2018-04-27
夜晚男人神秘地咁帶左我黎上環依間西餐廳慶生。一入到去,時間尚算早,唔算多人,一班侍應輪流招呼我地,俾人一種高級餐廳應有既感覺。地方唔算大,樓底唔高,側邊有幾間大房,燈光偏暗,營造浪漫既氣氛。一坐底就有侍應提供水,男人自帶左紅酒,亦主動為我地開。之後就詳細介紹menu,好nice我地叫左set dinner, 有分2,3,4 courses。首先送上麵包,配搭橄欖油同醋。男人揀左個鴨肝,真心不比鵝肝差,油香味一流,配搭脆麵包,一d都唔膩。我揀左個白蘆筍蟹肉,白蘆筍好爽口,蘆筍味好出,蟹肉份量都唔少,夠鮮味。湯分別叫左兩款,蘑菇湯同龍蝦湯,兩個都濃味十足,唔會太稠,龍蝦湯龍蝦都有好多舊。到主菜喇,叫左個龍蝦,兩種煮法,有芝士焗同炭燒,個人喜歡芝士焗,炭燒略微搞到d肉實左d。開左兩邊,好多肉,保持到鮮味另外叫左個牛排,三成熟,侍應俾左3隻醬料嘗試,有2款芥末醬同薄荷醬。芥末有個淡d,有個濃味,薄荷醬適合配搭羊架,視乎個人口味。牛排三成剛剛好,唔太實,肉質鮮嫩。由於男人準備左蛋糕,無緣再試依間甜品,期待下次再來
首先送上麵包,配搭橄欖油同醋。
由於男人準備左蛋糕,無緣再試依間甜品,期待下次再來