之前睇啲食評都想黎試吓,今日行開依頭就上黎試吓。星期日一點後上黎無乜人,weekly set lunch $68 頭盤可以揀湯/沙律,主菜都有成7個揀,有 pasta, risotto, 肉都有成三種揀。咁要試得晤得嘅一定係要湯啦,今日係蘑菇湯,睇得出係有落蘑菇去打嘅,飲落亦晤係蘑菇粉冲嘅,第一印象晤錯!另外叫多個corn crab cake, 一睇就知係 handmade 晤係“黎貨”,真係食到一嚿嚿蟹肉,份量可以同人share, 但如果有少少沙律菜伴邊會好啲,或者個dressing light 啲,因為佢應該係炸晤係煎,所以食完口感幾“油”再加埋佢個沙律醬。主菜要咗 wild mushrooms risotto, 好開心因為佢雖然係小店,但啲蘑菇晤係用一般超市個種,係外國“黎貨”個啲貨。份量啱一個人。軟硬適中晤會太 creamy, 有啲餐廳會勁落cream好怕!!餐飲佢推介 basilico lced tea 原來係lced tea 加 Basil ,飲落有種 refreshing 感一點點 basil味道,晤錯。但我食完先發現,原來佢個餐牌另一面係有另一個價錢嘅set, $10
但我食完先發現,原來佢個餐牌另一面係有另一個價錢嘅set, $108 主菜會有肉眼/海鮮等等揀。下次再黎試先!
雖然淨係得一個女仔做 service 走黎走去, 但佢每次對客都好有禮貌又有笑容,好細心答你嘅問題,因為佢地個餐牌係無中文!
2017-04-08
午餐
2017-04-06 107 浏览
想讚下Basilico 既Prawn Cocktail ($118)😍蝦肉好爽口好新鮮 雖然份量唔多但係下面仲有少少沙律菜 味道唔錯😚 作為前菜都幾開胃😁另外 佢既主菜味道都算中上👍🏻可以一試😋我會推薦duck breast ($128) 肉質算幾嫩 而且煎得好香😁廚師切到一片片好方便share☺️可以同朋友分享 幾好!另外 chicken and asparagus risotto 都幾好 飯既軟硬度都剛剛好👍🏻雖然份量唔太多 但係入面都幾多餸😊味道又好!另外環境幾舒服 靜靜地可以同朋友吹下水幾有格調氣氛!
蝦肉好爽口好新鮮 雖然份量唔多
但係下面仲有少少沙律菜 味道唔錯😚
作為前菜都幾開胃😁
另外 佢既主菜味道都算中上👍🏻可以一試😋
我會推薦duck breast ($128)
雖然份量唔太多 但係入面都幾多餸😊味道又好!
另外環境幾舒服 靜靜地可以同朋友吹下水
幾有格調氣氛!

