2014-09-11 1156 浏览
做完運動的下午, 最好就係嘆個好食既下午茶, 再同閏蜜傾個天昏地暗   今個星期我地就搭左一程小巴, 黎到出名多好野食既九龍城覓食!!! 一早決定要食呢間cafe, 好容易就搵到, 旁邊仲有間麵包店...話說我見到呢個門口, 直覺話我知啡色個邊係門口, 但我又見佢好似密封咁, 無理由無門口架嘛, 一度以為係要由麵包店入, 幸好呢個時候有人係裡面出黎, 就可以順便入去喇!   4點都係岩岩坐滿, 可以見到裝修簡約, 而且位置寬闊, 自己坐完都仲有位放背囊, 坐得舒服而且環境清靜, 真係一個不錯的聊天地方!  角落仲有個咖啡廚房可以讓客人清楚見到咖啡的製作過程, 仲有種日本風感覺~ 這間來自法國的cafe提供不少食物! 有咸有甜, pizza pasta burger salad都有, 甜品都有waffle鬆餅蛋糕, 真正眼花撩亂! 拜訪之前已經睇到有人讚綠茶鬆餅, 不用睇menu就知道要試下鬆餅! 唔知係睇到鬆餅口水流, 定嗅到綠茶香而口水流呢?! 鬆餅就這樣簡簡單單放在長方形的木板上, 旁邊仲有2小碗配料, 原以為中間的是紅豆(心想鬆餅裡都有紅豆呀...), 其實中間的是jam

抺茶鬆餅
左邊的就是淡芝士~   鬆餅食下去並沒有很濃的綠茶味, 不過就真的非常鬆化! 不論是配jam或是芝士都不錯, 綠茶仍然是主角!
  只是這個鬆餅每人半個都非常飽, 鬆化但落肚感覺真實, 一個人都未必可以完成它...
士多啤梨窩夫
一場黎到又點止食鬆餅, 朋友最愛士多啤梨當然都叫左個相關食物--士多啤梨窩夫!(又一個飽肚甜品
) 跟平時一樣, 4件窩夫配2個雪糕球, 仲有一個用焦糖製成的碗載著士多啤梨! 估計應該是用黑糖製造的(因為黑色嘛
), 脆卜卜又甜甜的, 入口即溶, 配合雪糕一硬一軟天衣無縫! 另外一個驚喜之處是士多啤梨粒下面的cream! 不知為何會帶點蔥油香味, 明明是看不到綠色的蔥粒或是其他調味, 但吃下去就是有蔥油餅的感覺! 朋友跟我都有一樣的感覺, 絕對不是幻想的...
All-day breakfast
選擇到cafe的主要原因就是為了All-day breakfast! 這裡的breakfast有我喜愛的食材, 德國腸, 炒蛋, 炸薯仔! 通常重點都是炒蛋, 這裡的炒蛋也不錯, 非常香滑! 不過我就略嫌炸薯較林, 唔夠脆, 可能是我放得太久都未食XP 整體味道都不錯, 而且都是一個飽肚的早餐!
蜜糖咖啡
All-day breakfast包一杯咖啡, 可惜不能選擇signature, 不過都揀左一杯chef's choice--Honey Coffee! 都是第一次知道蜜糖也可以配咖啡!
飲下去一開始只有咖啡的苦澀, 而且是頗濃的expresso咖啡味, 正當我覺得苦之際, 就感覺到微微的甜味開始在口腔內徘徊, 這種甜味沒有太膩的感覺, 只是淡淡的卻足夠洗去之前的苦味...  不常飲咖啡的我就頗喜歡這杯chef's hcoice! 下次再嘗試signature吧!
2014-08-30
士多啤梨窩夫
2014-08-29 1034 浏览
本來早上不是很晚來,但是還要等了10幾分鐘,週末在哪裡吃都要等,不過後來等了個四人座的臺,所以還是比較寬敞舒服的點了all day breakfast, spagheti pesto和wrap. 賣相都很吸引也很新鮮,all day breakfast里的egg很滑又彈牙,mushroom好清甜,也好大粒好有口感,薯仔很有驚喜的好吃,脆而不膩,很想獨自把薯仔吃完,bacon和sausage味道也很好,bacon煎得很脆而不會很油很膩,這道菜其實在家裡也可以做出這個味道,只要自己會買好的材料像蘑菇或者好的cheese,所以個人認為這個有點overprice因為是三文魚和cheese的wrap,所以味道肯定不會差到哪裡,三文魚比較薄片,cheese給的反而比較豪放總體店鋪裝修比較乾淨舒服,但是如果食物有點overprice

