2024-10-13 665 浏览
佐敦尼個地方係咪以為無好野食呢,但其實都幾多Cafe 平價好西,今日就試下同事既尼間餐廳,因為佢話dinner set 好抵食😳二人餐 $388✨蘑菇湯口感綿密,好多蘑菇粒🤪 過癮✨黑松露薯條我最愛嘅小食🥳 黑松露加沙律醬,個人比較鐘意有沙律醬嘅版本,味道會較出,薯條都炸得金黃香脆,份量都唔少✨明太子珍珠帶子意粉明太子醬鹹度都適中,勁多醬🤪 完全包裹住每條意粉,入口順滑。珍珠帶子質感好有咬口,仲有紫菜、帶子、什菌,層次豐富🫣✨香煎紐西蘭肉眼扒 (固定5成熟)肉眼扒煎得恰到好處,紋理清晰,粉嫩多汁,帶自然嘅牛肉香味。油脂分佈均勻,唔需多餘調味,已經非常好味🥹 但加上芥末醬都有另一番風味,幾款蔬菜熟度都足夠,尤其澳門西蘭花好清爽🤣🥦✨提拉米蘇 (+$30)兩個人都嗌左依款甜品,自家制tiramisu果然好有心機😋層次分明,咖啡同可可粉香氣撲鼻,質感幼滑,creamy得來甜度適中,不會過膩,帶有淡淡嘅酒香,100分😋✨鮮奶抹茶鮮奶嘅香滑配上抹茶嘅微苦,抹茶味道濃郁但唔會過重,奶味比例會多d🤣✨陽光男孩橙香桂花烏龍,烏龍茶底清香,橙皮果香同桂花味唔算好濃,好解渴😎

二人餐 $388

✨蘑菇湯
口感綿密,好多蘑菇粒🤪 過癮

✨黑松露薯條

✨明太子珍珠帶子意粉

✨香煎紐西蘭肉眼扒 (固定5成熟)

✨提拉米蘇 (+$30)

✨鮮奶抹茶

✨陽光男孩

2024-10-10
2024-10-04 862 浏览
孤獨的美食家今日又出動去佐敦做嘢,順便食個午餐,路經彌敦道呢間「Cafe Addict 」見到佢哋推出一個All day breakfast 超級豐富,最吸引嘅係有芝士玉子燒同埋窩夫,非常合我心意,就入去坐低飲杯咖啡慢慢嘆🫶▪️All day breakfast日本滑蛋·香草豬肉腸·雜菌·薯餅沙律·雜果乳酪·窩夫·楓糖糖漿+$20香草豬肉腸可轉 慢煮雞胸 或 煙三文魚+$25日本滑蛋可轉 芝士玉子燒真係豐富到一個點,最重要係所有食材即叫即整,全部熱辣辣,最驚喜係可以轉芝士玉子燒,蛋煎得香滑有口感,包住溶化咗嘅流心芝士,真係超美味,仲有窩夫香脆鬆軟配合楓糖糖漿,甜味恰到好處,其他食材亦甚有水準,非常推薦▪️Tiramisu自家製提拉米蘇,經典原味既tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味▪️Cafe Latte 做得唔錯,牛奶和咖啡份量適中,入口香濃又香滑,配合午餐可以慢慢嘆

