2016-07-13 13533 浏览
第一次去酒店食brunch buffet,而不是食Dinner Buffet!但原來brunch buffet 一點也不輸蝕,食物非常豐富,由11點半食到3點,才$319一位(HK$290 加一)呢!巡一巡場睇下有咩食先~首先係回本系列... 加拿大雪花蟹爪、熟凍蝦、淡水小龍蝦、花甲、藍青口、翡翠螺!!睇落都幾靚幾新鮮呀~話明早午餐就梗係要有麵包啦~ 但有迷你yogurt杯就較少見! 一定要食呀!熟食類都好多選擇架~~野菌牛肉卷配照燒汁、香草燒雞、椰香燴羊肉、醬烤燒排骨、牛油香烤鱸魚柳配番茄汁燴雜菜德州風味蟹餅、香草白酒炒青口、千島汁明蝦薄餅、炒薯蓉麵團配鮮冬菇及菠菜、雜菌燴黑意大利飯 、牛油蜜糖粟米脆炸鮮冬菇、荷蘭汁焗青露笋、橄欖油烤雜菜.....太多肉類都要食返d輕盈健康Salad羅馬生菜、車喱茄、粟米粒、青瓜片等等...最後係我至愛的甜品區~!芒果拿破崙、美式芝士蛋糕、雜莓慕絲蛋糕、香蕉朱古力撻、紅酒燴梨、法式小圓餅、朱古力慕絲杯、迷你泡芙..飲品方面有橙汁、咖啡之後,更有紅白餐酒!!最後不得不提這裡有任食Movenpick 及 Haggen Dazs 雪糕呢!!巡完場終於可以拎
巡一巡場睇下有咩食先~
睇落都幾靚幾新鮮呀~
熟食類都好多選擇架~~
脆炸鮮冬菇、荷蘭汁焗青露笋、橄欖油烤雜菜.....
太多肉類都要食返d輕盈健康Salad
羅馬生菜、車喱茄、粟米粒、青瓜片等等...
最後係我至愛的甜品區~!
飲品方面有橙汁、咖啡之後,更有紅白餐酒!!
巡完場終於可以拎野食喇~~
先來早餐類的 香料鵝肉醬配烘麵包,鵝肉醬好香加上脆口麵包,仲有芝士加滑蛋,簡單得黎又好好味!
平時較才食到的菠蘿味乳酪,酸酸甜甜好開胃呀~ 但為咗可以試多d其他食物,忍口唔食多杯喇~
再來海鮮及熱食,蟹爪肉質結實仲有海水味,而且蝦肉都不會「梅」。
Pizza 好香、口感鬆軟,燒雞皮脆肉嫩,燒排骨非常入味、肉不會過韌。
重點係甜品,水準很高的,尤其是signature 芒果拿破崙,芒果香甜,脆脆拿破崙中間夾住少少cream,正呀!
另外Cheese cake 好濃郁芝士,加埋消化餅底,好食又唔會膩~
朱古力mousse 好滑好creamy,仲有macaron 外脆內軟,濃濃朱古力~
最後梗係要食返兩杯movenpick 雪糕啦!!
雖然可以食到3點,但太飽再食唔落,實在太滿足喇~

2016-07-06 8509 浏览
星期日~唔想咁早起但又想食多d?最岩去酒店食個自助 brunch喇!甜品檯都夠我食足成日了lol最喜歡的是。。朱古力mousse cake!不會太甜但又有喜愛的朱古力,不會漏!太好了~來到海鮮類!花甲!又大隻又多汁~好新鮮呀!蝦!好好肉~又甜口!食極都唔厭!叫得brunch,當然唔少得早餐類啦!各類麵包都焗得鬆軟,好香~果然是酒店水準~更有各種穀類,及沙律菜~以配合不同需要!來熱食類~中西合璧呢!有小炒,pizza, 煎類,焗類!中式由其喜愛煎蝦餅!煎得香口又不失蝦味!配上醬汁,好濃好香!西式就喜愛燒豬肋骨!塗滿醬汁的豬肋骨燒得香,其半肥瘦的肉質,咬落有肉地有肉味!來到最後,movenpick任食!3隻味都試晒~好香好濃好滑!最喜愛朱古力味呀,因為真係有粒粒朱古力係裡面ga!
星期日~

唔想咁早起但又想食多d?

最岩去酒店食個自助 brunch喇!
甜品檯都夠我食足成日了lol
最喜歡的是。。
朱古力mousse cake!

不會太甜但又有喜愛的朱古力,

不會漏!

好好肉~

又甜口!

食極都唔厭!

叫得brunch,
當然唔少得早餐類啦!
各類麵包都焗得鬆軟,
好香~
果然是酒店水準~
更有各種穀類,
及沙律菜~
以配合不同需要!

來熱食類~

中西合璧呢!
有小炒,pizza, 煎類,焗類!
中式由其喜愛煎蝦餅!
煎得香口又不失蝦味!
配上醬汁,
好濃好香!

西式就喜愛燒豬肋骨!
塗滿醬汁的豬肋骨燒得香,
其半肥瘦的肉質,
咬落有肉地有肉味!

來到最後,
movenpick任食!
3隻味都試晒~
好香好濃好滑!
最喜愛朱古力味呀,
因為真係有粒粒朱古力係裡面ga!

2016-05-23 5129 浏览
這個星期六,與好姊妹來到紅磡九龍海灣酒店的Cafe D,吃個Brunch!這兒正在做試業優惠,成人只是$260, 十分抵食!食物的款式說不上很多,但質素絕對是很好的!這裡有很多早餐的食物,所以我都先來了一個早餐。炒蛋十分嫩滑,Egg Benedict加了芝士係面,好香,好好味。海鮮有呢幾款(長腳蟹,小龍蝦,翡翠螺,蝦)全部質數也很好,十分鮮甜。食完2 Round海鮮,直接跳到甜品時間。這裡有很多款甜品,基本上味道也不錯⋯⋯但最最好吃的⋯⋯還是芒果拿破崙!這是海逸集團的必食招牌,芒果香甜,中間的拿破崙十分酥脆,吉士不會過多同過甜。另外,這裡有Movenpick雪糕。朱古力同士多啤梨味是必食的。而雲呢拿味是這樣吃的⋯⋯一杯3 個shot的expresso,將雪糕放落去⋯⋯美味便是這樣了!最後一提,這裡的紅白酒,咖啡茶是任飲的!

食物的款式說不上很多,但質素絕對是很好的!
食完2 Round海鮮,直接跳到甜品時間。

而雲呢拿味是這樣吃的⋯⋯

最後一提,這裡的紅白酒,咖啡茶是任飲的!
2016-05-22 3540 浏览
每個月都會搵同幾位好姊妹聚會, 環境舒適又有美食的餐廳係我地選擇的首要條件今次見到<海逸集團‧九龍海灣酒店‧Café D>推出左“悠閒假日自助餐‧Holiday Brunch”一於黎享受下~“悠閒假日自助餐‧Holiday Brunch”享用時間由上午11:30 - 下午3時, 仲可以任飲精選紅白餐酒價錢都只係二百幾~呢度位置都幾方便, 由紅磡火車站行過黎10分鐘左右,環境整潔舒適, 座位之間寬闊~入去一坐底就有職員送上當日的餐湯,果日係忌廉湯, 熱烘烘好正!提供的美食都好多, 有新鮮的海鮮、頭盤、熱盤、甜品等等~首先介紹下海鮮:有長腳蟹、小龍蝦、翡翠螺、青口、熟凍蝦新鮮而且refill速度都好快~我最愛長腳蟹&熟凍蝦,新鮮多肉翡翠螺大大粒好爽口 旁邊的冷盤:有幾款凍肉、煙三文魚、Prama Ham等仲有一個d.i.y沙律吧,以及少有的乳酪區~之後芝士迷的我發現仲有芝士區,有多款芝士提供, 包括:Cheddar Cheese、Emmental Cheese、Pepper Jack Cheese仲有罕見的原粒Baby Bell沙律配料選擇多, 我都d.i.y左一碟滿滿的

