2018-10-28 251 浏览
星期六同幾個朋友一齊過黎,之前已經book左位,所以一去到就入得去~不過鋪位都算細,而且有限時間交枱呢,所以睇定食咩就好落單啦 ~一見到餐牌有玫瑰咖啡就好想試呢!! 如果玫瑰味再多少少就好啦~仲有我最愛既黑松露薯條!!個sauce好正呀,同平時撒係面既唔一樣呢!! 可以再食呀!而香辣鮮蝦意大利飯,就普通啦,本身都對意大利飯一般~係豬手豬手豬手豬手呀!!聚會成日見既食物 XD呢份 香脆豬手配燒汁 雖然份量比想像中細,但係都好香脆架~最後我地仲叫多個煙三文魚蜆肉天使麵,食飽飽又再出發~

玫瑰鮮奶咖啡
黑松露薯條
香辣鮮蝦意大利飯

而香辣鮮蝦意大利飯,就普通啦,本身都對意大利飯一般~

係豬手豬手豬手豬手呀!!聚會成日見既食物 XD
呢份 香脆豬手配燒汁 雖然份量比想像中細,但係都好香脆架~
煙三文魚蜆肉天使麵

最後我地仲叫多個煙三文魚蜆肉天使麵,食飽飽又再出發~
玫瑰鮮奶咖啡
黑松露薯條
煙三文魚蜆肉天使麵
2018-10-27 123 浏览
今日行過界限街有一間餐廳店前既裝潢很別緻.....我同老公今晚就係呢度試下先...!門口顏色以白色為主⋯⋯同埋有一個旋轉木馬....而店內環境以藍色同白色為主....所以感覺都好舒服!我地呢晚叫在兩個set dinner....首先有個西蘭花忌廉湯....味道好清新..同埋有西蘭花既口感都唔錯!同埋有田園沙律主菜有卡邦尼意大利粉$123濃濃既忌廉汁包圍著每一條意粉...意粉也是煙煙 “un””un”....另一款主菜280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁$228戈肉眼牛扒我地點了7成熟....所以一點都唔 “un”....都有豐富牛肉味道...最後甜點...我地點在心太軟、藍莓芝士切餅..!
我地呢晚叫在兩個set dinner....

同埋有田園沙律

主菜有卡邦尼意大利粉$123

另一款主菜280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁$228戈

最後甜點...我地點在心太軟、藍莓芝士切餅..!

是日與男友Happy Friday,見到這間餐廳多人推薦就決定一試。訂座1845,入座後被安排較後的位置,但正值冷氣風口位,見到隔壁有空枱,詢問是否可以換座,被店員以Reserved 一口回絕。下單後,再詢問店員可否把風向轉移或調較風速,店員都態度差劣地回應冷氣機沒有這種設定,真的不知道是把客人當是傻的,還是店員自己是傻的,正正男友對冷氣機是有研究的,但為免爭執,所以作罷。小食—車打芝士肉醬薯角,其實下單已詢問店員該肉醬是牛或是豬,店員聲稱是豬,我們才下單,皆因男友跟我都從小不吃牛肉。豈料,一放入口中,牛肉的羶味就湧出,一個不吃牛肉的人是懂得分辨牛跟豬,其實店員唔清楚可以問廚師而不是胡說八道敷衍客人。幸好芝士肉醬分量很少並不是滿佈於薯角上,可以把它們分開,對不吃牛肉的人真是福音喔。薯角就是普通的炸薯角,味道平凡,略燶。Set dinner前菜—沙律、西蘭花忌廉湯:沙律不是用爽脆的菜,菜好像浸了很久的水,有種霉霉的感覺,沒有一咬爽脆清新的口感。西蘭花忌廉湯就更差劣,湯的稀稠程度猶如普通湯水,一點也不濃厚,好像不停加水稀釋的感覺,西蘭花有點煮得太耐,散發著陣陣菜乾的味道,令我有種錯覺以為自

西蘭花忌廉湯就更差劣,湯的稀稠程度猶如普通湯水,一點也不濃厚,好像不停加水稀釋的感覺,西蘭花有點煮得太耐,散發著陣陣菜乾的味道,令我有種錯覺以為自己其實在喝菜乾湯。

