2023-03-13 443 浏览
今次同朋友嚟到鴨脷洲呢邊lunch,餐廳以半開放式裝修設計,環境感覺有種外國feel,佢地嘅窩夫係用法國酵母製作,食物方面主打列日窩夫,所以今次揀咗幾款黎試試,Morning FC醒神炸雞:鹹味窩夫有口感,配料有茄汁焗豆,香草炸雞胸肉大大塊皮脆肉嫩,配埋芝士邪惡又好味Crab & Avocado Waffle Toasties蟹肉牛油果窩夫多士:迷你窩夫,一啖一舊好有質感,香脆可口,蟹肉味濃配以牛油果口感豐富creamy,The Truth朱古力真相:甜窩夫有比利時朱古力粒配新鮮香蕉,淋上自家製黑朱古力醬,喜愛吃甜品嘅絕對要點呢款,飲品方面,蛋酒咖啡拿鐵:味道甜易入口Espresso味道都好出,紫薯鮮奶:奶味香滑,飲到有紫薯粒味道濃厚,整體方面,感覺好chill嘅Cafe,食物質素幾好,員工好有禮親切,會再回訪
2023-03-12 607 浏览
今日難得男朋友放假,咁就由早餐開始我地今日既假期❤️餐廳既裝潢根據澳洲人慢活既生活態度去設計,用左開放式既design,環境好舒適同開揚👍餐廳主打比利時列日窩夫,列日窩夫係用法國酵母製作,窩夫仲有鹹有甜,別具特色。煙三文魚黑松露油炒蛋窩夫 $115 👑Salmon Scramble呢個係All Day Brunch,有煙三文魚、黑松露油炒蛋、牛油果、沙律、蕃茄仔同香草鹹味窩夫,好豐富😆列日窩夫口感會比較rich,食落有啲紮實同像是麵包的嚼勁,哄到表面金黃同微微酥脆,好香口。蟹肉牛油果窩夫多士 $88Crab & Avocado Waffle Toasties迷你窩夫上配有蟹肉牛油果泥,再用蛋黃醬、紅洋蔥調味,細細件食用方便,唧埋檸檬汁落去,更為清新。齊天大聖蟹肉薯條 $92Holy Crab Chips個名好特別😂薯條炸至金黃色,口感酥脆,配埋蟹肉、黑松露蛋黃醬、巴馬臣芝士伴食,真係食到停唔到口。Apple & Pineapple Summer Fragrance $48較甜既蘋果加酸性較高既菠蘿,蘋果可以中和到菠蘿既酸,好清新特別。
今日難得男朋友放假,咁就由早餐開始我地今日既假期❤️

煙三文魚黑松露油炒蛋窩夫 $115 👑

蟹肉牛油果窩夫多士 $88

齊天大聖蟹肉薯條 $92

2023-03-11
$180 (早餐)
2022-10-24 576 浏览
小妹前排工作壓力好大趁住放假就捉左細佬陪我去散下心🥹我地去左好遠既鴨脷洲搵食😂同弟弟係鴨脷洲大街左行右行最後揀左Bonza! by Waffling Beans🤭All the best(水牛芝士煙肉窩夫)都係有啲基本野啦,煙肉,水牛芝士,炒洋蔥同菠菜最特別係佢嘅窩夫🤭係香草鹹味窩夫黎既窩夫嘅口感比較煙靭,有啲麵包既感覺睇落細細塊,但係都夠飽肚😂Truffle Carbonara w/Buffalo Mozzarella(黑松露卡邦尼波浪寬面)小妹好欣賞呢個面👍🏻寬面既厚度剛剛好,唔會成口粉咁🤪每一條面都包裹住濃濃嘅卡邦尼醬汁而黑松露都幾多,撈埋一齊好好味😋Tropic Thunder。Berry Sour-licious 兩杯嘢飲都係比較Refreshing沙冰入邊都有粒粒果肉幾有咬口🤤唯一失色嘅地方就係有勁大粒冰😂😂Smoothie 唔夠smooth 囉!餐廳係一個比較隱蔽嘅位置唔會有好多車或者好多人經過坐喺度食嘢飲嘢,真係幾舒服既呢🥰
小妹前排工作壓力好大
趁住放假就捉左細佬陪我去散下心🥹
我地去左好遠既鴨脷洲搵食😂
同弟弟係鴨脷洲大街左行右行
最後揀左Bonza! by Waffling Beans🤭

