2024-07-14 508 浏览
今日約左朋友約咗去尖沙咀食lunch因為最近返工實在太 忙碌 太攰喇 真係要好好放鬆一下 舒緩一下心情嚟到 尖沙咀k11 museum揀咗呢一間開放式嘅餐廳 因為餐廳做緊限定展覽所以非常多人排隊嗌咗牛扒, 炸魷魚圈 同tiramisuice latte食物質素正常發揮奶啡咖啡味突出令我印象深刻嘅係其中一位經理態度非常友善有禮即使喺忙碌嘅環境下依然可以保持笑容 , 跟進每一台客人嘅用餐進度令我印象十分深刻希望下次同朋友再嚟用餐都能夠受到佢嘅殷勤款待
今日約左朋友約咗去尖沙咀食lunch
因為最近返工實在太 忙碌 太攰喇
真係要好好放鬆一下
舒緩一下心情
嚟到 尖沙咀k11 museum
揀咗呢一間開放式嘅餐廳
因為餐廳做緊限定展覽
所以非常多人排隊
嗌咗牛扒, 炸魷魚圈 同tiramisu
ice latte
食物質素正常發揮
奶啡咖啡味突出
令我印象深刻嘅係其中一位經理態度非常友善有禮
令我印象十分深刻
希望下次同朋友再嚟用餐都能夠受到佢嘅殷勤款待
2024-06-15 334 浏览
Good vibes on Friday Night~~特別喜歡在K11的中庭淺嚐,尤其是建築物本身已經是一座藝術品,一邊坐看欣賞, 一口淺淺的Cocktail真的很適合隨時在都能都喝一杯的vibe~ 以 Malfy Gin Con limone調製的雞尾酒深得我心配搭Pink Guava 增添果甜味加幾滴 Malibu,令味道層次更豐富個人更愛Vineyards At Arkes以Hennessy Vsop,作基底加入鮮青蘋果汁及Raisin Shrub嚐到White Grape Juice的果味嚐粒 Moscato Fresh Grape一起更可口~-不得不說,這裡的鹹點都很好吃!麵豉燒銀鱈魚,賣相超精緻銀鱈魚燒得香口, 油香滿滿,伴菜也燒得香甜, 一整個好看又美味-這裡也將簡單的三文治變得不簡單!一定一定要吃龍蝦牛油果三文冶烘脆的麵包,配搭龍蝦和牛油果再加上自家製Mayonnaise,太!好!吃!了!!!香脆麵包口感搭上柔軟牛油果及彈牙龍蝦,好滋味!!-Artisan Lounge by -LUBUDS 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 地下008-008A號舖

Good vibes on Friday Night~~
特別喜歡在K11的中庭淺嚐,
尤其是建築物本身已經是一座藝術品,

一邊坐看欣賞, 一口淺淺的Cocktail
真的很適合隨時在都能都喝一杯的vibe~

配搭Pink Guava 增添果甜味
加幾滴 Malibu,令味道層次更豐富

個人更愛Vineyards At Arkes
以Hennessy Vsop,作基底
加入鮮青蘋果汁及Raisin Shrub

嚐到White Grape Juice的果味
嚐粒 Moscato Fresh Grape一起更可口~

不得不說,這裡的鹹點都很好吃!
麵豉燒銀鱈魚,賣相超精緻

銀鱈魚燒得香口, 油香滿滿,

伴菜也燒得香甜, 一整個好看又美味

這裡也將簡單的三文治變得不簡單!
一定一定要吃龍蝦牛油果三文冶

烘脆的麵包,配搭龍蝦和牛油果

再加上自家製Mayonnaise,太!好!吃!了!!!
香脆麵包口感搭上柔軟牛油果及彈牙龍蝦,好滋味!!
Artisan Lounge by -LUBUDS
2024-06-09 240 浏览
蒜香焗田螺呢個真係好惹味而且蒜香味濃郁又唔會辣同埋油膩,田螺已經起哂肉所以基本上好輕易可以食到,作為前菜真係好開胃!龍蝦牛油果三文治呢個三文治真係幾高質,龍蝦肉夠厚又彈牙,加上牛油果調味已經好吸引,麵包本身都烘得好香脆,加埋生菜同埋蕃茄一齊食完全係健康之選!麵豉燒銀雪魚唔多地方有得食呢款麵豉銀雪魚,魚身燒得好靚而且肉質彈牙,麵豉份量岩岩好又唔會太咸。另外仲有薯蓉同埋小椰菜,成道菜都平衡都好好!芒果拿破崙芒果香甜而且拿破崙夠脆,加埋吉士醬都好輕身,食落唔會漏!

