2021-10-28 457 浏览
環境係非常舒服嘅,但係配件開始舊,選擇只有一樣,正常女仔一個係食唔晒㗎鬆餅係非常出色,配埋牛油果醬,非常清新鹹點係比較好味嘅,最好味係青瓜包住蛋沙律三文治,但係食完四件三文治,有啲飽,侍應極力推介朱古力烏市,加咗元素,要食越靚,好可惜兩個人只有一件,其他甜點都係日本啲,特別係個芝麻撻因為同資生堂合作,所以有日式甜點,豆沙餅,非常軟滑,綠茶奶凍,非常又滑,可能食太多甜點,有啲樓如果三個女仔去, 叫二人,加杯嘢飲,已經好足夠

鬆餅係非常出色,配埋牛油果醬,非常清新

如果三個女仔去, 叫二人,加杯嘢飲,已經好足夠
2021-10-26 402 浏览
*晚餐*呢一餐有3度菜分別係前菜、主菜同甜品前菜方面💥南瓜湯好出色第一次食到南瓜湯入面有堅果口感幾好而且好大碗吞拿魚沙律啲菜好新鮮唔會落得太多醬✌啲魚燒到似有煙鴨胸嘅效果主菜方面稍稍失準🤦‍♀️牛面肉非常之滑入口即溶但係啲醬汁太多太濃啦無拌飯麵之下相對顯咸而個磨菇雞好香🍄但同樣有啲咸好好彩有個白飯跟拌勻之後由咸轉成合理嘅惹味甜品方面只有2款可以選擇我梗係揀一樣一個啦🍨朱古力慕入面有hazel nuts焦糖同cream等等食落真係有啲似金莎大杯到不得了🍫🍫🍫但我覺得太甜啦而vanilla佛手柑蛋糕配果醬就相當好食🍰🍰🍰個蛋糕好濕潤中間層紅莓jelly好好食個果醬可以話係神來之筆好多紅莓粒粒味道一啲都唔假酸得嚟勁開胃
*晚餐*
呢一餐有3度菜
分別係前菜、主菜同甜品

前菜方面💥

好多紅莓粒粒
味道一啲都唔假
酸得嚟勁開胃
2021-10-20 432 浏览
上次一家人就食快船廊buffet 人大左食唔多甘多甘岩staycation包set dinner 甘就試下啦個蝦沙律幾新鮮,無奈我真係好憎食西瓜 燒鴨沙律有創意,個炸皮仲好脆,一啲都唔油益黑毛豬扒幾爽,無雪氣味咖哩牛腱 媽媽無話唔好,即係好好啦😂😎個cheese cake 唔太甜,好清新,係個ras Etty sauce 太甜生日蛋糕,mo 好有心,知我媽媽生日幫我準備好candle 住mo已經第二次,來緊會再住,食物服務一流
上次一家人就食快船廊buffet
人大左食唔多甘多
甘岩staycation包set dinner
甘就試下啦
個蝦沙律幾新鮮,無奈我真係好憎食西瓜

燒鴨沙律有創意,個炸皮仲好脆,一啲都唔油益

黑毛豬扒幾爽,無雪氣味

咖哩牛腱 媽媽無話唔好,即係好好啦😂😎

生日蛋糕,mo 好有心,知我媽媽生日幫我準備好candle

住mo已經第二次,來緊會再住,食物服務一流
2021-10-16 458 浏览
cafe landmark人太多所以换了吃这家,结果非常失望的海南鸡饭套餐,应该是在香港吃过的最难吃的。不知道为什么这么有名,300多块我觉得还不如canteen 65块一份的好吃。鸡肉干涩,鸡皮也不脆,米饭几乎没味道,调味料三个都不好吃,而且给的很少。不可能再来吃。怪不得置地广场别的餐厅人满为患,这家位置多多。另外点的一个套餐就像一个盒饭一样,龙利鱼味道也很一般。唯一比较不错的是西湖牛肉羹,喝起来有种胡辣汤的味道。餐前面包非常扎实,感觉吃半个就能吃饱了。
2021-10-10 565 浏览
在這裏吃早餐其實挺寫意的!很大的窗戶望向中環景色,呼吸着晨早的空氣😊這裏有不同款式的早餐可供選擇:中式、西式,等等💪🏻他們的包點很好吃😋中餐部份沒什麼特別,但是西式早餐味道挺不錯的😀 大概來這邊其實都是貪這裏方便,或者貪這裏的環境安靜🤫,求一個寫意的早上,或者可以相約同事客戶 meeting ,也不錯😌但至於服務質素呢?非常差🥲🥲🥲🥲不知道是剛好這一次,還是怎樣。可能我們不是熟客? I don’t know ! 或許下次轉了服務生,又會有不一樣的感受。不過下次有機會再來再算吧😊
在這裏吃早餐其實挺寫意的!