All the best(水牛芝士煙肉窩夫)

都係有啲基本野啦,
煙肉,水牛芝士,炒洋蔥同菠菜
最特別係佢嘅窩夫🤭
係香草鹹味窩夫黎既
窩夫嘅口感比較煙靭,有啲麵包既感覺
睇落細細塊,但係都夠飽肚😂

(黑松露卡邦尼波浪寬面)

小妹好欣賞呢個面👍🏻
寬面既厚度剛剛好,唔會成口粉咁🤪
每一條面都包裹住濃濃嘅卡邦尼醬汁
而黑松露都幾多,撈埋一齊好好味😋

兩杯嘢飲都係比較Refreshing
沙冰入邊都有粒粒果肉幾有咬口🤤
唯一失色嘅地方就係有勁大粒冰😂😂
Smoothie 唔夠smooth 囉!

餐廳係一個比較隱蔽嘅位置
唔會有好多車或者好多人經過
坐喺度食嘢飲嘢,真係幾舒服既呢🥰
2022-10-20 256 浏览
As we missed our hotel breakfast time, we ordered the brunch from Bonza! Waffling beans on Food panda.It took some waiting time for the food to arrive.Our kids love their food and ate so much. Everything was nice on their big breakfast especially their mushroom. The waffle was fresh. The carbonara was yummy and creamy too.We would like to try their drinks and dine in at their restaurant next time.
2022-09-12
30 分钟 (外卖送餐)
2022-09-11 217 浏览
今天,下午茶時間,駕車往鴨脷洲,選了這間小店舖Bonza,店舖外有數個咪表位,附近也有停車場,駕車人士尚算方便。店舖座位不多,下午茶時間也容易找到坐位。共點了兩款食物:Salmon Scramble 及 Nutella Swirl。Salmon Scramble 先送到來,已聞再一陣濃郁的黑松露味道,非常吸引。 炒蛋非常香滑,煙三文魚蔬菜沙律及牛油果非常新鮮,配上兩塊窩夫,非常好味。隨即Nutella Swirl也送到,這是一個窩夫,再加兩球雪糕,想起剛才店員有問我是否需要後上,我還答火用。下次都是要後上,先吃熱的食品,才再吃凍的。

Nutella Swirl
2022-08-30
Nutella Swirl
  • NutellaSwirl
  • SalmonScramble
Great food, comfy seating area, friendly staff and last but not least: air conditioning for my dog! This will be my summer to go pet friendly restaurant 💛Water bowl and doggie treats are provided by the restaurant Recommendation:🧇 Crab & avocado waffles $88🍯 Honey chicken wings $75🍳 British Salute! $128🍹 Matcha Green Tea Latte $50🍹 Purple Yam Latte $50Nice and spacious environment 📍

Recommendation:
🧇 Crab & avocado waffles $88
Crab  &  Avocado  Waffle  Toasties

🍯 Honey chicken wings $75

2022-07-19
Honey  Chicken  Wings
  • Waffle Benedict
2022-08-12 170 浏览
原本住喺新界區, 呢兩日都要喺南區做嘢, 所以為左慳返搭車時間, 直接book咗餐廳隔離嗰間酒店住.咁啱酒店送set meal coupon, 所以就有機會去呢間餐廳食嘢。點左chicken burger同埋煙三文魚長通粉,兩款嘅評價都非常高!味道同埋賣相好好. 85分飲品方面,叫咗熱嘅玫瑰茶同埋凍嘅紫薯鮮奶。 紫薯鮮奶口味好特別,好易入口,推薦。因為第一次去嘅關係,唔係好熟Menu,啲Staff都好nice耐心講解, 小店係唔同啲

