2016-06-25 2037 浏览
Bondi係以澳洲特色和文化為主題既餐廳,餐廳環境比人一種好舒適悠閑既感覺,一直想試一試係工廠區既餐廳,感覺好有特色,尤其內裡佈置與工廠外表大相逕庭,更為吸引呢道菜叫烤焗豬鞍架配秘制蘇梅醬,牛扒就食得多啦我哈哈原來豬鞍架都可以厚身得黎可以好嫩,裡面既肉汁切開之後緩緩流出黎,整得好入味,似係先炆稔過咗拎去焗,肉質好結實,但又唔會太鞋口!豬鞍架厚度適中廚師掌握得很好。點芥末食既話呢就甜中帶少少微辣。而且呢道菜既香氣聞起上來已經足以令人流口水,烤味十足總結黎講。豬鞍架肉質極為軟淋,非常惹味。蘇梅醬清清甜甜,一來開胃,二來解除了豬既油膩感。蔬菜方面亦要一讚,加入蒜粒炒,更香更惹味。真心唔錯這間Bondi,地點十分方便同埋好近我屋企,我會多D黎食!
悠閑既感覺
更為吸引
呢道菜叫烤焗豬鞍架配秘制蘇梅醬,牛扒就食得多啦我哈哈

廚師掌握得很好。點芥末食既話呢就甜中帶少少微辣。
而且呢道菜既香氣聞起上來已經足以令人流口水,烤味十足

這間Bondi,地點十分方便同埋好近我屋企,我會多D黎食!
2016-06-24
2016-06-19 1247 浏览
就食物而言,點了精選午餐,吃了一個手撕雞肉羅勒蒜辣扁意粉, 驟眼看雞肉的份量也不少,餐廳職員說手撕雞與扁意粉混起來,味道更佳。吃下去,感到意粉既香口又彈牙,伴著微微的辣味和幼切的手撕雞味,看似平凡的扁意粉實在為我帶來驚喜。老闆更說林子祥常來吃特辣呢,哈哈,愛吃辣的朋友可以一試 !看到装修也不错。以型格的外牆與到訪的食客say hi! Café 內可見到 Koala 與你對望,哈哈。來到這個主打澳洲菜的Café, 也要試試澳洲有名的flat white咖啡!淺嚐一口,泡沬打得幼滑,這個要慢慢地品嚐,味道算濃。對我來說, 荔枝角不算是食區, 今次特意來到這間café試試工廈中的café!就地址以言, 雖然說是工廈, 但離地鐵站只須數分鍾的路程, 挺方便喔!期待下次再來!

期待下次再來!
2016-06-07
2016-06-02 1145 浏览
LCU 同學仔聚舊,一行六人,選擇 Bondi 樓上舖,餐牌是一列 Set Lunch,男同學都點燒春雞(然後都爛Gag王上身說“叫咗雞”),女同學個個食魚。前菜可選沙律或湯,我點了沙律,然後看到其他人點的湯,就覺得可能湯應該好一點。沙律份量少,上面撒的紅菜頭粒粒還是冰凍的。主菜的魚煎得不錯,碟都擺得靚,但驚喜的不是魚,是跟餐的熱朱古力,把花拉成這個靚樣,真係咩都唔洗講
Hot Chocolate 跟餐的熱朱古力
2016-04-23
Hot Chocolate 跟餐的熱朱古力
  • 熱朱古力
2016-05-20 3907 浏览
Bondi the famous beach in Australiaby the name we can get some feeling of this cafe on 2fl of an industrial bldg at Lai Chi Kok.the western look at the entrance,the building is really full of offices and trading firms!greenery among the commercial mansionDecor:interior design sort of modern North European feel sure winbut simple and easy:excitedfrom 98 to 158hk plus 10fair enough.I order a daily lunchsoup vegetable(cabbage ),finely blended and tastysalad with smoked ducka bit too richmost water
Bondi

