2023-01-09 298 浏览
其實只係好簡單嘅午餐,卻令我回味無窮☺️Carbonara 醬汁稀稠適中,煙肉嘅份量都好多,亦可以套用最近相當流行嘅一詞:意粉好「掛汁」🤭差不多食完都無感受到過膩嘅感覺,食得相當滋味😋而最近我鍾意左飲 Espresso Tonic,呢杯 Tonic 飲起來好順滑,食過 Creamy 嘅 Carbonara 後飲一啖,有一種療癒嘅感覺😌有時愈簡單嘅餐點,反而最容易睇得出店家係咪用心製作,呢度果然名不虛傳👍🏻
其實只係好簡單嘅午餐,卻令我回味無窮☺️

Carbonara

Espresso Tonic

2022-12-29 231 浏览
帶朋友食呢間有人氣得黎又好食既隱世文青cafe樓底好高,裝修行簡約風格,枱與枱之間有鬆動既空間,唔會迫挾,坐得舒適北海道帆立貝明太子意粉$100帆立貝有兩片,煎得幾香。至於個汁望到都覺得juicy,甜甜地好好味,又creamy. 好鍾意每條意粉都沾滿哂個汁既感覺,好滿足蟹膏蟹肉意粉$98有幾大隻蟹鉗向面頭,睇見都興奮。又有蟹籽,蟹肉,蟹膏。mix 埋一齊食,食落未有太香既蟹肉味,但蟹籽可以提升到個意粉既香味同咬落一粒粒既口感另外朋友點左杯ice drip coffee$62自己有沖開咖啡既佢都話好飲環境舒適,傾得都好relaxed又sweet❤️
帶朋友食呢間有人氣得黎又好食既隱世文青cafe

北海道帆立貝明太子意粉$100
帆立貝有兩片,煎得幾香。

蟹膏蟹肉意粉$98
有幾大隻蟹鉗向面頭,睇見都興奮。

另外朋友點左杯ice drip coffee$62
自己有沖開咖啡既佢都話好飲

環境舒適,傾得都好relaxed又sweet❤️
2022-08-16
2022-12-16 243 浏览
BYOB Coffee Roaster先前已經黎過呢間cafe 幾次,每次都覺得佢啲野食性價比好高;先前黎到一直都食唔到食豬手,今次黎到,我地決定試下佢嘅招牌豬手 德國黑麥啤慢煮咸豬手 HK$168咸豬手一放上枱就有撲鼻而黎嘅香味,豬手肉鹹鹹地之中帶有啲黑麥啤嘅味道,味道唔錯;呢隻豬手比預期中大隻,應該同塊面差唔多大,肉量同骨嘅份量大概係1:1 ,所以呢舊豬手份量十足,兩個人食都覺得好飽~蟹膏蟹肉意粉 HK$98本身想再encore 明太子意粉,但係記錯咗意粉名,叫咗呢個蟹膏蟹肉意粉;呢個意粉好creamy,雖然未去到食到啖啖蟹肉嘅感覺,但加埋蟹籽落去口感都提升咗~ 蟹膏味道唔算好突出,呢個意粉都算唔錯~整體感覺呢間cafe 已經黎過幾次,冇一次會失望;今次仲試到佢嘅招牌咸豬手,好有驚喜,呢個豬手性價比好高,會繼續再encore~

德國黑麥啤慢煮咸豬手 HK$168

蟹膏蟹肉意粉 HK$98

整體感覺
29.11.2022 BYOB Coffee Roaster今晚放工在附近扮靚靚,本來想去Taste Cafe或廚匠食好西;怎料兩間都無營業,結果又走回BYOB Coffee Roaster。之前已經食過蕃茄忌廉蟹肉闊條麵,很好吃,現在轉了蟹膏蟹肉意粉,不知味道如何?下次要再來試試。地方仍舊寛敞,樓底好高,座位之間有充足距離,坐得很舒適。灰牆多了兩架單車作裝飾,餐牌轉了掛頁,雖然仍然是意粉和沙律為主,選擇不算多,但欣賞他們每一份食物都很用心製作,一點也不馬虎,無論賣相和味道都是上乘。主菜還有德國黑麥啤慢煮咸豬手,$168,需時38分鐘 (很準確呀),非經油炸不脆皮,有機會真的要試試。牛油果華道夫沙律 $75這款沙律已吃了好幾遍,每一趟也不叫人失望,花型的牛油果既新鮮又漂亮,精緻得叫人不捨得吃,伴著牛油果還有雜菜、蘋果片、提子、果仁,加上日式沙律汁……既健康又美味,百吃不厭。煙三文魚沙律 $80花型的煙三文魚,配上蕃茄仔、青瓜、果仁、雜菜,又是一款健康美食。榛子鮮奶咖啡 $37又一驚喜,拉花是很神似的飛馬!香滑的咖啡,榛子又不會太甜,好喝。自助購買、取餐具,之後乖乖等美食上枱,用餐後好多
29.11.2022

