2017-04-03 124 浏览
今天放工,同事帶我去位於將軍澳新都城二期的BBQ Chicken,佢話尼間有很多不同味的韓式炸雞!而且味道也不錯!雙重芝士辣雞:雞嫩滑不會好辣,勁多芝士,可以拉絲,味道濃郁👍自選孖寶醬汁炸雞(10件):我選了韓式香蒜炸雞5件,很香蒜味,味道帶點咸。香脆芝粉雞5件,外層鬆脆,內層雞肉嫩滑,加上大量芝士粉,味道極之惹味👍芝士撈拉麵:用料有芝士、煙肉、洋蔥、紫菜和西蘭花,芝士加麵好夾,味道濃烈,加埋煙肉就更惹味,但不要加太多煙肉,因為會比較咸。
2017-04-01
  • 香脆芝粉雞
  • 雙重芝士辣雞
2017-04-03 84 浏览
要食辣炸嘢,首先要自我身體感覺良好。唔係就好容易上火熱氣😂今日狀態ok 和友人來吃個午飯點了兩樣食品。炸雞蒜味好濃不是只有一堆粉的口感而且雞肉多汁有水份的餐廳會俾埋膠手套你,可以用手大快人心的塞入口至於部隊鍋感覺就很普通味道有點辣有兩隻炸餃子兩件魚卷的東東4-5條年糕同一個麵有點失望飲品都大杯白牛,就是雪碧和雪糕。味道正常。檸檬茶,不是茶記那種,是本來帶有甜檸檬味的茶🤔吃完不會有味精口渴感不過就會有蒜味在口中停留吧
要食辣炸嘢,首先要自我身體感覺良好。唔係就好容易上火熱氣😂

今日狀態ok
和友人來吃個午飯
點了兩樣食品。

炸雞蒜味好濃
不是只有一堆粉的口感
而且雞肉多汁有水份的
餐廳會俾埋膠手套你,可以用手大快人心的塞入口
韓式鑿蒜味炸雞(5件)
至於部隊鍋
4-5條年糕同一個麵
有點失望
小型部隊鍋
飲品都大杯
白牛,就是雪碧和雪糕。味道正常。

檸檬茶,不是茶記那種,是本來帶有甜檸檬味的茶🤔

吃完不會有味精口渴感
不過就會有蒜味在口中停留吧
韓式鑿蒜味炸雞(5件)
2017-04-02 41 浏览
嬲到特登下載個app寫食評,今日中午去寶林分店食飯,點左個蟹肉沙津,有條蚯蚓/菜蟲係啲菜度條蟲好長,有我食指禁長,生勾勾仲郁緊跟住個店員又態度勁差咁話:咁我都幫你唔到wor你可以再臭串啲囉,第一次食飯食到禁嘔心禁受氣,我啲態度已經好好嫁啦,你仲要咁嘅樣,而家係我食到蟲wor,點解你個樣食左屎咁嘅?之後朋友同我都肚屙同嘔。我真係好嬲吖!!!碟野即時比佢收起左,冇影到相!想食炸雞可以去番樓上食KFC囉!!
條蟲好長,有我食指禁長,生勾勾仲郁緊
跟住個店員又態度勁差咁話:咁我都幫你唔到wor
之後朋友同我都肚屙同嘔。
我真係好嬲吖!!!
碟野即時比佢收起左,冇影到相!

想食炸雞可以去番樓上食KFC囉!!

