2024-02-29 184 浏览
今日跟團去食,但女人(老闆)態度極差,第一句就得罪人,講多幾句得罪幾個人,食客間自己聊天話細碟,佢偷聽到唔順耳就即刻插咀反擊。老闆態度唔休做!講真佢嗰一碟12個人分真係唔夠囉!何況15人一枱分一隻雞,隻雞又唔係大隻,佢偷聽食客每句實話都要反撃,宜家你唔比人講實話㗎?團友意見又唔係同佢反映,佢插咩咀啫?仲有菜式唔到位,名叫羅漢齋,但其實係四季豆蓮藕片炒菜+鴻喜菇!!完全唔係羅漢齋囉!咁唔好騙人叫羅漢齋啦唔該!

2023-03-27 520 浏览
我冇食過,不過就算幾好食都可以唔使幫襯!餐廳入面個惡女人行出門口追住人嚟鬧,態度超差!喺門口睇完餐牌唔幫襯都唔得咩?唔明點解睇完餐牌就一定要幫襯。真係唔好食呢間!
我冇食過,不過就算幾好食都可以唔使幫襯!
餐廳入面個惡女人行出門口追住人嚟鬧,態度超差!
真係唔好食呢間!
2022-08-04 816 浏览
31/7/2022 星期日,天晴,起程遊車河,郊遊大尾篤!由於天氣炎熱,大尾篤唔多人踩單車,揸車沿途欣賞郊外風景。到達大尾篤BB開心棧,今日午餐食客家菜。幸好呢度有室內冷氣房,酷熱天氣好難坐戶外了。入到冷氣房,即刻透心涼,坐低先叫杯凍檸茶,消暑解渴。再叫咗三款小菜:-菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉唔油膩,啖啖肉,新鮮菠蘿🍍😋京蔥爆鱔球,香噴噴京蔥,啱晒夏天殺菌,鱔球肉香口,美味👍🏻蒜蓉炒萵筍,好清爽😋白飯一碗,粒粒飯👍🏻正宗客家菜,即炒夠鑊氣,熱辣辣上枱,食到咀舐舐😋大師傅即是大師傅👍🏻(後來見到隔離枱叫咗豉椒炒鵝腸,好難得有鵝腸架,下次要食這個!😊)大家到大尾篤,要嚟呢度試吓呀!佢呢度仲有其他小食,公仔麵呀,多士呀,豆腐花呀,唔一定要叫小菜,夠多元化!

入到冷氣房,即刻透心涼,坐低先叫杯凍檸茶,消暑解渴。
再叫咗三款小菜:-
菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉唔油膩,啖啖肉,新鮮菠蘿🍍😋
京蔥爆鱔球,香噴噴京蔥,啱晒夏天殺菌,鱔球肉香口,美味👍🏻
蒜蓉炒萵筍,好清爽😋
白飯一碗,粒粒飯👍🏻

