2023-10-13 16 浏览
收工做完運動近近地約屋企人係荃灣食個快既晚餐回家去見到荃灣開左間養生小店門口個餐牌有花膠又藥膳一於入去試下❤️藥膳花膠釀魷筒淮山麵本身都好喜歡雞酒藥膳都類似係雞酒飲完成個人暖曬魷筒入面釀左墨魚滑好特別花膠有兩大塊淮山麵細細條好健康❤️花膠釀魷筒泡飯泡飯吸收左d雞湯既精華好鮮甜好耐無食過泡飯原來加左d好飲既湯係好入味有條炸得好香脆既春卷咬落去都刷刷聲🤩❤️追加餃子我地都不約而同追加左餃子餃子成個拳頭咁大包得好紮實入面充滿住肉同肉食一粒已經好飽肚💁‍♀️BnR (荃灣)👣荃灣大壩街65號地舖
收工做完運動

餃子成個拳頭咁大
包得好紮實
入面充滿住肉同肉
食一粒已經好飽肚

💁‍♀️BnR (荃灣)
👣荃灣大壩街65號地舖
BnR 📍 荃灣大壩街65號地舖今日颱風假,大家做咗啲咩呢?喺門口以為係一間Cafe,但原來係食米線嘅舖頭,裝修簡約,幾舒服😮🍜 藥膳雞淮山麵湯底好濃郁,見介紹喺招牌湯底,以文武火候相互交替烹調多個小時而成。我飲落去入口濃稠,不會油腻,鮮味濃郁,加入咗藥膳材料熬煮,有種好滋補嘅杞子當歸味。淮山麵喺細軟嘅麵條,我自己鍾意佢煮得冇咁軟身,彈牙又嚼勁,同湯底一齊食更加好味。淮山有調理脾胃同補益氣血嘅功效,真係好養生🤣雞肉好鮮嫩厚肉,加埋入去帶出嚟嘅湯汁更加鮮甜,所有嘢夾得啱啱好!皮蛋豆腐佢嘅醬汁由豆瓣醬同埋其他調味料炒煮而成,帶出嚟嘅香辣味道好開胃,辣得好過癮。豆瓣醬嘅鹹香同辣味同皮蛋同豆腐嘅鮮味相結合,形成一種獨特嘅風味。皮蛋入口即化,滋味濃郁。而豆腐帶出柔軟嘅口感,豆腐吸收咗豆瓣醬嘅香味,令味道更加濃郁,同時豆腐嘅綿滑質感同皮蛋嘅鮮味喺好好嘅組合。炸蜜瓜奶有驚喜嘅甜品,外層炸得酥脆,內裡保留住蜜瓜嘅水分同甜味。炸蜜瓜嘅口感一方面有脆脆嘅外層,另一方面又有蜜瓜的柔軟質感,內餡蜜瓜牛奶香甜味道,令味道更加濃厚,幾好味!冷泡茶冷泡茶符合我預期嘅味道,水準都唔錯。茶味濃郁,烏龍茶有少少回甘。食完
BnR
📍 荃灣大壩街65號地舖

今日颱風假,大家做咗啲咩呢?