2014-08-24
  • all day breakfast
2014-08-17 1193 浏览
幫襯了Ceres Bakery 好耐!她的鮮果cream cake 是最棒的!拿破倫及聖誕薑餅也是我的至愛!蘋果稞麥包更不需要多講!去試過舊的Ceres Cafe, Manu 寫晒在牆上,很難選擇!款式也有限!坐位很窄!不方便吃正餐!近月經過,發現擴充了!一日獨個兒嘗了她的窩夫及混鮮果汁...不得了!見Manu 多了許多選擇,於是再相約友人再度幫襯!進餐的晩上是星期四,無需要等位!老闆李先生當日也在店的,好似認得出我是他的薑餅fan屎,熱情的招呼問候!他很滿意自己首羅設計出來的坐位,其實真的很闊落及抒適!和舊舖分別很大!我及友人也很是喜歡!我們點了:1. 混雜果汁: 是橙、甘荀、apple ... 飲到橙甜味、甘荀香,本人其實不太愛甘荀,但這調較得剛剛好!之前飲過橙+菠蘿那款...也是剛剛好的!2. 綠野仙蹤:是友人點的冰咖啡!成杯cocktail 咁上,我嗅到有d brandy taste 的!友人是coffee monster, 她飲很好開心,我也不需要多講!這裡冷熱咖啡有十多廿款!我還scan 到有"黑朱古力mocha "! Mocha 的朱古力也選用黑朱古力...可見主理的咖啡

我們點了:

2. 綠野仙蹤:是友人點的冰咖啡!成杯cocktail 咁上,我嗅到有d brandy taste 的!友人是coffee monster, 她飲很好開心,我也不需要多講!這裡冷熱咖啡有十多廿款!我還scan 到有"黑朱古力mocha "! Mocha 的朱古力也選用黑朱古力...可見主理的咖啡師是幾咁有heart!!

3. 三文魚Caesar : 是新鮮靚菜來的

4. 蕃茄、銀魚意大利麺:麵嘅韌度是意式的,帶點硬!是正宗意大利歺廳才會做到的!好好食!

5. Margarita pizza: portion 細細個,餅底是薄脆底的,芝士味很濃!二、三人叫一個也不會太飽,還可叫其他嘢!

6. 綠茶Muffin: 這味小點吃了繞樑三日!因為muffin 這類糕餅是很重牛油的,也很是濟口胃的!通常吃了已飽了一大哉!但加了綠茶粉的muffin , 真的好好好食!好㚒!$3x多元的一個還另配上clotted cream and jam !! 一絲不拘!我也嘗過出名的文華muffin , 這綠茶的比文華的好食好多,一點濟口也沒有!仲有,因為要等埋另一個朋友,這muffin 灘了成20多分鐘先進口,但也是溫熱的,可見師父的焗功...是幾神級呢!這味十萬個like!!

7. 清酒雪葩窩夫:又是神級之作!清酒雪葩好清新,小許酒味又不太重,亦無苦譅味!窩夫鬆化!伴碟生果上盛,是芒果,士多啤梨,藍莓!盛載cream and fruit 的黑色"雀巢"好特別...應該是黑糖焗出來的脆脆!