主菜還有德國黑麥啤慢煮咸豬手,$168

牛油果華道夫沙律 $75
牛油果華道夫沙律

煙三文魚沙律 $80
煙三文魚沙律

榛子鮮奶咖啡 $37
榛子鮮奶咖啡

自助購買、取餐具,之後乖乖等美食上枱,用餐後好多職員主動說再見,是一個愉快、滿足的用餐經驗。
2022-11-29
牛油果華道夫沙律
煙三文魚沙律
  • 煙三文魚沙津
2022-11-22 273 浏览
大蝦寛條麵*Time : NOV 2022, Lunch*Price : $80-HKD *Place : BYOB Coffee Roaster*Review : 第二次來了,這天突然好想吃意粉,見寛條麵的賣相好像很好吃,也就試一試- 大蝦寛條麵 :醬汁是用蝦油煮出來的忌廉汁,再加上蘑菇,聞起來很香,配合寛條麵厚身的質地,很有口感,會令人很開胃,大蝦是煎香的,肉質結實整體是好水平,份量不小,也不會太膩BYOB Coffee Roaster地址 : 屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖

大蝦寛條麵

大蝦寛條麵

*Time : NOV 2022, Lunch
*Price : $80-HKD
*Place : BYOB Coffee Roaster

整體是好水平,份量不小,也不會太膩

地址 : 屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖
2022-11-14 343 浏览
現場裝修係工業風嘅格局,有種粗獷嘅感覺,而且環境寬敞,一大班朋友聚餐會相當開懷。德國黑麥啤慢煮咸豬手 $168。豬手好大件,份量十足,足以滿足三人食用。味道唔錯,食得出慢煮嘅鮮嫩肉感。豬手唔係淨係得肥肉,瘦肉部分都佔唔少,對我黎講算係肥瘦均勻。不過留意返烹調需時,等左45mins,趕時間嘅朋友應該無緣一試。建議可以等上左豬手先去嗌其他主食,咁就可以豬手當餸伴飯食🤤大蝦闊條麵 & 卡邦尼意粉,正常發揮。個人覺得大蝦闊條麵好味d,大蝦嘅味道口感都比較實在,醬汁掛上闊條麵幾好味。
德國黑麥啤慢煮咸豬手

德國黑麥啤慢煮咸豬手 $168。
大蝦闊條麵 & 卡邦尼意粉

2022-11-09
午餐
德國黑麥啤慢煮咸豬手
2022-11-06 305 浏览
今次來到屯門覓食試試這間隱世cafe原來共有兩間分店都是在屯門店名BYOB應該是指掛在牆上的bike吧?德國黑麥啤慢煮咸豬手$168(需時40分鐘)由於非經油炸所以不是脆皮但沒關係啖啖肉香適合3-4人share還可配上芥末醬減低油膩感蟹膏蟹肉意粉$98這碟意粉真的值得推介每一口也充滿蟹的鮮味卡邦尼意粉$70把生雞蛋拌勻意粉味道一流小山園抹茶鮮奶(熱)$37一上桌真的很驚喜!想不到拉花居然是獨角獸的樣子非常精美捨不得把它喝掉小山園抹茶鮮奶(凍)$40奶味很重抹茶味道剛剛好不會有苦澀味另一個值得打卡的蝶豆花飲品餐廳內環境也不錯枱與枱之間的距離很寬敞採用自助形式先購買食物和取餐具價錢合理食物質素亦高
今次來到屯門覓食試試這間隱世cafe
原來共有兩間分店都是在屯門

店名BYOB應該是指掛在牆上的bike吧?

