2018-10-11 163 浏览
2018.10.11Backyard Breakfast 這店開在我家附近,但一直不知道她有早餐,今早因公事路過,原來打算吃大XX的,發現Backyard 的早餐餐牌,太高興,30多元就有交易,比我想像中經濟,決定試試。進店後,沒人招呼,清潔姐姐看到我也沒理會我,我自己先找個坐位,還是沒有人理我啊,那我自己去cashier 看看餐牌。噢!原來是先點餐、拿感應器回座位等出餐的(就是Delixxxxxx那種),是我「大鄉里」喇!一看到我的餐,好開心!賣相令我有Good morning 嘅感覺,頭頂有花花那種(是我想多了)。回座即刻把多士塗滿牛油,應該不是用多士爐那種,整片烘得金黃色。有油醋沙律,yeah!係新鮮的!雞扒是用grilled啊,皮是脆的,驚喜!而且沒有那些顏色汁。炒蛋正常,如果可以多點蛋汁就更好。還有咖啡,我點black coffee,苦澀了一點點,但我覺得是還好的。整體感覺很好啊,而店員都很殷勤爽快,一定會再來啊!
2018.10.11

Backyard

Breakfast

整體感覺很好啊,而店員都很殷勤爽快,一定會再來啊!
2018-10-08 273 浏览
荃灣區我有抵食tea buffet 推介啊!哩度既下午茶自助餐由兩點半開始,食物款式同品質仲正過喺某d酒店食呀!由冷盤前菜、熱盤到甜品超過30款,唔係每款都有食,但食物質素有保證啊!甜品胃要食左甜品先!最深得我心係朱古力酥皮卷,佢暖暖地幾酥脆,朱古力味濃而不膩仲有朱古力噴泉食添!仲有仲有可以DIY 窩夫!!外脆內軟幾有蛋香嫁冷盤就有幾款芝士、螺肉、藜麥沙律等等熱盤就有carbonara 、肉丸、雞同雞腎串燒、蜜燒雞扒、pizza等等...每樣都唔錯嫁👍🏻講左咁耐性價比最重要!$88 咋,但就只限星期六、日,想食既就打去訂位喇!店內環境舒適。
荃灣區我有抵食tea buffet 推介啊!
甜品
朱古力酥

朱古力噴泉,冷盤

冷盤就有幾款芝士、螺肉、藜麥沙律等等

店內環境舒適。
2018-06-10
甜品
朱古力酥
朱古力噴泉,冷盤
2018-10-04 2219 浏览
這間西餐廳在8咪半地下,撘車經過很多次也想試的,但沒有機會。我們開會之後就來了這裏,裝修也是幾特別,係水管設計,樓底十分之高。先來了籃麵包,加黑醋及檻欖油一齊食,好好味,麵包熱的,外脆內軟。這些花不知真的假,但坐在前面就好唔舒適,d葉會弄到條頸。豆湯,好豐富的豆,好香,啖啖也是豆。雜菜湯焗蕃薯,好大份,有黃肉同紫肉,好香又夠淋夠甜,加d蜜糖一齊食好正。芝士焗西蘭花,好多亦好食,夠爽口同芝士味道好夾。咖哩牛肉飯,牛肉好多,好淋又入味,薯仔也是,不是好辣,飯份量不是好多,有一塊蝦片,好特別!All day breakfast,賣相十分吸引,份量也好多,有兩塊紅菜頭麵包,不過冇味的,一塊薯餅,兩條腸,沙律少少醋味,炒蛋幾滑同夠香,有牛奶味,煙肉,一小碗雜菇,雜菇好香好味。其實太多也食唔晒。仕應話這個吞拿魚可以做到半生熟,所以他們好幾個也叫左這吞拿魚拼大蝦,但吞拿魚變了全熟,仲係好鞋的,感覺是湯渣的瘦肉,然後問仕應,找來了一個經理又話這款吞拿魚做唔到半生熟的……玩咩,還有蝦不新鮮的。。。同事散叫左一客蕃茄大蝦意粉,賣相都好吸引,有好幾隻大蝦,車厘茄,香草,意粉,佢話味道幾好,份量也不少。