蒜香焗田螺

龍蝦牛油果三文治

麵豉燒銀雪魚

芒果拿破崙

芒果香甜而且拿破崙夠脆,加埋吉士醬都好輕身,食落唔會漏!

2024-06-05 249 浏览
最近喺 K11 Musea嘅Artisan Lounge by LUBUDS試咗佢哋嘅靚靚打卡下午茶🫖呢度嘅下午茶真係一流,無論係鹹點定甜點都非常出色,環境仲好優雅,非常適合打卡📸️💕《鹹點》🔸焗龍蝦魚子醬撻呢款撻口感豐富,龍蝦同魚子醬味道濃郁,撻皮香脆。🔸柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓帶子鮮甜,配上柑橘酸汁同鮮菓,味道清新。🔸法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻呢款撻香濃豐富,鵝肝同焦糖洋蔥嘅配搭非常特別,煙豬腩更加提升咗整體味道。🔸煙三文魚青瓜三文治三文魚新鮮,青瓜爽脆,呢款三文治簡單但味道出眾。🔸海膽多士海膽鮮甜,配上脆口嘅多士,口感非常好👍🏻🔸龍蝦濃湯濃湯味道濃郁,帶出龍蝦鮮味,熱辣辣嘅湯非常暖胃。《甜點》🔸特濃朱古力焦糖撻朱古力味道非常濃郁,配上焦糖,甜而不膩。🔸開心果奶凍奶凍質感滑溜,開心果嘅香味非常突出。🔸士多啤梨法式千層酥千層酥層次分明,夠酥脆,士多啤梨幾甜。🔸冧酒提子及經典英式鬆餅鬆餅鬆軟,帶牛油香。兩款味道都唔錯。配上馬斯卡彭乳酪忌廉及自家製紅桑梅果醬,不錯。《飲品》🔸熱朱古力咖啡熱朱古力咖啡香濃,朱古力同咖啡嘅融合非常完美。🔸英式早餐茶英式早餐茶茶香濃郁,非常適合配搭甜點。