▪️All day breakfast

▪️Cafe Latte

• 芝士玉子燒
  • 自家製tiramisu
2024-11-09 0 浏览
我經常週末都會找餐廳去吃all day breakfast ,可能也是上癮了。這次特意來尖沙咀找餐廳吃早午餐,走來走去,發現很多餐廳都關閉了。最後來到佐敦找到一間在彌敦道上的餐廳名字非常吸引,對我喜歡找餐廳吃day Breakfast的人來說,名字很貼切。All day breakfast 的份量很大,相信吃完後整天都不用再吃其他東西了。我喜歡他的炒蘑菇味道惹味香甜;而香腸肉質鮮味且嚼口。食材非常新鮮。
2024-11-05 162 浏览
行過位於彌敦道呢間cafe,見到menu寫住二人餐只係$388,仲要餐湯,前菜,意粉,主菜,甜品,飲品都有,就入去食下性價比係咪真係咁高先。今晚餐湯係南瓜湯,幾creamy。小食揀左香辣雞皮餃子,有兩舊,好香口得黎又帶點辣,入面仲keep到juicy。櫻花蝦味噌大蝦意粉蝦好爽口彈牙,個意粉醬汁帶少少酸,幾開胃,意粉口感煮到剛好。🥰🥰香煎紐西蘭肉眼扒固定左係五成熟,肉眼扒好重牛肉味,煎到有點炭香味,加上爆多的肉汁,配搭的新鮮蔬菜,呢個好推介,$388 二人餐仲有得食呢個好抵食。甜品要左迷你泡芙同雪糕波波兩球,泡芙正常;雪糕揀左芝麻同開心果味,估唔到都幾大球,奶味又重。飲品本身包$36的飲品,我地加錢揀左Yellow Cat,同抹柚如果,兩杯都幾清新。總括來說,$388唔使加一,係旺區有呢個質素,性價比係非常之高🥰🥰

今晚餐湯係南瓜湯,幾creamy。

櫻花蝦味噌大蝦意粉

香煎紐西蘭肉眼扒

• 香煎紐西蘭肉眼扒
2024-11-03 150 浏览
今日經過彌敦道見到有間Cafe 見食物有好多款選擇 仲有我最愛嘅All day breakfast 下午茶餐都係六七十蚊到 好似幾抵食 一於試下先😋🍝明太子珍珠帶子意粉雖然係下午茶餐但份量好足夠 好多粒珍珠帶子 好彈牙 每條意粉都掛滿滿既明太子 帶有少少微辣好開胃 面頭有少少芝士碎加咗分🧀配上餐湯南瓜湯🥘🍳 All day breakfast 全日早餐好豐富 大大條香草豬肉腸 薯餅脆卜卜 窩夫外脆內軟加埋楓糖糖漿更加美味,仲有雜果乳酪好fresh 特別之處係玉子燒味既炒蛋 甜甜地又幾好食😂嘆埋杯Americano 就滿足了☕️套餐可選飲品或餐湯🍗柚子胡椒炸雞軟骨淡淡嘅柚子香 熱辣辣又香口 炸得十分酥脆📍 Cafe Addict (佐敦)佐敦彌敦道221號地舖

🍝明太子珍珠帶子意粉

🍳 All day breakfast

🍗柚子胡椒炸雞軟骨
淡淡嘅柚子香 熱辣辣又香口 炸得十分酥脆

📍 Cafe Addict (佐敦)
佐敦彌敦道221號地舖
2024-10-24 236 浏览
🌟在周四繁忙的工作結束後,我約了女兒在佐敦的Cafe Addict,共享一頓美味的晚餐。這間位於彌敦道221號的餐廳,環境舒適,讓人感受到放鬆的氛圍。✨我們點了二人晚餐~$388,性價比高。首先上桌的是甘筍忌廉湯,湯底濃郁,甘筍的甜味恰到好處,讓人感受到一絲溫暖和滿足。🌟接著是頭盤:柚子胡椒炸雞軟骨。炸得金黃酥脆的雞軟骨,搭配清新的柚子胡椒醬,口感層次分明,女兒特別喜愛這道小食。主菜方面,我們選擇了蒲🌟燒鰻魚茶漬飯和香煎紐西蘭肉眼扒(五成熟)。鰻魚外焦內嫩,茶味渾然天成,而肉眼扒的多汁和鮮嫩,讓人忍不住想再來一口。🌟飲品方面,凍橙香桂花烏龍茶和凍蘋果洛神花茶🥤,清新怡人,完美解膩。🌟最後,甜品更是讓我們驚喜😍,芝麻配榴槤和開心果雙球雪糕,口感滑順,為這頓晚餐畫上完美的句號。