很大的窗戶望向中環景色,呼吸着晨早的空氣😊

這裏有不同款式的早餐可供選擇:中式、西式,等等💪🏻

但至於服務質素呢?非常差🥲🥲🥲🥲

2021-06-08
早餐
今次揀左去香港文華東方酒店Staycation,係酒店網站直接預訂,包客房1晚,雙人早餐同雙人Cafe Causette晚餐,周五入住,總數大概$2500。雙人Cafe Causette晚餐可以揀上房食或者去Cafe Causette食,為左食更新鮮既食物,我地決定去餐廳食。對上一次黎,都已經係好多年前黎食tea。雙人Cafe Causette晚餐係精選三道菜晚餐,張單寫兩個人$888另加一。前菜同主菜各三揀一,甜品二揀一,唔包餐飲。首先黎個麵包籃,係sour dough配pesto sauce同牛油。Sour dough少少暖暖地,個皮係脆既而入面係軟軟地,質素可以。個pesto sauce同以前一樣好好食,食包食到唔停口!當然食完可以再添,服務員會主動問你。泰式雞肉柚子沙律雞肉係雞絲,其他配料有柚子肉,洋蔥絲,青瓜片,車厘茄,紅蘿蔔絲,椒絲,同生菜絲,好豐富。面頭加左少少脆脆,增強口感。味道不過不失,不過就冇乜特別。吞拿魚香薯沙律吞拿魚外熟內生4塊有大有細,味道正常。薯仔3厚片,配有好多爽脆羅馬菜,長青豆,少少車厘茄,同洋蔥絲,再加上檻欖,同香醋,味道酸酸哋咁,清新開胃。砵酒燴和牛

砵酒燴和牛臉頰配根芹菜蓉及時蔬

燴和牛臉頰三大件,整得外少脆入面稔而食落好重膠質,超正。時蔬有西芹粒,洋蔥球,蘑菇,紅蘿蔔粒。薯蓉好滑。唔錯唔錯,呢個好食!

蘑菇忌廉汁燴雞柳配香苗

燴雞柳八舊左右,有大有細,都算嫩滑,我鍾意佢去左皮。個汁好重忌廉味,少少鹹,入面有少少香甜洋蔥,鹹汁配香甜洋蔥一齊食好夾。
蘑菇忌廉汁燴雞柳配香苗

個主菜原本係配飯嘅,點知我哋臨上菜之前想轉炸薯條都仲可以,服務超好。炸薯條係粗身,炸得好香脆,仲跟左一兜茄汁俾你點。
炸薯條

甜品每款都試下先。
雲呢拿佛手柑蛋糕

雲呢拿佛手柑蛋糕

雲呢拿佛手柑蛋糕上面係好輕盈嘅一大層雲呢拿慕絲,唔覺有佛手柑味道。下底係一層薄薄嘅紅桑子果醬同海棉蛋糕。成件蛋糕味道主要係紅桑子嘅酸味。另外仲配一細兜紅桑子醬,紅桑子成分似乎太多。

特濃朱古力慕絲

特濃朱古力慕絲好大杯,下底係帶榛子味嘅朱古力慕絲,上面係少少朱古力蛋糕,再加上好多Chantilly忌廉,加左少少脆口榛子,味道可以,當然較爲甜同膩。

另外係小朋友餐牌叫左兩道菜比小朋友食。

Ham and Cheese Toastie with French fries $98 另加一

Ham and Cheese Toastie一客3細件,薄脆多士夾住兩塊火腿同一塊煎蛋,超脆口。跟餐薯條就係粗身嘅,不過麻麻哋脆。跟左一兜茄汁俾你點。
Spaghetti Bolognaise