喺門口以為係一間Cafe,但原來係食米線嘅舖頭,
裝修簡約,幾舒服😮🍜

藥膳雞淮山麵

皮蛋豆腐

炸蜜瓜奶

冷泡茶
冷泡茶符合我預期嘅味道,水準都唔錯。茶味濃郁,烏龍茶有少少回甘。食完濃味嘅嘢,飲一啖消吓滯。

• 炸蜜瓜奶
2023-10-11 16 浏览
新式米線准山麵店👍🏻👍🏻環境十分舒適,餐具同環境都好淸潔乾淨👍🏻👍🏻食得健康又美味之選👍🏻上菜速度仲好快🤭湯底主要有:濃雞湯,招牌湯底,選用大量上等雞隻和食材熬製,雞味濃郁🤤鮮魚湯,魚湯奶白如雪,非常鮮甜,美味又健康特色湯底仲有冬陰功湯都係以不同肉類或海鮮烹調出鮮味的清新湯底👍🏻胡椒豬肚雞淮山麵胡椒味濃郁,食完真係行氣活血,豬肚厚身又爽口,大量雞件,重點係淮山麵爽口彈牙,口感非常好!花膠雞淮山麵花膠都唔細件!既美味又養顏😍最后點多個濃湯浸時蔬,真係食得滿足又健康👍🏻
湯底主要有:
濃雞湯,招牌湯底,選用大量上等雞隻和食材熬製,雞味濃郁🤤
鮮魚湯,魚湯奶白如雪,非常鮮甜,美味又健康
花膠雞淮山麵
花膠都唔細件!既美味又養顏😍
最后點多個濃湯浸時蔬,真係食得滿足又健康👍🏻
2023-10-11 17 浏览
📍BnR🇭🇰 荃灣大壩街65號地舖作為米線關注組嘅其中一份子見到有新嘢介紹都會去試下呢間係荃灣嘅裝修勁隱蔽 好文青🤣🤣食物質素又有驚喜喎!😋 藥膳花膠雞淮山面 $82首先勁大份 然後啲雞份量好多皮唔肥 滑得嚟啲肉實淨個湯都好正 好香好重藥膳味 啲花膠都好入味仲有個油炸鬼好特別🤣🤣 好脆好好食😋 波波雞飯 $65超抵食 啲雞同碗麵嗰啲一樣咁好食想讚下佢個飯 撈咗雞油 唔會太多淡淡油香味 重要粒粒分明 唔會太淋痴埋一舊 好好食!😋 炸芫荽牛肉波 $48好食嘅 好香牛肉味 亦好實好足料如果再多啲芫荽就好!
📍BnR
🇭🇰 荃灣大壩街65號地舖

作為米線關注組嘅其中一份子
見到有新嘢介紹都會去試下
呢間係荃灣嘅裝修勁隱蔽 好文青🤣🤣
食物質素又有驚喜喎!

😋 藥膳花膠雞淮山面 $82
首先勁大份 然後啲雞份量好多
皮唔肥 滑得嚟啲肉實淨
個湯都好正 好香好重藥膳味 啲花膠都好入味
仲有個油炸鬼好特別🤣🤣 好脆好好食

😋 波波雞飯 $65
超抵食 啲雞同碗麵嗰啲一樣咁好食
想讚下佢個飯 撈咗雞油 唔會太多
淡淡油香味 重要粒粒分明 唔會太淋痴埋一舊 好好食!

😋 炸芫荽牛肉波 $48
好食嘅 好香牛肉味 亦好實好足料
如果再多啲芫荽就好!
2023-10-10
  • 波波雞飯
  • 藥膳花膠雞淮山麵
望落去好似Cafe,但其實主要係食養生麵食~覺得幾搞笑就同男朋友入左去食🤭藥膳花膠雞淮山麵(HK$82)第一次食淮山麵, 質感係我鍾意既幼身爽口質感~有兩塊爽口既花膠🐟胡椒豬肚釀魷魚筒米線(HK$76)湯底可以再辣多少少, 但個魷魚筒覺得好滿足~滿滿既墨魚膠🦑另外仲叫左個炸雞翼~ 即叫即炸 熱辣辣~係合格既雞翼👍👍除左以上兩樣基本款既湯底, 佢仲有冬蔭公湯同比較少有既五指毛桃湯底🧐 男朋友話搵日再黎試佢個海南雞飯😂

藥膳花膠雞淮山麵(HK$82)