《鹹點》
🔸焗龍蝦魚子醬撻
呢款撻口感豐富,龍蝦同魚子醬味道濃郁,撻皮香脆。

🔸柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓
帶子鮮甜,配上柑橘酸汁同鮮菓,味道清新。

🔸法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻

🔸煙三文魚青瓜三文治
三文魚新鮮,青瓜爽脆,呢款三文治簡單但味道出眾。

🔸海膽多士
海膽鮮甜,配上脆口嘅多士,口感非常好👍🏻

🔸龍蝦濃湯
濃湯味道濃郁,帶出龍蝦鮮味,熱辣辣嘅湯非常暖胃。

《甜點》
🔸特濃朱古力焦糖撻
朱古力味道非常濃郁,配上焦糖,甜而不膩。

🔸開心果奶凍
奶凍質感滑溜,開心果嘅香味非常突出。

🔸士多啤梨法式千層酥
千層酥層次分明,夠酥脆,士多啤梨幾甜。

🔸冧酒提子及經典英式鬆餅

《飲品》
🔸熱朱古力咖啡
熱朱古力咖啡香濃,朱古力同咖啡嘅融合非常完美。

🔸英式早餐茶
英式早餐茶茶香濃郁,非常適合配搭甜點。
📍Artisan Lounge by LUBUDS 🔍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 地下008-008A號舖-----次次行K11 Musea 總會見到呢一間中庭位置嘅餐廳有好多人食下午茶,最近終於搵咗個週末過嚟試一試完左我想食好耐嘅心願。$588/2persons - 價錢係呢個地點嚟講,算好可以。六鹹四甜,包埋飲品,下午茶份量剛好,個人鍾意佢鹹甜比例剛剛好,唔會好似坊間好多下午茶側重喺甜食。🍽SAVOURY:Bakes Lobster & Caviar Tart焗龍蝦魚子醬撻Hokkaido Scallop Ceviche withCucumber & Tropical fruit柑橘酸汁醃北海道刺身帶子件鮮果French Foie Gras Terrine Tart withCaramelized Onion, Smoked Pork Belly法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻Smoked Salmon & Cucumber Sandwich煙三文魚青瓜三文治Sea Urchin Toast海膽多士Lobster Bisque龍蝦濃湯.🍽SWEET :Extra
📍Artisan Lounge by LUBUDS

Pistachio Panna Cotta
開心果奶凍
Strawberry Mille Feuille
士多啤梨法式千層酥
Rum Raisin & Classie British Scone
冧酒提子及經典英式鬆餅
“With Mascarpone Cream & Homemade Raspherry Jam“”
整個下午茶set擺盤政精緻非常,好iGable,未食先比貌相吸引,餐廳會將成個下午茶set吊喺枱上嘅欄杆,成個感覺好似係鳥籠入邊攞嘢食咁。

「焗龍蝦魚子醬撻」餡料豐富,料多撻薄,外層酥脆,鹹鮮鹹鮮的;「柑橘酸汁醃北海道刺身帶子件鮮果」酸甜爽口,幾開胃;「法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻」調味香濃;「煙三文魚青瓜三文治」則清爽解膩;「海膽多士」就質感好滑溜;「龍蝦濃湯」是個人的飛佛,精緻的一小杯,濃郁極致,好似龍蝦湯版本嘅Double Espresso咁。

甜品環節同樣都係做得好唔錯,最有驚喜係開心果奶凍,無論係開心果味同埋奶嘅味道都非常突出,相輔相成,又無搶去各自嘅風頭,本身就好鍾意開心果嘅甜品,而呢度確實味道調得好到位,質感滑溜非常,令我印象好深刻。

每次經過K11 MUSEA都會被位於中庭嘅𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐚𝐧 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞吸引,同事對佢哋嘅下午茶都有幾高嘅評價,所以我就約咗朋友去😆 (然後熱愛afternoon tea的鐵飯腳murmur咗好幾次點解唔同佢去😌) 本身都幾鍾意K11 MUSEA甜甜嘅香氣,同呢度afternoon tea set嘅味道matchy matchy,加上仿大自然環境嘅舒適感,濃厚文化藝術嘅氛圍,係多感官嘅享受☺️ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 ($588/ 2 persons)𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮➿ 焗龍蝦魚子醬撻➿ 柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓➿ 法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻➿ 煙三文魚青瓜三文治➿ 海贈多士➿ 龍蝦濃湯我同朋友都覺得鹹點相當驚艷😍 特別大讚海鮮類鹹點,都好新鮮👍🏼 朋友鍾意帶子杯嘅味道,醬汁嘅酸度恰到好處,好開胃醒神🤤 而我覺得嘅係龍蝦濃湯🦞 foam狀令口腔充斥住超濃香嘅龍蝦味☺️𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩➿ 特濃朱古力焦糖➿ 開心果奶凍➿ 士多啤梨法式千層酥➿ 冧酒提子及經典英式鬆餅➿ 馬斯卡彭乳酪忌廉及自家製紅桑梅果醬甜點都不錯,我特別鍾意開心果奶凍🥛 唔會好甜,香滑又重果仁香☺️ pastry類都做到

𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮

➿ 開心果奶凍
➿ 士多啤梨法式千層酥
➿ 冧酒提子及經典英式鬆餅
➿ 馬斯卡彭乳酪忌廉及自家製紅桑梅果醬
甜點都不錯,我特別鍾意開心果奶凍🥛 唔會好甜,香滑又重果仁香☺️ pastry類都做到牛油香突出🧈 scones嘅一口size又啱啱好~