每個月都會搵同幾位好姊妹聚會,
環境舒適又有美食的餐廳係我地選擇的首要條件

今次見到<海逸集團‧九龍海灣酒店‧Café D>推出左
悠閒假日自助餐‧Holiday Brunch”一於黎享受下~悠閒假日自助餐‧Holiday Brunch”享用時間由
上午11:30 - 下午3時, 仲可以任飲精選紅白餐酒
價錢都只係二百幾~
呢度位置都幾方便, 由紅磡火車站行過黎10分鐘左右,
環境整潔舒適, 座位之間寬闊~
入去一坐底就有職員送上當日的餐湯,
果日係忌廉湯, 熱烘烘好正!
提供的美食都好多, 有新鮮的海鮮、
頭盤、熱盤、甜品等等~
首先介紹下海鮮:
有長腳蟹、小龍蝦、翡翠螺、青口、熟凍蝦
新鮮而且refill速度都好快~
我最愛長腳蟹&熟凍蝦,
新鮮多肉
翡翠螺大大粒好爽口
旁邊的冷盤:
有幾款凍肉、煙三文魚、Prama Ham等
仲有一個d.i.y沙律吧,
以及少有的乳酪區~
之後芝士迷的我發現仲有芝士區,
有多款芝士提供, 包括:
Pepper Jack Cheese
仲有罕見的原粒Baby Bell
沙律配料選擇多,
我都d.i.y左一碟滿滿的健康沙律
熱食都有好多選擇:
迷迭香煎羊扒、香草燒雞、BBQ 醬烤燒排骨、
牛油香烤鱸魚柳、雜菌燴黑意大利飯
千島汁明蝦薄餅、Benedict Egg等等,
仲會定期轉換款式~
我推介香草燒雞、Benedict Egg、迷迭香煎羊扒,
香草燒雞肉質幼嫩
迷迭香煎羊扒好入味
Benedict Egg size岩岩好, 可以一啖放入口~
飲品方面有蘋果汁、橙汁、咖啡、茶~
仲有我最愛的紅白酒
全部都係任飲的!!
女仔最期待一定係甜品啦!
呢度的甜品款式都幾多, 有芒果拿破崙、
雜莓慕絲蛋榚、香蕉朱古力撻、Chocolate Mousse
Cup、新鮮生果等, 仲有我最愛的馬卡龍!
甜品真係好好味~
芒果拿破崙甘香酥脆,
吉士醬份量岩岩好, 芒果好甜,
忍五住食左3件~

香蕉朱古力撻上面有一小片金箔
內餡竟然係香蕉, 2者的配搭好夾!
雪糕竟然係Häagen-Dazs & Movenpick,
而且仲有雲尼拿、士多啤梨、朱古力3款口味,
太幸福啦!
我地每人食左3盒雪糕, 超瘋狂!

呢度環境好, 野食質素高, 仲有紅白酒任飲,
價錢親民, 又可以坐禁多個鐘,
岩晒一家人, 或者一班朋友聚會!!
2016-05-08
  • Häagen-Dazs & Movenpick
  • 芒果拿破崙
  • 香蕉朱古力撻
  • 迷迭香煎羊扒
  • 原粒Baby Bell
  • 長腳蟹
早前上Facebook無意間睇到海逸集團的九龍海灣酒店個悠閒假日自助餐(Brunch)做緊試業優惠見用餐時間係上午11:30 ~ 下午3時, 可以任食(Hea足)咁多小時一於約埋幾個朋友仔來食下傾下坐下, 好食既話就可能考慮下個月父親節同爸爸享受下嚟之前緊係唔少得望過Openrice先啦, 知道呢度無限供應Movenpick雪榚囉 (都係揀黎呢度既要點之一)仲要價錢只係二百幾蚊, 係咪好抵先?! 話哂都係海逸集團喎好, 廢話少講, 講番當日既現場實況先其實位置就係起紅磡火車站隔離間都會海逸再隔離, 起火車站行去大約7分鐘, 都唔算遠原來呢度前身係Apartment, 將某幾棟改建成今日的九龍海灣酒店餐廳環境舒適潔淨, 座位之間都寬闊海逸酒店自助餐必食推介, 一定是芒果拿破崙我們幾位女生被安排坐在甜品區附近, 超方便就手 (對我來說 XD)那就先來個巡場, 由甜品區開始啦吧~由於時間尚早, 大家應該都不會先放甜品落肚, 所以蛋糕還是很原整的, 成就我拍到完美的一面Chocolate Mousse Cup芒果拿破崙, 海逸signature必食!!!看看上面的芒果帶橙黃色, 一定是甜的我更

