2024-07-19 189 浏览
同朋友係銅鑼灣食完中午飯黎呢度飲杯咖啡傾偈 。呢度位唔係好多 不過我去嘅時候都唔算太多人 所以都幾chill 同埋好啱打卡 😂 我地叫左杯 iced latte 味道都唔錯 同埋成個賣相都好靚 😍 所以如果你地想同朋友只係飲杯野傾下計黎呢度都係一個唔錯嘅選擇 感覺都幾舒服

2024-07-03 257 浏览
上open rice見到尼間cafe好似吾錯入到去完全無人理你同service你坐底左meun都無比😮‍💨明明無野做 剩係望一望你 繼續企係度...........
上open rice見到尼間cafe好似吾錯
入到去完全無人理你同service你

2023-12-17 534 浏览
今日黎到銅鑼灣「Base 8 Cafe」,呢度既可以食野亦可以剪頭髮,食物選擇雖然唔多,但勝在野合份量足,味道亦好好,環境非常舒適。我點了旭盤牛油果班戟卷,呢道菜好特別,而且牛油果加上醬味道很突出,班戟卷的口感非常好。忌廉汁扁意粉,軟硬適中配上忌廉汁,好順滑香濃。•旭盤牛油果班戟卷$148•旭盤牛油果班戟卷$128•白菌,車打芝士,忌廉汁扁意粉$108•鮮奶咖啡(熱)$44•特濃鮮奶咖啡(熱)$44Base 8 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街8號地舖

•旭盤牛油果班戟卷$148

•旭盤牛油果班戟卷$128

•白菌,車打芝士,忌廉汁扁意粉$108

•鮮奶咖啡(熱)$44

•特濃鮮奶咖啡(熱)$44

Base 8 Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街8號地舖
嗰日早上係呢區附近做嘢,喺地圖搵到呢間咖啡店有開,就行過去外賣杯奶啡。去到先知原來係一間多元化咖啡店,地下係café,一樓係餐廳,也是髮型和手甲店。Café 區的每個角落都有不一樣的設計,食客可以飲啡食嘢,順便打卡會有不一樣的風格📸 ☕️ Caffé Latte 鮮奶咖啡 (HK$44).打天外賣杯蓋,見到心形拉花圖案,我覺得好特別因為一邊嘅線條粗啲一邊嘅線條幼啲,呈現鴛鴦色😲.奶泡打得不錯,氣泡不多,口感奶滑,味道正常

☕️ Caffé Latte 鮮奶咖啡 (HK$44)
.奶泡打得不錯,氣泡不多,口感奶滑,味道正常

2023-10-12
$44 (早餐)
鮮奶咖啡
要在銅鑼灣找到一家可以坐坐聊天的咖啡☕️廳 真的不簡單😌他們的吃部分真的不錯吃~ 而且環境又很有個性 好看又舒服CAFFE MOCHA 朱古力咖啡(HOT) $54拉花好美 一顆大心心 美美好拍而咖啡☕️味道 濃郁 微甜 偏重奶味香氣CAFFE MOCHA 朱古力咖啡 (ICED) $58咖啡☕️味道和熱的 一樣濃厚 這杯奶味沒這麼重夏天喝一杯冰凍的 坐坐 休息就舒服多了三重朱古力🍫鬆餅 $38外貌看起來普通的鬆餅 想不到還會流心朱古力🍫~三重朱古力🍫髮餅位置的朱古力🍫濃郁 還加了朱古力🍫碎碎一叉進去 朱古力🍫流心 就默默流出來 整體完全不會死甜朱古力🍫味道濃烈 而口感也很豐富 吃得很快樂牛肉批 $54牛肉批一到我們手上 味道非常濃厚 薄薄酥皮而𥚃面的牛肉呈絲絲形狀 咬起來十分柔軟 還有小塊小塊的洋蔥🧅想不到咖啡廳還有如此美味的鹹批~~ 不知道他們的SALON 部分如何呢 畢竟環境設計得這麼美相信SALON 的設計師們 應該也不錯吧😌
CAFFE MOCHA 朱古力咖啡(HOT)
CAFFE MOCHA 朱古力咖啡(HOT) $54
拉花好美 一顆大心心 美美好拍
而咖啡☕️味道 濃郁 微甜 偏重奶味香氣
CAFFE MOCHA 朱古力咖啡 (ICED)
CAFFE MOCHA 朱古力咖啡 (ICED) $58
咖啡☕️味道和熱的 一樣濃厚 這杯奶味沒這麼重
夏天喝一杯冰凍的 坐坐 休息就舒服多了
三重朱古力🍫鬆餅
三重朱古力🍫鬆餅 $38
外貌看起來普通的鬆餅 想不到還會流心朱古力🍫~
三重朱古力🍫髮餅位置的朱古力🍫濃郁 還加了朱古力🍫碎碎
一叉進去 朱古力🍫流心 就默默流出來 整體完全不會死甜
朱古力🍫味道濃烈 而口感也很豐富 吃得很快樂
牛肉批
牛肉批 $54
牛肉批一到我們手上 味道非常濃厚 薄薄酥皮
想不到咖啡廳還有如此美味的鹹批~~