胡椒豬肚釀魷魚筒米線(HK$76)
湯底可以再辣多少少, 但個魷魚筒覺得好滿足~滿滿既墨魚膠🦑

另外仲叫左個炸雞翼~ 即叫即炸 熱辣辣~係合格既雞翼👍👍

藥膳花膠雞淮山麵
2023-09-23 21 浏览
-BnR🍽️-花膠雞淮山麵 $82呢度出名就係佢個雞湯底😍所以點都要叫佢個花膠雞試下😉果然個湯不得了完全冇味精係可以成碗清晒😋雞件仲要勁多食極都有仲要雞肉勁滑😌特別在平時都係得米線多呢度有得揀淮山麵夠哂健康👍-麻辣手撕雞闊麵 $56小編就比較唔養生同無辣不歡所以要揀多個麻辣拌麵😛手撕雞最正唔洗怕有骨啖啖肉😌闊麵個口感都幾特別雖然唔係薯粉個d咁滑dodo但好掛汁同個麻辣醬都幾辣🌶️😋-炸魚卷 $42呢個炸魚卷有驚喜!佢魚卷入面係有紫菜所以勁香😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 荃灣大壩街65號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_荃灣#foodieluveat_港式#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #雞湯 #花膠雞 #花膠雞米線 #雞全部都係雞 #手撕雞 #荃灣 #荃灣廣場 #養生湯 #藥膳
BnR🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_荃灣
#foodieluveat_港式
以前在荃灣廣場兼職時放午飯最高興因為附近餐廳多不勝數就在一旁的大壩街更是從街頭到街尾都是美食林立長大後過海工作很少再回到這兒恰好有朋友於附近上班相約午飯才發現大壩街已翻新幾輪遇見一家裝修簡約主打藥膳的麵館養生女孩決定一探-🦑藥膳花膠釀魷筒淮山麵藥膳湯底濃度恰到好處 不會有藥苦味若然追求藥膳湯底需濃郁如藥湯的可能會覺得偏淡花膠釀魷筒爽口彈牙 出乎意料淮山麵並不常見口感像偏硬身的幼面🐷胡椒豬肚雞河粉十分有驚喜的湯底喜歡胡椒豬肚湯的必試所有味道平衡得很好感覺很適合冬天吃上一碗雞肉嫩滑之餘亦吸收了胡椒豬肚湯味河粉與平時常見的扁身河粉不同店家採用了長方形立體麵體的河粉相對上口感更佳除了藥膳與胡椒豬肚湯底店家另有魚湯冬蔭功湯底等都十分吸引!!基於今次用餐體驗很好~已想好下次試冬蔭功湯底XD另外麵的分量十足 無需擔心飽肚問題~
以前在荃灣廣場兼職時放午飯最高興

相對上口感更佳

除了藥膳與胡椒豬肚湯底
店家另有魚湯冬蔭功湯底等
都十分吸引!!
基於今次用餐體驗很好~
已想好下次試冬蔭功湯底XD
另外麵的分量十足 無需擔心飽肚問題~
荃灣廣場對出好多嘢食嘅一條街,冇人不知嘅大壩街,裝修非常文青但原來係食中式粉麵飯,細心留意餐廳天花旁有幾隻珍藏版bebrick裝飾,有格調嘅新式米線泡飯店!夜晚想平平哋食又想坐得舒服選擇,呢度係一個非常之好嘅選擇!lunch time仲有set lunch 好抵食,唔使+1之餘仲有嘢飲。🥣花膠雞魚湯泡飯魚湯清新,食得好舒服,一拎上嚟見到好大碗滿滿嘅雞肉,仲有三大塊花膠!雞肉嫩滑,係有雞味嘅雞肉,賣相新鮮,配菜有芫荽、腐皮、雲耳,唔食芫荽蔥嘅可以點餐嘅時候剔走,細心嘅落qr code 落單設計。份量非常之多,因為揀咗花膠所以貴啲,如果冇花膠雞肉魚湯飯只係五十零六十蚊,仲要係set,真心推介。🥤冷泡菊花蜜加幾蚊可以選擇特色飲品!佢哋有一系列自家製嘅茶飲,樽蓋上邊將都有埋佢哋嘅logo ,用心!清新有層次嘅菊花蜜,食完個泡飯感覺好舒服,再加埋個清新嘅菊花蜜,非常舒服嘅一餐。✨️職員非常親切, 主動提示lunch time有set可以嗌,唔會趕你埋單,加上地點非常方便,荃灣廣場戲院後門一出過對面馬路就係,夜晚同朋友睇戲食飯想食經濟啲又坐得舒服,BnR是一個好選擇。👍
荃灣廣場對出好多嘢食嘅一條街,
冇人不知嘅大壩街,
裝修非常文青但原來係食中式粉麵飯,
細心留意餐廳天花旁有幾隻珍藏版bebrick裝飾,
有格調嘅新式米線泡飯店!
夜晚想平平哋食又想坐得舒服選擇,
呢度係一個非常之好嘅選擇!
lunch time仲有set lunch 好抵食,
唔使+1之餘仲有嘢飲。

🥣花膠雞魚湯泡飯
魚湯清新,食得好舒服,
一拎上嚟見到好大碗滿滿嘅雞肉,
仲有三大塊花膠!
雞肉嫩滑,係有雞味嘅雞肉,賣相新鮮,
配菜有芫荽、腐皮、雲耳,
唔食芫荽蔥嘅可以點餐嘅時候剔走,
細心嘅落qr code 落單設計。
份量非常之多,因為揀咗花膠所以貴啲,