Spaghetti Bolognaise $108 另加一

免治牛肉好多,質素正常。餐牌寫有番茄,洋蔥,蒜同Parmesan,不過肉眼就見唔到。味道正常。當然$108加一食個肉醬意粉,呢度一定係食環境地方同服務。

總括而言,主菜質素唔錯,前菜同甜品就普通啲。服務就當然係頂級,服務員好友善又helpful,令人食得好舒服。雖然裝修普通啲,不過環境夠闊落,大玻璃窗睇到街景。如果係$888兩個人加一食呢個晚餐都唔算貴既。
2021-10-08
炸薯條
2021-10-08 315 浏览
話說前排有去Staycation,佢個Package包埋個文華的下午茶,呢個機會我又點會錯過呢?? 即刻安排左係Check-Out後去慢慢嘆,慢慢講是非,嘻!💋第一層,1963文華芝士餅,呢件果然係招牌貨,好出色,味道好正,芝士口感好正,絕對值得一試!菠蘿熱情果撻,呢個就帶點刺激,酸得黎幾開胃,我好怕食D假菠蘿,好彩呢個唔係(其實比咁的價錢好難會比假野掛XD)法式66%黑朱古力蛋糕,我唔怕食D高百份比的朱古力,反正佢幾高都好,苦度都唔及得我人生的1%,唉!佢呢款蛋糕苦得黎幾有層次,裡面有層Cream尤其出眾,3款黎講我會推介呢款,有點驚喜。💋第二層,車打芝士火腿三文治,講到尾即係芝腿治!冇咩特別,係D芝士好過平時食開7仔個D者,煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治,呢個就有D驚喜,佢成個組合都好夾,煙三文魚雖然有點過鹹,但比裸麥三文治“沖淡”返,幾好。雞蛋沙律青瓜三文治,呢個同樣冇咩特別,但呢D平凡的食物有個好處,就係最安全,比較難會中伏,哈。烤牛肉辣根西洋菜三文治,呢個牛肉口感幾好,唔會話鞋晒咁,係咁多款三文治中私心推薦,幾好。💋第三層,傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬及牛油忌廉,玫瑰花果醬及牛油忌

💋第三層,傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬及牛油忌廉,玫瑰花果醬及牛油忌廉係一決定左食咩後就有侍應擺低的,而2款鬆餅味道相近,焗得好出色,色澤金黃而且口感鬆脆,結論都係高質的鬆餅,而我地一切就散左@@佢2款醬我就偏好玫瑰花果醬,而牛油忌廉我就略嫌佢有點“漏”冇咩點蘸佢了,而玫瑰花就覺得好特別,雖然唔太知玫瑰花係咩味,但味道都出奇地好,至少冇陣可惡的藥水味,配搭2款鬆餅會有種畫龍點睛的效果,唔錯。

💋經典文華茶,佢仲有另一個名,叫做“Tea of Legend”講到咁勁,當然要叫杯黎試下吧,雖然我唔知佢用左咩茶味,但茶味清香,以解膩的功能黎講恰到好處,我地最後要不停咁勞煩侍應幫我地加水 @@ 幸好文華的服務水準真係一流,完全感受到5星級的服務,正!
2021-08-24
  • afternoon tea set
2021-10-08 348 浏览
話咁快就黎到Staycation嘅最後一餐😭Book左2:30pm食下午茶,因為食左早餐自助餐,所以今餐我地就當午餐啦。茶就揀左Taste of Legend同citrus ginger infusion. 原本想揀blooming fortune, 不過無貨,唔緊要啦,我地志在試下未試過嘅茶。兩款比較我地一致鍾意Taste of Legend多啲,飲到好輕微嘅辣味,偏濃味啲,味道亦有記憶點。相反infusion就無咩特別。有一濃一淡嘅茶交換飲下都幾好。三層嘅Tea set最底係原味同提子鬆餅,另外有clotted cream同士多啤梨jam. 鬆餅的確唔乾亦唔痴牙,好味道,想再encore😋我就鍾意查clotted cream多啲,就算查好多都唔會漏。反而jam我就覺得甜左dd,不過呢啲嘢都好視乎個人口味嘅。中間果層係4款三文治,簡單黎講就係簡單又好味,白麵包非常鬆軟。上層係3款甜點,1963 cheesecake真係唔會漏,不過我就覺得尋晚係扒房食嘅藍莓cheesecake仲正😋😋
話咁快就黎到Staycation嘅最後一餐😭