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
➿ 英式早餐茶
➿ 洋甘菊茶
好細心地用咗兩種顏色嘅雀仔茶壺去分辨兩種茶🫖
2024-06-03 126 浏览
落雨的周末,去K11商場逛街,一不小心就到左下午,在商場中庭的「Opera Theatre」下午茶,既可坐低休息下,又可以享受美食。這個空間甚是優雅,坐在這里完全感受到優雅迷人的氛圍。下午茶套餐搭配豐富又別緻。鹹點方面:焗龍蝦配魚子醬汁鮮香濃郁柑橙醃製的北海道帶子則清新可口法式鵝肝撻香濃醇厚焦糖洋蔥與煙三文魚三文治也十分出色龍蝦濃湯濃郁豐富,是一絕。甜點方面:特濃朱古力焦糖撻酥脆濃郁開心果奶凍清新爽口士多啤梨法式千層酥酥脆香甜冧酒提子和經典英式鬆餅也都十分美味整體配搭協調,令人難忘。無論是鹹點還是甜點,Artisan Lounge下午茶的食材新鮮優質,製作手工細緻,每一項都透露出濃厚的藝術氣息。置身其中,仿如置身於大自然中的綠意盎然,加上窗外K11 MUSEA的幽靜景致,令人陶醉其中,放鬆身心,享受美食藝術的完美結合。Artisan Lounge無疑是尖沙咀一處不容錯過的下午茶勝地。能量滿滿又可以繼續shopping。

這個空間甚是優雅,坐在這里完全感受到優雅迷人的氛圍。

下午茶套餐搭配豐富又別緻。

鹹點方面:
焗龍蝦配魚子醬汁鮮香濃郁
柑橙醃製的北海道帶子則清新可口
法式鵝肝撻香濃醇厚
焦糖洋蔥與煙三文魚三文治也十分出色
龍蝦濃湯濃郁豐富,是一絕。

甜點方面:
特濃朱古力焦糖撻酥脆濃郁
開心果奶凍清新爽口
士多啤梨法式千層酥酥脆香甜
冧酒提子和經典英式鬆餅也都十分美味
整體配搭協調,令人難忘。

能量滿滿又可以繼續shopping。
K11 Musea一開既時候已經有興趣想去地面既【Artisan Lounge by LUBUDS】(前身為Artisan Lounge)試下,不過多數假日lunch同下午茶人都比較多。今次終於選擇左平日晚餐去試下。餐廳既特色在於位於K11 Musea中庭、結合藝術同美味佳餚既完美優雅空間。Artisan Lounge除左餐點、仲有特色既酒吧體驗。一上黎會先有餐前麵包,有兩款都非常熱辣、裏面好軟熟。個人超級推薦牛油麵包/排包,非常香甜!龍蝦牛油果三明治伴薯條:外面三明治都係用牛油麵包/排包,裏面配菜有洋葱、生菜、番茄等。而主角既龍蝦肉同牛油果都超級多,龍蝦肉基本上有差不多半隻至甚至一隻、非常鮮甜彈牙。牛油果唔會過熟、好清新creamy。旁邊既薯條非常新鮮香脆。麵豉燒銀鱈魚:銀鱈魚肉質非常嫩滑、而且鮮甜、完全無腥味。搭配微鹹微甜既miso醬汁、非常match。伴碟薯蓉好creamy,而且蔬菜都好新鮮。和牛面肉醬手打濶條麵拌溫泉蛋:溫泉蛋好流心、mix埋落意粉同醬汁入面好creamy。另外有一塊大塊既和牛面肉、非常軟霖入味。肉醬唔會太酸、但好香濃,手打濶條麵超級有咬口!非常好食!推薦