the famous beach in Australia

Decor:
interior

design

sure win
but simple and easy:excited

from 98 to 158hk plus 10

fair enough.
I order a daily lunch

and tasty

salad with smoked duck

a bit too rich

most watery meat

my favorite thing
The Beef is tender
excellent

eye ribs steak ,Australia's

impressive purple sweet potato
look at
the purple ball
very tasty mocha

not too bitter ,just fresh
and smell of the cream remind you of
grain ~~odour of homeland
home made cheese cake
the tiramisu

in the fringe ,very creative outlook
you can see how the cafe make use of sunligt to decorate and brighten up interior
2016-05-18
  • Fishnchips
  • mocha
  • Latte
2016-05-18 1333 浏览
朋友介紹,在工廈中找到好味的西餐廳這裏環境清靜,寬敞侍應好耐心介絕當日的餐牌和餐湯龍虾汁大虾意大利飯廚師好用心,把兩隻大虾擺得很吸引虾煎得剛好,虾頭還有膏和肉汁虾身爽口,鲜甜每粒飯充滿龍虾汁的香味,飯面還酒上粒粒魚子,更能帶岀意大利飯的香味,意大利飯的口感,吾係每間餐廳都能煮到呢間。。。得噃朋友選擇了澳洲肉眼扒,我試了一口好嫩滑,有口感,牛肉味很濃值得再一提係個煙鴨胸沙律鴨胸好嫩滑,好入味餐飮我選擇Mocha,咖啡味香濃好滑,拉花亦令咖啡添上吸引
朋友介紹,在工廈中找到好味的西餐廳
這裏環境清靜,寬敞

侍應好耐心介絕當日的餐牌和餐湯
龍虾汁大虾意大利飯
廚師好用心,把兩隻大虾擺得很吸引
虾煎得剛好,虾頭還有膏和肉汁

虾身爽口,鲜甜

每粒飯充滿龍虾汁的香味,

飯面還酒上粒粒魚子,

更能帶岀意大利飯的香味,

意大利飯的口感,吾係每間餐廳都能煮到

呢間。。。得噃
朋友選擇了澳洲肉眼扒,我試了一口

好嫩滑,有口感,牛肉味很濃
值得再一提係個煙鴨胸沙律

鴨胸好嫩滑,好入味
餐飮我選擇Mocha,咖啡味香濃

好滑,拉花亦令咖啡添上吸引

2016-05-18
  • 澳洲肉眼扒
  • 龍虾汁大虾意大利飯
2016-03-12 2920 浏览
咁岩平日放假,就做下好男人~去女友做野的地方陪佢食lunch😆佢就帶左我去呢間係工廠大廈的cafe,入到去見到個場,心諗,哇!你平時都黎呢啲咁靚既餐廳食lunch架?你是扮工乍嘛?! Set lunch選擇都有幾多,好餓既set有,輕食既set都有 我點左個蜆肉扁意粉,黎到見到,唰,係一隻隻蜆,帶殼架啵!仲要有成十幾廿隻,加分加分! 意粉煮得岩岩好 唔會太稔,但又唔會話好硬!每食一啖,都食到個彈牙口感~而蜆呢,份量好多,而蜆肉大粒,食落有海口既鮮甜味,唔會有沙!非常好食,食下食下已經清哂😝之後飲野點左杯荔枝奶昔,不過不失啦,我略嫌奶味太重,飲唔到好多荔枝味。 總括黎講,環境、食物、服務都好好,呢間是滿意的