2022-08-12
用餐优惠
優惠券
難得同狗狗嚟到鴨脷洲搵食事前當然都要做足準備Book位-呢間餐廳係屬於半開放式裝修亦都參照澳洲人慢活嘅方式去設計俾到食客有一種放鬆心情嘅感覺-食物方面主打列日窩夫🧇𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫咗一鹹一甜兩種味道而呢種窩夫係會比較紮實充滿咬口比較喜歡Nutella口味加埋雪糕真係好match-仲有其他比較特別嘅鹹食例如:齊天大聖蟹肉薯條🦀️🍟熱辣辣嘅薯條加埋蟹肉同蛋黃醬呢個組合都幾特別,值得一試!-最後溫馨提示揸車嘅朋友唔需要擔心門口會有咪錶位或者附近都會有停車場
難得同狗狗嚟到鴨脷洲搵食
比較喜歡Nutella口味加埋雪糕真係好match
仲有其他比較特別嘅鹹食
例如:齊天大聖蟹肉薯條🦀️🍟
熱辣辣嘅薯條加埋蟹肉同蛋黃醬
呢個組合都幾特別,值得一試!
最後溫馨提示揸車嘅朋友唔需要擔心
門口會有咪錶位或者附近都會有停車場
2022-07-24
2022-08-06 125 浏览
💬特點 : 開放式環境Cafe, 香港少數提供烈日窩夫cafe , 食物高質選擇多又新奇💬🔶地點🔶很多人會覺得南區,#鴨脷洲 很遠,其實港島面積(78.59 kms)比屯門更小(83.06 km2),所以很容易到達的,大家坐鐵到利東站A1出口,參考此post 圖10便可以到達Bonza ,或坐巴士人士,例如旺角上車的171,經中環灣仔的90在鴨脷洲徑下車走過對面下樓梯就可以了(圖10)。附近近海傍,也可以打打卡,坐船去香港仔遊玩。🔸環境🔸環境上,Bonza by Waffling Beans 接近外國cafe開放式環境,只有三面牆令客人可直接面對街外,不會像本土cafe,有時感覺像監獄一樣侷促(當然長期對街食塵,就是地小的香港限制)。座位不算多,比較小型,主打街坊生意,新市街獨市餐廳,好處為更寧靜。環境評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔶食物🔶 🔹榛子朱古力雙喜烈日窩夫🔹這裏的餐廳用了比利時烈日窩夫,和經常在香港出現的港式,美式,韓式窩夫不同,質地會比較紮實,麵包香味來自天然法國酵母,不同一般市面上加入泡打粉的窩夫,相對上會比較健康,外脆內軟的程度會更高 。有8種口味選擇,酒,炒棉花,🍍🥭固然吸引,

🔶地點🔶

附近近海傍,也可以打打卡,坐船去香港仔遊玩。

🔸環境🔸

環境評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔶食物🔶

🔹榛子朱古力雙喜烈日窩夫🔹

有8種口味選擇,酒,炒棉花,🍍🥭固然吸引,但朱古力🍫控選擇了Nutella, 卻意外地不會過度甜,愛朱古力🍫的我也滿意此效果。

環境評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔹意式茄汁意粉配自家製牛肉丸🍝🔹

🇮🇹粉,配上鮮蕃茄牛肉醬,香草,巴馬臣芝士(10 month aged),屬於比較軟身,入味,彈牙,芝士味反而不太重,但牛肉球非常好食,有蕃茄香晨和香草味,不會過酸。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔹蟹肉牛油果窩夫多士🔹

小食的選擇也是跟🧇一樣有8款,迷你多士上配上蟹肉,牛油果泥,蛋黃醬,細香蔥,紅洋蔥,檸檬汁,好吃到停唔到口,多士偏軟身,更好入口。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔶飲品🔶

紫薯拿鐵

餐枱上向客人推薦的top 10之一,紫薯味重,典型外國style , 大家可以嘗試其特色凍飲,相信效果更佳。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

意式茄汁意粉配自家製牛肉丸
紫薯Latte
  • 蟹肉牛油果窩夫多士
2022-08-04 87 浏览
帶狗狗坐半室外一啲都唔熱,員工都好pet friendly,地方乾淨闊落,狗狗趴喺地下都好放心好舒服。叫得waffling beans,一定要試窩夫,好香口好煙靭,夾埋個榛子醬好match另外叫左個卡邦尼,好濃芝士味,鐘意食重cream重芝士既人不能錯過~今次帶埋bb去,本身都自備左凳仔,估佢唔到cafe都有bb凳提供,帶埋bb去用餐體驗非常好,bb都好開心🥰附近泊車都方便,有停車場,泊街都可以睇到車,位置都方便。
附近泊車都方便,有停車場,泊街都可以睇到車,位置都方便。
2022-08-04 71 浏览
今日同大家介紹一間半開放式餐廳🍴主子可以坐室內位 可落地 大狗都歡迎❤️食物方面 佢哋主打窩夫🧇有甜同咸🧇偏硬啲 喜歡有咬口感嘅朋友一定要試下😘 - Truffle Carbonara W/Buffalo Mozzarella🍝 $135- Holy Crab Chips🍟 $92- M-Rated Indulgence 🧇🍨 $85- Tropic Thunder🍹 $65- Pink Supernova🍹 $65最近天氣甘熱 一定要搵返啲有冷氣嘅地方.最重要有好西食😘😘
今日同大家介紹一間半開放式餐廳🍴
主子可以坐室內位 可落地 大狗都歡迎❤️

