出發打卡前去咗依間餐廳食個tea。叫咗個應該係招牌菜嘅Strawberry Bavarois Ring。order嗰時仲心諗wt the name點讀呀。點知個店員好醒話要士多啤梨嗰個ring呀嘛賣相好靚啦雖然執過吓。味道好refreshing。士多啤梨唔酸。有啲花瓣淡淡花香味。好似奶凍布甸咁。幾滑。底層有塊薄薄嘅蛋糕。怕甜嘅朋友都好啱食。不錯。另外叫杯Mocha同Matcha。唔係hea拉花。賣相不錯。不過Mocha無乜chocolate味。Matcha無乜甜味。質感細滑嘅。可能佢要符合返refreshing清新嘅主題。所以味道都唔甜。再一次爲健康加分有室外可以坐。但地方唔算大。不過都可以懶relax嘅。
出發打卡前去咗依間餐廳食個tea。

有室外可以坐。但地方唔算大。不過都可以懶relax嘅。
2019-02-17
位於香港大學地鐵站5分鐘腳程,黎到遠離城市煩囂嘅慢活戶外空間Artisan Room!店內共有兩層!旁邊掛放西環電車路嘅壁畫。店外亦設有足夠闊落嘅戶外空間。除左滴漏咖啡、咖啡類、果茶之餘仲有今期推介嘅冬季熱飲。蛋糕櫃擺放着各式各樣吸睛甜品。(Hazelnut)Flavoured caffe latte $48同行友人表示味道都唔錯,拉花幾靚。Almond ginger latte $58其實我除左唔好甜我仲唔好啡,而呢杯就岩晒我喇!Latte 上有一層焦香嘅沖繩黑糖,飲落有薑嘅微辛,份外暖笠笠~其實我非常不好甜,超具人氣Bavarois Ring (巴瓦洛圈)真係靚到一件藝術品! strawberry bavarois ring $48Orange grapefruit bavarois ring $48驚艷嘅冬甩外貌,味道層次豐富!果凍用左可食用花同鮮果點綴、奶凍做成中間夾層,底部仲有層薄薄嘅海綿蛋糕。每一口都可食到花瓣、鮮果同果凍嘅口感。

店內共有兩層!旁邊掛放西環電車路嘅壁畫。

店外亦設有足夠闊落嘅戶外空間。

除左滴漏咖啡、咖啡類、果茶之餘仲有今期推介嘅冬季熱飲。

蛋糕櫃擺放着各式各樣吸睛甜品

同行友人表示味道都唔錯,拉花幾靚。

Almond ginger latte $58
其實我除左唔好甜我仲唔好啡,而呢杯就岩晒我喇!

strawberry bavarois ring $48

驚艷嘅冬甩外貌,味道層次豐富!

2019-01-27
  • Bavarois  rings
同朋友仔無無聊聊話要去參觀下名牌大學XD,於是就真係即興走左去香港大學站去行返個大運,閒逛完之後就去左附近搵間Café坐下,再吹下水,咁就一日啦,真係悠閒。行過呢間Café ge 門口時,太陽傘、梳化、露天GE雅座、綠草茵茵、一檯檯享受住咖啡、蛋糕GE食客,輕輕望左一眼,已經俾呢度舒適悠閒GE氛圍吸引。非常鐘意鋪入面GE裝潢,唔能夠講係整整齊齊,但有種隨性美。一入門口有幾組木架,放住聖誕慶節商品,右邊係想長型雲石檯,牆上有有關西環舊貌GE壁畫,而收銀台放住一台古老高大GE冰滴咖啡機,而旁邊有個放住裝緻GE糕點、麵包、主食GE食物櫃,望住呢度GE裝潢格局,不禁令人猜想店家係咪將佢所愛、總得記念GE都融入左係呢間餐廳入面,不自覺對呢度多左番喜愛。我地簡左Strawberry Bavarois Ring($48)、Mikan Bavarois Ring($48)、Nama Cheesecake($44)同Traditional Apricot Pie($38),另外再要左杯Almond Ginger Latte($58)同Ice Drip Coffee($98)。Strawberry Bav

Strawberry Bavarois Ring ($48)同Mikan Bavarois Ring($48)仿如藝術品般GE甜品,紅色係士多啤梨味,而黃色GE係限定GE柚子味,最低層係用左海綿蛋糕做底,再係上面鋪上奶凍,而最頂層係有食用乾花、水果係入面GE啫喱。啫喱口感結實,奶凍入口即融,而海綿蛋糕GE軟綿,呢個甜品感受到店家GE用心同誠意,因為係低糖甜品,所以味道黎得較清新,而帶微甜,令女士食起上黎唔會有好有罪惡感,而對我呢個唔鐘意食太甜GE人黎講,更加係速配GE組合。