不知道他們的SALON 部分如何呢 畢竟環境設計得這麼美
相信SALON 的設計師們 應該也不錯吧😌
2023-08-28
三重朱古力🍫鬆餅
牛肉批
2023-07-17 319 浏览
🐻銅鑼灣糧食🐻同朋友一人叫左一杯飲品,一杯凍朱古力、一杯咖啡,仲叫咗一個藍莓鬆餅。朱古力比想像中濃郁,好好飲。但唔夠喉,如果大杯啲就好🤣朋友話咖啡都好香濃,心心仲拉都好靚。藍莓鬆餅仲幾好食添!🐻小評語:樓上係Hair and Nail可以整頭髮同整指甲。環境好舒服好Chill,座位之間距離適中,完全冇壓迫感。📍 Base 8 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街8號地舖味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑性價比💰:💵💵💵回訪度🤤:😍😍😍
🐻銅鑼灣糧食🐻

🐻小評語:

📍 Base 8 Cafe (銅鑼灣)

味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑
性價比💰:💵💵💵
回訪度🤤:😍😍😍
2023-03-20 542 浏览
我都好少比負評不過呢間嘅態度真係唔係幾好😩😩佢啲嘢食係可以嘅,一般Cafe水準有個會員制度,可以俾人剪頭髮、手甲等優惠啲。話做咗會員,可以有折扣,但又唔係即刻用得,有啲失望!🥹不過如果齋去食嘢嘅話我覺得環境舒服 招呼客人嘅服務好重要‼️雖然佢可以俾你坐喺度時間長啲,用下電腦或者Hea下不過其實你坐低愈耐,都一定會消費我哋最後坐多一兩個鐘後,又嗌多咗一杯咖啡同埋一個甜品但係佢哋三位職員嘅態度同樣咁差,真係唔想比呢啲錢佢哋賺😔☹️ 呢間我唔會推介☠️
我都好少比負評
不過呢間嘅態度真係唔係幾好😩😩
佢啲嘢食係可以嘅,一般Cafe水準

不過如果齋去食嘢嘅話
我覺得環境舒服 招呼客人嘅服務好重要‼️
雖然佢可以俾你坐喺度時間長啲,用下電腦或者Hea下
不過其實你坐低愈耐,都一定會消費
我哋最後坐多一兩個鐘後,又嗌多咗一杯咖啡同埋一個甜品
2023-01-31 544 浏览
餐廳分兩部分, 地下係cafe, 只有咖啡同一啲輕食,想食主食就要上上層。我同朋友只係諗住tea, 所以坐下面,座位較少,不過都坐得舒服。我哋叫咗一杯piccolo, 一杯matcha latte, 拉花好靚, 味道正常又唔算特別岀色。朋友肚餓仲叫咗份長通份,味道一般。
2022-12-13 476 浏览
我主要去一樓飲coffee和打卡。呢一間的設計以冰屋為主題,用透明玻璃磚頭仿冰塊,仿如在冰屋。特別在樓梯邊打卡一流。員工服務態度幾好,本身對coffee認識不多,他們向我推薦這一款的coffee還蠻好喝的。Dirty $50