Set dinner主菜—豬手:豬手賣相正常,外皮是酥脆的,味道偏鹹。配菜南瓜蓉跟茄子竟比豬手出色。

Set dinner 甜品—雪葩:是益力多味,唯一能稱讚的東西,頗能解除西餐肉類的油膩感。

最後我不知道店員在急趕些什麼,一直急著幫我們收碟,上下一道菜,完全沒有給客人喘息的機會。

總括整頓飯:Reserved的幾張枱一直都沒有人入座,而且店員說2015才是round 2;由1845到1945,reserved的幾張枱都是空空如也;食物一般,沒有特別,是普通西餐廳;印象深刻的是店員差劣的態度和沒有風速風向調教的冷氣機。
2018-10-26
2018-10-27 113 浏览
同男友放工經過太子呢頭就入左黎cafe paradise ,呢間店之前上過Openrice 十強。我都係第一次黎食。原來係2017年仲攞埋獎。入面既擺設好warm 好舒服,岩岩坐近窗口位,對正個旋轉木馬,真係好有情調。我地見晚餐都合理,而且選擇都唔少。我就點了「280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁」,男友就點了「香辣鮮蝦意大利飯」。其實兩樣都係我鐘意食既。餐湯係「 吞拿魚粟米忌廉湯」,忌廉湯好香,最意想不到既係吞拿魚肉大大塊。之後是田園沙律,簡簡單單,沙律菜很爽脆,配上芝麻醬一流!「280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁」牛扒先上,我們點了7成熟。牛扒頗大塊,不過就唔算好厚。煎得很香,食落牛味頗濃,油脂亦不算太多,幾健康。「香辣鮮蝦意大利飯」意大利飯真係幾辣,而且好有嚼頭,愈食愈滋味。炸蝦新鮮同脆,唔會油膩。最有驚喜的是cafe自製的曲奇雪糕,真係好好味。超級推薦!

之後是田園沙律,簡簡單單,沙律菜很爽脆,配上芝麻醬一流!

最有驚喜的是cafe自製的曲奇雪糕,真係好好味。超級推薦!
2018-10-26 112 浏览
太子後面條街有兩間cafe paradise,一間在界限街,一間在波蘭街,早前在杏花村試過一次,今天見到,自然又想食。我揀左界限街呢間,不過昵間間門面都好細,唔同杏花村分店咁大。行近一睇,大木馬都變左細木馬,不過野食都同杏花村分店差不多。入鋪見到好多公仔,小朋友一定喜歡。牆上仲有好多客人之前分享的相片,幸福滿滿的感覺。今天我食晚市套餐,炸魚薯條,為左冇咁熱氣,飲熱檸水,炸魚好大一份,超級滿足,賣相都很不錯吖。最緊要系魚肉好嫩滑。炸粉不算太厚。甜品系朱古力心太軟,夠熱,流心,幾好味。

