2018-07-08 138 浏览
西環真係有好多好野食呀 尤其地鐵開通左之後真係好方便🚆呢到充滿 #藝術氣息 靜靜坐一個下午都好舒服😌今次揀左室外既位置 正值傍晚有啲風都唔會太熱Lady Earl Grey $44一貫對Earl Grey食物特別鍾情❤️入面係mousse 茶味好濃郁 少少偏甜但接受到💁🏻‍♀️Chocolate Dome $48朱古力脆皮下係80%mousse同20%海綿蛋糕😂朱古力味超濃 唔會太甜🍫係會encore既甜品哦😍
西環真係有好多好野食呀 尤其地鐵開通左之後真係好方便🚆

朱古力脆皮下係80%mousse同20%海綿蛋糕😂
朱古力味超濃 唔會太甜🍫
係會encore既甜品哦😍
2018-06-23 124 浏览
呢間Café 既Signature 甜品係佢地既RING 🍩最上個層係Jelly 中間層係類似奶涷,個底就係一層好薄既蛋糕。我地就試左兩個RING 一個係Mango 一個係Truffle👧🏻影出黎好靚 💕兩個RING 既花香味都好出,口感好得意~如果夏天唔想下下都食cake,有時食到滯的話可以食呢個RING.見好多人都覺得Truffle 加係甜野到怪怪地唔match~但我個人覺得唔差,可能本身鐘意Truffle,不過比起mango 個個就會滯小小同漏d ε-(´∀`; )🥤飲品就飲左Ice Mocha 同花茶~(個花茶好飲 叫做Love is beautiful)個人覺得個Mocha 普普通通唔算好飲,個花茶就好香~如果叫花茶唔知簡咩好,可以叫佢俾你聞下d茶葉👃🏻個到服務係好好的👩🏼‍💼👨🏼‍💼好有禮貌又好主動~佢隔離仲有個位係食西餐同有High Tea set,唔一定淨食甜品(◐‿◑)但我地就無試到嚕。個到有露天同室內,我地就坐外面,坐左兩個鐘,感覺上都幾chill~但愈晏就愈多人啦,加埋weekend,平日應該唔多人。💰一人一件cake 同野飲就人均約100hkd。-總結黎講,因

ε-(´∀`; )
🥤
飲品就飲左Ice Mocha 同花茶~
(個花茶好飲 叫做Love is beautiful)
但愈晏就愈多人啦,加埋weekend,平日應該唔多人。
💰
一人一件cake 同野飲就人均約100hkd。
總結黎講,因為個RING特別可以一試,但唔會特別到想再食😂
但如果係想搵個地方hea 同朋友傾計、打卡,就真係幾唔錯。
食完可以順便去埋西環碼頭影下相、散步🚶
香港大學站B2 出口右轉最入條街,幾分鐘就到。
2018-06-12 124 浏览
今次到來係想品嚐咖啡的。初嚐了它的冰滴咖啡,對豆的認識不太深入,但今次的感覺蠻清新的,配上日式的杯,加上整個設計都和日風味!`其實這裡真的是一個拍攝佳地,場境、食物餐具襯托都出色的。所以你看我是用不同的角度去拍,至於這兩件CAKE,我和友人是專程點了不同顏色去襯托,兩件也是MOUSE,一是檸檬,一是TRUFFLES;個人覺得TRUFFLES的味道配上MOUSE CAKE好像有點怪怪的,味道太重搶了本身蛋糕底的清新味道。反而,黃色那款真的蠻好吃喔!以外觀去計算,我覺得兩款是5/5,但以味道,應該是有待進步!
今次到來係想品嚐咖啡的。
初嚐了它的冰滴咖啡,對豆的認識不太深入,
但今次的感覺蠻清新的,配上日式的杯,
加上整個設計都和日風味!

其實這裡真的是一個拍攝佳地,場境、食物餐具襯托都出色的。

所以你看我是用不同的角度去拍,
至於這兩件CAKE,我和友人是專程點了不同顏色去襯托,
兩件也是MOUSE,一是檸檬,一是TRUFFLES;
味道太重搶了本身蛋糕底的清新味道。

反而,黃色那款真的蠻好吃喔!