2017-04-06 81 浏览
本人跟朋友一行9人 ,到此店食晚餐。先說食物味道好的,價錢亦算合理。但我在此要說些不滿意的情況;店員不停推銷我們叫飲品,但又只有凍飲或酒精飲品....因此我們只叫了幾杯凍飲,大家都明白,有些人是不飲凍飲的....店員之後多次再來推銷飲品....隨後我們便問是否可煲熱水,給予我們熱飲。但店員說不可以,而且亦說明沒有水提供...這是第一不滿。第二不滿是:我們感到音樂太大,叫店員把音響細聲點,店員說了好,但沒有做。
1K
2017-04-02 510 浏览
一個旺角,一個銅鑼灣,食飯時間無訂檯,真係會等到人嬲嬲豬囉!都係M佬最醒,即刻帶我去銅鑼灣二線地段嘅登龍街覓食!記得我仲讀緊書(當然唔係好耐之前),登龍街有好多上樓酒吧,曾經因為唔同嘅轉變,變得越嚟越少人,直到近年Jamie’s Italian嘅出現,令到登龍街人流再次回升,仲開咗好多食肆添!而M佬今日就帶我去到永光中心,望住個水牌,真係唔識揀呀,一於交畀命運啦,用點指兵兵嘅方法,雖然兒戲啲,但總算決定好今晚嘅餐廳喇!上到嚟9樓,餐廳又幾多feel喎,原來人流都唔少,好彩等5分鐘就有位喇!BBQ Sticky Ribs (Half)出街食飯,總想叫多啲,因為想試多啲唔同種類嘛(當然咪做大嘥鬼),呢度就有半份嘅燒豬肋骨,啱哂心大心細嘅你啦!唔好以為半份好少喎,原來都有7條骨架,肉質仲好嫩滑添!而最重點就係個特製嘅BBQ醬汁,味道濃郁,好入味。但如果鍾意清淡啲,記住邊食燒豬肋骨嘅時候,食埋旁邊嘅沙律菜中和番。Grilled Snapper通常我哋2個出去食飯,一碟紅肉,另一碟就會選擇白肉。今次就叫咗個Grilled Snapper,呢個魚烤得啱啱好,唔會太乾,仲保留到魚嘅鮮味。味道同個Ri

Grilled Snapper
通常我哋2個出去食飯,一碟紅肉,另一碟就會選擇白肉。今次就叫咗個Grilled Snapper,呢個魚烤得啱啱好,唔會太乾,仲保留到魚嘅鮮味。味道同個Rips相反,只係用少少鹽吊吓味,清清淡淡,都幾清新。
Chicken Alfredo
大食嘅M佬話要叫多個意粉先夠飽,不過呢個Chicken Alfredo上檯已經有好濃嘅芝士味,唔駛講,條衰佬食唔到啦!好彩我A姐天生麗質,食極都唔肥,等我搞掂佢。嘩,真係好creamy呀!最仲要就係熱辣辣,真係全晚至愛!
Chicken Alfredo
講真,呢間餐廳味道同環境都算唔錯,希望下次位店員可以多啲笑容就好喇。喺銅鑼灣食到飽飽,又係時候去拍拖行街shopping喇!
2017-01-17
2017-03-26 439 浏览
前排同朋友上過去登龍街嘅basilico食晚飯,嗰時覺得呢間餐廳不錯,見openrice有新design 既menu吸引左我再帶朋友食多次。去到銅鑼灣很方便地行到永光中心。今次去到餐廳嘅餐牌換咗,圖文並茂。食物嘅擺盤亦都同上次唔同左,落足一番心機。店員前來介紹今日的精選(如圖)選擇困難症的我們,點選了上次的BBQ sticky ribs 。BBQ ribs $149豬肋骨配上了薯條和沙律,沙律用了黑醋作調味,能令豬肋骨減少膩感。薯條不是用炸的方式,而是用烤焗出來的做法,健康的感覺也加強了。另外薯條也配上黑松露醬,份外滋味。而主角豬助骨,配上香濃的醬料調味醃制,啖啖肉的感覺,令我兩口子十分喜歡,而且份量非常充足,性價比之選。Seafood risotto $219意大利飯的份量剛剛好,剛試盤就已經可以聞到香濃的海鮮味,裏面有各種不同的海鮮例如蝦,帶子等等。米飯也非常有口感,另外上面還有提供麵包,也好搭配着飯一起食。這美味的海鮮配上入味的醬汁,我們開懷大嚼著每一口。Chicken alfredo $139芝士與忌廉的濃香是我最喜歡的配搭,creamy的口感令人一試難忘,意粉又不會太軟,是我
BBQ ribs
Seafood risotto
Chicken alfredo $139
芝士與忌廉的濃香是我最喜歡的配搭,creamy的口感令人一試難忘,意粉又不會太軟,是我喜歡的質感。邪惡忌廉配上菠菜令整個感覺不會太膩。
餐廳有情調的燈光加上柔和的音樂,別致的一面令我又再次踏進這雅致的餐廳。價錢亦都合理相信不久的將來我又會再光臨了。
  • Chicken Alfredo
2017-03-20 165 浏览
之前幫襯過Lunch, 覺得幾好; 今次再黎試Dinner Menu.今次再光臨無上次食Lunch 咁多人, 員工話係因為岩岩裝修完既源故.Dinner Menu 既菜式比Lunch 多得多, 主菜/意粉/意大利飯價錢中等, 大多100~300不等.每個Category 都有4-8樣款式揀.今次點左一個意大利飯同埋一個廚師推介既BBQ rib. 每人配用一塊餐包, 個麵包好大陣香草味, 都幾軟熟~Seafood Risotto $219黎到意大利餐廳當然要試試risotto吧。今次我地揀左seafood。醬汁係鮮茄底, 好開胃, 味道偏酸, 但幾中我胃口~Risotto 煙煙韌韌, 份量唔算好大, 唔係大件夾抵食個種; 不過2個女仔share食, 都夠飽 BBQ Sticky Ribs $149呢個ribs 係Chef's recommendation黎, 見佢幾抵食, 我地都點左一份。個Ribs 都幾多肉食, 醃到好入味, 酸酸甜甜好香燒烤味。ribs 係有薯條伴菜既, 好鍾意佢點薯條個sauce, 好好味!野飲我點左一杯叫After Storm $78點既時間waitress 已經