入鋪見到好多公仔,小朋友一定喜歡。

牆上仲有好多客人之前分享的相片,幸福滿滿的感覺。

最緊要系魚肉好嫩滑。炸粉不算太厚。

甜品系朱古力心太軟,夠熱,流心,幾好味。

2018-10-21
2018-10-24 312 浏览
今日放假唔使返工,就去咗太子行街行攰了就搵一間cafe 食個晚餐,行行吓見到有間餐廳門口擺放一個旋轉木馬為主題又幾特別。好精緻的餐牌,一打開有個立體圖案。點左兩個套餐:餐湯,田園沙律,主菜,飲品和甜品。甘筍忌廉湯,淡淡甘筍味又夠滑溜。田園沙律菜好fresh又爽脆,配上芝麻醬更加美味可口。香脆豬手大大塊,外層的皮燒到好脆又不會太油膩,肉質又不會太乾又夠淋,唔使點醬汁都夠味香辣鮮蝦意大利飯,有一隻炸蝦🍤另外飯里面仲有大隻蝦肉,飯辣辣地又幾好味,飯粒又不會太硬有咬口。套餐甜品加$25轉心太軟,一切開中間有少少漿流出來,外層鬆脆內里軟熟配埋雪糕🍦
好精緻的餐牌,一打開有個立體圖案。
點左兩個套餐:餐湯,田園沙律,主菜,飲品和甜品
甘筍忌廉湯
甘筍忌廉湯,淡淡甘筍味又夠滑溜。
田園沙律
田園沙律菜好fresh又爽脆,配上芝麻醬更加美味可口。
香脆豬手
朱古力心太軟
  • 香脆豬手配燒汁
  • 心太軟
2018-10-23 140 浏览
之前聽人講過好多次呢間出名 黑洞今日先第一次食好彩醒目訂左位 晚市勁full walk-in都未必有位餐廳痴左好多客人既即有 睇得出好多人黎食慶祝飯btw想讚下個menu好靚 打開係立體既黑洞我揀左個all day breakfast: paradise energy食完真係充能量 份量十足炒蛋好滑身 可以夾多士食又或者多士配伴碟既果醬都得炸薯即炸好新鮮 足足有2塊吾係講笑 黑洞無點食過咁長既煙肉小食同朋友share份碟芝麻雞翼雞翼吾單止多肉 仲係連雞翅炸雞翼脆卜卜好快ko甜品叫左afforgato其實係2球香草雪糕 配咖啡同冧酒食得出係movenpick雪糕 可以見到粒粒香草籽咖啡微熱 配合凍冰冰既雪糕一冷一熱口感好特別而且咖啡既濃味蓋過部分冧酒既酒味對於吾太好酒既黑洞接受度又高左整體呢間西餐廳cp值好高
之前聽人講過好多次呢間出名 黑洞今日先第一次食

而且咖啡既濃味蓋過部分冧酒既酒味
對於吾太好酒既黑洞接受度又高左

整體呢間西餐廳cp值好高

2018-10-22 5636 浏览
女友之前黎過呢間西式cafe不可不試咁話喎最近又少食西餐試下囉,怕你呀?==============================吞拿魚忌廉湯先黎餐湯味道都幾濃郁最估唔到係竟然會有大大舊吞拿魚食之前仲以為只係豬肉絲真係估唔到沙律不過不失菜都算新鮮芝麻醬如再香d會更好香辣鮮蝦意大利飯首先必須一提既係,呢個飯都真係幾辣下不過我就食開辣既,所以唔怕,冇食開既朋友要留意下而我就好鍾意佢既辣,辣得黎好香好開胃,真係依家諗返起都流晒口水而佢既蝦都炸得好靚好香脆入面都幾足料下除左有好多蝦仲有好多煙肉啖啖都係滋味滿分280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁塊扒都煎得唔錯叫左7成熟入面既肉汁都仲保留到更重要係牛扒既肉味好香濃油脂都好豐富一咬落口爆發出黎既肉味同油脂味令我好似去左草原同幾百萬隻牛一齊奔跑咁配埋個汁簡直就係一絕!飲品叫左奶茶雖然幾好睇,但有d失望唔知係咪我飲唔慣定見識少啦因為佢d茶係暖暖地偏凍既(我叫左熱)加埋d奶就變埋凍飲同埋茶都幾淡下,唔夠香有改善空間不過好彩,有個好既甜品作個完美既句號呢個係曲奇雪糕好香好滑好濃郁而且唔會太甜好過好多雪糕店
女友之前黎過呢間西式cafe不可不試咁話喎
最近又少食西餐
試下囉,怕你呀?

吞拿魚忌廉湯

不過不失
菜都算新鮮
芝麻醬如再香d會更好
香辣鮮蝦意大利飯
首先必須一提既係,呢個飯都真係幾辣下
不過我就食開辣既,所以唔怕,冇食開既朋友要留意下
而佢既蝦都炸得好靚好香脆

