2019-10-13 782 浏览
與朋友聚舊又唔想太拘謹,之前下午茶試過覺得都幾好所在就訂了平日晚上,雖然坐得有點似快餐因爲人不多所以比較舒適!平日晚上也有套餐,我們也決定叫套餐有沙律、主食和一杯飲料🥤食物以西餐為主有意粉、焗飯⋯而食物味道其實是不錯的!而店員服務也不錯呀!
最近因為減肥一直在尋找好吃的沙律,特別喜歡蔬菜種類多元化的沙律,吃起來才不會太悶😂。今天難得來元朗,選了在YOHO B Duck Cafe 午餐。點了個沙律挺不錯,有4-5款蔬菜,還有些水果,煙三文魚份量適中,唯一不夠好的是那隻水煮蛋,有點煮得太熟,如果換成是溫泉蛋就更好了🤣。旁邊那款特飲上面的冰塊其實是B duck的大頭,不過好像完全看不出來,有點可惜啊🙈。基於對B Duck滿滿的愛,我是懷著十分愉快的心情去享用這頓午餐💓💓💓
在4月中的朋友飯聚,之所以選擇這間位於元朗形點一期的 2樓 B.Duck Cafe,是因為朋友仔鍾意 B Duck, 同時,可約埋住在元朗的一家三口朋友,我們一行5人,4大1細!當晚星期日,大家首次走到 B Duck 主題餐廳!我們約在晚上 6:30 到,當時算少人,就算 walk in 都可以不用等位,食到 7:00,這裡已經 full 哂! 然而,最近平日夜晚再幫襯,可能是平日的關係吧!相對好冷清! 最高峰只有3枱客,包括我一個人!平日及週末的生意差天共地呢!(可經 Openrice app 訂座,只限星期一至五)好可能少客的關係,加上我預先兩日在 Openrice 訂座吧!店方安排一張印有 B Duck公仔圖案的小圓枱給我!這間主題餐廳亦適合親子呢!因此,店方會提供 BB 椅,非常週到!細小的商場舖位自成一角,每一個角落也見到主角 B Duck 蹤影!靚女店員又會聊吓 BB 呀!十分親切又 nice!Menu:晚餐:套餐包括沙律或餐湯 (週末)沙律簡單又新鮮的沙律配上車厘茄,淋上酸咪咪的黑醋!健康又開胃!忌廉火腿粟米飯 $98最吸引我莫過於其立體 B. Duck 鴨仔造型! 用提

然而,最近平日夜晚再幫襯,可能是平日的關係吧!相對好冷清!
(可經 Openrice app 訂座,只限星期一至五)

靚女店員又會聊吓 BB 呀!十分親切又 nice!

Menu:
晚餐:套餐包括沙律或餐湯 (週末)

沙律
忌廉火腿粟米飯 $98
最吸引我莫過於其立體 B. Duck 鴨仔造型!
 用提子乾做眼,真是為肖為妙,實在太趣緻嘞!
 都不知道先食鴨頭還是鴨 pat pat 先!
 忌廉火腿汁的味道,令我重拾中學年代食到粟米肉粒飯那種口味!既穩陣又美味!
 還加入西蘭花及蟹籽,口感更多元化!
忌廉火腿粟米飯
B. Duck 至尊牛肉漢堡薯條 $89
這款漢堡包絕對啱哂喜歡食菠蘿嘅朋友仔嘞!單看賣相,似乎不見有 B Duck 的樣子!
 打開包身,包身內裡壓印 B Duck 的樣子,令他由失望變成開心及驚喜!

配料亦豐富!牛肉、煎蛋、生菜...等, 菠蘿香甜多汁!

另外,炸粗薯條令人食上癮呢!
B. Duck 至尊牛肉漢堡薯條
叉燒豬骨湯拉麵 $90
加上鴨仔形雞蛋的確生色不少!
 拉麵湯底未至於重口味,勝在熱辣辣及份量足夠!
最適合忙於餵 BB 的媽媽朋友!
叉燒豬骨湯拉麵
朱古力系列 menu
黑糖朱古力 升級特飲+$19
加入棉花糖可見心思,
 入口帶有黑糖的清甜及朱古力的甜美,總括而言頗甜!