🥤冷泡菊花蜜
加幾蚊可以選擇特色飲品!
佢哋有一系列自家製嘅茶飲,
食完個泡飯感覺好舒服,
再加埋個清新嘅菊花蜜,
非常舒服嘅一餐。

加上地點非常方便,
荃灣廣場戲院後門一出過對面馬路就係,
2023-09-06 16 浏览
剛放工,路過食店雲集的大壩街,今次選了一間地方乾淨企理,光猛舒適的BnR。一眼望見以為是西式餐廳,再望真啲原來是以藥膳湯麵的小店。見菜牌幾吸引,就入去試下。朋友毫不猶豫選了她最喜歡的藥膳花膠釀魷筒淮山麵,而我原本想吃冬蔭功湯淮山麵,但見個波波鷄飯幾有趣,又忍唔住試下。藥膳花膠釀魷筒淮山麵 88元碗麵一放落枱,一陳濃濃嘅藥膳味已經湧上嚟,在濃濃的藥膳湯底中,竟然有一絲絲的清甜。淮山麵非常嫩滑,吸了湯汁,香味更濃。魷魚筒則偏清淡又不失鮮味,整體感覺非常美味而健康。波波鷄飯 65元有趣的波波做型,配上竹葉托底,外觀精緻而高雅。海南雞式的黃油飯,揑作波波型,感覺更乾身爽口,鷄肉鮮嫩,份量十足。最驚喜是飯所配的醬汁,少少甜,少少辣,少少蒜頭味,混合起來,即時使鷄肉味道升華數倍,更添美味。炸芫茜牛肉波 48元牛肉波份量質感十足,咬下去滿滿的肉香,肉汁豐富,炸過的外皮香脆焦香。樣樣都好似幾好食,所以最後決定全部一人一半,分享美味~

藥膳花膠釀魷筒淮山麵 88元

藥膳花膠釀魷筒淮山麵

波波鷄飯 65元

波波鷄飯

炸芫茜牛肉波 48元

炸芫茜牛肉波

樣樣都好似幾好食,所以最後決定全部一人一半,分享美味~
藥膳花膠釀魷筒淮山麵
波波鷄飯
炸芫茜牛肉波
  • 波波雞飯
2023-08-23 47 浏览
經過見到呢間有胡椒豬肚雞淮山麵, 本人超鍾意胡椒豬肚湯,入去試下,估唔到咁好味「湯底」真係無得頂, 我最憎味精湯,佢好鮮味, 完全唔係味精湯,我全碗飲晒豬肚超淋, 雞就一般般,普通雞,近骨位有啲紅,我唔鍾意太生我都會再去

豬肚超淋, 雞就一般般,普通雞,近骨位有啲紅,我唔鍾意太生

我都會再去
2023-08-21 56 浏览
BnR🍜冬陰功雞米線$64冬陰功米線嘅湯底偏鹹啲,但係咁樣就令到米線更加吸收到湯既味,算係有好有唔好啦~個米線都幾多餸㗎,全部雞都大大嚿,肉質又滑!仲有蕃茄🍅、紫洋蔥🧅、油炸鬼等等配料~非常豐富🈵🈵魚湯淨手工菲菜餃(8隻)$56隻隻韭菜餃都大大隻,差啲連隻匙羹都裝唔落🤣🤣🤣所以八隻韭菜餃就已經可以食到非常飽,配埋佢哋真材實料嘅魚湯,感覺上幾健康又好味!😋😋我自己仲另外問店員攞咗少少辣油,味道更上一層樓呀!✅✅炸雞中翼🐔 $42有少少兒時味道嘅感覺,$42四隻,我自己就覺得價錢有少少偏貴,如果可以多一隻就更加好啦😚😚可樂🥤$18無糖豆漿🥛$18
BnR🍜

冬陰功雞米線$64

魚湯淨手工菲菜餃(8隻)$56

炸雞中翼🐔 $42

可樂🥤$18

無糖豆漿🥛$18
2023-08-20 34 浏览
近期係網上有人推介荃灣Bnr 啲雞好正,重要有我地最鍾意嘅藥膳和胡椒豬肚湯底,當然要去試下。餐廳環境空間感十足,用QR Code落單。胡椒豬肚雞米線一上枱已經嗅到陣陣嘅胡椒香味,湯頭夠濃又夠熱,我地咁岩當日落大雨,飲落更加暖胃。豬肚份量都幾多,飽肚感十足。藥膳雞米線,追加手工韮菜水餃,皮薄料多,兩碗米線嘅雞肉肉質都非常嫰滑,唔怪得咁多人推介,材料新鮮,健康得黎又好味。最後點左一杯無糖豆漿和小食炸墨魚卷。