油脂都好豐富
一咬落口
爆發出黎既肉味同油脂味
令我好似去左草原同幾百萬隻牛一齊奔跑咁
配埋個汁簡直就係一絕!
飲品叫左奶茶
雖然幾好睇,但有d失望
唔知係咪我飲唔慣定見識少啦
因為佢d茶係暖暖地偏凍既(我叫左熱)
加埋d奶就變埋凍飲
同埋茶都幾淡下,唔夠香
有改善空間
不過好彩,有個好既甜品作個完美既句號
呢個係曲奇雪糕
好香好滑好濃郁
而且唔會太甜
好過好多雪糕店
2018-10-20
  • 香辣鮮蝦意大利飯
  • 280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁
2018-10-22 140 浏览
星期日中午來到餐廳剛好坐上最後兩個位隔離是廚房 稍有油煙味 不過無礙我們吃飯的雅興 我們一行兩人各自點了一款意粉 分別是 🐵蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵($73)和🐵卡邦尼意大利麵所有主食均包餐湯加$15可選擇花茶以外的飲品🐵餐湯 6分湯帶薯仔香味質地偏稀 可惜整體味道稍為過咸🐵蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵 8分意粉掛汁 味道比扁意粉更濃配料足夠 意粉彈牙 是喜歡的口感 🐵蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵 8分同樣夠醬汁 味道適中帶忌廉香氣配上蟹籽 口感獨特意粉不會煮得過熟 同樣保持彈牙口感Chocolate @ Paradise 8分配上朱古力雪榚球朱古力味濃 唔會過甜 不過如果食忌廉意粉比較膩的食品會建議配上清爽的飲品 例如水果沙冰 整體性價比高 食物都是熱呼呼的感覺是有誠意的餐廳
星期日中午來到餐廳
剛好坐上最後兩個位
隔離是廚房 稍有油煙味
不過無礙我們吃飯的雅興

我們一行兩人各自點了一款意粉
分別是 🐵蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵($73)
和🐵卡邦尼意大利麵

朱古力味濃 唔會過甜

整體性價比高
食物都是熱呼呼的
感覺是有誠意的餐廳

早前一個人食晚飯,去左哩間裝修得幾靚既食店,享受我既dinner。cappuccino,拉花唔錯,味道都幾香濃。食西餐點少得例牌既前菜,沙律。西蘭花煙肉忌廉湯,幾好飲,有煙肉粒增加口感。龍蝦汁海鮮意大利飯,賣相橙橙地色幾靚,餸有魷魚、青口,魷魚唔韌好爽口,d飯煮得好入味,吸晒所有海鮮味,初初以為咁細份量會唔夠食,但食完原來都有d飽。綠茶雪糕,有一球,哩個真係必食,雪糕好滑,綠茶味好濃郁,飯後甜品簡直一流。

cappuccino,拉花唔錯,味道都幾香濃。

食西餐點少得例牌既前菜,沙律。

西蘭花煙肉忌廉湯,幾好飲,有煙肉粒增加口感。

2018-10-21 81 浏览
.🔺香辣鮮蝦意大利飯 $78完全無視左香辣兩個字,食落口先知都幾辣,辣得幾爽,一路食一路有冒汗感覺🤤蝦碌都幾多,一粒又一粒不停出現,大大粒夠爽口。番茄醬加意大利飯🍅,入面仲有好多煙肉,整體感覺幾值幾好味。.🔺芝麻雞奕 $48我要食曬呢個地球唔同既雞奕料理🤤。好好食!即叫即整岩岩做起,熱辣辣又唔會太咸,雞奕夠大粒🐣好好食呀必點。.其實次次黎都係食all day breakfast,第一次食意大利飯,都幾好味。

🔺香辣鮮蝦意大利飯 $78
🔺芝麻雞奕 $48
好好食呀必點。
2018-10-20 110 浏览
是日收工約左友人LD,友人安排左呢間充滿surprise既餐廳,無啦啦對我咁好,一定有d野既係太子D出口,行5分鐘就到,離遠見到,wa又估唔到係黑蚊蚊既太子,有間咁有mood既餐廳menu都好用心,一打開就見到呢個咁fantastic既旋轉木馬around $200就有個set dinner,我就叫左個香煎澳洲羊架配燒汁$178跟餐湯沙律甜品飲品田園沙律 啲菜新鮮幾嫩,唔會嚡口,sauce都恰到好處是日餐湯係 蘑菇薯仔湯 入口會食到好細粒既薯仔,口感豐富香煎澳洲羊架配燒汁 (7成熟)羊架個面煎到金黃色脆脆地,好香!我本身比較怕羶味,太over會接受唔到,但呢個就唔會既烹煮時間方面,廚師都掌握得幾好,7成熟,唔會見血,又唔咬唔到or切唔到伴菜既薯蓉都幾好,有淡淡既牛油香,平衡反肉類既油,食完唔會覺得heavy最後餐飲方面,叫左個strawberry yakult soda,成杯野都好配合到paradise既主題,係充滿好少女心既粉紅色玻璃杯又一張打卡呃like相不過可能我平時飲開無糖,就覺得呢杯偏甜既,下次可能會試下其他飲品甜品方面,係oreo雪糕,食落比平時果d更足料,啖啖都食到朱古力