2024-05-31 1460 浏览
逛完 K11 Musea 商場,揾地方休息食少少嘢,位於地下核心的 Artisan Lounge by Lubuds 是個好選擇。店名有小小改變咗,因為換了是 Lubuds 集團經營,以前走高價路線,現在變得親民;下午茶依然是亮點,但吃個晚餐也不錯,美味親民。The Pink Orchard $98等人期間,最好先來杯雞尾酒,兩款無酒精飲品中我推薦 The Pink Orchard,是熱情果、西瓜及菠蘿葉的組合,果汁味道濃郁新鮮,冰涼可口。餐前麵包贈送暖笠笠的餐前麵包,配陳醋橄欖油。香辣八爪魚 $148再來一個小吃醒吓胃,這個香辣八爪魚有驚喜,煮至軟身,口感温柔,味香不辣富鮮味。本地農場有機田園沙律配開心果青醬.風乾巴馬火腿  $148+$28新鮮水果與嫩綠生菜的組合,牛油果、車厘茄、尤其是橙、成功提味醒胃,風乾巴馬火腿輕輕添鹹香及肉味,再加上開心果青醬,味道豐富。份量並不迷你,女生胃口細作為健康輕食餐亦可。和牛面肉醬手打闊麵條伴溫泉蛋 $178因為有隻溫泉蛋,賣相如期望中吸引,闊麵順滑有彈性,掛滿肉醬及芝士粉,和牛面非常軟熟,口感及胃納皆滿足。位於地下廣場中央,面向入口而坐,感覺開陽

The Pink Orchard $98

餐前麵包
贈送暖笠笠的餐前麵包,配陳醋橄欖油。

香辣八爪魚 $148
本地農場有機田園沙律配開心果青醬.風乾巴馬火腿
份量並不迷你,女生胃口細作為健康輕食餐亦可。
和牛面肉醬手打闊麵條伴溫泉蛋 $178
和牛面肉醬手打闊麵條伴溫泉蛋
位於地下廣場中央,面向入口而坐,感覺開陽;以綠色植物佈置,如置身都市中的綠林,予以減壓感,輕鬆舒適。
2024-05-28
和牛面肉醬手打闊麵條伴溫泉蛋
*💭𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏 𝑳𝒐𝒖𝒏𝒈𝒆 𝒃𝒚 𝑳𝑼𝑩𝑼𝑫𝑺位於𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂 𝒂𝒕𝒓𝒊𝒖𝒎的室內露天餐廳,配合著商場的藝術氛圍,餐廳所用的擺件和餐碟都充滿藝術感🎨早已聽說下午茶很不錯,想不到晚餐也相當有驚喜🥹►香辣炒八爪魚🐙前菜點了色彩鮮艷的香辣八爪魚,熟度適中,肉質不會韌。加上了不少辣椒,充滿辣椒香氣和香料調味。炒得恰到好處,既不乾柴也不油膩,是地道的地中海小食。►蕃茄蟹肉八爪魚長通粉長通粉面配上大大隻蟹鉗、一堆蟹肉絲和八爪魚,鮮味十足,用料大方。長通粉煮至𝒂𝒍 𝒅𝒆𝒏𝒕𝒆,蕃茄醬汁開胃不會酸,整體口感非常豐富。►慢煮雞胸配羊肚菌汁加薯條慢煮雞胸肉質極其軟嫩,羊肚菌汁味道濃郁,香氣撲鼻而來,好誘人😍炸薯條新鮮炸起,好香薯仔味。
💭𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏 𝑳𝒐𝒖𝒏𝒈𝒆 𝒃𝒚 𝑳𝑼𝑩𝑼𝑫𝑺

►香辣炒八爪魚🐙

►蕃茄蟹肉八爪魚長通粉

►慢煮雞胸配羊肚菌汁加薯條
2024-05-27 162 浏览
上次黎係今年一月,短短4個月野食已經唔同左。今次比上次平左,但質素同埋配搭更好。一上場係龍蝦湯,好香好濃郁,細細杯過下癮都幾好。咸點既撻仔有鵝肝,Cavier同埋海膽👍🏻每樣野食都有一片葉點綴下好有心機。整體每樣野食都好食,鬆餅大小份量岩岩好,食完唔會話太飽,鬆餅可以揀搽牛油同raspberry ,raspberry 好開胃👍🏻而甜品亦都唔會話好甜。茶本身揀左Jasmine 但竟然無🥹最後揀左綠茶~雖然食物好滿意,不過服務態度感覺唔友善。我想睇下茶壺入面,睇完想關番個蓋個陣關左幾下關唔到,有位女staff走來好似覺得我好麻煩咁講左兩句:等我黎喇。同埋好似被忽略咁,想加水轉頭無左件事,同埋比錢果陣比左信用卡比A同事但轉頭B同事又黎問🤨最後如果大家想要個tea set掛上個架度,記得要訂位呀。我地walk in就被安排左係個好細既檯仔~