這些花不知真的假,但坐在前面就好唔舒適,d葉會弄到條頸。

豆湯,好豐富的豆,好香,啖啖也是豆。

雜菜湯

芝士焗西蘭花,好多亦好食,夠爽口同芝士味道好夾。

2018-09-24
午餐
2018-09-19 435 浏览
比大記更平更多的早餐本來想去大快活食早餐,見到太多人排隊,怕怕,所以去對面Backyard,記得上次weekend brunch幾好。早餐時間吾多人,係咪因為貴哩?睇下餐牌,嚇一跳,原來有好多餐比大記仲便宜。一樣係先付錢,佢會比個電子通知器你,好似大記晚餐同機場咁,舒舒服服坐下等了差不多5分鐘就響,應該比大記等排隊買飛同等拿野食仲短,最重要系~有音樂的環境,吾使企度等,同埋吾使同人逼逼下食,舒服太多啦。~熱辣辣,吾系整定~睇落以為分量細,原來比大記頂得仲長時間。~早餐紙巾和杯子顏色好舒服叫了一個雞排一個焗蜜糖腸餐,配菜系一樣的。~雞排睇落系雞胸,無汁,以為會好乾,又吾系喔,食落都有雞味和肉汁。~焗蜜糖腸應該系雞肉腸,吾咸,爽脆~配菜有 ~沙拉菜帶點酸沙拉汁,早餐有哩個菜真系有D去了酒店的感覺 ~炒雞蛋,嫩但沒有好似大記咁仲見到液體蛋,睇個人喜歡啦; ~多士是一塊(兩件半塊),比大記多半塊,脆。真係吾明點解D人寧願企度排隊等大記,都吾過來舒舒服服咁食D好野,可能系backyard吾想做咁濫,系門口都無貼出餐牌promote吧。
比大記更平更多的早餐

~熱辣辣,吾系整定
~睇落以為分量細,原來比大記頂得仲長時間。
~早餐紙巾和杯子顏色好舒服

叫了一個雞排一個焗蜜糖腸餐,配菜系一樣的。
~焗蜜糖腸應該系雞肉腸,吾咸,爽脆
~配菜有
~沙拉菜帶點酸沙拉汁,早餐有哩個菜真系有D去了酒店的感覺
~炒雞蛋,嫩但沒有好似大記咁仲見到液體蛋,睇個人喜歡啦;
~多士是一塊(兩件半塊),比大記多半塊,脆。

雞排
蜜糖腸
2018-09-19
$34 (早餐)
雞排
蜜糖腸
  • 早餐
2018-09-18 192 浏览
今日夜晚行過八咪半見到有間好精美嘅cafe,見行咗陣有啲肚餓野食又非常吸引,就係咁我同男朋友入咗去了。😂餐前麵包焗到熱辣辣,麵包條好脆口,加上油醋汁食好開胃,餐包同黑糖包外微微脆內鬆軟,淨係餐前麵包就已經好好食了。😭左邊個杯係lemonade右邊個杯係芒果smoothie,Lemonade好清新酸酸甜甜咁好解膩,芒果smoothie嘅冰打得好幼滑,芒果味香甜啖啖都好濃郁。鴨肝醬闊條麵,麵條煮得適中有咬口,忌廉汁好濃郁好濃鴨肝味,條條都掛上醬汁,好濃味好順口。BBQ豬肋骨配沙律薯條,薯條炸得金黃香脆不油膩,脆脆嘅外皮加上鬆軟又綿密嘅薯蓉,正,豬肋骨烤得個外皮好香,醬汁嘅味甜甜地好上癮,豬肋骨大大件肉質軟嫩無過熟。烤羊架配香辣青檸汁,羊架要了5成熟,出到嚟無過熟情況抵讚,羊架肉質軟嫩多汁,配上又辣又甜酸嘅醬汁,辣得嚟好惹味,酸得嚟好開胃。
今日夜晚行過八咪半見到有間好精美嘅cafe,
見行咗陣有啲肚餓野食又非常吸引,
就係咁我同男朋友入咗去了。😂

餐前麵包焗到熱辣辣,
麵包條好脆口,
加上油醋汁食好開胃,
餐包同黑糖包外微微脆內鬆軟,
淨係餐前麵包就已經好好食了。😭

左邊個杯係lemonade右邊個杯係芒果smoothie,
Lemonade好清新酸酸甜甜咁好解膩,
芒果smoothie嘅冰打得好幼滑,
芒果味香甜啖啖都好濃郁。