以外觀去計算,我覺得兩款是5/5,
但以味道,應該是有待進步!
2018-06-04 125 浏览
上網睇到啲相好靚😍,就咁俾佢吸引咗我去。餐廳只有英文,有室外座位,花一個下午同朋友傾下計食甜品影相都幾chill,環境舒服。-Almond arid Walnut Tart ($33) (上)上面嗰層太甜好膩,一定要飲啲嘢沖淡翻。-Autumn Bavarois Ring with Honey Truffle ($58) (下)本身就係為咗呢個甜品而去,但勁失望,truffle味加落去好奇怪,啫喱無味,質感不討好,成個配撘完全唔夾,食咗一啖就唔想再食,係中伏之選。🤭😫-如果唔係為咗好食嘅,係為咗影靚相就算啦。
上網睇到啲相好靚😍,就咁俾佢吸引咗我去。

上面嗰層太甜好膩,一定要飲啲嘢沖淡翻。

如果唔係為咗好食嘅,係為咗影靚相就算啦。
2018-02-03
下午茶
2018-05-26 97 浏览
其實這家咖啡店開了也很久了,看見它的甜點都很美,這次終於抓到一個朋友跟我一齊去試試看了。咖啡甜品店的環境很好,有室內、室外和樓上的座位,環境很美,很適合拍照。因為我是衝著它的甜品來的,所以就點了三款。紅色球的是巧克力樹莓慕斯,巧克力慕斯很滑,入口即化,配上樹莓這個經典搭配,味道很不錯。橙色方塊是伯爵茶慕絲,伯爵茶的味道很濃郁,很香,有一點點甜,但是味道很好。下面的空心鮮花果凍算是這家店見照率比較高的甜點,雖然味道不差,但是也就僅僅是很美,不會讓我有吃第二次的衝動。因為是吃甜點,所以另外點了一杯咖啡搭配。我對咖啡沒什麼研究,但是喝起來也不錯,拉花很美。這樣一個下午茶美美的,很享受。和朋友聊聊天,不經意幾個小時就過去了。

因為我是衝著它的甜品來的,所以就點了三款。

• 巧克力樹莓慕斯
2018-04-25 129 浏览
難得早半日收工,忽然想去特色小店食甜品飲手沖咖啡high tea,於是專程黎到香港大學站附近嘅一間咖啡店,渡過悠閑嘅下午。未入到Cafe,就已經見到一個環境寧靜優雅嘅花園。無論係坐低正靜靜哋飲咖啡睇吓書,或者打卡影相擺上網,都係好嘅選擇。😉餐廳面積唔大,但裝修格局十分精緻典雅,美觀而可口嘅甜品整齊地排列,令我目不暇給。🍰🍰我一向最鍾意飲手沖咖啡,咖啡師推介包括例子埃塞俄比亞、印尼、烏干達等嘅咖啡豆。雖然我首選嚟自埃塞俄比亞嘅咖啡,但當咖啡師知道我想飲偏酸帶果香嘅咖啡,就推介印尼嘅咖啡豆。我就決定跟從咖啡師嘅意見,一試印尼咖啡。☺️Nana Cheesecake 最特別嘅地方係芝士蛋糕入邊夾雜左果肉,咬落去十分之清新爽甜,而芝士蛋糕嘅芝士香而不膩,餅底10分鬆化,帶比我多層次嘅享受!🤩咖啡師推介嘅印尼咖啡果冇介紹錯。咖啡充滿果味同花香,味道偏酸,冇平時飲咖啡嘅苦味,係我最喜歡嘅口味之一。😘一口芝士蛋糕,一口咖啡,一個舒適寧靜嘅環境,恍如置身於沙漠上嘅一角綠洲。可以喺度悠閑嘅下午,真係十分幸福。雖然總共花費$120左右,但可以享受到咁高質嘅環境甜品同咖啡係值得㗎!😍