around $200就有個set dinner,
我就叫左個香煎澳洲羊架配燒汁$178
跟餐湯沙律甜品飲品
田園沙律
啲菜新鮮幾嫩,唔會嚡口,sauce都恰到好處
是日餐湯係 蘑菇薯仔湯
入口會食到好細粒既薯仔,口感豐富
蘑菇薯仔湯
香煎澳洲羊架配燒汁 (7成熟)
羊架個面煎到金黃色脆脆地,好香!
我本身比較怕羶味,太over會接受唔到,但呢個就唔會既

香煎澳洲羊架配燒汁

又一張打卡呃like相

Strawberry  Yakult    Soda
甜品方面,係oreo雪糕,食落比平時果d更足料,啖啖都食到朱古力曲奇,好滿足呀!一向鐘意食甜品嘅我,唔夠喉呀,如果大杯d就更好。
Oreo雪糕
Overall,呢間cafe paradise係值得encore既,呢個價錢可以靜靜地食餐飯,好滿足
2018-10-19
蘑菇薯仔湯
香煎澳洲羊架配燒汁
Strawberry  Yakult    Soda
2018-10-20 116 浏览
放工同朋友係旺角行街,行到咁上下,又未夠鐘睇戲,當然就醫醫肚先啦。其實太子界限街附近都好多特色小店,就好似Cafe Paradise 個裝修都十分精緻,門口放住個旋轉木馬,完全係勾起人嘅童心,之前好幾次去過都話full booking,已經滿座無得walkin,今日見時間尚早,又即管去碰碰運氣。好好彩,仲有一枱吉位,所以我地諗都唔諗就入去食啦。我地今日就揀左set dinner黎食,貪佢有餐湯沙律,又有甜品,仲包野飲,唔洗諗咁多,方便呀嘛。我就點左個香脆豬手配燒汁,野飲呢就加$15轉左杯特色飲料 - 青蘋果活性乳酸特飲。先講呢杯青蘋果活性乳酸特飲,青蘋味足之餘,乳酸味又唔會無,幾balance。不過一開始飲有d偏甜,但冰溶左後又岩岩好!接住黎嘅係餐湯同沙律,餐湯係西蘭花忌廉湯,味道都算幾濃郁,但又唔會太杰,幾好飲。而田園沙律就落左胡麻醬,好清新,份量亦算多。跟住終於到主角 香脆豬手配燒汁,隻豬手份量好大,黎到都嚇一跳呀!豬手表皮金黃香脆,但肥膏唔多,食落一d都唔會油膩!至於個肉質結實得黎,又非常嫩滑,咬落仲有肉汁添!輕輕一切就可以將隻豬手了斷,輕鬆碎上。之後問店員,原來豬手先炆後焗,油

青蘋果活性乳酸特飲

是日餐湯及田園沙律

香脆豬手配燒汁

跟住終於到主角 香脆豬手配燒汁,隻豬手份量好大,黎到都嚇一跳呀!豬手表皮金黃香脆,但肥膏唔多,食落一d都唔會油膩!至於個肉質結實得黎,又非常嫩滑,咬落仲有肉汁添!輕輕一切就可以將隻豬手了斷,輕鬆碎上。之後問店員,原來豬手先炆後焗,油脂係炆嘅時候已經流失一部分,而肉就炆到軟淋,好食係因為花左時間係裏面。至於配菜今日係用蕃茄醬煮茄子同翠玉瓜,比較偏西班牙式嘅風格,酸酸甜甜,好開胃,亦中和左豬手嘅油。