• Scones
在這兩年來的疫情下,政府限聚令的影響,餐廳食肆也紛紛跟隨其措施而作出相關應變及決策!由最少的 2人一枱,直至現時已放寬至 12人一枱 (起碼10人已打疫苗)!所以,食 High Tea set 影響不大,通常都是2人一枱!近年,坊間的 High Tea 跟護膚品合作吸引貪靚又喜歡影相打卡的女仔作招徠!在一年前當日,我很高興跟好姊妹及她可愛的7歲姪女一行3人,走到中環文華東方酒店 Cafe Causette 食High Tea set! 全靠好姊妹幫忙 Book 位!這裡環境寬敞開揚,採光度十足,枱與枱之間空間感充裕,是享用美食慢慢 Hea  的好地方!我們被安排到約中間位置,並非窗口位!Shiseido Future Solution Afternoon Tea ($368+10%/ person)以三層架呈上:第一、二層是甜點,最底層是鹹點Sandwiches 各款三文治各有特色雞蛋沙律三文治:以青瓜片包著滿滿的雞蛋沙律,三文治賣相精緻,簡單美味!蟹肉柚子飛魚籽餅乾:蟹肉帶出鮮美,飛魚子有微脆卜卜的口感,加上木魚絲也提味不少!煙三文魚忌廉芝士祼麥麵包:我不食生嘢,讓給她們食吧!烤牛肉

全靠好姊妹幫忙 Book 位!

我們被安排到約中間位置,並非窗口位!

以三層架呈上:第一、二層是甜點,最底層是鹹點
最底層是鹹點
Sandwiches
各款三文治各有特色
Sandwiches

雞蛋沙律三文治

蟹肉柚子飛魚籽餅乾
煙三文魚忌廉芝士祼麥麵包:我不食生嘢,讓給她們食吧!

烤牛肉照燒汁椰菜沙律:牛肉的肉味是整體最為突出!

烤牛肉照燒汁椰菜沙律
 Desserts
柚子白朱古力忌廉蛋糕:充滿果酸的柚子與甜美的白朱古力,配搭酸甜有致,餅底幾脆!

柚子白朱古力忌廉蛋糕
1963 文華芝士餅:軟滑香濃的芝士蛋糕酸甜味道平衡,不過不失!

1963 文華芝士餅
延命草芒果熱情果馬卡龍:為配合 Shiseido 謢膚品的成份,而加入其元素,芒果的香甜與熱情果的激酸,令馬卡龍食起來也不覺得溜!

延命草芒果熱情果馬卡龍
紅豆麻糬:軟糯的紅豆麻糬,紅豆蓉夾雜著紅豆粒,比預期口感豐富,又不會太甜!

紅豆麻糬
 Dried Cake
抹茶紅桑子馬德蓮蛋糕
翠綠色的抹茶紅桑子馬德蓮蛋糕,質感綿密,帶有微甘的抹茶味,濕潤度適中!
 紅桑子的果酸為味蕾帶來清酸的感覺中和了甜味!
抹茶紅桑子馬德蓮蛋糕

Scones:原味鬆餅、提子鬆餅 & 玫瑰花果醬、牛油忌廉
一籃四個英式鬆餅:原味及提子各2個,鬆餅依然微暖。質感鬆化帶濕潤,牛油味香濃,甜度剛好!我們都一致覺得有水準!

牛油忌廉及玫瑰花果醬是不可或缺的;牛油忌廉質感輕盈香滑,味道清怡!
 玫瑰花果醬帶出玫瑰花的清香,不會太甜,夾雜似是士多啤梨果籽,口感豐富!果然名不虛傳!