Nama  Cheesecake

印尼手沖咖啡

2018-04-23
Nama  Cheesecake
印尼手沖咖啡
2018-04-09 2804 浏览
滿滿一堆To-go-list 的咖啡店,正宗宅女的我,不知何時才能去得完。今天謝謝兩位姐妹與我來到其中一間隱世後花園,一償心願。咖啡店的位置不算易找,於精品酒店旁,沒有注意真不知原來是間咖啡店。一踏進店內已看到開放式的廚房,可看到店員如何泡製咖啡。玻璃櫃中放滿各色各樣的食物和精緻甜點,令人食指大動。選了心水後便可在旁下單,可以立即拿食物,也可等店員稍後為你送上。地下和二樓都有室內座位,座位不多,亦設室外雅座,本身想坐室外位置,但因看見不少客人吸煙,便不消此念頭,轉而坐於二樓,亦有屬於我們三的空間,偷得一片寧靜。一番相討後,我們決定點了一盤四個的迷你撻和這裡特式的花圈甜點。當然,亦少不了我們各人喜歡的咖啡和花茶。Mini Tars ($58)有4個,相當抵吃,而且可以自選味道。我們選來紫薯,熱情果,草莓吉士和朱古力脆脆味道。熱情果撻除了面層的熱情果外,中間還有一層莓醬,味道酸甜清新,挺合我們意。草莓吉士的草莓未至於很甜,但亦算不錯;內層吉士醬有香滑濃郁,還有開心果碎粒增加口感,很甜美。紫薯撻的紫薯味亦比我想像中突出,口感較實在,甜度適中,我們都頗愛呢!最後的朱古力脆脆朱古力味相當香濃,卻

Mini Tars

最後的朱古力脆脆朱古力味相當香濃,卻又不死甜,面層的脆粒增加口感,相信朱迷一定喜歡!

我必需說,每款都很好吃,做到恰如其分。撻皮亦相當脆身,絕對有驚喜! 下次來一定要再吃! 幸好我們早些買,過了一會兒已售光了。
然後我們又點了這裡的名物Honey&Truffle  Mango和Grapefruit Bavarois Ring ($38@) 。女士來到這的很難不被這款甜點吸引! 外表美不勝收,令人動容。這兩個甜圈面層是啫喱,底層是慕絲。

然而Honey&Truffle兩種味道相配不討好,很奇怪,吃了一口已不想再吃。另一款有清甜果香,勉強還可以接受,食用花瓣雖美,吃起來卻令我為之顫抖,味道完全不稱心。

飲品方面我點了一杯Cappuccino ($40),咖啡香濃,泡沫幼細,拉花細緻清晰,很不錯。

友人的抹茶Latte ($40)抹茶香濃,賣相討好,抹茶迷也值得一試。

另一友人點了熱茶,名字叫 Love is beautiful($42),呷一口茶,清解甜膩,也是好選擇。

這間後花園環境令人舒適,店員服務好,雖然其中一款甜品令我失望,但亦無損我們心情,亦會為了撻品和咖啡再來呢!
Mini Tars
2018-03-29 155 浏览
You can never imagine the high quality coffee shop like this will open at 930am, but it really does. Nice decoration, comfortable seat and silent area are just part of the decriptive words to rate on this restaurant. I am so lucky to live nearby and go grab a coffee here every week.
  • Cappuccinos
2018-03-02 382 浏览
一出地鐵行無耐就到 , 地方好鬼大 , 有戶外座 , 室內就兩層 , 我地座左樓上位置,得幾張檯,好闊落,靜靜地計傾就一流既!野食方面,叫左兩個Bavarois ring , 哈哈,賣相好靚呀,但食落其實唔太好食,淡淡地甘喇。咖啡就好飲既,夠晒凍。
It was a later afternoon after a lunch gathering with ex-colleague.  As we would very much like to catch up with each other, we decided to grab a coffee even it's LATE afternoon.You know..... it's never too late for coffee.  .....To be honest I didn't take coffee.  I chose Green tea Latte.  In other word I was just drinking milk tea with mild caffeine heehee~.I love the setting in the coffee shop.  You could go upstairs and it's just like a gallery.  Good place to chill with friend or finish a b

.....