仲要價錢只係二百幾蚊, 係咪好抵先?! 話哂都係海逸集團喎
好, 廢話少講, 講番當日既現場實況先
餐廳環境舒適潔淨, 座位之間都寬闊
海逸酒店自助餐必食推介, 一定是芒果拿破崙
那就先來個巡場, 由甜品區開始啦吧~
Chocolate Mousse Cup
Chocolate Mousse Cup
芒果拿破崙, 海逸signature必食!!!
看看上面的芒果帶橙黃色, 一定是甜的
我更飽都食咗兩件!! 中間的拿破崙仲係酥脆, 吉士醬又唔會過多同過甜
可能大部份人都知呢個係signature, 我眼見當日refill左起碼5次
其實唔止芒果拿破崙會不斷refill, 其他食物都一樣的
芒果拿破崙
雜莓慕絲蛋榚
濃郁的軟朱古力蛋糕配上酸味雜莓, 中和朱古力的甜漏味道
雜莓慕絲蛋榚
香蕉朱古力撻, 面頭還有一小片金箔呢
最初以為單是朱古力, 咬下原來內藏香蕉片, 不是香蕉茸呢~
加入生果都能減低朱古力的甜度
香蕉朱古力撻
其實甜品區還有馬卡龍, 迷你泡芙, 棉花糖粒等等 (下文還有介紹)
至於Brunch, 是包含早餐及午餐的意思
早餐平日愛吃的飽點類, 今天容納不下, 哈哈
當然要吃其他更精彩特別的啦~
粟米片都是健康早餐之選 (其實很想吃, 不過自己胃容量放不下)
Next....
冷盤喎~~~
當日有加拿大雪花蟹腳, 熟凍蝦, 翡翠螺及小龍蝦
呢區都係搶手貨, 我見侍應都refill左好幾次
至於熱葷類都有一排:
野菌牛肉卷配照燒汁、香草燒雞、椰香燴羊肉、BBQ 醬烤燒排骨、牛油香烤鱸魚柳 配 番茄汁燴雜菜、香草白酒炒青口、千島汁明蝦薄餅、炒薯蓉麵團配鮮冬菇及菠菜、雜菌燴黑意大利飯、牛油蜜糖粟米、脆炸鮮冬菇、Benedict Egg、火腿、香腸、炒滑蛋等等
熱葷類會定期轉換
另一邊的凍肉、煙三文魚、沙樂美腸、Prama Ham
對芝士迷的我, 勁驚喜的是有多款芝士片供應
Cheddar Cheese, Pepper Jack Cheese, Emmental Cheese....
仲有原個的Baby Bell
我全部都有食, 肥C啦~
辣辣地既Pepper Jack Cheese我覺得好特別, 其他平時都好易食到嘛
飲品方面: 蘋果汁, 橙汁, 咖啡, 茶都是任飲的
估唔到Brunch都有任任紅白酒
不過剛開眼, 唔想空肚就飲酒呢, 都係乖乖飲下果汁同咖啡就算
咖啡都係全自助, 唔使麻煩侍應
紅白酒隔離有一部自助的咖啡機, 可以製造出Latte, Cuppacinno, Expresso
旁邊仲有朱古力粉比你調配出自己口味既咖啡
食物大概是這樣
第一round拎既食物好自然像早餐般輕盈
無錯, 頭先沒介紹的還提供雀巢乳酪 (貴啲果隻呀) 當日有菠蘿, 藍莓同原味
我用乳酪代替沙律醬汁, 咁又可以食多樣野 XD
右手邊的炒蛋好滑又唔乾身, 好juicy
另外上面果幾粒粉團都好得意, 煙煙韌韌
第二round就緊係要食凍海鮮啦~
呢度好貼心, 每張檯都有小剪刀, 方便客人剪開蟹腳
海鮮新鮮, 淡淡肉的蟹腳帶點海水的咸味, 完全唔需要蘸醬汁伴吃
邊打邊回顧. 原來當日熱葷只吃了很少東西, 就只有青口, 爐魚柳, 牛柳粒, 意大利飯(青口上方黑色那堆),
以及同朋友share的半邊pizza
我所選的熱點都好味, 牛柳粒一點都不韌且帶牛味, 推介!
意大利飯是黑色, 我是第一次吃的, 口感乾身像吃黑糯米飯般, 不像平日吃開白色的意大利飯般濕漉漉, 都幾特別由於意大利飯加入菇類, 所以飯中帶菇味
吃完2 Round後, 眼前腦內只想吃甜品
無錯, 全因雪榚櫃在我們檯傍
大家在剛到來時, 個個都話要食2盒Movenpick先好走
有的做出了承諾, 不過我自己....食力不夠, 已經覺得飽飽地
只好揀最想吃的
海逸甜品一向做得不錯, 幾款都好味道
都係果句, signature芒果拿破崙是必食的!
雪榚櫃雖有哈根大師同Movenpick (各有士多啤梨, 朱古力及雲尼拿提供)
2者之下當然要食貴價的Movenpick才叫回本啦, 哈哈
而味道我也投Movenpick一票! 因口感香滑點
不是哈根不好, 只是有比較而已
另外這個紅酒燴梨仔都要食呀~
好少見到咁迷你的梨仔
咬落還很爽口, 但內裡已經浸滿紅酒, 不過酒味不太濃, 食完唔怕醉住走
細細個, 滿足好似我胃細但又想多吃的人
相信要全程食到下午3點, 我實在是不行了~ (當日氣勢太差)
不過我已覺得回本了!
题外话/补充资料: 總括來說, 我覺得呢度可以再encore, 場內眼見有2張大圓檯, 可以坐到10個人, 啱哂家庭樂 雖然知道佢地試業反應熱烈, 都好full下, 所以酒店方面都會加場, 7月份開始將Sunday Brunch改為Weekend Brunch, 價錢都會調整為HK$290 (成人) 及 HK$190 (小童) 想試的朋友趁仲未加價前好來試試呢~ (佢地既eShop預訂更可享9折優惠)
2016-05-14
$286 (其他)
芒果拿破崙
香蕉朱古力撻
  • 紅酒燴梨
  • Movenpick
2016-05-17 2653 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。Café D.悠閒自助brunch。✰•*˚✿✿舌尖上的紅磡✿✿❤餓底飯聚❤❤很久沒見的朋友說一定要聚一聚於是在她放假的日子,去酒店享受一個自助brunch吧!老實說,本小姐之前經常吃海逸酒店的自助LUNCH因為抵食有水準,特別是愛吃她的海鮮和甜品而這次也是吃同一集團旗下的出品:九龍海灣酒店Café DCafé D位於紅墈,環境幽靜閒逸而最重要的是最近正在做試業推廣優惠:成人港幣$260,食足3小時有突,更是免收加一!!海逸集團向來抵食又有質素!星期六的一天,當然要到此試試!冷盤和熱葷都十分豐富,除了長腳蟹、大蝦等海鮮冷盤更有香噴噴的意式佳餚,和必掃甜品!真是琳瑯滿目!難怪不少一家大細的食客進駐!作為海鮮迷,本小姐自然先來個「海鮮版的歐陸早餐」鮮果乳酪和鮮橙汁是常識XD,而長腳蟹和大蝦都夠新鮮煙燻黑椒鮫魚夠彈牙,鹹香的ham也是自選的好味!最正是添加速度很快,海鮮冷盤永遠掃清後即時補足!正!另一個重點「搶劫」對象是egg Benedict,好在最後很快添加!最愛的熱葷DISH包括:野菌牛肉卷配照燒汁、香草燒雞 (必食:夠香口)醬烤燒排骨(必食
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。Café D.悠閒自助brunch。✰•*˚

✿✿舌尖上的紅磡✿✿

❤餓底飯聚❤

很久沒見的朋友說一定要聚一聚

於是在她放假的日子,去酒店享受一個自助brunch吧!

老實說,本小姐之前經常吃海逸酒店的自助LUNCH

因為抵食有水準,特別是愛吃她的海鮮和甜品

而這次也是吃同一集團旗下的出品:九龍海灣酒店Café D

Café D位於紅墈,環境幽靜閒逸

而最重要的是最近正在做試業推廣優惠:

成人港幣$260,食足3小時有突,更是免收加一!!

海逸集團向來抵食又有質素!星期六的一天,當然要到此試試!
冷盤和熱葷都十分豐富,除了長腳蟹、大蝦等海鮮冷盤

更有香噴噴的意式佳餚,和必掃甜品!真是琳瑯滿目!

難怪不少一家大細的食客進駐!
作為海鮮迷,本小姐自然先來個「海鮮版的歐陸早餐」

鮮果乳酪和鮮橙汁是常識XD,而長腳蟹和大蝦都夠新鮮

煙燻黑椒鮫魚夠彈牙,鹹香的ham也是自選的好味!

最正是添加速度很快,海鮮冷盤永遠掃清後即時補足!正!

醬烤燒排骨(必食:好惹味)、橄欖油烤雜菜(必食:愛菇者必掃)

千島汁明蝦薄餅、雜菌燴黑意大利飯....還有

烘焙麵包、糕點選擇多多,味道頗香口

看到不少人往自助餐飲處取酒,因為紅、白酒亦是任飲的

與朋友在此暢談,既可歎歎咖啡,又可摸摸杯底,真是舒適暢快!
話說,一個正常的女生一定有瘋狂的胃口:何況是3個!

特別是當知道Café D中的Häagen-Dazs
和 Mövenpick 雪糕

是 任吃 的時候!

2話不說,每款掃1件,真心好味道

尤其是Mövenpick ,此品牌少有可任吃的嘛!