原味鬆餅、提子鬆餅 & 玫瑰花果醬、牛油忌廉
Zen Garden 焦糖布甸伴黑芝麻朱古力鳥結糖
為配合日本知名護膚品牌 Shiseido,加入日式元素,看似甚有日式庭園意境的甜品畫,
  捲狀焦糖布甸口味偏甜,
 質感香滑!泥是黑芝麻,拌勻焦糖布甸,可減低甜膩感,其實樹枝都食得,好有創意呀!
 連小妹妹也被吸引到呢!

茗茶:配上花茶/ 紅茶/綠茶及加錢配酒
酒店餐廳一絲不苟,茶壺以布套包住隔熱,茶杯上放了茶隔及混合果乾的曲奇,相當周到體貼!
另配上牛奶
我們選了 Taste of the Legend 文華東方傳奇茶,這是烏龍茶帶雲呢拿及焦糖的香甜,芳香誘人,味道清然淡雅,特色之選!

Taste of the Legend 文華東方傳奇茶
可獲得 Shiseido 價值 $950 的護膚品及試用裝,(最啱 Staycation 用) 絕對值回票價!
不過,要拿著 Redemption letter 走到 IFC 的 Shiseido 分店領取!

整體來說,鹹甜點皆有水準,
我們兩個女人加一個小妹妹都夠食!
2020-09-26
$404.8 (下午茶)
原味鬆餅、提子鬆餅 & 玫瑰花果醬、牛油忌廉
2021-10-02 300 浏览
和朋友於文華東方酒店Staycation享受假期,套票包括兩位晚餐。我們於入住前數天已向這餐廳預訂了座位,雖然這不是我第一次光顧這家餐廳,但仍然十分期待。 餐廳位於酒店閣樓樓層,入座後我們獲安排在玻璃窗邊的座位,可以看見熙來攘往的遮打道以及醉人的中環商廈夜景。 我們看看住宿套票的晚餐餐牌,每一個套餐包括湯或沙律、主菜以及甜品。為了能夠試較多不同款式的食物,我們每一個類別都作出了不同的選擇。 先品嚐一下熱呼呼的餐前麵包,不一會前菜便送來了。 周打蜆肉湯 剛送上來的時候表面已經凝結了,湯的忌廉味濃郁,口感濃稠。材料豐富,有蜆肉不在話下,而且加了煙肉碎和紅蘿蔔、西芹粒,味道更香。 大蝦沙律伴西瓜及菲達芝士 它活像一件藝術品,令我們有點驚訝。每一隻鮮蝦放在一件西瓜上,蝦的弧形和西瓜的方形,這種幾何顯得匹配。鮮蝦有陣陣香味,與西瓜的多汁鮮甜竟然可以是絕配。鮮蝦的上面有西柚及青瓜,很有夏天清新的感覺。 香煎紅鯛魚伴青口及菠菜配咖哩汁 整個擺盤有很多不同的材料和顏色,但不會感到凌亂,同樣像藝術品一樣。最底層是嫰綠的菠菜墊底,咖哩汁有紅蘿蔔和西芹粒以及蜆肉,但沒有辣味。鯛魚肉的上面再放

先品嚐一下熱呼呼的餐前麵包,不一會前菜便送來了。

香煎紅鯛魚伴青口及菠菜配咖哩汁

整個擺盤有很多不同的材料和顏色,但不會感到凌亂,同樣像藝術品一樣。最底層是嫰綠的菠菜墊底,咖哩汁有紅蘿蔔和西芹粒以及蜆肉,但沒有辣味。鯛魚肉的上面再放了洋蔥絲作裝飾。紅鯛魚入口爽滑,肉質鮮嫰,沒有腥味,而菠菜軟腍鮮甜。

泰式瑪莎曼牛腱配香米

充滿東南亞風味的主菜,牛腱肉十分軟腍,輕輕咀嚼已可一絲絲咬開,亦煮得入味。同時亦有牛筋,骨膠原豐富,相當補身。咖哩汁本身算微辣,薯仔亦吸收了咖哩汁的味道,再配了暖暖而軟熟的米飯,美味無窮。