主力畫香港本土小店美食😁☝🏻明太子珍珠帶子意粉 $98配是日餐湯:番茄湯抹柚如果 (跟餐+$12)設加一服務費明太子珍珠帶子意粉走日式路線🇯🇵明太子醬沾滿每一條意粉🤤重口味但唔辣最鍾意夠多醬嘅意粉~口感濃厚唔膩😋好滿足!配料有十幾粒珍珠帶子、蘑菇片同洋蔥絲面層仲有木魚絲、紫菜同蟹籽🦀味道豐富跟餐嘅番茄湯偏甜微酸 有少許番茄蓉🍅飲品揀咗蘋果柚子抹茶🍵係蘋果x綠茶香精🤣味道一般~評分💫:味道:4/5環境:3.5/5價錢:3.5/5

主力畫香港本土小店美食😁☝🏻

明太子珍珠帶子意粉 $98
配是日餐湯:番茄湯
抹柚如果 (跟餐+$12)
設加一服務費

明太子珍珠帶子意粉走日式路線🇯🇵
明太子醬沾滿每一條意粉🤤重口味但唔辣
最鍾意夠多醬嘅意粉~口感濃厚唔膩😋好滿足!
配料有十幾粒珍珠帶子、蘑菇片同洋蔥絲
面層仲有木魚絲、紫菜同蟹籽🦀味道豐富

跟餐嘅番茄湯偏甜微酸 有少許番茄蓉🍅

飲品揀咗蘋果柚子抹茶🍵
係蘋果x綠茶香精🤣味道一般~

評分💫:
味道:4/5
環境:3.5/5
價錢:3.5/5
2024-10-18 290 浏览
今日係佐敦附近見客,試下呢間朋友推介既cafe,佢地d食物幾出色一人前set都配有餐湯及飲品餐湯今日係蕃茄湯,粒粒茄蓉好好飲All day breakfast $128+$25 轉芝士玉子燒香草豬肉腸、雜菌、薯餅、沙律、雜果乳酪、窩夫呢個All day breakfast超有份量,芝士玉子燒係拉絲既,十分出色,豬肉腸勁大條,仲有個Yogurt做甜品,好有心思蒲燒鰻魚配茶漬飯 $108茶漬飯幾有特色,配日本珍珠米好正,個鰻魚又好甜,成個配搭都好好Iced Latte凍港女家姐兩杯飲品各有特色,花茶好香好特別小食叫左一份吉列炸蠔,熱辣辣好脆口

一人前set都配有餐湯及飲品

餐湯今日係蕃茄湯,粒粒茄蓉好好飲

All day breakfast $128
+$25 轉芝士玉子燒
香草豬肉腸、雜菌、薯餅、沙律、雜果乳酪、窩夫

蒲燒鰻魚配茶漬飯 $108

Iced Latte
凍港女家姐
兩杯飲品各有特色,花茶好香好特別

小食叫左一份吉列炸蠔,熱辣辣好脆口
2024-09-28 517 浏览
餐湯係甘筍忌廉湯,唔太膩幾好飲。All day breakfast逐樣講🤣炒蛋: 可能本身cafe以玉子蛋作為賣點,所以啲蛋會偏甜,我個人唔太鍾意🫤腸仔: 好食(可以加錢轉雞胸)👍沙律菜: 新鮮,好食👍窩夫: 外脆內軟,配上糖漿幾好食👍蘑菇:正常。薯餅:夠脆但有啲油膱味,所以食咗兩啖就冇再食落去☹️乳酪:正常。Latte: 飲落覺得咖啡豆烘焙過猛,有少少"確喉"
餐湯係甘筍忌廉湯,唔太膩幾好飲。