我主要去一樓飲coffee和打卡。
特別在樓梯邊打卡一流。

Dirty $50
2022-11-23 459 浏览
收藏左依間cafe都好耐 趁今日去開附近 就特登兜去試下有冇得外賣。 店舖位置近油站位置同Donki 位置,唔算難搵。 門面係以灰白色作為格調 加上冰塊樣既樓梯同座位,門面另一邊係畫有塗鴉既座位 相當簡約風又型型地 。 店舖是3層 集剪髮 餐廳於一身 仲有一層冇留意係咩😂😂 因為只係為左外賣 所以冇乜留意😂😂今次主要俾佢巴斯克蛋糕($40) 所吸引。 價錢唔算太貴 。 職員會建議蛋糕係2個小時內進食以保存質素。 買到番屋企 差唔多2個鐘😅 不過依然仲有流心效果 比想像中吸引 而芝士味唔會太膩 太「濟」 岩岩好 。 不過個蛋糕既質地偏林,硬小小會好啲

買到番屋企 差唔多2個鐘😅 不過依然仲有流心效果
比想像中吸引
外卖自取
  • 巴斯克焦香芝士蛋糕
2022-05-03 1504 浏览
又去左間冰屋款嘅ᑕᗩᖴE。。佢間餐廳有2層。。佢唔單止有野食。。仲有得剪頭髮同整指甲。。整整下肚餓就可以行過隔離食野👍🏼👍🏼仲有野食都好好食。。可惜就係個日去無得食ᗯᗩᖴᖴᒪE ᑕOᖇᑎE。。佢呢個成杯雪糕造型咁架。。最可惜呢樣。。不過我就叫左2個甜品補返數😏😏ᗰᗩIᑎ ᑕOᑌᖇSE野食味道都唔錯架。。我就有ᗷOOK枱黎嘅。。最穩陣😏😏🫔SᑭᗩᑎᑎEᖇ ᑕᖇᗩᗷ ᗩᐯOᑕᗩᗪO ᑕᖇEᑭE ᖇOᒪᒪ🍝ᕼOᗰEᗰᗩᗪE ᔕᑭᗩGᕼETTI ᑕᗩᖇᗷOᑎᗩᖇᗩ ,GᑌᗩᑎᑕIᗩᒪE,ᑭIᑎEᑎᑌT🐔ᖇOᗩSTEᗪ ᗷᗩᗷY ᑕᕼIᑕKEᑎ,ᕼOᑎEY ᗰᑌSTᗩᖇᗪ SᗩᑌᑕE,SᑭIᑎᗩᑕᕼ & ᑕᕼEᖇᖇY TOᗰᗩTO Sᗩᒪᗩᗪ🍮ᕼOᗰEᗰᗩᗪE ᑭᗩIᑎ ᑭEᖇᗪᑌ ᗯITᕼ ᗯᕼIᑭᑭEᗪ ᑕᖇEᗩᗰ🍰TIᖇᗩᗰISᑌ 📍 Base 8 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街8號地舖=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorne
又去左間冰屋款嘅ᑕᗩᖴE。。
佢間餐廳有2層。。佢唔單止有野食。。
仲有野食都好好食。。
可惜就係個日去無得食ᗯᗩᖴᖴᒪE ᑕOᖇᑎE。。
佢呢個成杯雪糕造型咁架。。
最可惜呢樣。。不過我就叫左2個甜品補返數😏😏
ᗰᗩIᑎ ᑕOᑌᖇSE野食味道都唔錯架。。
我就有ᗷOOK枱黎嘅。。最穩陣😏😏

🍰TIᖇᗩᗰISᑌ

📍 Base 8 Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街8號地舖

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#base8#base8cafe#base8dining#cwb#causewaybayfood#causewaybaycafe#cwbfood#銅鑼灣cafe#銅鑼灣美食
2022-04-30 780 浏览
下午茶,係銅鑼灣揾野食,行下行下見到哩間餐廳,入到去,無人serve,自己同朋友坐低,5分鐘內,無人俾menu我地,忍不住還是去揾職員。職員第一句就話,今日哩樣無嗰樣無,根本唔想做。。。咖啡師西口西面,掛住傾計,好噪!本身好地地同朋友係到食yea,班咖啡師兩個成日係到大聲講嘢大聲笑,上咖啡又慢。我個外國朋友落order,佢地又聽唔明,雞同鴨講,好辛苦。餐廳外表形象係有,食物都幾好,係職員既質素好唔掂,外國人都好失望!

