2016-07-17 225 浏览
勁難食勁難食勁難食雞 勁乾 乾到咬唔開飯 勁硬 食完包你胃痛服務 唔太好等餐等左勁耐大家唔好中伏 救命 簡值係地獄我聽到隔離枱都話d飯好難食紅磡咁多好野食 千祈唔好食呢間 行過隔離食麥記都無咁難受
勁難食勁難食勁難食

我聽到隔離枱都話d飯好難食

紅磡咁多好野食 千祈唔好食呢間 行過隔離食麥記都無咁難受
2016-07-17
2016-07-15 188 浏览
韓國風盛行 肥妹有時都會口痕想食炸雞黎到BBQ chicken premium 感覺比較casual而且價錢都好合理裝修比較簡單 客人嘅空間感覺唔錯兩邊有電視 會播放韓國mv 有好幾枱後生女睇得好開心嫁坐低就上左兩個開胃小菜芝士炸雞上面芝士粉味道濃郁 又唔會因為咁令口感變乾蒜味炸雞炸雞沾上韓式醫汁 上面再加上蒜茸 十分惹味 真係想食多幾件海鮮餅如果可配上韓式辣醫 味道會更加提升泡菜煙肉芝士炒飯除左飯面 就連飯中間都有大量芝士配上煙肉口感不錯 鐘意芝士嘅朋友 可以一試但可考慮不用煙肉 加入海鮮 或會有唔同感覺蟹肉花卷蟹柳加入大量青瓜甘筍等爽口蔬菜會沾上韓國辣椒 清新中帶少少辣味 分常開胃而且一份有16件 可以多啲人黎 開心share!後話喺食飯中 加插一段小插曲侍應拎左一碟我地無叫嘅炸雞上黎我地每人拎一舊食左一啖發現我地無叫過同向侍應講返 呢碟我地無叫過 佢轉頭返黎話 當無事發生就可以之後 再有一位應該較高級嘅過黎問 呢碟你地本身無order 咁要唔要幫你加返落張單 計返錢我地都跟住佢就話 如果唔係 我而家收返佢如果下次有同類事件發生 我相信所有客人都唔介意收返佢因為我地唔知道係上錯先食
韓國風盛行 肥妹有時都會口痕想食炸雞
但可考慮不用煙肉 加入海鮮 或會有唔同感覺
蟹肉花卷
蟹柳加入大量青瓜甘筍等爽口蔬菜
會沾上韓國辣椒 清新中帶少少辣味 分常開胃
而且一份有16件 可以多啲人黎 開心share!

後話

如果下次有同類事件發生 我相信所有客人都唔介意收返佢
因為我地唔知道係上錯先食左 而且我地都有講過係錯左
喺我地自己話黎錯嘅時候就收返
2016-07-12 182 浏览
隨著韓劇的流行 也越來越多韓式料理的店正值下午茶用餐尖峰時刻的居然已經不用排隊了還立刻馬上有位子雖說不用候位,但店內仍一直是客滿狀態的,生意非常好菜單就是這個吸引我們進來!海鮮炒年糕醬汁較薄,食起來淡口芝士份量也非常少,好險年糕吃起來不太硬蟹肉沙律配花卷雙併(蟹肉和醬牛)配上芝麻醬的沙律,不覺不失花卷雙併不見一般韓國飯卷的麻油香,如不沾一下韓式醬汁來吃兩者都很淡只能說下午茶價格不算貴餐廳環境舒服
隨著韓劇的流行

也越來越多韓式料理的店

正值下午茶用餐尖峰時刻的居然已經不用排隊了

還立刻馬上有位子

雖說不用候位,但店內仍一直是客滿狀態的,生意非常好
菜單
就是這個吸引我們進來!
海鮮炒年糕

醬汁較薄,食起來淡口

芝士份量也非常少,好險年糕吃起來不太硬
蟹肉沙律配花卷雙併(蟹肉和醬牛)