黑糖朱古力
薄荷朱古力 升級特飲+$19
薄荷跟朱古力都幾夾,平衡口味,令整體不會好甜!

薄荷朱古力
士多啤梨窩夫 $52
窩夫烘焗得恰到好處!香脆又質感綿密,配上酸甜的士多啤梨醬及士多啤梨,可減低罪惡感!
 大家又可以開心 share,每人也嚐到甜品,為這餐鴨仔主題晚餐畫上完美句號!

士多啤梨窩夫
晚餐:套餐包括沙律或餐湯 (只限星期一至五供應)
比較單叫貴十多元,多了餐湯或沙律及餐飲有優惠吧!

晚餐:皇牌焗豬扒飯
粟米忌廉湯
熱辣辣的粟米忌廉湯,甜美度適中,夾雜爽脆清甜的粟米粒,還有麵包粒,不過已經不香脆了!
皇牌焗豬扒飯 $89 晚餐
單點價 $72,熱辣辣香噴噴!
加入切條又入味的炸豬扒,蕃茄、茄子、菠蘿...等,口味豐富!白飯不算炒底,飯有點軟腍之餘,亦沒有沾上蛋黃汁,純粹混合炒蛋而已!
皇牌焗豬扒飯
(熱) 櫻花白朱古力牛奶 (原價 $38) 跟餐半價 +$19
白色與粉紅色的花形拉花,賣相好吸引,
 而且未嚐已見到奶泡打得幼滑細膩,入口好似飲藥水的味道!甜得好怪啊!

(熱) 櫻花白朱古力牛奶

B. Duck Cafe 的晚餐約 $100 已有交易,口味多元化又有創意,價錢合理,質素是合格之上,最緊要有主角坐鎮,滿足大家視覺又食得開心啦!
2019-04-14
忌廉火腿粟米飯
B. Duck 至尊牛肉漢堡薯條
薄荷朱古力
士多啤梨窩夫
皇牌焗豬扒飯
2019-08-23 366 浏览
芝士通粉好好味,好juicy,好岩小朋友食黃小鴨飯,係南瓜味既飯,同樣都係好岩小朋友食飲料:橙朱古力,個人覺得不太好味,橙味太重甜品:窩夫都唔太好味,比較淋唔夠脆身成間餐廳裡裡外外都係b duck公仔,任影唔嬲,小朋友影到唔捨得走😜
芝士通粉好好味,好juicy,好岩小朋友食
黃小鴨飯,係南瓜味既飯,同樣都係好岩小朋友食
飲料:橙朱古力,個人覺得不太好味,橙味太重
甜品:窩夫都唔太好味,比較淋唔夠脆身
2019-08-18 308 浏览
話說,女友要慶祝農曆生日,而上一次係Yoho食過一次飯同睇過一場戲,而今次都搵吓Yoho有咩好食~係Openrice睇吓,開頭諗住食Outback,搵搵吓,就見到有B.Duck Cafe,睇吓人家啲食評同相,睇落去又唔錯窩,咁就試吓啦~搞笑:~離一離題先~係Openrice訂座,原本訂晚上6:30,㩒錯16:30,好彩職員幫我搞番掂,咁就可以儲番飛行里數啦~餐廳位置偏僻咗少少,可能係商場大兼又分咗區啩~餐廳門面好靚,女友一見到B.Duck好開心,餐廳係開放式,所以好似無咩冷氣咁,可能係早嘅關係,我哋係第一枱,所以可以無遮擋咁影吓相~餐廳雖然細細,但環境裝飾都好靚~我哋叫咗~叉燒烏冬套餐,+$20配件果仁朱古力旦糕,有碗餐忌廉湯,+$21升級特飲~(女友飲)~櫻花白朱古力牛奶烏冬似係手打烏冬,夠煙韌彈牙,豬骨湯底夠濃味,隻旦旦仲要係隻鴨,正至尊牛肉漢堡薯條,一上菜,不禁~“嘩”咗一聲,個漢堡超大個包,仲烙印有B.Duck個樣,有超厚牛肉,有超大片洋蔥,有超大片厚蕃茄同菠蘿,仲有隻旦同2片煙肉+生菜,配埋脆粗薯條,簡直無得輸~我就飲~B.Duck菠蘿奇冰樂,沙冰好夠菠蘿味,裡面仲有幾舊新鮮