職員第一句就話,今日哩樣無嗰樣無,根本唔想做。。。

2022-04-30 512 浏览
呢間cafe除左有得飲下咖啡打卡之外 仲係一間髮型屋 得閒可以去剪個頭髮 另外上一層係間西餐廳 想食正餐都可以去吓😚-🍴Flat White HKD44咖啡豆係偏苦帶有焦香味嘅nutty豆☕️配上打得順滑嘅奶 唔會太過苦澀 奶同咖啡嘅平衡剛剛好🤩🍴Iced Matcha Latte HKD56茶味香濃帶有微微茶澀🍵入口淳滑唔會有好多粉 matcha latte 關注組嘅朋友可以一試😹🍴Basque Cheesecake HKD68中間嘅芝士超級細滑 仲帶有一啲好似半生熟咁嘅流心效果🥰芝士味濃郁得來又唔會太過膩 推薦🥴
🍴Flat White HKD44

🍴Iced Matcha Latte HKD56

🍴Basque Cheesecake HKD68

2022-02-14 413 浏览
ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜɪꜰꜰᴏɴ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $38ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴄʜᴀɪ(ɪᴄᴇᴅ) $56ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜰʀᴜɪᴛʏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ $68ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ $28 -𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆•𝑫𝒊𝒏𝒊𝒏𝒈•𝑺𝒂𝒍𝒐𝒏-集cafe,理髮,美甲於一身既Base 8/ 地下設有理髮同美甲服務. 以coffee同輕食為主, 而樓上則提供主食. 樓下以冰塊為主題既裝修好適合打卡, 好有格調ꉂ(ˊᗜˋ*)。 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜɪꜰꜰᴏɴ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ/ 好鐘意入面啲cream好smooth(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)。好香既伯爵茶味, 整體蛋糕口感都好濕潤同鬆軟🥰🍰ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴄʜᴀɪ/ 好特別既味(第一次飲印度奶茶)聞落好濃郁, 但飲落反而係淡淡嘅香味ꉂ(ˊᗜˋ*)。 ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴄʜᴀɪ加咗唔同嘅香料(肉桂、黑椒粒、薑、紅茶葉etc.)令成杯野既味道都豐富咗😋ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜰʀᴜɪᴛʏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ/酸酸甜甜既雜莓smoothie, 但口感比較似沙冰(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好冰凍!ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ/ 賣相精緻但味道麻麻🥺食落既檸檬味怪怪, 唔係平常既檸檬酸味. 撻皮唔鬆
ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴄʜᴀɪ(ɪᴄᴇᴅ) $56
ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜰʀᴜɪᴛʏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ $68
ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ $28

-𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆•𝑫𝒊𝒏𝒊𝒏𝒈•𝑺𝒂𝒍𝒐𝒏-

ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ/ 賣相精緻但味道麻麻🥺食落既檸檬味怪怪, 唔係平常既檸檬酸味. 撻皮唔鬆化, 咬落無乜口感😌😌

📍銅鑼灣加寧街8號地舖
2021-10-03
2022-02-10 399 浏览
💟南瓜甘荀薑湯😋😋😋普普通通,正常發揮💟澳洲保濕有骨豬扒配薯蓉😋😋😋豬扒中間仲係深粉紅色,不會過熟💟煎脆皮鱸魚😋😋😋😋鱸魚外皮好脆, 零腥味👍🏻最驚喜係個喇沙味醬汁,食落好有東南亞風情😚💟原味巴斯克焦香芝士蛋糕😋😋😋😋😋Basque Burnt Cheesecake出奇地好食,用上奶香較重、口感幼滑的芝士👍🏻面層帶淡淡焦香味,中間微流心🤤

💟南瓜甘荀薑湯
😋😋😋
普普通通,正常發揮

💟澳洲保濕有骨豬扒配薯蓉
😋😋😋
豬扒中間仲係深粉紅色,不會過熟

💟煎脆皮鱸魚
😋😋😋😋
鱸魚外皮好脆, 零腥味👍🏻
最驚喜係個喇沙味醬汁,食落好有東南亞風情😚

💟原味巴斯克焦香芝士蛋糕
😋😋😋😋😋
面層帶淡淡焦香味,中間微流心🤤