂入,出面買唔到架🤫