甜品特別推介:red wine prach pear 和芒果拿破崙
每次上架都是必掃的甜品,可愛的小梨子充滿紅酒香

芒果拿破崙又是甜美新鮮

再以Mövenpick 自製意式咖啡,香噴噴,心滿意足!
2016-05-14
辛苦工作終於捱到放假,吃點好的來慰勞一下自己也不為過吧!之前跟好友來到了九龍海灣酒店Café D品嚐了一個假日悠閒自助午餐!自助午餐價錢比自助晚餐價錢來得親民,現在試業推廣優惠,成人港幣$260 ,小童港幣$160 ,還免收加一服務費,認真抵食!一坐下就已經有一碗熱騰騰的忌廉湯。太好了!敝人可是一個不會空肚食午餐的人呢XD食物種類也有很多。野菌汁配螺絲粉及火腿粟米薄餅看起來很吸引!菠菜薯蓉,這樣配搭感覺挺新鮮呢!喜愛吃麵包蛋糕的朋友不能錯過。也有各式各樣的火腿。而敝人平時最愛海鮮,所以第一時間拿的就是長腳蟹!這個敝人真的最喜歡!蟹腳很甜很美味!就是敝人自己拆肉拆得有點狼狽,不過吃到啖啖美味蟹肉也是值得的!有不少海鮮選擇!而且都挺新鮮,味道也很好,不過敝人真的最推薦長腳蟹就是了XD除了海鮮外,敝人也是甜品控。所以吃了幾轉海鮮後就轉戰甜品了!這裏的甜品選擇不少,挺能滿足敝人的需要!拿了滿滿的一碟呢!吃完再添XD雪糕方面除了Häagen-Dazs外還有Mövenpick真在令人喜出望外!無畏無懼地連食兩盒,哈!另外場內精選紅白餐酒也是任飲!不過敝人本身不喝酒,但見友人們也飲得不亦樂乎,相信好

食物種類也有很多。
野菌汁配螺絲粉及火腿粟米薄餅看起來很吸引!
菠菜薯蓉,這樣配搭感覺挺新鮮呢!

喜愛吃麵包蛋糕的朋友不能錯過。
也有各式各樣的火腿。
而敝人平時最愛海鮮,所以第一時間拿的就是長腳蟹!

這裏的甜品選擇不少,挺能滿足敝人的需要!

拿了滿滿的一碟呢!
吃完再添XD

無畏無懼地連食兩盒,哈!
另外場內精選紅白餐酒也是任飲!不過敝人本身不喝酒,但見友人們也飲得不亦樂乎,相信好酒的朋友應該很喜歡。

整個自助午餐由11:30a.m.-3:00p.m.,一邊吃一邊跟好友促膝詳談時間也非常充裕!真的,這樣的一個假日下午是敝人很嚮往的。叉足電又可以再衝刺了!

用餐优惠
試食活動
2016-05-08 2590 浏览
這是一所酒店,這是一個吃Buffet的好地方。這是海逸國際酒店集團旗下的九龍海灣酒店,環境幽靜閒逸的Café D,當中提供早餐、各式烘焙麵包、精緻蛋糕、西式美食、三文治、咖啡等~之前見到廣告,這家Café D正在試業中,四月開始推出Holiday Brunch Buffet,$260/位成人,便可以品嚐一系列傳統悠閒假日的精緻海鮮及各具特式的頭盤、熱盤、西式佳餚及甜品,更可任飲精選紅白餐酒,在座很多客人均在悠閒地享受這個假日~好,就讓我視察一下到處的環境吧~!!紅、白酒任飲,這個真的很「屈機」…但..今次沒有很想喝的感覺,所以…還望住好友們喝吧=3=Buffet有鮮果乳酪提供,這是我很喜歡的一種乳酪喔~有各式各樣的烘焙包點,款式比想像中還要多啦~還有果醬跟牛油可供享用~這邊是火腿啦,其實有蠻多款式啦…但…我卻只記得拍下這一款=3=凍盤還有這些~!!海鮮也蠻多的,但….我就把最吸引的拍出來啦,基本上工作人員方才放下這些蟹腳,不用十秒,所有蟹腳都被一掃而空了~熟食方面,款式也蠻多,但實在太多人取食物了…相片總是沒有那豐盛的感覺..=3=少不了的還有甜品啦,嗚呀,又要大開食界的時候啦~!!抹

好,就讓我視察一下到處的環境吧~!!
Buffet有鮮果乳酪提供,這是我很喜歡的一種乳酪喔~
有各式各樣的烘焙包點,款式比想像中還要多啦~
還有果醬跟牛油可供享用~
凍盤還有這些~!!
少不了的還有甜品啦,嗚呀,又要大開食界的時候啦~!!
抹茶蛋糕相當吸引!!!
香蕉朱古力撻也一樣啦~!!!!!!很想立即把它們送到肚子裡~!!
呀…差點忘了介紹沙律。這邊的沙律跟醬汁的款式十分多~
還有可以買回家跟家人分享的西式糕點啦!!

好啦,看過周圍的食物啦,就讓我分享一下我今次吃過的食物啦~!!
先吃頭盤,我自製了一份All Day Breakfast啦,有不同的新鮮蔬菜、甜甜的蕃茄仔、脆脆又有很香牛油味的牛角包、煙燻黑椒鮫魚香噴噴又夠彈牙,還有肉厚鹹香的煙三文魚,呀…有不同款式的火腿。以上所說的每一款食物都非常不錯,唯獨……碟上的Egg Benedict過熟啦…而且托底的多士有點油的….
頭盤過後嘛,就當然是吃甜品的時候啦~XDDDDDD

沒錯喔,第二道菜已經要吃甜品了~XDD

我自製了一塊Pancake,呀,製作過程真的很簡單很方便,有機會大家都要來親身試下呀。我還拿了抹茶蛋糕、芒果拿破崙、香蕉朱古力撻、紅酒燴梨、美式芝士蛋糕跟水果~

抹茶蛋糕的抹茶味也蠻重的,比起想像還要濃郁,入口相當軟滑,令人回味;芒果拿破崙,芒果很清甜,但拿破崙入口卻缺少了一點層次,要是能這件蛋糕的中間層能更香脆就好了;香蕉朱古力撻這個不能不吃,朱古力味香濃,中間的香蕉份量剛好,而且味道很搭配,吃起來整個人都十分滿足的啦~!!其他的就不多說了~
拿拿拿…不要說我浪費呀,我最後也有吃熟食的,我就拿了低温烤香料美國牛肩胛肉、燒排骨、香草牛油烤雞、菠菜薯蓉。低温烤香料美國牛肩胛肉加上醬料,十分惹味,而且很淋身的;燒排骨的肉蠻厚的,加上燒勞醬汁,不錯;香草牛油烤雞看上去乾身,食落Juicy,而且十分嫩滑;菠菜薯蓉十分鹹香,會令人吃不停的啦~

幾位女孩,每人幾杯雪糕,都不是很過份啦。Café D中的Häagen-Dazs跟Mövenpick雪糕是任吃的啦。這時候,當然要選擇Mövenpick啦~!!!!不是很多酒店的自助餐有提供這個品牌的雪糕啦~!!!!呀…吃完以後已經很滿足,再堆砌一座山,更滿足~XD

题外话/补充资料: $260/位,由11:30am吃到3:00pm,又有酒飲,甜品、沙律、熟食等種類又算多,十分化算的啦。當日想再即時預約下一次Buffet的時間,但Booking已經去到6月了,4月尾的時候光顧完,要再等多兩個月方可再光臨….但不打緊..這個價錢,值呀~!
2016-04-24
2016-05-06 907 浏览
預祝仔仔生日, 佢話好耐無食自助餐, 咁就搵間唔貴嘅食下啦!逢假日先有嘅brunch buffet 11:30-3:00pm我地係一星期前先打去訂位嘅, 職員話5月+6月booking都full晒。不過後尾佢話1號仲有張走廊枱, 如果唔介意就可以留位俾我, 咁是旦啦, 佢話離食物枱唔遠的。我地11:45am去到, 都差唔多有8成人已坐底左食緊了。咁我地亦馬上開動!食物唔算好多, 但以咁嘅價錢, 可以接受啦!冷盤- (沒有任何魚生, 老公好似唔多開心)蟹腳: 少少咸, 有鮮味 (好味過日式超市買果d) 我食左兩轉。凍蝦: 肉質彈牙 (完全無霉)凍螺: 好一般parma ham / 煙三文魚 : 好一般 (平價貨色)沙律菜 : 羅馬生菜算新鮮, 自己撈醬, 亞仔就食左兩次! 有其他菜, 但我無試!熱盤: 羊架: 好味, 粉紅色又無血水滲出來, 夠淋。牛x肉: 肉粒(四四方方), 食左一粒比較熟嘅(有點un), 另食左一粒粉紅色嘅(就好淋好味道)熟三文魚: 煮得剛剛好, d肉好滑, d汁又配得好。烤大姑/燒菠蘿: 一般水準(仲有其他熱盤的: 我無全部試晒呀, 有雞, 有炒蛋, 有菜, 有番薯

食物唔算好多, 但以咁嘅價錢, 可以接受啦!