8. 醉酒 櫻桃心太軟:心太軟內的流心朱古力落了cherry wine! 但酒味太輕!問老闆可否加多d wine! 佢話怕小朋友受不來!他本人也覚多d酒好味d!! 也提議我們預早來電訂明重酒的,他就會為客人特別預備!真的有心又細緻的生意人啊!
2014-08-14
2014-08-11 1409 浏览
今天我放假老婆仔要上班與老婆仔一起在她工作地點附近吃午餐老婆仔說想吃cafe而上網搜尋後發現這裡幾乎是九龍城唯一的cafe不過評價不錯即管一試!我要了個95元的All day breakfast老婆仔則要了75元的咖哩牛腩配法式麵包另外她又說很想試試35元的抹茶英式鬆餅先來的是All day breakfast配的泡沫咖啡自從上次在意大利回來後都沒有飲過咖啡比較之下與意大利的咖啡差了一點點不過算是不錯咖啡的苦味剛剛好拉花也很美再來的是抹茶英式鬆餅看著已經覺得很美味了果然是很新鮮的感覺沒想到抹茶與鬆餅的配合竟是如此完美帶點甜, 又鬆化點起cream來吃更是一絕老婆仔都忍不住大叫好吃而且很飽, 老婆仔吃完已經開始覺得飽了雖然已經12時多其實這餐是我今天的第一餐所以All day breakfast就最適合不過不知為何,蛋竟然出現一些奇怪的味道而這味道在其他餐廳的All day breakfast也試過難道這才是正宗?不過我和老婆仔都不喜歡這味道幸好其他食物都不錯多士烘得很香很脆腸也煎得一點都不簡單外層也很脆薯粒和煙肉也是水準之上值得推介至於老婆仔的咖哩牛腩配法式麵包這些法式麵包果然真的很硬
今天我放假老婆仔要上班
沒想到抹茶與鬆餅的配合竟是如此完美
帶點甜, 又鬆化
點起cream來吃更是一絕
老婆仔都忍不住大叫好吃
而且很飽, 老婆仔吃完已經開始覺得飽了
All day breakfast
雖然已經12時多
其實這餐是我今天的第一餐
所以All day breakfast就最適合不過
不知為何,
蛋竟然出現一些奇怪的味道
難道這才是正宗?
不過我和老婆仔都不喜歡這味道
2014-08-11
抹茶英式鬆餅
All day breakfast
2014-07-11 1370 浏览
同事話哩間好多人食見今日人唔多, lunch就黎食下店子簡約, 門, 桌, 椅, 櫃都係木造天氣熱, 都唔想食太多野, 就點了一個all day breakfast好豐富, 特別鐘意個麵包同腸仲包一杯coffee, 如果唔想飲佢指定的coffee仲可以揀其他同價($36)o既coffee我點了latte, 唔太好coffee o既我就覺得有少少苦不過尚可接受但以九龍城區而言, 哩個價錢仲要再加一就略嫌貴左d
同事話哩間好多人食
見今日人唔多, lunch就黎食下
店子簡約, 門, 桌, 椅, 櫃都係木造
好豐富, 特別鐘意個麵包同腸
仲包一杯coffee, 如果唔想飲佢指定的coffee
仲可以揀其他同價($36)o既coffee
不過尚可接受
但以九龍城區而言, 哩個價錢仲要再加一就略嫌貴左d
All day Breakfast
2014-06-17
All day Breakfast
2014-07-02 1177 浏览
每次來Cafe Cere都是週末的時間,平日來還是頭一趟。也許是太早關係,八時多來到我們好像是第一枱客,到九點後客人沿沿入座。原來平日餐牌是不同的,好開心可以試新野~French Toast: 賣相很不錯,配牛油、花生醬、蜜糖,美中不足的是蛋槳浸得不夠耐。牛角包配牛油及玫瑰醬: 牛角包好味是不用懷疑,吃玫瑰醬還是頭一趟,酸酸地,味道還好,但還是喜歡生果醬,相信會更能襯托牛角包。

French toast
牛角包配牛油及玫瑰醬
2014-07-01
2014-06-14 1246 浏览
麵包吃過不少次  甜點倒第一次店內以簡單舒適設計為主  坐在較門口的位置  光線很充足  看著店外的街境是滿遊閒的點了清酒雪葩窩夫餐刀企立在餐桌上  那是多麼貼心的設計  方便拿上手大約10min便呈上  究竟清酒雪葩是何味道?  入口原來是異常地清新  酒味不濃  有點檸檬味的feel  卻沒有那麼酸窩夫則是較為脆口  切下去會發出“咔吱”聲音的那種  牛油味不濃烈配著雪葩吃  也不錯另外還有新鮮打的cream 很軟滑  配著窩夫吃又是另一番味道Spicy Caramel Latte  以cocktail杯形式呈上  很別緻  入口不燙  是温熱的喝一口便嚐出那微辣味  不嗆口  很易接受  應該是那焦糖起了化學作用吧最後攪拌一下連面層的籽也喝下  原來那是乾辣椒籽呢~  整體味道不錯  只是本人還是較為偏愛厚肉濃牛油味的窩夫這裏的不是我杯茶
麵包吃過不少次  甜點倒第一次
店內以簡單舒適設計為主
坐在較門口的位置  光線很充足  看著店外的街境是滿遊閒的
點了清酒雪葩窩夫
餐刀企立在餐桌上  那是多麼貼心的設計  方便拿上手
酒味不濃  有點檸檬味的feel  卻沒有那麼酸
配著雪葩吃  也不錯