泰式瑪莎曼牛腱配香米

接著到了甜品的時間,我們每人各選了一款,再互相分享。

檸檬香草慕絲蛋糕配玫瑰花果醬

芳香的檸檬味,很清新的感覺,令我們提神。慕絲軟滑細嫰,使人回味。不得不提這個玫瑰花果醬,相信是自家製,天然的味道配粒粒紅莓果肉,質素極高。

奶油焦糖香蕉布甸

起初以為它是朱古力甜品,但撥開表面的朱古力碎後,可慢慢細味底下的香蕉布甸。香蕉味甜美,亦放了一片片香蕉肉。

奶油焦糖香蕉布甸

總結來說,這是很好的用餐體驗,食物味道和賣相俱佳。服務親切周到,侍應們動作輕柔,擺放餐具和收拾碗碟時都會慢慢地輕放,不會製造噪音。餐廳播著輕快的音樂,環境相當舒適。
奶油焦糖香蕉布甸
朋友約食生日飯,最尾我哋揀了東方文華。我以前唔係scones超級粉絲,但近期唔知點解鍾意上食scone,而我friend一句「Their scone is the best in town」令我好奇心加倍。當日由於我好懶做選擇,我哋就點了afternoon tea set唔洗諗。咁啱嗰時佢地同某知明護膚產品公司crossover所以tea set附送了一set護膚品samples同一張卡可以之後去返此護膚產品公司換取返一盒travel size護膚品。講返啲嘢食,嗰scone果然無令我失望,好味啊,比起我出面食嗰啲較脆,佢嗰果醬都好好味好清甜,唔會過份甜膩。而tea set裡面啲鹹點三文治比較啱我口味,我朋友唔食肉所以我幫手KO曬煙三文魚及牛肉三文治,好無難度,因為幾好食😆 好似係因為同知明護膚產品公司crossover帶日本風,所以有兩件日式甜品。嗰紫蘇葉紅豆麻糬mochi好好味,成個tea set甜品類裡面我最鍾意的一款,外面煙煙韌韌 裡面紅豆甜度適中。要搵好味mochi好難我覺得,出面我試過好多都搵唔返日本的味道,好多外皮軟腍腍紅豆餡又好甜😅 但呢度終於食到好味texture對的

好似係因為同知明護膚產品公司crossover帶日本風,所以有兩件日式甜品。嗰紫蘇葉紅豆麻糬mochi好好味,成個tea set甜品類裡面我最鍾意的一款,外面煙煙韌韌 裡面紅豆甜度適中。要搵好味mochi好難我覺得,出面我試過好多都搵唔返日本的味道,好多外皮軟腍腍紅豆餡又好甜😅 但呢度終於食到好味texture對的!👍🏻 嗰綠茶布甸就中規中矩。

而其他甜點我覺得不過不失,可能我哋食的太飽已經無咩感覺。我到宜家只係記得黑芝麻撻真係好重黑芝麻味,感覺好養生😆 同埋個黑朱古力都好味,朱古力苦苦地無咁膩食得好飽都仲食得落。其餘兩款我就無太大感覺。

庆祝纪念
生日
  • Scones
文華staycation package包一餐3 course dinner,在cafe causette進餐。 沒有豪華裝修,比較平實。但座位尚算寬闊。麵包外皮比較靱,但內裏鬆軟。個醬一開始唔知係咩…輕輕跟朋友講一句,一陣就有職員來解說是青醬,還說明成份,服務態度良好。大蝦沙律伴西瓜及菲達芝士好fresh 的頭盤,蝦肉彈牙,上面食材水份滲入清甜的西瓜,別有一番風味。周打蜆肉湯蜆肉的鮮味充分溶入熱湯中,濃稠度適中。西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米豬扒煎得好香,是豬本身發出的香味,但沒有覺得腥。唔算好厚,不過有兩塊份量都足夠。不過下面的洋薏米味道我就唔太接受到,食一啖就有種檸檬加奶的消化不良感覺,所以洋薏米淨返好多。泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米椰味很濃的咖哩,男友覺得牛炆得好腍,我就覺得正常,可以再腍D。整體唔錯,適合下飯,但對我來說未至於好有驚喜。奶油焦糖香蕉布甸蕉味香濃,質感有少少似tiramisu ,布甸細滑,上面仲有唔少朱古力片❤檸檬香草慕絲蛋糕配玫瑰花果醬外表高麗,味道一般。感覺檸檬同玫瑰花味都唔算好出。
沒有豪華裝修,比較平實。但座位尚算寬闊。