I love the setting in the coffee shop.  You could go upstairs and it's just like a gallery.  Good place to chill with friend or finish a book alone.

Photo time:   I think I did take a good picture from the top that could have been used for marketing purpose xd

green tea latte
I had it with Soya milk and it's Nice~~
2018-01-23
2018-01-17 219 浏览
西環 Artisan Room🌟Mango Grapefruit Bavarois Ring 🍋 $48好靚既花環蛋糕🌷💐🌹而且唔係得個樣架,味道都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻食成件cake 都唔會膩,因為底層既海綿蛋糕只佔好少部分🎂反而啫喱同奶凍先係主角,加埋芒果粒同西柚粒一齊食就更加清新啦😎😎😎💕#reneesaiwan💕評分:😈😈😈😈#tasteoflondoninhk #tophkrestaurants #lunch #hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #alphaconcepts#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#ufoodhk#hkblogger#support#girly#flowers #artisanroom#hongkong
西環 Artisan Room

💕#reneesaiwan
💕評分:😈😈😈😈
2018-01-16 186 浏览
[ 好靚好靚既甜品🌺]••其實已經係聖誕前食架啦🎄星期三同男朋友係附近食完lunch,順便行埋過黎食件甜品坐下hea下💆🏻‍♀️呢間cafe最靚唔係呢2件甜品,而係門口既聖誕裝飾😍有個好靚既裝飾比你影相📸我去個日勁大風無影到,唔知依家仲有無😂試下禁入個tag度應該有得睇👀-🔹Bavarois Ring($58 $48)⭐️4.5/10上層係啫喱,入面有果肉同食用花🌺🌼下層係海棉蛋糕🍰紅色個個有蜜糖加松露,松露味又真係幾突出😮我比較鍾意另一款,芒果西柚味,帶小小酸,味道好少少...🗣總括,要學do姐話齋,個味道好得意🤔-🔺環境同咖啡不錯,呢個花環影相都不錯🙈--更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
[ 好靚好靚既甜品🌺]

🗣總括,要學do姐話齋,個味道好得意🤔
🔺環境同咖啡不錯,呢個花環影相都不錯🙈
更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
2017-11-27 188 浏览
上環就多cafe 至於西環呢🤔小女子係好少去呢邊😂美女帶左我去Artisan Room食甜品環境是不錯的 還有幅港式牆壁給拍照而黎嘅目的當然係食甜品咯其實內心很糾結的 太多美美的甜品最後士多啤梨控當然點了拍出來夠美的strawberry ring🍓士多啤梨配上藍莓 花花 還有奶凍的底層吃上去係啫喱口感 但真的有點淡😂彷彿只吃到牛奶味🍼另外美女點了花茶 茶是不錯的不想吃甜品的 可以嘆個coffee or tea☕️_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$38________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:西環石塘嘴南里8-12號地舖
上環就多cafe 至於西環呢🤔
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$38
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:西環石塘嘴南里8-12號地舖
Strawberry  ring
$40 (其他)
Strawberry  ring
2017-11-16 4938 浏览
自從西環開通了地鐵🚇以來,那個地區一時間如雨後春筍般的冒出了不少食肆,一直想去看看,終於,挑了一個休息日的午後,隨意漫步在西環的街頭,被一個有著綠樹、庭院、遮陽傘裝飾的 Café 所吸引,駐步將這些景色一一攝入鏡頭之後,徑直進入了這間 Café ......這是一間開業不到2年的 Café ,鄰近著名的高等學府--香港大學,Café 的設計風格新潮,從骨子裡散發著藝術的氣息。Café 分戶外和戶內兩個區域。戶外區域借用無限自然風光,如綠樹、陽光、和風、新鮮的空氣,店家還為之配上了巨型的白帆布遮陽傘、原始的木製桌枱面、條紋狀的金屬椅子、素色的長沙發等,休閒的風格中透露出藝術的質感。戶內和戶外用大幅的落地玻璃作為分隔,既起到了分隔的作用,又可以裡外互相透視,極具互動的效應。商品的陳列櫃檯設置在戶內,這裡供應咖啡/茶/飲料、甜品/鹹點/麵包,等等。進入戶內以後,我發現了驚喜,目光很快就被櫃檯裡陳列的甜品所吸引,這些甜品的賣相可以用"靚爆鏡"來形容,看著看著我的眼睛變成了心心眼😍,急不可待,刻不容緩,我想要立即擁有它們😊。[Stawberries Ring]HKD$ 38 免加一。這個環形的甜