每個Category 都有4-8樣款式揀.
今次點左一個意大利飯同埋一個廚師推介既BBQ rib.

每人配用一塊餐包, 個麵包好大陣香草味, 都幾軟熟~
Seafood Risotto $219

醬汁係鮮茄底, 好開胃, 味道偏酸, 但幾中我胃口~

BBQ Sticky Ribs $149

野飲我點左一杯叫After Storm $78

點既時間waitress 已經講明要等一陣, 因為D Juice係即榨既。

After Storm 有好多成份, 最明顯飲到既係Ginger 同Apple 味,

幾fresh 既感覺, 食ribs時飲幾夾, 中和反D 膩感.

埋單$400幾, 算係咁la!

D員工都幾Active咁介紹菜式, 坐得都幾舒服, 唔錯!
2017-03-13
2017-02-28 270 浏览
98蚊。。。lunch buffet。。有乜食。。迷你小buffet。。乜都有d。。。中午。。唔知食乜。。見到有buffet就上去睇下。。有磨菇湯,沙律,意大利腸,salmon,tuna。主食牛扒。千層面。肉醬意粉同蜆肉意粉。每樣嚐吓。。就飽飽。。最後重有tiamisu 同miuffins。。食完生果, 飲杯果汁。。走人。。都系98抵!**原本正價系138+10%而家咁抵系。剛裝修完做特價先有咁平的buffet。**食物質素按$98我比85分。下星期會轉其他款式。。我會再試。。
98蚊。。。lunch buffet。。有乜食。。
迷你小buffet。。乜都有d。。。
中午。。唔知食乜。。見到有buffet就上去睇下。。
有磨菇湯,沙律,意大利腸,salmon,tuna。
主食牛扒。千層面。肉醬意粉同蜆肉意粉。
食完生果, 飲杯果汁。。走人。。都系98抵!
2017-02-28
  • Dinner 未試
黎依家餐廳食嘅原因主要係其他地方爆場~ 是但入一間,餐廳環境唔大~ 企理~ 但播disco歌我真係唔知係乜玩法🙄 明明餐廳係意大利西餐~ 西餐唔係好應該俾人食得安靜舒適嘅咩🙉 甘嘈嘅音樂其實真係好影響心情!一打開餐牌~ 見好高級甘~全意式英文~ 其實會明d唔明d甘啦~ 唔係我英文差~ 但意大利文就會考到我囉~ 一心諗住問店員冇死叫佢介紹下~ 佢地竟回應「甘你想食乜野多,我是但幫你點d食」,問餐牌上某一啲菜式係乜黎,因為係意大利文~ 佢地回應「依個我都唔知」😰 ~ 最後點d我睇得明嘅野食算~ 西蘭花忌廉汁長通粉~ =一= 唔難食但超干口~ pizza 🍕 味道唔難食但淋池池到個中心係浸林甘但上面嘅料仲生🙄 個羊架最正常但比較燶同咸🙄 個湯最好飲嫁喇~ 每樣食物$120up 但甘質素同環境服務我就唔係食得幾開心喇~ 希望餐廳會改善下啦~ 當我黑仔個人撞正成班員工心情唔好啦🙈