冷盤- (沒有任何魚生, 老公好似唔多開心)
蟹腳: 少少咸, 有鮮味
(好味過日式超市買果d) 我食左兩轉。
凍蝦: 肉質彈牙
(完全無霉)
凍螺: 好一般
parma ham / 煙三文魚 : 好一般 (平價貨色)

熱盤:
羊架: 好味, 粉紅色又無血水滲出來, 夠淋。
熟三文魚: 煮得剛剛好, d肉好滑, d汁又配得好。
烤大姑/燒菠蘿: 一般水準
(仲有其他熱盤的: 我無全部試晒呀, 有雞, 有炒蛋, 有菜, 有番薯/紫薯)

甜品: (全部都已切好, 細細件, 唔駛食太多, 我鐘意)
芒果拿破崙: 好味
芝士蛋糕: 好味
香蕉朱古力蛋糕 / 朱古力蛋糕: 唔欣賞
馬卡龍: 普普通通
啫喱/棉花糖: 亞女食左幾粒 (我無食)
pancake : 新鮮出爐, 一般般
haggen daz 雪糕(細杯裝)主力食呢個 : 有vanilla , strawberry, choco, 細路食晒三款, 我就食左兩杯。

食得好飽, 到夜晚仍然好飽, 晚餐果時大家都無晒胃口lu...haha

大人:$260  小朋友:$160 (不收加一)
有雪糕食, 所以覺得好抵囉。

環境: 走廊位, 雖然係有唔少住客行來行去, 但旁邊是落地大玻璃, 感覺都唔錯播, 好似舒服過坐入面。

服務: 侍應收碟都幾勤快, 同幾有禮貌。

2016-05-01
庆祝纪念
生日
  • 三文魚
  • 羊架
  • 雪糕
剛知道九龍海灣酒店Café D剛試業,推出了超值悠閒假日自助餐,$260,免加一。有多款海鮮及任飲精選紅白餐酒,各式西式佳餚、精緻蛋糕等。於是結伴來嘆個Holiday Brunch!Café D在 Grand floor,樓底很高,座位寬闊,早上時份,陽光會透過落地玻璃窗折射進來,配上悅耳的音樂,特別寫意。輕鬆mood番晒黎~首先,吃些salad打打底,這裡擺放了各式salad,而亦配有各種醬式可自行調配。然後來個 ◣磨菇忌廉湯◥,廉湯口感綿滑,混入了打碎了的磨菇蓉、磨菇粒,增加了層次感!忌廉湯過後,就急不及待享用我最愛的海鮮了!亦是吸引我來的最大原因!這裡有加拿大雪花蟹爪、翡翠螺、藍青口、花甲、淡水小龍蝦等等。◣加拿大雪花蟹爪◥ <=超級讚!天呀,我獨自吃了十多根!!完全無需任何調味,肉質軟嫩細緻。而且蟹殼內肉質飽滿紮實,味道清甜,肉汁豐富得剪開蟹殼時已四濺!◣翡翠螺◥份量十足,每隻有手指般長度,入口第一個感覺是非常彈口,螺肉大而結實,很富含嚼勁!慢慢咀嚼,會嚐出鮮味!藍青口、花甲、淡水小龍蝦都不錯~藍青口和花甲都非常肉厚喔!而且這裡在個很讚的優點,就是待應們都超勤力,只要盤子快空,
剛知道九龍海灣酒店Café D剛試業,

推出了超值悠閒假日自助餐,$260,免加一。

有多款海鮮及任飲精選紅白餐酒,各式西式佳餚、精緻蛋糕等。

於是結伴來嘆個Holiday Brunch!

早上時份,陽光會透過落地玻璃窗折射進來,

配上悅耳的音樂,特別寫意。

輕鬆mood番晒黎~
首先,吃些salad打打底,這裡擺放了各式salad,

而亦配有各種醬式可自行調配。
然後來個 ◣磨菇忌廉湯◥,廉湯口感綿滑,

混入了打碎了的磨菇蓉、磨菇粒,

增加了層次感!
忌廉湯過後,就急不及待享用我最愛的海鮮了!

亦是吸引我來的最大原因!

◣加拿大雪花蟹爪◥ <=超級讚!天呀,我獨自吃了十多根!!

完全無需任何調味,肉質軟嫩細緻。
而且蟹殼內肉質飽滿紮實,

味道清甜,肉汁豐富得剪開蟹殼時已四濺!
◣翡翠螺◥份量十足,每隻有手指般長度,

入口第一個感覺是非常彈口,

螺肉大而結實,很富含嚼勁!

慢慢咀嚼,會嚐出鮮味!

藍青口、花甲、淡水小龍蝦都不錯~

藍青口和花甲都非常肉厚喔!

而且這裡在個很讚的優點,

就是待應們都超勤力,只要盤子快空,

他們都會立即補給,

不用擔心被人家吃光光!
另外還有其他熱盤。

我們還叫了◣香草牛油烤雞◥ 及◣低温烤香料美國牛肩胛肉◥,

不過Sunday brunch buffet的熱盤每星期都轉menu的, 所以每次來都有新鮮感!

◣烤新鮮菠蘿◥ <==大大推薦,超搶手
烤新鮮菠蘿新鮮出爐,鮮甜多汁,

而且超級搶手,往往新一盤出來不消5分鐘已掃光光!!
飲品方面,這裡有我最愛的橙汁、蘋果汁。

對愛酒之人來說來個喜訊,

事關這裡是任飲紅、白酒。
完成了主食之後甜點胃動,

各式別有蛋糕都紛紛向我示好,

先來被 ◣士多啤梨cheese cake◥ 吸引著,

大大粒士多啤梨,清甜多汁,配上cheese cake的軟滑,

非常不錯!
然後要推薦 ◣芒果拿破崙蛋糕◥

芒果非常鮮甜,層層酥皮,薄而鬆化!
◣紅酒燴梨◥  賣相精緻,入口有淡淡的酒味,

但不會太濃,小朋友都可以一試!
還有我最愛的haagen dazs!!! 都是任食呢!!!

一口氣吃了幾個XDD~哈哈甜品胃是最大的~

2016-04-30
  • 磨菇忌廉湯
  • 拿大雪花蟹爪
  • 藍青口
  • 翡翠螺
  • 烤新鮮菠蘿
  • 芒果拿破崙蛋糕
每到週未,真係Happy Weedend,就係搵食的好時候,想享受一個輕鬆週未,我就會喜歡美食相伴,有得食可說人生一大享受。所以我都喜歡去午市的自助餐,食物選擇又多,而價錢也比晚市便宜。現在在試業推廣(成人港幣$260,小童港幣$160 <免收加一服務費>),所以價錢其實很抵食,而且時間夠長,真係可以邊食邊傾都冇問題。一座下就來一杯熱乎乎的忌廉湯吧,溫暖一下我空虛的胃...嘻嘻...然後再行了一週,食物種類看到也很多,不但有熱盤,有海鮮,也有我愛的甜品,更少不了是雪糕!真係唔知食左雪糕先或是先食熱盤(搞到我都猶豫左好耐(≧∀≦)這裡的自助餐優勝之處,就是任飲紅白餐酒,我朋友真係連續左幾杯,可惜我愛飲茶,否則我都會試試看!最終我決定先行攻陷海鮮,因為見太多人去夾,也勾起我的食慾。幾大隻的長腳蟹,肉質鮮嫩,而且夠甜!唔會太咸,我自己都幾了好幾隻,真係好食!凍蝦:當然自助餐不能少得凍蝦!又係我每次必食之選!翡翠螺:隻隻都大隻,食下去都夠彈牙,也會覺得夠新鮮好食,呢個都係我喜歡的選擇。龍蝦仔:當然不能缺少龍蝦仔啦,次次一上盤,好快被人掃光。青口:味道不錯,每隻都夠大,但有時會遇
每到週未,真係Happy Weedend,

就係搵食的好時候,

最終我決定先行攻陷海鮮,因為見太多人去夾,也勾起我的食慾。
幾大隻的長腳蟹,肉質鮮嫩,而且夠甜!