食物方面 佢哋主打窩夫🧇有甜同咸
🧇偏硬啲 喜歡有咬口感嘅朋友一定要試下😘
- Holy Crab Chips🍟 $92
- M-Rated Indulgence 🧇🍨 $85
- Tropic Thunder🍹 $65
最重要有好西食😘😘
  • Truffle Carbonara W/Buffalo Mozzarella
放假想去下城市探索,今次去到第一次去嘅鴨脷洲行下,順便搵下有咩好西▪️第一次去鴨脷洲,好似返返細個嘅咁,發現條街唔算有好多車,四周有各式各樣唔同類型而且好有歷史嘅小店,最印象深刻係餐廳轉角嘅一間銀行,係非常舊式個種,好似時光倒流⌛️▪️一路行到盡頭仲可以去到海傍見到有動物公園,沿海仲有好多漁船,更加可以坐街渡去香港仔同其他地方🚤🦮今次有帶埋狗狗一齊周圍行下,行到攰想一齊嘆個bruch就搵到呢間寵物友善餐廳,店員一見到我地帶左狗仔入座嘅時間就有比到座墊狗狗同問我地要唔要比水兜狗狗飲水,對狗狗都好熱情招待🥰▪️餐廳由英國大廚主理,加上餐廳走澳洲休閒路線,配上開放式設計,比人嘅感覺似去左外國🥗𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲 $𝟭𝟭𝟱呢個All Day Brunch食物有好多款,牛油果、黑松露配炒蛋、沙律、三文魚、列日窩夫餐廳最特別係用上有別於平時食開脆卜卜嘅港式窩夫,而係比利時列日窩夫,列日窩夫用法國酵母製成,鹹甜食法都得,窩夫口感好紮實實在,口感偏乾身,見餐廳連漢堡同多士都用上列日窩夫,幾特別炒蛋炒得滑身,加上蔥花同黑松露令炒蛋再昇華😍🍝𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗴𝗹𝗶𝗼 𝗢𝗹𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝘂𝗯-𝗲𝘆𝗲

🥗𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲 $𝟭𝟭𝟱

炒蛋炒得滑身,加上蔥花同黑松露令炒蛋再昇華😍

🍝𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗴𝗹𝗶𝗼 𝗢𝗹𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝘂𝗯-𝗲𝘆𝗲 $𝟮𝟰𝟴
大廚好細心先走出嚟問我地牛扒想要辣唔辣、幾成熟...
意粉鋪上滿滿啲芝士粉,賣相好吸引,意粉混入蒜蓉炒,混入菠菜同蕃茄仔,意粉乾爽,唔算係好多汁個隻,但我反而幾鍾意,食落好香
牛扒配上洋蔥汁,牛扒叫左五成有點略生且多筋,但係煎得都幾香口,牛味出😋

🍹𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 & 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗙𝗿𝗮𝗴𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲 $𝟰𝟴
蘋果mix菠蘿汁,幾fresh同清新嘅配搭