鴨肝醬闊條麵,麵條煮得適中有咬口,
忌廉汁好濃郁好濃鴨肝味,
條條都掛上醬汁,
好濃味好順口。

BBQ豬肋骨配沙律薯條,
薯條炸得金黃香脆不油膩,
脆脆嘅外皮加上鬆軟又綿密嘅薯蓉,正,
豬肋骨烤得個外皮好香,
醬汁嘅味甜甜地好上癮,
豬肋骨大大件肉質軟嫩無過熟。

烤羊架配香辣青檸汁,羊架要了5成熟,
出到嚟無過熟情況抵讚,
羊架肉質軟嫩多汁,配上又辣又甜酸嘅醬汁,
辣得嚟好惹味,酸得嚟好開胃。
2018-06-21
2018-09-16 180 浏览
Backyard 打風之前,同朋友去荃灣食個飯,傾吓計,釋放下最近工作壓力。平時已經好鍾意呢間餐廳,因為樓底好高,一光嘅時候更加心曠神怡,不過今天晚上來到的時候就說令一番景象,燈光有點昏暗,蠻有情調。松子仁蕃茄留心芝士沙律配意式陳醋汁$98第一次看到這個沙律的賣相,白色的一團放在新鮮的蔬菜上,覺得並不是10分吸引,但是味道是不錯的,新鮮的蔬菜配上軟芝士,紅菜頭件三文治配薯條$98一份三文治,絕對係賣相滿分,見到粉紅色嘅晚上,立即令人垂涎欲滴,不過紅菜頭的味道,略嫌不足,但內裏的材料10分豐富,有芝士、火腿、薄牛肉片、黑松露醬等,味道層次豐富,而且10分飽肚。法式烤羊扒配香辣青檸汁$220兩件排列得整齊的羊假放在碟上,伴碟還有薯仔、粟米芯等蔬菜。這個七成熟的羊架,絕對是喜出望外。沒有一點羊羶味,烤得有肉汁又有嚼勁。非常讚!這是滿意的一餐。
Backyard

松子仁蕃茄留心芝士沙律配意式陳醋汁$98

紅菜頭件三文治配薯條$98

法式烤羊扒配香辣青檸汁$220

這是滿意的一餐。

話說同事話荃灣新開左個熱點叫八咪半,又多野食又有ikea行,星期三收左工就去左望下。 揀左係backyard dinner 🤗餐廳環境好大,裝修唔係好華麗但有自己既style,感覺唔錯!Fish and Chips $88有5大片魚柳😍😍 性價比十分高!!魚柳比較薄身,厚番d會更正!薯條都有大半兜☺️ 炸得好脆👌🏻跟一個沙律醬同一個茄汁👍🏻Ribeyes $288牛香味重而肉汁多,汁醬既味唔會蓋過左牛香牛扒尚算厚身,4成熟煎得唔錯,大部份既位置都好嫩口👍🏻👍🏻牛扒用薯仔、青瓜、蕃茄仔、粟米墊高左,配菜味道都不錯喔有圖有真相,牛扒大塊過我隻手掌😳Flat white $34咖啡味十分重,after taste偏苦Lunch and tea time 黎飲絕對會係一杯回魂啡🤤 Latte奶泡會厚身d較容易入口個人偏苦一點濃點,係一杯好咖啡👍🏻🉐餐廳好大,地點比愉景新城方便,地鐵出左沿路都有遮cover,落雨都無有怕!餐廳裝修以工業風為主,感覺好raw,好寬闊同舒服食完野仲可以行新開既ikea🤣🤣

Fish and Chips $88
有5大片魚柳😍😍 性價比十分高!!
魚柳比較薄身,厚番d會更正!
薯條都有大半兜☺️ 炸得好脆👌🏻
跟一個沙律醬同一個茄汁👍🏻
Fish  and  chips

Ribeyes $288
牛香味重而肉汁多,汁醬既味唔會蓋過左牛香
牛扒尚算厚身,4成熟煎得唔錯,大部份既位置都好嫩口👍🏻👍🏻
牛扒用薯仔、青瓜、蕃茄仔、粟米墊高左,配菜味道都不錯喔
Ribeyes

有圖有真相,牛扒大塊過我隻手掌😳

Flat white $34
咖啡味十分重,after taste偏苦
Latte奶泡會厚身d較容易入口
個人偏苦一點濃點,係一杯好咖啡👍🏻🉐
Flat  white