唔會太咸,我自己都幾了好幾隻,真係好食!
凍蝦:

當然自助餐不能少得凍蝦!

又係我每次必食之選!
翡翠螺:

龍蝦仔:

當然不能缺少龍蝦仔啦,次次一上盤,好快被人掃光。
青口:

味道不錯,每隻都夠大,但有時會遇上一些緊合的,開的時候就困難一點,但都沒有影響味道,都是很鮮甜美味的。
也有各式的火腿片,選擇都多。
除了有多款麵包,餅乾,還有多款芝士選擇配搭,種類真的很豐富。
粟米班戟:

一開始以為普通班戟,原來食下去,有一些粟米粒在內裡,令到口感增加,又有淡淡的粟米香味,不用果醬已經很美味了。
野菌汁配螺絲粉:

呢個真係好食,上面的醬汁充滿夠濃郁又夠滑,又不會太過咸,配上爽身的螺絲粉,很快被我食光了。
如果喜歡食乳酪,這裡也有一整盆的乳酪和牛奶,可以配搭粟米片,提子乾或脆脆,真係小朋友的至愛!

食了很多海鮮和熱食之外,我也開始進攻甜品系!
看到顏色鮮艷的,就知道大人小朋友都愛的馬卡龍。多款以朱古力味為主的蛋糕!!
也有圓滾滾的泡芙,每粒都幾大粒!

夠足料!
更有芝士蛋糕,細細件,真係一口一啖,不知不覺就食了好幾件...嘻嘻...
還有造型漂亮又好味的特色甜點:紅酒燴梨。

甜甜的梨配搭淡香的紅酒味,真係值得一試。
也有一些慕絲杯和鬆餅!
最後最後,一定一定要食雪糕,haagen dazs和Movenpick都好好食!

Movenpick是不定時拿出來的,而haagen dazs就長期在雪櫃當中,更加是多種味道也有,喜歡食雪糕的話,一定唔會覺得悶。

就像我食了幾多甜品,也留了一個胃去食雪糕(≧∀≦)

食完整餐真係一個大滿足,真係由11:30 去到 3:00,和朋友傾到勁開心,不知不覺時間過得好快,為我週未留下一個笑聲不斷的回憶。
2016-04-27 1046 浏览
最近發現了紅磡新開的一間酒店做緊一個Sunday Brunch Buffet ,好似好抵食,因為試業中。於是就約了女朋友去試新野,搵一個星期日忙裡偷閒來增增磅。呢間位於<<九龍海灣酒店>>大堂樓層的Café D,暫時只有星期日做Brunch Buffet,時間11:30AM-15:00PM。因為一星期得一日,所以最好訂定位。因為仲係試業,所以未有好多人知,十一半準時來到。呢度新裝修,座位又闊,唔會有擠迫的感覺。很快就開始多人,拎左位就即刻出去睇睇有乜食。睇睇個<<沙律吧>>先。沙律菜都好多選擇: 羅馬生菜,火箭菜,羅娜露沙生菜,紅葉生菜,車喱番茄,粟米粒,青瓜片,翡翠苗都好多。旁邊還有粟米片、燕麥,牛奶及 原味酸乳酪等。我平時食自助餐一定係先食左小小沙律,飲一口湯,墊一墊胃才開始拼博,這裡的沙律菜很新鮮,款又多。再出去,大腦叫我今次到海鮮吧了。一間Buffet抵唔抵食,就要睇佢海鮮吧了。第一時間我就被<<長腳蟹>>吸引住,呢度D長腳蟹好鮮甜,好多人拎,不過最重要係FILL得好怏,唔使大家爭食

於是就約了女朋友去試新野,搵一個星期日忙裡偷閒來增增磅。

很快就開始多人,
拎左位就即刻出去睇睇有乜食。睇睇個<<沙律吧>>先。

旁邊還有粟米片、燕麥,牛奶及 原味酸乳酪等。
第一時間我就被<<長腳蟹>>吸引住,呢度D長腳蟹好鮮甜,好多人拎,不過最重要係FILL得好怏,唔使大家爭食。
<<熟凍蝦>>,幾大隻!!
<<翡翠螺>>,大隻又鮮。
<<花甲>>,<<藍青口>>都好受喜歡。
<<小龍蝦>>
當然,海鮮吧是我的主打,所以食完又食。
<<長腳蟹>>真心推介,肉質又嫩又鮮甜又多肉。
然後就是試試<<煙燻三文魚>>
<<帕爾馬火腿>>,<<意大利熟火腿>>

<<煙燻鴨胸>>
再睇下熱盤,有六樣,味道都不錯。
另一邊廂就有燒烤吧,<<烤香美國牛肩胛肉>>,<<燒排骨>>,<<烤香料羊扒>>,<<梭鱸魚柳>>等。
不過個人最愛就是<<燒菠蘿>>,因為又甜又多汁。
到左呢個時侯,當然去睇下<<甜品吧>>。
目測都有十款或以上。<<芒果拿破崙>>,<<芝士蛋糕 >> ,<<雜莓慕絲蛋糕>>,<<紅酒燴梨>>,<<法式小圓餅>>,<<朱古力慕絲杯>>,<<迷你泡芙>>等等

個人十分推薦芒果拿破崙,因為芒果很鮮甜,而家不是很大塊餅。
當然不能不提杯裝的<<Häagen-Dazs>> ,當日有熱情果,雲呢拿及朱古力味等。
仲有大家最關注的飲品也有驚喜。外面的晚市自助餐也只限一杯飲品。