☕️𝗠𝘂𝘀𝗰𝗼v𝗮𝗱𝗼 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 𝗰𝗼𝗻𝘁 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 $𝟱𝟲
配上黑糖的Cappuccino,黑糖味更重會更佳🥹
2022-08-01 1209 浏览
本港天氣持續炎熱,天文台表示,本月乃自1884年有紀錄以來最多熱夜的月份,消防處更呼籲市民上山下海時切記量力而為,免生意外。既然酷熱天氣下不宜長時間在野外暴曬,偶然在小島散步慢活,亦別有一番風光。位於鴨脷洲的「Bonza! by Waffling Beans」正正參照澳洲人慢活生活提案,主打自家製窩夫、特色咖啡及各樣西式美食,務求打造出一個人寵共享的悠閑空間。環境:✨餐廳裝潢以綠色及白色為主調,搭配實木桌椅,帶來清新自然氣息,切合慢活主題。✨作為一家寵物友善餐廳,店家亦推出健康自家製毛孩食物,適合假日跟毛孩一同外出渡過悠閒歡樂時光。服務:✨職員態度友善有禮,積極收拾及清潔檯面,上菜時間亦令人滿意。食物:🍝 黑松露卡邦尼波浪寬麵 ($135)💗筆者推介!✨黑松露香味突出,帶煙肉的原味,加上混搭巴馬臣芝士、蛋黃的醇厚醬汁,掛汁力一流,香濃而惹味,加上水牛芝士的點綴,很不錯!🧇 班尼迪窩夫 ($135)💗筆者推介之「呃Like」菜式!✨店家將傳統英式鬆餅組合改為以法國酵母製作的列日窩夫 (Liege Waffle),更將口味改良成香草鹹味,味道更統一。✨半熟而滑嫩的水波蛋,一份配搭西班牙火腿

環境:

服務:

食物:
🍝 黑松露卡邦尼波浪寬麵 ($135)
💗筆者推介!

🧇 班尼迪窩夫 ($135)
💗筆者推介之「呃Like」菜式!

✨半熟而滑嫩的水波蛋,一份配搭西班牙火腿,另一份搭配煙三文魚,淋上順滑、濃郁的荷蘭醬,再撒上惹味的紅胡椒粉,加上紮實帶嚼勁的窩夫,顛覆傳統又滋味!

🍫 比利時朱古力 ($48)

✨味道濃郁,與牛奶比例達至很不錯的平衡,微甜,沒有苦澀味,質感絲滑溫潤。

☕️ Cafe Mocha ($54)
✨帶濃郁的朱古力風味,感覺滑順,非常易入口。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-07-26
好耐冇去過鴨脷洲,梗係要發掘下有啲咩美食,搵到依間主打Waffle嘅Café好似幾特別,因為佢賣嘅唔係普通市面上嘅窩夫,而係Liege Waffle,係比利時嘅特色小食,估唔到原來香港都有得食🫢Liege Waffle口感比較扎實充滿嚼勁,記得之前去比利時旅行幾乎日日都去食,真係好好味🤤未去過比利時嘅朋友仔有口福啦,依度嘅烈日窩夫有鹹有甜,仲有多款小食同all day brunch選擇,來鴨脷洲千祈唔好錯過啊!Nutella Swirl🍫 $80呢款係榛子朱古力口味嘅烈日窩夫,朱古力迷必試,外型十分打卡之餘,朱古力味非常濃郁,而且甜度適中,非常啱我口味🥰Pina Colada🍍 $85烈日窩夫配搭熱帶水果都好夾,菠蘿同芒果切好晒而且好甜,夏日食夠晒清新😗Waffle Benedict🍳 $135你冇睇錯呢個的確係窩夫底嘅Egg Benedict,幾有新意,我都係第一次食。窩夫吸收左蛋汁,再配搭埋西班牙火腿同埋煙三文魚食,融合得好完美,值得一試!Coco Milk Smoothie🍹 $60香濃嘅朱古力沙冰,帶些少香蕉味,唔會太甜,十分解渴👍🏻

Nutella Swirl🍫 $80

Pina Colada🍍 $85

Waffle Benedict🍳 $135

Coco Milk Smoothie🍹 $60
香濃嘅朱古力沙冰,帶些少香蕉味,唔會太甜,十分解渴👍🏻

2022-07-31 61 浏览
Our first time visiting Ap Lei Chau and it’s a nice chill place to rest in a hot summer day! A cozy cafe specialises in waffles, close to the station, also not far from the typhoon shelter so it’s perfect to rest after sightseeing around. It’s a pet friendly cafe, would be lovely to bring the fur babies too! Loving that they have both savoury and sweet options for waffles 💕 We had the Benedict waffles with extra bacon, it matches very well with the waffles. And the S’mores waffle dip is soooo go

Loving that they have both savoury and sweet options for waffles 💕 We had the Benedict waffles with extra bacon, it matches very well with the waffles. And the S’mores waffle dip is soooo good!!! We also have the berry and tropical smoothies, really refreshing!
Waffle  Benedict  💕
S’more  a  Waffle  Dip