餐廳裝修以工業風為主,感覺好raw,好寬闊同舒服
食完野仲可以行新開既ikea🤣🤣

2018-09-12
Ribeyes
Flat  white
2018-09-12 151 浏览
響荃灣可以塭到一個舒適,一入去樓底高,環境relax嘅餐廳都有難度 , 仲要每個同事都好有禮貌,有問有答,好有heart ~在當下餐廳好難見到。食物portion 大,presentations 好靚. 可見廚師都有heart
All Day breakfast
2018-09-12
All Day breakfast
2018-09-10 173 浏览
係荃灣ikea”濕平”完,太太話覺得backyard嘅設計好特別,於是就入黎食咗個晚飯。要寫返果食評分享下:餐包上枱時幾夠暖,所以食入口時仲好香軟!🥂風乾火腿配密瓜密瓜鮮甜、ham肥瘦均勻同甘香。密瓜嘅甜中和了ham的鹹味。作為Appetizer 一流🥂四式芝士pizza成個Pizza 都是滿滿的芝士,配上香脆嘅批底,實在係「芝」味無窮。🥂黑松露牛肝菌Risotto 牛肝菌好香,食落口好軟滑。risotto入口時具質感而且味道濃郁。飯同pizza都建議最好2-3個人share食,不然就會有少少heavy啦。🥂Lemonade 記住要將杯底的蜜糖攪勻先好飲。味道酸酸甜甜,幾特別同開胃。玩自然風格嘅餐廳確實令人坐得好舒服。😌整體食物嘅水平唔錯,店員主動介紹餐牌、換碟同加水亦好impressed.

餐包
上枱時幾夠暖,所以食入口時仲好香軟!

🥂風乾火腿配密瓜

🥂四式芝士pizza

🥂黑松露牛肝菌Risotto

🥂Lemonade
記住要將杯底的蜜糖攪勻先好飲。味道酸酸甜甜,幾特別同開胃。

玩自然風格嘅餐廳確實令人坐得好舒服。😌
2018-09-08
2018-09-09 168 浏览
難得Weekend,就出左荃灣行下街。一直都想試backyard,但次次都多人,所以今次就揀6點幾就入去試下運氣。6點9左右未Full,咁今次就試左Backyard 既晚餐。我地決定叫一份Set Dinner,要左三文魚柳前菜已經有好多野食西餐廳好多都係蕃茄湯,依碗真係飲過以來算足料,啖啖都有菜依個沙律好食上面有打溶左既哈蜜瓜入口幾fresh主菜就係佢!煮得剛剛好!而且好入味啊唔會熟過頭硬哂仲有order左依個紅菜頭田園三文治!麵包皮少小脆不過我好鐘意食醬,所以如果入面多啲醬就一流最後就上埋甜品我地額外再叫多左個waffle
難得Weekend,就出左荃灣行下街。

我地決定叫一份Set Dinner,要左三文魚柳

前菜已經有好多野食

西餐廳好多都係蕃茄湯,依碗真係飲過以來算足料,啖啖都有菜

依個沙律好食
上面有打溶左既哈蜜瓜
入口幾fresh

主菜就係佢!煮得剛剛好!而且好入味啊
唔會熟過頭硬哂

仲有order左依個紅菜頭田園三文治!
麵包皮少小脆

不過我好鐘意食醬,所以如果入面多啲醬就一流

最後就上埋甜品

我地額外再叫多左個waffle

2018-08-26
2018-09-09 1690 浏览
同同事午餐喺荃灣見完客,異口同聲都想揾d好野食,喺染廠附近揾到backyard 呢間西餐廳,就一齊去食返餐好'西'! 食飯時間去到店内都差唔多坐滿,相信餐廳質素都有返咁上下,先吸引到咁多人嚟食!我哋安排坐喺近窗口位置! 餐廳樓底頗高,空間感十足! 檯與檯之間都有充足距離,坐得舒服!午餐主打lunch set , 價錢由70 幾到百幾都有,全日早餐都有供應!除左lunch set外,餐牌仲有其他唔同類型既選擇,好多都好吸引!我哋叫左兩個lunch set同一份羊扒share, 熱辣辣既餐湯率先送到,餐湯正正常常,甜甜地,用嚟送包嚟食就最好不過!送湯既包都有幾款,都叫幾有誠意! 可以見到有擺心機準備!叫午餐+25可以食到一樣小食,我哋叫左兩樣share嚟食,包括有炸得香脆惹味既薯條,同埋幾香甜既糖心甜薯!第一個先嚟既主食係午餐香腸拼盤共有3 款唔同腸仔包括辣肉腸,牛仔腸,紐倫堡腸,份量都唔錯,香腸有咬口,外皮都煎得香脆!牛肉腸牛味出色,幾吸引! 同事就叫左個炸吉烈豬扒配薯條及雜菜沙律,吉烈豬扒外皮炸得香脆,炸粉都薄薄,肉汁仍保存的豐富,乾身唔油膩,啖啖肉!最後嚟到既係法式烤羊扒配香辣青