最後攪拌一下連面層的籽也喝下  原來那是乾辣椒籽呢~
整體味道不錯  只是本人還是較為偏愛厚肉濃牛油味的窩夫
這裏的不是我杯茶
2014-06-14 1284 浏览
閒日夜晚6:00唻九龍城揾食,見唔使等位門口又有位泊車就入唻一試。點咗:~1) 芝士熱狗:麵包面脆鬆軟,腸仔內芝士唔夠芝士味,但配合醬料仍唔錯,好食。2)鮮果窩夫配特濃咖啡雪糕:份量好足,窩夫香脆可口,好好食,盛載鮮果嗰個我唔知係咩,但甜脆好味,咖啡雪糕香濃軟滑,整體真係好食。3)特濃朱古力咖啡:咖啡香濃可口,冇咩朱古力味,唔太甜,溫度夠,唔錯,配合食甜品都唔怕太"漏"4)普通熱朱古力:雖然冇叫特濃朱古力,但普通熱朱古力都味道夠,唔錯。整體唔錯,樓底好高,環境寬敞舒適,店員服務好,好有禮貌,希望水準維持落去,定會再去!

2014-06-11
  • waffle
2014-06-12 937 浏览
難得今天放假到我至愛的九龍城逛逛,發覺這cafe搬了新店,地方大且寬敞。 難得的空閒歎個下午茶, 點了 egg salad croissant and latte,以前舊舖的三文治很出名,我是麵包店的常客得知麵包是每天親自製作, cafe 現搬了新舖,麵包仍是老闆親手之作, 不過不太餓,點了croissant. 意想不到入口鬆化,香脆可口,烘焙時間恰到好處, 加入了egg salad 變了外脆內軟, 雖然很簡單的食材,卻很久沒食到這麽美味的croissant. 老闆對麵包熱誠情度如此高才做出歷久不變的品質。 Latte 也不用多說,這cafe 的咖啡師也一絲不拘,拉花功架了得, 熱騰騰地端上來,一口咖啡抵上一天疲勞。
2014-06-11
下午茶
2014-06-09 1271 浏览
it was a quiet day when me and my friend visited this place, it is decorated nicely with mainly wooden furniture. i ordered their hot dog and latte, hot dog was average quality, sausage and bread are both clearly ordered from supplier, nothing signature. and the sauce is also very basic tomato and mustard, this is defo something you can make back at home after a supermarket food shopping. tho the hot dog is prepared and presented nicely on the plate, just not something worth to be highlighted or
i ordered their hot dog and latte, hot dog was average quality, sausage and bread are both clearly ordered from supplier, nothing signature. and the sauce is also very basic tomato and mustard, this is defo something you can make back at home after a supermarket food shopping. tho the hot dog is prepared and presented nicely on the plate, just not something worth to be highlighted or if you were looking for restaurant well-prepared food quality. in other words, i would say it is a little over-priced. latte one the other hand is more impressive, coffee is prepared in a just right temperture . it is very smooth and milky.
2014-06-09 1390 浏览
上次試過waffle, 感覺不錯, 今天決定再到此一遊試其他食物如何, 中午12時多不用等位, 點了一份all day breakfast 和 americano. 本人喜歡Americano 的苦中帶甘而甜, 這杯咖啡正合我口味, 濃而不苦, 帶甘中仍留咖啡香味, 確是不錯.All day breakfast 我較欣賞egg and mushroom. 磨菇每粒圓圓大大, 沒有青腥味,帶甘甜. 薯蓉香口, 滑而不膩. sausage 有兩條實在吃不下, 一條已飽肚. 試過數十間餐廳的All day breakfast , 這間可推薦.
2014-06-09
午餐
2014-06-02 1375 浏览
已有一段時間沒來,因怕沒位。今天很早出動,諗住咁早冇人便來吃早餐,原來搬了一個較大的舖位,地方十分闊落,大大的落地玻璃透入了陽光,心情份外開朗!!咖啡水準依然,奶泡拉花喝到最後仍然很firm。All Day Breakfast味道和賣相水準依然很不錯,只是蛋『鞋』左少少。