Café 分戶外和戶內兩個區域。

甜品/飲品

這個環形的甜品更像是一個藝術品,近看是個花環,遠看像個玻璃魚缸,仿佛裡面有幾條紅色的魚兒在戲水🐠。
這個[士多啤梨圈]層次豐富,由底層向上數,分別為 超薄的蛋糕底層 + 奶凍 + 士多啤梨/藍莓/食用花 + 透明啫喱,層層合一,天衣無縫,店家依照低糖配方製作,不甜也不膩,好看之余還好吃,每一口都能夠吃到新鮮的花瓣和果肉🌼🌱🍓。

Stawberries Ring

[Artisanal Sweet Tart]HKD$ 58/4pcs 免加一。
一 Set 4個撻,賣相精緻,白、黑、黃、橙的顏色搭配很討巧,口味也各不相同,外形雖然 Mini ,卻原來內心各有乾坤。

白色的[椰絲撻],上面點綴了菠蘿粒,純白色配淺黃色,純潔淡雅,內心是香郁的椰漿味😍。
椰絲撻

黑色的[朱古力撻],外表是黑朱古力粉和朱古力豆,內心是純朱古力醬,裡裡外外全部用朱古力製作,口感用一個字來形容--"濃",濃到化不開的純朱古力味,香氣滿口。
朱古力撻

黃色的[檸檬撻],內裡有著一顆紅色的心,是甜甜的士多啤梨醬,外黃內紅,外酸內甜,這樣的搭配美味可口。
檸檬撻

橙色的[芒果流心撻],厚厚的芒果層加流心的吉士蛋黃醬,吃起來很是滿足😋。
芒果流心撻

[Green Tea Latte ]HKD$ 40 免加一。
少甜,抹茶味濃且純正,口感細膩順喉,白色飽滿的麥穗狀拉花圖案,象徵了豐收和幸運的美好寓意,極具美感👍,好意頭!
Green Tea Latte

這個下午茶吃得很滿意,店家用匠心製作了這些獨具藝術美感的甜品,既飽了口福,更飽了眼福😍。

臨走,發現店門旁邊有一面用照片裝飾的牆,仔細看來,照片裡的人全部都亮出了燦爛的笑臉😄,帶著歡心離開……

甜品/飲品
  • GreenTeaLatte
  • GreenTeaLatte
  • StawberriesRing
2017-11-08 306 浏览
小編好認同食甜品可以令人開心啲呢個道理; 當然一個好既環境都好重要。 兩者兼備既就系 • 享受啦!咁岩上網搵到呢間 ArtisanRoom , 系滿足到小編要求(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢家秋天 系出面坐吹下風 飲野下幾正呀!裏面既環境都好有風格 睇下畫左西營盤景色既牆畫。啲擺設吾錯喲!最後到介紹食物啦。小編叫左個 StawberryRing (hkd$38) 系一隻好靚既花花大介指果凍呀; 另外仲叫左幾舊 ArtisanalHomeMade (hkd$58) 好精緻架!Btw, 味道就普普通通啦 用黎影相都吾錯既; 不過 呢到淨食環境都已值回票價; 適合同朋友黎呢度談談心(=゚ω゚)ノ

呢家秋天 系出面坐吹下風 飲野下幾正呀!

裏面既環境都好有風格 睇下畫左西營盤景色既牆畫。

啲擺設吾錯喲!

2017-10-26