不過這裡除了有COFFEE & TEA之外,還有兩款自由斟,密密斟。當天有橙汁及蘋果汁。
最大的福音是有紅白酒,等你做下中產,過下口隱。
题外话/补充资料: 以$260,免加一的價錢食個Sunday Brunch Buffet真係好抵。
2016-04-03
$260 (其他)
  • 燒菠蘿
2016-04-18 1353 浏览
難得的長假期,正好Cafe D在試業期間推出Sunday Brunch,成人$260/位,小童$160/位,單是價錢也令人心動,讓平時宅得要死的我也忍不住跟朋友來到市區偷閒半天。Cafe D位於九龍海灣酒店大堂,大大的方型桌有足夠空間放置食物,處於寬敞的大廳用餐也甚具空間感,坐得舒適。現時一般酒店自助餐多數要另行收取飲料費或只包一杯飲料,但Cafe D的Sunday Brunch卻提供精選紅白餐酒任飲,絕對值回票價,就是不喝酒的話也有任飲的果汁,讚!Brunch嘛,就是早餐加午餐,所以自助餐上也有不少符合早餐口味的食物:班尼迪蛋、炒滑蛋、火腿、煙肉、香腸等,配一小碗吃得到磨菇粒粒的忌廉湯,吃得整個人都暖暖的。另外也有各種麵包糕點,還貼心的提供小瓶果醬與各式芝士呢!喜歡清淡一點的話,沙律會是不錯的選擇。這裡提供的新鮮沙律菜、小蕃茄、粟米等也有9款,還有不同沙律醬汁和麵包糕、煙肉碎等配料,清新又不會單調。一碟沙律加一杯乳酪,健康又低脂,是愛美女友人的輕食之選XD吃了點沙律墊胃,是時候進攻冷盤了。煙燻鴨胸、帕爾馬火腿、煙燻三文魚、煙燻鯖魚柳、煙燻黑椒鮫魚等各種冷葷中,煙燻三文魚最得我心。切得
另外也有各種麵包糕點,還貼心的提供小瓶果醬與各式芝士呢!
吃了點沙律墊胃,是時候進攻冷盤了。煙燻鴨胸、帕爾馬火腿、煙燻三文魚、煙燻鯖魚柳、煙燻黑椒鮫魚等各種冷葷中,煙燻三文魚最得我心。切得薄薄的,微咸中帶著煙燻香氣,軟軟的三文魚肉滑溜溜,咸度不高多吃兩片也不會覺得膩。
看見放得滿滿的各類海鮮確是有點驚喜,鮮橙色的凍熟蝦、紅紅的小龍蝦、帶有光澤的藍青口、青翠的翡翠螺、鮮嫩的花蚌、還有長長的加拿大雪花蟹爪,以Brunch來說種類不算少,怪不得這海鮮角落總有人圍著XD 各種海鮮都淺嚐一下,沒有吃到沙或是霉味雪藏味,對新鮮度是滿意的,於是又忍不住吃了不少鮮甜的花蚌和大大隻熟蝦,同行友人們倒是全力拆蟹腳呢!
排列得長長的熱盤有11款之多,聽說每星期也會更換Menu,食物都盛在小碟中或已切好一片一片,分量不大正好可以每款先嚐一下再決定是否encore XD
短骨牛扒 – 厚身但因為帶有脂肪所以肉質偏軟,牛香味濃
香草牛油烤雞 –雞肉嫩嫩的,帶有燒烤香味
低温烤香料美國牛肩胛肉 – 因為用低溫烤所以肉質不會老,中心半熟,咬下還肉汁流出
星洲蜜糖燒排骨 – 非常香口,可惜附著的肉不多,要吃三四根才滿足XD
照燒三文魚柳 – 半熟的三文魚柳,外層焦香,中心肉質嫩滑晶瑩,推介!
香焗巴黎牛油汁田螺 – 難得吃到的田螺,吸收了香濃的牛油汁不帶一點泥腥,很不錯!
紫蕃薯 - 微糯的口感與香甜味道令人想再吃一件,不過太飽肚了只能忍口囉
珍寶燒烤菇 – 大大的烤菇切片後後然juicy,燒烤香味濃郁
烤新鮮菠蘿 – 香甜多汁的大菠蘿烤過後果味更突出,一出爐便快速被搶光了
甜品向來是我吃自助餐最期待的一環,賣相精緻的甜點都是小巧的,每款都吃一件絕對不是問題!
紅酒燴梨 - 可愛的賣相,酒味不濃,甜甜又多汁,有驚喜!
芒果拿破崙 – 鬆脆的拿破崙夾著鮮甜芒果,切好小小的一件可以一口吃下不怕狼狽。
香蕉朱古力撻 – 香濃黑朱古力配上新鮮的甜糯香蕉肉,味道互相平衡,我的是日最愛。
法式小圓餅 – 色彩繽紛的小圓餅非常吸睛,有芝麻、檸檬、香橙、綠茶等口味,脆脆口感,甜度稍高。
綠茶慕絲蛋糕 – 軟綿蛋糕散發陣陣綠茶香,綠茶甘香味濃。
任食的哈根達斯雪糕也是亮點之一,三款口味:香草、夏日雜莓、朱古力,基本款不算特別,但有我最愛的香濃朱古力味。席間有朋友發動了甜品胃狂掃了五杯,完全回本了XD
Cafe D的brunch buffet由11:30到15:00,與朋友邊吃喝邊聊天,輕鬆自在的空間坐得舒適,不知不覺間竟消磨了半日時光,真正的「休假」就該是這樣吧?$260一位任飲紅白酒還不設加一服務費絕對抵食,可惜沒有三四個胃,未能完全品嚐所有食物與甜品,期待下次相約再來呢!
2016-04-10 1561 浏览
長假期留港,當然要hea 住過!朋友報料,九龍海灣酒店此新酒店在試業階段,有抵食 Sunday Brunch。就同幾個朋友一齊試一下。Café D Sunday Brunch時間為逢星期日的11.30am - 3pm。$260 免加ㄧ,在網上 e shop booking有九折呢!剛起床就過來。先來杯橙汁醒醒胃。任飲橙汁、蘋果汁、咖啡、熱茶及紅、白酒,絕對抵呀!紅、白酒都有水準,自己也飲了幾杯。食物方面,有早餐、蛋類、沙津等等,非常吸引。自己一開始就直奔冷盤,種類也不少。海鮮冷盤最推介長腳蟹,肉多又有水份,不會太咸,一定要食!!!翡翠螺也大大隻,蝦亦鮮甜。Parma ham火腿同辣肉腸也是番本之選。熱盤選擇不算多,約十幾款,但都是比較特別之選。香焗巴黎牛油汁田螺田螺弹牙大粒,伴隨有些咖哩汁。烤新鮮菠蘿Juicy 燒菠蘿,全台都在搶,哈哈哈!!!紫蕃薯嫩滑又香甜。珍寶燒烤菇啡菇燒得很香,食時仍是暖暖的。短骨牛扒牛扒肉汁鮮味,感覺有驚喜。磨菇湯我都飲了2杯。很Creamy,內裏還有粒粒磨菇。我們人多,再點了香草牛油烤雞 及低温烤香料美國牛肩胛肉。烤雞肉好滑嫩。牛肩胛肉有少許牛筋,牛味特別出
長假期留港,當然要hea 住過!
就同幾個朋友一齊試一下。
任飲橙汁、蘋果汁、咖啡、熱茶及紅、白酒
剛起床就過來。

先來杯橙汁醒醒胃。
任飲橙汁、蘋果汁、咖啡、熱茶及紅、白酒,絕對抵呀!
紅、白酒都有水準,自己也飲了幾杯。
早餐、蛋類
食物方面,有早餐、蛋類、沙津等等,非常吸引。
自己一開始就直奔冷盤,種類也不少。
海鮮冷盤
最推介長腳蟹,肉多又有水份,不會太咸,一定要食!!!
長腳蟹
翡翠螺也大大隻,蝦亦鮮甜。
Parma ham火腿同辣肉腸也是番本之選。
熱盤
熱盤選擇不算多,約十幾款,但都是比較特別之選。
香焗巴黎牛油汁田螺
田螺弹牙大粒,伴隨有些咖哩汁。
烤新鮮菠蘿
Juicy 燒菠蘿,全台都在搶,哈哈哈!!!
紫蕃薯
嫩滑又香甜。
珍寶燒烤菇
啡菇燒得很香,食時仍是暖暖的。
短骨牛扒
牛扒肉汁鮮味,感覺有驚喜。
磨菇湯我都飲了2杯。
很Creamy,內裏還有粒粒磨菇。
香草牛油烤雞 及低温烤香料美國牛肩胛肉
我們人多,再點了香草牛油烤雞 及低温烤香料美國牛肩胛肉。
烤雞肉好滑嫩。