去完韓國返黎幾日, 雖然人已經返左黎, 但個心依然仲係韓國。今晚相約朋友去寶林呢間新開既韓國炸雞餐廳, 門口有唔少人等位, 羊群心理下就去拎籌等位一試。店內唔算大, 設部分卡位, 首先先來兩碟韓國小食前菜 (免費)打開menu睇睇, 呢度除左有唔同味道既炸雞外, 部隊鍋、焗飯、韓式小食、麵類, 更有多款酒精/非酒精飲品選擇。其中一款最令我望見都心心眼而出面又比較少見, 當然係呢款棉花糖炸雞啦~【火焰鐵板棉花糖無骨炸雞 (10件)】HK$135炸雞以鐵板上, 上面有一大團粉紅色棉花糖, 大得幾乎覆蓋哂鐵板上既炸雞, 非常吸晴。之後店員用火槍係我地面前將棉花糖熱溶, 棉花糖溶至炸雞表面, 炸雞被炸過後表面一d都唔油膩, 好乾身, 炸皮薄而十分脆口。炸雞雞肉嫩滑, 配上表面甜甜地既棉花糖, 入口甜甜地又香脆, juicy既雞肉, 仲要件件都係無骨, 啖啖肉, 正!!仲可以點埋茄醬, 酸酸甜甜, 好開胃!!【芝士撈拉麵】HK$58麵質偏硬, 芝士香濃而且較杰, 入口creamy。【熱情果冰爽飲品】HK$52份量都幾大杯, 呢款飲品有分酒精同非酒精, 除左熱情果, 仲有玫瑰同薄荷味選擇。大半杯都

【火焰鐵板棉花糖無骨炸雞 (10件)】HK$135
火焰鐵板棉花糖無骨炸雞
仲可以點埋茄醬, 酸酸甜甜, 好開胃!!

【芝士撈拉麵】HK$58
芝士撈拉麵
麵質偏硬, 芝士香濃而且較杰, 入口creamy。

【熱情果冰爽飲品】HK$52
熱情果冰爽飲品

大半杯都係冰凍既沙冰, 有汽既熱情果汁慢慢流落黎, 甜甜地, 凍冰冰, 解渴首選!

【卡邦尼炒年糕】HK$58
卡邦尼炒年糕
年糕煙韌, 每條年糕表面均勻有卡邦尼醬包住, 入口同樣creamy
2017-04-01
火焰鐵板棉花糖無骨炸雞
熱情果冰爽飲品
2017-04-01 118 浏览
附送開胃小食蘿蔔很清爽酸甜味道有啲怪自選炸雞併盤$135 (10隻)芝士只有表皮有味,好似冇醃過咁韓祘炸雞的蒜頭明顯係擺太耐,顏色青青的,味道微苦帶澀,醬汁唔咸唔甜,得澀味,韓式醬係咁架?韓式醬牛拉麵$52麵就預左係即食麵,但係冇諗過淋到咁,明顯係煮過頭西蘭花完全無味又太淋牛肉無醃伏味指數:
附送開胃小食
蘿蔔很清爽酸甜
黑一片
味道有啲怪
自選炸雞併盤$135 (10隻)
芝士只有表皮有味,好似冇醃過咁

韓式醬牛拉麵$52
麵就預左係即食麵,但係冇諗過淋到咁,明顯係煮過頭

西蘭花完全無味又太淋
牛肉無醃

伏味指數:
2017-03-30 93 浏览
今天放學一行四人來一趟韓式肉食之行將軍澳bbq chicken是今晚的目的地炸雞種類多元化最後一致決定點香脆芝粉雞外面的芝士粉香味濃郁似是巴馬臣芝士粉味道帶甜應該混合了砂糖雞肉剛炸好熱烘烘的肉質頗嫩口跟芝士味道出奇的合襯朋友說怕熱氣竟點了個韓汁牛肉飯吃牛肉飯還是去yoshinoya算了芝士bb豬仔骨肉質非常幼嫩拉絲芝士是mozzarella所以芝士味從缺但配合食用還是美味過癮卡邦尼年糕很有驚喜醬汁濃厚年糕質感有嚼勁不消片刻就把全部食物清光管它油炸熱氣待會喝杯涼茶下火就好
今天放學一行四人來一趟韓式肉食之行

芝士bb豬仔骨
香脆芝粉雞
卡邦尼年糕
2017-03-28 172 浏览
星期日下午茶時間, 本來希望一家人開開心心食餐好, 點知...食評:韓式香蒜炸雞 - 汁太多令到D炸雞肉濕淋淋, 唔脆, 雞肉微暖江南粉絲炒年糕 - 太少年糕, 主角似粉絲, 味道可以海鮮餅 - 有大細之分, 但呢間分店只可以選大份, 海鮮少餅底大, 而且餅底太淋亦唔好味體驗 : 阿女(歲半)坐在太太同我中間, 阿女面前咩都無(費面佢攪野), 個位上菜姐姐係中意o係阿女頭頂傳菜, 然後放o係阿女面前... 請佢去第2面上菜, 佢都係中意放番o係阿女面前...