Nama Cheesecake入面食到有少少果肉,Cheese cake 味道唔會太濃而搶過其他食材GE風頭,而最值得讚GE莫過於佢鬆化香脆GE曲奇餅底,本身好怕Cheesecake太膩而食唔哂,而呢個Cheesecake味道剛好,而口感令人為之一震。Traditional Apricot Pie入面好驚喜地入面有D甜甜酸酸,類似果醬GE野係入面,好似鬆餅GE口感,味道亦做得比較淡一點,令我呢D細胃口女士唔會早早投降,亦唔會令到我味蕾被高甜度攻擊。呢度GE所有野都令到我有種舒適自在GE感覺。

冰滴咖啡,每日用上9個鐘先可以濾到出黎GE咖啡,連對杯都突登雪一雪,咖啡入口順滑,而帶有咖啡獨有GE酸度,再有短暫GE輕回甘,可以有機會試到冰滴咖啡,係愛啡之人GE幸運。

Almond Ginger Latte係冬天限定特飲,不同於街外GE Ginger latte,呢度係用左Almond Mike去沖呢杯咖啡,Ginger ge 微辣,同Almond milk ge 香味,呢杯Latte因為呢小小GE心思,再次為我地帶來味蕾上GE小火花。

食材可能唔算係咩驚天獨有GE食材,但因為店家肯係細位想花功夫,而令到產品一次次地為食客帶黎驚喜,而不自覺將呢份美好記住,要由眾多Café中Stand out 出黎真係好難,但呢間Café 確實係入左腦了。
2018-12-23
2018-12-15 362 浏览
難得星期日放假,當然出下街約下friend啦。去西環碼頭欣賞日落同打卡前,同朋友想搵地方出黎hea下先,就咁岩搵到呢間coffee shop☕️睇相見到有室外座位就覺得好有feel,就決定去呢間。我地大約下午三四點去到,但係門口竟然見到full哂,即刻sad左一下。但入到去發現原來樓上仲有一層😝即刻叫左兩杯咖啡同甜品。上到去樓上都好舒服,因為座位唔多,感覺上好舒服同好闊落,好中意個環境,適合過一個悠閒既星期日。我地揀左梳化位坐,十分闊落。坐左一陣,店員就為我地送上左咖啡同甜品。我要左一杯latte,而我朋友要左一杯Flat White,再加上我地叫左一set四件既迷你撻。咖啡雖然一般,但迷你撻真的不錯,甜度剛好。店內環境舒適而且十分近香港大學站,得閒黎飲杯咖啡真心唔錯。

2018-12-09
2018-12-11 201 浏览
冬天到lu!飲熱飲,暖下身都好合理。今次係黎請黎試飲試食,以下幾個唔同口味。(Almond ginger latte / SO-70($58),NANA($44),AFFOGATO($78),Bavarois Ring($48))下午黎到呢度,環境唔錯,好舒服。裝野飲隻杯又好靚喎!落地大玻璃,透D陽光入黎,然後摸住杯暖既朱古力,好warm 丫!講返野飲先,朱古力好濃,70%唔會太甜,就係喜歡苦甜適中既濃度。另外一杯薑味唔算太刺激。其實個人幾鍾意薑味,飲完成身都會暖晒。甜品黎講NANA,係香蕉焦糖撻。撻底係朱古力醬,香蕉同朱古力永遠都係咁夾。另外,Bavarois ring就揀左士多啤梨味。粉紅色睇落好似聖誕花圈咁,賣相一流。因為低糖原故,係比較淡味。
冬天到lu!
飲熱飲,暖下身都好合理。
今次係黎請黎試飲試食,以下幾個唔同口味。
下午黎到呢度,環境唔錯,好舒服。
裝野飲隻杯又好靚喎!
另外一杯薑味唔算太刺激。
其實個人幾鍾意薑味,飲完成身都會暖晒。
甜品黎講NANA,係香蕉焦糖撻。
撻底係朱古力醬,香蕉同朱古力永遠都係咁夾。
另外,Bavarois ring就揀左士多啤梨味。
粉紅色睇落好似聖誕花圈咁,賣相一流。
因為低糖原故,係比較淡味。
2018-12-04
用餐优惠
試食活動
2018-12-10 189 浏览
Came to HKU station to have lunch with my friend and spent the entire afternoon at Artisan Room to catch up with my own school work. And I have to say, this remote, quiet cafe is pretty impressive!I tried the strawberry bavarois ring with the barista’s recommendation and it’s very delicious! It tasted icy, refreshing and sweet at the same time, with ingredients like strawberries, flower leafs etc. in the jelly. The cappuccino was pretty nice too.