搞笑:

餐廳位置偏僻咗少少,可能係商場大兼又分咗區啩~

餐廳雖然細細,但環境裝飾都好靚~

我哋叫咗~

我就飲~B.Duck菠蘿奇冰樂,沙冰好夠菠蘿味,裡面仲有幾舊新鮮菠蘿片,另外仲有一個B.Duck樣嘅蒟蒻,影相超一流~

雖然已經好飽飽,始終生日都要食番件旦糕嘅~外型雖則無咩特別,但勝在整件旦糕有外脆皮兼唔算太甜,亦好好味窩~

開頭準備叫嘢食時,女友一早睇中杯~朱古力珍寶芭菲,到而家我真係相信,女子食甜品係有另一個胃了……好,就叫埋佢啦…~

話明~珍寶芭菲,真係非浪得虛名,大杯到呢~有超厚B.Duck樣朱古力,有一角窩夫,有繽紛樂,有朱古力棒棒,有綿花糖,有香蕉,有宏哩嗱雪糕,有粟米片,有麥片,有朱古力醬,超邪惡喔~
,問職員姐姐有無蠟燭,竟然又有窩,咁杯珍寶芭菲就變咗成~“生日旦糕”被影相啦~

今餐整體嚟講係好好食喔~主題餐廳,但又唔算好貴,再夜少少,就見好多家長帶小朋友嚟食~不錯的生日餐喔~

至尊牛肉漢堡
2019-08-15
庆祝纪念
生日
至尊牛肉漢堡
2019-08-15 168 浏览
話說我次次經過呢間餐廳 都比佢隻鴨仔吸引住😍😍😍但每次都好多人排隊所以無食今日難得平日下午茶時間竟然唔使排隊就有得入咁當然要試下啦就有好友善嘅職員帶我地入去坐而啲職員就安排左一個b duck嘅公仔隔離嘅座位可以近距離同b dick影相架打開餐牌 每個餐價錢都唔貴 而且選擇好多而佢地既特飲都好吸引所以我就簡左豬軟骨拉面 份量好足大大碗 而且豬軟骨悶得好淋好入味 肥瘦適中😋😋😋唯一唔好既地方就係張枱太細啦 唔係好夠位放食物同餐盤 食得比較倫盡但食物質數比我想像中好呢
今日難得平日下午茶時間

而佢地既特飲都好吸引
但食物質數比我想像中好呢
2019-08-13
2019-07-31 163 浏览
期待左好耐想來呢間B duck Cafe, 終於一常所願。假日食lunch真係好多人,1:30pm 來到, 要排到2:00pm 才有位入座,因為沒有用餐時限,所以人龍也較長....如果設用餐時限會比較好。午餐叫左3個set , 有配忌廉湯/沙津!忌廉湯:似係罐頭忌廉湯脆雞鎚芝士肉醬番茄通粉:雞鎚炸得好脆,芝士蕃茄通粉亦好入味,稍嫌通粉過淋鮮茄焗雞扒飯:雞扒香脆,焗飯好入味,有茶餐廳水準鮮忌廉火腿粟米飯:呢個賣點真係個B Duck立體飯,眼睛係提子乾,近睇唔算精緻,忌廉汁似係罐頭忌廉汁,而係用煙肉唔係火腿,亦都好多肥膏飲品:可配特飲,我揀左凍熱情果綠茶,綠茶味偏淡
期待左好耐想來呢間B duck Cafe, 終於一常所願。

午餐叫左3個set , 有配忌廉湯/沙津!