咖啡水準依然,奶泡拉花喝到最後仍然很firm。
2014-06-01
2014-05-30 797 浏览
這店經過很多次,假日總是高朋滿座, 終於閒日過來試下, 聽聞這裡waffles 與外面cafe 有點不同. 上碟後單憑賣相已經不錯, 入口濃厚香蛋味配上espresso雪糕是一絕. 加上朱古力的糖皮甜度適中, 點了一個waffles 和latte 作下午已很滿足, 希望這麼味美的食物水準維持下去.
2014-05-28
下午茶
  • waffles.
2014-05-16 1077 浏览
這是本人第1篇寫既食評..平時我都唔寫.但係去到呢間cafe又見到無咩食評.就覺得要推一推是咁的...今日放假約左巴打游車河,就叫個巴打來九龍城食個早餐先..因為自己都係住九龍城,所以早餐已經黎食過一次見到呢間cafe裝修都唔差,加上新開張,上次早餐又唔差,覺得可以介紹比朋友因為另外仲約左d巴打係中午先見面..所以兩個人打算慢慢坐.首先兩個人每人叫左杯美式咖啡..味道都算中規中距..兩個人就一直傾左差唔多半個鍾大約差唔多11點..打算叫早餐,一位男服務員同我地講,唔好意思過左11點就無早餐咁我見時間都係剛11點所以就拜託左男服務員問下....但係個男服務員好似好唔願意咁走左入廚房..然後出來的時候面膿膿咁同另一位帶帽的肥婆打量左我地一下..然後點頭示意叫男服務員同我地講ok,咁都唔緊要可能我稔多左..之後我叫左一個all day breakfast,上次已經試過一次唔錯,朋友就叫左份炒蛋多士配煙肉等左大約10分鐘早餐就奉上喇...首先真係要講下觀感,,all day breakfast,有蛋,煙肉,蘑菇,薯粒,多士,腸第1眼就知道炒蛋係overcook得好過份..再望下煙肉同蘑菇油係黑
這是本人第1篇寫既食評..平時我都唔寫.

但係去到呢間cafe又見到無咩食評.就覺得要推一推

因為自己都係住九龍城,所以早餐已經黎食過一次

咁我見時間都係剛11點所以就拜託左男服務員問下....

但係個男服務員好似好唔願意咁走左入廚房..

然後出來的時候面膿膿咁同另一位帶帽的肥婆打量左我地一下..

等左大約10分鐘早餐就奉上喇...首先真係要講下觀感,,

第1眼就知道炒蛋係overcook得好過份..再望下煙肉同蘑菇油係黑色既..

之後講下味道蛋overcook都算.蘑菇咬落仲要係生既..煙肉都干哂,,,成個早餐最好食就係塊多士...

朋友叫我換左佢..但係單憑頭先既態度.同埋唔好得罪廚房..加上個肥婆都好似唔想做咁,係到傾計
所以都係算啦

而我個朋友既炒蛋多士配煙肉,,,問題都係一樣,,朋友仲問我D油黑既你點食,,我用水洗過先食架...

到最後朋友都忍唔住同服務員講問題所在..到最後回應係話..廚房話佢地用既油係咁係正常個喎..

然後係廚房就有個肥婆走出黎望住我地望左好耐...咩態度,
即刻無哂胃口..都係埋單算了

2014-05-15
$80 (早餐)
2014-05-15 748 浏览
Cafe 有兩個入口令我好Confuse, 不過可能當日有活動, 所以封左另一個, 總之當日我就係門口轉左好耐先入到去。入面環境乾淨, 空間感好大。我地order 左一杯latte同一杯叫sunrise (banana coffe)既飲品, 可能我無expect 過sunrise係凍飲所以到既時候有少少失望, 不過蕉味好重, 飲唔出係加添加劑另佢有蕉味。另外我地仲order 左waffle, 我想話當我地個waffle 黎左之後, 好多枱食客都立即order 一個。因為佢賣相真係好得! waffle 有好濃郁既蛋味, 唔以出面果啲只係得啲粉。個焦糖脆脆係個甜品既亮點, 一啖脆脆一啖waffle 真係堅正!
入面環境乾淨, 空間感好大。
我地order 左一杯latte
Latte