曲奇雪糕

甜品係曲奇雪糕,滿滿曲奇同杏仁碎,為晚餐劃上完美句號。

呢間特色cafe,鋪頭雖然唔大,但菜色係用心煮嘅,食物質素cp值高,環境亦舒服,難怪平日都成日爆場,下次黎都係book定位安全d。
2018-10-19
青蘋果活性乳酸特飲
是日餐湯及田園沙律
曲奇雪糕
2018-10-18 372 浏览
有日在youtube睇到段片是介紹風箏的,原來香港還有好地方放風箏,同埋,仲有地方賣風箏,地點就喺界限街 “志成”。今晚就的起心肝去了 “志成”,買了兩隻大嘢,諗住周末去放風箏。老闆仲醒了幾招如何放得好添。買完嘢,就拿著戰利品到附近食埋飯先返屋企。見到呢間餐廳外牆咁啱有青天白雲,啱晒我想放風箏嘅feel,門外仲有個旋轉木馬小擺設,無辦法,被吸引了,就係咁,入咗去食晚餐。坐低就見到個吊櫃貼咗好多相片,好利害!呢度啲侍應好殷勤,又會推介餐廳招牌菜。就係咁,我就叫咗【香脆豬手配燒汁】set dinner,跟埋沙律、餐湯、餐飲和甜品,都只係 $168,幾抵食。【田園沙律】、【西蘭花忌廉湯】沙律菜新鮮,最欣想佢係加咗日式麻醬沙律汁,所以好滋味。平時啲是日餐湯多數係羅宋湯或蘑菇忌廉湯,比較悶。呢個西蘭花忌廉湯反而有啲新鮮感,湯裡面仲有好多西蘭花蓉,都幾好味。【香脆豬手配燒汁】隻豬手大到不得了。層皮脆卜卜。侍應姐姐溫馨提示: 記住反轉嚟切,會易切啲。外皮脆,肉質腍嫩,有肉汁,又入味。薯蓉綿綿滑滑,跟脆豬手形成強烈對比,呢個配搭比起用炸薯條做配菜更好。即磨咖啡幾香濃,餐後飲可以醒一醒神。最後係食雪糕做

買完嘢,就拿著戰利品到附近食埋飯先返屋企。

坐低就見到個吊櫃貼咗好多相片,好利害!

呢度啲侍應好殷勤,又會推介餐廳招牌菜。

【田園沙律】、【西蘭花忌廉湯】

沙律菜新鮮,最欣想佢係加咗日式麻醬沙律汁,所以好滋味。

【香脆豬手配燒汁】
香脆豬手配燒汁

外皮脆,肉質腍嫩,有肉汁,又入味。

即磨咖啡幾香濃,餐後飲可以醒一醒神。

最後係食雪糕做餐後甜品,帶有椰子雲呢拿味,清清哋,幾好呀!
2018-10-13 240 浏览
平時行過太子都會見到依間餐廳出邊會放咗好多大大細細的公仔喺門口同埋餐廳入面,都會覺得好得意。嗰日放工見到餐廳唔使等位所以就入咗去食。原來餐廳嘅晚市套餐都幾抵,而且仲包左頭盤餐湯同埋salad。因為嗰日好肚餓所以我就叫咗個好多人食嘅德國豬手,頭盤嘅餐湯同埋沙律正正常常味道都OK。反而主菜德國豬手令到我非常有驚喜,無論係份量同埋味道亦都非常之好,皮脆肉嫩,食落去仲有少少肥膏,味道非常之好味而且仲配左少少薯蓉同埋雜菜,食落去就唔會咁滯tim最後其實套餐仲會包一份甜品,加$25仲可以要埋心太軟,因為嗰日好想食甜品嘅關係我哋就加咗$25試咗一個心太軟,本身都冇乜特別大期待心太軟嘅味道,但係依個心太軟令我非常有驚喜亦都係其中一樣食到比較高質嘅心太軟。首先個留心做得非常之好,而且朱古力嘅味道都唔會太過甜,配埋雲呢拿雪糕完全係perfect match,甜品令依個晚餐更加完美