忌廉湯:似係罐頭忌廉湯

鮮茄焗雞扒飯:雞扒香脆,焗飯好入味,有茶餐廳水準

飲品:可配特飲,我揀左凍熱情果綠茶,綠茶味偏淡

2019-06-23
元朗 B Duck Cafe 元朗 元龍街9號 形點一期2樓年初二拜年後順道到了元朗的型點商場,這商場有1期2期,睇完電子版的餐廳資料,決定試試主題Cafe — B.Duck Cafe, 希望滿足到飲杯咖啡之餘,仲可以有啲特色野影下咁 一去到門口,就開心咁影左張相~ 幸運地,唔使等位我地就坐左入去啦,俾左個4人位我地,張凳係可以左搖右擺添架  叫左兩樣野食右兩杯野飲,食到好飽咁離開 先來兩杯飲品 鮮奶咖啡 $34 (單叫$34 跟餐加$18) 朱古力特飲 $38 主食。鮮忌廉火腿粟米飯 set $128 (Set 包湯或沙律,咖啡 & 特色甜品)   有點醜的鴨子啊 但還真是鴨仔的造型!Anyway, 這個飯幾好食,以為飯可能是較硬,但都唔伯,夠軟綿的,配上忌廉汁吃有喜歡! 個湯是粟米湯,細細杯,沒什麼特別~ 甜品。士多啤梨窩夫 $52  Yummy~~仲有隻B.Duck 朱古力牌on top XD 來張食物大合照: 餐廳環境:  這個設計也太正了可愛的B.duck融入於食客當中!小朋友定必大愛  樓底高高的,雖然我地坐既位係硬凳唔係話好舒服,

一去到門口,就開心咁影左張相~

叫左兩樣野食右兩杯野飲,食到好飽咁離開
先來兩杯飲品

鮮奶咖啡 $34 (單叫$34 跟餐加$18)

朱古力特飲 $38

主食。鮮忌廉火腿粟米飯 set $128
(Set 包湯或沙律,咖啡 & 特色甜品

個湯是粟米湯,細細杯,沒什麼特別~

甜品。士多啤梨窩夫 $52

來張食物大合照:

餐廳環境:

樓底高高的,雖然我地坐既位係硬凳唔係話好舒服,但勝在有空間感,2人又坐左張寬敞的枱,也是不錯囉有機會都可以探下啲鴨仔⋯⋯

2019-07-12 155 浏览
睇Toy Story 4前去B Duck Cafe食午餐,估唔到唔只有綽頭,食物質素都幾好 炸雞搥磨菇通粉套餐,啖啖肉,白汁磨菇好香濃。配涷咖啡,糖同奶另上,一啲都唔hea。小朋友食兒童餐,樣樣都好啱口味,仲有一杯橙汁同軟雪糕添

炸雞搥磨菇通粉套餐,啖啖肉,白汁磨菇好香濃。

配涷咖啡,糖同奶另上,一啲都唔hea。

小朋友食兒童餐,樣樣都好啱口味,仲有一杯橙汁同軟雪糕添
2019-07-08 160 浏览
今日同家人黎到元朗,家人中有小朋友,當然要搵下有冇特式餐廳,令他們可以愉快用餐🤓到商場後發現了B duck cafe 嘅蹤影🐤當然要試下喇😏小朋友見到這間店,佈置了很多b duck 的裝飾,已嚷著要影相,幸好我們到達的時候,店內不算多人,大人小孩都可以影下相☺️餐牌都幾多選擇,有飯,烏冬等等。平均一個set 大約130-150左右。我們叫了鮮忌廉火腿粟米飯及卡邦尼煙肉意粉。粟米飯做成了B duck 的造型,小孩們勁開心,搶住同鴨子影相,味道方面,忌廉味較濃,配上飯食剛好😌另一個係意粉,煙肉係厚身的,口感比較像火腿,烤得適中,意粉配上流心蛋非常飽肚😋整體黎說,食物美味,價位適中,份量很多🤤

整體黎說,食物美味,價位適中,份量很多🤤
2019-07-07
2019-06-30 172 浏览
話說小朋友迷上了這隻小黃鴨所以趁假期都帶佢來朝聖!餐廳面積唔係算大,座位也不算多,只有幾個位是可以同到B. DUCK 坐想坐到B. DUCK 隔離要睇彩數了!不過牆身都有唔少可愛裝飾,打卡一流!坐低拿拿林落左ORDER,然後就瘋狂影相了餐跟粟米湯同沙律!個 粟米湯意外地好飲,Creamy reamy 加上甜甜粟米,引得小朋友自己主動要飲!炸雞脾茄汁芝士通粉炸雞脾對任何一個小朋友都有無比的魔力連平時唔太肯咬嘢的小朋友,見到隻雞脾都搶住要食調味不錯,但對小朋友來說就略為過濃味,通粉酸酸的,化解了一點加上今次隻脾就真係頗硬身大人的卡邦尼意粉其實係我自己忘記左卡邦尼意粉有生蛋,所以在未 篤爛隻蛋前,分左少少俾小朋友醬汁creamy, 意粉硬度適中,塊煙肉是厚身的,煙熏味好香,所以食落好有口感,而且好大塊,實在抵食!飲品個野莓雜飲好好飲!! 酸酸甜甜!! 正!!主題餐廳好多時都係得個睇字,今次難得係 睇得又食得!加上每款食物都有B. DUCK 加持,小朋友自己肯主動食,媽媽自然食得更舒服!
話說小朋友迷上了這隻小黃鴨
所以趁假期都帶佢來朝聖!