總括黎講,環境、食物、服務都好好,呢間是滿意的
2016-03-11 2366 浏览
學畫畫之前 約左同學去食個靚靚lunch 實行過一個文青日因為係荔枝角工業區上堂 就專登搵下而家好興既工廠大廈餐廳 一入到呢間餐廳就覺得好cozy 坐位好闊落 同朋友傾計都暢快好多 Lunch time只有lunch sets選擇 都好既當上班族lunch hour只得1粒鐘 唔洗睇menu睇到眼花今日唔算好餓 所以食個salad已經夠了每個lunch set 都配左個湯 味道ok啦 不過不失湯質唔夠濃郁 但又不致太稀 配湯既法包仔都算做到外脆內軟 個沙律既質素就非常滿意! 一黎到 哇!靚阿!仲有 哇!有成邊芒果阿!啲蝦好大隻阿!見到個樣都未食 已經知沙律好啱我心水😋 首先,沙律菜好爽脆好清甜 唔似食乾草 配既秘製醬汁甜甜酸酸好開胃 但唔會感覺突兀 好夾 而蝦呢 都有6-8粒左右 唔姑寒 食落好好咬口 蝦肉彈牙鮮味 正👍🏻芒果睇相就已經見到係好甜 一啲酸味都冇蕃茄仔就偏酸 但配合整個沙律 係好夾既食完就選野飲 有茶有咖啡 冷熱都唔需要加錢不過天氣凍左 我又唔想飲濃味的野 就點左chocolate mint tea 其實呢 我飲唔到choclate味 而薄荷味就
學畫畫之前 約左同學去食個靚靚lunch 實行過一個文青日

因為係荔枝角工業區上堂 就專登搵下而家好興既工廠大廈餐廳

今日唔算好餓 所以食個salad已經夠了

每個lunch set 都配左個湯 味道ok啦 不過不失

湯質唔夠濃郁 但又不致太稀 配湯既法包仔都算做到外脆內軟

個沙律既質素就非常滿意! 一黎到 哇!靚阿!

芒果睇相就已經見到係好甜 一啲酸味都冇

蕃茄仔就偏酸 但配合整個沙律 係好夾既

食完就選野飲 有茶有咖啡 冷熱都唔需要加錢

其實呢 我飲唔到choclate味 而薄荷味就好夠好香

飲落清新醒神 個人好refresh!

好滿意呢餐阿!
2016-02-29 2175 浏览
頗貴的午餐朋友係外國回來,帶咗佢去食一餐……我曾經食過超越好味嘅晚餐巴馬火腿黑醋汁沙律:味道帶著新鮮可口的感覺,尤其是加上巴馬火腿同醋,更加係絕配自家製龍蝦汁帶子扁意粉:有些失望帶子太熟!!!龍蝦汁不夠濃味!比較乾身!烤焗豬肉眼太厚!太粗鄙!味道一般!只係賣相吸引!論地點係工廠地區,價錢竟然要超過一百蚊!結果兩個埋單要三百幾!下次都係要想下先嚟!!!
頗貴的午餐
朋友係外國回來,帶咗佢去食一餐……我曾經食過超越好味嘅晚餐

自家製龍蝦汁帶子扁意粉:有些失望

帶子太熟!!!龍蝦汁不夠濃味!比較乾身!
烤焗豬肉眼太厚!太粗鄙!味道一般!只係賣相吸引!
論地點係工廠地區,價錢竟然要超過一百蚊
!結果兩個埋單要三百幾!下次都係要想下先嚟!!!
2016-02-25 1756 浏览
叫了1個2人餐原價500幾。銀行卡有折後400幾有餐湯 麵包前菜。炸魚薯條主食。龍頭汁大蝦意大利飯 穀飼澳州牛排10oz餐飲2杯講個湯西蘭花忌廉湯 。 略嫌淡口 唔夠濃稠。炸魚薯條 算好吃。魚炸完都好滑。意大利飯。飯的質感比較淋身。咬落唔夠煙韌。粉粉地咁。 但大蝦好彈牙。新鮮的。牛排。係最失望。食落一d牛味都無。(唔知係係榖飼關係)。 牛排燒完。廚師一粒鹽都無哋。淡而無味。 我比較習慣廚師幫我先稍作調味先上碟。飲品。有機茶包無咩特別。生果凍茶味道。我唔太喜歡。總括。唔算美味。只係不過不失。同埋我總得定呢個價。我不如食outbxxx好過。
叫了1個2人餐
原價500幾。銀行卡有折後400幾