2024-05-26
$323.4 (下午茶)
以前食𝐓𝐞𝐚都會揀甜品為主🍰🍧🍩不過近年,我比較鍾情鹹 • 甜都有既🍴今次食依個三層架,每件都好精緻🤩鹹點部份以海鮮🌊為主,整體質素都好好👍🏻享受美食既我地坐既位置🛋,以綠色植物🪴 • 藝術元素🎨裝飾餐廳🍽仲有酒吧枱,夜晚飲番杯都唔錯🥂而且位於𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀中庭,空間感勁足🤗~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 👭Afternoon Tea Set ($588 for 2)👭三層架會係吊掛住,記得要拎得斯文𝐝🫢▪Savoury 鹹點 ▫️焗龍蝦魚子醬撻幾鍾意依件,鮮味十足🦞.▫️柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓北海道帶子刺身🤍份量唔少,柑橘汁🍊酸酸地,鮮果甜甜地,口感豐富又開胃😝.▫️法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻撻內配住焦糖洋蔥🧅甜甜地,中和左鹹味.▫️煙三文魚青瓜三文治煙三文魚帶少少油光✨,配埋薄薄青瓜片🥒,幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡,底既方包唔會乾硬▫️海膽多士海膽🧡新鮮,配住脆脆多士🍞,雙重口感▫️龍蝦濃湯有肉粒🦞,味道濃郁得黎唔過鹹🧡.▪Sweet 甜點▫️特濃朱古力焦糖撻焦糖🤎配住半流心既𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞🍫,中和番個甜度🤗.▫️開心果奶凍表面加埋開心果碎
以前食𝐓𝐞𝐚都會揀甜品為主🍰🍧🍩
不過近年,我比較鍾情鹹 • 甜都有既🍴
今次食依個三層架,每件都好精緻🤩
鹹點部份以海鮮🌊為主,整體質素都好好👍🏻
享受美食既我地坐既位置🛋,以綠色植物🪴 • 藝術元素🎨裝飾
餐廳🍽仲有酒吧枱,夜晚飲番杯都唔錯🥂
而且位於𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀中庭,空間感勁足🤗

三層架會係吊掛住,記得要拎得斯文𝐝🫢

▪Savoury 鹹點
▫️焗龍蝦魚子醬撻
幾鍾意依件,鮮味十足🦞
▫️柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓

▫️法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻
撻內配住焦糖洋蔥🧅甜甜地,中和左鹹味
▫️煙三文魚青瓜三文治

▫️海膽多士
海膽🧡新鮮,配住脆脆多士🍞,雙重口感

▫️龍蝦濃湯
有肉粒🦞,味道濃郁得黎唔過鹹🧡

▪Sweet 甜點
▫️特濃朱古力焦糖撻
▫️開心果奶凍
表面加埋開心果碎碎粒💚,果仁香滿滿,奶凍滑滑😚
▫️士多啤梨法式千層酥
睇𝐋𝐚𝐲𝐞𝐫𝐬都知超酥啦🤭

▫️RUM酒提子及經典英式鬆餅
外層脆脆地,牛油香味🧈幾出,提子乾🍇用𝐑𝐮𝐦酒浸過,仲多左重香氣🥃
(配)
▫️馬斯卡彭乳酪忌廉及自家製紅桑梅果醬
𝟐款都好正,但搽完有少少🤏🏻搶左風頭😝

▪DRINKS
包 : 茶 / (熱/凍)咖啡 / 果汁 / 汽水
或 可加錢升級酒精飲品 : 🍸𝐁𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐢雞尾酒 ($68/杯) • 🍾𝐏𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐭-𝐉𝐨𝐮𝐞𝐭 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐚𝐠𝐧𝐞香檳 ($688/支)
▫️洋甘菊茶 🫖
▫️Iced Latte ☕️