個湯最好飲嫁喇~

希望餐廳會改善下啦~ 當我黑仔個人撞正成班員工心情唔好啦🙈
2017-01-23
2017-02-03 241 浏览
今日和朋友往銅鑼灣Basilico 晚膳, 我們點了NZ eye steak, Seafood Mariana和意大利芝士餅。NZ eye steak入口時會感覺到有好香及好重的香草味, 我們點了六成烤熟,肉質鮮嫩鮮甜;配菜甜薯仔,外面脆內裏軟,有天然薯仔的味道;另外薯蓉好爽滑,口感一流, 好香薯蓉味, 味道不錯;Seafood Mariana賣相色澤鮮艷,可見廚師在用料配搭方面花了不少的功夫,青口好有新鮮的味道, 鮮蝦好爽口彈牙,意大利粉鬆軟.不太硬;至於醬汁方面,有香草及蕃茄的味道,配合清淡的意大利粉,味道及口感一流;意大利芝士餅賣相一流, 份量十足,芝士餅底好香濃和爽滑的,入口即熔, 好美味的甜品, 餐廳環境格調舒適, 食物很美味, 美味西餐, 價錢合理,很適合情侶和朋友聚會。

NZ eye steak
Seafood Mariana
意大利芝士餅
2017-01-26
2017-01-28 141 浏览
​ 同媽咪去食飯揀咗一間位於銅鑼灣一間樓上西餐廳,燈光都幾浪漫。 蒜蓉包勝在夠香脆,蒜蓉味亦非常濃郁。 辣鮮蜆扁意粉特別美味,大約是小辣的味道,蜆肉是新鮮蜆肉, 外殼比較厚身,而且份量也非常多。 白酒加上辣味非常不錯。扁意粉口感比較硬身,適合西餐。 蕃茄肉醬意粉亦非常不錯,肉醬的份量特別多,意粉也可以。 整體比較濕潤,而且香氣十足,甜酸甜酸亦非常開胃. Tiramisu很明顯是自家製,雖然價錢比平日吃的貴, 不過質素也有保證,整個甜品非常香滑。 環境不錯,推介男女朋友聚會。 Basilico 銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓

蒜蓉包勝在夠香脆,蒜蓉味亦非常濃郁。

辣鮮蜆扁意粉特別美味,大約是小辣的味道,蜆肉是新鮮蜆肉,

外殼比較厚身,而且份量也非常多。

白酒加上辣味非常不錯。扁意粉口感比較硬身,適合西餐。

蕃茄肉醬意粉亦非常不錯,肉醬的份量特別多,意粉也可以。

整體比較濕潤,而且香氣十足,甜酸甜酸亦非常開胃.