牛肩胛肉有少許牛筋,牛味特別出。
兩者都絕對有水準,唔想煮飯的酒店客人或街客,都可買去房/回家食。
大家亦一定要留肚食甜品

紅酒煮梨,以小巧的梨又甜又多汁。
幾款朱古力甜品都很正!
最喜歡Mix 咖啡,咖啡粉味濃加上朱古力,不太甜,剛好。
甜品
Cheesecake 味濃又Creamy 。
綠茶蛋糕又另一種淡淡、舒適風味。
馬卡龍外脆又不太甜。
除了 HäagenDazs 雪糕 ,還有即製Pancake 機。
最吸引我是紅、白酒任飲,品質都不錯,會令我想去添飲。

此家食品都會不斷推出 Refill,非常讚。
2佰幾就可以同朋友hea 上 3小時,真係想有多幾個胃,絕對超值之選!!!
任飲橙汁、蘋果汁、咖啡、熱茶及紅、白酒
早餐、蛋類
長腳蟹
熱盤
香草牛油烤雞 及低温烤香料美國牛肩胛肉
  • 香草牛油烤雞
  • 低温烤香料美國牛肩胛肉
BeautySearch 是一個貪靚又貪吃的大貪鬼,來到悠閒的假日,最理想當然是好好享受一下「美容覺」,要晚上12時前入睡,真的不容易,但為了靚,我會多練習晚上12時前入睡,第二朝睡到自然醒,感覺超正!醒來,收到好姐妹的 whatsapp,大伙兒相約到紅磡 Kowloon Harbourfront Hotel,享受一個美味的Sunday Brunch,如此的人生,寫意透了!友人早前剛剛發現,Kowloon Harbourfront Hotel 的 Cafe D,推出了超正的 Sunday Brunch,二百幾便可任食美食之餘,還有紅白餐酒任飲,雖然 BeautySearch 不好酒,但與她們這班酒鬼來悠閒渡周日,感覺也不錯喔!以酒店自助餐來說,雖然這裡的地方不算很大,卻十分開揚,簡單而高雅的設計,充滿時尚感覺。原來,BRUNCH BUFFET 只於星期日提供,友人的探測果然厲害!成人$260,還不需加一服務費,真的非常超值。BeautySearch 還是第一次吃 Brunch Buffet,雖然,款式多元化當然不及一般自助晚餐,想不到,選擇也不少。有熱燻、海鮮、沙律、甜品...等,當我
BeautySearch 還是第一次吃 Brunch Buffet,雖然,款式多元化當然不及一般自助晚餐,想不到,選擇也不少。有熱燻、海鮮、沙律、甜品...等,當我步往取食物時,最近又最吸眼的,當然是顏色繽紛,外表精緻的甜品。款式可不少喔!
話明早午餐,麵包當然少不了,還搭配多款牛油、芝士、果醬等;另外,還有不少穀物早餐選擇呢!
海鮮冷盤當然最吸引,除了有我最喜愛的長腳蟹、翡翠螺、淡水小龍蝦、花甲、藍青口等。
熱葷選擇也不少,真的是琳瑯滿目,非常豐富。
最特別是自助餐內提供了這部Pancake DIY 機,小朋友們都玩得非常開心。
先來一碗熱湯,真的是熱的,喝時還有輕煙冒出!這雜菌忌廉湯,不稠也不稀,濃度適中,還帶點菇類的粒粒,令口感提升。
BeautySearch 揀選了 「照燒三文魚柳」、「烤新鮮菠蘿」、「牛肝菌汁燴雞肉丸」、「蒜蓉焗青口」、「星洲蜜糖燒排骨」。

數款熱葷中,「烤新鮮菠蘿」是最吸引的,經烤焗後的菠蘿除了份外香口外,還能把水份鎖住,入口時,爆滿的菠蘿汁湧出,十分滋味,加上烤焗時用蜜糖塗於表面,入口時就更甜美。

「照燒三文魚柳」也不錯,厚切,無骨,啖啖肉;雖然沒有照燒汁,但三文魚表面經輕煎過,加上煎煮時應該散了點點調味,令三文魚的鮮味提升之餘,亦不覺腥。BeautySearch 最怕煮熟後的三文魚充滿魚腥味,而這裡的廚師倒拿捏得恰到好處,令三文魚柳更鮮、更嫩。

非常大粒的「牛肝菌汁燴雞肉丸」,份量直迫一般坊間的奶皇包,吃完,胃部的空間大減... 肉質軟腍,有點像手打肉丸的放大版,搭配牛肝菌汁,雖然味道不屬濃郁,但勝在獨特,BeautySearch 還是第一次在自助餐中品嚐,感覺很特別。

有了前面的美食,「蒜蓉焗青口」顯得非常平凡,忽然被比下去,加上體積較細,而且水分不足,還是建議大家選吃續後介紹的海鮮,似乎更為吸引!

雖不知來自星洲的燒排骨有何特別,勝在「星洲蜜糖燒排骨」與星洲炒米不同,這裡的燒排骨不是辣的,而且還用上蜜糖來燒,除了燒走了排骨上多餘的脂肪,還添加了蜜糖的香甜,加上肉質嫩滑,非常味美。
BeautySearch 間中也會吃碗有益的穀物早餐,加入鮮奶,非常味美,其實也不是小孩的專屬。而這次更為特別,因為 BeautySearch 一次過把 3款口味也放進奶裡,包括:粟米片、朱古力及提子,非常豐富,原來這樣混搭在一起,口感與味道也不錯呢!
重頭戲當然是我最愛的冷盤。BeautySearch 揀選了加拿大雪花蟹爪、大蝦、花甲及煙三文魚等。

「加拿大雪花蟹爪」是必吃推介,大家都忍唔住反轉頭再取,因為實在太味美了,肉質鮮嫩,而且水份充足,最重要的是,每隻蟹爪內都充滿厚厚的肉,BeautySearch 最享受啖啖肉的感覺,因而一口氣吃了十多隻蟹爪呢!

其他的海鮮,都因為「加拿大雪花蟹爪」已給比下去,其實「大蝦」的肉質也很嫩滑的,「花甲」也非常大隻,唯總是不及「加拿大雪花蟹爪」的鮮、美。

幸好,「煙三文魚」屬另一種滋味,煙燻過的三文魚多了點點魚鮮的咸香,非常味美,用來伴沙律,應該更為味美。
聽說這裡的熱盤每星期都轉,而臨近尾聲時,BeautySearch 竟有幸吃到酒店二款招牌菜:「香草牛油烤雞」及「低温烤香料美國牛肩胛肉」。

夾上碟時「香草牛油烤雞」的香草味已撲鼻而來,搭配上牛油,令烤雞更為香口,就算不蘸任何醬汁,也非常夠味;雞的肉身更是非常嫩滑,並未有因為烤焗而流失水份及油份,時間控制恰到好處。

「低温烤香料美國牛肩胛肉」,外表雖透出粉嫩的紅色,但早已烤製熟透,肉厚,咬落帶點嚼勁。
嘩!這甜品小併盤是否非常精緻呢?其實,款式太多而我又太飽了,幾經爭扎,才揀選了這幾款。「馬卡龍」,不用多說,BeautySearch當然是被可愛的造型所吸引著,我選了橙色 (香橙)、粉紅色 (士多啤梨) 及紫色 (藍莓),可能都屬帶酸的味道,因而令甜度也不太高,加上鬆化口感,真的非常吸引。

其他還有「美式芝士蛋糕」、「歌劇蛋糕」及「芒果拿破崙」,每款各具特色,又非常味美,尤其「芒果拿破崙」,上層芒果香甜,下層拿破崙鬆化,值得推介。
這裡的雪糕,是我最愛的 HäagenDazs 雪糕,而且還有三款味道供選擇,可惜我也太飽了,只品嚐了朱古力味。朋友們的戰鬥力倒非常強,三款味道也沒錯過呢!

题外话/补充资料: 聽酒店說,如在酒店eShop預訂,更可享9折優惠﹗真的非常超值!