食評:

江南粉絲炒年糕 - 太少年糕, 主角似粉絲, 味道可以

體驗 :

請佢去第2面上菜, 佢都係中意放番o係阿女面前...
2017-03-26
2017-03-20 1010 浏览
很久沒回將軍澳舊居,上星期六有時間回去探朋友,所以也順道吃晚飯。看到一間新餐廳,在六點多的時候已有人排隊,就排隊試試。 BBQ Kitchen 主打是韓式風味......오빠(oppa) 韓式香蒜炸雞及秘製辣醬炸雞我們一行3人,先點了一個孖寶醬汁炸雞,可以同時試兩種風味的炸雞,有齊辣與不辣.....韓式香蒜炸雞,吃起來很香脆可口,令人吃不停口,另一款是秘製辣醬炸雞,同行朋友喜歡吃辣,覺得辣度適中,配合秘製醬汁,吃起來很惹味。 又點了一個江南粉絲炒年糕, 粉絲和年糕味道適中,不會太濃味,份量也十足。 朋友想吃辣一點,就選了韓式鐵板麻辣雞炒飯。 麻辣雞炒飯就令朋友十分驚喜,辣味非常刺激, 而且香辣的口感也能很好的配炸雞吃,吃下來不會覺得很膩。完全滿足了同行朋友對辣味的要求。 的確是很不錯的餐廳,難怪食客大排長龍,下次有機會一定要再試試其他菜式。
很久沒回將軍澳舊居,

上星期六有時間回去探朋友,所以也順道吃晚飯。

看到一間新餐廳,在六點多的時候已有人排隊,就排隊試試。

韓式香蒜炸雞及秘製辣醬炸雞
我們一行3人,

先點了一個孖寶醬汁炸雞,可以同時試兩種風味的炸雞

有齊辣與不辣.....