餐湯 麵包
前菜。炸魚薯條
主食。龍頭汁大蝦意大利飯
穀飼澳州牛排10oz
餐飲2杯

講個湯西蘭花忌廉湯 。 略嫌淡口 唔夠濃稠。
炸魚薯條 算好吃。魚炸完都好滑。

飲品。有機茶包無咩特別。生果凍茶味道。我唔太喜歡。

用餐优惠
信用卡優惠
2016-02-25 1340 浏览
星期三晚跟朋友聚一聚,諗著工廈揾食可以坐得舒服啲,唔駛迫迫貢,見呢間食評又唔差諗著一試啦。題早訂位所以不用等候,由於信用咭有88折,睇完餐牌最後決定叫一個二人餐$538。個餐有湯,前菜,主菜,甜品或茶。個湯和前菜都ok. 三文魚沙律簡單野就一定唔會衰至於個意大利飯略嫌味淡,太濕,一般跟著係個澳洲肉眼扒,叫咗五成熟,但來到應該over五成,而且肉質非常韌,有筋,竟然係切唔入!叫侍應換過碟,回覆我全批扒都係一樣,提議我地不如轉食羊架....好吧,咁就轉羊架,五成熟... 我不知我係咪少食羊架,但點解羊架係用咖啡豆來封邊?啲咖啡豆好硬又磨得唔幼細,咬落去同羊架口感好唔夾,咖啡豆味又苦,羊又冇羊味,又係有啲韌.... 最後係甜品或茶,甜品係奶凍,我同朋友選擇咗飲品,但飲品選擇不多,一係茶(一壺加茶包果隻),一係咖啡,但咖啡要加錢,夜晚唔想飲咖啡,想要個凍檸茶,點知侍應話冇檸檬... 食到9:00侍應就埋來摧埋單,張單又打錯,無啦啦打多咗個主菜... fine, 改啦....9:30就話收工打羊... 侍應話今晚餐廳要滅蟲...我平時都好少寫食評,但今晚個晚餐同感覺真係好唔得咯....埋單折咗$

個湯和前菜都ok. 三文魚沙律簡單野就一定唔會衰
至於個意大利飯略嫌味淡,太濕,一般

9:30就話收工打羊... 侍應話今晚餐廳要滅蟲...

我平時都好少寫食評,但今晚個晚餐同感覺真係好唔得咯....

埋單折咗$473... byebye. 無下次

2016-02-24
2016-02-16 1596 浏览
今晚約左好姐妹食飯, 佢響荔枝角返工, 所以特別過黎搵佢. 佢提議響呢間邦迪食, 剩係聽個名已經吸引, 未去澳洲, 去住荔枝角先.晚餐前菜, 小食, 意粉, main course咩都有, 花多眼亂.揀好晒就上餐包, 係豬仔包, 熱辣辣外皮脆卜卜, 入面夠軟熟.跟餐另加<煙三文魚沙律>$78, 份量充足, 三文魚幾新鮮, 咸咸地跟沙律菜夾埋黎食剛剛好, 沙律菜新鮮食落索索聲, 清新開胃.仲有跟餐凍果茶, 好香果味, 夠清新解渴.主菜要左<燒烤醬焗豬肋排配芝士忌廉汁>$208, 沾滿濃濃醬汁, 外皮焗得夠香, 肉質腍身又嫩滑, 食落無渣, 飽滿不膩.呢度環境好輕鬆, 可以慢慢食慢慢傾.