配上芝麻醬的沙律,不覺不失
花卷雙併

不見一般韓國飯卷的麻油香,如不沾一下韓式醬汁來吃

兩者都很淡
只能說下午茶價格不算貴

餐廳環境舒服

2016-07-09
2016-07-12 162 浏览
之前公司同事買了BBQ Chicken炸雞外賣帶回公司吃,味道不錯之外原來它們的炸雞是以橄欖油製作,感覺較健康一點,所以最近專程到餐廳再吃一次,熱辣辣比外賣更美味。吃炸雞當然最好配啤酒,但因為我最近濕疹發作要戒酒,所以還是選了健怡果醋梳打,以韓式紅醋調配而成,酸酸甜甜有解膩作用,紅醋有效幫助消化,減輕吃炸雞的罪惡感。醬牛花卷,軟硬適中,有淡淡麻油香味,配料及牛肉分量都很少,幸好肉質軟腍,味道還算不錯。我跟好友都是芝士控,所以選了兩款芝士口味的食物,其中一款芝士撈拉麵,芝士味非常香濃,有少量煙肉及西蘭花作配菜,有點像卡邦尼的味道, 朋友邊吃邊讚好味。主角香脆芝粉雞,炸雞有不同件數選擇,而我們兩人就選了十件,店員會細心送上膠手套,吃炸雞是不怕弄髒手指。芝士粉只淋在炸雞上,有點不夠均勻,幸好芝士味很濃卻不會太咸,作為芝士控的我表示非常喜歡。咬開鬆脆的黃金外皮,肉質超嫩滑,肉汁也豐富,熱辣辣好惹味。
咬開鬆脆的黃金外皮,肉質超嫩滑,肉汁也豐富,熱辣辣好惹味。
2016-07-10
  • 香脆芝粉雞
紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下11B號舖MENUBBQ Chicken Premium Chicken 走比較快餐形式的韓國炸雞店,而MENU上的菜式五花八門都有, 價錢合理的花卷雙拼,泡菜同蟹肉,共16件,泡菜酸辣幾乎合胃口,蟹肉只是用了魚肉蟹柳,味道就一般。田園沙律$40胡麻醬加芝士碎,落得比較多對我來說味太濃,因我不太愛多沙律醬,菠蘿肉同粟米罐頭貨,但豐富了食材混血的味。玫瑰冰咖啡,太熱了要凍都幾大杯,玫瑰味唔突出,似一杯普通咖啡。10元一杯come zero,竟然有片檸檬,超值抵飲。$128 先選孖寶炸雞, 黃金橄欖炸雞同蒜香炸雞。有十件算得上是非常稱心又抵食,炸雞皮好脆吃完都唔會嘴邊沾上油,而蒜香炸雞面上沾了一層似蜂蜜的薄甜醬,再灑上蒜片,食落有淡淡蒜香味,份量十件吃不完,要了盒子打包外帶回家。紅餅 2件 $45酥皮富牛油香又非常酥脆,好似千層酥的口感,更掃了糖漿同沙糖,塞得飽滿的紅豆餡咬下要小心燙,大大大滿足, 紅豆味香濃甜度自然。連鎖店定貨非常超值,而炸雞以性格比論很高值得光顧。
紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下11B號舖
MENU
而MENU上的菜式五花八門都有, 價錢合理的
10元一杯come zero,竟然有片檸檬,超值抵飲。
$128 先選孖寶炸雞, 黃金橄欖炸雞同蒜香炸雞
份量十件吃不完,要了盒子打包外帶回家。
紅餅 2件 $45
咬下要小心燙,大大大滿足, 紅豆味香濃甜度自然。
連鎖店定貨非常超值,而炸雞以性格比論很高值得光顧。
2016-07-10 116 浏览
今日去食左bbq chickeb係紅磡既分店, 韓式香蒜炸雞,味道濃郁既傳統韓式甜醬,加上香濃大蒜,超惹味~非常開胃,雞肉嫩滑,炸粉岩岩好!唔會好厚好膩蝦花卷小巧的骰,一口一個 ,飯味濃,有咬口~煙煙韌韌!炸蝦爽脆卜卜!香濃芝士bb骨,香濃芝士與特別size的豬肋骨條,分別製造出軟綿與彈牙,兩種折然不同的口感, 再以火熱鐵板盛載以保持溫度,啖啖肉~一d都唔乾身~用半溶既芝士包住豬肋骨!正