韓式香蒜炸雞,吃起來很香脆可口,令人吃不停口,

另一款是秘製辣醬炸雞,同行朋友喜歡吃辣,

覺得辣度適中,配合秘製醬汁,吃起來很惹味。

又點了一個江南粉絲炒年糕,

粉絲和年糕味道適中,不會太濃味,份量也十足。

朋友想吃辣一點,就選了韓式鐵板麻辣雞炒飯。

麻辣雞炒飯就令朋友十分驚喜,辣味非常刺激,

而且香辣的口感也能很好的配炸雞吃,

吃下來不會覺得很膩。

完全滿足了同行朋友對辣味的要求。

的確是很不錯的餐廳,難怪食客大排長龍,

下次有機會一定要再試試其他菜式。
2017-02-19
2017-03-13 193 浏览
放工後首次光顧此餐廳,點了特色醬牛肉飯,蟹肉沙律,酸甜炸雞和兩杯野飲,牛肉飯到後看到有綠色的醬,查問後知是日本芥辣,因我們二人不吃芥辣(餐牌上沒有寫是什麼醬),這巳扣分了,之後轉泡菜豬肉飯,餐牌上是微辣,本人平時都食泡菜的,點之食後三啖左右,我們已經受不了,辣到死呀,泡菜外重有咩料呀,蟹肉沙律D生菜大塊到手掌咁,好心切下啦,另外D芝麻醬咸到呢😣……之後再叫卡邦尼年糕啦,唸住正常D,但D年糕硬過乜,成餐飯最好食係D炸雞,夠熱,但一隻炸雞細到好似m記的雞亦咁囉,揾笨,無下次,不知所謂的韓國餐廳!
,無下次,不知所謂的韓國餐廳!
2017-03-13 149 浏览
有的失望,將軍澳難得一見有韓式炸雞店諗住試下點知 首先等位方面已經好混亂-終於入到去地板很有的濕 差少少(扇親)好啦 到食物方面 oh my xxx叫左香蒜炸雞係熟 不過係凍左 ,留意蒜頭係生又粗粒 粉漿算係幾厚 不過$128 10件炸雞咁大件 相對上 叫係咁啦 然後叫左個醬牛韓式飯 極之普通 一的驚喜都無 部隊鍋稍為ok 不過都唔係好熱 的麵都有得乾 最簡單的午餐肉乾過牛肉乾 bo 我諗唯一最熱係杯水 店員服務態度都唔錯既 ,速度都幾快 不過太忙關係 佢地最終最終都係走漏單 真心覺得失望。
有的失望,將軍澳難得一見有韓式炸雞店諗住試下
真心覺得失望。
2017-03-06 968 浏览
星期日最好就係瞓到自然醒,食個tea行吓再晚飯,today終於可以過我喜歡既生活~夜晚仲同左阿囡去左呢間韓國餐廳食飯,簡單的幸福就是最好!餐廳是新開張的,加上又係晚飯時間,所以都等左陣先有位,坐低後睇睇餐牌都幾多款,又炸雞又韓國料理咁,飲品選擇都好多阿囡最喜歡食甜酸野,所以就叫左呢個滋味甜酸炸雞(5件),樣貌都好靚吓,炸得外脆內嫩,入需仍保留有雞肉既肉汁,醬汁酸甜適宜,很是美味再黎仲叫左碟海鮮炒年糕,帶點泡菜的微辣辛香,還有適量配菜,而氧糕更煮得入味又煙靭,口感好豐富,仲好開胃我個人覺得這碟香濃芝士BB骨是今晚叫既菜式中最好食的!BB骨煮得好入味又好林,芝士軟軟中有微微咸香,醬汁甜甜中有點燒烤味,煮得很好,好食到我一個人都食左半碟 食左咁多濃味食物,所以待就揀左杯健怡果醋梳打來清清口,這杯梳打冰冰微甜,飲在口中立即有股清涼感沖進食道般爽!
滋味甜酸炸雞(5件)
海鮮炒年糕
香濃芝士BB骨
健怡果醋梳打

2017-03-05
滋味甜酸炸雞(5件)
海鮮炒年糕
香濃芝士BB骨
健怡果醋梳打
2017-03-04 206 浏览
諗唔到終於有一間舖可以令我有寫post嘅衝動……呢個鐵板炒飯堅係辣到抽筋 唔明點會寫hot自認係好辣之人 但呢個辣到一啖都食唔落 香蒜雞okay好味 肉嫩多汁 如果唔係生蒜應該會更好
諗唔到終於有一間舖可以令我有寫post嘅衝動……

呢個鐵板炒飯堅係辣到抽筋 唔明點會寫hot
自認係好辣之人 但呢個辣到一啖都食唔落
辣炸雞鐵板炒飯
香蒜雞okay好味 肉嫩多汁
如果唔係生蒜應該會更好
香蒜炸雞
香蒜炸雞
2017-03-02 172 浏览
去開寶琳買家庭用品,行得耐有少少攰,梗食埋野先返屋企!一行出千色店就見到有好多人排緊隊,原來係排緊一間新開既炸雞店,人排我梗要排,等左一陣就有位,真係太好了!食客多係後生仔,店家以炸雞作招牌菜式,但我今晚唔太想食烤野,最終同媽咪叫左韓式料理食媽咪最鍾意食韓國炒粉絲,所以就滿足吓佢點左呢款"江南粉絲炒年糕"講真好大碟!有主角韓國粉絲外,還有年糕、椰菜、紅椒、青椒、蛋絲,炒在一起味帶不辣的韓式泡菜味,唔太咸,仲有少少甜,粉絲亦完全吸引晒醬汁的味道,煙煙靭靭,好食呀 因太攰同餓,之後仲點左個"特式醬牛炒飯",都唔係好細碗,牛肉味頗濃及嫩,紫菜好脆口,配上醬汁伴著食,好有韓式伴飯feel 慣左食飯一定要飲d野既我就飲了這杯"玫瑰冰爽飲品",酸甜度適中之餘還具有陣陣玫瑰花香,很是特別,就連一向唔太鍾意凍飲既媽咪都話ok餐廳性價比高,加上價錢親民,可以再次食過唷!!
江南粉絲炒年糕

特式醬牛炒飯
玫瑰冰爽飲品

餐廳性價比高,加上價錢親民,可以再次食過唷!!