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
  • 士多啤梨法式千層酥
2024-05-17 106 浏览
佛誕假期,相約好友去K11 Musea 食英式下午茶,之前已經一直好想去試下啲甜品,難得今次夾到時間, 我就立即BOOK定位。我地比原定時間早了10分鐘到達, 店員細心為我地安排去梳化位置,亦向我地介紹TEA SET 嘅鹹/甜點分類, 因為好友是素食者(不吃肉, 可吃海鮮)關係, 店員悉心將其中一人份嘅鹹點轉咗做素食, 非常貼心。正因為要轉做素食關係, 所以製作需時, 就趁食物未到嘅時候, 我地就欣賞到呢間餐廳位於K11 MUSEA中庭「Opera Theatre」的核心, 望到周邊結合咗零售與文化藝術元素,加上商場播著令人心曠神怡嘅音樂, 真係非常適合嚟享用美食嘅環境。TEA SET 食物包括鹹點) 焗龍蝦魚子醬撻, 柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓,法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻,煙三文魚青瓜三文治, 海膽多士, 龍蝦濃湯(甜點) 特濃朱古力焦糖撻, 開心果奶凍, 士多啤梨法式千層酥,冧酒提子及經典英式鬆餅及乳酪忌廉+自家製紅桑梅果醬店員先送上龍蝦濃湯、蘑菇湯給我及好友, 龍蝦湯味道好濃,好友嘅蘑菇湯都好濃, 出色。柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓: 柑橘酸汁真係好酸,突出咗帶子刺身嘅鮮甜
佛誕假期,相約好友去K11 Musea 食英式下午茶,
之前已經一直好想去試下啲甜品
難得今次夾到時間, 我就立即BOOK定位。

亦向我地介紹TEA SET 嘅鹹/甜點分類,
因為好友是素食者(不吃肉, 可吃海鮮)關係,
店員悉心將其中一人份嘅鹹點轉咗做素食, 非常貼心。

望到周邊結合咗零售與文化藝術元素,

TEA SET 食物包括:

(鹹點) 焗龍蝦魚子醬撻, 柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓,

冧酒提子及經典英式鬆餅及乳酪忌廉+自家製紅桑梅果醬

店員先送上龍蝦濃湯、蘑菇湯給我及好友, 龍蝦湯味道好濃,
好友嘅蘑菇湯都好濃, 出色。

柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓: 柑橘酸汁真係好酸,
突出咗帶子刺身嘅鮮甜

法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻: 焦糖洋蔥配襯出濃濃的鵝肝,
出奇地感覺到焦糖洋蔥煙豬腩好似叉燒醬嘅味道

特濃朱古力焦糖撻: 鍾意朱古力嘅朋友一定鍾意

士多啤梨法式千層酥: 超脆嘅千層酥, 士多啤梨較酸, 好開胃

英式鬆餅配乳酪忌廉: 做得幾好, 牛油味香, 但唔會過重, 推介

整體都好滿意, 服務都好加分。

2024-05-15 938 浏览
*.+゜又來吃 N次回訪的世一下午茶 了啦。+.*熱愛美食的 Iby ,在試過眾多的下午茶之後,始終覺得 Artisan Lounge 的下午茶套餐是最完美的,而且價格更是非常划算,據說最近餐廳加入了 Lubuds集團,就來試試有否退步吧!⸜♡⸝ Afternoon Tea Set😋 Baked Lobster & Caviar Tart 焗龍蝦魚子醬撻 🌕🌕🌕🌕🌕😋 Hokkaido Scallop Ceviche with Cucumber & Tropical Fruit 柑橘酸汁醃北海道刺身帶子伴鮮菓 🌕🌕🌕🌑🌑😋 French Foie Gras Terrine Tart with Caramelized Onion, Smoked Pork Belly 法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻 🌕🌕🌕🌕🌑😋 Smoked Salmon &Cucumber Sandwich 煙三文魚青瓜三文治 🌕🌕🌕🌑🌑😞 Sea Urchin Toast 海膽多士 🌕🌕🌗🌑🌑😋 Lobster Bisque 龍蝦濃湯 🌕🌕🌕🌕🌑SWEET 甜點🍮😋 Extra Dark Chocolate Carame
*.+゜又來吃 N次回訪的世一下午茶 了啦。+.*