Tiramisu很明顯是自家製,雖然價錢比平日吃的貴,

不過質素也有保證,整個甜品非常香滑。

環境不錯,推介男女朋友聚會。

Basilico

銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2017-01-14
2017-01-23 150 浏览
放工去咗銅鑼灣等朋友食飯,兩個人喺銅鑼灣去到邊都好難搵位嘅,就去咗餐廳集中地登龍街嘅永光中心揀咗一間西餐廳食,7點半上到去好好彩我哋係最後一張枱入到,唔使等。今日下午茶都食咗好多野,我哋兩個都唔係話好肚餓,所以最後叫咗一個main,一個沙律,同埋一個pasta share。Tuna Salad $118有三舊好厚切嘅tuna,表皮煎得相當香脆,而且加上左黑椒,咬落有口感之餘仲多咗黑椒嘅辛辣味道,我幾時都贊成深海魚係需要煎一煎又或者用火炙,可以帶出深海魚個種魚油香味,沙律菜相當新鮮,仲有車厘茄添,用咗橄欖油沙律醋,食落清新又健康。BBQ Sticky Ribs Half $130肉質好淋好淋,應該係炆過先再燒,個汁偏酸,食落幾開胃,而且雖然話係本分,但係分量都唔細,兩個人食每個人大概分到四五條左右。因為炆得好琳嘅關係,啲肉好容易係條骨上面剝落嚟。Linguine Con Le Vingole $118一睇個名就知道係法國菜,係用白酒汁煮大蜆意大利粉,意大利粉係比較幼身扁身嘅嗰一隻,但係又比天使麵闊少少,啲白酒汁入晒味,食起上嚟好香,啲煙好口肉,冇晒,而且有白酒嘅香味。份量啱啱好,兩個人食
Tuna Salad $118

BBQ Sticky Ribs Half $130

Linguine Con Le Vingole $118

份量啱啱好,兩個人食咗$400。
2017-01-20
今天是我和女朋友的周年紀念日問了朋友的意見 特意的挑選了一家有格調的西餐廳吃一吃氣氛 所以選擇了這家一去到就知道自己選對了因為無論裝潢,燈光和氣氛都是很柔和很令人覺得舒適的我們很好的被安排了在一個寧靜的小角可以靜靜地聊聊天和吃飯MENU只有英文,我們都看了很久店員主動走過來向我們推薦今天的廚師推介我們最後點了一個NZ rib eye steak(8oz) - Medium+Red wine sauce+Truffle mashed和Wild Mushroom Risotto首先來到的是Wild Mushroom Risotto一上桌便聞到香香的黑松露味意大利飯的水份濃度剛剛好吃落不會太乾或是太濕雖然份量不算是很大份但最重要的是幾乎每一口飯也可以吃到磨菇在裡面可想而知磨菇的份量佔了不少!最喜歡吃FINE DINE是因為菜是一碟碟的上不會上到整張台也是菜 少了一份被催逼的感覺而且有些菜冷了就不好吃 所以我很欣賞店家的細心吃完了意大利飯後,NZ rib eye steak(8oz) - Medium+Red wine sauce+Truffle mashed便上桌了這是一個8安士的牛扒加上了
今天是我和女朋友的周年紀念日

問了朋友的意見 特意的挑選了一家有格調的西餐廳

吃一吃氣氛 所以選擇了這家

一去到就知道自己選對了

因為無論裝潢,燈光和氣氛都是很柔和很令人覺得舒適的

我們很好的被安排了在一個寧靜的小角

可以靜靜地聊聊天和吃飯

MENU只有英文,我們都看了很久

店員主動走過來向我們推薦今天的廚師推介

首先來到的是Wild Mushroom Risotto

一上桌便聞到香香的黑松露味

意大利飯的水份濃度剛剛好

吃落不會太乾或是太濕

雖然份量不算是很大份

但最重要的是幾乎每一口飯也可以吃到磨菇在裡面

可想而知磨菇的份量佔了不少!

最喜歡吃FINE DINE是因為菜是一碟碟的上

不會上到整張台也是菜 少了一份被催逼的感覺

而且有些菜冷了就不好吃 所以我很欣賞店家的細心

這是一個8安士的牛扒加上了紅酒作汁,再附有薯條和薯蓉作配菜的一道菜

先說牛扒,我叫的是五成熟,而廚師的確很能掌握到火喉,切落去的時候的確是五成熟的感覺,口感很好,不會太UN,雖然未到入口即溶,但勝在很有牛肉的味道,有口感而又嫩滑!