蝦花卷小巧的骰
,一口一個 ,飯味濃,有咬口~煙煙韌韌!炸蝦爽脆卜卜!
2016-07-10 159 浏览
周日放假,周圍揾好野食,紅磡之前已经有多國美食,你講得出都有得食,炸雞都有好幾間,但食就要揾專門店今次搵到這吸睛的門口,就是Bbq chicken今天大熱,首要order韓式柚子梳打和茘枝梳打,吾太甜就至good,好冰凍橄欖炸雞,外觀平平無.奇,但吃就知一定要叫這個,至可以吃出好評,外皮超脆,但內吾亁超juicy,可能是用橄欖油炸,真的無油炸味,超班有鮮雞味,因沒有其他酱附送,但都能吃出鲜味花卷拼盤有24件三個口味,牛肉,蟹肉,泡菜,滿足吾同口味,幾好飯粒超爽,吾谂,配吾同食料就有吾味,我最愛是泡菜,酸甜辣適中我開胃脃蝦沙律整體ok,菜新鲜,胡麻酱酸甜適中,有濃濃的花生酱味,但帶酸是重点,脆蝦就不太脆最後就來一客韓式牛肉拉麵,有驚喜,濃甜韓酱和牛肉超夾,能帶出牛肉味,至拉麵煮得好爽口,吾諗,好滑身,和酱和牛肉都非常夾,整體都有八分至上。
今次搵到這吸睛的門口,就是Bbq chicken
2016-07-10
  • 橄欖炸雞,韓式酱牛肉拉麵
2016-06-28 218 浏览
過晒LUNCH TIME先和同事出來揾食,口淡淡食下炸雞都好喎,於是接受了店員的招來入去一試。一個TEA SET 包一款炸雞和一個小食加一杯汽水,好抵(ORDER第二個TEA SET半價啊)。試咗柚子炸雞,好香的柚子味,食落層柚子蜜又甜又酸,好開胃,仲有少少柚子肉!而且雞件炸得好香好脆,肉質又唔會因為受過高温煮炸失了太多水份而太硬實,依然幾彈牙同夠滑。個小食真係一D都唔小!看圖都見佢中間的牛肉都好足料,而且啲牛肉都煮得幾夠味,食落每一個Kimbab都覺得好滿足的。而我同事叫咗個紅餅做小食,又係大大個,有半塊面咁大,真係估唔到佢做甜食都會做得咁好,個紅餅上菜時係好熱的,而且外脆內軟,好香牛油味,裏面的紅豆蓉好細,成個餅都好完美。竟然連個汽水都冇得彈,叫咗杯可樂,大大杯當然啦,仲幫你放片小檸檬落去,真係一絲不苟。
而我同事叫咗個紅餅做小食,又係大大個,有半塊面咁大
2016-05-16
2016-06-22 231 浏览
適逢公司六月之星生日,放工後大家一齊到紅磡食炸雞慶祝,吃這間只因壽星最愛OPPA一行六人等了大概五分鐘已經有座位了,相信銅鑼灣分店輪候時間一定不只。大家都非常肚餓,分別點了三款炸雞,炸雞分量大概可分成大、中、小三種,點了中的已有十件。第一道是蜂蜜脆片炸雞,甜甜的蜂蜜包著炸雞,上面撒上了栗米脆片,個人認為這個味道最好雖然蜂蜜醬汁較稀,但相對地不會過甜,欣賞這裡的炸雞不會只吃到炸漿而沒有肉,而且雞肉仍是嫩滑多汁,在香港來說,這間算是最貼近韓國吃到的炸雞第二道芝粉炸雞,相同的製法但表面沾滿了大量的芝士粉,效果卻強差人意,不止吃得成口粉,芝士粉溶在口裡變成一舊舊,感覺好像成樽芝士粉倒落口一樣,本身是芝士控的我也不太懂得欣賞第三道香蒜脆炸雞,先看樣子比較失色,但味道也相當不錯,雞肉仍然保持嫩滑,配上帶有蒜香的醬汁,確實惹味可惜是同事都不吃辣,下次有機會一定要試試其他辣味的!因為大家餓鬼上身,兼且有選擇困難症,飯卷點了一碟廿四件的拼盆,分別有泡菜、牛肉和蟹棒,泡菜味較突出,其他的都比較淡,主要靠旁邊的韓式醬汁調味,以連鎖店來說School Food的飯卷相對較佳這個韓式芝士撈麵也非常不錯,芝士汁足
大家都非常肚餓,分別點了三款炸雞炸雞分量大概可分成大、中、小三種,點了中的已有十件。第一道是蜂蜜脆片炸雞,甜甜的蜂蜜包著炸雞,上面撒上了栗米脆片,個人認為這個味道最好
可惜是同事都不吃辣,下次有機會一定要試試其他辣味的!
這個韓式芝士撈麵也非常不錯,芝士汁足夠平均地沾滿了所有麵條,麵條很彈牙,配合紫菜碎和微微煎過的煙肉一起吃,瞬間被消滅了