周打蜆肉湯
蜆肉的鮮味充分溶入熱湯中,濃稠度適中。

西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米

泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米

檸檬香草慕絲蛋糕配玫瑰花果醬
外表高麗,味道一般。感覺檸檬同玫瑰花味都唔算好出。

2021-09-21
無得任嗌嘅早餐setಥ_ಥ french toast好食!staycation 最最最期待嘅係食早餐 之前睇vlog都話可以揀一個set再仼嗌pancake/ waffle/ french toast/ benedict 今次嚟到無咗 100000000分嘅失望😭😭😭😭 前一日食buffet已經太飽 所以都係放棄clipper’s 嘅breakfast buffet照食了有兩set揀 包括中同西式 兩個都會包一杯野飲 我就叫咗西式 因為我唔食肉 將個cold cut轉多咗份fruit plate( ´▽`)先講野飲 我叫咗tea of legend 個味有少少mint + fruity 飲完好消滯! 仲包咗一杯juice 有得揀grapefruit/ apple/ orange (唔記得仲有無) 係鮮榨汁嚟 無乜特別加糖(^V^)fruit plate嘅生果唔係好甜 琴晚buffet嘅仲好食lol full cream yogurt奶味好rich 好smooth 唔會太酸 但係佢無連honey嗰啲 唔食plain yogurt嘅人就未必食到啦pastry 有croissant, cho
無得任嗌嘅早餐setಥ_ಥ french toast好食!

pastry 有croissant, chocolate danish, apple pie 文華嘅pastry不嬲都出色!蜂巢又鬆化 牛油味香 但係如果係熱嘅就好啦~ chocolate danish入面個朱古力好好味 但係就得好少
apple pie (not sure if it is haha) 有個酸酸哋嘅醬 但係酥皮比較一舊舊唔鬆化☹️

french toast 係我期待咗最耐嘅!無expect原來佢咁細舊 around一隻手咁長 我覺得我可以食好多個🤣 蛋香好濃 外脆內軟 一定要連埋clotted cream/ butter 同honey一齊食!超正derrr

overall 係好食嘅!可以任食pastry包你夠飽 但係用原價差唔多400$ 食就唔太值了 當係買個環境同service啦haha

好味程度😋: 8/10
再試一次程度🥳: 4/10
2021-09-22 262 浏览
喺中環附近shopping完近近哋嚟到文華東方酒店食個晚餐 一直都好想試下呢間餐廳嘅之前都喺附近銀行返工 晚餐竟然有套餐都幾驚喜我就試咗一個蝦沙律做頭盤新鮮仲有西瓜 都幾開為主菜我就嗌咗個牛柳配住咗薯蓉真係煮得好香 牛柳八成熟好入味 容易咬黑椒汁我覺得好正嗌咗佢哋嗰個出名嘅特別嘅茶真係好香口配埋蜜糖甜甜地好好飲仲有佢哋個 蜆肉忌廉湯 好濃沃 搬埋佢哋嘅特製自家酸麵包真係冇得頂 呢度嘅服務好好坐得較舒服仲有酒店嘅水準 風景一流對住無敵嘅中環夜景下次 想試埋佢哋好出色嘅亞洲菜式

嗌咗佢哋嗰個出名嘅特別嘅茶真係好香口配埋蜜糖甜甜地好好飲

• sandwiches
  • 海南雞飯
2021-09-20 222 浏览
🍭去文華東方酒店Staycation, package包埋呢到嘅三道菜晚餐😝🔸自家餅房出品,幾好食沙律好新鮮,酸酸地,幾好食呢個蘑菇湯好足料,超好味😋兩道主菜都幾好食甜品🍮一般🔸唔好睇小呢三道菜,食完好飽😂侍應嘅服務都幾好,抵食👍🏻

🔸自家餅房出品,幾好食

沙律好新鮮,酸酸地,幾好食
呢個蘑菇湯好足料,超好味😋

兩道主菜都幾好食

甜品🍮一般

🔸唔好睇小呢三道菜,食完好飽😂侍應嘅服務都幾好,抵食👍🏻