餐廳環境空間感十足,用QR Code落單。

胡椒豬肚雞米線

最後點左一杯無糖豆漿和小食炸墨魚卷。

2023-08-20 34 浏览
呢間BnR米線鋪外型新穎,唔似米線鋪,原來佢個名=“Broth Noodle Rice”,姐係清湯既飯或麵。佢裝修都幾光猛幾乾淨,坐得十分舒適。佢主打3款湯:濃雞湯,鮮魚湯同埋特色湯。佢可以揀淮山麵/米線/河粉/泡飯,配料都幾名貴幾特別,例如有花膠,胡椒豬肚,釀魷筒,五指毛桃雞,雖然佢一碗麵都要70-80蚊,但有靚湯靚料都對得住個價錢。 🔸️花膠雞鮮魚湯米線 + 水餃($69+$13,8.5/10)個鮮魚湯底我幾欣賞,奶白色,真係有鮮魚湯味,飲落好舒服,完全冇味精感覺。另外佢有兩塊花膠,雞件都幾嫰滑新鮮,推薦大家加$13加多兩隻手工韭菜餃,夠料又結實,好味! 🔸️濃湯浸時蔬($48,8.5/10)清甜既湯底淥菜心,菜心特別新鮮同甜。 🔸️冷泡菊花蜜 ($28,8.2/10)獨立包裝自家製,甜甜地幾清潤。

🔸️濃湯浸時蔬($48,8.5/10)
清甜既湯底淥菜心,菜心特別新鮮同甜。

🔸️冷泡菊花蜜 ($28,8.2/10)
獨立包裝自家製,甜甜地幾清潤。
2023-08-18 32 浏览
炸魚卷:"炸魚卷好好食喎!啲外皮酥脆,裡面嘅魚肉好鮮美。佢嘅內餡唔單止有鮮味,仲加咗啲香料同調味料,食落味道好豐富。一啖落肚,份量又足夠,好滿足彈牙口感。花膠釀魷筒淮山麵:"花膠釀魷筒淮山麵係一個超越預期嘅美食驚喜!魷魚筒好彈牙,一咬落口即刻爆出鮮汁。加埋花膠同淮山麵條,味道更加豐富。嘗得到花膠嘅獨特口感同香味,同時仲食到淮山嘅韌度同滑腌。$88嘅價錢睇得出佢嘅高級食材同獨特風味,絕對係一份物超所值嘅選擇!"波波雞飯:"波波雞飯係一個滿足你口腹之慾嘅好選擇!啲雞肉好滑嫩,啱啱好啱嗰份熟度。搭配香氣撲鼻嘅米飯,每一口都好美味。啲飯同啲雞肉嘅味道互相融合!值得一試!"
炸魚卷:

花膠釀魷筒淮山麵:

波波雞飯:

對藥膳情有獨鍾,甘岩去荃灣西終於有機會去食😋店舖裝潢行新派路線,有d 似cafe! QR code 落單,非常方便!❇️藥膳花膠雞淮山麵(可選擇米線/河粉)🌀湯底既藥膳味濃郁,並非味精湯底,食完唔會好口渴!抵讚👍 淮山麵爽口,材料有雲耳、杞子、油炸鬼、花膠、雞件、芫茜。第一次食米線有油炸鬼,油炸鬼浸淋後,吸收曬湯底既精華,每一啖都有藥膳味,正!另外,仲有兩大個花膠,口感軟濡,容易入口,抵食!😋雞件大大舊,有質感,唔錯!呢碗淮山麵真係色香味俱全👍✨值得推薦比鐘意藥膳湯麵既朋友👏🏻👏🏻👏🏻

對藥膳情有獨鍾,甘岩去荃灣西終於有機會去食😋
❇️藥膳花膠雞淮山麵(可選擇米線/河粉)
另外,仲有兩大個花膠,口感軟濡,容易入口,抵食!😋
雞件大大舊,有質感,唔錯!呢碗淮山麵真係色香味俱全👍
✨值得推薦比鐘意藥膳湯麵既朋友👏🏻👏🏻👏🏻
  • 藥膳花膠雞淮山麵