• Strawberry  bavarois  ring
2018-11-11 281 浏览
Artisan Room •Bavarois ring•$48呢到既環境真係超正,夠晒靜同chill☺️好可惜呢日我晏左先去😣如果唔係呢種天氣晏就坐戶口會好舒服呀🍃強烈建議大家晏就時間黎🤩-講返個ring先,咁我分別食左芒果同士多啤梨味😚建議大家試士多啤梨味🍓因為芒果味相對淡得多🤯士多啤梨味較突出,入面粒粒果肉配上滑溜既奶凍口感好豐富☺️—-6/10—-•Artisanal Affogato•$78大愛這個affogato😍咖啡超香濃,配上黑糖味雪糕可以平衡到苦澀度同甜度☺️底部仲有啲綿花糖同granola,成個affogato口感好豐富😍—-8/10—-地址:西環石塘嘴南里8-12號地舖
Artisan Room
•Bavarois ring•$48
—-6/10—

•Artisanal Affogato•$78
—-8/10—

地址:西環石塘嘴南里8-12號地舖
香港人日日都好繁忙又節奏急促,放假想搵個舒舒服服既地方抖下,黎到呢度好有外國小店既悠閒,環境夠靜之外周圍又唔會好壓迫既感覺。一行到門口已經有一個露天小花園,有香港人都有外國人,個個都坐得好悠閒咁嘆緊野飲,入到去樓底勁高,仲有個西營盤既畫牆。旁邊有個滿滿既蛋糕櫃,入面有主打既巴瓦洛圈之外,仲有唔同款式既蛋糕,除左甜品都會有麵包同埋麵食。最搶眼都係勁大部既咖啡機,沖住咖啡真係滿店都係咖啡香。上個樓梯仲會有第二層,上面個感覺更加舒服,有梳化亦有一大張枱可以三五知己慢慢傾下計,另外仲有唔少既藝術品做展覽,呢度金光閃閃既提款機超搶眼。先叫左個主打既巴瓦洛圈《Strawberry Bavarois Ring》《Mango Grapefruit Bavarois Ring》($48),呢兩個真係打卡必點,上面水晶狀既啫喱釀入左水果同食用花,士多啤梨係低糖版,芒果就酸酸甜甜,底層奶凍增加左口感。呢一杯係店員推介既《Macchiato Latte》($48),一shot既espresso加上Almond Milk,先試一啖espresso好濃香,再倒入去再飲更滑溜同有淡淡既杏仁香味。夏日推出幾款飲品《L

夏日推出幾款飲品《Longan Sparkling》($58),揀左龍眼特飲,用上新鮮龍眼同蜜糖加入梳打水,唔會太甜又好清涼。

有好咖啡既地方點可以唔食affogato,《Artisanal Affogato》($78)用上沖繩黑糖雪糕,配以棉花糖同穀片,再淋上espresso甜甜苦苦既味道。

店名:Artisan Room
地址:西環石塘嘴南里8-12號地舖

餐牌:

2018-11-03
  • Artisanal Affogato
2018-11-04 2007 浏览
放工和同事吃甜品。自從畢業後,已經很少機會到香港大學站。餐廳位置不算偏僻,很快就找到餐廳的位置。想不到竟有這麼漂亮的地方,餐廳一共有兩層,不過上層不開放。設有室內的高桌椅,和戶外的沙發座,感覺很寫意呢!⭐️Strawberry Bavarois Ring$48賣相非常吸引!少甜配方適合愛美的女士。上層是果凍,裡面鋪著士多啤梨粒和食用乾花。下層奶凍,但奶味淡,整體中規中矩。⭐️Mango Grapefruit Bavarois Ring$48有芒果肉和提子,可能處理得不夠好,果肉已經氧化,入口味道也很淡。⭐️Nana$44這裏的蛋糕反而很出色!這件蛋糕像個半圓體,嚐一口,口感有如布丁般滑嫩,幾乎入口即化,香蕉和咖啡香氣盈口。 ⭐️Artisan Sweet Tart$58一共有4件迷你撻。藍莓撻以紅桑子點綴,入口酸度鮮明,隨即轉為柔順。 一口一口的吃,滋味迷人。⭐️Pu-erh & Forest Berries$58顏色鮮豔,口感清爽。▫️白天來餐廳吃蛋糕、喝咖啡應該很休閒!令人感覺不像身處在煩囂的城市呢!不過如果店員態度親切一點,相信客人的用餐體驗會更美好喔!