其實我們還點了個海鮮炒年糕,但顧著吃忘了拍照
加埋六杯飲品埋單才8xx,性價很高,相信必定會回吃!
晌附近返工,放工同屋企人食飯…食開嘅新川滿座又落緊雨,屋企人唔想等位,咁就試下呢間啦,見佢裝修ok,電視機播緊韓國台,仲話係特許經營… 野食話平唔平話貴又唔貴…是但啦…坐低,茶都無杯,因為平時多數韓國餐廳都提供熱麥茶。。我就問佢可唔可以俾幾杯茶…佢話:無喎~(即刻dead air左)咁…有無水?“咁就有…” 水…有up味我未飲過咁難飲嘅水前菜…水洗過咁嘅味飯卷…仲細粒過青瓜壽司橄欖炸雞…皮好重油益味,雞無雞味 但有陣怪/臭味……泡菜餅*****好味!但要襯熱辣辣時食先好味員工包括經理淨係掛住傾偈…筷子要問先俾~(難道你覺得係用屮食紫菜飯卷?)貼錢買難受…我無食食下走左去已經算係咁~

水…有up味我未飲過咁難飲嘅水
前菜…水洗過咁嘅味
飯卷…仲細粒過青瓜壽司
橄欖炸雞…皮好重油益味,雞無雞味 但有陣怪/臭味……
泡菜餅*****好味!但要襯熱辣辣時食先好味
2016-06-12
2016-06-03 447 浏览
看韓劇最想就係食炸雞雖然去唔到韓國,喺香港搵到間分店即時興起,食指大動自選炸雞:黃金炸雞及秘製辣醬炸雞炸雞炸得外皮金黃鬆脆,內裏雞肉鮮嫩幼滑,估不到炸雞肉仍可以這麼嫩滑黃金脆雞即原味炸雞,沒有醬汁秘製辣醬味道好特別,將炸雞脆的地方變得少許林入了辣味,入口又辣又趣,熱氣之選前菜三寶也不錯,尤其喜歡酸蘿蔔,入口酸酸地,好似有少少消滯清膩的感覺
看韓劇最想就係食炸雞

雖然去唔到韓國,喺香港搵到間分店

即時興起,食指大動

自選炸雞:黃金炸雞及秘製辣醬炸雞
自選炸雞

黃金脆雞即原味炸雞,沒有醬汁

自選炸雞
2016-06-02 258 浏览
話係炸雞專門店,不過我地除左食炸雞之外都食左其他野,我地有食一個韓式飯卷拼盤,跟住喊埋個芝士撈麵韓式飯卷都幾多,有趣的是還附送一小盤辣醬和玉米片,可能是作為前菜吧,食落脆脆的,幾好味。但主角都係飯卷,飯卷有四種,包括有八件炸蝦,八件烤肉,八件蟹柳,同八件泡菜。我每隻都有食,炸蝦微脆,蝦肉爽彈,ok。烤肉幾好食,個味道調得唔錯。蟹柳就一般蟹柳,不過韓式飯卷既飯有啲唔同,所以食落同日式蟹柳卷味道道唔同,幾特別。泡菜就唔算太辣,不過都幾香既,泡菜飯卷真係第一次食,幾有趣。有飯卷打底,其實都幾飽,跟住再食邪惡既芝士撈麵,真係一大挑戰。芝士撈麵上面有煎得微焦脆口既煙肉,還有紫菜碎等,我叉左一住黎食,佢啲麵係拉麵黎,十分之爽彈,芝士濃郁,很是掛麵,入口時食到好濃既芝士醬汁同埋彈牙拉麵,熱辣辣,十分好食。不過我地有啲飽,所以食得慢左,最後放涼了小部份就冇甘好食,所以,一定,一定,一定要趁熱食,因為真係好食好多。