仲有跟餐凍果茶, 好香果味, 夠清新解渴.
呢度環境好輕鬆, 可以慢慢食慢慢傾.
2016-02-06 1506 浏览
今晚響長沙灣收工, 同同事一齊食埋飯, 佢話附近有間出名既餐廳, 佢咁講就一於試下啦, 反正我都無咩idea.呢間餐廳響工廈入面, 環境都幾大幾闊落, 暗暗地都幾有情調.餐牌有前菜, 小食, 意粉同main course, 要個main加錢就有湯, 飲品之類.餐包係豬仔飽, 新鮮焗又脆又熱.要左個小食"照燒雞肉串"$68, 每條都足滿濃濃既醬汁, 外表燒到焦香, 雞肉夠嫩, 惹味開胃.主菜要左個"帶子大蝦意大利飯"$148, 意大利飯硬度適中, 撈埋龍蝦汁濕濕地啱晒我口味. 大蝦新鮮彈牙, 帶子亦都好爽口, 夠大粒.呢間響工廈既餐廳, 靜靜地食個晚飯又唔洗同人迫, 唔錯既選擇.

餐包係豬仔飽, 新鮮焗又脆又熱.

2016-02-03 1572 浏览
下班後要到附近做些事,又曾經到過Bondi 觀塘的店,這夜特別到來試試它的本店。 同樣位於工廠大廈,這兒是樓上店,面積相比觀塘的細小。 牆壁上一樣有有趣的座右銘,做人還是簡單啲好,想做就做,反正效果未必由我定!以澳州菜為主調,據說部材料來自澳州,尤其是排類。天氣極寒,雖然備以暖水,還是先喝杯 Mocha Latte。青綠顏色,拉花反白,圖案特別,賣相有驚喜,入口幼滑道一般,味道不過甜,綠茶味香不甘,熱騰暖身,無投訴。 餐前麵包 餐前麵包新鮮鬆軟暖上西蘭花忌廉湯 似乎工廈咖啡店很喜歡製作這款湯,簡單的兩款材料混合攪拌調味便成,菜湯味道自然清一點,但混合忌廉口感幼滑,調味恰當。帶子大蝦龍蝦汁意大利飯 米飯份量不多,但海鮮慷慨正合我意, 帶子大蝦皆有兩只,預先煎香,倍增口感味道, 高溫煎香蝦殼今蝦香四濺,意飯煮至全熟,適合香港人口味, 以龍蝦汁入味,十分滋味,餘韻亦悠久,好味道。$148 的意飯,加$38 有湯及飲品,再加$16 因為我點選特別飲品,並無加一,是我的 Comfort Food。
同樣位於工廠大廈,這兒是樓上店,面積相比觀塘的細小。
以澳州菜為主調,據說部材料來自澳州,尤其是排類。

天氣極寒,雖然備以暖水,還是先喝杯 Mocha Latte
Mocha Latte

餐前麵包
餐前麵包
餐前麵包新鮮鬆軟暖上

西蘭花忌廉湯
西蘭花忌廉湯

帶子大蝦龍蝦汁意大利飯
米飯份量不多,但海鮮慷慨正合我意,
帶子大蝦龍蝦汁意大利飯
帶子大蝦皆有兩只,預先煎香,倍增口感味道,
高溫煎香蝦殼今蝦香四濺,意飯煮至全熟,適合香港人口味,
以龍蝦汁入味,十分滋味,餘韻亦悠久,好味道。