餐廳面積唔係算大,座位也不算多,
只有幾個位是可以同到B. DUCK 坐
想坐到B. DUCK 隔離要睇彩數了!

不過牆身都有唔少可愛裝飾,打卡一流!

坐低拿拿林落左ORDER,
然後就瘋狂影相了

餐跟粟米湯同沙律!

引得小朋友自己主動要飲!

炸雞脾茄汁芝士通粉
炸雞脾對任何一個小朋友都有無比的魔力
連平時唔太肯咬嘢的小朋友,見到隻雞脾都搶住要食

調味不錯,但對小朋友來說就略為過濃味,
通粉酸酸的,化解了一點
加上今次隻脾就真係頗硬身

大人的卡邦尼意粉
其實係我自己忘記左卡邦尼意粉有生蛋,
所以在未 篤爛隻蛋前,分左少少俾小朋友

醬汁creamy, 意粉硬度適中,
塊煙肉是厚身的,煙熏味好香,所以食落好有口感,
而且好大塊,實在抵食!

飲品

個野莓雜飲好好飲!! 酸酸甜甜!! 正!!

主題餐廳好多時都係得個睇字,
今次難得係 睇得又食得!
加上每款食物都有B. DUCK 加持,
小朋友自己肯主動食,媽媽自然食得更舒服!
2019-06-25 141 浏览
首次食呢間,食物真係麻麻,太鹹啦.兒童餐嘅粟米使唔使咁鹹,可能加了salted butter, 其實開盒罐頭已可以。另外我叫了意粉配炸雞,D意粉亦係好鹹。希望下次唔好睡咁重手,話晒做小朋友生意。
2019-06-23 180 浏览
大鄉里出城去yoho mall,見呢間幾特別,好有童真感覺,又剛好有位,都入去試下。初初諗住呢d主題餐廳有d伏,多數好睇唔好食,但幾檯都帶小朋友來食,而且食得好開心,等食嗰時都抱有希拉...好彩2個飯來到都好有驚喜,手機食先,左影右影再打卡先食,鴨仔飯造型實在太吸引,真係唔捨得食,雖然整到好細,原來飯都好實淨而且好飽肚,白汁最大路一定啱小朋友食,咖哩汁唔太辣,好日式咖哩味,小朋友都食到,炸雞脾都好食好大隻。忌廉湯飲得出係金寶湯,不過我都知大部分cafe都係無火煮食,所以都無乜所謂。可能係大商場租金貴,所以價錢都稍貴,不過難得黎元朗,試一次無坊
大鄉里出城去yoho mall,見呢間幾特別
,好有童真感覺,又剛好有位,都入去試下。

咖哩雞脾飯
白汁蛋火腿飯
菠蘿核打冰,雜莓梳打冰
忌廉磨菇湯
2019-06-15
2019-06-01 229 浏览
今日,特登帶埋小朋友過黎,咁啱可以坐嚮隻鴨仔隔離,叫左兩個set,一個忌廉火腿粟米飯,我見好多枱都有叫呢個set,因為飯的形狀成隻鴨仔咁,好得意。另外一個set係鮮茄焗雞扒飯,味道唔錯!只要加少少錢,可以叫特色野飲,唔使成日飲奶茶檸茶咁dry!
2019-05-21 305 浏览
剛剛去完B. duck cafe, 位於元朗站,形點一商場 ,很開心,周圍都係B. duck 嘅 裝飾物, 真係會係咁影相,食物都係鴨仔嫁,搞到我唔捨得食,食物不過不失啦,哈哈,都係影相為住,去個時無咩人,!大約6點左右,早少少不用落booking, 愉快的一餐唷😜😜