菠蘿咕嚕肉
京蔥爆鱔球
蒜蓉炒萵筍
白飯
2022-05-10 572 浏览
呢度話難搵,又唔係。。但平時會忽視左佢。。黎到大尾篤一班朋友總會食d特式野,或者輕鬆浪漫一下。由於放低小朋友跟朋友們去踩船,而我們因為時間趕急,只可以搵間輕鬆坐既地方食野休息下。老闆娘好好人,打左2次問地址,好詳細講完仲走左黎接我地。佢的位置係沙灘對面,牌坊下面,走入去小小就見到。入到2種感覺,前面可細枱,寧靜,後面係大排檔感覺,有前後2邊位。適合2,3知己同大班朋友。。我們只有一個鐘時間,都唔知食咩好。咁岩見到後面台有炸大腸😍😋,但餐牌係冇既。。睇真d呢度菜式,主要係客家菜為主。最後叫左碟炸大腸, 好邪惡呀😍配啤酒。朋友叫左碗五香肉丁麵。食落去,忍唔住食第二舊。。我好怕會有味既炸大腸,但呢個係值得一試,冇果種騷味 ,香口,正👍👍食幾舊食埋配菜菠蘿唔膩。嘆啖啤酒。。令人就算速食快餐之餘都係一種享受。
呢度話難搵,又唔係。。但平時會忽視左佢。。
2022-05-09
  • 炸大腸
2021-05-18 1134 浏览
走入大尾督並不是BBQ,  而係去搵BB姐,一行6人,浩浩蕩蕩黎到BB開心棧!BB姐安排左個VIP房比我地,朋友一早預訂菜式:梅菜扣肉黃酒雞鵝腸薑蔥炒蟹黃金日本南瓜BB豆腐炸金蠔香煎蓮藕餅雷沙湯丸
2021-04-06 605 浏览
6/4/2021 星期二,天朗氣清,仍然是假期,要抓住假期的尾巴,大家都郊遊,今日我哋入大尾篤,一心想享受傳統客家菜,所以嚟 BB開心棧!佢哋有小菜,亦有簡單公仔麵,任君選擇!見到好多踩單車人士,嚟呢度抖一抖,補充體力!我哋食午餐,叫咗兩餸一飯:-啫啫薑蔥雞煲,一揭起煲蓋,香噴噴,夠鑊氣,雞球好入味,仲有豬肝,真好味!節瓜粉絲蝦米煲,調味適中,又多材料,美味!我哋二人,加碗白飯,全部食晒,實在太好食喇。配合兩杯凍檸茶,夠解渴!有誠意嘅大廚,要多多支持👍🏻
我哋食午餐,叫咗兩餸一飯:-
節瓜粉絲蝦米煲,調味適中,又多材料,美味!
我哋二人,加碗白飯,全部食晒,實在太好食喇。
配合兩杯凍檸茶,夠解渴!
有誠意嘅大廚,要多多支持👍🏻
啫啫薑蔥雞煲
節瓜粉絲蝦米煲
啫啫薑蔥雞煲
節瓜粉絲蝦米煲
2021-03-27 569 浏览
個豉油王鵝腸d油同芽菜仲多過d鵝腸 !鵝腸肥膏勁多 d油多到我可以整天婦羅另外個梅菜扣肉 味道錯綜複雜 d肉又梅 係我食過最唔得嘅梅菜扣肉叫咗三個餸最入得口係個客家釀豆腐 呢個味道 食呢個價錢極度不合理
叫咗三個餸最入得口係個客家釀豆腐
呢個味道 食呢個價錢極度不合理
外卖自取
2020-12-18 1111 浏览
疫情期間,郊遊也許是一個最好的活動。而這一天,我們就開車來到大美督,同小朋友看看海,踏踏單車。而在進行戶外活動之前,就先要醫飽個肚。我們開車在一列的餐廳尋尋看看,結果因為冇車位而過主,最後,看見這一個《BB開心棧》附設有一個停車場,看了價錢牌又相對不貴。而且,早知道這同鹿頸的《BB開心茶座》是同一老細,那就給了我們小信心,決定入來,簡單食個午飯再去玩。同一老闆的《BB開心茶座》,早就是我們每次食完雲泉、去沙頭角遊車河再轉經大美督回程時,在鹿頸必停必食碗豆腐花的地方。而每一次經過大美督,我們都手指指,這就是《BB開心茶座》牆上,眾多歌影視紅星同老闆合照的客家菜餐廳。這一次,因為種種的因素而來到了大美督的店。我們立即發現,牆上的明星照更多。店方自稱是 "名人食府" 絕不是老吹,而是真真正正有明星來用餐。我心想,他們大概是喜歡這兒夠隱蔽,而且老闆娘應該是同娛樂圈有點點的關係。一家四口來大美督,而且是臨時決定來,我們是沒有來吃美食的準備。所以,這回遇上了茶餐廳式的食店,絕對是啱晒我們心意。我們點了一份羅漢齋炒麵給茹素的太太,而這炒麵的確做到好素,只有芹菜同雜菌,再用豉油打個茨汁。也可以說,整個

一家四口來大美督,而且是臨時決定來,我們是沒有來吃美食的準備。所以,這回遇上了茶餐廳式的食店,絕對是啱晒我們心意。我們點了一份羅漢齋炒麵給茹素的太太,而這炒麵的確做到好素,只有芹菜同雜菌,再用豉油打個茨汁。也可以說,整個炒麵的味道,就是豉油味。而在底的麵,就是 100% 的香脆香口。
店子標榜是客家菜,而炒粉麵飯的 menu 也有客家炆豬肉飯。身為客家人的我一定要試一下。感覺上,自己家庭整的味道比較重五香味,而這兒的炆豬肉味道似乎偏甜。肉香,也非常之入味,再者,腩肉仔又夠肥,不錯。
第三份食物是牛腩炒河。濕炒的河粉就是河粉輕炒至軟身,同炒麵一個淋個餸同汁上去。這個可以說是茶遠牛腩,用椰菜伴的牛腩。而汁的味道,也就是同樣地以豉油味較為突出。吃一口牛腩肉,可真是又腍又香的一舊。算是有水準,只是個汁好似怪怪地。
凍檸茶,凍朱古力同熱奶茶,都是一般茶餐廳出品質素。只說同茶有關的,我可以說,他們的茶底口感好滑,味道亦夠濃,沖得出香港式的味道。
以茶餐廳的炒粉麵出品來計,味道算是OK 架啦。而是日的我們,只求食飽,在沒有其他要求之下,我可以俾一個細細的 good。
2020-04-14 972 浏览
Weekend想呼吸下新鮮空氣,除左行山,踩單車都係一個好選擇。呢日由沙田出發,踩到去大美督,由於太耐無踩過單車,真係由d chur 哈哈,慶幸天氣好好,和暖的陽光加微風,算係踩得好自在,途經幾間餐廳仔,熟悉大美督的朋友熱情推介BB 開心棧。餐廳掛滿好多老闆同知名人士的合照,睇黎係呢區好受歡迎。因爲食完要在前進,唔想食太飽,今次未有機會試呢度既正宗客家菜。快脆食個餐蛋麵加枝可樂,唔知係太耐無食午餐肉定點,外層煎得金黃香脆、熱辣辣,幾juicy唔會煎到太乾,真係好好味,而且煎蛋裏面仲係流心,相當有誠意啊!公仔麵帶有麻油香味,麵條質感較爲硬身,仲加幾條白菜仔。玻璃樽可樂唔係度度有,好睇又特別好飲。