送湯既包都有幾款,都叫幾有誠意! 可以見到有擺心機準備!

最後嚟到既係法式烤羊扒配香辣青檸汁,羊肉5 成熟,烹調得恰到好處,肉質嫩滑,口感不俗,香辣青檸汁將羊肉膻味去得7788, 留下豐富肉汁!

羊扒質素不俗,味道佳,對得起200 幾蚊既價錢!

呢個午餐我哋都食得幾滿足!
  • 法式烤羊扒配香辣青檸汁
2018-09-08 125 浏览
見d食評都係話野食好食 其實佢地d咖啡都好好飲 收左工去到Backyard 環境又舒服又冇乜人嗌左杯咖啡飲 真係可以好放鬆個咖啡師岀杯咖啡會同你介紹下又會傾下計真係幾窩心 服務好好
見d食評都係話野食好食
其實佢地d咖啡都好好飲
收左工去到Backyard 環境又舒服又冇乜人
嗌左杯咖啡飲 真係可以好放鬆
個咖啡師岀杯咖啡會同你介紹下又會傾下計真係幾窩心
服務好好
2018-09-08 204 浏览
星期六同屋企人去食semi buffet lunch , 叫左豬鞍,燒春雞同帶子意大利飯,豬鞍好味juicy! 春雞比較「鞋」,意大利飯比較硬,但我ok!個周打魚湯超好飲我飲左三碗,格仔餅自己整既,好味!for the price , 3 people total $5xx,我覺得中上價喇,因為buffet 係比較少choice,簡單菜生果,bread, 湯呀,咖啡茶,水禁喇! 個main course份量比較大,我地三個女士今日食唔晒!
2018-09-05 197 浏览
餐廳樓底高, 環境寬敞舒適, 沒有壓迫感。聽著音樂, 感覺遊閒寫意。下午茶價格合理, 總有一款合心意。Cappuccino - 升級原本雖加$15, 推廣期內免費升級Cappuccino味道濃郁, 另外枱面pattern很適合作為拍照背景。意式蕃茄醬海鮮意大利粉 $60意大利粉甚有咬口, 蕃茄醬味道得宜, 濃稠適中, 每條意粉均能掛上適量的醬汁, 美味可口。海鮮有八爪魚和蝦, 以八爪魚居多。八爪魚被切成小粒, 份量算多, 煙煙韌韌, 甚有驚喜。整體來說, $66可以食到一個高質意粉, 享受到一個寧靜遊閒的環境, 真心抵。

下午茶價格合理, 總有一款合心意。

Cappuccino

意式蕃茄醬海鮮意大利粉 $60

2018-09-05
Cappuccino
2018-09-02 234 浏览
落雨落到無時停,突然由黃雨變紅雨,大雨到跟本行都行唔到,反正未食午餐,就去了商場內的西餐廳先食飯,等雨細一點才離開。這間餐廳以semi buffet brunch作招來,外面的沙律、all day breakfast、生果、湯及甜品都任食,另外還配一個主菜,基本上食了任食食物都幾乎半飽。忌廉湯很濃稠,有粒粒粟米粒。沙律都有幾款,普通的生雜菜沙律、泰式沙律,另外還有英式腸,味道不錯。烤豬鞍架配雜莓汁:烤豬鞍表面用香料醃製,燒至微焦,裏面肉質嫩腍,而且有豐富肉汁,加上雜莓汁有點酸甜味正好中和飽滯感。可能半自助餐太豐富,有些食客都比較浪費,主菜剩下半碟,所以希望大家都量力而為,請勿眼闊肚窄,免得浪費。

忌廉湯很濃稠,有粒粒粟米粒。
忌廉湯

午餐