想不到竟有這麼漂亮的地方,餐廳一共有兩層,不過上層不開放。

設有室內的高桌椅,和戶外的沙發座,感覺很寫意呢!

⭐️Strawberry Bavarois Ring$48

賣相非常吸引!少甜配方適合愛美的女士。
Strawberry Bavarois Ring

⭐️Nana$44

Artisan Sweet Tart

⭐️Artisan Sweet Tart$58

一口一口的吃,滋味迷人。

Pu-erh & Forest Berries

⭐️Pu-erh & Forest Berries$58
顏色鮮豔,口感清爽。

2018-11-01 174 浏览
呢附近真係有好多唔同嘅cafe😙今次呢間cafe環境同嘢食都幾靚😆除咗室內之外,仲有露天位置比大家選擇😜#StrawberryBavaroisRing ($48)#MangiGrapefruitBavaroisTing ($48)😋好味指數:(6.5/10)呢2個圈圈上面係有花瓣同水果係入面嘅果凍,而下層係牛奶布丁😳我覺得都ok,不過男朋友就話唔中意食🤔😂.#LonganSparkling ($58)😋好味指數:(6.5/10)龍眼味嘅梳打😚飲落去清清地🤔配甜品不錯😝#SummerInLOV&StoneFruits ($58)😋好味指數:(7/10)飲落去桃味同芒果味比較突出😆不過荔枝味就唔太覺🤔另外飲到尾都唔會變到好淡😗👍🏼但係就比較易溶,所以要快啲飲😨
呢附近真係有好多唔同嘅cafe😙

#StrawberryBavaroisRing ($48)

😋好味指數:(6.5/10)
我覺得都ok,不過男朋友就話唔中意食🤔😂
#LonganSparkling ($58)
😋好味指數:(6.5/10)
龍眼味嘅梳打😚飲落去清清地🤔配甜品不錯😝

😋好味指數:(7/10)
用餐优惠
試食活動
1K
2018-10-28 202 浏览
去完旅行番黎,老鍊咁遠專登去到西環食午飯,飯後來一客甜品年多前已經到訪過Artisan Room,再訪感覺依舊,悠閒舒適。平日都有不少客人,我挑戰坐室外,幸好唔係太熱,而且有自然光,照片睇落都幾靚 餐牌供應蛋糕、泡芙、撻、貝果、沙律等輕食;飲品以咖啡、茶為主。巴洛瓦洛圈依然係呢兩種口味:芒果、士多啤梨。巴瓦洛圈 $48面頭係以法國食用花、水果製作嘅啫喱,食用花、水果比之前分佈平均左,色澤更鮮明,特別係士多啤梨嗰款中間一層奶凍,最後係非常薄嘅奶油蛋糕。強調低糖,兩款都唔甜,士多啤梨味依然較為突出,加上有粒粒果肉,口感豐富芒果味道較清淡、甜度更低,配搭滑溜溜嘅奶凍,輕盈、完全不膩。蛋糕底薄到冇感覺(笑) 相機食先一流,味道亦相對一般蛋糕清新。
去完旅行番黎,老鍊咁遠專登去到西環食午飯,飯後來一客甜品
巴瓦洛圈 $48
巴瓦洛圈

巴瓦洛圈
2018-10-26
2018-10-21 216 浏览
假期真係好懶,想攤到黃朝百晏先出去😂最好意系去嘆件cake!!吹下水😃呢間店最出名就系 Bavarois Ring系列💁‍♀️打卡超美!面頭係啫哩,底層係奶凍☺️好清新,而且系低糖,吾會好甜,食完都吾膩,推薦💁‍♀️ 見到佢哋有新推summer 🍷 咁就抓緊夏天嘅尾巴試試佢~同朋友一人一杯!Summer in Lov & Stone Fruits系沙冰黎,亦系最滿意嘅一杯😊水果味道會濃啲,而另外兩杯味道偏淡,吾想飲太甜嘅朋友就岩哂啦最後試埋Affogato 😛有黑糖雪糕,棉花糖同麥片等,再淋上Espresso💗入口好濃香咖啡☕️味💁‍♀️而且口感相對豐富