更令我驚喜的是他的薯條和薯蓉

薯條是幼身的,是剛新鮮炸好馬上上碟

非常惹口

纪念日
  • NZ rib eye steak
2K
2017-01-22 1561 浏览
同朋友去崇光感謝週血拼完後齊齊去左登龍街食晚飯。 Basilico 是主打意大利菜的餐廳,大廚係印度人,食物用心製作,味道一流。 另一間分店設於中環主吃pizza, 但這間店除了pizza外,還有其他特別菜式。 餐牌上有一欄是廚師推介,大約有3-4款,我選了2款。 NZ Mussels (500g) ($170) Served in cream sauce Basilico style & Basilico fries or serve in white wine sauce with leek & Basilico fries 青口可選cream sauce 或white wine 煮成,我選了前者。 青口份量夠大,而且每粒有肥美飽滿,味道鮮甜的,包住用洋蔥和特調的cream sauce 味道濃厚滋味。 還配上一客炸薯條,香脆香口,配cream sauce 食一流。 BBQ Sticky Ribs (Half/$130) Spanish Pork ribs cooked in Basilico secret sauce 由於兩個人吃,所以豬肋骨
同朋友去崇光感謝週血拼完後齊齊去左登龍街食晚飯。

餐牌上有一欄是廚師推介,大約有3-4款,我選了2款。

NZ Mussels (500g) ($170)

由於兩個人吃,所以豬肋骨選了半份,大概有5件。這個ribs 其實可選味道,但店員告訴我們Ribs 中已經有BBQ醬,味道比較濃,所以建議我們不用加。

果然,BBQ醬夠重口味,味道濃郁,肉質嫩滑,吸收BBQ醬味道一流! 旁邊還有沙律菜。

Chicken Alfredo ($108) Fettuccini in cream sauce with roasted chicken, spinach, herbs and spices

最後點了個店員推介的意粉,是忌廉和烤雞製成的,意粉掛汁力高,非常creamy.

整體食物非常好,下次會再來。

2016-11-19
2017-01-17 221 浏览
轉角走入登龍街 左一間右一間拉麵店到處都見到人龍 多到唔知㨂邊間好 今晚同埋為食姐妹決定放棄拉麵坐底好好地食個西餐 傾個心事 餐廳比想像中多人 比想像中熱鬧員工雖然個個都忙不開支 但卻依然友善我地㨂左洋蔥湯 好飲的不易做唷等了又等 終於黎啦 有模有樣啊飲一啖 好香濃嘅洋蔥味 洋蔥軟硬岩岩好中間嘅重點 芝士法包 吸晒洋蔥湯 超正mushroom risotto 一上枱已經好香黑松露味勁多菇 夠creamy 飯粒軟中帶硬 值得等最後係rib eye 唔知點解咁多汁⋯不過5成熟岩岩好 香草味濃 薯蓉夠滑 大愛
轉角走入登龍街 左一間右一間拉麵店
French  Onion  Soup
Wild  Mushroom  Risotto
NZ  rib  eye  steak
2017-01-14 129 浏览
雖然我的口味比較傳統,但平日時時出街食飯,都需要新鮮感,今晚朋友帶我去登龍街一家樓上店食意大利菜,煮得都幾啱我口味。浪漫西式格調,我幾欣賞啲畫。食咗三樣嘢,Corn Crab Cake 蟹餅最好食,煎得香,都幾多蟹肉,用咗少少忌廉汁調味。Basilico 汁青口最特色,汁係自調,有白酒、蒜、忌廉、芝士、洋蔥,少少酸,幾開胃,青口鮮甜。仲食咗意粉,Spagetti Aglio e Olio ,辣味啲,啲汁好夠辣,似乎加咗海鮮湯汁煮,濕濕地,有鮮味。
浪漫西式格調,我幾欣賞啲畫。
2017-01-10