All day breakfast逐樣講🤣

腸仔: 好食(可以加錢轉雞胸)👍

沙律菜: 新鮮,好食👍

窩夫: 外脆內軟,配上糖漿幾好食👍

蘑菇:正常。

薯餅:夠脆但有啲油膱味,所以食咗兩啖就冇再食落去☹️

乳酪:正常。
All  day  breakfast

Latte: 飲落覺得咖啡豆烘焙過猛,有少少"確喉"
Latte
2024-09-28
佐敦真係臥虎藏龍!🔥 呢間「Cafe Addict」門面低調,但係入面環境好chill,裝修簡約時尚,好適合同朋友hea吓傾吓計~😌😌😌OpenRice上面個個都大讚佢哋嘅All Day Breakfast好豐富,我哋今次就試咗:- **ALL Day Breakfast**:嘩!一上枱真係好澎湃!🤩🤩🤩 有齊晒我鍾意食嘅炒蛋🍳、煙肉🥓、香腸🌭、多士🍞,仲可以揀沙律🥗或者薯餅🍟添!真係好滿足!🤤🤤🤤- **Daily Soup**:今日嘅餐湯🍲,好creamy好香滑~😋😋😋 飲完暖笠笠,好舒服~😌😌😌- **.堅果沙律**:🥗🥗🥗 好新鮮好開胃,配埋日式蜜糖芥茉醬🍯,個沙律🥗真係好豐富,唔單止有堅果,仲有好多唔同嘅蔬菜🥬🍅🥑,好新鮮好健康!😋😋😋 配埋佢哋嘅特製醬汁,真係好開胃!👍🏻👍🏻👍🏻 雞胸肉煎得好香,外脆內嫩,一啲都唔會嚡口,調味啱啱好!👍🏻👍🏻👍🏻- **Americano**:☕️☕️☕️ 咖啡豆好香,飲落去好smooth~☕️☕️☕️- **Flat White**:奶泡打得好綿密,拉花都好靚!☕️☕️☕️ 真係唔捨得飲呀!🥰🥰🥰佢哋嘅晚餐二人套餐好抵食,有前菜、主菜、甜品,仲包埋飲品,下

佢哋嘅晚餐二人套餐好抵食,有前菜、主菜、甜品,仲包埋飲品,下次要嚟試吓先得!🥰🥰🥰
2024-09-23
2024-09-23 580 浏览
蘋果洛神花茶(港女家姐):酸酸甜甜,有陣陣嘅蘋果香味,十分開胃。紫蘇蜜香白牡丹茶:飲落有一種洋甘菊嘅味道,茶味醇厚清澈,但又不會太濃。茶具套裝精緻,店員主動幫忙加熱水,服務唔錯。忌廉南瓜湯:味道濃郁,口感順滑綿密,感覺用咗足料同新鮮嘅南瓜。份量適中,唔會太大碗,如果唔係個肚冇位食其他嘢,哈哈。吉烈炸蠔:唔係講笑,超級出色嘅炸蠔!好推薦俾大家。金黃酥脆的麵衣調製得好好,而炸嘅時間又啱啱好,咬落去外脆內軟,蠔肉鮮嫩多汁,形成良好的口感對比,點埋個七味粉配蛋黃醬,正到爆。櫻花蝦味噌大蝦意粉:呢一道係賣相十分好嘅日意fusion 菜。採用扁意粉增加口感,而且煮得恰到好處,口感彈牙。香菇同味噌醬嘅加入為意粉增添咗深厚嘅鮮味,加埋櫻花蝦同大蝦,鮮上加鮮。不得不提嘅係佢加入咗啲新鮮辣椒同小量辣椒粉,形成美妙的口感層次,惹味非常。香煎紐西蘭肉眼扒:擺盤十分精緻,煎製後肉質保持多汁,咬落去嗰陣能夠感受到肉汁喺口中散開,而且一啲都唔韌,呢啲就係煎得靚嘅扒!除咗配個燒汁,仲有我個人好鍾意嘅黃芥末醬,正。雪糕與泡芙:泡芙外層有好似菠蘿包嘅糖皮,而入面就係用咗紅桑子定紅莓嘅餡料,甜酸配搭得宜。而雪糕就夠大球,個
蘋果洛神花茶(港女家姐):
酸酸甜甜,有陣陣嘅蘋果香味,十分開胃。