2018-10-19 1425 浏览
係香港🇭🇰好難搵到間有空間感嘅cafe最近走到去西環終於俾草根搵到間😌呢間Cafe樓高2層,仲有個戶外露天區有梳化有雲石台,環境又大又靚☀️日光下影相一流👍🏻人唔算好多,靜靜地可以Hea好耐好岩Weekend嚟打下卡————————————————————————————Strawberry Bavarois Ring (Less Sugar Recipe)($48)Mango Grapefruit Bavarois Ring ($48)Summer in LOV & Stone Fruits ($58)           -Summer in LOV organic tea, Peach Puree, Mango PureeLychee Syrup 🍴Longan Sparkling ($58)           -Freah Longan, LOV is beautiful, Honey, SodaArtisanal Affogato ($78)(Okinawa Brown Sugar Ice Cream, Marshmallow, Granola Crunch, Espress
係香港🇭🇰好難搵到間有空間感嘅cafe
最近走到去西環終於俾草根搵到間😌
呢間Cafe樓高2層,仲有個戶外露天區
有梳化有雲石台,環境又大又靚
☀️日光下影相一流👍🏻
人唔算好多,靜靜地可以Hea好耐
好岩Weekend嚟打下卡
————————————————————————————
Artisanal Affogato ($78)
(Okinawa Brown Sugar Ice Cream, Marshmallow, Granola Crunch, Espresso)

由於Bavarois Ring用了少甜味Recipe,所以味道整體上比較淡。芒果味甜d好食d,上層啫喱內放入食用乾花🌸🌼同生果,下層係奶凍🥛。賣相精緻❤️,可惜味道唔突出👉🏻👈🏻睇嚟都係相機食得開心d😆

另外叫左2杯飲品,Longan Sparkling✨好清爽🌿清爽到以為自己飲緊Sparkling water💧 ,飲唔出有龍眼味。另一款飲品Mix咗幾款水果🍑,顏色好靚,味道亦較豐富。
最令人感到驚喜係Affogato☕️。以黑糖雪糕取代一般嘅雲呢拿雪糕🍦,咖啡同黑糖嘅味道好夾,雪糕又香又滑,加上下層嘅綿花糖同燕麥餅乾🍪,食落唔會過甜,口感同味道都同時顧及到,好不錯👍🏻!不過一小杯這個價錢有點貴。
2018-10-18 208 浏览
每星期都要開會,坐喺會議室。來來去去都係報告進度、檢討改進,有時都覺得好悶。今日上司提議出去揾間cafe開會,嚟到Artisan Room。環境優雅舒服又安靜,上一層仲有正,長餐枱旁邊有落地大玻璃,開揚光猛,真係坐喺到開會都醒神d!Cafe提供嘅食物都係以light food為主,但都主打新鮮、organic 同自家製。 我叫咗個blueberry muffin 同一杯flat white。Muffin 雖然細細個,但勝在夠鬆軟而且有蛋香味。咖啡嘅奶泡唔算細滑,不過咖啡底濃,足以提神!同一件事,換咗個環境,轉個心態去做,就有唔同效果,今日開會好有效率,好精神呀!

2018-10-04
$60 (早餐)
2018-10-14 171 浏览
享受生活態度必推🙌🏻非常舒服既環境 香港大學站B2出口歩行1分鐘即到❤️.三款飲品雖然都係凍飲仍不失清新感 秋天飲別有一番風味。冷釀冰茶係以普洱茶做底 再加上多款莓果調製而成 岩曬怕甜的我.龍眼梳打係有機茶配上新鮮龍眼肉少許蜜糖🍯令飲品更滋潤。.Summer in LOV 係桃+芒果+荔枝有少少似fruit punch 沙冰打得非常幼滑賣相亦很美。.2款花花bavarois ring應該係店既signature了色香味俱全 而且用了少糖製作!💙底下的是牛奶布丁 上面是晶瑩剔透既果凍透出食用花瓣同水果 超美😍‼️味道非常清新 芒果bavarois ring 則比較醒胃因為結合左少少西柚❤️.店既環境很不錯而且有露天茶座秋天吹著微風一邊吃甜點 一邊聊天真是美好💕
享受生活態度必推🙌🏻
非常舒服既環境 香港大學站B2出口歩行1分鐘即到❤️
三款飲品雖然都係凍飲
仍不失清新感 秋天飲別有一番風味。
龍眼梳打係有機茶配上新鮮龍眼肉
少許蜜糖🍯令飲品更滋潤。
Summer in LOV 係桃+芒果+荔枝
有少少似fruit punch 沙冰打得非常幼滑