玻璃樽可樂唔係度度有,好睇又特別好飲。

2019-07-21 903 浏览
食物質素尚可,但做生意手法不老實,埋單時只㩒㩒計數機,便講總數幾錢,因為價錢同心中預算略有出入,便要求查單,豈料老板娘反應甚大,自己再講也講錯收左我幾多,只說不會收多喇,想借機不講,態度惡劣,最後不情不願下逐項菜式講出價錢,但又不說總數,本人回去後根據其逐項價錢再計,連埋茶介加一也不用所付費用,收多70幾蚊,失望,不老實,用70幾蚊看清這店
2019-07-20
2018-10-09 995 浏览
有啲咩係開心過踩完單車嘅時候可以食一碗又香又滑嘅豆花。大尾篤嘢食好似好南轅北轍。聽講好似有幾間可以食豆腐花,誤打誤撞之下去左呢間,室外有四五張枱,都算開揚。原來入面有十幾張大枱,有冷氣,我地入左去。外邊有好多明星相唔知係好事定壞事。原來除咗豆腐花之外,呢間野仲有好多好似圍村菜式食。啲相都吸引我叫左碗熱豆腐花,好滑有豆香。仲叫左腸粉同咖哩魚蛋,一般。另外碗牛筋楠麵,牛筋好稔身,可以試。如果踩完單車想坐得舒舒服服,可以去呢度試吓。

我叫左碗熱豆腐花,好滑有豆香。

如果踩完單車想坐得舒舒服服,可以去呢度試吓。
  • 豆腐花
2018-04-12 922 浏览
今日公司下午,定咗五圍枱食午飯, 餸菜味道已經係一般到一般,甚至乎係差嗰啲。招呼差到不得了,白灼蝦上枱,問佢有冇豉油,佢竟然話冇。全程口黑面黑。到上豆腐花時,問佢有冇糖。佢竟然話:(冇你為食齋豆腐花囉!)咁都講得出好似唔想做咁。 俾錢都要受佢氣,去唔去食你哋自己諗啦。
2018-02-13 801 浏览
這兩年有幫襯開這家的豆腐花,味道唔錯,踩單車經過又可以坐係出面D檯休息一下。今日又去買外賣四碗凍豆腐花,點知攞到番屋企發現四碗都係餿的,變壞曬,陣味令人作嘔。本身間舖D衛生情況已經麻麻地,依家發現食物安全控制得咁差,以後都唔會幫襯,門口放曬D明星合照都無補於事!簡直離譜!!以後大家如果去幫襯都要小心D,如果唔小心食左D變左味食物就好大煲,分分鐘食物中毒都有份呀!希望店家以後要千萬留意食物安全的問題!
2018-02-13
外卖自取
2017-10-23 996 浏览
於大美督郊遊後,一家人到BB開心棧食晚飯。阿姨態度很好,見到我們有小孩,主動來推薦合適的菜式👍🏻人數不多,點了三個菜式和炒飯。推介😋入味而且肉的口感入口溶化蛋角香脆可口,小朋友非常喜歡
於大美督郊遊後,一家人到BB開心棧食晚飯。

推介😋

入味而且肉的口感入口溶化

梅菜扣肉
煎蛋角

蛋角香脆可口,小朋友非常喜歡
梅菜扣肉
煎蛋角
2017-02-22 1444 浏览
那天襯放假到大埔大尾督水壩郊遊,本是懐著軽鬆的心情,好好享受大自然。前往水壩前,想先吃一點東西,便在附近不同種類的餐廳中,選了BB開心棧。我們見到餐廳門外茶座有一張枱,比較開揚,便坐下來,但老闆娘叫我們坐入餐廳後面,我們問為何不可以坐這張枱,她說阻住送貨,最後我們説如果有人送貨,我們會讓路,最後我們吃完走了都未有人送貨。鹽焗雞米粉($35)鹽焗雞味道都很入味,米粉一般,份量很少。牛根腩河($35)本來是叫兩份雞米,但只有一份,老闆娘大力推薦牛根腩河,牛腩又瘦又柴,河粉又鞋。豆腐花($12)豆腐花很滑,但個碗很細,份量少,我一個人要食兩碗才夠。

鹽焗雞米粉($35)
鹽焗雞味道都很入味,米粉一般,份量很少。

牛根腩河($35)

豆腐花($12)
豆腐花很滑,但個碗很細,份量少,我一個人要食兩碗才夠。
2017-02-11