紫蘇蜜香白牡丹茶:
飲落有一種洋甘菊嘅味道,茶味醇厚清澈,但又不會太濃。

茶具套裝精緻,店員主動幫忙加熱水,服務唔錯。

忌廉南瓜湯:

吉烈炸蠔:

櫻花蝦味噌大蝦意粉:

香煎紐西蘭肉眼扒:

雪糕與泡芙:
泡芙外層有好似菠蘿包嘅糖皮,而入面就係用咗紅桑子定紅莓嘅餡料,甜酸配搭得宜。而雪糕就夠大球,個人更推薦榴槤味,榴槤香氣十足。
2024-07-09 1364 浏览
彌敦道有這間唔起眼的餐廳門面黑色,所以更加唔起眼但係價錢相當大眾化,比茶餐廳貴少少環境不錯,餐牌都幾多選擇,晚餐有套餐今天我們兩個人選擇咗不同的意粉餐湯係甘筍忌廉湯,味道唔錯冬陰功大蝦意粉,冬陰功味比泰式餐廳輕小小,不會太辣,唔錯明太子珍珠帶子意粉,帶子一開四,都可以,味道都唔錯晚餐套餐可以加小食,我們叫了吉列炸蠔,生蠔都好新鮮,炸完唔會成口油,還有黑松露薯條,這個就普通少少套餐還有飲品,整體都覺得唔錯,值得推介
彌敦道有這間唔起眼的餐廳
門面黑色,所以更加唔起眼
但係價錢相當大眾化,比茶餐廳貴少少
環境不錯,餐牌都幾多選擇,晚餐有套餐

今天我們兩個人選擇咗不同的意粉

餐湯係甘筍忌廉湯,味道唔錯

冬陰功大蝦意粉,冬陰功味比泰式餐廳輕小小,不會太辣,唔錯

明太子珍珠帶子意粉,帶子一開四,都可以,味道都唔錯

套餐還有飲品,整體都覺得唔錯,值得推介

2024-06-14 1347 浏览
應該有半年以上停左手沖,見之前4月停左幾日業無開,以為真Closed。重開返無耐轉左咖啡豆,有埃塞俄比亞既藝技拼配,而且仲有番手沖,仲要係均一價,原本想叫埃塞俄比亞藝技既手沖,可能因為均一價,所以無哂。。。。。最後叫左杯哥倫比亞既蜜處理及士多啤梨處理既手沖。今日唔食野,純飲~所以坐bar枱。睇住咖啡師沖,小有的用香港design cohee driper,之後都係沖完試味再比我,介紹一下杯咖啡,無左之前既卡仔,希望之後有番。睇menu見多左野食,甜品也轉了,不過下次先。
今日唔食野,純飲~所以坐bar枱。
睇menu見多左野食,甜品也轉了,不過下次先。
2024-06-13
  • 茶漬飯
  • 手沖咖啡
2024-05-29 899 浏览
之前午餐時段來食過幾次,每次都點pasta, 都做得好好味,今次晚餐來,人流比較少,又不會有遊客,可以好靜和慢慢享受all day breakfast. 餐廳乾淨,打理得好好,坐得舒服,一定會再來。
下午三點鐘, 人流已經冇乜, 行到門口, 個侍應望一望 門口嘅客, 正前方有張兩人吉枱,但佢沒有理會,繼續執枱。。。 睇咗menu, 主食仲要嗰啲sold out, 呢啲餐廳真係未開始已經結束。。完p.s. 差到能夠令到懶到出汁嘅我一出門口就即寫食評,佢真係第一間。叻