德國黑麥啤慢煮咸豬手$168
(需時40分鐘)
由於非經油炸所以不是脆皮但沒關係

每一口也充滿蟹的鮮味

卡邦尼意粉$70
把生雞蛋拌勻意粉味道一流

小山園抹茶鮮奶(熱)$37
一上桌真的很驚喜!
想不到拉花居然是獨角獸的樣子

• 蟹膏蟹肉意粉
  • 卡邦尼意粉
  • 德國黑麥啤慢煮咸豬手
2022-10-31 224 浏览
呢日嚟咗屯門搵食,聽講呢間鋪頭喺屯門係幾出名,間鋪都唔算細,但我哋呢日都等咗幾枱先入到北海道帆立貝明太子意粉有兩粒好厚肉嘅帶子呀,煎香咗好好味,明太子忌廉汁撈埋木魚碎好香,個意粉好掛汁蕃茄忌廉蟹肉寬條麵呢個反而相對上唔重忌廉味,有茄肉幾有蕃茄味,食到有蟹肉但唔算好多,不過好彩有好多蟹子搭救,都算口感豐富小山園抹茶鮮奶個拉花好靚呀,都好香好有抹茶味,正😋#foodie #屯門美食 #屯元天 #yellow #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

北海道帆立貝明太子意粉

蕃茄忌廉蟹肉寬條麵

小山園抹茶鮮奶

個拉花好靚呀,都好香好有抹茶味,正😋

2022-10-23 308 浏览
屯門越來越多coffee shop,今次發掘到呢間BYOB!原來喺屯門就已經有兩間分店,今次去咗虹橋分店!環境方面都幾多座位,假日都唔使等-北海道帆立貝明太子意粉$100超厚身嘅帆立貝,呢個價錢黎講,好有誠意-水牛城雞翼$50勁多醬,食到成個咀都係

-北海道帆立貝明太子意粉$100
超厚身嘅帆立貝,呢個價錢黎講,好有誠意
-水牛城雞翼$50
勁多醬,食到成個咀都係
成日睇開我ig嘅會知道本人唔係特別好cafe 因為感覺上好多樓上cafe都係用高定價去賣返一D最普通同埋用料最簡單嘅意粉 食落同係薩利亞冇乜分別😂同埋本人都鍾意美式多醬嘅邪惡意粉 今次雖然frd提議呢間cafe一開始冇太感興趣 但係見到實物之後就覺得餐牌全部都好吸引!🤭🍝墨魚汁海鮮意粉💰95首先個碟雖然唔係太大 但係見到份量真係無敵多 即刻有曬係美國食西餐嘅感覺🥹面上已經鋪曬兩塊煎魚柳 兩舊大魷魚圈 兩隻蝦同埋一隻青口 呢度嘅海鮮份量同一般cafe嘅「魷魚粒」對比真係太大😭而且真係煎得香味飄曬出來!魚柳外脆內軟 蝦油味好香 而且實物好大粒 一口絕對吞唔曬!海鮮下面嘅重頭戲先值得介紹 每條意粉都被黑黝黝嘅墨魚汁包裹住 絕對唔會唔夠汁 不過略嫌鹹左小小 同埋有小小油 食到中途比較漏 但係整體感覺都好好!🍝黑松露雜菌意粉💰70試左frd嘅黑松露意粉 都會見到醬汁係穿梭係每條意粉中間 唔係就咁淋成pat醬上去 所以味道超濃厚🥺不過因為價錢平小小所以就冇乜配料 得兩條蘆筍🤣黑松露味道超濃郁 鍾意嘅每啖都可以食到~呢度個menu得一塊 所以早晚都係食同樣嘅嘢 不過會定期轉小小內容 就例如今次有我好

🍝墨魚汁海鮮意粉
💰95

🍝黑松露雜菌意粉
💰70

呢度個menu得一塊 所以早晚都係食同樣嘅嘢 不過會定期轉小小內容 就例如今次有我好想試下嘅芝士小龍蝦闊麵!小食都有焗薯係想試下嘅 見到隔離檯好大碟新鮮出爐😋

野飲方面就有好多咖啡選擇 例如「焦糖脆脆」超多料 鍾意飲茶嘅都有成壺茶可以試下 出面都可以自助zum水同埋攞餐具 要買左先再去位度等~

📌 BYOB Coffee Roaster (屯門)
屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖
2022-10-10
  • 墨魚汁海鮮意粉
屯門虹橋真係好多小店美食😍尼間係其中一間好受歡迎嘅cafe,以高性價比好味出名。工業風裝修嘅餐廳內裡樓底好高,空間闊落!過左繁忙時段,係食個tea,慢慢坐下chill住飲杯咖啡,同frd吹下水嘅好地方😆🫶🏻🫶🏻推薦:水牛城雞翼裹滿醬汁酸辣惹味😍,帆立貝明太子意粉大大直鮮甜帶子加上creamy明太子意粉汁好鮮美,焦糖脆脆鮮奶咖啡打卡able!又好飲🤭必飲呀☕️💰餐廳係自助形式,無另外收加一!