2016-01-25
2016-01-30 1058 浏览
平日好少黎荔枝角依頭食飯,5次以內吧xd有朋友係果頭做,就約埋一齊聚聚舊~估唔到屬於工廠區既地方,都隱藏左咁多特色餐廳同美食,真係要向朋友請教下有咩推介xd 工廠雖然望落殘舊,但只要一踏入餐廳就係另一個景象~開頭以為佢係普普通通既咖啡店,但望下個餐牌就有唔少驚喜! 7點左右餐廳已經人頭湧湧,估唔到工廠區既食肆咁熱鬧!環境地方尚算寬敞,每張枱亦放左一台燭台呢~ 餐牌上面有多國既菜式~總有一款岩心水,同時又可以試下新口味~ 飲品既選擇則較少,主要係咖啡/茶可選擇,所以我都係保守揀左熱朱古力 (夜晚飲咖啡會訓唔著嫁XD)甘筍忌廉湯, 先黎個餐湯再講!甘筍味清香而杰身,忌廉味比較出,兩種配搭係先香後甜,湯中會有幾粒小包碎,混合左湯既味道,半軟半脆,口感唔錯~帶子龍蝦汁大蝦意大利飯, 份量雖小,但正好推正要減甩既兩位,所以小食多滋味喇~XD帶子同大蝦都好有份量,鮮香又厚肉,特別係大蝦,肉質好彈牙! 而意大利飯方面,龍蝦汁好濃杰,味道偏鮮咸,未算好香,不過亦都唔錯~tiramisu,口感滑溜,有層好香軟既忌廉,底層既咖啡味偏重,味道適中,唔會太甜或太苦~hot chocolate,甜度岩岩好,唔會
平日好少黎荔枝角依頭食飯,5次以內吧xd
有朋友係果頭做,就約埋一齊聚聚舊~
估唔到屬於工廠區既地方,都隱藏左咁多特色餐廳同美食,
真係要向朋友請教下有咩推介xd
工廠雖然望落殘舊,但只要一踏入餐廳就係另一個景象~
開頭以為佢係普普通通既咖啡店,但望下個餐牌就有唔少驚喜!
7點左右餐廳已經人頭湧湧,估唔到工廠區既食肆咁熱鬧!
環境地方尚算寬敞,每張枱亦放左一台燭台呢~
飲品既選擇則較少,主要係咖啡/茶可選擇,
所以我都係保守揀左熱朱古力
(夜晚飲咖啡會訓唔著嫁XD)
甘筍忌廉湯, 先黎個餐湯再講!
甘筍味清香而杰身,忌廉味比較出,兩種配搭係先香後甜,
湯中會有幾粒小包碎,混合左湯既味道,半軟半脆,口感唔錯~
帶子龍蝦汁大蝦意大利飯, 份量雖小,
但正好推正要減甩既兩位,所以小食多滋味喇~XD
帶子同大蝦都好有份量,鮮香又厚肉,特別係大蝦,肉質好彈牙!
tiramisu,口感滑溜,有層好香軟既忌廉,
底層既咖啡味偏重,味道適中,唔會太甜或太苦~
hot chocolate,甜度岩岩好,唔會太過,朱古力味香濃,唔錯~
  • 帶子龍蝦汁大蝦意大利飯
  • tiramisu
2016-01-28 885 浏览
現在工廠區內亦有好嘢食,實力咖啡室餐廳愈來愈多,因為要吸引客人,咖啡茶做得特別用心,食物就以意大利飯麵及排類為主,簡單一點但又得客人喜愛,Bondi 午市常滿,晚上光顧就可以興鬆一點。 揀了主菜,最化算加$38配湯及甜點 麵包是暖的,軟熟,檻油及黑醋都係靚貨 西蘭花湯幾香滑,忌廉無膩感,但飲完飽飽地。法式田螺軟骨滋味 燒春雞真係原隻上,要用手撕開食,食得份外滿足,所以人類都應該喜歡自然!燒得幾香又唔嚡,燒雞是要技巧的!燒汁好香濃,味道好,吃掉一只唔簡單,飽哂! 今日甜點是奶凍,滑而不太甜,剛好。 我這杯熱朱古力亦有拉花,見到已經鐘意,味道也不失望,朱古力香甜的味道,誘惑難抗拒。

揀了主菜,最化算加$38配湯及甜點

麵包是暖的,軟熟,檻油及黑醋都係靚貨

西蘭花湯幾香滑,忌廉無膩感,但飲完飽飽地。

法式田螺軟骨滋味

今日甜點是奶凍,滑而不太甜,剛好。