2016-05-31 1745 浏览
由開張到此大大話話幾個月今天才有時間一遊,落腳地對於自己有點兒「兩頭唔到趕」、最後選擇性坐火車經天橋到目地的,以韓星做招來,首要招客必然是一終後生們。。堂內設計佈局也滲出陣陣韓味,刻意用心度身訂造型做格局、令人有置身在韓之感三小碟前菜,酸蘿白、芽菜絲與及韓泡菜,每款都令人胃口張口, 地域口味可能有所不同,但酸酸辣辣這傢伙永遠是全球通行泡菜煙肉炒年糕HK$68.(辣) ,字面已告解一切、整份已原裝平底煎鍋上,份量上其實蠻多,角色上泡菜就不及洋葱多、可能加上洋葱後會帶上一份甜美,固此大廚也毫不輕手,唯一挑剔可能是「芡汁」 較薄較稀,如果得以改善,感覺更佳,大大片煙肉亦十分疏爽、年糕咀勁彈牙, 越辣越香勁,吃得開始露汗簡單沒有做作玫瑰latteHK$30.表面不層有一點拉花,換來的卻是細心送贈Orea cookie,斗得女兒家芳心、也斗得一個徐娘伴老廚娘心,甜度恰好滲出淡淡玫瑰清香,任何時候也很享受雖然這個是A版韓貨,但加上頭頂電視不停播送韓歌、一面食一面韓風入侵,就脆脆收貨解救一吓旅韓之念。

堂內設計佈局也滲出陣陣韓味,刻意用心度身訂造型做格局、
令人有置身在韓之感
三小碟前菜,酸蘿白、芽菜絲與及韓泡菜,
泡菜煙肉炒年糕
泡菜煙肉炒年糕
簡單沒有做作玫瑰latteHK$30.表面不層有一點拉花,
甜度恰好滲出淡淡玫瑰清香,任何時候也很享受

雖然這個是A版韓貨,但加上頭頂電視不停播送韓歌、
一面食一面韓風入侵,就脆脆收貨解救一吓旅韓之念。

玫瑰latte
2016-05-29
$108. (午餐)
2016-05-27 199 浏览
作為甜品控,除左必食既炸雞之外,又點可以放過依度既甜品? 我地比左一半肚比炸雞,另外一半,就用來裝甜品,咩甜品呢,就係明洞咖啡綿花冰,同埋紫薯雪山兩款甜品。 甜品,除左口食,當然仲會用手機食,賣相當然好緊要。 甘先到既就係紫薯雪山,只見到雪山既最上是一顆圓圓的雪白雪糕,然後,微微延展的弧度向下延伸,鋪出夢幻紫的刨冰雪山,仲可以見到刨得碎碎的冰剔透閃亮,最後,就係一粒粒既藍莓,望到,手機已經覺得好吸引。 另一樣甜品都幾靚,一大團粉紅色的棉花糖,倒下espresso 和煉奶後,從中陷落,顯露出雪糕和綿花冰,而融化的棉花糖就柔和地披在雪糕和綿花冰之上,宛若新衣。 喂飽手機之後,當然輪到嘴啦,紫薯控撲向雪山,咖啡愛好者就當然斯文地食棉花冰啦紫薯控表示,紫薯粉雖然薄薄一層,但頗濃,和雪糕及刨冰同食,入口即融有紫薯香,幾好味。 我就表示,棉花冰鋪上棉花糖後,質感綿軟,入口即化,重點係咖啡幾香,令成個甜品好食上一層樓。 不過到最後,都係說服唔到對方自己個款更好食xd
作為甜品控,除左必食既炸雞之外,又點可以放過依度既甜品?

不過到最後,都係說服唔到對方自己個款更好食xd
屋企附近開咗呢間炸雞店,一直都好想食,終於有一日早放工可以同屋企人去食,特別比啲甜品吸引住~1. 特色八爪炸雞小食拼盤:一個拼盤有晒咁多樣嘢,最啱滿足我呢個貪心嘅人,新鮮熱辣辣,有炸八爪魚,炸雞同埋薯角,d雞個皮仲係好脆,成個評判好足料超級豐富~ 2. 蜂蜜脆片炸雞:上面有啲脆片同柚子汁,加埋啲柚子汁就唔油膩,d雞肉都好嫩,特別推介~因為比啲甜品賣相吸引黎幫襯,所以點可以唔叫甜品呢~3. 紫薯說三陪雲呢拿雪糕:賣相又係好吸引,好好味~4. 明洞咖啡棉花冰陪朱古力雪糕:呢個甜品非常之有趣好玩同好味,有一杯Espresso同埋煉奶,上面有一層棉花糖,冇諗過咁得意好玩,加左啲咖啡係上面之後會有一粒粒嘅珠珠變出黎,最後會流晒去下面個刨冰,變咗咖啡泡冰,中間仲有一個朱古力雪糕,成個組合非常之好味~

因為比啲甜品賣相吸引黎幫襯,所以點可以唔叫甜品呢~

3. 紫薯說三陪雲呢拿雪糕:賣相又係好吸引,好好味~

2016-04-18