帆立貝明太子意粉
水牛城雞翼
焦糖脆脆鮮奶咖啡

💰餐廳係自助形式,無另外收加一!

帆立貝明太子意粉
水牛城雞翼
焦糖脆脆鮮奶咖啡
  • 墨魚汁海鮮意粉
2022-09-22 379 浏览
最近工作地點係屯門,主要想係景峰附近搵食,上OpenRice 睇見到大部分評價都唔錯,價錢都合理,一於試試。我地一行五人,6點15左右到,仲有好多位選擇。的確食物質素唔錯喎👏🏻推介有黑啤慢煮豬手😆好多肉架,肉質鮮嫩,好香啤酒味,有驚喜👍🏻第二推介沙律,牛油果排得好靚呀😍而且熟透度岩岩好👍🏻第三個推介百利甜酒咖啡,只因自己喜歡飲咖啡🤪其餘仲叫左兩碟意粉都係好好味🤤整體呢餐都唔錯,坐得舒服,唔會好迫。家人都讚好食👍🏻
我地一行五人,6點15左右到,仲有好多位選擇。

的確食物質素唔錯喎👏🏻

第二推介沙律,牛油果排得好靚呀😍而且熟透度岩岩好👍🏻

第三個推介百利甜酒咖啡,只因自己喜歡飲咖啡🤪

其餘仲叫左兩碟意粉都係好好味🤤

整體呢餐都唔錯,坐得舒服,唔會好迫。家人都讚好食👍🏻
  • 德國黑麥啤慢煮鹹豬手
  • 牛油果華道夫沙律
2022-09-20 235 浏览
黎到屯門虹橋呢個咁多美食嘅地方一定要黎呢間cafe坐下嘆杯高質dirty coffee☕️首先舖頭好闊落 座位充足Cafe環境唔會太嘈 俾到愛啡之人慢慢品嘗呢杯香濃嘅咖啡 透過落地玻璃望住出面嘅街景 chill到呢…
黎到屯門虹橋呢個咁多美食嘅地方
首先舖頭好闊落 座位充足
Cafe環境唔會太嘈 俾到愛啡之人慢慢品嘗呢杯香濃嘅咖啡
透過落地玻璃望住出面嘅街景 chill到呢…
2022-09-04
  • Dirty  coffee
2022-09-19 211 浏览
之前晏晝食過一次因為真係好好味 又吾洗加一服務費🤣所以今次就帶埋朋友一齊黎食晚餐🥣大蝦寛條麵🍤同上前食一樣 蝦調味同煎都好好🦐一上枱已經聞到陣香味🥰蝦油忌廉汁整出黎嘅意粉🍝連朋友食左第一啖都已經讚好👍🏽墨魚汁海鮮意粉🦑墨魚汁好深色🤣每一條意粉都黑色到以為墨魚汁直接整出黎🤩仲有好多材料😋 魷魚好有咬口蝦一樣好彈牙🦐青口因為得一隻 所以比左朋友食 佢話好食🤣青衣柳 煎得好香好淋食 好正🥹德國黑麥啤慢煮咸豬手🍖超級好食🥰表面好脆身 但一切發現好易切開🤩咬落口 油脂爆晒出黎 每啖都好滿足🤤點埋黃芥末醬 味道又變左另一種層次都係咁好食😋 一定要試😍
之前晏晝食過一次

2022-06-28
  • 大蝦寬條麵
  • 德國黑麥啤慢煮咸豬手
2022-09-19 103 浏览
屯門BYOB 係一間經常都聽到人大讚嘅餐廳黎🤣晏晝嘅時候 就專程同屋企人一齊黎試下😛炸薯絲蝦配泰式酸辣汁🫔賣相超級吸引😍 而且聞落好香咬落口 真係好脆🤩外面香脆可口 裏面嘅蝦就新鮮彈牙成個口感都好好👍🏽就咁食個味道吾係話好突出 但一點埋個酸辣汁 成個蝦味 脆薯絲嘅味出晒黎🥰大蝦闊條麵🍤蝦好彈牙🦐 而且調味都好好 勁好食🥹闊條麵用左蝦油忌廉汁黎整所以味道好濃厚☺️蕃茄忌廉蟹肉寬條麵🍝依個相對冇咁濃味但就用左蟹🦀黎做主題表面鋪滿左蟹子🤩 再加埋蟹肉令每一啖都感覺到蟹嘅味🤣
屯門BYOB
係一間經常都聽到人大讚嘅餐廳黎🤣