2017-03-02
江南粉絲炒年糕
特式醬牛炒飯
玫瑰冰爽飲品
2017-03-02 143 浏览
輕輕鬆鬆又到星期日,咁輕鬆就當然要去街食唔好辛苦自己!阿寶話早排經過新都城有間韓國餐廳新開好想去食,我一講出去食,佢就話要去個間食,順吓佢意就go go go一去到爆多人,都等左好一陣先有位,聰明既我就拎左飛後去行左一陣先返餐廳門口等,咁就唔會覺等得咁耐幾經等待終於坐低~先黎就叫左個醬牛面豉湯,個湯入面堅有牛,味道都好清唔會得個死咸味,亦唔會有好多油,OK呀~一場來到就梗要食炸雞,這裡的炸雞有好多種口味,揀左一大輪後就揀左甜酸炸雞,雞件炸得香脆,肉質鬆嫩,醬汁亦酸酸甜甜,開胃得很,愈食愈美味另外亦order左焗海鮮炒飯,個焗碟係心型幾特別,都幾多,有大蝦、魷魚、青口、蕃茄仔、西蘭花等,當然仲有好多芝士,醬汁足夠,味道香濃,又夠晒熱,呢個配搭好食可能係新開關係,人係比較多,食物種類及口味選擇都好多,店內更不停播放韓國流行音樂,氣氛十足
醬牛面豉湯
滋甜酸炸雞 (5件)
焗海鮮炒飯

2017-02-26
醬牛面豉湯
滋甜酸炸雞 (5件)
焗海鮮炒飯
2017-02-27 1959 浏览
First and foremost, this place is always jam packed with all of customers, families, couples, and interesting I saw a 70+ lady in wheelchair coming to this place for deep fried chicken! Just like any other Korean restaurants, 2 kinds of appetisers are served, kimchi and sour pickled radish. Pretty standard but I think the radish can be more sour. Korean style beef soup $38Though fried chick is a must order, I would like to try something else so I have ordered a soup. Instead of the classic kimch
Korean style beef soup $38

Though fried chick is a must order, I would like to try something else so I have ordered a soup. Instead of the classic kimchi tofu soup, I went for the beef soup which actually came in a giant bowl that could probably feed 3-4 people!
The soup itself is pretty savoury in taste and is filled with some chunks of shredded beef, bean shoots, pickled radish, and onions. Seasoned with fermented bean paste, this is salted but is a kind of healthy salted taste. It's also not too oily so it's just great to enjoy it in this cold weather.

Cheezling chicken + Secret sauce chicken $128

For $128, you can pick 2 of your desire kind of chicken so that you can try more but with a similar price. It comes in 5 pieces of each so it's more than enough for 2 ppl in my point of view.
The cheese one is covered in generous amount of cheese powder that tasted pretty much the same as the kraft one. It's sweet from the cheese powder but savoury at the same time from the deep fried chicken that is perfectly crunchy on the outside and moist and juicy on the inside.
The secret sauce chicken is a lot stickier from the sweet and sour red sauce. Yet, the skin is still very crunchy and flavourful. It's very slippery too so make sure you use their gloves that comes with it. Wet wipes are also available at each table
You can see how juicy it is from the inside and it is also very oily and greasy but you know that is what is making it good. However, I do personally prefer the cheesy one just because it is sweet and savoury at the same time which is also kinda addictive from that old-school cheese powder that we used to have in our childhood.
Iced Americano $32
Lastly, you gotta have some coffee in live. It's quite funny that they serve me hot fluffy cream and syrup when I order Americano. I hope I am not the only one who prefers my coffee black? (I just added a touch of cream just to make it more photogenic tho)
I am happy to see that more and more new restaurants are taking over TKO so that ppl don't have to go to HK Island for that. Again, there are too many customers going to this place so do expect a certain amount of waiting time.
2017-02-26