⸜♡⸝
Afternoon Tea Set

😋 Smoked Salmon &
😞 Sea Urchin Toast 海膽多士 🌕🌕🌗🌑🌑
😋 Lobster Bisque 龍蝦濃湯 🌕🌕🌕🌕🌑

SWEET 甜點🍮
😋 Extra Dark Chocolate Caramel Tart 特濃朱古力焦糖撻 🌕🌕🌕🌕🌑
😋 Pistachio Panna Cotta 開心果奶凍 🌕🌕🌕🌕🌑
😋 Strawberry Mille Feuille 士多啤梨法式千層酥 🌕🌕🌕🌕🌑

😋Rum Raisin & Classic British Scone 冧酒提子及經典英式鬆餅 🌕🌕🌕🌕🌕

😋 Mascarpone Cream &
Homemade Raspberry Jam 馬斯卡彭乳酪忌廉及自家製紅桑梅果醬 🌕🌕🌕🌕🌕

🍸.DRINKS 飲品.
😋 Earl Grey 伯爵茶 🌕🌕🌕🌕🌑

😋 Bellini 雞尾酒 🌕🌕🌕🌕🌕 +68ʜᴋᴅ

588 ʜᴋᴅ / 2 persons

另點:
😋 Tiramisu 🌕🌕🌕🌕🌕 88 ʜᴋᴅ

✩‧₊ 💬
Iby 一直認為此家的 Scone 口感及味道中上,Cream 及 Jam更是「世一」,這次一試,發現這兩者都比以前更進步了:
Scone 外脆內鬆、牛油味重,且0鹼水味,提子乾經冧酒浸過,使原本不喜歡提子乾的 Iby 也變得喜歡。

刺身方面跟以往一樣不太新鮮,有微腥味,全靠調味及其他搭配搭救,
但其他鹹食都是高質、美味。

甜品亦都非常美味,大部分都是其他餐廳不能比擬的「世一」程度,開心果奶凍味道極重,可惜質感較稀。

所有餅底都是香脆、重牛油味。
  • Tiramisu
  • 焦糖布丁
  • Scone
⸜♡⸝ Acqua Panna 68ʜᴋᴅStir-fried Spicy Octopus 148ʜᴋᴅRisotto with Porcini Mushroom 178ʜᴋᴅCrème Caramel 88ʜᴋᴅGrey Goose 118ʜᴋᴅ✩‧₊ 💬🍽️✨ 之前試過好多次Artisan Lounge 嘅高質下午茶,今次第一次試佢嘅晚餐,估唔到都係高質又抵食啵!首先是清爽嘅Acqua Panna,冰凍度啱啱好,係Iby鍾意嘅味道;Stir-fried Spicy Octopus,每一啖都充滿八爪魚同車厘茄嘅鮮甜,不過就稍微太淋、似泥,同埋一啲辣味都冇,不過調味好好,只要唔煮得咁耐,絕對係味蕾嘅享受;再黎係濃郁又Al dente嘅Risotto with Porcini Mushroom,每一粒牛肝菌都非常鮮甜,可惜有啲草青味,飯粒煮得啱啱好,加上濃稠而惹味嘅醬汁,令人欲罷不能;最後以零泡沫嘅Crème Caramel作為甜品,蛋味香濃、口感絲滑,上面嘅Cream充滿呍呢拿籽,口感同味道似雪糕,加上以高質蜂蜜做嘅脆餅,完全冇「乸脷」感覺,令人感受倒幸福嘅味道;配上一杯辛香味重嘅Gre

⸜♡⸝
Acqua Panna 68ʜᴋᴅ
Crème Caramel 88ʜᴋᴅ
Grey Goose 118ʜᴋᴅ

✩‧₊ 💬

配上一杯辛香味重嘅Grey Goose Volka,令成個晚餐更加完美!🍸

𓈊ˊ ˗
Artisan Lounge by LUBUDS
❣️ 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 地下008-008A號舖
  • 焦糖布丁
  • Risotto with Porcini Mushroom
  • Stir-fried Spicy Octopus